Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Dilema oko operacija diskusa
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 11:05 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:46 am
Postovi: 3
Uradila MR lumbosakralne kicme i nalaz je PROTRUZIJA I.V.DISKUSA L4-L5 DORZOLATERALNO LEVO SA NJEGOVOM SEKVESTRACIJOM I KRANIJALNOM MIGRACIJOM,DISKOPATIJA L5-S1 I POCETNA SPONDILOZA LUMBALNE KICME.
Neuro hirurg na KC je misljenja da je operacija neophodna a neuro radiolog na VMA da treba sacekati uz mirovanje, fizikalnu terapiju i eventualnu epiduralnu blokadu. Sada nemam velike bolove ali osecam tegobe prilikom sedenja i hodanja i blago bolno trnjenje u predelu kicme i leve noge pa vas molim za savet jer sam u nedoumici sta uraditi


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Diskus hernija
PostPoslato: Čet Nov 27, 2008 11:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 05, 2007 9:42 am
Postovi: 20
Lokacija: Beograd
Draga Mima,
ja bolujem od diskus hernije L4-L5 desno od '98. godine. Bila sam na operacionom stolu po nalogu neurohirurga, ali sam odustala. Otisla sam na Reumatolosku kliniku, tamo su utvrdili da sam 70% za operaciju, a 30% za njih. Uzela sam tih 30%, legla kod njih u bolnicu, slusala ih sve sto su mi rekli da radim, vezbala, mirovala, i izbegla operaciju. Meni je cak i palo stopalo, mesec dana sam bila na stakama....i evo me ziva i zdrava, i bez operacije. Moj ti je savet, izbegavaj operaciju sto duze mozes. Javi se na Reumatolosku kliniku, tamo su sjajni lekari, odlicni fizioterapeuti. Ova vrsta bolesti trazi strpljenje, mirovanje, i jedan umeren tok oporavka. Vreme ti je najveci prijatelj. Ne smes da se kurazis i junacis, moras sve polako i kako ti oni kazu. Ja sam tada imala 34 godine i mislila sam da sve mogu. Posle sam naucila kako da hodam, da sedam, ustajem, da ne vucem tesko....sve se moze i polako. Ne kazem, ja i danas imam bolove, kad dugo stojim, ili sedim, ali sam naucila da onda legnem, odmorim i to sve prodje. Sa takvom kicmom sam i dete rodila, i hvala Bogu, podizem ga uspesno. Uzmi uput za kliniku, neka te tamo pregledaju i onda odluci. Za operaciju nikad nije kasno. Srecno i javi sta si odlucila.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 28, 2008 12:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:46 am
Postovi: 3
Akbal, hvala ti na savetu. U ovom trenutku nisam spremna na operaciju pa mi tvoje iskustvo mnogo znaci. Spremna sam da promenim nacin svog ponasanja i naucim se strpjenju. Za pocetak ucim da mirujem :roll a u ponedeljak imam zakazano kod prof. Berisavca u Zemunu, kazu da je on iskusni neurohirurg pa bih da cujem njegovo misljenje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 01, 2008 4:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 05, 2007 9:42 am
Postovi: 20
Lokacija: Beograd
Super,
javi mi kako je prosao pregled i sta ti je rekao doktor. Drago mi je kad mogu da pomognem,
pzd


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dilema oko operacija diskusa
PostPoslato: Ned Jan 15, 2012 4:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:46 am
Postovi: 3
Osecam potrebu i obavezu da se ponovo javim u nadi da ce moje iskustvo barem malo pomoci onima koji imaju slican problem.
Pocelo je sa dijagnozom iz mog prvog posta. Misljenja neuroh.na KBC_u, VMA i na Neurohirurgiji u Zemunu su bila da je operacija neophodna. Nesto iz straha, nesto zbog osecaja da necu dobro proci odlucila sam da se ne operisem. Prestala sam da podizem teske predmete, kontolisala duzinu sedenja, izbegavala poslove koji opterecuju kicmu, usvojila odredjene zastitne polozaje, nabaila tvrdji dusek...nastavila da zivim skoro kao do tada :cry: samo sa stalno prisutnim bolom.
Stanje se vremenom malo poboljsalo da bi 20.4. 2010. pala na mene garazna vrata teska stotinak kilograma. Imala sam valjda srece, bila sam preblizu da me ubiju ali dovoljno da zavrsim u krevetu. Opet MR , nalaz IV disci u nivoima L4_L5 su delom izmenjenog IS uz umereno snizenje visinskog promera. U nivou L5_S1 dorzomedijalno vise levo protruzija diska. Neurohirurzi misljenja da operacija nije neophodna jer je na EMG jos uvek ocuvan nerv leve noge. Trazili su samo da im pokazem ledja da se uvere da nisam vec operisana jer je nalaz od prvobitnog bio puno bolji.
Na trecoj MR uradjenoj prosle nedelje stoji i dalje protruzija L5_S1 ali su ostali diskovi bez znakova hernijacije i nalaz neurohir. "da je doslo do zestoke regresije diskus hernije L4 i trenutni nalaz bez morfoloskog supstrata koji bi zahtevao operativno lecenje".
Rekose da je neobjasnjivo, da spada u medicinske fenomene :oops: ali se desava ...
Napominjem da nisam isla nikakvim kostolomcima, travarima i sl.
Izvukla sam se do sada, doduse sa prisutnom protruzijom ali i sa potvrdom neuroh. da je dobro sto sam pre tri godine odbila da se operisem.
Znam da je sve individualno i da nikada ne treba uporedjivati kod ovakvih stanja ali ponekad ne treba zuriti i dobro je oslusnuti i svoj osecaj.
SVAKO DOBRO SVIMA!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: