Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Ishrana odojčeta

Pravilna ishrana odojčeta ima veliki značaj u zaštiti i održanju zdravlja, kao i za psihofizički razvoj deteta. Ukoliko je ishrana adekvatna odojče se najbrže razvija i napreduje. Za razliku od odraslih detetu je potrebna veća količina hrane srazmerno telesnoj masi i to naročito gradivnih nutrijenasa koji služe za sintezu novih tkiva i za rast bebe. Smatra se da odojče do svog šestog meseca treba da udvostruči svoju porođajnu težinu, a do prve godine da je utrostruči.
Načini ishrane

Ishrana odojčeta može biti:

*

Prirodna ishrana – humano mleko
*

Mešovita ishrana – dohrana adaptiranim mlekom
*

Veštačka ishrana – ishrana adaptiranim mleko

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Prirodna ishrana – dojenje

Majčino mleko predstavlja najsavršeniju hranu za odojče, jer je majčino mleko hemijskim sastavom prilagođeno potrebama odojčeta, samim tim se lakše vari i bolje iskorišćava. Većina majki su sposobne da doje svoje dete. Mleko nadolazi treći dan od porođaja a nekada i kasnije (kod carskog reza).

Količina mleka zavisi od i od pravilne ishrane majke dojilje. Hrana dojilje treba da je raznovrsna i da se sastoji od testenina, sireva, mesa, zelenog povrća, voća i voćnih sokova i ½ l mleka dnevno,pa i više. Dojilja treba da se dovoljno odmara i da ima ljubav i volju da doji svoje dete.

Prednosti dojenja:

*

Obezbeđuje prirodnu hranu
*

Obezbeđuje vezu između majke i deteta
*

Stvara emocionalnu stabilnost
*

Majčino mleko sadrži antitela koja štite bebu od infekcija (pospešuju imunitet)
*

Majčino mleko je bakteriološki ispravno i sterilno
*

Majčino mleko poseduje optimalnu temperaturu (37 C)
*

Sisanje omogućava odojčetu pravilan razvoj vilica
*

Dojenje omogućava lakšu regulaciju telesne mase majke posle porođa

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Mešovita ishrana

Ukoliko majka nema dovoljno mleka pristupa se dohranjivanju, najčešće adaptiranim mlekom (ređe kravljim – prilagođenim 2/3, uz dodatak šećera).

Veštačka ishrana

Ukoliko majka nema mleka ili zbog bolesti majke koriste se adaptirana mleka koja su po svom sastavu najsličnija, gotovo identična majčinom mleku. Upotreba razblaženog kravljeg mleka (2/3) se ne preporučuje pre svega jer može biti bakteriološki neispravno, zatim se javljaju alergije na ovu vrstu mleka kao i intolerancija (nepodnošenje).

Raspored obeda i vrste namirnica u ishrani odojčeta

*

0-2 meseca starosti odojče treba da ima 6-8 podoja u toku 24h, u količini od 90-120ml po podoju i da razmak između podoja ne bude manji od 2h ni veći od 3h. Podoji trebaju da traju 20-30min.
*

3-4 mesec starosti – odojče treba da ima 5-6 podoja u toku 24h u količini od 120-150ml po podoju u razmaku od 3h. Po mogućnosti u trećem mesecu ukinuti noćni podoj. Odojče na veštačkoj ishrani takođe ima isti broj podoja samo što se daju adaptirana mleka.
*

5 mesec starosti – odojče treba da ima 4-5 podoja na dan u količini od 150-180ml po podoju uz dodataka mlečne kaše, najčešće kao pretposlednji obed. Prvi i poslednji obed treba uvek da bude mleko! U petom mesecu možemo dodati i voćnu kašicu (jabuka, breskva, kajsija), voćni kompot ili voćni sokić za bebe (razblažen sa vodom u razmeri 1:1) ili kašicu od jabuke i šargarepe. U početku ponuditi nekoliko kašičica pa kasnije postepeno povećavati količinu.
*

6-7 meseci starosti – odojče ima 3-4 podoja, 180-200ml mleka po podoju.

Mlečna kaša, kaša sa žitaricama i mlekom (pirinčana kaša);

Voćne kaše (jabuka, breskva, kajsija, bundeva, banana kombinovana sa jabukom ili posebno 2 puta nedeljno, šljiva i kruška, pri čemu se one daju jednom nedeljno), minimum voća koje se daje je 50g, a maksimum voćnog soka je 150ml dnevno;

Kaše od povrća (brokule, karfiol, krompir, šargarepa, blitva, spanać), minimum povrća je 50g, a maksimum 120g;

Polako se uvodi meso (20-30g), i to posne vrste mesa – prvo piletinu, belo meso. Pa zatim jagnjetinu, teletinu i ćuretinu. Prvo se pripremaju bujoni od mesa (supe), a zatim se daje i meso. Svinjsko meso se ne uvodi do navršene 1 godine;

Obzirom da se dete prvi put sreće sa novim ukusom hrane ne treba ga prisiljavati da jede. Bitno je uvoditi namirnice postepeno i u malim količinama (2-3 kašičice dnevno). Svaki treći ili četvrti dan po jednu novu namirnicu kako bi se dete naviklo na novi ukus.

* 8-12 meseca – podoj ujutru i uveče, 200-250ml mleka po podoju.

Uvodi se žumance, prvo 1/8 žumanceta nedeljno (veličina zrna graška), sledeće nedelje 1/6, pa postepeno povećavati do celog žumanceta nedeljno. Kada uvedemo celo žumance davati ga 2-3 puta nedeljno i taj dan se izostavlja meso. Inače, jaje treba da bude tvrdo kuvano, najmanje 7min da vri. U početku se daje uz mleko ili u kašici a kasnije može i posebno.

Sa 8-9 meseci takođe uvodimo hleb, jogurt, kiselo mleko, pavlaku, mladi sir, može se uvesti neka vrsta doručka i ne mora (kačamak, popara, griz i dr.).

Na kraju pripreme jela dodaje se na vrh kašičice butera ili pola kašičice maslinovog ulja.

Sa 10 meseci uvesti od povrća grašak, boraniju i kupus, ali ukoliko dete to ne prihvata ne siliti ga, već mu ponuditi neki drugi dan uz mali dodatak soli (prstohvat).

Posle navršenih godinu dana možemo polako uvoditi sledeće namirnice: med – prvo bagremov, jagode, maline, kupine, citrusno voće – kivi, limun, ananas, pomorandža, mandarina, koštunjavo voće – orah, badem, lešnik, kikiriki, belance, industrijske supe, svinjetinu, morske plodove, suhomesnate proizvode, ribu i drugu hranu sa konzervansima. Ove namirnice su visoko energetske i treba ih postepeno uvoditi u ishranu deteta.

U ovom periodu količina mleka i mlečnih proizvoda dnevno treba da iznosi oko 500ml dete ima 3 glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dve užine (sok, voće, sutlijaš, puding, koh, kolači,itd.). Na mogu da se nađu gotove slane i voćne kašice kao i razne vrste sokova koji u potpunosti mogu da zadovolje kompletne potrebe deteta. Ovi proizvodi se mogu slobodno koristiti uz strogo pridržavanje uputstava od strane proizvođača.

Zbog mogućnosti pojava alergija i infekcija do navršenih godinu dana ne treba davati detetu: svež paradajz, jagode, maline, kupine, mandarine, kivi, kvasac, orah, badem, kikiriki, lešnik, eurokrem, čokolade, belance jaja, suhomesnate proizvode, školjke, konzerviranu ribu i drugu hranu sa konzervansima.

Svako dete bi trebalo da ima svoj pribor za jelo i njega ne bi smeli koristiti odrasli. Ono mora da bude čisto i po potrebi iskuvati ga i ne brisati ga nakon pranja.

Od sudova se preporučuje: lonac od 1l, šerpe od ½ i 1l, metalno lonče od ½ i ¼ l, šolja i šoljica, staklena čaša, supena i kafena kašika, rende, cediljka, 2-3 flašice ako mora, itd.

Pored svega navedenog treba imati u vidu činjenicu da je svako dete svet za sebe i da ima individualne potrebe koje treba uzeti u obzir.
_________________

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
ISHRANA PREVREMENO ROĐENE DECE

Prema definiciji SZO (svetske zdravstvene organizacije), sva živorođena deca koja su rođena pre 37 punih nedelja gestacije (trudnoće) smatraju se prevremeno rođenom (nedonesenom). Ova deca na rođenju obično imaju telesnu masu manju od 2500 grama, međutim, sa težinom manjom od 2500 grama mogu se roditi i deca rođena na vreme (40 punih nedelja gestacije) ako su blizanci, trojke, četvorke….

Sa težinom manjom od 2500 grama iz trudnoće normalnog trajanja mogu se roditi i deca koja su intrauterno (u majčinoj utrobi) usporeno rasla i napredovala, zatim, zbog bolesti majke (npr. infekcije), naslednih anomalija, oštećenja, itd.

I dok se dete rođeno na vreme sa normalnom telesnom masom, posle nekoliko dana pušta kući sa uputstvima majci kako da ga neguje, nedonošče mora ostati u porodilištu (ili u ustanovi za prevremeno rođenu decu) -u inkubatoru, gde ga medicinsko osoblje posebno obučeno za to hrani i neguje dok ne dobije poželjnu težinu. Kad ono dostigne telesnu masu 2500 do 3000 grama moguće je da se preda majci na dalju negu i ishranu.
Faktori koji utiču na vrstu ishrane prematurusa

Ishrana prematurusa (prevremeno rođene dece) je znatno složenija od ishrane dece sa normalnom telesnom masom. Ishrana te dece podešava se ne samo prema dobu života već i prema tome sa kojom težinom je rođeno, da li je rođeno zdravo iz ranije prekinute trudnoće ili je oštećeno i zato male telesne mase.

Zbog svih ovih faktora potrebe u hranljivim sastojcima i mogućnost uzimanja hrane i njenog varenja mogu biti različiti kod dece rođene sa podjednako malom telesnom masom.

Potrebe nedonoščeta su veoma velike u prvim nedeljama života kad ono treba da raste znatno brže nego dete rođeno na vreme. Zato se uz majčino mleko daje i specijalno mleko za prevremeno rođenu decu.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Uloga majčinog mleka u ishrani prematurusa

Majčino mleko je vrlo potrebno nedonoščetu, zato je njen zadatak da pažljivo izmlaza mleko u specijalne posude u kojima se ono čuva da bi kasnije moglo da se da detetu, a i da bi očuvala laktaciju (lučenje mleka) za kasnije, ako dete bude moglo da sisa. Dokazano je da majka koja je rodila dete pre vremena ima u svom mleku više belančevina, soli i masti i samim tim i veću kalorijsku i hranljivu vrednost mleka neophodnu i prilagođenu detetu prirodnim putem..

Ukoliko je gestaciona starost deteta i njegova telesna masa na rođenju manja utoliko je potrebno više vremena da ona počnu a rastu i dobijaju u težini. U nekomplikovanim slučajevima povećanje težine počinje u drugoj nedelji posle rođenja, nakon prvobitnog gubljenja težine (nakon prilagođavanja na enteralnu ishranu parenteralnu dopunu ili potpunu parenteralnu ishranu).
Energetske potrebe prematurusa

Dnevni unos energije hranom treba da obezbedi: deponovanje masti proteina i drugih sastojaka u novostvorena tkiva, da nadoknadi energiju koja se troši na bazalni metabolizam, termoregulaciju, aktivnost i sintezu novih tkiva, da nadoknadi deo koji se gubi stolicom.
Planiranje ishrane prevremeno rođene dece

Kada se planira ishrana nedonesene dece značajno je nekoliko pitanja: izbor mleka, put hranjenja i ritam i tehnika hranjenja.

Prevremeno rođena deca različitog stepena zrelosti mogu se uspešno hraniti majčinim mlekom ili specijalnim adaptiranim mlekom za prevremeno rođenu decu. Na našem tržištu postoji veliki izbor visoko kvalitetnih adaptiranih mleka za ishranu prevremeno rođene dece,čiji je sastav prilagođen potrebama te dece. Prevremeno rođena deca ne mogu koristiti adaptirana mleka za decu rođenu na vreme sve dok pedijatar i nutricionista ne procene da je dete dovoljno napredovalo za promenu mlečne formule.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:23 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Put i način hranjenja prevremeno rođene dece

Put i način hranjenja zavise od gestacione starosti deteta, njegove telesne mase, stepena zrelosti (refleks sisanja i gutanja) i gastrointestinalne podnošljivosti hrane.

Zbog nedovoljno razvijenog refleksa sisanja i gutanja, male veličine želuca, nedovoljnog lučenja stomačnih i crevnih sokova, može biti neophodno da se nedonošče hrani parenteralno (direktno u venu) - deca sa telesnom masom manjom od 1500 grama.

Kod neke dece se od početka ili posle prestanka parenteralne ishrane sprovodi enteralna ishrana (ishrana sondom). (2)
Uvođenje nemlečne ishrane

Opšte pravilo je da se za nedonošče ne može šematski odrediti uvođenje novih namirnica u ishranu kao kod normalno rođene dece. Uvođenje nemlečne ishrane mora se sprovoditi pod nadzorom pedijatra i nutricioniste.

Kad pedijatar i nutricionista procene da je dete spremno da pređe na neku drugu vrstu hrane, pored mlečne, počinje se kao i kod dece rođene na vreme sa najneutralnijim namirnicama - termički obrađenim. U početku deca prihvataju samo male količine nove hrane (1-2 kašičice), pa se vremenom te količine povećavaju. Dalje uvođenje nove hrane teče kao kod dece rođene na vreme.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:24 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Slika

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 7:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 13, 2009 6:49 pm
Postovi: 1
Drage mame da li svojim bebama dajete mlevenu plazmu sa mlekom i kad ste to uveli?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 14, 2009 2:28 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
teodori srecan rodjendan zhelim

_________________
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: re kuvar
PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 12:00 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Kada beba sme da jede dinstano povrce na puteru, maslacu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 8:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
gatta je napisao:
Drage mame da li svojim bebama dajete mlevenu plazmu sa mlekom i kad ste to uveli?


Mislim sa se moze dati vec od sestog meseca, ali oprezno, prvo mala kolicina da se vidi da li ima neke reakcije kod bebe i koliko mu/joj prija.Ako gresim neka me neko ispravi!

Ja sam svojoj deci pocela sa davanjem mlevene plazme od sestog meseca
mada su mnoge moje drugarice cekale do sedmog,osmog pa i devetog meseca! u svakom slucaju,dati malu kolicinu pa ako nema neke reakcije nastaviti sa davanjem! Zlatno pravilo!

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 01, 2009 5:53 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Zdrava ishrana dece

Pravilna ishrana dece jedna je od najisplativijih investicija u njihovu budućnost. Birajući hranu za naše mališane, već u detinjstvu stvaramo "voljenu" i "nevoljenu" hranu i izgrađujemo njihov ukus. Drugim rečima, otpočinjemo proces obrazovanja u oblasti ishrane i polažemo kamen temeljac za način ishrane koji će preovlađivati u kasnijem životu deteta.

Metabolizam deteta je usklađen sa brzinom njegovog rasta i razvoja i zato je značajno da dete konzumira hranu koja mu je potrebna. Mnoga deca dobijaju dovoljno kalorija da zadovolje energetske potrebe, ali to nisu uvek i dovoljno dobre namirnice, kadre da detetu obezbede dobro zdravlje.

Dovoljno je da malo više povedete računa o izboru namirnica, načinu spremanja i njihovom serviranju. A od tih na izgled malih stvari, vaše dete i vi ćete imati ogromnu korist. Uvedite vaše dete u zdravu ishranu još od najranijeg uzrasta, jer je ona za njega od vitalnog značaja.

Povrće treba da čini glavnu masu obroka, što praktično znači da poboljša izgled proteinske hrane: ribe, mesa i živine, i učini je ukusnijom.

Kuvanjem povrće gubi boju jer se magnezijum u hlorofilu zamenjuje vodonikom. Postoji više načina kuvanja:

Povrće se stavi u veću količinu vode (da ogrezne), koja se zagreva dok ne proključa, a potom se temperatura smanji i povrće kuva poklopljeno. Taj način kuvanja je najbolji za krompir, šargarepu, peršun, kupus. Voda od kuvanja može da se iskoristi za supu ili sos.
U malu količinu vode, koja je prethodno proključala, ubaci se povrće i kuva na visokoj temperaturi (sa ili bez poklopca). Ovako se kuvaju brokoli, karfiol, blitva.
Kuvanje na pari: Pošto i na ovaj način mogu da se izgube pojedini važni hranljivi sastojci, povrće se kuva samo dok ne omekša i servira odmah ako je moguće. Inače, ukus povrća je bolji kad je ono skuvano na pari. Brokoli i šargarepa su ukusniji ako se neposredno posle kuvanja preliju hladnom vodom.

Kako da privolite decu da jedu povrće?

1. Uporno ga servirajte. Ako ga deca stalno gledaju, veća je verovatnoća da će ga jesti. Ukoliko izbegavaju da ga uzmu za ručak, ponudite ga za večeru.

2. Supa je odličan način da obezbedite raznovrsne hranljive sastojke u jednom tanjiru.

3. Mnoga deca ne vole «jak» ukus i strukturu zelenog lisnatog povrća: karfiola, brokolija, prokelja. Zato ga pomešajte sa drugim povrćem.

4. Blendiranje je dobar način da jak ukus «sakrijete», a čorbi dodate boju i teksturu.

5. Izdinstajte zajedno tikvice i paradajz.

6. Napravite salatu od rendane šargarepe.

7. Izdinstajte zajedno tikvice, plavi patlidžan, luk, paradajz i pečurke.

8. Deca ponekad više vole sveže povrće od kuvanog.

9. Začinite povrće: dodajte beli luk u pire; pospite iseckan luk po prženim jajima; dodajte oraščić u jela od spanaća; u salatu dodajte krem sir; preko salate od krompira ili paste stavite iseckanu papriku.

10. Pecite povrće: plavi paradajz, luk, paradajz, pečurke.

11. Napravite sok od povrća; odlična kombinacija je šargarepa, narandža, četvrtina kupusa.

12. Servirajte raznobojno povrće na tanjiru (dugine boje obezbediće najviše hranljivih sastojaka).

13. Servirajte manju količinu povrća. Velika količina može obeshrabriti dete.

14. Uživajte u obroku zajedno sa detetom. Ako vidi da vi sa uživanjem jedete raznovrsno povrće, veća je verovatnoća da će ga i ono prihvatiti.

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: