Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: mikrocisticni jajnici
PostPoslato: Čet Nov 27, 2008 1:13 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2008 4:00 pm
Postovi: 91
molim vas da mi rastumacite dali postoji razlika izmedju mikrocisticnih i policisticnih jajnika moja cerka ima mikrocisticne a sad citam da su to ustvari isti pa mi je malo nelogicno.inace ona ima 19g.i uvek ima MENSTRUACIJE NA 33 DO 35 dana prosli mesec je imala upalu jajnika i dobila je 15 dana ranije krvarenje je trajalo 12dana posle smo uradili hormone i bili su uredu ali doktoe insistira na hormonskoj terapiji kad dobije da bi kaze regulisao cikluse.radjen joj je obican ultra zvuk pa me zanima,ako su hormoni ok da li je neophodna terapijka a da nije joj radjen test ovulacije pa me zanima da li treba da se radi i uopste da li treba jos neki pregledi da se rade.inace ima akne malo naglasene dlake i blag poremecaj tezine pa da li je sve to dovoljan pokazatelj za lecenjem i sta bi se desilo ako nebi pila hormone mislim sta je rizik takvih jajnika .ona se boji da ce od hormona jos da se goji meni to nije vazno ako postoji neki rizik da ih nepije ubedila bi je.nadasm se da me razumete iako sam malo nabacala pitanja.ustvari zanima me da li da uradi jos nesto od analiza,i ima li neki rizik ako se neleci i koji je rizik od terapije i jos me zanima sta je problem tih jajnika i zasto ih mesaju sa policisticnim j. kad lepo pise da su mikrocisticni i zasto da se lece ako su hormoni ok.da li da ponovi mozda hormone i koji dani su za to najbolji i koje hormone da uradi hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 27, 2008 4:00 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Naziv mikrocisticni vise odgovara ultrazvucnom zargonu i znaci da po izgledu jajnici podsecaju na policisticne i dok se ne proveri da li se i ostali simptomi PCOSa podudaraju sa izgledom jajnika na ultrazvuku , do tada je dijagnoza mikrocisticni jajnici. Za dijagnozu PCOS potrebno je imati sve simptome.
Ako ostalih simptoma nema ( debljina , anovulatorni ciklusi , neredovne menstruacije , pojacana dlakavost , hormonski disbalans..) onda dijagnoza ostaje " mikrocisticni jajnici" koji su u biti isto sto i policisticni znaci jajnici su puni malih cistica koje na ultrazvuku izgledaju kao niska bisera recimo ali izostaju ostali simptomi PCOS-a .


Policistični jajnici imaju na sebi mnogobrojne ciste. Često je naznačen sindrom policističnih jajnika uz to, s poremećajem ravnoteže hormona s posjedičnim nedostatkom ovulacije (sazrijevanja jajne celije) i zbog toga neplodnosti ukoliko se ne leči. Može biti udružen i poremećaj metaboličkih parametara vezano na inzulin i rizične faktore razvoja ateroskleroze i šećerne bolesti (poremećaj tolerancije glukoze. visoki krvni pritisak, debljina i poremećaj masnoća).
Lečenje je dijeta, vežbanje i ginekološke intervencije kada se želi trudnoća (lekovi, ponekad i potpomognuto začeće).
Napominje se da svi elementi sindroma nisu uvek naznačeni u žene kod kojih se ultrazvučnim pregledom nađu ciste na jajnicima, pa nije uvek potrebno lečenje.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: mikrocisticni jajnici
PostPoslato: Čet Nov 27, 2008 4:16 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2008 4:00 pm
Postovi: 91
hvala na odgovoru.kako sam ja skapirala a ispravite me ako gresim poligisticni i mikrocisticni jajnici su isto i vode u neplodnost.mojoj cerki su radjeni hormoni zbog produzenog perioda na koji dobijas cikluse i ultra zvuka ponavljam se ali neznam kako da joj pomognem ona ima malivisak kilograma ne nesto mnogo ali tu je uvek par kg viska ,jako losu kozu pogotovo pre da dobije i tad ima izrazen osecaj gladi i potrebe za slastkisima a bogami ima i dosta dlaka madas nista sto nije resivo depilacijom pa sasd neznam da li je doktor samo na osnovu toga i izgleda jajnika resio da uvede h.terapiju.nije joj radio tedt ovulacije da li da radimo?ili da pocne da pije hormone i da li ce oni da joj pored regulacije ciklusa srede kozu i smanje dlake i kg ili ce da se od njih ugoji ovo je krajnje laicko pitanje ali svasta sam citala i slusala o tim hormonima.naglasavam da ne sumnjam u doktora niti izbegavam mogucnost uzimanja hormona vec zbog nedostatka informacijaod strane doktora zelim ovim putem da saznam sto vise.a isto tako me zanima ako su mikrocisticni a hormoni uredu da li je potrebno da pije ista ili da insistiram na jos nekom testu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 27, 2008 4:31 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Pa ako su radjeni hormoni znachi da znate kakav je hormonalni status? Znachi bili ste kod lekara?
Da li je konkretno vec predlozena neka terapija?
Kontraceptivne pilule za regulaciju hormonskog balansa?

Ako ste nesigurni bolje je da potrazite mishljenje josh jednog lekara a ne da lutate po internetu. Otidjite kod novog ginekologa sa svim analizama i nemojte vi biti u prostoriji kada je cerka na pregledu.

Pozdrav

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: mikro
PostPoslato: Čet Nov 27, 2008 4:53 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2008 4:00 pm
Postovi: 91
ok hvala! hormoni su radjeni i ok su samo ultra zvuk pokazuje da su mikrocisticni jajnici,doktor joj je predlozio da kad sad dobije ovaj ciklus dodje u prvih pet dana pa da joj uvede hormonsku terapiju ali nije joj rekao koju da pije 2 do 3 meseca da bi joj regulisao menstruaciju na 28 dana njoj je ovo bio i prvi kontakt sa ginekologom a ja i nisam bila sa njom tako das sam ovo sve od nje cula a malo sam zabrinuta mislim kao i svaka mama pogotovo jel ja bolujem od leukemije pa nemam bas puno vremena da prepustim sve slucaju pa je mozda moja zelja da se o ovome informisem na najbolji moguci nacin verovatno prenaglasena ali volela bi da ona uradi ono sto je najbolje za nju ali mislim da znate kako su mladi malo nonsalantni i njoj sve ovo deluje kao ma nije to nista necu ro da pijem kakve to ima veze sa trudnocom sutra....nadam se da me razumete i mnogo vam hvala na brzini odgovora,sve najlepse


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: mikrocisticni jajnici
PostPoslato: Pon Apr 26, 2010 5:10 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 14, 2008 2:51 pm
Postovi: 64
Caos.

Nisam htela da otvaram novu temu, rekoh hajde da ovde izlozhim svoj problem.

Naime, imam 22 godine i mikrocistichne jajnike. Mozhda bi se mogli nazvati i policistichnim, buduci da su praceni maljavoshcu i brojnim aknama :( pod kojima mi je lice vec godinama, shto je, naravno, ostavilo traga...

Ginekoloshkinja na svakom pregledu to ustanovi i pripishe mojim godinama (mislim, kojim godinama, pubertet je daaavno proshao, a i te bubuljice su mi se razlikovale od ovih) shto mene izludjuje, jer nikad ovom mom problemu nije posvetila neku vecu pazhnju.

Menstruacije su mi jako neredovne, nekad imam mesecima, a nekad i po pola godine ne. Ovulacije imam mozhda 2-3 puta godishnje. Probala sam da pijem i Diane i Yasmin i ludim i od jednih i drugih, ugojim se jako, stalno sam nervozna, uzhasno naduta i pod nekom blagom temperaturom (do 37.5) koja lomi :( Najduzhe shto sam izdrzhala da ih pijem je 4 meseca, tokom kojih sam se ugojila 10kg i onda sam odustala. Vec mesec dana ih ne pijem, a i dalje sam jako naduta, praktichno nishta ni ne jedem, a kilazha se ne menja niti mi se stomak smanjuje, kao da sam pojela ne znam ni ja shta. Temperatura mi se normalizovala, mada sad opet raste, shto nije prvi put, znala je da mi bude povishena i po mesec dana, a da ne dobijem uopshte.

Molim vas, dajte mi neki savet, kome da se obratim, ko ce posvetiti dovoljno pazhnje ovome shto me muchi i pomoci mi da reshim problem...? Mada, to je sve zacharani krug, terapija podrazumeva hormone, a od hormona se gojim i stvarno ne znam shta da radim :(


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: