Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1381 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 93  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 12:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Ma imaju oni stavovi (uvek nesto srecu kvari :roll:) da ne bi trebala vlaknasta hrana, pa ni te kostunjave gricke. Ali, nailazila sam i na potpuno suprotno - da je vlaknasto ok. Mislim da je istina da nema pravila, nego samo iskustvo moze da nam kaze sta nam prija, a i to je promenljivo.
Meni je pivo uz pistace vrhunac delikvencije, kada putujemo autobusom na izlet. Zbunjeni pogledi saputnika vrede takvog rizika :lol: .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 12:12 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Nego htedoh nesto drugo da vas pitam. Pijete li lekove protiv bolova? Moj doca kaze da ne treba da se patim i da mogu slobodno da ih uzimam. A opet ja bolove imam svaki dan tako da ne mogu ni da zamislim da svaki dan gutam nesto protiv bolova. Pijem Novalgin kapi samo kad dodje u neizdrzivu fazu.
Da li ste (zenski) deo primetile da su vam faze vezane i za ciklus? Kod mene je najgore za vreme PMS-a i prvih par dana, a ostali deo meseca nekako prezivim.
Primetila sam i da sam potpuno ovisna o Budenofalku. Izdrzim otprilike 15-tak dana bez njega a onda se stanje toliko pogorsa da moram da se vratim....
Izvinjavam se na ovakvom postu u rano jutro, ali celu noc nisam spavala....pogodite zasto?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 12:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm
Postovi: 178
Ma treba sve da jedemo malo po malo samo da izbegavamo ono sto nam sigurno skodi a to je za mene dinstano przeno i neko jako kuvano jelo , mada i od toga strpnem kad mi je bolje i sve gricnem sto mi naleti od kostunjavog. Za bol pijem retko bas kad moram zbog glavobolje Panadol. Lekove za IBD sam pila na pocetku prve dve godine u par navrata, a sad ne pijem nista ,regulisem ishranom i probiotikom, pisala sam o tome i jeste vezano za ciklus obavezno pocetak ili kraj kao i za sekiraciju i to vise posto prodje stresni događaj.Neka moja logika je da ce biti bolje ako unosim razlicitu hranu pa cak po malo i ono sto ne smem da ne ispraznim rezerve nacisto.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 12:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Bas mi je zao sto imas bolove :( .
Ne uzimam za sada, a za lekove tipa aspirina su mi rekli no-no. Dok jos nisam znala sta mi je u pitanju kada me jako zaboli desna strana umela sam da uzmem anbol. Cak sam ga i zvakala, manijak :roll: . I onako, da li psiholoski ili zaista, malo mi je bivalo lakse.
Ja sam osetila da postajem zavisna od tog gutanja lekova, ali znas da jos nisam na tezoj artiljeriji. Kada me je cimalo sve, plus prehlade, plus eserihija (ah, cekam rezultat opet mi je sumnjivo :( ), osecala sam se nesigurno dok ne izgutam probiotik, lekic, pa omeprol, nesto za imunitet (to sam menjala), pa biljne kapsule za eserihiju, folnu...jo. Kada sam shvatila da sam se opasno vezala za pilule, bas me je to trglo Sada kalkulisem i sa Sal. obicno ga uvedem pred ciklus. Znam osecaj o kome pricas.
I da, naravno pred m. i na pocetku je obavezno da me manje ili vise osetim bas gde je terminalni i. Jos kada sam pokusavala da ciklus pokrijem gvozdjem, mogla sam da nacrtam to mesto na stomaku :o .
Mene zanima da li imate bol kroz krsta kada je pogorsanje? Onako neprijatno, svrdlajuce, nisko?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 1:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Da mene bole ne samo krsta nego cela ledja. Zato dugo nisam mogla da dobijem dijagnozu jer su lekari mislili da su u pitanju bubrezi. Medjutim s obzirom da su svi pregledi uvek pokazivali da je sve ok, onda su odustajali od daljih pretraga. Ja bih volela da ne pijem lekove i da sve resavam hranom i probiotikom, ali mislim da je moj Kron mnogo agresivniji (kada mu cak ni Azathioprin ne pomaze). Aspirine ne pijem ni ja (nit mi nesto pomazu) iskljucivo Novalgin (ovaj tecni je koliko vidim samo za extreman bol) i to samo kad moram (jer od njega imam mnogo neprijatan osecaj u glavi). Lekar mi je rekao da mogu da probam i sa Buscopanom (sluzi da opusti misice), ali nekada davno sam ga pila za neke druge stvari i nije mi pomagao.
Inace ja vrlo cesto na problematicnom mestu mogu da osetim tvrdu loptu (velicinu pesnice) a mogu povremeno i da vidim (spolja) kako mi se creva mrdaju.... Ko da imam Aliena u stomaku.... ha ha ha!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 3:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Iskreno ne vidim da mi ista pomaze. Ni sal, ni hrana...Verujem da mi je pomogao u pocetku, ali tek posle nekoliko redovnih meseci. Kao da ovo ima neku svoju samovoljnu logiku. Ili tacnije nema logiku. Po mojoj proceni gotovo stalno me mrljavi nekog nizeg inteziteta, i povremeno pojaca. Mozda imam dva puta po dve free nedelje za proslu godinu.
Ja bih da menjam ovo kontinuirano njanjavljenje za par kracih zestina, ako je neko zainteresovan :lol: ?
Bas ja gledam kad osetim to pulsiranje i gickanje da li ce mi se nekad videti spolja :evil: .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 3:55 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
JAo i mene mrljavi, ali i pored mrljavljenja i snazno udari. Bar jednom mesecno.... A primetila sam da kada uzmem novi lek posle par meseci primene mi da tri meseca mira a onda ajd Jovo nanovo. Tako je bilo sa svim lekovima koje sam do sada koristila. Dal je moguce da se posle 3 meseca adaptira na novi lek i onda nastavi po starom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 8:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 9:07 pm
Postovi: 30
To za m. je i meni, samo sto se meni tada jave fisurice koje krvare!!! to ne pise uglavnom nigde, a to vec spominjem mom doktoru koji me nesto uvek sumnjicavo gleda. I od operacije m. se mi produzila na 37 dana, gin. mi preporucila kontraceptive al sam odbila jer su kontraindikovani sa kronom. je l su se vama poremetile menstruacije od tada?
Posto nemam terminalni, uglavnom imam probadajuce bolove oko 3 prsta iznad pupka, ali to kratko traje i nije cesto. Vise me zabrinjava tupi bol u donjem stomaklu kao kad imam m.
Bilo nekada, pilas am jednom godisnje tabletu za glavu, a sada ne moram ni da jedem kad se nagutam svega :o Salofalk pijem redovno, neko vreme sam prestala samoinicijativno, al mi je dr rekao da to ne radim, pa sam se sad i navikla...
sad sam pregledala ceo forum-koliko ima ljudi sa kronovom bolescu?! ne znam da je neko u porodici imao nesto slicno, ali tada nije ni bilo nacina da se to otkrije. mozda je moja prababa koja je umrla mlada od iznenadnog bola u stomaku imala krona. I koliko postova u vezi sa tim, ishranom, lekovima...Je l postoji u Srbiji neko udruzenje ili sajt gde su sveze informacije postavljene, jer ovde se ne snalazim bas, od homeopatije, kontradiktornih informacija- jedite vlaknasto-ne jedite vlaknasto, puno probiotika, nikako jogurt ... :o

_________________
Ms Crohn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 10:23 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Meni je ciklus bio uvek redovan (28 dana) i tu sam i sad. Nisam primetila da mi je Kron na to uticao. Inace godinama sam pila k.pilule i kada sam imala jednu od gorih faza (a jos bez dijagnoze) prestala sam i poboljsanje je bilo drasticno. Onda sam otkrila da na svim sredstvima za kontracepciju koje su na bazi hormona pise da mogu da pogorsaju K.bolest, pa nemam vise zelju da experimentisem. Koristim Personu (mali kompjutercic koji na osnovu urina utvrdjuje plodne neplodne dane) i sasvim mi je ok. Doduse od kada sam na imunosupresivima malo sam pod stresom (jer nije dozvoljena trudnoca a ovo nije siguran nacin kontracepcije) No i tu na nemackom udruzenju Kronovaca vidim mnoge trudnice koje guraju trudnocu sa ovim lekom. No, iskreno sa ovom akutnom fazom ne znam da li bih mogla da izadjem na kraj sa dvoje dece.
Koliko znam u Srbiji nema udruzenja Kronovaca. Ja sam pokusavala sa par lekara da tako nesto pokrenem, ali uglavnom je inicijativa bila samo s moje strane.... Imam dosta knjizica o Kronu (ovde ih farmaceutska kuca besplatno salje bolesnicima ako su zainteresovani) ali su na nemackom....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 28, 2009 2:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm
Postovi: 178
Ejmi, zasmejala si me sa predlogom :D .Hvala ali ja nisam za žestine makar gnjavilo ko što zna. Mene tada mnogo izboli a čini mi se da je ona slabost posle toga još gora, pa se vučem pa mi srce preskače..pu pu
Kada sam batalila lekove -ne kažem da to treba i vi da uradite- nisam videla nikakvu razliku. ali u početku su pomogli ili se sada bolje snalazim... Nije mi jasno dok god sam pila boleo me neki zglob, jednom sam pola godine ćopala zbog kolena bolelo i oticalo a na snimku ništa... i kad sam prestala da pijem prohodala sam normalno i sad je ok.
Ciklus se nije remetio, ali taj bol u dojem stomaku je bas kao da ću da dobijem.Pored svega toga nisam klonula duhom nekako mi se čini da mi je svaki pokušaj probanja nekog novog čaja ili zdravije ishrane korak bliže nekom boljem zdravlju.Nekako sam se ubedila da nema šanse da ide na gore nego samo na bolje kako god da mi je . Svaki atak -prolazna stvar.To je bila svesna odluka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 28, 2009 3:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Blue, da li si uzimala antibiotike tipa ciprofloksacina, kada si imala te bolove u zglobovima?
Pitam, jer sam se ja prvo obradovala kada sam videla da smem taj antibiotik, pa jos i za ovo pomaze. I nekako posle prva dva, tri meseca Salofalka, kada sam zbog sinusa ispila i cipro, konacno je prestalo neformirano wc. Slucajno, ili je pomoglo, ne znam. Onda sam na nesrecu sto zbog sinusa, sto zbog eserihije jos nekoliko puta morala na ovaj lek (ljudi, ja do ove dg nisam skoro u opste pipala antibiotike :( ). Pa na kraju visiren zbog esi - a on spada u istu grupu, hinolini, ili nesto tako. Znaci, jedno pet tura iz te grupe antibiotika za godinu dana. E, taj visiren je ubio eserihiju, ali zamalo i meni da doaka :o . Pocela mi probadanja u ahilovoj tetivi, onako jako sevanje, ja mislim, kakva glupost, sto bi me ovde boleleo. Onda, nekih nedelju dana leka, probudim se, koleno seva, ja sepam, pa kroz zglobove redom... Odem na internet i prevrnem se - kazu da na ovoj grupi antibiotika od skorije mora da stoji upozorenje da mogu da izazovu ozbiljne, a ne daj boze i trajne bolove i probleme sa zglobovima, bas se ta ahilova tetiva pominjala. Skorije su povezali kod nekih ljudi posledice sa ovim antibioticima. Ne da sam se bila prepala, vise me ne bi cudila ni jedna horor prica da me snadje :evil: . Srecom, proslo je za jedno dve nedelje tog sepanja i bolova... Tako da mi ovo poznato zvuci, bas me zanima da li si bila na tim antibioticima?
B.M.W., interesantno - meni je bolest eskalirala u isto vreme kada sam dobila krvarenje koje su morali da mi zaustavljaju vestacki. Pa se posle dva meseca opet ponovilo. Onda sam krenula u ispitivanje, pa u tu pricu sa insulin rezistencijom. Cula sam neka misljenja da mi je to ipak bilo zbog Krona :roll: .
Dea, nastavak ovoga je bio sa pilulama. Gin me je pre nego sto dodjoh do endokrinologa ubedila, na neki nacin preko moje volje, da zbog tih krvarenja pocnem pilule. Jos se secam koliko sam imala los osecaj kada sam citala njihovo uputstvo, i videla da pise da su kontraindikovane za zapaljenja stomaka, izmedju ostalog za Kronovu bolest. Bas sam mislila ko zna sta imam od toga, posto sam trebala da idem u ispitivanja i nije mi bilo dobro. I sada se najezim kada se setim. Tada sam valjda prvi put cula za Kron :( . Lose sam ih podnosila i jedva izgurala tri meseca. Posle sam proklinjala sebe sta mi je to trebalo, i pitala se da li mi je to doprinelo dijagnozi. Neverevotano kako su mi se stvari uvezivale i upetljavale, kao u nekom ruznom snu :( .
B.M.W. nema ni neki sredjen forum, ni udruzenje. Ovde je nabacano i duplirani su naslovi. A ja sam zadovoljna da makar i ovako mogu da komuniciram sa ljudima o ovoj problematici. Znacilo bi da postoji udruzenje, i psiholoski i prakticno. A i mogli bi pokusati da se borimo za boje uslove za ove lekove. Medjutim, to je puno posla, puno vremena... Pitanje je koliko ima obolelih, meni se cini da nema puno zainteresovanih, nekako bi vise ljudi zavrsilo na mestu kao sto je ovaj forum, da ih ima... U DZ mi je dr rekla da ima sve vise sa ovim dijagnozama pacijenata. Kada bi se nesto osnivalo, moglo bi da se krene upravo od domova zdravlja, da se tamo ostave pozivi da se jave zainteresovani sa Kronom i Uc. Ali trebalo bi pokriti puno toga sto je problem - prostorije, strucna pomoc i materijali...
Ima puno kontradiktornih informacija i stavova po netu, eto kao to za ili protiv vlaknaste hrane. Najgore sto izgleda da i nema neki zvanican stav po pitanju ishrane. Mene je nutricionista prakticno otpilio...cak nisam mogla da cujem nesto vrlo konkretno - oko vitamina i sastojaka koji se apsorbuju u meni kriticnom t. ileumu :roll: .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 28, 2009 3:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Blue, da li si uzimala antibiotike tipa ciprofloksacina, kada si imala te bolove u zglobovima?
Pitam, jer sam se ja prvo obradovala kada sam videla da smem taj antibiotik, pa jos i za ovo pomaze. I nekako posle prva dva, tri meseca Salofalka, kada sam zbog sinusa ispila i cipro, konacno je prestalo neformirano wc. Slucajno, ili je pomoglo, ne znam. Onda sam na nesrecu sto zbog sinusa, sto zbog eserihije jos nekoliko puta morala na ovaj lek (ljudi, ja do ove dg nisam skoro u opste pipala antibiotike :( ). Pa na kraju visiren zbog esi - a on spada u istu grupu, hinolini, ili nesto tako. Znaci, jedno pet tura iz te grupe antibiotika za godinu dana. E, taj visiren je ubio eserihiju, ali zamalo i meni da doaka :o . Pocela mi probadanja u ahilovoj tetivi, onako jako sevanje, ja mislim, kakva glupost, sto bi me ovde boleleo. Onda, nekih nedelju dana leka, probudim se, koleno seva, ja sepam, pa kroz zglobove redom... Odem na internet i prevrnem se - kazu da na ovoj grupi antibiotika od skorije mora da stoji upozorenje da mogu da izazovu ozbiljne, a ne daj boze i trajne bolove i probleme sa zglobovima, bas se ta ahilova tetiva pominjala. Skorije su povezali kod nekih ljudi posledice sa ovim antibioticima. Ne da sam se bila prepala, vise me ne bi cudila ni jedna horor prica da me snadje :evil: . Srecom, proslo je za jedno dve nedelje tog sepanja i bolova... Tako da mi ovo poznato zvuci, bas me zanima da li si bila na tim antibioticima?
B.M.W., interesantno - meni je bolest eskalirala u isto vreme kada sam dobila krvarenje koje su morali da mi zaustavljaju vestacki. Pa se posle dva meseca opet ponovilo. Onda sam krenula u ispitivanje, pa u tu pricu sa insulin rezistencijom. Cula sam neka misljenja da mi je to ipak bilo zbog Krona :roll: .
Dea, nastavak ovoga je bio sa pilulama. Gin me je pre nego sto dodjoh do endokrinologa ubedila, na neki nacin preko moje volje, da zbog tih krvarenja pocnem pilule. Jos se secam koliko sam imala los osecaj kada sam citala njihovo uputstvo, i videla da pise da su kontraindikovane za zapaljenja stomaka, izmedju ostalog za Kronovu bolest. Bas sam mislila ko zna sta imam od toga, posto sam trebala da idem u ispitivanja i nije mi bilo dobro. I sada se najezim kada se setim. Tada sam valjda prvi put cula za Kron :( . Lose sam ih podnosila i jedva izgurala tri meseca. Posle sam proklinjala sebe sta mi je to trebalo, i pitala se da li mi je to doprinelo dijagnozi. Neverevotano kako su mi se stvari uvezivale i upetljavale, kao u nekom ruznom snu :( .
B.M.W. nema ni neki sredjen forum, ni udruzenje. Ovde je nabacano i duplirani su naslovi. A ja sam zadovoljna da makar i ovako mogu da komuniciram sa ljudima o ovoj problematici. Znacilo bi da postoji udruzenje, i psiholoski i prakticno. A i mogli bi pokusati da se borimo za boje uslove za ove lekove. Medjutim, to je puno posla, puno vremena... Pitanje je koliko ima obolelih, meni se cini da nema puno zainteresovanih, nekako bi vise ljudi zavrsilo na mestu kao sto je ovaj forum, da ih ima... U DZ mi je dr rekla da ima sve vise sa ovim dijagnozama pacijenata. Kada bi se nesto osnivalo, moglo bi da se krene upravo od domova zdravlja, da se tamo ostave pozivi da se jave zainteresovani sa Kronom i Uc. Ali trebalo bi pokriti puno toga sto je problem - prostorije, strucna pomoc i materijali...
Ima puno kontradiktornih informacija i stavova po netu, eto kao to za ili protiv vlaknaste hrane. Najgore sto izgleda da i nema neki zvanican stav po pitanju ishrane. Mene je nutricionista prakticno otpilio...cak nisam mogla da cujem nesto vrlo konkretno - oko vitamina i sastojaka koji se apsorbuju u meni kriticnom t. ileumu :roll: .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 28, 2009 3:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Ju, izvinite, nesto mi se dupliraju poruke :oops: .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 28, 2009 7:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm
Postovi: 178
Nisam pila antibiotike kad su me boleli zglobovi vec samo Sulfasalazin ili 5 Asa. Meni je sve počelo nedelju dana po prestanku uzimanja antibiotika koje sam pila tri nedelje između ostalog i ciprocinal, prvi i poslednji put u životu. Dobro sam ga podnosila ali sad ne bih probala jer ne znam da li bi mi pogoršalo .Inače čudna stvar sa antibioticima kad god neki pijem meni je formirana st. dok pijem. Kad prestanem i prođe dan onda nastaju grdni problemi. Za ešerihiju pij čaj od ovsa.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 28, 2009 8:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 9:07 pm
Postovi: 30
Ejmi, i mene je doca otkacio kad sam ga pitala za neke dodatke u ishrani i za samu dijetu. U sustini mi nije nista savetovao, samo da jedem ono sto mi se svidja i sto mi odgovara, i naravno, savetovao mi je da prestanem da pusim, cak iako sam bila vikend pusac. To je po svim studijama jedini siguran faktor rizika. Al to mi je upravo najteze palo. To mi je bio dokaz da sam bolesna i da ne smem vise svesno sebe da trujem, vec je vreme da prestanem sa tim. Drugo je kad ti momak trazi da prestanes, ili ti samoinicijativno. Glupo zvuci, ali sta da radim. Ali sada mi nije zao, i drago mi je sto sam prestala, ali duuuuuugo mi je trebalo da dodjem do te odluke.
Dr me je upozorio jedino sto zbog operacije i odstranjenog parceta creva treba da primam B12 jednom u tri meseca, i da cu mozda jednog dana imati problem sa zuci (u vidu kamencica), jer se zucne kiseline tu apsorbuju. ali nista mi nije rekao ni za kalcijum ili nesto drugo.
nisam uzimala nikakve antibiotike, jedino na pocetku metronidazol (orvazil) 7 dana.

_________________
Ms Crohn


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1381 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 93  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 40 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: