Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Jako cudan bol u desnoj ruci!
PostPoslato: Uto Avg 19, 2008 9:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 11, 2007 5:42 pm
Postovi: 12
Pre nekih, otprilike tri nedelje, mesec dana, primetila sam kako imam jak bol u desnoj saci, kada saku pritisnem od tvrdu podlogu (npr, kad brisem krpom sto i sl). To je trajalo otprilike tri nedelje, al bola nije bilo ako nisam pritiskala sakom. Od pre dva, tri dana taj bol se pojavio u desnoj ruci, al kao konstantan bol koji ne mogu da opisem. Sevajuci bol, nije non stop (24h) prisutan al me bogami dobro podseti da je tu. Nekad mi se ucini da necu moci ni da pomerim ruku, kao da je neka slabost u pitanju, ali je skroz normalno koristim. Dosta sam se uplasila, s obzirom da je taj bol u saci od primetnog postao potpuno nepodnosljiv, i sada me boli bukvalno cela ruka...
Ako se neko ikad susreo sa ovakvim slucajem, neka se javi.
Hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 19, 2008 9:40 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Kada su bolovi najizrazeniji?
Imate li trnjenje u prstima?
Gde je bol najvish eizrazen, gde je lociran?

http://www.scipion.hr/fizioterapija/rek ... IDTekst=25

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 19, 2008 9:44 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Giht

Učestalost

Od ove bolesti uglavnom obolevaju muškarci, što potvrđuje i podatak da samo 5% žena oboli od gihta i to najčešće u menopauzi. Kod muškaraca bolest se najčešće javlja tek nakon četvrte decenije života.

Uzrok nastanka

U velikom broju slučajeva uzrok nastanka ovog metaboličkog poremećaja je nepoznat. Kristali koji se gomilaju su soli mokraćne kiseline, koja u organizmu nastaje kao krajnji produkt metabolizma purina. Purini nastaju iz hrane, metabolizma nukleinskih kiselina u ćelijama ili biološkom sintezom. Nagomilavanje soli mokraćne kiseline nastaje ili zbog povećanog stvaranja ili smanjenog izlučivanja. Kod većine bolesnika oba uzroka u poremećaju metabolizma su prisutna.

Klinička slika

Giht počinje naglo, obično u toku noći, sa izuzetno jakim bolom u zglobu, toliko jaki da bolesniku i dodir pokrivača pobuđuje izrazitu bolnu senzaciju. Najčešće je zahvaćen samo jedan zglob, obično zglob nožnog palca, mada izuzetno bolest može početi i na dva ili više zglobova. Oboleli zglob daje jasnu sliku zapaljenskog artritisa, gde dominira otok, zategnuta, sjajna koža, jako crvene boje. Ponekad se zbog inflamatornog procesa u zglobu, javlja i povišena telesna temperatura i drhtavica. Ovaj zapaljenski proces traje do dve nedelje, a nakon toga potpuno prolazi. Kulminaciju dostiže u prvih 24 sati. U toku faze mirovanja bolesti, bolesnik nema nikakve zglobne tegobe, ali je prisutna hiperuratemija. Bolest se ponovo javlja unutar prve godine od prvog ataka i obično zahvata isti zglob kao prethodni put. Postoje određeni faktori koji ubrzavaju ili podstiču ponovno pojavljivanje gihta. To su pre svih gurmanski obrok i konzumacija alkohola, a naročito uzimanje hrane bogate purinima (riba, iznutrice). U nekim slučajevima kao provocirajući faktor mogu biti i hirurška intervencija, uzimanje nekih lekova (salicilati i salidiuretici), naglo mršavljenje, povrede, itd. Ako se giht pravilno terapijski ne tretira, vremenom prelazi u hronični oblik koji se karakteriše pojavom potkožnih i kostnih tofusa, kao i hronične uratne artropatije. Tofusi predstavljaju karakterističnu izbočinu na koži, nastalu uled višegodišnje nelečene bolesti, a kao posledica taloženja urata u hrskavici, sinoviji zglobova, tetivama, šaci, prstima šake, kolenima, pa čak i na ušnim školjkama. Tofusi su karakteristične bele kvržice, koje mogu ulcerisati i tada se iz njih luči beličasta masa urata. Oko 20% bolesnika ima prisustne bubrežne kamenčiće. Uratna nefropatija se obično ispoljava tek nakon nekoliko godina bolesti i u početku je praćena blagim simptomima, ali kasnije napreduje i dovodi do bubrežne insuficijencije, koja je uzrok smrti oko 25% bolesnika sa gihtom.

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze koristi se karakteristična klinička slika i nalaz povišenih vrednosti mokraćne kiseline u krvi i urinu.

Lečenje

Terapijski pristup bolesti kreće se u dva pravca. Lečenje artritisa i lečenje hiperuratemije. Neophodno je što ranije započeti tretman artritisa, zbog zapaljenskog procesa u zglobovima, i u slučaju pravovremene terapije bolest se brzo smiruje. Medikamentozno se primenjuju nestereoidni antiinflamatorni reumatici u maksimalnoj dozi, najčešće indometacin u vidu kapsule i to 200 mg dnevno podeljeno u tri ili četri doze. Preporučuje se uvođenje u terapijski tretman specifičnog preparata za gihtični artritis, kolhicina. Kolhicin se u vidu tableta daje 0,5 mg na 1-2 sata do smirenja artritisa ili do pojave gastrointestinalne intolerancije, ali ne više od 8 puta dnevno. Svim obolelim od gihta preporučuje se pravilan higijensko-dijetetski režim, sa akcentom na smanjenje masti, hrane bogate purinom i alkohola. Takođe se savetuje što veći unos tečnosti, kao prevencija nastanka bubrežnih kamenčića. U težim oblicima bolesti preporučuje se uključivanje u terapiju lekova koji koriguju metabolički poremećaj (urikozurici i urikosupresori). Dugoročno uzimanje ovih lekova koriguje hiperuratemiju, sprečava ponovni nastanak artritisa i stvaranje hroničnih promena. Ukoliko postoje tofusi, dovode do njihovog rastvaranja i nestanka. Terapija gihta traje čitavog života.

Prognoza

U slučaju da se bolest javi kod mladih osoba, prognoza je lošija, jer su ponovni ataci bolsti čestiji, vrednosti uratemije više, češći su tofusi i promene na bubrezima, a ako se bolest ne leči dolazi do nastanka invaliditeta. Od pre pola decenije od kada se u terapiju uvode novi lekovi koji smanjuju količinu mokraćne kiseline u krvi, broj bolesnika sa hroničnim promenama je u stalnom padu, a takođe je u stagnaciji i broj bolesnika koji umiru zbog oštećene funkcije bubrega.



Postujem samo neka oboljenja koja mi u ovom trenutku padaju na pamet poshto ste nam dali jako malo podataka!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 22, 2008 4:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 11, 2007 5:42 pm
Postovi: 12
tamaraft je napisao:
Kada su bolovi najizrazeniji?
Imate li trnjenje u prstima?
Gde je bol najvish eizrazen, gde je lociran?

http://www.scipion.hr/fizioterapija/rek ... IDTekst=25

Ne postoji tacno period kad su bolovi najizrazeniji... Jednostavno su tu, sve vreme, samo sto ja ne obracam toliko paznju pa me samo u jednom trenutku zaboli vise. Pre par dana su me popustili bolovi, ali osecam veliku slabost u ruci... Ponekad mi i zadrhti ruka. Bole se proteze bukvalno celom rukom... Od malo ispod ramena, sa sakom. Trnjenje nisam nijednom osetila...
Procitala sam post za giht, ali meni bolovi nikada nisu bili nepodnosljivi. Znaci, pre, samo kad jako pritisnem saku o nesto tvrdo... Inace nisam osecala bolove... I onda su krenuli ti bolovi u celoj ruci, koji, opet, nisu bili ni blizu nepodnosljivog ali su mi jako smetali. Evo, sad dok pisem ovo, opet krece da me boli ruka...
Jel moze to da bude posledica od predugo sedenja? Jer u poslednje dve nedelje dosta sedim, moram da priznam i dosta pogrbljeno, jer ucim, pa sam stalno nagnuta nad knjigom. To je jedina ˝promena˝ u nacinu zivota, da se izrazim tako...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 16 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: