Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Gljivicna infekcija
PostPoslato: Čet Okt 02, 2008 4:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 08, 2006 12:39 pm
Postovi: 124
A kako su dosadne te gljivice... :roll:
Vec dva meseca su tu. Prvo sam lecila Poligynax vaginaletama i MultyGyn-on (vaginalno tusiranje sa iriigatorom) i hipermangan za spoljnu upotrebu - Nije pomoglo :x
Drugi put sam dobila Macmiror Complex i ni to nije pomoglo. Uzet mi je bris pa u ponedeljak idem ginicu.

Simptomi,
crvenilo, peckanje posle odnosa, pojacan sekret - sirast. I u podrucju vagine imam neke male-male sicusne tackice belo-zute boje :o To mi je ginic vec video :oops:

Koliko gljivice mogu biti opasne ako su duze tu dole?

_________________
Dok stignes na red, promene se pravila.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 02, 2008 5:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Naletela sam na zanimljiv tekst!

Gljivična oboljenja su široko rasprostranjena u populaciji i vrlo često se ispoljavaju kao široko prisutna simptomatologija koja ponekad prolazi nezapažena i često nedetektovana kao gljivično oboljenje.

Jedno od rutinskih testiranja koje se sprovodi u MORA terapiji je test gljivičnog opterećenja, što podrazumeva otkrivanje uslovno patogenih i patogenih gljivica koje mogu prouzrokovati najrazličitije poremećaje ravnoteže u organizmu i ozbiljne poremećaje zdravlja.

Sumnjamo na gljivična oboljenja kad god postoje sledeći znaci i simptomi: upalni procesi genitalnih organa kod žena (vaginitis), upalni procesi mokraćne bešike, opstipacija (sa paradoksalnim efektom pogoršanja na laksativne lekove), svrab oko čmara, svrab nosa i očiju, zapušenost nosa, pojačana nosna sekrecija, upalni procesi sinusnih šupljina, glavobolje - često i migrenoznog tipa, seboroični dermatitis, kompulzivna potreba za slatkišima, niske vrednosti glukoze u serumu (hipoglikemije), obloženost jezika.
Najpoznatiji predisponirajući faktori za pojavu gljivičnih oboljenja su sledeća ponašanja ili stanja: dugotrajna i/ili nekritična upotreba antibiotika, hormonalna terapija (kontraceptivne pilule, kortikosteroidna terapija), nedostatak vitamina (pothranjenost), povišen holesterol, gojaznost.
Međutim, još jedno stanje našeg organizma je odgovorno za prisustvo i olakšan rast gljivica.
Radi se o promenjenoj unutrašnjoj sredini našeg tela, tj. povećanoj kiselosti naših telesnih tečnosti.
Povećana kiselost je optimalna sredina za rast i razvoj gljivica tako da uz udruženo dejstvo još nekog predisponirajućeg faktora lako dolazi do gljivičnih oboljenja. Promena acido-baznog statusa iz kiselog u bazni se sprovodi promenom dijetetskih navika i detoksikacijom organizma.
Svaki put kad se testiranjem hrane u MORA metodu dobije nalaz da postoji inkopatibilnost organizma sa namirnicama kao što su kvasac, šećer, belo brašno, sirće, alkoholna pića, gazirana pića, nužno je uraditi test na gljivična opterećenja i sprovesti terapiju koja podrazumeva detoksikaciju organizma.
Neophodna je i dijeta koju pacijent sprovodi u svojoj ishrani kako bi i na taj način uticao na promenu unutrašnjeg miljea u smislu smanjenja kiselosti unutarćelijske i vanćelijske tečnosti i svoje telo učinio otpornijim.
Saveti pacijentima:

1. Ucinite svoje telo lošim domacinom za gljivice i gljivicna oboljenja. Iskljucite iz svoje ishrane sve one namirnice koje unutrašnju sredinu vašeg organizma cine kiselom.
To cete postici promenom navika u ishrani:

2. Prestanite sa upotrebom belog brašna. Sledeci put kupite crni hleb i nastavite tako.

3. Jedite bezkvasne hlebove ili prepecite jucerašnji hleb. Na taj nacin uništicete kvasac iz njega.

4. Iskljucite iz ishrane sve oblike šecera (i beli i žuti šecer).

5. Smanjite na najmanju meru upotrebu žestokih alkoholnih pica, kafe i caja

6. Jedite semenke suncokreta i bundeve, a ne kikiriki, pistaci ili brazilski orah.

7. Prestanite sa upotrebom suhomesnatih proizvoda.

8. Uvedite u svoju ishranu redovno korišcenje belog luka. Jedite svakog dana jedan do dva cena belog luka, prethodno zgnjecenog ili sitno narendanog, potopljenog u malo vode ili maslinovog ulja. Beli luk je jak inhibitor rasta i razmnožavanja Candidae albicans.

9. Koristite maslinovo ulje, hladno cedeno. Maslinovo ulje sprecava rast i razvoj gljivica.

10. Jedite što više zelenog povrca. Ono sadrži biotin - vitamin H koji snažno inhibira rast gljivica.

11. Slatkiše zamenite vocem. Kad osetite potrebu za slatkišima jedite suvo ili sveže voce.

12. Koristite jecmeni ili pirincani slad kao zasladivac.

13. Koristite limunov sok umesto sirceta.

14. Iskljucite iz ishrane zasladene gazirane napitke. Umesto njih pijte puno vode i vocne sokove bez dodatog šecera.

15. Antibiotike koristite samo kada ih dobijete kao propisanu terapiju od lekara.

16. Ako imate vaginitis uzrokovan gljivicama (Candida albicans), zatražite od vašeg lekara terapiju i za svog seksualnog partnera.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 03, 2008 9:06 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 29, 2008 1:04 pm
Postovi: 13
Hm... mislim da imam isti problem! ne znam sta da radim? Kod mene to traje vec 5 meseci :evil: ,ja sam sve moguce koristila: multi dzin sumece,sodu bikarbonu,kansen kremu,vaginalete :( i budem jedno vreme mirna i opppeet isto ....pa ne znam ste vise da radim????????


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 03, 2008 10:22 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Ojachaj imuni sisten i vodi rachuna shta jedesh!

Koristi donji vesh koji se izkuvava i nemoj ga meshati sa drugim veshom!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 04, 2008 8:18 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 29, 2008 1:04 pm
Postovi: 13
Znam za to,koristim samo pamucni ves,ispiram se irigatorom s vremena na vreme( jednom u 2 nedelje) posto ne sme puno,koristim kansen kremu po potrebi i opet ne mogu da se izborim sa gljivicama bakterijama ili sta li je to vec :evil:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 04, 2008 11:29 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
AlisaD je napisao:
ispiram se irigatorom s vremena na vreme( jednom u 2 nedelje) posto ne sme puno


Moja doktorka kaze da ne sme uopste...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 04, 2008 3:08 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Ako često patite od gljivičnih infekcija, pogotovo leti, niste usamljeni.

Statistički podaci iz SAD-a govore, naime, da više od sedam miliona žena u SAD-u ima ponovljene gljivične infekcije.

U nekim stanjima, kao što je trudnoća, šanse su za razvoj gljivičnih infekcija i dvostruko veće.

Poznato je da se lečenje može razvući na duze vreme, pa u tom slučaju i te kako vredi poslovica bolje sprečiti nego lečiti.

Ako se malo potrudimo i izbegnemo situacije koje pogoduju razvoju gljiva, gljivične infekcije možemo izbeći ili barem smanjiti njihovu učestalost.


Zato preporučujemo:


* Izbacite iz ormara sintetičko rublje. Ono ne dopušta koži disati, a pogoduje znojenju te stvara idealne uslove za razvoj gljiva. Sličan učinak može imati rublje od gusto tkanog pamuka s dodatkom modernih vlakana koja služe boljem prianjanju uz telo.


* Izbegavajte nošenje sintetičkih čarapa s gaćicama. One dodatno pogoduju razvoju gljiva - od stopala (osobito između trećega, četvrtoga i petoga nožnog prsta) do pogoršanja vaginalnih infekcija. Ako se ni na koji način ne možete odreći sintetičkih čarapa s gaćicama, potrudite se prati ih nakon svakog nošenja.


* Odbacite svu sintetičku odeću, pogotovo onu koja tesno prijanja uz telo, ma kako vam dobro pristajala.


* Ne spavajte u rublju koje ste nosili celi dan nego odenite spavaćicu ili pidžamu.


* Posle plivanja, kupanja ili tuširanja pobrinite se da kožu pažljivo osušite. Intimno područje bilo bi dobro sušiti papirnatim peshkirima. I, naravno, pazite da redovito menjate peshkire.


* Kada brišete intimno područje, brišite ga u smeru od napred prema straga, jer gljive nastanjuju probavni sastav te je zbog blizine analnog otvora povećana mogućnost infekcije.


* Izbegavajte upotrebu jakih sapuna za pranje intimnih delova. Oni neće uništiti gljive, ali će zato uništiti "dobre" bakterije koje održavaju gljive u ravnoteži.


* Izbegavajte parfemisane kupke, pa čak i intimne dezodoranse jer mogu izazvati iritaciju ili dovesti do alergijske reakcije, shto moze potaknuti razvoj infekcije.


* Za vreme menstruacije menjajte tampone ili uloške najmanje svaka tri, četiri sata i obratite posebnu paznju na intimnu higijenu.


* Ako već imate gljivično oboljenje, posebnu pozornost posvetite pranju rublja, jer uobičajen način pranja ne otklanja gljive, osim visoke temperatura, pa se preporučuje iskuvavanje i peglanje rublja. Rublje treba svakodnevno menjati.


* Ako ste seksualno aktivni, infekciju možete preneti partneru, koji vas, ako se ne leči paralelno s vama, može ponovno inficirati. Zato bi u svakom slučaju bilo dobro uzdržavati se od intimnih odnosa za aktivne infekcije.


* Ako imate učestale gljivične infekcije i uzimate tablete za kontracepciju, porazgovarajte sa svojim ginekologom o eventualnoj promeni metode kontracepcije.


* Uzimajte redovito jogurt koji u sebi sadrži kulturu L. acidophilus koji može prevenirati gljivične infekcije. Obratite paznju na to da jogurt nije pasteriziran.


* Izbegavajte hranu koja sadrži šećer jer gljive žive od šećera. Ako iz prehrane izbacite alkohol (koji je zapravo fermentirani šećer) i slatkiše, možete sprečiti pojavu gljivičnih infekcija. Rezultati studije provedene u SAD-u pokazali su da je 90 posto žena koje su smanjile konzumaciju šećera umanjilo i pojavu gljivičnih infekcija.


* Ne uzimajte antibiotike kada imate prehladu ili neku drugu virusnu infekciju, tj. kada nije potrebno! Neće vas izlečiti, a mogu vam samo doneti probavne probleme zbog remećenja antimikrobne crevne flore.


* Radite na jačanju imunološkog sastava pravilnom prehranom, uzimanjem multivitamina s mineralima (naročito onih koji sadrže gvozdje i cink) i redovnim vežbanjem.


* Prestanite pušiti.


* Budite osobito pažljivi kada ste u fazi predmenstrualnog sindroma (PMS), ako ste pod stresom ili trudni. Tada ste prijemčivi za razvoj gljivične infekcije. Ako ste trudni, obvezno se posavetujte sa svojim ginekologom.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 67 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: