Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Sveden biter (Svedska grancica)
PostPoslato: Pet Dec 10, 2004 7:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 29, 2004 3:19 pm
Postovi: 20
Citajuci knjigu "Zdravlje iz bozje apoteke", zakljucio sam da je ovaj preparat izuzetno lekovit. U nasim apotekama se moze naci "Pervivo" austrijskog porekla. U odnosu na originalni recept iz knjige, Pervivo ima dosta vise biljaka u svom sastavu, ali zato nedostaju tri biljke iz recepta.

Moze li neko napisati nesto vise o ovom preparatu, da li je "Pervivo" zaista Svedska grancica, i da li ima da se nabavi originalni pravi Sveden biter (Svedska granicica).

Pozdrav svima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 20, 2004 8:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 19, 2004 6:19 pm
Postovi: 13
Pervivo jeste pravi aprat svedke grancice, doduse velikog razblazenja u odnosu na preparat koji sam imala prilike da probam cak i da koristim.
koliko znam postoji samo jedna apoteka u Svajcarskoj u kojoj mozete da kupite pomenuti lek.
U pitanju je porodicna apoteka sa tradicijom od pola milenijuma, sastav je jasno tajna.
Naime, vi mozete da procitate koje biljek ulaze u sastav ali naravno odnos necete saznati.
Viela sam prosto neverovatne efekte kod bolesnika sa malignitetima pod hemioterapijom koji su pili taj originalni sastav, krvne slike su bile regulisane ipod hemioterapijom kao carobnim stapicem.
Nesto neverovatno.
Ja sam ince neko ko tesko da veruje preparatima mimo konvencionalne medicine, ali ove efekte sam videla nekoliko puta kroz praksu,znaci ne jednom nego kod svakog ko je pio.
Ako ste zdrav covek, ne patite od maligniteta, pervivo vam je i tako diluiran sasvim dobar preparat.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 02, 2005 4:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 4:27 pm
Postovi: 1
Interesuje me da li ta Svedska grancica pomaze za dobijanje apetita? Ja licno ne verujem da pomaze, pa ako neko ima konkretan odgovor...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 26, 2005 7:34 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 1:18 am
Postovi: 733
Lokacija: Beograd
Tanja,Pervivo je fenomenalan eliksir za dobijanje apetita.
Ovo je konkretan odgovor iz licnog iskustva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 28, 2005 6:16 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ako neko zna nemacki, evo ovde moze da poruci http://www.schwedenbitter.de/
moj prijatelj koji je hemicar, tvrdi da je ovde rec o pravoj svedskoj grancici. Mogu da se naruce ili gotov proizvod ili samo biljke. Doduse ne znam da li je moguce slanje za Srbiju.
Eto toliko, i ja sam fascinirana ovim tonikom, no nadam se da ne otvara bas toliko apetit, jer meni treba za neke druge stvari a ne da nabacim jos koje kilo....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 27, 2008 12:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 12:10 am
Postovi: 1
U mom okruzenju postoji dete koje je rodjeno sa velikim ostecenjem sluha. Citala sam o svedskoj grancici, zanima me da li bi pomoglo da se uz pomoc tih kapljica detetu povrati sluh? Da li u nasim apotekama postoji adekvatan lek koji zamenjuje svedsku grancicu ili je bolje sam napraviti mesavinu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 28, 2008 7:09 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Prošle godine sam uz pomoć obloga od Švedske grančice za nekoliko dana izlečila nogu povređenu na rekreaciji.

Oblog od švedske grančice

Komad vate ili gaze natopiti šveden biterom i staviti kao oblog, a prethodno u kožu utrljati svinjsku mast ili mast od nevena. Preko toga stavite veću plastičnu foliju, koja treba da sačuva rublje od zamašćivanja. Povezati maramom ili obmotati zavojem, a u zavisnosti od vrste oboljenja, oblog se drži dva do četiri sata. Kada se skine, kožu treba posuti puderom. Ukoliko se pojavi crvenilo kože, oblozi treba da deluju kraće vreme. Osobe sa alergijom trbalo bi da izostave plastičnu foliju.

Dovoljno je samo oblog povezati maramom. Nemojte zaboraviti mazanje kože. Ako se koža osula ili svrbi namazati je mašću od nevena.
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 16, 2008 10:55 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Sep 15, 2008 1:03 pm
Postovi: 93
Super je i za rane,oziljke.Dovoljno je 2x dnevno staviti 40kapi svedske grancice na povredjeno mesto. Dali jos neko ima recepte sa sv.grancicom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 16, 2008 5:03 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
U knjizi Marije Treben imate recepte za oralnu i spoljašnju upotrebu. Ako se ne snađete ja Vam mogu kuckati :wink:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 17, 2008 8:11 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Sep 15, 2008 1:03 pm
Postovi: 93
Hvala puno.Dali u toj knjizi ima recepta za hipotireozu ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 14, 2009 12:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 12:11 pm
Postovi: 3
issis je napisao:
Super je i za rane,oziljke.Dovoljno je 2x dnevno staviti 40kapi svedske grancice na povredjeno mesto. Dali jos neko ima recepte sa sv.grancicom?




ŠVEDSKA GRENČICA

10,00g aloje
5,00g mire
0,20 g šafrana
10,00g seninih listova
10,00g kamfora
10,00g korena rabarbare
10,00g podanka kurkume (temerika)
10,00g mane (smole crnog jasena)
10,00g venecijanskog terijaka
5,00g korena vilinog sita (carlina acaulis)
10,00g korena anđelike

Švedsku mešavinu bilja namočimo u pola litre 38-40 vol. % žitne rakije ili dobre jake voćne rakije u dvolitarskoj staklenoj posudi s širokim grlom. Ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini šporeta. Svaki dan sadržaj promućkamo, isto tako pre ceđenja u manju bocu, te i pre upotrebe.
Preostalu količinu možemo slobodno ostaviti neograničeno vreme na bilju. Tečnost napunimo u male tegle, koje dobro zatvorimo i čuvamo na hladnom mestu. Na taj način, eliksir čuvamo više godina. Čim duže stoji, bolje deluje. Recept su pronašli nakon smrti slavnog švedskog lekara, rektora medicine dr. SAMSTA, ispod njegovih spisa. Dr. Samst je stradao jašući u svojoj 104. godini života. Takođe, njegovi roditelji i praroditelji su doživeli takvu patrijahalnu starost.
Zvuči kao bajka, ali sve se to zaista dogodilo. Kao mlada devojka, teško bolesna sam došla u blizinu Lembaha u Mihlvirtel. Iz nemačko - studentskog područja bila sam proterana, pa sam u nekom bavarskom logoru obolela od trbušnog tifusa, zbog trovanja mesom. Toj bolesti pridružule su se još žutica i zatvor creva. Više od pola godine provela sam u bolnici. Kad sam s detetom i majkom došla kod supruga u Austriju, bila sam u vrlo lošem zdravstvenom stanju. U noći su se javili bolovi koji su mi kao mačem probadali telo. U tim trenucima nisam mogla da sedim, ležim ili stojim. Ujedno su započeli i grčevi sa povraćanjem i prolivom. Bila sam nemoćna gomila čovečjeg mesa i kostiju. Lekar je u tome prepoznao posledice tifusa, koje se često mogu osećati godinama. Jednog dana mi je jedna žena donela teglu s nekakvom tamnosmeđom, izrazito mirisnom tečnošću. Saznala je za moju bolest i htela je da mi pomogne. Rekla je da je to švedska mešavine bilja, koja je i njoj pomogla kod teške bolesti. Sa sobom je donela prepis nekog ’’Starog rukopisa’’, u kojem je u 46 tačaka bilo objašnjeno kako te kapljice ozdrave svaku bolest, navodeći kako je recept pronađen u ostavštini nekog slavnog švedskog lekara. Svi članovi porodice, kako je pisano, doživeli su neuobičajeno duboku starost. Švedska grenčica bi po navodima u receptu, iz 43. tačke ozdravila čak ’’zarazne čireve i izrasline koji se nalaze i u vratu’’.
Kapljice sam u prvi mah pospremila u kućnu apoteku. Jednostavno nisam verovala da bi mi te skromne kapljice mogle vratiti zdravlje kad mi ni lekari nisu mogli pomoći. Uskoro sam dobila bolju pouku. Toga trenutka sam sedela pored ogromne korpe prezrelih krušaka, koje je što pre trebalo upotrebiti, kad je ponovo počeo napad. Upozorili su me da se kapljice slobodno koriste za spoljnu i unutrašnju upotrebu , zato sam bez puno razmišljanja napravila oblog od vate, namočila ga kapljicama grenčice i zavila u najlon kesicu. Položila sam je na stomak i pričvrstila je pojasom za čarape i vratila se poslu. Neopisivo dobar i topao osećaj je prožeo moje telo i iznenada mi je bilo kao kada bi neko jednim pokretom ruke potegao svu bol iz mog tela. Verujte mi, samo s tom oblogom koju sam nosila pod pojasom za čarape, nestale su sve zdravstvene teškoće iz proteklih meseci. Bolest je isčezla i napad se više nikad nije ponovio.
Našeg, tada šestogodišnjeg sina, napao je vučjak i teško ga je ranio po obrazu. Otekline tamno crvenih ogrebotina su kasnije pokrile njegov obraz od nosa prema gore. U ’’Starom rukopisu’’ pod tačkom 33 čitamo da nestaju sve ogrebotine i otvorene rane, čak i starije ako ih natopimo grenčicom do 40 puta. Dakle, ogrebotine na licu našeg sina natapali smo svako veče pre spavanja. Uskoro su bez traga nestale, kao i one koje su dosezale duboko u nos. S tim iskustvima sam 1953. godine došla u Griskirhen. Pri poseti jednog seoskog imanja, upoznala sam mladu seljanku, majku dvoje male dečice. Bila sam u staji usred muže. Umesto pozdrava, rekla je : ’’ Ako me postaviš pred zid, dozvoli ću ti da me ustreliš.’’ Već nekoliko sedmica imala je nesnošljivu glavobolju, i zbog bojazni lekara da se radi o tumoru u glavi, trebala je da ide u Linc na rentgen. Još iste večeri sam joj poslala svog sina sa teglom švedske grenčice, da bi s oblogom, bar preko noći, nestala glavobolja. Kako sam bila iznenađena kad se sledeći dan već u sedam ujutru ispred naših vrata pojavio seljanin. ’’Šta si to poslala mojoj ženi?’’ Kad je natopljenu vatu položila na glavu, već kroz dva minuta je glavobolja prestala. Ujutro su joj iz nosa izašla dva kao prst debela sivo smeđa čepa, koje je iskašljala. Bilo je to staro oboljenje čeonih udubina, koje je bilo odstranjeno samo jednim oblogom. Ta seljanka i dan danas poseže za švedskom grenčicom. Pre godinu – dve, takođe je oblogom pomogla svojoj kćeri, koja je imala tešku upalu pluća, a kapljice su uvek u rezervi u porodičnoj apoteci.
Neka je žena više meseci trpela zbog bolnog gnojenja u čeonoj udubini. Disanje kroz nos nije bilo moguće, a uz to je imala i nesnosnu glavobolju. Jaki antibiotici i zračenje nisu joj pomagali. Tada je preko noći stavila obloge sa švedskom grenčicom na nos, čelo i oči. Već posle prve upotrebe osetila je olakšanje. Nakon tri noći, upotrebljavajući obloge, disajni putevi su bili prohodni, a kroz nos su izašli veliki gnojni čepovi.
Iz viđenja sam poznavala mladu ženu koja je po rođenju svojeg šestog deteta bila senka nekadašnje žene. Pozdravila sam je i saznala da sada ništa više ne može da jede. Svu decu je morala da pošalje na čuvanje van kuće. Savetovla sam joj švedsku mešavinu bilja. Približno tri nedelje kasnije, ponovo sam je srela, ali sada kao zdravu, svežu ženu. Kapljice su napravile čudo. Sada je s apetitom sve jela i deca su ponovo bila u svom domu. ’’Bilo je kao kada bi iz mene iskočila neka životinja.’’ rekla je i nastavila da je njena majka ležala u bolinici s jako otečenom nogom, a već dugo vremena unatrag upotrebljavala štap. 75 inekcija nije donelo uspeh. Majci je poslala rukopis i savetovala joj švedsku grenčicu koja je i ovaj put brzo delovala. Noga je ponovo bila normalna, a štap suvišan.
Jednog dana sam primila pismo u kojem me poznanica moli da se s dušom zauzmem za njenu nećaku, koje je tada bila na lečenju u Galspaku. Kada je mlada žena prvi put došla kod mene, jako sam se uplašila. Iz automobila su je digli, dali su joj dva pomoćna štapa, pogrbljenom telu je uprkos pomoći trebalo više od petnaest minuta do moga stana na prvom spratu. Članci na obe noge su bili deformisani, prsti na rukama zgrčeni i nesposobni za držanje bilo čega. Kod hodanja je vukla noge za sobom, dok se gornji deo tela s trzajima bacao napred. Stajala sam na vratima stana, obe ruke sam pritisnula na srcu i nisam mogla reći ništa drugo osim: ’’Mlada gospođo, kako ste nakopali taku tešku bolest?’’ ’’Preko noći, nakon četvrtog porođaja’’ rekla je. Dakle iznenada, tako reći preko noći, ta žena je ostala pogurena da leži u krevetu. U Nemačkoj su je slali od lekara do lekara. Niko joj nije mogao pomoći. Već četiri puta je dolazila kod dr. Zejlisa, koji je morao reći da joj može samo ublažiti stanje, ali pomoći ne. Kada sam videla kako je s spoljnim stranama zgrčenih ruku uhvatila šoljicu kafe, srce mi se steglo. Savetovala sam joj švedsku grenčicu, koja se tada u Nemačkoj mogla dobiti pod imenom CRANCAMPO. Danas u mnogim apotekama i drogerijama možete dobiti po navedenom receptu napravljenu grenčicu. Mog saveta se prihvatila kao utopljenik slamnate biljke. To je bilo u februaru 1964. godine. U septembar iste godine, mlada gospođa me je nazvala iz Galspaka da dođem po nju na autobusku stanicu u Griskirhenu. U prvom trenutku nisam znala što da mislim, kasnije sam bila beskrajno iznenađena kada je iz autobusa izašla mlada nasmešena žena pomažući se samo jednim štapom. Ukočenost i zgrčenost su nestali, kao i veći deo deformacija na nogama. Samo je još na levoj nozi imala otečeno koleno i članak. I to je do 3.avgusta godinu kasnije potpuno nestalo. Tada je zadnji put došla u Galspak, bez pomoći štapova i potpuno zdrava. Kod rođenja četvrtog deteta su bubrezi tako stradali da je to preko noći prouzrokovalo teške deformacije. Svaki dan je tri puta dnevno u mlaku vodu stavila jednu kašiku švedske grenčice i to je pila po gutljaj pre i posle jela. Iako je bilo namočeno u žitnoj rakiji, bubrezi su podneli alkohol.
Navela bih i druga iskustva o neverovatnoj delotvornosti švedske grenčice.
Od svoje sestre koja je živela u Nemačkoj saznala sam da je neka poznanica već skoro petnaest godina u invalidskim kolicima. Ta žena je za vreme rata živela u Pragu i godine 1945. ju je zadesila sudbina, na hiljade Nemaca – morala je da se skloni u podrumu kuće. Tamo je ostala više sedmica bez slame ili bilo koje druge podloge. Kasnije je sa svojim mužem došla u Lajpcig. Uskoro su se pojavile vrlo teške deformacije članaka. Na kraju joj je preostao život u invalidskim kolicima. O njenoj sudbini sam saznala tek kada joj je iznenada umro suprug, ostavivši smilovanja vrednu ženu samu, a sirotica skrhana je morala da napusti stan i preseliti se u nameštenu sobu.
U ono vreme nije bilo dozvoljeno slanje lekovitog bilja ili lekovima sličnih stvari iz Austrije u tadašnju istočnu Nemačku. Zato sam morala svaki drugi mesec slati švedsku mešavinu bilja iz pograničnog bavarskog kraja u Lajpcig. Uskoro sam dobila poverljiva pisma. Bolesnica je svaki dan tri puta uzela po jednu kašiku grenčice razređene u malo vode, razdeljenu u dva dela: polovinu pre jela i polovinu posle jela. Postupno su se deformacije smanjile i članci su postali bolje pokretni. Molile smo obe, ona u Lajpcigu, ja u Griskirhenu. Kroz 9 meseci je toliko ojačala da je nakon 51 godine invalidskih kolica, prvi put mogla otići iz svog prebivališta. Bilo joj je sve bolje. Opet je mogla sama da pere prozore i radi svakodnevne poslove, koje su joj do tada radili dobri ljudi. Kako je jaka bila njena vera u Boga, iako je bila teško bolesna, govori i ovaj događaj: drvo lipe pred njenim prozorom je za vreme bolesti postalo njena radost života. Zelenilo drveća, cvetanje, požutelost lišća i veselo skakanje ptica među ogolelim krošnjama u zimskim mesecima, bili su za nju veliki izvor veselja. Svaki dan je zahvaljivala Bogu za tu milost.
Jednom smo se kupali na jezeru Ofens. Za sedenje na obali upotrebljavali smo kockasti panj. Jednog dana taj panj je bio naslonjen na ogradi za stoku. U neposrednoj blizini odložila sam torbu za kupanje. Kada smo se spremali kući, napola nagnuta nad torbom sam spremala kupaće potrepštine. Iznenada me je pogodilo kao munja iz vedrog neba. Teški panj je pao tačno na moju nogu. Od kolena na niže nastale su dve tamno plavo crvene, kao pesnica velike otekline. Odneli su me do vozila i kasnije u sobu. Moj suprug je hteo da pozove lekara iz područja Ebens, ali sam ga ja zamolila da mi napravi oblog od mešavine švedskog bilja. Kroz približno pola sata već sam sama mogla ići stepenicama u trpezariju, a sledećeg dana noga je bila glatka kao pre nesreće. Nije se mogao videti ni najmanji krvavi podliv, a otekline velike kao pesnice su nestale.
Još jedna nezgoda se dogodila u Ofensu. Četvorogodišnju devojčicu je za vreme kupanja u nadlakticu ubo stršljen. Ruka je jako otekla. Uzela sam švedsku grenčicu. Pre nego što su se roditelji i dete obukli, ja sam donela oblog. Krenuli smo prema autu, a ja sam oblog od vate stavila na otečeno mesto. Kada smo stigli do auta, približno nakon tri minute hodanja, oteklina se smanjila. Lekarska pomoć nije bila potrebna.
Prilikom branja malina u palac me je ubola neka otrovna buba. Palac mi je preko noći otekao da je izgledao kao safalada. Žena koja se zatekla pokraj mene panično je rekla: ’’Odmah morate u bolnicu, takva infekcija može da pruzrokuje smrt.’’ Preko noći sam na palac stavila vatu natopljenu švedskom grenčicom i ujutro je palac bio kao i pre uboda.
Jednom sam imala nezgodu u praonici. To je bilo još u vreme kada je mašina za pranje rublja prala, a nije ispirala. Dosta izgužvane komade rublja bilo je potrebno drvenim kleštima izvući iz vode. Po običaju sam to uradila sama sa jakim trzajem. Klešta su mi iskliznula i sa svom snagom me pogodila u desno oko. Omamljena od bola i napola slepa, doteturala sam se na prvi sprat. Tek što sam stavila mokru oblogu sa švedskom grenčicom na oko, u trenutku su bolovi počeli prestajati. Kroz nekoliko trenutaka sam se pogledala u ogledalo. Mesto oko oka, od gore prema dole, bilo je podliveno krvlju. Natoplenu vatu, zaštićenu s plastičnom kesicom, pričvrstila sam povezom na oko. Tako povezana, četvrt sata kasnije sam ponovo otišla u praonicu. Nekoliko sledećih dana sam preko noći stavljala obloge za svaku sigurnost.
Kao i svake godine bila sam na lečenju po Kneipovoj metodi u toplicama Mihlakena. Glavna sestra je u moju sobu dovela od bola zgrčenu ženu. Trpela je jake žučne napade i od mene je htela savet. Nikakvi lekovi, kao što je pričala, nisu joj pomagali a lekar joj je savetovao operaciju. Zamolila sam je da se skine i u okolini žuči položila oblog od švedske mešavine bilja (kod takvih obloga kožu moramo pre namazati svinjskom mašću ili mašću od cvetova lekovitog nevena, jer inače alkohol previše isuši kožu). Na bolno mesto stavimo navlaženu, dobro isceđenu vatu, preko nje suvu vatu i plastičnu foliju kao toplotnu zaštitu i to sve pričvrstimo povezom – krpom, zavojem. Kada oblog odstranimo, kožu napuderišemo da sprečimo crvenilo ili svrab. U trenutku kada sam ženi htela oblog pričvrstiti pojasom za čarape, uspravila se s uzvikom: ’’Sada me više ne boli.’’ U najkraćem mogućem vremenu bila je oslobođena svih teškoća. Uz obloge je kasnije upotrebljavala i kapljice, tri puta dnevno jednu čajnu kašičicu u malo vode ili biljnom čaju. Nikada više nije osetila žučne napade.
Već nekoliko godina brinula sam se za usamljenu ženu. Naše sporazumevanje bilo je otežano zbog njene nagluvosti. U ’’Starom rukopisu’’ piše: ’’Vrate takođe i izgubljeni sluh.’’ Zbor toga je morala na moj zahtev poslušno da vlaži slušni kanal švedskom grenčicom. S kapljicama grenčice namočenim kažiprstom je natopila slušni kanal. I u tom primeru je potrebno u uho staviti malo ulja da sprečimo svrab. Žena je usput ovlažila i mesto oko uha, oko očiju po slepoočnicama i čelo. Iznenađujuće je ponovo dobro čula i istovremeno dobila mlado, sveže lice. Kad je kod silaska iz autobusa na nju naleteo automobil, licem je udarila u zemlju, a švedsko bilje je ponovo pomoglo izlečiti oštećeno tamno-plavo-crveno lice. Prvog februara proslavila je 89. rođendan. Sada ponovo čuje i možemo da se dobro sporazumevamo. Često mi poručuju ljudi, koji su slušali moja predavanja, da su posle upotrebe švedske grenčice slobodno odložili slušni aparat i ponovo dobro čuli. Kapljice dakle pomažu i kod nagluvosti i svugde gde osećamo spoljne ili unutrašnje bolove. Dobra prokrvljenost, koju prouzrokuju kapljice iz bolnih mesta vrlo brzo odstrani bolove. Zato je preporučljivo da se i padavičarima na potiljak stavljaju obloge. Uzrok za te napade je u većini slučajeva daleko u prošlosti; možda kod pada na glavu ili u šoku u dečjoj sobi.
Na predavanju u Galspaku prišao mi je mladi muškarac koji je preživeo tešku saobraćajnu nesreću – dvostruki prelom moždanog dna. Nakon isceljenja rane, svaki dan su se pojavljivali napadi padavice. Savetovala sam mu da na potiljak stavlja obloge od švedske grenčice i da svaki dan popije četiri šoljice čaja od koprive sa po dve kašike švedske grenčice. Kod jakih napada padavice je važno da se, uz obloge na potiljku, pije i čaj od koprive. Nekoliko meseci kasnije, prolazio je kraj ograde moje kuće i rekao mi da su napadi padavice prestali.
Upala moždane opne, povrede glave zbog udarca ili pada, mucanje i teškoće u govoru, mogu se uspešno lečiti s oblozima od švedske grenčice, stavljajući ih na potiljak. I kod upala polipa su ti oblozi uspešni. Ne treba ponavljati da se kod svih teških bolesti pre svega treba da se ode kod lekara. Kako sam shvatila iz pisama, oblozi od mešavine švedskog bilja su po mojem savetovanju, uspešno delovali na oči – pri ’’ODSTUPANJU MREŽNICE, KRVARENJU MREŽNICE i kod POROZNE MREŽNICE’’. Svi ti ljudi su bili blizu oslepljenju. Oblozi se polažu na zatvorene oči jedan sat dnevno. Ne smemo zaboraviti, da i kod zdravih, pre svega prenapregnutih očiju, oblozi deluju preventivno. Uz navedeno, ujutru i naveče namažemo očne kapke švedskom grenčicom, i pomažući se kažiprstom grenčicu dovodimo do očnih uglova. Na taj način dobar vid možemo sačuvati do duboke starosti.
Zbog svoje svestrane korisnosti za naše zdravlje, švedska grenčica ne bi smela faliti ni u jednoj kućnoj apoteci. Ne samo to da bi je morali imati u teglicama uvek pri ruci, već i na putovanjima bi morala biti naša pratilja. Više puta se razočaramo hranom van našeg doma i potrebno nam je nešto za aktiviranje rada želuca i žuči. Ili se osećamo oslabljeni i omamljeni – tu je švedska grenčica, pravi eliksir. Uzmemo malu količinu švedske grenčice razređenu s malo vode, namažemo slepoočnice, čelo, delove oko očiju, iza ušiju i odmah ćemo osetiti osvežavajući učinak u celome telu.
Ako se iznenada pojavi osećaj sa svim propratnim pojavama, kao što su umor, iscrpljenost, pritisak u delu čela i želuca, trebalo bi da pritisnemo na nos komadić vate namočen u švedsku grenčicu i pri tome duboko dišemo. Odmah ćete osetiti olakšanje u okolini čela i nosa. Ako je prehlada napredovala i napadnute su bronhije, udišemo kapljice sa otvorenim ustima. I tako ćete osetiti brzo olakšanje. Kada vlada grip, dnevno uzmemo jednu kafenu kašičicu, ponekad možda jednu kašiku kapljice sa malo vode i tako ćemo se svakako zaštiti od gripa. Bilo gde osetimo bolove, švedsko bilje pomaže svuda: unutrašnjom upotrebom, spoljnim mazanjem ili oblogama.
Pre nekoliko godina imala sam bubrežne napade. Lekar je za vreme rada izašao iz svoje ordinacije. U međuvremenu sam sama položila oblog od švedske grenčice u blizini bubrega i dok je došao lekar, bolovi su prestali. Bilo mi je neugodno, jer sam nepotrebno utrošila njegovo dragoceno vreme. A on je hteo da zna kako je napad tako iznenada prestao. Kad je čuo da je pomogao oblog, rekao je: ’’Odlično, tu bi inekcija bila nepotrebna.’’ Dakako, on je i sam bio zagovornik švedskog bilja. Kad bih i došla u njegovu ordinaciju, čula bih samo: ’’Tebi neću ništa prepisati jer imaš svoje švedsko bilje.’’ Objasnio mi je i mnoga druga lekovita bilja i njihovo značenje. Jednom je kod mene došla stara žena, koja je godinama hodala uz štap zbog gihta (upala zglobova) i reume sva je bila povijena, nikakva medicina joj nije pomogla i bila je na rubu živčanog sloma. Tri puta dnevno je popila kafenu kašičicu švedske grenčice u čaju od koprive i nakon tri sedmice sam čula da već hoda bez štapa.
Poznato je da za ’’Sliječnicu’’ ima više pogreba. Jedna članica iz crkvenog pevačkog zbora se je u to vreme povredila na klizanju. Pošto nas je u zboru bilo malo, jako nam je falila. Kada sam se vraćala iz crkve, srela sam je u gradu. Zbog nepokretnog kolena nije mogla da se popne strmim stepenicama na hor. Malo kasnije sam navratila kod nje sa svojom opremom za obloge. Kao žena lekara, moje pripreme je gledala sa nepoverenjem koje je nestalo kad je već nakon nekoliko trenutaka mogla bez napora da savije koleno i sledeći dan je takođe bez napora savladala stepenice do crkvenog hora. Nažalost, falila je još jedna pevačica, koja je na klizanju uganula članak. Saznali smo da se već nalazi na lečenju u bolnici. Poznanica, koju sam izlečila zamolila me je da pomognem i kod tog uganuća. Zbog bolničkog lečenja to nisam želela da uradim, ali kako ne bi ostala sama u crkvenom zboru, konačno sam odlučila da pomognem. Povređena je ležala s jako natečenim člankom na kauču. U bolnici su joj savetovali samo da drži podignutu nogu. Osećala je jake bolove. Oblog od švedske grenčice je skoro u trenutku doneo olakšanje. Sledećeg dana je došla na hor, iako je na ulicama bila jaka poledica. Bolovi su nestali, otekli članak je bio normalan a naš rekvijem je bio spašen.
Za vreme posete mestu Mihlvirtelu, u gostionici sam kod susednog stola opazila muškarca koji se svijao od bolova. Takve napade je imao više puta a lekovi mu nisu pomagali. Uzela sam svoje kapljice, izlila jednu kašiku grenčice u malo mlake vode i dala mu da popije. Dok je ispijao iz čaše, na njegovo lice se vraćala boja i uskoro je osetio da su bolovi popustili. Kroz pola godine ponovo sam boravila u tom kraju. Slučaj sam skoro zaboravila i tek me je na njega potsetio jedan gospodin, neizmerno mi zahvaljujući. Na očigled se je podmladio za nekoliko godina... Koristio je švedsku grenčicu u kapljicama i upotrebljavao obloge. Sve teškoće zbog trbušne slinavke i akutnog gastritrisa (upala želudačne sluznice) su nestale. Pored toga što izleče slinavku, kapljice preporučujemo i bolesnicima od šećerne bolesti. Takođe nestaju mladeži, bradavice i pege, nestaju i jagodasti mladeži i lojne bradavice, ako ih više puta namočimo kapljicama, čak što više s švedskom grenčicom možemo lečiti kurje oči i hemoroide. Nestaje šum i zvonjenje u ušima, ako u njih uložimo komadić vate natopljen kapljicama. Kapljice osvežavaju pamćenje, ako s njima namažemo teme na glavi, pročišćavaju krv i pospešuju krvotok, leče kolike i slabu probavu, glavobolje, sva dugotrajna oboljenja želuca i teškoće s žuči, oboljenja jetre i bubrega (takođe, ako je zabranjeno uživanje alkohola). Kod tromboze i upale vena namažemo za debljinu noža mast od nevena i preko toga stavimo obloge od švedske grenčice. Po ozdravljenju, zbog bolje prokrvljenosti, radimo kupke za noge od koprive. Kapljice ozdravljuju lenjost creva, nesvestice, čak oduzetost. Kod svih bolesti su dragocena pomoć. Pomažu čak kod oboljenja od raka. Kod akutnih bolova uzmemo kašiku kapljica s malo vode ili biljnog čaja. Ako tri puta dnevno, ujutro, u podne i uveče popijemo kafenu kašičicu kapljica s malo vode ili biljnog čaja, očuva ćemo zdravlje i stvaralaštvo do duboke starosti. Zbog toga što ih bez izuzetaka koristimo kod svih vrsta oboljenja, slobodno možemo govoriti o ponovnom uspostavljanju ili održavanju čovekovog zdravlja. Obnavljaju životni duh i jačaju životnu snagu, koja nam u današnje vreme itekako treba. Očuvajte svoje zdravlje tim čudotvornim eliksirom, očuvajte radni elan, radost do vašeg radnog zanimanja, do svoje porodice i ostalih ljudi.
Prilikom posete nekom seoskom imanju saznala sam da bi dvanaestogodišnji vlasnikov sin trebao da ide na operaciju uha. Iza bubnjača se zbog upale, stvorila gnojno žarište. Bila sam protiv operacije, jer je u sličnim primerima ponekad došlo i do gubljenja sluha. Komadić vate natopljen švedskom grenčicom smo mladiću ugurali u uho. Tako smo iz uha svaki dan izvadili toliko gnoja da su bolovi uskoro prestali i operacija nije bila potrebna.
Kod neizlečivog raka na crevima, radilo se o mladoj majci petoro dece – lekar joj je predvideo samo još nekoliko dana života. Savetovala sam joj obloge u blizini creva ujedno i čaj od podanaka iđirota (mirišljivi šaš), koji napravimo preko noći (šoljica hladne vode, poravnana kafena kašičica podanka mirišljevog šaša), procedimo i popijemo po jedan gutljaj pre i posle jela. Savetovala sam joj i čaj za pročišćavanje krvi: neven, stolisnik i koprive pomešamo u jednakim delovima; kroz dan u gutljajima popijemo bar dve litre tog čaja. Danas je ženi toliko dobro da se nadamo potpunom ozdravljenju.
Neka žena iz Hejilborna (Nemačka) piše: Moj četrdesetjednogodišnji nećak mi je pre približno deset meseci pisao iz Sakrementa u Kaliforniji, da svaki dan krvari iz creva i da je lekarska dijagnoza sigurna: rak na crevima. Zbog toga bi bio potreban izlaz blata sa strane. Odmah sam mu poslalaVašu knjigu ’’Božja apoteka’’, švedsku grenčicu, podanke mirišljavog šaša i druga bilja kao što su neven i kopriva. Poslušao je savete iz Vaše knjige. Nakon jedne godine je moj nećak mogao normalno raditi. Jaka krvarenja iz creva su prestala četvrti dan nakon što je počeo uzimati navedeno bilje. Takođe umor i mršavljenje su polagano nestali.
Jednog 52-godišnjeg muškarca su već deset godina lečili od srčane astme. Dnevno je trošio po osam tableta, već više od deset godina je mogao da spava samo sedeći, kod svakog koraka je morao ruke da podigne visoko u vazduh da dođe do daha pri čemu je hroptao. Zaključila sam da teškoće prilikom disanja ne izviru zbog srca, već od jetre. Muškarcu sam iznad jetre položila oblog od švedskog bilja. Svako jutro i svako veče je morao da pije čaj od lisičjaka (zmijina mahovina) s kafenom kašičicom švedske grenčice. Koliko je tačna bila moja dijagnoza pokazalo se već prve noći. Konačno je ponovo mogao da spava ležeći. Jake teškoće kod disanja mu već dosta godina nisu dozvoljavale da izađe pred kućna vrata. Švedske grenčica i lisičjak su tako brzo prouzrokovali poboljšanje da je tri dana kasnije već dva puta na dan šetao vrtom oko svoje kuće. Sada se polako oporavlja.
Rana, koja nakon operacije nije mogla da zaraste, preko noći je zarasla kada je pacijent popio dobar gutljaj švedske grenčice. Taj jedini gutljaj je uticao je na zaceljenje rane, koja je bila otvorena tri godine uz svakodnevnu brigu i pomoć.
I druge višegodišnje upale s gnojenjem, do kojih je često došlo zbog nesreća, a lečili su ih operacijama ili punktiranjem, su nestale s unutrašnjom ili spoljnom upotrebom švedske grenčice kao što su me izveštavali. Jedna piljarka iz komšiluka u Gradišću ispričala mi je kako njena 23-godišnja nećaka ima slušnu manu još od rođenja. Po razgovoru na univerzitetskoj klinici objasnili su joj da u tom slučaju operacija ne bi donela uspeh. Zato je nećaki savetovala upotrebu švedske grenčice u slušnom kanalu. Svi su bili jako iznenađeni kada je nakon četranest dana upotrebe (grenčice) nećaka dobro čula.
Dragi moji čitaoci, ne smem da vas uskratim za sledeće pismo iz Graca: ’’sasvim slučajno, ili još bolje zbog Božje predvidivosti sam razgovarala u autobusu s presrećnim 74-godišnjim muškarcem. Njemu se preko noći povratio sluh, jer je upotrebljavao švedsku grenčicu. Sluh je izgubio 1944. godine za vreme rata nakon teške povrede glave i mozga.
U uho je tri puta stavljao komadić vate namočenu švedsku grenčicu.
(Takva svedočanstva su dokumentovana u pismima)
Jedan čovek iz Gornje Bavarske poručuje: ’’Doživevši nesreću, povredio sam desnu ruku. Švedska grenčica mi je brzo ublažila nesnosne bolove. Svoju gluvoću sam izlečio tako što sam uho samo dva puta ovlažio švedskom grenčicom i nakon skoro deset godina gluvoće sam opet čuo tik-takanje budilnika!’’ Koliko bi gluvonemima tako mogli pomoći, pa makar bi i samo jedan od njih ozdravio!
Nakon jednog mog predavanja sam od jedne slušateljke saznala da već dve godine ima problem sa glatkim mišićima debelog creva. Lekari su ustanovili da se njen primer ne može izlečiti. Švedske grenčica uz rusomaču (pastirska torbica) – (usitnjena i namočena 10 dana u alkoholu na toplijem mestu, leči odumiranje mišića i teška mišićna oboljenja), četiri šoljice čaja na dan iz vrkuta i šest gutljaja čaja iz podanka mirišljavog šaša su već kroz nekoliko dana pomogli u tom slučaju.
Kod telefonskog poziva iz Beča, čula sam ženski glas ’’Zahvaljujem Vam se za Vaša švedska bilja!’’ Ispričala mi je kako je na jednom školskom izletu u planine, kada je imala 12 godina, devojčica koja je išla ispred nje s teškom planinskom cipelom nehotice udarila u lice. Zbog te nesreće je 40 godina imala stalno gnojenje vilice s više od 16 operacija na vilicama i ponavljajućim punktuiranjem. Morala je prekinuti studiranje onoga što je želela i sa stalnim bolovima u vilicama živela je pod neubičajenim teškoćama. Nakon 40 godina, sada 52-godišnja žena, čitala je o švedskom bilju. Na vilice je stavljala obloge i sada je konačno oslobođena bolova.
Uvek me ljudi ponovo pitaju da li švedsku grenčicu smeju da koriste kod najstrože zabrane alkohola? Nakon sigurnih laboratorijskih ispitivanja dokazano je da bilje neutralizuje alkohol i služi kao lek. Zato ’’eliksir švedske grenčice’’ u ovom primeru slobodno upotrebljavamo. Najbolje je početi s jednom kašičicom kapljica na dan i u okolinu bubrega ili jetre više puta stavljati obloge iz švedskog bilja. (Pogledajte ’’Načini upotrebe’’ na kraju tog poglavlja!)


’’STARI RUKOPIS’’
(prepis o lekovitim učincima švedskog bilja)

1 Ako ih više puta udišemo ili pomirišemo, ovlažimo teme glave, na glavu stavimo navlaženu krpu, nestaju bolovi i vrtoglavica, osvežavaju pamćenje i mozak.

2 Pomažu kod mutnih očiju, smanjuju crvenilo i bolove. Pomažu čak i kod upaljenih, mutnih i zalivenih očiju. Nestaju takođe pege i siva mrena, ako pravovremeno navlažimo uglove očiju ili stavimo namočenu krpu na zatvorene oči.

3 Izleče boginjavost i različite izrastke, takođe kraste u nosu i bilo gde na telu, ako ih više puta dobro navlažimo.

4 Kod zubobolje dodamo jednu kašiku kapljica u malo vode, te tu rastopinu zadržimo nekoliko trenutaka u ustima ili bolni zub namočimo ovlaženom krpom. Bol prestaje i dalje gnojenje s vremenom takođe.

5 Mehuriće na jeziku ili druge povrede, često vlažimo a kapljicama i ozdravljenje će biti brzo.

6 Ako imamo upaljeno ili ranjeno grlo, toliko da hranu i piće teško gutamo, uzmemo kapljice ujutru, u podne i naveče, te ih lagano gutamo.

7 Ako imamo grčeve u želucu, uzmemo kod napada jednu kašiku kapljica.

8 Kod kolika uzmemo tri pune kašike kapljica lagano jednu za drugom i uskoro ćemo osetiti olakšanje.

9 Kapljice nam u telu rasteraju vetrove i hlade jetra, rasteraju sve želučane teškoće i teškoće creva i pomažu kod zatvora creva.

10 Odlično su sredstvo za želudac, kada taj slabo probavlja i ne zadržava hranu.

11 Pomažu kod bolova žuči. Ujutru i naveče uzmemo punu kašiku kapljica, preko noći stavimo obloge s kapljcama i bolovi nestaju.

12 Kod zadržavanja vode u raznim delovima tela, šest nedelja za redom uzimamo ujutro i naveče po jednu kašiku kapljica u belom vinu.

13 Kod bolova i šuma u ušima s kapljicama navlažimo komadić vate i stavimo ga u uho. Jako dobro pomažu i ponekad vraćaju izgubljeni sluh.

14 Ako žena ima bolove u materici, tri dana uzastopno joj ujutru dajemo kašiku kapljica u crvenom vinu, nakon toga pola sata šetnje, sledi doručak bez mleka. Kapljice ne uzimamo s mlekom niti na mleko.

15 U zadnjih 14 dana trudnoće uzmite ujutro i naveče i po jednu kašiku kapljica, što će ublažiti i ubrzati porođaj. Rodilji dajemo svakih dva sata malu kašiku grenčice, toliko dugo da lakše i bez bolova izađe posteljica.
16 Ako se posle porođaja kod dojenja pojave upale, one će nakon vlažnih obloga iz grenčice brzo nestati.

17 Deci pospešuju izbijanje vodenih kozica. Deci dajemo kapljice u zavisnosti od starosti, razređene s vodom. Kad se kozice počnu sušiti, češče ih navlažimo s kapljicama i ožiljci neće ostati.

18 Deci i odraslima isteraju gliste, čak i trakavicu. Deci ih dajemo u zavisnosti od starosti. Na pupak pričvrstimo navlaženu krpu i brinemo da bude uvek vlažna.

19 Kod žutice će sve teškoće brzo nestati ako uzimamo tri puta dnevno po jednu kašiku kapljica, a na otečenu jetru stavljamo obloge.

20 Leče sve hemoroide, leče bubrege, pomažu kod umišljenih bolesnika bez dodatnih kura, oslobode vas depresija i melanholije i pospešuju i metabolizam.

21 Takođe leči i unutrašnje hemoroide, ako ih na početku češće ovlažimo i popijemo švedsku grenčicu, posebno pre spavanja, na spoljnoj strani treba položiti navlažen komad vate. Suvišnu krv potisne u opticaj i smanji osećaj pečenja.

22 Ako čovek leži u nesvesti, po potrebi mu otvorimo usta, ulijemo kašiku kapljica i bolesnik će doći k sebi.

23 To sredstvo ako ga popijemo odstrani i bolove kod tihe padavice (grčevi). Grčevi će brzo nestati.

24 Kod plućne tuberkuloze uzimamo kapljice ujutro na prazan želudac. Kura nek traje šest nedelja

25 Ako je ženi izostao mesečni ciklus ili ako je preobilan, uzima kapljice tri dana i to ponovi dvadeset puta. Kapljice uspostave pravilnu ravnotežu.

26 To sredstvo pomaže i kod belog pranja.

27 Ako ga muči padavica (epilepsija), kapljce mu se moraju dati odmah. Bolesnik neka potom uzima samo taj lek, jer okrepljuje napadnuti živčani sastav kao i telo i čuva nas pred svim bolestima.

28 Leče oduzetost, odstranjuju vrtoglavicu i slabost.

29 Leče takođe vodene kozice i šen.

30 Ako čovek ima groznicu, vruću ili hladnu, i potpuno je slab damo mu jednu kašiku kapljica i bolesnik će ubrzo doći k sebi, ako nije telo opteretio drugim sredstvima. Puls će postati normalan. Ako je groznica bila i previsoka, bolesnik će se osećati bolje.

31 Kapljice leče takođe i rak, stare vodene kozice i bradavice, kao i ispucale ruke. Ako je rana stara i gnojna ili ako ima izraslina, sve dobro isperemo belim vinom i pokrijemo krpom omočenom kapljicama. Odstrane čireve, bolove i izrasline i rana počinje da zaceljuje.
32 Bez opasnosti zaceljuju sve rane, posekotine i ogrebotine, ako ih češće navlažimo s kapljicama. Uzmemo krpu, namočimo je u kapljice i njom prekrijemo rane. Kroz kratko vreme bol nestane, spreče nastanak infekcije i gnojenja, leče takođe stare prostrelne rane. Ako su u tkivu rupe, nalijemo kapljice u ranu, koju pre toga nije obavezno očistiti. Redovnim stavljanjem obloga, doći će do ozdravljenja u kratkom vremenu.

33 Odsrtanjuje sve ogrebotine, iako su stare, i zastarele otvorene rane, ako ih namočimo 40 puta. Posle rana koje izlečimo tim kapljicama, ne ostaju ožiljci.
34 Do kraja leče i sve fistule, iako se čine neizlečive. Povreda može biti neograničeno stara.
35 Leče sve povrede zbog opekotina koje su nastale zbog vatre, vrele vode ili masti ako povređeno mesto istajno mažemo s kapljicama. Ne nastaju plikovi, oduzimaju vrelinu i gnojni mehuri u potpunosti nestaju.

36 Odstranjuju kvrge i pege, koje su nastale zbog različitih udaraca.

37 Ako čovek nema apetita, kapljice mu vrate izgubljen čulo ukusa.

38 Kod teške slabokrvnosti, kapljice vrate izgubljenu boju ako ih jedno vreme uzimamo svako jutro. Čiste krv i stvaraju novu i pospešuju krvotok.

39 Reumatski bolovi u zglobovima nestaju ako kapljice uzimamo ujutro i naveče i ako na bolno mesto polažemo krpu ovlaženu kapljicama.

40 Leče ozebline na rukama i stopalima ako su i otvorene rane. Ako je moguće, što češće stavljamo ovlaženu krpu, posebno preko noći.

41 Na kurje oči položimo kapljicama omočen komadić vate i brinemo da je vata na bolnom mestu uvek vlažna. Kroz tri dana oči ispadaju ili ih bez bolova izljuštimo.

42 Leče i ugrize besnih pasa i drugih životinja. Koprive popijemo i tako deluju lekovito unštavajući sve otrove. Rane prekrijemo vlažnom krpom.

43 Kod kuge i drugih zaraznih bolesti je dobro da više puta na dan uzimamo kapljice, jer leče zarazne tvorevine i izraslilne ako su već i prisutne u vratu.

44 Ko po noći ne može da spava, neka uzme kapljice pre spavanja. Kod nervozne nesanice položimo krpu namočenu s razređenim kapljicama na srce.

45 Pijanog čoveka s dve kašike tih kapljica možemo u trenutku otrezniti.

46 Ko svaki dan ujutro i naveče uzima te kapljice, ne trebaju mu nikakvi drugi lekovi. Kapljice krepe telo, osvežavaju živce i krv, sprečavaju tremor ruku i nogu. Ukratko, deluju protiv svih bolesti. Telo ostaje čvrsto, lice mladoliko i lepo.

***
Važno: Sve navedene količine kapljica koje pijemo moraju biti razređene s vodom ili čajem.
Iz napisanih tačaka ’’STAROG SPISA’’ vidljiva je čudotvorna lekovita moć te mešavine bilja.
Opravdano slobodno kažemo da je retko kakva bolest kod koje švedsko bilje ne bi moglo pomoći ili barem osnova za svako ozdravljenje.

NAČIN UPOTREBE

Unutrašnja:

Za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo po receptu iz ’’Strarog rukopisa’’ ujutro i naveče po jednu kafenu kašičicu razređenih kapljica. Kod raznovrsnih bolesti uzimamo po tri kašike dnevno ovako: po jednu kašiku kapljica razređenih u 1,8 litre biljnog čaja, razdeljeno na pola sata pre svakog jela.

Oblozi iz mešavina švedskog bilja

Uzimajući u obzir bolno mesto, uzmemo veći ili manji komadić vate ili krpu koju namočimo švedskom grenčicom i položimo na lečeno mesto koje smo pre toga namazali svinjskom mašću ili mašću od nevena. Preko toga stavimo plastičnu foliju da se ne umažemo rublje. Nakon toga povežemo krpom ili zavijemo zavojem. Oblog pustimo da deluje dva do četiri sata, u zavisnosi od bolesti. Ako pacijent izdrži, slobodno pustimo oblog i preko noći. Nakon odstranjenja obloga, kožu napuderišemo. Ako bi se kod osetljivih osoba uprkos tome pojavile kožne upale ili crvenilo, trebalo bi obloge držati kraće vreme ili ih za potrebno vreme potpuno odstraniti.
Osobe koje su alergične neka odstrane foliju i upotrebljavaju samo krpu. Nikako ne smemo zaboraviti na mazanje kože! Ako bi se pojavio svrab, trebalo bi da se namažemo mašću od nevena.


[b]I na kraju jedna jedina Švedska Grenčica-originalni naziv se u Srbiji može naći u apotekama pod tim imenom.
Proizvođač je Mariborske Lekarne-Maribor,Slovenija i cena u apoteci je oko 1.500 din
[/b]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 14, 2009 12:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 12:11 pm
Postovi: 3
issis je napisao:
Super je i za rane,oziljke.Dovoljno je 2x dnevno staviti 40kapi svedske grancice na povredjeno mesto. Dali jos neko ima recepte sa sv.grancicom?




ŠVEDSKA GRENČICA

10,00g aloje
5,00g mire
0,20 g šafrana
10,00g seninih listova
10,00g kamfora
10,00g korena rabarbare
10,00g podanka kurkume (temerika)
10,00g mane (smole crnog jasena)
10,00g venecijanskog terijaka
5,00g korena vilinog sita (carlina acaulis)
10,00g korena anđelike

Švedsku mešavinu bilja namočimo u pola litre 38-40 vol. % žitne rakije ili dobre jake voćne rakije u dvolitarskoj staklenoj posudi s širokim grlom. Ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini šporeta. Svaki dan sadržaj promućkamo, isto tako pre ceđenja u manju bocu, te i pre upotrebe.
Preostalu količinu možemo slobodno ostaviti neograničeno vreme na bilju. Tečnost napunimo u male tegle, koje dobro zatvorimo i čuvamo na hladnom mestu. Na taj način, eliksir čuvamo više godina. Čim duže stoji, bolje deluje. Recept su pronašli nakon smrti slavnog švedskog lekara, rektora medicine dr. SAMSTA, ispod njegovih spisa. Dr. Samst je stradao jašući u svojoj 104. godini života. Takođe, njegovi roditelji i praroditelji su doživeli takvu patrijahalnu starost.
Zvuči kao bajka, ali sve se to zaista dogodilo. Kao mlada devojka, teško bolesna sam došla u blizinu Lembaha u Mihlvirtel. Iz nemačko - studentskog područja bila sam proterana, pa sam u nekom bavarskom logoru obolela od trbušnog tifusa, zbog trovanja mesom. Toj bolesti pridružule su se još žutica i zatvor creva. Više od pola godine provela sam u bolnici. Kad sam s detetom i majkom došla kod supruga u Austriju, bila sam u vrlo lošem zdravstvenom stanju. U noći su se javili bolovi koji su mi kao mačem probadali telo. U tim trenucima nisam mogla da sedim, ležim ili stojim. Ujedno su započeli i grčevi sa povraćanjem i prolivom. Bila sam nemoćna gomila čovečjeg mesa i kostiju. Lekar je u tome prepoznao posledice tifusa, koje se često mogu osećati godinama. Jednog dana mi je jedna žena donela teglu s nekakvom tamnosmeđom, izrazito mirisnom tečnošću. Saznala je za moju bolest i htela je da mi pomogne. Rekla je da je to švedska mešavine bilja, koja je i njoj pomogla kod teške bolesti. Sa sobom je donela prepis nekog ’’Starog rukopisa’’, u kojem je u 46 tačaka bilo objašnjeno kako te kapljice ozdrave svaku bolest, navodeći kako je recept pronađen u ostavštini nekog slavnog švedskog lekara. Svi članovi porodice, kako je pisano, doživeli su neuobičajeno duboku starost. Švedska grenčica bi po navodima u receptu, iz 43. tačke ozdravila čak ’’zarazne čireve i izrasline koji se nalaze i u vratu’’.
Kapljice sam u prvi mah pospremila u kućnu apoteku. Jednostavno nisam verovala da bi mi te skromne kapljice mogle vratiti zdravlje kad mi ni lekari nisu mogli pomoći. Uskoro sam dobila bolju pouku. Toga trenutka sam sedela pored ogromne korpe prezrelih krušaka, koje je što pre trebalo upotrebiti, kad je ponovo počeo napad. Upozorili su me da se kapljice slobodno koriste za spoljnu i unutrašnju upotrebu , zato sam bez puno razmišljanja napravila oblog od vate, namočila ga kapljicama grenčice i zavila u najlon kesicu. Položila sam je na stomak i pričvrstila je pojasom za čarape i vratila se poslu. Neopisivo dobar i topao osećaj je prožeo moje telo i iznenada mi je bilo kao kada bi neko jednim pokretom ruke potegao svu bol iz mog tela. Verujte mi, samo s tom oblogom koju sam nosila pod pojasom za čarape, nestale su sve zdravstvene teškoće iz proteklih meseci. Bolest je isčezla i napad se više nikad nije ponovio.
Našeg, tada šestogodišnjeg sina, napao je vučjak i teško ga je ranio po obrazu. Otekline tamno crvenih ogrebotina su kasnije pokrile njegov obraz od nosa prema gore. U ’’Starom rukopisu’’ pod tačkom 33 čitamo da nestaju sve ogrebotine i otvorene rane, čak i starije ako ih natopimo grenčicom do 40 puta. Dakle, ogrebotine na licu našeg sina natapali smo svako veče pre spavanja. Uskoro su bez traga nestale, kao i one koje su dosezale duboko u nos. S tim iskustvima sam 1953. godine došla u Griskirhen. Pri poseti jednog seoskog imanja, upoznala sam mladu seljanku, majku dvoje male dečice. Bila sam u staji usred muže. Umesto pozdrava, rekla je : ’’ Ako me postaviš pred zid, dozvoli ću ti da me ustreliš.’’ Već nekoliko sedmica imala je nesnošljivu glavobolju, i zbog bojazni lekara da se radi o tumoru u glavi, trebala je da ide u Linc na rentgen. Još iste večeri sam joj poslala svog sina sa teglom švedske grenčice, da bi s oblogom, bar preko noći, nestala glavobolja. Kako sam bila iznenađena kad se sledeći dan već u sedam ujutru ispred naših vrata pojavio seljanin. ’’Šta si to poslala mojoj ženi?’’ Kad je natopljenu vatu položila na glavu, već kroz dva minuta je glavobolja prestala. Ujutro su joj iz nosa izašla dva kao prst debela sivo smeđa čepa, koje je iskašljala. Bilo je to staro oboljenje čeonih udubina, koje je bilo odstranjeno samo jednim oblogom. Ta seljanka i dan danas poseže za švedskom grenčicom. Pre godinu – dve, takođe je oblogom pomogla svojoj kćeri, koja je imala tešku upalu pluća, a kapljice su uvek u rezervi u porodičnoj apoteci.
Neka je žena više meseci trpela zbog bolnog gnojenja u čeonoj udubini. Disanje kroz nos nije bilo moguće, a uz to je imala i nesnosnu glavobolju. Jaki antibiotici i zračenje nisu joj pomagali. Tada je preko noći stavila obloge sa švedskom grenčicom na nos, čelo i oči. Već posle prve upotrebe osetila je olakšanje. Nakon tri noći, upotrebljavajući obloge, disajni putevi su bili prohodni, a kroz nos su izašli veliki gnojni čepovi.
Iz viđenja sam poznavala mladu ženu koja je po rođenju svojeg šestog deteta bila senka nekadašnje žene. Pozdravila sam je i saznala da sada ništa više ne može da jede. Svu decu je morala da pošalje na čuvanje van kuće. Savetovla sam joj švedsku mešavinu bilja. Približno tri nedelje kasnije, ponovo sam je srela, ali sada kao zdravu, svežu ženu. Kapljice su napravile čudo. Sada je s apetitom sve jela i deca su ponovo bila u svom domu. ’’Bilo je kao kada bi iz mene iskočila neka životinja.’’ rekla je i nastavila da je njena majka ležala u bolinici s jako otečenom nogom, a već dugo vremena unatrag upotrebljavala štap. 75 inekcija nije donelo uspeh. Majci je poslala rukopis i savetovala joj švedsku grenčicu koja je i ovaj put brzo delovala. Noga je ponovo bila normalna, a štap suvišan.
Jednog dana sam primila pismo u kojem me poznanica moli da se s dušom zauzmem za njenu nećaku, koje je tada bila na lečenju u Galspaku. Kada je mlada žena prvi put došla kod mene, jako sam se uplašila. Iz automobila su je digli, dali su joj dva pomoćna štapa, pogrbljenom telu je uprkos pomoći trebalo više od petnaest minuta do moga stana na prvom spratu. Članci na obe noge su bili deformisani, prsti na rukama zgrčeni i nesposobni za držanje bilo čega. Kod hodanja je vukla noge za sobom, dok se gornji deo tela s trzajima bacao napred. Stajala sam na vratima stana, obe ruke sam pritisnula na srcu i nisam mogla reći ništa drugo osim: ’’Mlada gospođo, kako ste nakopali taku tešku bolest?’’ ’’Preko noći, nakon četvrtog porođaja’’ rekla je. Dakle iznenada, tako reći preko noći, ta žena je ostala pogurena da leži u krevetu. U Nemačkoj su je slali od lekara do lekara. Niko joj nije mogao pomoći. Već četiri puta je dolazila kod dr. Zejlisa, koji je morao reći da joj može samo ublažiti stanje, ali pomoći ne. Kada sam videla kako je s spoljnim stranama zgrčenih ruku uhvatila šoljicu kafe, srce mi se steglo. Savetovala sam joj švedsku grenčicu, koja se tada u Nemačkoj mogla dobiti pod imenom CRANCAMPO. Danas u mnogim apotekama i drogerijama možete dobiti po navedenom receptu napravljenu grenčicu. Mog saveta se prihvatila kao utopljenik slamnate biljke. To je bilo u februaru 1964. godine. U septembar iste godine, mlada gospođa me je nazvala iz Galspaka da dođem po nju na autobusku stanicu u Griskirhenu. U prvom trenutku nisam znala što da mislim, kasnije sam bila beskrajno iznenađena kada je iz autobusa izašla mlada nasmešena žena pomažući se samo jednim štapom. Ukočenost i zgrčenost su nestali, kao i veći deo deformacija na nogama. Samo je još na levoj nozi imala otečeno koleno i članak. I to je do 3.avgusta godinu kasnije potpuno nestalo. Tada je zadnji put došla u Galspak, bez pomoći štapova i potpuno zdrava. Kod rođenja četvrtog deteta su bubrezi tako stradali da je to preko noći prouzrokovalo teške deformacije. Svaki dan je tri puta dnevno u mlaku vodu stavila jednu kašiku švedske grenčice i to je pila po gutljaj pre i posle jela. Iako je bilo namočeno u žitnoj rakiji, bubrezi su podneli alkohol.
Navela bih i druga iskustva o neverovatnoj delotvornosti švedske grenčice.
Od svoje sestre koja je živela u Nemačkoj saznala sam da je neka poznanica već skoro petnaest godina u invalidskim kolicima. Ta žena je za vreme rata živela u Pragu i godine 1945. ju je zadesila sudbina, na hiljade Nemaca – morala je da se skloni u podrumu kuće. Tamo je ostala više sedmica bez slame ili bilo koje druge podloge. Kasnije je sa svojim mužem došla u Lajpcig. Uskoro su se pojavile vrlo teške deformacije članaka. Na kraju joj je preostao život u invalidskim kolicima. O njenoj sudbini sam saznala tek kada joj je iznenada umro suprug, ostavivši smilovanja vrednu ženu samu, a sirotica skrhana je morala da napusti stan i preseliti se u nameštenu sobu.
U ono vreme nije bilo dozvoljeno slanje lekovitog bilja ili lekovima sličnih stvari iz Austrije u tadašnju istočnu Nemačku. Zato sam morala svaki drugi mesec slati švedsku mešavinu bilja iz pograničnog bavarskog kraja u Lajpcig. Uskoro sam dobila poverljiva pisma. Bolesnica je svaki dan tri puta uzela po jednu kašiku grenčice razređene u malo vode, razdeljenu u dva dela: polovinu pre jela i polovinu posle jela. Postupno su se deformacije smanjile i članci su postali bolje pokretni. Molile smo obe, ona u Lajpcigu, ja u Griskirhenu. Kroz 9 meseci je toliko ojačala da je nakon 51 godine invalidskih kolica, prvi put mogla otići iz svog prebivališta. Bilo joj je sve bolje. Opet je mogla sama da pere prozore i radi svakodnevne poslove, koje su joj do tada radili dobri ljudi. Kako je jaka bila njena vera u Boga, iako je bila teško bolesna, govori i ovaj događaj: drvo lipe pred njenim prozorom je za vreme bolesti postalo njena radost života. Zelenilo drveća, cvetanje, požutelost lišća i veselo skakanje ptica među ogolelim krošnjama u zimskim mesecima, bili su za nju veliki izvor veselja. Svaki dan je zahvaljivala Bogu za tu milost.
Jednom smo se kupali na jezeru Ofens. Za sedenje na obali upotrebljavali smo kockasti panj. Jednog dana taj panj je bio naslonjen na ogradi za stoku. U neposrednoj blizini odložila sam torbu za kupanje. Kada smo se spremali kući, napola nagnuta nad torbom sam spremala kupaće potrepštine. Iznenada me je pogodilo kao munja iz vedrog neba. Teški panj je pao tačno na moju nogu. Od kolena na niže nastale su dve tamno plavo crvene, kao pesnica velike otekline. Odneli su me do vozila i kasnije u sobu. Moj suprug je hteo da pozove lekara iz područja Ebens, ali sam ga ja zamolila da mi napravi oblog od mešavine švedskog bilja. Kroz približno pola sata već sam sama mogla ići stepenicama u trpezariju, a sledećeg dana noga je bila glatka kao pre nesreće. Nije se mogao videti ni najmanji krvavi podliv, a otekline velike kao pesnice su nestale.
Još jedna nezgoda se dogodila u Ofensu. Četvorogodišnju devojčicu je za vreme kupanja u nadlakticu ubo stršljen. Ruka je jako otekla. Uzela sam švedsku grenčicu. Pre nego što su se roditelji i dete obukli, ja sam donela oblog. Krenuli smo prema autu, a ja sam oblog od vate stavila na otečeno mesto. Kada smo stigli do auta, približno nakon tri minute hodanja, oteklina se smanjila. Lekarska pomoć nije bila potrebna.
Prilikom branja malina u palac me je ubola neka otrovna buba. Palac mi je preko noći otekao da je izgledao kao safalada. Žena koja se zatekla pokraj mene panično je rekla: ’’Odmah morate u bolnicu, takva infekcija može da pruzrokuje smrt.’’ Preko noći sam na palac stavila vatu natopljenu švedskom grenčicom i ujutro je palac bio kao i pre uboda.
Jednom sam imala nezgodu u praonici. To je bilo još u vreme kada je mašina za pranje rublja prala, a nije ispirala. Dosta izgužvane komade rublja bilo je potrebno drvenim kleštima izvući iz vode. Po običaju sam to uradila sama sa jakim trzajem. Klešta su mi iskliznula i sa svom snagom me pogodila u desno oko. Omamljena od bola i napola slepa, doteturala sam se na prvi sprat. Tek što sam stavila mokru oblogu sa švedskom grenčicom na oko, u trenutku su bolovi počeli prestajati. Kroz nekoliko trenutaka sam se pogledala u ogledalo. Mesto oko oka, od gore prema dole, bilo je podliveno krvlju. Natoplenu vatu, zaštićenu s plastičnom kesicom, pričvrstila sam povezom na oko. Tako povezana, četvrt sata kasnije sam ponovo otišla u praonicu. Nekoliko sledećih dana sam preko noći stavljala obloge za svaku sigurnost.
Kao i svake godine bila sam na lečenju po Kneipovoj metodi u toplicama Mihlakena. Glavna sestra je u moju sobu dovela od bola zgrčenu ženu. Trpela je jake žučne napade i od mene je htela savet. Nikakvi lekovi, kao što je pričala, nisu joj pomagali a lekar joj je savetovao operaciju. Zamolila sam je da se skine i u okolini žuči položila oblog od švedske mešavine bilja (kod takvih obloga kožu moramo pre namazati svinjskom mašću ili mašću od cvetova lekovitog nevena, jer inače alkohol previše isuši kožu). Na bolno mesto stavimo navlaženu, dobro isceđenu vatu, preko nje suvu vatu i plastičnu foliju kao toplotnu zaštitu i to sve pričvrstimo povezom – krpom, zavojem. Kada oblog odstranimo, kožu napuderišemo da sprečimo crvenilo ili svrab. U trenutku kada sam ženi htela oblog pričvrstiti pojasom za čarape, uspravila se s uzvikom: ’’Sada me više ne boli.’’ U najkraćem mogućem vremenu bila je oslobođena svih teškoća. Uz obloge je kasnije upotrebljavala i kapljice, tri puta dnevno jednu čajnu kašičicu u malo vode ili biljnom čaju. Nikada više nije osetila žučne napade.
Već nekoliko godina brinula sam se za usamljenu ženu. Naše sporazumevanje bilo je otežano zbog njene nagluvosti. U ’’Starom rukopisu’’ piše: ’’Vrate takođe i izgubljeni sluh.’’ Zbor toga je morala na moj zahtev poslušno da vlaži slušni kanal švedskom grenčicom. S kapljicama grenčice namočenim kažiprstom je natopila slušni kanal. I u tom primeru je potrebno u uho staviti malo ulja da sprečimo svrab. Žena je usput ovlažila i mesto oko uha, oko očiju po slepoočnicama i čelo. Iznenađujuće je ponovo dobro čula i istovremeno dobila mlado, sveže lice. Kad je kod silaska iz autobusa na nju naleteo automobil, licem je udarila u zemlju, a švedsko bilje je ponovo pomoglo izlečiti oštećeno tamno-plavo-crveno lice. Prvog februara proslavila je 89. rođendan. Sada ponovo čuje i možemo da se dobro sporazumevamo. Često mi poručuju ljudi, koji su slušali moja predavanja, da su posle upotrebe švedske grenčice slobodno odložili slušni aparat i ponovo dobro čuli. Kapljice dakle pomažu i kod nagluvosti i svugde gde osećamo spoljne ili unutrašnje bolove. Dobra prokrvljenost, koju prouzrokuju kapljice iz bolnih mesta vrlo brzo odstrani bolove. Zato je preporučljivo da se i padavičarima na potiljak stavljaju obloge. Uzrok za te napade je u većini slučajeva daleko u prošlosti; možda kod pada na glavu ili u šoku u dečjoj sobi.
Na predavanju u Galspaku prišao mi je mladi muškarac koji je preživeo tešku saobraćajnu nesreću – dvostruki prelom moždanog dna. Nakon isceljenja rane, svaki dan su se pojavljivali napadi padavice. Savetovala sam mu da na potiljak stavlja obloge od švedske grenčice i da svaki dan popije četiri šoljice čaja od koprive sa po dve kašike švedske grenčice. Kod jakih napada padavice je važno da se, uz obloge na potiljku, pije i čaj od koprive. Nekoliko meseci kasnije, prolazio je kraj ograde moje kuće i rekao mi da su napadi padavice prestali.
Upala moždane opne, povrede glave zbog udarca ili pada, mucanje i teškoće u govoru, mogu se uspešno lečiti s oblozima od švedske grenčice, stavljajući ih na potiljak. I kod upala polipa su ti oblozi uspešni. Ne treba ponavljati da se kod svih teških bolesti pre svega treba da se ode kod lekara. Kako sam shvatila iz pisama, oblozi od mešavine švedskog bilja su po mojem savetovanju, uspešno delovali na oči – pri ’’ODSTUPANJU MREŽNICE, KRVARENJU MREŽNICE i kod POROZNE MREŽNICE’’. Svi ti ljudi su bili blizu oslepljenju. Oblozi se polažu na zatvorene oči jedan sat dnevno. Ne smemo zaboraviti, da i kod zdravih, pre svega prenapregnutih očiju, oblozi deluju preventivno. Uz navedeno, ujutru i naveče namažemo očne kapke švedskom grenčicom, i pomažući se kažiprstom grenčicu dovodimo do očnih uglova. Na taj način dobar vid možemo sačuvati do duboke starosti.
Zbog svoje svestrane korisnosti za naše zdravlje, švedska grenčica ne bi smela faliti ni u jednoj kućnoj apoteci. Ne samo to da bi je morali imati u teglicama uvek pri ruci, već i na putovanjima bi morala biti naša pratilja. Više puta se razočaramo hranom van našeg doma i potrebno nam je nešto za aktiviranje rada želuca i žuči. Ili se osećamo oslabljeni i omamljeni – tu je švedska grenčica, pravi eliksir. Uzmemo malu količinu švedske grenčice razređenu s malo vode, namažemo slepoočnice, čelo, delove oko očiju, iza ušiju i odmah ćemo osetiti osvežavajući učinak u celome telu.
Ako se iznenada pojavi osećaj sa svim propratnim pojavama, kao što su umor, iscrpljenost, pritisak u delu čela i želuca, trebalo bi da pritisnemo na nos komadić vate namočen u švedsku grenčicu i pri tome duboko dišemo. Odmah ćete osetiti olakšanje u okolini čela i nosa. Ako je prehlada napredovala i napadnute su bronhije, udišemo kapljice sa otvorenim ustima. I tako ćete osetiti brzo olakšanje. Kada vlada grip, dnevno uzmemo jednu kafenu kašičicu, ponekad možda jednu kašiku kapljice sa malo vode i tako ćemo se svakako zaštiti od gripa. Bilo gde osetimo bolove, švedsko bilje pomaže svuda: unutrašnjom upotrebom, spoljnim mazanjem ili oblogama.
Pre nekoliko godina imala sam bubrežne napade. Lekar je za vreme rada izašao iz svoje ordinacije. U međuvremenu sam sama položila oblog od švedske grenčice u blizini bubrega i dok je došao lekar, bolovi su prestali. Bilo mi je neugodno, jer sam nepotrebno utrošila njegovo dragoceno vreme. A on je hteo da zna kako je napad tako iznenada prestao. Kad je čuo da je pomogao oblog, rekao je: ’’Odlično, tu bi inekcija bila nepotrebna.’’ Dakako, on je i sam bio zagovornik švedskog bilja. Kad bih i došla u njegovu ordinaciju, čula bih samo: ’’Tebi neću ništa prepisati jer imaš svoje švedsko bilje.’’ Objasnio mi je i mnoga druga lekovita bilja i njihovo značenje. Jednom je kod mene došla stara žena, koja je godinama hodala uz štap zbog gihta (upala zglobova) i reume sva je bila povijena, nikakva medicina joj nije pomogla i bila je na rubu živčanog sloma. Tri puta dnevno je popila kafenu kašičicu švedske grenčice u čaju od koprive i nakon tri sedmice sam čula da već hoda bez štapa.
Poznato je da za ’’Sliječnicu’’ ima više pogreba. Jedna članica iz crkvenog pevačkog zbora se je u to vreme povredila na klizanju. Pošto nas je u zboru bilo malo, jako nam je falila. Kada sam se vraćala iz crkve, srela sam je u gradu. Zbog nepokretnog kolena nije mogla da se popne strmim stepenicama na hor. Malo kasnije sam navratila kod nje sa svojom opremom za obloge. Kao žena lekara, moje pripreme je gledala sa nepoverenjem koje je nestalo kad je već nakon nekoliko trenutaka mogla bez napora da savije koleno i sledeći dan je takođe bez napora savladala stepenice do crkvenog hora. Nažalost, falila je još jedna pevačica, koja je na klizanju uganula članak. Saznali smo da se već nalazi na lečenju u bolnici. Poznanica, koju sam izlečila zamolila me je da pomognem i kod tog uganuća. Zbog bolničkog lečenja to nisam želela da uradim, ali kako ne bi ostala sama u crkvenom zboru, konačno sam odlučila da pomognem. Povređena je ležala s jako natečenim člankom na kauču. U bolnici su joj savetovali samo da drži podignutu nogu. Osećala je jake bolove. Oblog od švedske grenčice je skoro u trenutku doneo olakšanje. Sledećeg dana je došla na hor, iako je na ulicama bila jaka poledica. Bolovi su nestali, otekli članak je bio normalan a naš rekvijem je bio spašen.
Za vreme posete mestu Mihlvirtelu, u gostionici sam kod susednog stola opazila muškarca koji se svijao od bolova. Takve napade je imao više puta a lekovi mu nisu pomagali. Uzela sam svoje kapljice, izlila jednu kašiku grenčice u malo mlake vode i dala mu da popije. Dok je ispijao iz čaše, na njegovo lice se vraćala boja i uskoro je osetio da su bolovi popustili. Kroz pola godine ponovo sam boravila u tom kraju. Slučaj sam skoro zaboravila i tek me je na njega potsetio jedan gospodin, neizmerno mi zahvaljujući. Na očigled se je podmladio za nekoliko godina... Koristio je švedsku grenčicu u kapljicama i upotrebljavao obloge. Sve teškoće zbog trbušne slinavke i akutnog gastritrisa (upala želudačne sluznice) su nestale. Pored toga što izleče slinavku, kapljice preporučujemo i bolesnicima od šećerne bolesti. Takođe nestaju mladeži, bradavice i pege, nestaju i jagodasti mladeži i lojne bradavice, ako ih više puta namočimo kapljicama, čak što više s švedskom grenčicom možemo lečiti kurje oči i hemoroide. Nestaje šum i zvonjenje u ušima, ako u njih uložimo komadić vate natopljen kapljicama. Kapljice osvežavaju pamćenje, ako s njima namažemo teme na glavi, pročišćavaju krv i pospešuju krvotok, leče kolike i slabu probavu, glavobolje, sva dugotrajna oboljenja želuca i teškoće s žuči, oboljenja jetre i bubrega (takođe, ako je zabranjeno uživanje alkohola). Kod tromboze i upale vena namažemo za debljinu noža mast od nevena i preko toga stavimo obloge od švedske grenčice. Po ozdravljenju, zbog bolje prokrvljenosti, radimo kupke za noge od koprive. Kapljice ozdravljuju lenjost creva, nesvestice, čak oduzetost. Kod svih bolesti su dragocena pomoć. Pomažu čak kod oboljenja od raka. Kod akutnih bolova uzmemo kašiku kapljica s malo vode ili biljnog čaja. Ako tri puta dnevno, ujutro, u podne i uveče popijemo kafenu kašičicu kapljica s malo vode ili biljnog čaja, očuva ćemo zdravlje i stvaralaštvo do duboke starosti. Zbog toga što ih bez izuzetaka koristimo kod svih vrsta oboljenja, slobodno možemo govoriti o ponovnom uspostavljanju ili održavanju čovekovog zdravlja. Obnavljaju životni duh i jačaju životnu snagu, koja nam u današnje vreme itekako treba. Očuvajte svoje zdravlje tim čudotvornim eliksirom, očuvajte radni elan, radost do vašeg radnog zanimanja, do svoje porodice i ostalih ljudi.
Prilikom posete nekom seoskom imanju saznala sam da bi dvanaestogodišnji vlasnikov sin trebao da ide na operaciju uha. Iza bubnjača se zbog upale, stvorila gnojno žarište. Bila sam protiv operacije, jer je u sličnim primerima ponekad došlo i do gubljenja sluha. Komadić vate natopljen švedskom grenčicom smo mladiću ugurali u uho. Tako smo iz uha svaki dan izvadili toliko gnoja da su bolovi uskoro prestali i operacija nije bila potrebna.
Kod neizlečivog raka na crevima, radilo se o mladoj majci petoro dece – lekar joj je predvideo samo još nekoliko dana života. Savetovala sam joj obloge u blizini creva ujedno i čaj od podanaka iđirota (mirišljivi šaš), koji napravimo preko noći (šoljica hladne vode, poravnana kafena kašičica podanka mirišljevog šaša), procedimo i popijemo po jedan gutljaj pre i posle jela. Savetovala sam joj i čaj za pročišćavanje krvi: neven, stolisnik i koprive pomešamo u jednakim delovima; kroz dan u gutljajima popijemo bar dve litre tog čaja. Danas je ženi toliko dobro da se nadamo potpunom ozdravljenju.
Neka žena iz Hejilborna (Nemačka) piše: Moj četrdesetjednogodišnji nećak mi je pre približno deset meseci pisao iz Sakrementa u Kaliforniji, da svaki dan krvari iz creva i da je lekarska dijagnoza sigurna: rak na crevima. Zbog toga bi bio potreban izlaz blata sa strane. Odmah sam mu poslalaVašu knjigu ’’Božja apoteka’’, švedsku grenčicu, podanke mirišljavog šaša i druga bilja kao što su neven i kopriva. Poslušao je savete iz Vaše knjige. Nakon jedne godine je moj nećak mogao normalno raditi. Jaka krvarenja iz creva su prestala četvrti dan nakon što je počeo uzimati navedeno bilje. Takođe umor i mršavljenje su polagano nestali.
Jednog 52-godišnjeg muškarca su već deset godina lečili od srčane astme. Dnevno je trošio po osam tableta, već više od deset godina je mogao da spava samo sedeći, kod svakog koraka je morao ruke da podigne visoko u vazduh da dođe do daha pri čemu je hroptao. Zaključila sam da teškoće prilikom disanja ne izviru zbog srca, već od jetre. Muškarcu sam iznad jetre položila oblog od švedskog bilja. Svako jutro i svako veče je morao da pije čaj od lisičjaka (zmijina mahovina) s kafenom kašičicom švedske grenčice. Koliko je tačna bila moja dijagnoza pokazalo se već prve noći. Konačno je ponovo mogao da spava ležeći. Jake teškoće kod disanja mu već dosta godina nisu dozvoljavale da izađe pred kućna vrata. Švedske grenčica i lisičjak su tako brzo prouzrokovali poboljšanje da je tri dana kasnije već dva puta na dan šetao vrtom oko svoje kuće. Sada se polako oporavlja.
Rana, koja nakon operacije nije mogla da zaraste, preko noći je zarasla kada je pacijent popio dobar gutljaj švedske grenčice. Taj jedini gutljaj je uticao je na zaceljenje rane, koja je bila otvorena tri godine uz svakodnevnu brigu i pomoć.
I druge višegodišnje upale s gnojenjem, do kojih je često došlo zbog nesreća, a lečili su ih operacijama ili punktiranjem, su nestale s unutrašnjom ili spoljnom upotrebom švedske grenčice kao što su me izveštavali. Jedna piljarka iz komšiluka u Gradišću ispričala mi je kako njena 23-godišnja nećaka ima slušnu manu još od rođenja. Po razgovoru na univerzitetskoj klinici objasnili su joj da u tom slučaju operacija ne bi donela uspeh. Zato je nećaki savetovala upotrebu švedske grenčice u slušnom kanalu. Svi su bili jako iznenađeni kada je nakon četranest dana upotrebe (grenčice) nećaka dobro čula.
Dragi moji čitaoci, ne smem da vas uskratim za sledeće pismo iz Graca: ’’sasvim slučajno, ili još bolje zbog Božje predvidivosti sam razgovarala u autobusu s presrećnim 74-godišnjim muškarcem. Njemu se preko noći povratio sluh, jer je upotrebljavao švedsku grenčicu. Sluh je izgubio 1944. godine za vreme rata nakon teške povrede glave i mozga.
U uho je tri puta stavljao komadić vate namočenu švedsku grenčicu.
(Takva svedočanstva su dokumentovana u pismima)
Jedan čovek iz Gornje Bavarske poručuje: ’’Doživevši nesreću, povredio sam desnu ruku. Švedska grenčica mi je brzo ublažila nesnosne bolove. Svoju gluvoću sam izlečio tako što sam uho samo dva puta ovlažio švedskom grenčicom i nakon skoro deset godina gluvoće sam opet čuo tik-takanje budilnika!’’ Koliko bi gluvonemima tako mogli pomoći, pa makar bi i samo jedan od njih ozdravio!
Nakon jednog mog predavanja sam od jedne slušateljke saznala da već dve godine ima problem sa glatkim mišićima debelog creva. Lekari su ustanovili da se njen primer ne može izlečiti. Švedske grenčica uz rusomaču (pastirska torbica) – (usitnjena i namočena 10 dana u alkoholu na toplijem mestu, leči odumiranje mišića i teška mišićna oboljenja), četiri šoljice čaja na dan iz vrkuta i šest gutljaja čaja iz podanka mirišljavog šaša su već kroz nekoliko dana pomogli u tom slučaju.
Kod telefonskog poziva iz Beča, čula sam ženski glas ’’Zahvaljujem Vam se za Vaša švedska bilja!’’ Ispričala mi je kako je na jednom školskom izletu u planine, kada je imala 12 godina, devojčica koja je išla ispred nje s teškom planinskom cipelom nehotice udarila u lice. Zbog te nesreće je 40 godina imala stalno gnojenje vilice s više od 16 operacija na vilicama i ponavljajućim punktuiranjem. Morala je prekinuti studiranje onoga što je želela i sa stalnim bolovima u vilicama živela je pod neubičajenim teškoćama. Nakon 40 godina, sada 52-godišnja žena, čitala je o švedskom bilju. Na vilice je stavljala obloge i sada je konačno oslobođena bolova.
Uvek me ljudi ponovo pitaju da li švedsku grenčicu smeju da koriste kod najstrože zabrane alkohola? Nakon sigurnih laboratorijskih ispitivanja dokazano je da bilje neutralizuje alkohol i služi kao lek. Zato ’’eliksir švedske grenčice’’ u ovom primeru slobodno upotrebljavamo. Najbolje je početi s jednom kašičicom kapljica na dan i u okolinu bubrega ili jetre više puta stavljati obloge iz švedskog bilja. (Pogledajte ’’Načini upotrebe’’ na kraju tog poglavlja!)


’’STARI RUKOPIS’’
(prepis o lekovitim učincima švedskog bilja)

1 Ako ih više puta udišemo ili pomirišemo, ovlažimo teme glave, na glavu stavimo navlaženu krpu, nestaju bolovi i vrtoglavica, osvežavaju pamćenje i mozak.

2 Pomažu kod mutnih očiju, smanjuju crvenilo i bolove. Pomažu čak i kod upaljenih, mutnih i zalivenih očiju. Nestaju takođe pege i siva mrena, ako pravovremeno navlažimo uglove očiju ili stavimo namočenu krpu na zatvorene oči.

3 Izleče boginjavost i različite izrastke, takođe kraste u nosu i bilo gde na telu, ako ih više puta dobro navlažimo.

4 Kod zubobolje dodamo jednu kašiku kapljica u malo vode, te tu rastopinu zadržimo nekoliko trenutaka u ustima ili bolni zub namočimo ovlaženom krpom. Bol prestaje i dalje gnojenje s vremenom takođe.

5 Mehuriće na jeziku ili druge povrede, često vlažimo a kapljicama i ozdravljenje će biti brzo.

6 Ako imamo upaljeno ili ranjeno grlo, toliko da hranu i piće teško gutamo, uzmemo kapljice ujutru, u podne i naveče, te ih lagano gutamo.

7 Ako imamo grčeve u želucu, uzmemo kod napada jednu kašiku kapljica.

8 Kod kolika uzmemo tri pune kašike kapljica lagano jednu za drugom i uskoro ćemo osetiti olakšanje.

9 Kapljice nam u telu rasteraju vetrove i hlade jetra, rasteraju sve želučane teškoće i teškoće creva i pomažu kod zatvora creva.

10 Odlično su sredstvo za želudac, kada taj slabo probavlja i ne zadržava hranu.

11 Pomažu kod bolova žuči. Ujutru i naveče uzmemo punu kašiku kapljica, preko noći stavimo obloge s kapljcama i bolovi nestaju.

12 Kod zadržavanja vode u raznim delovima tela, šest nedelja za redom uzimamo ujutro i naveče po jednu kašiku kapljica u belom vinu.

13 Kod bolova i šuma u ušima s kapljicama navlažimo komadić vate i stavimo ga u uho. Jako dobro pomažu i ponekad vraćaju izgubljeni sluh.

14 Ako žena ima bolove u materici, tri dana uzastopno joj ujutru dajemo kašiku kapljica u crvenom vinu, nakon toga pola sata šetnje, sledi doručak bez mleka. Kapljice ne uzimamo s mlekom niti na mleko.

15 U zadnjih 14 dana trudnoće uzmite ujutro i naveče i po jednu kašiku kapljica, što će ublažiti i ubrzati porođaj. Rodilji dajemo svakih dva sata malu kašiku grenčice, toliko dugo da lakše i bez bolova izađe posteljica.
16 Ako se posle porođaja kod dojenja pojave upale, one će nakon vlažnih obloga iz grenčice brzo nestati.

17 Deci pospešuju izbijanje vodenih kozica. Deci dajemo kapljice u zavisnosti od starosti, razređene s vodom. Kad se kozice počnu sušiti, češče ih navlažimo s kapljicama i ožiljci neće ostati.

18 Deci i odraslima isteraju gliste, čak i trakavicu. Deci ih dajemo u zavisnosti od starosti. Na pupak pričvrstimo navlaženu krpu i brinemo da bude uvek vlažna.

19 Kod žutice će sve teškoće brzo nestati ako uzimamo tri puta dnevno po jednu kašiku kapljica, a na otečenu jetru stavljamo obloge.

20 Leče sve hemoroide, leče bubrege, pomažu kod umišljenih bolesnika bez dodatnih kura, oslobode vas depresija i melanholije i pospešuju i metabolizam.

21 Takođe leči i unutrašnje hemoroide, ako ih na početku češće ovlažimo i popijemo švedsku grenčicu, posebno pre spavanja, na spoljnoj strani treba položiti navlažen komad vate. Suvišnu krv potisne u opticaj i smanji osećaj pečenja.

22 Ako čovek leži u nesvesti, po potrebi mu otvorimo usta, ulijemo kašiku kapljica i bolesnik će doći k sebi.

23 To sredstvo ako ga popijemo odstrani i bolove kod tihe padavice (grčevi). Grčevi će brzo nestati.

24 Kod plućne tuberkuloze uzimamo kapljice ujutro na prazan želudac. Kura nek traje šest nedelja

25 Ako je ženi izostao mesečni ciklus ili ako je preobilan, uzima kapljice tri dana i to ponovi dvadeset puta. Kapljice uspostave pravilnu ravnotežu.

26 To sredstvo pomaže i kod belog pranja.

27 Ako ga muči padavica (epilepsija), kapljce mu se moraju dati odmah. Bolesnik neka potom uzima samo taj lek, jer okrepljuje napadnuti živčani sastav kao i telo i čuva nas pred svim bolestima.

28 Leče oduzetost, odstranjuju vrtoglavicu i slabost.

29 Leče takođe vodene kozice i šen.

30 Ako čovek ima groznicu, vruću ili hladnu, i potpuno je slab damo mu jednu kašiku kapljica i bolesnik će ubrzo doći k sebi, ako nije telo opteretio drugim sredstvima. Puls će postati normalan. Ako je groznica bila i previsoka, bolesnik će se osećati bolje.

31 Kapljice leče takođe i rak, stare vodene kozice i bradavice, kao i ispucale ruke. Ako je rana stara i gnojna ili ako ima izraslina, sve dobro isperemo belim vinom i pokrijemo krpom omočenom kapljicama. Odstrane čireve, bolove i izrasline i rana počinje da zaceljuje.
32 Bez opasnosti zaceljuju sve rane, posekotine i ogrebotine, ako ih češće navlažimo s kapljicama. Uzmemo krpu, namočimo je u kapljice i njom prekrijemo rane. Kroz kratko vreme bol nestane, spreče nastanak infekcije i gnojenja, leče takođe stare prostrelne rane. Ako su u tkivu rupe, nalijemo kapljice u ranu, koju pre toga nije obavezno očistiti. Redovnim stavljanjem obloga, doći će do ozdravljenja u kratkom vremenu.

33 Odsrtanjuje sve ogrebotine, iako su stare, i zastarele otvorene rane, ako ih namočimo 40 puta. Posle rana koje izlečimo tim kapljicama, ne ostaju ožiljci.
34 Do kraja leče i sve fistule, iako se čine neizlečive. Povreda može biti neograničeno stara.
35 Leče sve povrede zbog opekotina koje su nastale zbog vatre, vrele vode ili masti ako povređeno mesto istajno mažemo s kapljicama. Ne nastaju plikovi, oduzimaju vrelinu i gnojni mehuri u potpunosti nestaju.

36 Odstranjuju kvrge i pege, koje su nastale zbog različitih udaraca.

37 Ako čovek nema apetita, kapljice mu vrate izgubljen čulo ukusa.

38 Kod teške slabokrvnosti, kapljice vrate izgubljenu boju ako ih jedno vreme uzimamo svako jutro. Čiste krv i stvaraju novu i pospešuju krvotok.

39 Reumatski bolovi u zglobovima nestaju ako kapljice uzimamo ujutro i naveče i ako na bolno mesto polažemo krpu ovlaženu kapljicama.

40 Leče ozebline na rukama i stopalima ako su i otvorene rane. Ako je moguće, što češće stavljamo ovlaženu krpu, posebno preko noći.

41 Na kurje oči položimo kapljicama omočen komadić vate i brinemo da je vata na bolnom mestu uvek vlažna. Kroz tri dana oči ispadaju ili ih bez bolova izljuštimo.

42 Leče i ugrize besnih pasa i drugih životinja. Koprive popijemo i tako deluju lekovito unštavajući sve otrove. Rane prekrijemo vlažnom krpom.

43 Kod kuge i drugih zaraznih bolesti je dobro da više puta na dan uzimamo kapljice, jer leče zarazne tvorevine i izraslilne ako su već i prisutne u vratu.

44 Ko po noći ne može da spava, neka uzme kapljice pre spavanja. Kod nervozne nesanice položimo krpu namočenu s razređenim kapljicama na srce.

45 Pijanog čoveka s dve kašike tih kapljica možemo u trenutku otrezniti.

46 Ko svaki dan ujutro i naveče uzima te kapljice, ne trebaju mu nikakvi drugi lekovi. Kapljice krepe telo, osvežavaju živce i krv, sprečavaju tremor ruku i nogu. Ukratko, deluju protiv svih bolesti. Telo ostaje čvrsto, lice mladoliko i lepo.

***
Važno: Sve navedene količine kapljica koje pijemo moraju biti razređene s vodom ili čajem.
Iz napisanih tačaka ’’STAROG SPISA’’ vidljiva je čudotvorna lekovita moć te mešavine bilja.
Opravdano slobodno kažemo da je retko kakva bolest kod koje švedsko bilje ne bi moglo pomoći ili barem osnova za svako ozdravljenje.

NAČIN UPOTREBE

Unutrašnja:

Za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo po receptu iz ’’Strarog rukopisa’’ ujutro i naveče po jednu kafenu kašičicu razređenih kapljica. Kod raznovrsnih bolesti uzimamo po tri kašike dnevno ovako: po jednu kašiku kapljica razređenih u 1,8 litre biljnog čaja, razdeljeno na pola sata pre svakog jela.

Oblozi iz mešavina švedskog bilja

Uzimajući u obzir bolno mesto, uzmemo veći ili manji komadić vate ili krpu koju namočimo švedskom grenčicom i položimo na lečeno mesto koje smo pre toga namazali svinjskom mašću ili mašću od nevena. Preko toga stavimo plastičnu foliju da se ne umažemo rublje. Nakon toga povežemo krpom ili zavijemo zavojem. Oblog pustimo da deluje dva do četiri sata, u zavisnosi od bolesti. Ako pacijent izdrži, slobodno pustimo oblog i preko noći. Nakon odstranjenja obloga, kožu napuderišemo. Ako bi se kod osetljivih osoba uprkos tome pojavile kožne upale ili crvenilo, trebalo bi obloge držati kraće vreme ili ih za potrebno vreme potpuno odstraniti.
Osobe koje su alergične neka odstrane foliju i upotrebljavaju samo krpu. Nikako ne smemo zaboraviti na mazanje kože! Ako bi se pojavio svrab, trebalo bi da se namažemo mašću od nevena.


[b]I na kraju jedna jedina Švedska Grenčica-originalni naziv se u Srbiji može naći u apotekama pod tim imenom.
Proizvođač je Mariborske Lekarne-Maribor,Slovenija i cena u apoteci je oko 1.500 din
[/b]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Potreban savet
PostPoslato: Čet Jan 15, 2009 9:18 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 9:11 am
Postovi: 1
Da li neko ima iskustva u lečenju Hemangioma Šveder Biterom?
Imam devojčicu od 2 meseca koja ima hemangiom u desnoj parotidnoj žlezdi (dimenzije 3x2cm).
Hvala na bilo kakvom odgovoru i/ili iskustvu!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 15, 2009 11:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 15, 2009 11:45 pm
Postovi: 1
moja cerka je imala spoljasnji hemangiom oko 1.5 cm na celu, mazali smo svakodnevno vise puta nevenovom kremom i pervivom i za malo vise od pola godine se povukla vise od 80-90%. ali nisam nigde procitala da li deca smeju da piju ako je u pitanju unutrasnji


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Potreban savet
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 3:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 12:11 pm
Postovi: 3
Banjac je napisao:
Da li neko ima iskustva u lečenju Hemangioma Šveder Biterom?
Imam devojčicu od 2 meseca koja ima hemangiom u desnoj parotidnoj žlezdi (dimenzije 3x2cm).
Hvala na bilo kakvom odgovoru i/ili iskustvu!!


Deca mlađa od sedam godina ne bi smela da koriste Švedsku Grenčicu u oralnoj upotrebi tj da je piju.Kod dece možemo koristiti samo za spoljnu upotrebu i to kao oblog samo preko delova tela koji su prethodno namazani svinjskom ili nevenovom mašću kako ih Grenčica ne bi progorela zbog velikog sadržaja alkohola u njoj.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: