Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Sta je to sudek i ima li tome leka?
PostPoslato: Sub Avg 30, 2008 5:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 30, 2008 7:51 am
Postovi: 3
Lokacija: Beograd
Pre četiri godine je moju majku (rodj. 1948.god) napao doberman i izujedao je ispod pazuha. U prvoj hiruškoj su joj rekli da joj je nagnječen nerv, ali da zbog godina ne može operacija. Problem se od tada manifestuje na šaci tako da već pune četiri godine danonoćno trpi bolove, trnjenje, probadanje, mali, domali i srednji prst su se potpuno ukočili, tu cirkulacije kao i da nema. Bila je na raznim fizikalnim terapijama u sokobanjskoj, na vma, u kliničkom centru, po domovima zdravlja, radila sve što su joj rekli ali pomoći kao da nema. Na više mesta su joj rekli da je sudek u pitanju, ali da je sada prošlo puno vremena i da je problem zapušten, tako da se sada ne može ništa uraditi. Do tog napada je moja majka bila vrlo energična i zdrava žena, a od tada se sve promenilo. Dobila je visok krvni pritisak, i pre mesec dana je imala i moždani udar, koji je srećom prošao bez većih posledica. Pije dosta lekova protiv bolova kao i lekove za smirenje. Ukoliko neko može da mi približi pojam sudek bila bih veoma zahvalna!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 30, 2008 6:27 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Morbus sudek ili mrljasta koshtana atrofija nastaje najcheshce kao komplikacija kod razlichitih povreda, preloma, uganuca, opekotina, smrzotina, posle neadekvatne imobilizacije i sl.
Predstavlja posledicu poremecaja lokalne cirkulacije usled povishenog simpatichkog tonusa.
Patoloshkim procesom zahvaceno je osim kostiju i ostalo tkivo, koza, podkozica, mishici i tetive.
Nastajanje ove bolesti je veoma chesto posle neadekvatne repozicije kao i posle neadekvatne imobilizacije ili pogreshne kineziterapije ili kod primene energichne toplote neposredno po skiddanju imobilizacije ili na sam otok posle povrede.

Lechene sudekove bolesti je medikamentozno i fizikalno. Lechenj moze biti dugotrajno ali se u njegovom sprovodjenju mora voditi rachuna o postupnosti primene terapija, posebno je vazno ne koristiti u akutnoj fazi bolesti AGRESIVNU KINEZITERAPIJU I AGRESIVNU TOPLOTU.

Ako vas bude josh neshto zanimalo pitajte!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 30, 2008 7:39 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Dok vi dodjete ponovo na forum ja cu vam napisati josh neshto o boelsti ali i kako bi trebao da izgleda kombinovani tretman fizikalne terapije kod ovog oboljenja.

Naime, sudek zahvata najcheshce zglobove, ruchni najcheshce, zatim stopalo, redje koleni zglob, rame i zglob kuka. Sudek je visoko individualno oboljenje, nece se nikada sa potpuno istim simptomima i u potpuno istom obimu javiti kod svakog obolelog.
Ali ipak se razlikuju 3 faze koej su uveli Kissling i Sager:

1. faza je faza hiperemije - crvenilo koze, otok, dol, poremecaj funkcije.

Bolest pochine obichno nedelju do 7 nedelja posle primarne povrede.
Pacijent se zali na neobichno jak bol, povishenu temperaturu segmenta, osecajem otezalog segmenta. Mnogo pacijenti osete bol pri jako jednostavnim aktivnostima. Mogu se javiti i parestezije tj trnjenje.
Deo tela koji je zahvacen je primetno otechen i crven. Taj deo tela moze imati nedostatak kosmatog dela i znojenja, poremecaj perspiracije koze.
Iako ej zglob ovakav, pod zapaljenjem, u krvi se nece pronaci nikakvi posebni pokazatelji. Radioloshki mogu se prikazati promene, sitne dekalcifikacije oko i u samom zglobu ali tek posle par nedelja mada postoje sluchajevi kod kojih se promene rendeskim snimkom ne primecuju chak ni posle nekoliko meseci.
Ova akutna ili vrela faza traje u proseku od 2 do 8 meseci.


2. faza je faza distrofije - crvenilo je josh prisutno ali mnogo manje, bol posustaje, dolazi do oshtecenja cirkulacije i do ishemije.

U toj drugojfazi, hladnoj fazi oboljenja, smanjenje otoka dolazi upravo zbog tog takozvanoh hladjenja tkiva. Koza postaje primetno sjajna, cakli se, blago crvene boje, nema dlaka na zahvacenom delu. Moguc je i potpun prestanak bola. Pokretnost u zglobu je ogranichena, smanjena, i samo napreduje do potpune ankiloze zbloba koaj nastupa u trecoj fazi. U ovoj fazi deshavaju se promene i na ligamentima, mishicima podkoznom tkivu, svi gube svoju elastichnost.


3. faza je faza atrofije - tada se tkivo vec menja skoro nepovratno, nema bola i crvenila, zglobne veze i ligamenti postaju kruti i zadebljani i gube svoju elatichnost i time ogranichavaju pokretljivost.

U ovoj fazi zblob postaje rigidan. Koza, ligamenti i mishici se skracuju, nastaju kontrakture. Koza moze bii cijanotichna, modro plava. Bol nestaje.
Na snimcima moze da se vidi osteoporotichna promena zgloba.
U ovoj fazi bolest se ne moze potpuno izlechiti.

Prelasci iz jedne u drugu fazu su jako chesto neprimetni tj nemoguci za primetiti poshto ne pochinje svaki sudem otok i bolom, nekada moze pocheti i osecajem hladnoce u zglobu.

Sudek se do druge faze moze lechiti i izlechiti u prvoj fazi kako ne bi doshlo do kasnijih komplikacija, pogotovo je pogodno shto pacijenti iz druge faz emogu vrlo lako da opet predju u prvu fazu tokom lechenja i tada je sve lakshe za lechiti. Takod a pacijenti sa prvom fazom sudeka, iako ona moze da traje i nedeljama, mesecima ponekad i godinama mogu biti uspeshno izlecheni, ali isto tako ako nije lechen moze ostaviti velike posledice.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 31, 2008 4:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 30, 2008 7:51 am
Postovi: 3
Lokacija: Beograd
Hvala, Tamaraft!

Dosta su mi jasnije stvari vezane za sudek, pa sada mogu da postavim i konkretnija pitanja.
Da li moze sudek da se javi na saci posle napada psa koji ju je izujedao ispod pazuha? Ona na saci nije imala ni ogrebotinu. Mada su svi simptomi koje ste opisali prisutni u njenom slucaju. Pocevsi od toga da joj je radjena i agresivna kinezi terapija i stavljan joj je topli parafin na oteklu ruku. Prosle godine joj je konstatovana izrazita osteroporoza sake, da bi joj nakon toga primenili izrazito agresivnu i bolnu metodu na silu savijanja prstiju koje su potom vezivali longetom. Ukoliko postoji ta osteroporoza, onda bi prilikom takve terapije sve koscice bile smrvljene, a nisu.
Jos me interesuje, te faze sto ste pomenuli, da li je moguce da su sve tri faze prisutne u isto vreme, tri prsta su u kontrakturi, a kod sake i ostala dva prsta se stalno menjaju prva i druga faza (sudeci po simptomima koje ste opisali), pri cemu je bol konstantan svuda i uvek - trnu i bole prsti koji su skroz ukoceni.
Pomenuli ste i medikamente, ali njoj nista nisu prepisivali osim lekova protiv bolova.
Koja bi ustanova po vasem misljenju bila najadekvatnija sto se tice sudeka?
Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 31, 2008 5:07 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Da li moze sudek da se javi na saci posle napada psa koji ju je izujedao ispod pazuha?

DA MOZE, REKOH DA SE JAVLJA NAJCHESHCE POSLE TRAUMA, PRELOMA I POVREDA KOSHTANOG SISTEMA.

Osteoporoza i bol hmm zavisi shta i koliko je zahvaceno, tj do koje mere je narusheana pravilna gradja kosti i zgloba.

Kombinacija u vishe zglobova je moguca.
Medikamentozna terapija je neophodna i mora pratiti odredjenu terapiju fizikalnim agensima ali i da bude u skladu sa opshtim stanjem bolesnika.

Moj savet je Reumatoloshki institut, ili privatna ordinacija profesorke Olge Popovic, koja se inache bavi prevencijom osteoporoze.
http://www.physical.co.yu/

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 01, 2008 7:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 30, 2008 7:51 am
Postovi: 3
Lokacija: Beograd
Hvala, ovo su mi bile zaista znacajne informacije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta je to sudek i ima li tome leka?
PostPoslato: Uto Mar 19, 2019 11:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Mar 19, 2019 11:19 am
Postovi: 1
Postovani,

imala bih pitanje vezano za ovu bolest.
Pojavila se posle preloma zgloba na ruci. jak bol, povishena temperatura segmenta, osecaj otezalog segmenta. Javlja se bol pri jako jednostavnim aktivnostima i trnjenje ruke. Ruka otice i crvena je. U pitanju je 1. faza je faza hiperemije - crvenilo koze, otok, bol sake. To vec traje 4 meseca. Fizikalne terapije, lekovi nista ne pomazu. Preporucene su hladne obloke da se stavljaju ali nista ne pomaze. Javlja se i problem osteoporoze pa i to dodatno verovatno utice na ovu bolest.
Ne znam sta ciniti a da se stanje ne pogorsa i da ne predje u drugu fazu.
Molim Vas za neki saveti i pomoc.
Hvala Vam najlepse


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta je to sudek i ima li tome leka?
PostPoslato: Uto Mar 19, 2019 3:24 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Ако не нађеш ништа конкретно онда можеш да примениш сталне магнете. Зависно од запремине проблематичног ткива потребно је један или више јаких магнета. Најбољи су неодимијумски магнети јер су најјачи а јефтини. Најпрактичнији за примену су никловани нео магнети облика диска, пречника 20мм и дебљине 5мм.

Треба да их држиш цео дан на руци с обзиром на то да је проблем озбиљан и дуготрајан - дакле бар 20 сати дневно.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 76 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: