Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: HITNOOO-Izostanak menstruacije i klomifen
PostPoslato: Čet Mar 12, 2009 6:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 09, 2008 7:42 pm
Postovi: 32
Ja imam jedan veliki problem...imam PCOS i neredovnu menstruaciju,nemam malje,akne titi sam debela,znachi samo imam neredovnu menstruaciju.Vec 4 god.se lijecim i non stop sam na nekim terapijama i svaki put kada bih zavrshila terapiju i napravila malu pauzu,problem se vracao.
Sada sam odluchila da zelim trudnocu.Pila sam Yasmin 7 mjeseci i kada sam prekinula,chekala sam 41dan da dobijem menstruaciju,pokushali smo samo jednom da pravimo bebu,oboje smo bili izlozeni nekom stresu,i druga menstruacija mi nije dosla,pa sam uradila test na trunocu-nisam trudna pa sam posla kod ginekologa,i taj dan sam imala smedji iscjedak(koji imam sad vec 4 dana) i doktor mi je prepisao Klomifen...
Sad sam ja zbunjena da li ovaj iscjedak shto ga imam je menstruacija,i ako nije da li ja mogu zatrudnjeti ovaj mjesec poshto sam pochela sa Klomifenom???

Molim vas sho prije da mi odgovorite

Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 12:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 12:30 pm
Postovi: 126
Lokacija: Pancevo
Ćao,
I ja imam neredovne ciklus i pila sam klomifen 3 meseca, sada pravim pauzu i čekam laporoskopiju.
Mislim da taj smedji iscedak može da bude menstruacija obzirom da traje 4 dana. Možeš zatrudneti sa klomifenom, on tome i služi.
Jako je bitno da odrediš pravu dozu klomifena i vreme (dan ciklusa) kada počinješ sa njime. Najbolje je krenuti sa 1/2 tablete ujtru i 1/2 uveče (najmanja doza). Trebaš pratiti razvoj folikula kod ginekologa (folikulometrija) počev od 9 d.c. na osnovu veličine folikula doktor će odrediti vreme pucanja folikula kada trebaš imati ciljane odnose. Često se daje pregnyl koji služi za pucanje folikula i vreme davanja odredjuje ginekolog na osnovu veličine folikula. Folikul puca 36h o davnja pregnila. Ako imaš više folikula2-3, to je još bolje samo ne smeju preći 30mm pre pucanja jer se onda radi o hiperstimulciji zbog velike doze klomifena. Pre klomifena trebalo bi da uradiš ispitivanje prohodnosti jajovoda (HSG) jer ako nisu prohodni a piješ klomifen može doći do vanmaterične trudnoće.

Ako ti treba još neki savet pitaj slobodno.
Sretno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 2:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 09, 2008 7:42 pm
Postovi: 32
Sad sam zabrinuta...ja sam bila na pregledu gdje mi je ginekolog rekao da je sa mojim jajnicima sve u redu i da nema nikakvih cisti,niti naznaka da imam Pcos,i jer sam mu rekla da zelim trudnocu,prepisao mi je i prvi put klomifen na sta sam mu ja rekla da ne bih jer mi nismo ni pokusali da pravimo bebu...kad mi je menstruacija izostala,,opet sam otisla kod njega i odmah mi je prepisao Klomifen,jednu ujutru,jednu uvece i tako 5 dana,a onda da cijeli mjesec radimo po pitanju bebe,nije mi rekao da se ista mora ultrazvuchni pratiti i ako dobijem za 30 dana,da opet pocnem sa Klomifenom,a ako ne dobijem do 40 dana,da opet dodjem na pregled.
Znachi sad ja moram da gatam da li cu ostati trudna,kada su mi plodni dani itd...poludjecu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 4:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 12:30 pm
Postovi: 126
Lokacija: Pancevo
Draga,
Meni su isto prvi put dali jednu ujtru, jednu uveče, i imala sam hiperstimulaciju, 3 folikula 33mm, dobila sam 40- ti dan zbog toga. Promenila sam ginekologa i sada sam zadovoljna.
Moj ti je savet da promeniš ginekologa, a i pokušaj prvo prirodno, bar nekoliko meseci, naročito ako si mlada!
Stimulacije klomifenom se moraju pratiti ultrazvučno obavezno, a i HSG je neophodan!
A najbitnije je da se opustiš, ne sekiraš i pravilno hraniš!
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 4:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 09, 2008 7:42 pm
Postovi: 32
Jesam mlada-24god.i ovo mi je prvi put da pijem Klomfen...imam josh 2 dana da pijem.Nije josh kasno,kad da podjem na folikometriju i kada da uradim FSG i mozhes li mi objasniti sta je to konkretno???
Nemam problema sa kilogramima,sta vise-mrsava sam,ne pijem,ne pusim,i jako se zdravo hranim...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 6:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 1:35 pm
Postovi: 48
Klomifen ne bi trebalo uzimati kod PCOS bez folikulometrije.Posebno ne bi trebalo odmah ici sa 2 tablete dnevno.Moj ti je savet bezi od tog ginekologa.

_________________
veliki sin
stigla nam je seka


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 8:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 12:30 pm
Postovi: 126
Lokacija: Pancevo
Izvini, nisam bila pri računaru.
Moj savet ti je da prestaneš sa klomifenom odmah, tj da ne piješ još ta dva dana jer ćeš tako sprečiti moguću hiperstimulaciju a ništa nećeš naškoditi organizmu.
Što pre nadji novog ginekologa, ne mora da bude neki poznat samo da je korektan i da zna šta radi, neznam odakle si, raspitaj se ko je dobar tu gde stanuješ.
Folikulometrija se obično radi 8.- 9. d.c., dakle imaš fore. Ide se svaki drugi dan (nekad i 3. zavisno kako napreduju folikuli). Folikul bi pre nego što pukne trebao da ima 19-30mm. Sve ispod toga i preko toga ne valja.Kada lekar proceni da su folikuli mali ili kada želi da osigura pucanje folikula on daje injekciju za pucanje (pregnyl) koja uyrokuje skok hormona LH što izaziva pucanje 36h od momenta primanja injekcije. Kada folikul pukne iz njega izlazi jajna ćelija a ostaje žuto telo. Jajna ćelija prolazi kroz jajovod gde se dešava oplodnja i tako oplolodjena dolazi u matericu. Kada se ciklus stimuliše klomifenom (ili drugačije) često imamo 2-3 folikula pa se time povećava mogućnost začeća. Ako koji slučajem jajovodi nisu prohodni može se desiti da oplodjena jajna ćelija ostane u jajovodu (vanmaterična) ili da do oplodnje uopšte ne može da dodje. HSG je metod utvrdjivanja prohodnosti jajovoda gde se u jajovode ubrizgava kontrast a potom na rendgenskom snimku gleda da li kontrast prolazi celom dužinom jajovoda ili ima prekida. Ja sam radila privatno u totalnoj anesteziji a možeš raditi u bilo kojoj bolnici i nije ništa strašno.
Isto ako spermogram supruga nije dobar besmisleno je da se ti truješ hormonima kada je on uzrok problema! Dakle i to ispitati.
Ja sam bila glupa kada sam krenula u to sve i nije imao ko da mi objasni a doktora imaš stvarno raznih, da ne poveruješ! I samo hoću da pomognem drugima da ne gube vreme sa lošim lekarima.
Informiši se detaljno o svemu što se tiče reproduktivnih hormona i njihovih uloga po fazama ciklusa (estrogen, progesteron, fsh, Lh), imaš dosta o tome na netu, jer ćeš tako ti bolje razumeti terapije koje ti daju i šta se u tvom telu dešava.
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 9:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 09, 2008 7:42 pm
Postovi: 32
@Mamaana-taj doktor kod kojeg idem zadnja 2 mjeseca kaze da ja nemam PCOS i da ne zna ko mi je to rekao jer je to nebuloza...da su mi jajnici u redu,normalne velichine i bez ikakvih naznaka da imam neke ciste...
Sad mene interesuje kako mi je mogao prepisati takve tablete ako mi mogu i nashkoditi...naravno da cu doktora promijeniti,nema sanse da cu vise ici kod njega-nikada...a poci cu na folikumetriju 8=mi dan kod nekog drugog...
Sad kad sam sve ovo ishchitala,jako sam se zabrinula,chak mi je i muka...ne znam shta sad da radim,poludjecu definitivno...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 1:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 09, 2008 7:42 pm
Postovi: 32
Mejvis,poslushala sam te i ishla sam na folikometriju:
8DC-13mm,11DC-18mm i 13DC-27mm i taj 13ti dan sam primila Pregnyl od 5000mg.Inache,imala sam samo taj jedan vodeci folikul na lijevom jajniku,na desnom sam imala 3,ali jako mala.
Kad mi sad predlazhesh da imam odnos sa dechkom,tj vremenski?
Inache,inekciju sam primila juche u 13h,a doktorica mi je rekla da imamo odnos za 24h,tj to bi bilo sad,a negdje sam prochitala da do pucanja dolazi za 36h???
Jeli ok da mi vodimo ljubav vecheras i sutra ujutru?
I kako cu znati da mi je taj folikul pukao i da je doshlo do ovulacije?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 4:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 12:30 pm
Postovi: 126
Lokacija: Pancevo
Možda si trebala primiti pregnil 12. dan, bio je dovoljno veliki folikul tada, ali hajde, biće dobro i ovako!
Drago mi je da si tako uradila, odlično si postupila! Jesi li prestala da piješ klomifen ili si pila svih 5 dana?
Folikul puca 34- 36h od primanja pregnila i to je 100% tako jer pregnil izaziva skok hormona LH i to mora dovesti do pucanja folikula. Čitala sam na nekim forumima da nekima nije pukao folikul od pregnila ali to je ili nedovoljna doza ili neki poremećaj. Svakako ako hoćeš biti sigurna idi na UZ 15. ili 16. D.C. da ti potvrde da folikula više nema.
Dobro ti je rekla doktorka da odnose imaš 24h od pregnila jer je uvek bolje da spermatozoidi budu "u zasedi" neko da imaš odnose kada se jajna ćelija tek oslobodila. Jajna ćelija živi 24h u telu žene a spermatozoidi 3-4dana!
Trebalo bi i da nemaš odnose bar 3 dana kako bi se spermatozoidi obnovili i kako bi bili kvalitetniji.
Hajde sretno pa javi šta se dešava!
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 7:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 09, 2008 7:42 pm
Postovi: 32
Da draga,pila sam Klomifen 5 dana,i odmah po prestanku taj 8 dc sam poshla na folikolumetriju...tada sam imala taj jedan vodeci folikul od 13mm,a na desnom sam imala 3 mala...11 dc sam takodje poshla na mjerenje i tada mi je rekla da na desnom imam folikul od 17mm,a na lijevom od 18mm i da je taj vodeci.
Trebala sam 13dc da dodjem na kontrolu ali doktorica tada nije mogla da me primi vec tek 14dc.Na desnom jajniku mi je rekla da mi nema tog od 17mm,vec 3 manja,a na lijevom mi je folikul bio 27mm.
Odmah sam primila Pregnyl od 5000mg i posle 3 sata svi bolovi su mi prestali...proshlo je 24h od kako sam primila Pregnyl,dragi mi nije tu,tako da se nadam da nije kasno vecheras da vodimo ljubav(ako se to uopshte i mozhe tako nazvati)???
A naravno,ponovicemo to i sutra...jeli tako ok?
I jedno pitanje za tebe,imash li ti djece?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 8:53 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 12:30 pm
Postovi: 126
Lokacija: Pancevo
Koliko sam te shvatila večeras bi moglo da bude oko 30h od pregnila i mislim da bi to bio u redu. Danas ti je 15 dc?
Moguće je da ti je onaj na desnom što je bio 17mm 11 dc pukao negde 13dc prirodno bez pregnila. Ako si tada kojim slučajem imala odnose odlično! Mislim da je mogla da ti da pregnil 12 d.c. jer se on obično daje kada je folikul 18- 20mm jer on od pregnila još raste mada ne mora da znači, sve je jako individualno.
Dakle večeras u akciju! :D
Ja nemam dece, muku mučim draga. Imala sam užasno neredovne cikluse- 2-3 godišnje. Pila sam anti bebi pilule 6meseci da mi se malo stabilizuju hormoni.
Pila sam posle klomifen 3 meseca i - ništa! Sada pravim pauzu bar 3 meseca.
Imam cistu na levom jajniku već duže vreme koja nije reagovala na terapije a postoji mogućnost da ona smeta- blokira ovulaciju. Spremam se da je operišem- idem u sredu u bolnicu da zakažem termin. Uradila sam sve analize i imam sve papire a operisaće me moj ginekolog.
I čuj, ako ne bude ništa ovaj mesec nema bedačenja, to ti je dosta i iz glave. Moj ti je savet da ništa ne piješ i da samo pratiš ciklus na folikulometriji da vidiš kako tvoj organizam radi jer ti možda klomifen i ne treba!
A ja ti držim palčeve da ti uspe sada iz prve!
Pozdrav i slobodno pitaj šta te zanima jer sam tu temu apsolvirala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 24, 2009 2:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 09, 2008 7:42 pm
Postovi: 32
Jako mi je zhao zbog tebe,ali bar se nadam da te muzh podrzava u svemu i da ti je on najveci oslonac,jer sam ja u ovome-sama...
Moj dragi koji je bio spreman za bebu,sada se predomislio,tako da sam sinoc plakala jer ne mogu da vjerujem da sam pristala na Klomifen uz njegovu podrshku i da se on sada uplashio :( ...
Danas je pristao da pokushamo,ali prvo da mu moja doktorica objasni da li je ok da pokushamo i mogu li ja poslije toga imati neke komplikacije jer nisam provjerila prohodnost jajnika:(
Bas sam tuzna...jeli danas kasno da pokushavamo jer ako je tachno da folikul puca za 48h,onda mi je pukao sinoc u 1h...tako da-imamo li sanse???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 25, 2009 4:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 12:30 pm
Postovi: 126
Lokacija: Pancevo
Trebalo bi da nije bilo kasno jer jajna ćelija živi bar 24h od momenta kada pukne folikul. Jvi mi šta je bilo!
Muškarci su ti takvi, uplaše se za tren. Mene moj muž podržava ali se plaši više nego ja! Ne smeš biti sama jer onda to sve nema smisla.
Prohodnost jajovoda je jako bitna i to obavezno ispitaj pre nego što sledeći put kreneš sa klomifenom.
Zakazala sam operaciju za sledeći petak, 03. april!
Valjda će posle biti bolje.
A kasni mi već 2 dana, to mi je jedina nada da sam ovaj put uspela!
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 26, 2009 1:32 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 09, 2008 7:42 pm
Postovi: 32
Nadam se da jesi,jer zelim ti sve shto i sebi,jer si jedina koja me je uputila u sve ovo,hvala ti...
Vodili smo ljubav,sad shta ce da bude,vidjecemo,ali necu sl.mjesec piti Klomifen,vec ako mi izostane menstruacija,pochecu sa Dobrostanom...a tek kada mi dragi bude spremam,onda cu opet pocheti sa Klomifenom...
Javljaj i ti meni novosti i drzim ti fige.Kiss


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 93 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: