Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Išijas, da ili ne?
PostPoslato: Pet Nov 28, 2008 10:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 28, 2008 1:20 pm
Postovi: 6
Poznanik ima skoliozu lumbalnog dela kičme i polidiskopatiju istog dela. Jednom prilikom je krenuo da podigne teret i štrecnulo ga je u tom delu, kao da je neko zategao strunu na luku pa je pustio. Povraćao je kako su mu bili jaki bolovi. Primao je injekcije diklofena. U lumbalnom delu su mu prestali bolovi ali ga leva butina boli na dodir, bole ga dlake, kako kaže ili kao da mu je koža odrana. Imao je i osećaj trnjenja noge. Lekar mu je rekao da je to išijas. Ako se išijas odnosi na sedalni živac, kakve veze lumbalni deo ima sa njim? Da li postoji mogućnost da mu je diskus izleteo iz ležišta? Uopšte da li vam liče ovi simptomi na nešto?
Takođe, i prijateljica je imala problema sa vratnim pršljenovima gde ima okoštavanje ali su i njoj rekli da je to išijas?! Zar se pod tim terminom podrazumeva sve i svašta?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 28, 2008 10:22 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
uh uh uh koja zdrka kod vas!

Nervus ishiadicus je nerv koji pravi probleme i nerv koji je prikleshten pri dijagnozi koju vash prijatelj ima, a ovo sve ima veze sa lumbalnim delom kichme zbog toga shto nerv koji inervishe sedalni deo, nadkolenicu, podkolenicu i stopalo upravo nervus ishiadicus koji polazi iz kichmenog stuba, tachnije iz grane koja polazi u nivou lumbalnih prshljenova. Tako da polidiskopatija i skolioza u lumbalnom delu mogu dovesti do pojave simptoma tipa, nepokretnosti, ziganja, mravinjanja, trnjenja noge, bola u stopali, nozi, kichmi, bol pri kijanju, kashljanju...itd..pogledajte malo po forumu inacicete sve simptome ishijasa. A u kakvom su stanju diskusi kod vasheg prijatelja i gde se nalaze i kakve sve promene ima to zaista ne moze da vam kaze niko preko interneta, neka se obrati fizijatru i neka uradi MR!

A to shto vasha prijateljica ima promene u vratnom delu kichme nije ishijas vec neki kompresivni sindrom cervikalne kichme, cervikalni sindrom ili ko zna shta drugo, e znam kakve promene su u pitanju, spondiloza tj okoshtavanje, ili isto neka diskopatija ili radikulopatija, tada isto dolazi do kompresije nerava koji izlaze iz kichmenog stuba u vratnom delu kichme a li nikako ne moze doci do kompresije nervusa ishiadicusa ako je promena na vratnom delu kichme.

Ako je vashoj prijateljici neko na osnovu promena na vratnoj kichmi zvanichno dijagnostikovao ishijas ta osoba verovatno nije doktor, tj ja ne zelim da poverujem da je doktor mogao tako neshto da dijagnostikuje.

Toliko

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: