Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Kakva je razlika izmedju paranoidne psihoze i sizofrenije
PostPoslato: Sre Dec 10, 2008 11:22 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 10, 2008 11:13 pm
Postovi: 3
I da li uopste ima razlike. Po cemu moze da se prepozna da li se radi o sizofreniji. I koji su opasniji bolesnici, da li oni sa paranoidnom psihozom ili oni sa sizofrenijom. Mislim opasni da napadnu nekoga i da ga povrede ili ubiju. I sta se lakse moze izleciti. I da li se uopste moze izleciti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 10:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 12:58 am
Postovi: 13
Lokacija: Berlin
Meni se cini da to nije isto. Mislim da sam negde procitala da sizofrenija ima halucinacije a paranoidna psihoza nema. Ne znam da li sam to dobro razumela. Neki lekar bi to najbolje mógao da kaze koja je razlika i kako prepoznati. Mislim da je ova tema za psihijatriju, ali ne znam zasto je ta tema "psihijatrija" zakljucana. Zna li neko zasto je tema psihijatrija zakljucana. Ja nisam redovno na sajtu pa nisam u toku.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 1:42 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Brigite, zakljucana je zbog zloupotrebe.
Neka i ostane zakljucana, tako je najbolje, veruj.

Imala sam komsinicucu koja je imala dijagnozu nesto u stilu; paranoidna psihoza sa shizofrenim...." i ona je imala audio halucinacije (cula je glasove), ali samo dok je imala napad, tj dok je bolest izrazena, a to se desavalo nekako svake 5-te godine i trajalo par meseci.
Ali, ona je stalno uzimala lekove koji se prepisuju psihoticnim pacijentima i ona je sada uglavnom dobro (mada je zbog te bolesti otisla u prevremenu penziju).
Kada je bila u napadu, ja sma zazirala jer je tada bila jako nepoverljiva i verbalno agresivna... i tada sam obavezno zvala njenu sestru d adodje.Tada je imala povremeno nagone za samoubistvom, i jednom je to i pokusala, srecom te se to dobro zavrsilo.

U psihijatriji se inace najteze lece bolesti koje su na granici, tj gde pacijent nije ni psihicki bolestan, ali ni sasvim zdrav - a to su uglavnom neuroze - jedna sasvim druga grupa poremecaja (to mi je rekao jedan psihijatar, poznanik).

pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:10 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Paranoidna psihoza spada pod grupu deluzionih poremecaja (F22.0) i ne spada pod sizofreniju.

Podelu poremećaja ličnosti izvedena iz "Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje", (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th edition).

U DSM-IV opisano je 10 različitih oblika poremećaja ličnosti.
Zbog međusobnih sličnosti u crtama ličnosti, njih 10 podeljeno je u 3 veće grupe.
Grupu A sačinjava čudna ili ekscentrična grupa; grupu B čini dramatična, emocionalna i nepostojana grupa; grupa C čini teskobna i ustrašena grupa.

Grupa A. Čudna ili ekscentrična grupa uključuje paranoidne, shizoidne i shizotipne poremećaje ličnosti.

Osobe pogođene ovim poremećajem koriste obrambene mehanizme projekcije i fantazije, a mogu imati i sklonosti prema psihotičnim mislima. Projekcija se odnosi na pridodavanja neugodnih misli i osećaja na drugu osobu (npr. predrasude, paranoja). Fantaziranje se odnosi na stvaranje izmišljenog sveta pomoću kojeg se osoba nosi sa problemom samoće. Paranoja je osećaj proganjanja ili nepoštenog odnosa od strane okoline (npr. osećaj da se uvek govori o njima, da se samo njima smeju).

Grupa B. Dramatična, emocionalna ili nepostojana grupa uključuje histrionske, narcisoidne, antisocijalne ili "borderline" poremećaje ličnosti.

Osobe pogođene ovim poremećajima koriste obrambene mehanizme poput disocijacije, poricanja, gledanje na svet "crno-belo" (engl. "splitting") i nekontroliranog motoričkog izražavanja misli i emocija (engl. "acting out"). Disocijacija se odnosi na nesvesno zaboravljanje neugodnih osećaja i asocijacija. Proces poricanja usko je vezan uz mehanizam disocijacije. U poricanju bolesnik odbija primiti na znanje neku misao ili osećaj, ili pak želi, ali to ne može. "Splitting" je pojava kada bolesna osoba vidi druge osobe ili kao potpuno dobre ili kao potpuno zle. Takva "romantična" podela sveta na crno-belo otežava uspostavljanje kompleksnijih, svakodnevnih ljudskih kontakata i socijalnih veza.
Osim opisanim obrambenih mehanizama osobe se često žale na poremećaje raspoloženja.

Grupa C. Teskobna i ustrašena grupa uključuje izbegavajuće, ovisne i opsesivno-kompulzivne ličnosti.

Osobe zahvaćene ovim problemom koriste obrambene mehanizme izolacije, pasivne agresije i hipohondrijaze. Izolacija je pojava karakterizirana odvajanjem neprihvatljivih ideja ili dela od emocija. Pasivna agresija se javlja kada je otpor neizravan i često je okrenut prema sebi. Hipohondrijaza je često prisutna kod bolesnika s poremećajima ličnosti, posebno kod ovisnih, pasivno-agresivnih bolesnika.


Dok je shizofrenija naziv za tešku psihičku bolest.
Bolest ima hronični tok sa pogoršanjima i remisijama, ali nikad ne dolazi do konačnog izliječenja, što ima veliki socijalno-medicinski značaj, jer predstavlja opterećenje kako za porodicu pacijenta, tako i za društvenu zajednicu.

Pripada grupi psihoza, a pod pojmom psihoza se najčešće podrazumijeva psihičko stanje osobe sa prisutnim sumanutim idejama i halucinacijama uz nepostojanje uvida u njihovu patološku prirodu, zatim poremećaj ocjene realnosti i gubitka veze sa realnošću, gubitak granica "Ega".

Prema MKB-10 razlikuje se više oblika shizifrenije:

* Paranoidna shizofrenija
* Hebefrena shizofrenija
* Katatona shizofrenija
* Nediferencirana shizofrenija
* Postshizofrena depresija
* Rezidualna shizofrenija
* Jednostavna shizofrenija
* Ostala shizofrenija
* Shizofrenija, nespecifična

Da nist evi pomeshali termine? Paranoidna psihoza je jedno a paranoidna shizofrenije neshto drugo!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 10, 2008 11:13 pm
Postovi: 3
Pa ja i mislim da ima razlike izmedju paranoidne psihoze i sizofrenije. Jer sam u mom postavljenom komentaru rekao i ovo>
"Po cemu moze da se prepozna da li se radi o sizofreniji. I koji su opasniji bolesnici, da li oni sa paranoidnom psihozom ili oni sa sizofrenijom. Mislim opasni da napadnu nekoga i da ga povrede ili ubiju. I sta se lakse moze izleciti. I da li se uopste moze izleciti."

E moje je pitanje u cemu je razlika, da li se paranoidna psihoza moze izleciti i da li su opasni po okolinu oni sa paranoidnom psihozom. I jos me nesto interesuje. da li su oni koji boluju od depresije opasni po okolinu ili su opasni samo za sebe. Ali to cu postaviti kao posebnu temu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:40 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Opasni smo mi svi, bolovali ili ne bolovali od depresija i psihoza. Smatra se da svaki chovek ima neku psihozu, makar na prvi pogled neprimetnu ali ima je.
Tako da s obzirom da smo jedna velika pokretna laboratorija, svi smo mi porencijalna opasnost po sebe i druge ljude konstantno.

A sad koji je mehanizam nastanka depresije, psihoze, shizofrenije, epilepsije...shta je uzrokovalo i kada se javila, chime se takva osoba lechi, shta jede, gde zivi, da li ima ili ne porodicu koaj brine o njoj ili je samostalna i nezavisna, sve to i mnogo vish ece uticati na to kako ce se neka osoba ponashati.

Meni se chini da ti nisi postavio konkretno pitanje i konkretno nisi josh rekao shta te zanima. Ovo je jako shiroka tema. Ako ti patish od slichnih poremecaja onda reci otvoreno, ili neko iz tvoje okoline, reci shta te konkretno zanima i chega se plashish a ne postaviti pitanje da li su osobe koej boluju od depresije i psihoza opasne po tvoj ili svoj zivot???

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 5:14 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Citiraj:
Kakva je razlika izmedju paranoidne psihoze i sizofrenije


Mislim da su mi paranoidnu psihozu smestili nevidljivi ljudi koji me prate gdegod krenem, rade mi o glavi i spijuniraju me kroz kljucaonicu, dok o shizofreniji ne zelim nista da vam kazem, a ni ja!

:)

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 8:11 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Odlican odgovor!
Kratak i sasvim jasan!

:lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kakva je razlika izmedju paranoidne psihoze i sizofrenije
PostPoslato: Sre Mar 23, 2011 11:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2011 11:05 am
Postovi: 1
Zdravo svima
Molim za pomoc
Sa deckom sam bila 5 godina i udala se, u braku sam 4 meseca, ne znam sta me je snaslo, pre 2 meseca je imao napad, krenuo je da umislja da ga neko prati, optuyivao je druge ljude...itd., otisao je kod psihijatra, diajagnoza je paraoidni depresivni sindrom, pije risar, nesto za depresiju i za spavanje, i dalje se lose oseca......

Koliko ce piti lekove, kako ce se ponasati......, ima li neko slicnu dijagnoza
HVALA


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kakva je razlika izmedju paranoidne psihoze i sizofrenije
PostPoslato: Uto Mar 29, 2011 11:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Mar 29, 2011 11:20 pm
Postovi: 1
Pozdrav;
Psto ima toliko nejasnosti i neznanja oko schizophrenie i paranoidne psihoze,ja cu vam odgovoriti posto sam psihijatar po struci.Paranoidna psihoza je hronicna psihoza,koja se ne moze klasifikovati kao shizophrenia,afektivna psihoza,alkoholna paranoja ili akutna paranoidna reakcija,a takodje ne spada ni u druge dijagnosticke kategorije ovih paranoidnih stanja paranoja,paraphrenia i indukovana psihoza.Vodeci simptomi su simptomi sumanotosti,narucito sumanute ideje proganjanja,uticaja ili postupanja s bolesnikom na poseban nacin.Sumanute ideje su razradjene,fiksirane i sistematizovane.Pocetak je obicno iznenadan.Ova psihoza se vrlo vrlo retko pretvara u trajno dusevno oboljenje.Relativno cesto se javlja kada se naglo izmene uslovi zivotai rada(stupanje u armiju ,zivot u drugoj socijalnoj sredini,zivot u zatvoru...).U premorbidnom tipu licnosti najcesce nema razlike.Ipak ovde nema drugih tzv."osnovnih simptoma" schizophrenie i ne razvija se ,karakteristicno za schizophreniu PROPADANJE LICNOSTI.Takodje treba napomenuti da ove paranoidne psihoze treba razlikovati od organskih(simptomatskih)psihoza kao i od reaktivnih psihoza sa paranoidnim odnosno halucinatorno-paranoidnim sindromom.
Nadam se da sam vam pojasnio neke stvari
dr.sci.med M.Jankovic


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 90 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: