Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 16, 2005 6:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:52 pm
Postovi: 73
Iz licnog iskustva znam da ako lekar insistira na rezultatima iz odredjene laboratorije da se tu ne radi ni o kakvoj ``kompatibilnosti`` aparata vec o licnom interesu tog lekara - uzima odredjeni procenat od cene analiza. Meni su svojevremeno zahtevali da ponovo uradim tumor-markere samo zato sto su radjeni u laboratoriji koja sa njima nije saradjivala i kao sto neko rece u predhodnim odgovorima ``pravili me ovcom``. Svaki moj ponovni odlazak u ``poverljivu`` laboratoriju kostao me je mnogo i zivaca i novca, i sto je najgore i sto sebi ne mogu ni danas da oprostim bilo je to nepovratno izgubljeno vreme za moju tadasnju bolest. Inace, i novi rezultati, koje sam potpuno nepotrebno radila bili su ``u zarez`` identicni onima koje sam ranije donela na pregled. Jedina razlika je bila u tome sto su me u ``poverljivoj`` laboratoriji ( u Sokolskoj ulici) pre nego sto kazem ``Dobro jutro`` pitali koji me lekar salje i istog trena u svesku belezili puni ime i prezime lekara, a u ostalim laboratorijama, za vreme mog visegodisnjeg iskustva, niko me to nikada nije pitao.
Bogu hvala, zdrav razum je, ipak, pobedio moj ocaj i ogroman strah u tom trenutku i tada sam cvrsto odlucila da vise ne budem OVCA. Tada sam shvatila i jednu veoma bitnu stvar - da lekar koji te trenutno leci nije jedini na svetu, ma kako se predstavljao za vrhunskog strucnjaka. Promenila sam lekara i bukvalno sacuvala glavu na ramenima. A moj nekadasnji lekar, koji me je do tada zivkao cesto i preporucivao ``ove i one`` analize vise nikada nije okrenuo moj broj telefona da me pita, ako ne za zdravlje (ha-ha) ono bar da zadovolji znatizelju zasto vise ne dolazim, makar da podignem svoj karton
Sto se tice NT-a, idem naredne nedelje. Ako imas uput u drzavnim klinikama se ne placa nista.
Nadam se da mi necete zameriti na opsirnosti. Cuvajte se slatkorecivih lekara koji vesto koriste i neciji ocaj zbog bolesti i ogromnu radost zbog malog bica koje raste u vasem stomaku.
Veliki pozdrav svima, javicu rezultate .
Dasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 17, 2005 12:31 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 11:32 am
Postovi: 170
Lokacija: Beograd
Posto je Cica pomenula 3D i 4D UZ, zanima me da li je to neophodno da se uopste radi u trudnoci i u kom periodu se radi.
Ja sam sada u 21. nedelji trudnoce. U 12. nedelji sam radila merenje NT i sve propratne analize i sada sam u nedoumici da li i kada trebam da idem na taj 4D UZ!?
Masha


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 17, 2005 12:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Avg 29, 2005 3:45 am
Postovi: 12
Kako ja sve to vidim, 4D je nova tehnologija, pored sve tri prostorne dimenzije, ukljucuje i vreme, tako da bebu gledas kao uzivo... Sjajan uzitak, ali preterano skup, i mozda nepotrebno zracenje bebe...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 17, 2005 12:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Avg 29, 2005 3:45 am
Postovi: 12
Moja doktorka rece da merenje NT zahteva posebnu obucenost, i da u BG ima samo 4-5 lekara koji to sigurno i pouzdano dobro rade... Meni je rekla da moze da pokusa, vec je radila, ali nije sigurna da ce uspeti. Kaze, sondom treba preci preko stomaka malo grublje, da se beba podstakne da se ispravi, i uzeti u obzir nekih 6 parametara... Ne meri se dok je beba savijena, pa bas treba znati tehniku kako bebu isforsirati da se ispravi...
kaze, u BG je sad jedna doc iz Novog Sada, strucnjak za to, koja obucava lekare u jednom domu zdravlja, i treba im 100 trudnica za preglede, pa me je poslala tamo, meni se to cini OK. Znaci, nije mi rekla da ne zna, nego da me salje kod nekog ko zna bolje...
A za biohemijske markere mi je rekla da su vrlo nepouzdani kod zena ispod 35 godina, da ce mi dati knjigu da procitam o tome, pa da sama odlucim sta cu, kad joj donesem ovaj rezultat UZ...
Sta mislite?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 21, 2005 6:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 11:32 am
Postovi: 170
Lokacija: Beograd
Draga Cico,
Ne znam zaista sta da ti kazem, jer je danasnje vreme takvo da moramo uzimati sve sa rezervom sta nam kazu i proveravati opet kod drugih i tako u krug.
Ja sam i dalje u nedoumici oko tog 4D UZ.
Pozdrav,
Masha


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 21, 2005 11:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
Pozdrav svima,

Pored dva expertna UZ ja sam SVOJOM VOLJOM tražila dr. da gledamo bebu na 4D UZ i kada bi išla na kontrolu nakon 6 nedelja.Doktor mi je ispunjavao te moje željice i zaista sam bila presrećna što mogu da vidim svoju malu dušu :-)
Ja sam isuviše "slaba" na jedno takvo stanje kao što je trudnoća ( u smislu da li je sve u redu sa bebom ) tako da sam bila spremna da idem na kontrole i mnogo češće nego što mi je lekar određivao.
4D UZ je zaista nešto fenomenalno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 24, 2005 8:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:52 pm
Postovi: 73
Konacno sam docekala NT.
Trudnoca je bila 13+1. Lekar mi je rekao da je nalaz uredan ( NT = 1,6 mm), CRL je 60 mm, posteljica se formira na zadnjem zidu, postoji plodova voda normalne kolicine.
Zakazan mi je BM kada trudnoca bude 16+1, a ako ta analiza bude pokazala neki rizik, radice se aminocinteza u 18 nedelji.
Zamolila bih Ob/gyn da mi odgovori sta je to BM (da li je to ono sto se ovde zove tripl test) i da li NT od 1, 6 mm nosi neki rizik za anomalije ploda. Pitala sam da li je potrebno da uradim i PAP iz krvi, kao sto se Vi napisali, ali mi je lekar koji je radio NT rekao da je to nepotrebno, posto imam manje od 35 godina. Moj lekar trenutno nije u BG-u i nece doci jos 10-ak dana, a ja ne bih volela da preskocim tu analizu. Ona se ovde, koliko znam, radi u privatnim laboratorijama, pa me interesuje da li da je uradim ``na svoju ruku`` i odnesem lekaru sa rezultatima NT kada odem na sledecu kontrolu.
Puno hvala na odvojenom vremenu i strpljenju, veliki pozdrav Vama i svim forumasima.
Dasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 24, 2005 10:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 22, 2004 3:32 pm
Postovi: 8
Lokacija: Beograd
Mi smo danas uradili uzimanje uzorka za amniocentezu.

Supruga ima punih 35 godina, prosli smo sve te preglede koji se u prethodnim postovima spominju, cak i ove CD/neCD :-)

Ipak svi ti double, tripple i slicno su statisticki testovi. Amnio je ono sto stvarno jeste. Posto su nam svi prethodni i pregledi i testovi bili dobri dugo smo se lomili da li da se radi amnio ili ne, i to bas zbog onog rizika 0,5-1% slucajeva.

Uradili smo jutros, narednih par dana uz Boziju pomoc nece biti nikakve infekcije ili komplikacija. Drzite nam palceve.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 24, 2005 10:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
Milosmalic samo se odmaraj što više,nemoj ustajati bez preke potrebe i biće sve OK.
Drzimo palčeve pa se javi sa rezultatima za 2 nedelje.
Srećno :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 26, 2005 6:22 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 22, 2004 3:32 pm
Postovi: 8
Lokacija: Beograd
Sta bre ja bato da se odmaram, ja sam musko :-)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 27, 2005 2:41 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am
Postovi: 87
Pa ni gospodja Patraskovic nije bata nego hrabra mama (pogledaj temu
"prekid trudnoce vece od 10 gestacijskih nedelja").

Ona je sigurno mislila da tvoja supruga treba da se odmara, a ti naravno, ne da ne treba da se odmaras, nego sve umesto nje da radis :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Double test
PostPoslato: Pet Dec 23, 2005 10:25 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 23, 2005 10:11 am
Postovi: 5
obgyn je napisao:
Draga Tox i Era,

Nuchal Translucency ili NT ili zadebljanje u predjelu vrata koje se nalazi izmedju koze i vratnog dijela kicme fetusa jeste SAMO JEDAN DIO KOMPLETNOG TESTIRANJA KOJI SE ZOVE INTEGRATED PRENATAL SCREENING ILI IPS A KOJE SLUZI KAO SKRINING METOD ZA OTKRIVANJE DOWN SY ILI TRISOMY 21, TRISOMY 18 I DEFEKTA NEURALNE CIJEVI, KAO STO SU SPINA BIFIDA I ANENCEFALUS.
U mojoj bolnici se skrining obavlja kod svih trudnih zena, ukoliko one zele i daju pristanak i drzavno zdravstveno osiguranje placa te usluge.

Moram da kazem da nije istina da samo majke starije od 35 g radjaju djecu koje imaju navedene anomalije. 70% djece sa Down Sy se radja kod trudnica koje su mladje od 35 g, zato je ovaj skrining metod i prihvacen i radi se u Kanadi.

Cijeli postupak IPS se odvija u dvije faze.

Prvi dio se obavlja izmedju 11 i 13+6 trudnoce i sastoji od:


- odredjivanja PAP-A ili plazma proteina koji je prisutan u trudnoci...a koji se odredjuje analizom krvi u isto vrijeme kada i NT tako da ne morate da dolazite u bolnicu ili laboratoriju puta.
- drugi test jeste NT, koji se odredjuje izmedju 11 i 13 nedjelja i 6 dana, koji je ultrazvucni test.

Drugi dio se sastoji opet od dva dijela a obavlja se izmedju 15 i 20 nedjelje trudnoce:

- krvnog testa kojim se odredjuju koncentracije slijedecih hormona:
1. humani horionski gonadotropin (hCG)
2. majcin serum alfa feto protein (AFP)
3. ankonjugirani estriol (uE3)

- ultrazvuka fetalne anatomije izmedju 18 i 20 nedjelje trudnoce.

Rezultatima svih ovih testova se dodaju majcine godine i onda se izracuna [b]STEPEN RIZIKA DA TRUDNICA NOSI FETUS SA DOWN SY., TRISOMY 18 ILI DEFEKTOM NEURALNE CIJEVI.[/b]Koristenjem IPS-a se povecava procenat otkrivanje ovih anomalija a istovremeno se snizava procenat lazno pozitivnih rezultata, koji su se desavali ranijim MSS / maternal screening testom / kada su se samo odredjivala tri hormona.
Zapamtite da ovo nije dijagnosticki test nego samo skrining.
Ako je prisutan rizik da cete roditi dijete sa nekom od ovih anomalija koji je veci od 1 u 250 / za D.Sy./ onda se preporucuje amniocenteza.
Sansa se da desi pobacaj poslije amniocenteza je 1 prema 200-300, zavisno ko je radi.

Dakle ako Vas ginekolog nije uradio sve ove testove nego samo djelimicne i u pogresno vrijeme trudnoce, ti su testovi potpuno nekorisni ! Ili je potrebno raditi sve ili nista !
Pitajte svog ginekologa koju skrining metodu on koristi i zanima me koliko to kosta, jer pretpostavljam da se to ne radi u drzavnim bolnicama.

Hocu ovom prilikom da naglasim jos jednu prevaru, koja se desava na prostorima bivse Yu, a to je potuno kriminalno koristenje ultrazvuka.

Trudnica koja ima normalno nisko rizicnu trudnocu, treba da ima najvise 3 ultrazvuka u trudnoci:
- prvi treba da bude 3-4 nedjelje nakon izostanka menstruacije da se potvrdi intrauterina trudnoca
- drugi je izmedju 11 i 14 nedjelje zbog vec opisane NT
- i treci izmedju 18 i 20 nedjelje zbog fetalne anatomije.


Svaki drugi ultrazvuk od strane ginekologa izveden u normalnoj trudnoci bez komplikacija, je cista prevara i uzimanje para...kao i davanje klomida bez monitoringa ovulacije i hormonalnog odgovora, davanje utrogestana poslije 12.nedjelje trudnoce, radjenje cervikalnih briseva kod zene bez problema i simptoma i bombardovanje istih antibioticima...Vi kao pacijenti morate da budete svjesni da je to nekorisno i postavljati pitanja svojim ginekolozima zasto nesto rade ako rade i traziti objasnjenja !!!...jako me zanimaju ti odgovori koji opravdavaju ovakva popstupke.

Puno pozdrava,
Vas ObGyn
:o


Postovani,
Molim vas mi pomozite.
Doktor mi je radio NT u 12. nedelji trudnoci i bio je 1,22mm
Kad sam radila Double test bio je 1:381.
Doktor mi je rekao da po ovom testu imam predispozicije za Daunov sindrom.
Medjutim kad sam sledeci dan otisla na 3D ultrazvuk, oni su pregledom utvrdili da je sa fetusom sve u redu i da trenutno nema nikakvih indikacija koje ukazuju na Daunov sindrom.
Kad sam to rekla mom doktoru on se izdrao na mene i rekao mi da nisam normalna i da ultrazvuk nije merodavan da pod hitno moram na amniocintezu.
Za 28.12. mi je zakazan Tripl test. Koliko je on pozdaniji od double testa?
da li je 3D ultrazvuk pouzdan?
Mislim da cu uskoro poludeti od straha.
Inace imam 27.godina i radim kao asistent, moj suprug ima 25.god. i ni on ni ja nemamo nikakve anomalije u porodici.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 23, 2005 1:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am
Postovi: 87
Draga babuska,
Sudeci po dogovru obgyn, da se amniocenteza preporucuje u slucaju da je verovatnoca za Daunov singrom veca od 1:250, a kod Vas je ona manja od toga, rekla bih da kod Vas ne mora da se radi. Sacekajte i odgovor strucnog lica, jer ja nisam lekar.

U svakom slucaju, ne treba Vam niko ko ce na Vas da se izdire i govori Vam da ste nenormalni, a ni da Vam kaze da morate da pristanete na amniocentezu (jer se nista ne mora, moze samo da bude manje ili vise preporucljivo). Narocito Vam ne treba takav lekar u trudnoci, tako da mislim da treba da promenite ginekologa.

Zelim Vam lepu trudnocu do kraja i zdravo i lepo detence.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 23, 2005 1:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 23, 2005 10:11 am
Postovi: 5
Draag Ljubice,
hvala puno : )))
Prelazim kod drugog lekara, a tripl test cu raditi na Instiutu za majku i dete, jer su tamo najprecizniji.
Pozdrav :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 23, 2005 3:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 11:32 am
Postovi: 170
Lokacija: Beograd
Draga Babuska,
Izvini sto se mesam, ali zasto ipak ne uradis i amniocentezu, pa da posle budes mirna?
Da sam na tvom mestu, ja bih tako uradila.
Pozdrav.
Masha


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 79 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: