Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Povecani ALT i AST???
PostPoslato: Sub Maj 07, 2005 1:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:16 am
Postovi: 3
Dali se vrednosti za enzime-transferaze ALT i AST mogu povecati usled fizickog napora (ALT=60, AST=45)???

HVALA


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 04, 2006 6:38 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 3:09 pm
Postovi: 69
ne


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: isti problem
PostPoslato: Čet Jan 05, 2006 7:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 05, 2006 6:43 pm
Postovi: 10
I ja imam prtobleme sa tim ALAT i ASAT, ali mislim da ce to prije biti od nepravilne ishrane i vise pica nego je dozvoljeno, nego od rada.
Nijesam ljekar pa ne mogu pomoci savjetom, osim da ti pozelim dobro zdravlje i da se cuvas. Ja sam tek sad shvatio da se zivot mora cuvati u mladosti da bi ga na miru trosio u starosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 06, 2006 4:41 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 3:09 pm
Postovi: 69
ne zelim da te plasim ali idi i testiraj se na hepatitis c. verovatno nije ali se testiraj. postoje i druge varijante kao naprimer masna jetra, to bi znacilo da treba da se pazi na dijetu. ja bih ti preporucila , ako pijes, da prestanes i pustis jetru da se odmori. cudi me da lekar koji je trazio da das krv nije to predlozio...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: hepatitis c?
PostPoslato: Sub Jan 07, 2006 7:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 05, 2006 6:43 pm
Postovi: 10
Iako, kako rece, ne zelis da me plasis , ipak si me uplasila :cry: Mozes li mi napisati nesto o hepatitisu, koji su simptomi i slicno. Ne bi trebalo da je to, nida Bog. Ljekar mi je dao da uradim nalaze i uradicu ih u ponedeljak. Da li vrijednost bilirubina raste ako je hepatitis. I moze li se to izlijeciti? Ja sam ovaj ASAT i ALAT imao i prije godinu. Ali bilirubin mi je ok. Pojavila mi se hipertenzija u poslednje vrijeme. Ima li to veze? Hvala sto si odvojila vrijeme za mene.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: uradio nalaze
PostPoslato: Uto Jan 10, 2006 2:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 05, 2006 6:43 pm
Postovi: 10
Upravo sam vidio nalaze krvi i urina i ako bi neko mogao da mi ih prokomentarise bio bih zahvalan. Holesterol (koji mi je konstantno povecan sad je 7.1, trigliceridi su mi 2.53 , alat je 73, asat je u normali i sve ostalo kad je krv u pitanju je ok. Urin mi je mutan i zut, ima bjelancevina i dosta CA oxalata (ne znam sta je to). Ostalo je ok.
Posto sam vec pisao na forumu o svojim problemima, jako bi mi znacilo ako bi mi neko rekao sta ovi nalazi pokazuju. Asat je sad ok. A bio je nekad i povecan. Eto, pa ako moze neki kometar.... Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 28, 2006 1:33 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Trebalo bi da se bacis na dijetu-strogo bez svinjskog mesa, cokolade, i brze hrane i naravno bez alkohola. Da li imas bakterije u mokraci? Oxsalati mogu da se pojave ako jedes spanac!! Mislim da si dobio dobar savet da se testiras na hepatitis C, da resis tu dilemu, jer nije dobro kad su uvecane vrednost AST i ALT. Nemoj se plasiti unapred, mozda je samo masna jetra ili nesto slicno u pitanju, al uradi test zbog "mirnog sna", veruj mi, nikad se ne zna.
Taj virus imaju mnogi a bez ikakvih simptoma, a kad se oni pojave, tada je kasno...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Valjda nije to :(
PostPoslato: Uto Jan 31, 2006 8:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 05, 2006 6:43 pm
Postovi: 10
Hvala :) Ipak mi je neko odgovorio. Mislio sam da nijesam interesantan.
Majjo, nikad mi nije palo na pamet da se testiram na Hepatitis. Sad se plasim. Iskreno, mislim da ne bih mogao podnijeti da sam zarazen tim virusom. Da li su kod hepatitisa povecane vrijednosti i ALT i AST. Kod mene je samo ALT. I da li postoje neki simptomi koje mogu prepoznati bez testa?
Konzumirao sam alkohol duze vrijeme. Sad sam to sveo na par piva svakih nedelju dana. Ne moze da skodi, je li? I pijem samo pivo. Pa me interesuje, da li gazirana pica (pivo) moze da skodi jetri? Izbacio sam masnocu iz hrane, i fast food. Mogu li rostilj da jedem? I jos samo me jedna stvar interesuje. Gdje na netu da nadjem jelovnik sa zdravom hranom? Ali recepti, kako se sprema. Moja majka ne zna da sprema bez mesa, pa mi je rekla da joj donesem recepte. Pozdrav za sve na forumu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 31, 2006 10:37 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Alkohol nikako ne bi smeo, a ni bilo koji gazirani sok, kao ni kafu. Nemas cega da se plasis,jer sve je gore od neznanja... Cak i da se desi da imas Hepatitis, ne mogu reci-nista strasno, daleko od toga,ali uvecane transaminaze (ALT ili AST) u svakom slucaju govore da nesto nije u redu sa jetrom. Moze to da bude i masna jetra, uvecana, ma postoji hiljadu kombinacija, ali da bi resio nedoumice, moras stisnuti zube i odraditi te vazne analize(na HCV i HBV).
Evo, ako si citao ostala pisma, video si da se te stvari desavaju. Moj decko je otkrio da ima HCV na sasvim rutinskoj analizi krvi, na kojoj su mu bili uvecani ti enzimi jetre, ok, njemu su bila uvecana oba, a ti pises da je samo jedan. Moj ti je savet da to odradis, ako nista drugo zbog sebe aii i zbog svoje okoline, i daljeg nacina zivota. U SVAKOM SLUCAJU MORAS IZBACITI PIVO-NI GUTLJAJ NEMOJ PITI,i sve ono sto sam ti gore napisala. A sto se tice ovih dijeta, vezanih bas za bilo kakvu upalu jetre, to ti mogu pisati,ovih dana,jer sam i ja nova u svemu tome. Mama ti je totalno u pravu kada kaze da ne zna da kuva bez mesa-sve je bljutavo, a narocito bez luka, ali evo ja se sada ucim, jer decka treba da "bacim na debelu dijetu", pa cim nesto uradim po tom pitanju, ja cu ti pisati.
Odradi analize, ja sam ih sada radila,jer su njemu nasli virus pa sam, logicno i ja morala da se proverim. Radila sam ih u Konzilijumu, obe kostaju oko 1.900 din. Drzim ti palceve, idi odradi to i pisi sta si uradio.
Jos me nesto zanima, da li ti je lekar opste prakse preporucio da radis jos neke analize, kad je video taj rezultat?
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 31, 2006 10:43 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Imam i dodatak za tebe: nemoj jesti ni rostilj, a takodje si me pitao i da li ima nekih simptoma za HCV i bez analiza...moj odgovor ti je: N E. Kazem ti covek zdrav i prav-odradio je najobicniju analizu i eto kako se zavrsi.
Ne znam da li na netu postoje recepti, pretpostavljam da postoje, ako nadjem uputicu te.
Pisi obavezno sta si uradio


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povecani ALT i AST???
PostPoslato: Sre Jul 25, 2012 11:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 25, 2012 11:28 am
Postovi: 1
Vrednosti (ALT=60, AST=45) nisu alarmantne da bi se neko testirao na Hepatitis. Ja sam imao daleko veće, ležao u bolnici, sve moguće analize su rađene i nema Hepatitisa. Radilo se o Mononukleozi. Kod ovih rezultata dovoljan je ultrazvuk jetre koji će pokazati masnu jetru. Bez gaziranih pića, alkohola, bez brze hrane, bez testa, više voća i povrća, kao i mlečnih proizvoda i za mesec - dva biće sve u redu.
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: