Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Zlatibor (štitna žlezda)
PostPoslato: Pet Maj 16, 2008 4:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm
Postovi: 64
Na forumu sam pronašla da se u vezi sa problemima štitne žlezde pominje Zlatibor. Kako tek od skoro znam da imam hipotireozu interesuje me da li je odlazak na Zlatibor koristan i u slučaju smanjene funkcije, kao i koja je korist odlaska na Zlatibor (da li treba biti na lečenju u institutu ili je jednostavno tamo dobar vazduh, klima ili šta li već).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 22, 2008 9:06 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:00 pm
Postovi: 19
Ana22, ja sam imala problema sa stitnom zlezdom, hipotireoza, i bila sam na Zlatibori 2004. u decembru, u institutu, ali nista..
Radila sam tamo sve moguce analize, ali mislim da zbog stitne zlezde, zbog vazduha samog, da je TARA mnogo bolja.

Posle dve godine sam operisala...
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 25, 2008 3:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm
Postovi: 64
Znači, nema potrebe da zbog moje štitnjače cela porodica krene na Zlatibor umesto na more. Kada sam saznala da imam hipotireozu nisam ni znala kakvo me veliko sr.. zadesilo. Negde sam pročitala da štitnjača reguliše rad svih organa. Baš "veselo". Da li si probala ono sa zelenim orasima i medom ili je sve to zavaravanje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 26, 2008 9:07 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:00 pm
Postovi: 19
Draga moja imenjakinjo,
u svakom slucaju more ce ti prijati 300 puta vise nego Zlatibor......
A sto se tice sta sam pila........ pila sam samo orahovacu :D , nekad i previse popijem, hahahaha........

Salim se ja, lepo se ti meni provedi na moru, a i leto je, vreme za more, a ne planinu.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 26, 2008 11:19 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm
Postovi: 64
Meni je cele te priče o štitnoj žlezdi preko glave. Pre tri godine sam proveravala hormone i endokrinologica mi je rekla da je sve u redu. Pre toga sam radila ulrazvuk dojki i lekarka je uzgred proverila i štitnu žlezdu. Ona mi je rekla da imam hašimoto. Ja sa dijagnozom hašimota i potom urađenom analizom hormona odem kod endokrinologice i ta mi kaže da je sve u redu. Tada mi je TSH bio oko 5. Juče čitam na Internetu da je normalan od 1-2. Kada je rekla da je sve u redu napisala je u izveštaju nešta kao euthireosis. Opet na Internetu ovih dana nađem da je to subklinička hipotireoza, a njen komentar je tada bio da joj više ličim na nekoga ko ima hipertireozu i bila je podsmešljiva što se tiče ultrazvuka koji mi je ona lekarka uradila. Šta je zaključak: dragi narode, tražite tumačenje svojih nalaza i lečite se preko Interneta. A javila sam se endokrinologici jer mi je opadala kosa, što je jedan od prvih simptoma hipotireoze.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 28, 2008 12:06 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 19, 2008 4:59 pm
Postovi: 134
Lokacija: N.Beograd
U subotu sam sedeo sa zenom iz Panceva koja prosle godine bila na Zlatiboru- nije nista uradila i na kraju su joj jesenas izvadili CELU stitnu zlezdu! dobro se raspitajte za Zlatibor da ne gubite vreme ako ne moze da pomogne!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 30, 2008 8:53 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 8:45 am
Postovi: 7
Zdravo svima!Čitam Vaše poruke i morala sam da se registrujem da vam objasnim suštinu....Ja imam usporen rad štitne žlezde.Polovina žlezde mi je oštećena i borim se da održim drugu polovinu u životu.Vazduh na zlatiboru prija,prija Vam to što odete na odmor i opdmorite dušu i mozak.Štitna žlezda reaguje na stres,ja sam moju i upropastila zbog stresnog posla,zato planina prija. Za razliku od mora, jer u svoj onoj gužvi i vrućini pokušajte da se odmorite kao na planini. Što se tiče instituta Čigota,mogu Vam reći da su jedino na njihovoj klinici rezultati tačni,jer to i jeste specijalizovana bolnica za bolesti žlezde i metabolizma. I zaključak je da uživate u životu,bez stresa i biće sve u redu.Ja imam 27 godina i od kada sam obolela imam totalno drugačiju sliku o životu jer sam ja glavni krivac za moje oboljenje.....Pozzzz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 30, 2008 8:22 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm
Postovi: 64
Sa ovom poslednjom rečenicom se slažem. Meni se hašimoto javio posle jednog velikog stresa. Zanima me koji lek piješ i da li imaš neke tegobe iako uzimaš lek. Koliko uopšte treba vremena da se organizam dovede u normalu. Ja pijem letrox, propanolol i bromazepam. Zapravo, probleme sa štitnjačom sam otkrila preko problema sa srcem koji su bili izazvani nepravilnim radom štitnjače (otuda ova dva druga leka). Valjda ću te lekove prestati uzimati kada mi se štitnjača dovede u red. Inače, imam povremeno blage vrtoglavice, a i nikako da smršavim. Zapravo, ne znam da li smem bilo koju dijetu da primenim ili ima neka koju ne smem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 31, 2008 12:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 8:45 am
Postovi: 7
Ana22: Ja sam probala jednu dijetu i skidanje kilograma jako sporo ide,pa sam ja korigovala malo ishranu i dosta se krećem....Ne vežbam,ali planiram da počnem.Sada dosta šetam.Ja imam usporen rad žlezde.Meni su prepisali isto lek za smirenje Leksilium ali ja to ne pijem,pijem valerijanu kapi,ali samo kada sam uznemirena.Imam problema samo na promenu vremena u vidu gušenja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 12, 2008 2:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 07, 2008 1:47 pm
Postovi: 4
Lokacija: Subotica
Molim Vas ako mi neko može protumačiti i savetovati šta sa dijagnozom sa ultrazvuka:Kontura štitne žlezde je neravna, parenhim je prožet brojnim okruglastim i ovalnim sonolucentnim i hipoehogenim formacijama, najvećeg prečnika 5 mm desno a levo 8 mm. Štitna žlezda je u celosti urednih dimenzija. Usput, ovo je kontrola radjena radi provere da li se operisani melanoma malignum ,ćwlijskog tipa Breslow 2,90, Clark IV,Pt3a proširio na neke druge delove .

_________________
Mama je imala mladez na ruci,patoloski nalaz MELANOMA MALIGNUM (m8720/3), Clark III, Breslow II. Pise da je mitotska aktivnost osrednja, limfocitna infiltracija slaba, povrsne ulteracije nema, kolicina pigmenta obilna.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zlatibor (štitna žlezda)
PostPoslato: Pet Nov 06, 2015 8:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 06, 2015 8:34 pm
Postovi: 1
ja obozavam zlatibor i opet bih uvek otisao tamo

_________________
ja volim zlatibor


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zlatibor (štitna žlezda)
PostPoslato: Pon Dec 21, 2015 2:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2013 10:03 am
Postovi: 105
Zlatibor je izuzetno zdrav i koristan za bilo koji problem štitne žlezde.Po svojoj definiciji,Zlatibor se ubraja u vazdušne banje.Konkretno,na Zlatiboru se susreću tri ruže vetrova,jedna dolazi čak sa Karpata i njihovo dejstvo povoljno utiče na rad štitne žlezde.Popularno mesto gde je to ukrštanje najjače je kod spomenika i tu je izgrađena lepa staza za šetnju.Poželjno je na to mesto ići dva do tri puta u toku dana i tamo ostati uživajuću u predivnoj panorami neko vreme,bez obzira na trenutne vremenske uslove.
Sam stacionar je u biti nepotreban,osim ako ne želiš trenutni pregled putem ultrazvuka...ali sve to možeš i u mestu gde živiš.
Radi štitne žlezde je najbolji period boravka pred samo leto dakle Jun mesec kada se budi vegetacija ili početak jeseni,dakle septembar.Sam letnji period nije dobar.I neophodno je ići svake godine redovno a ne samo jednom ili u dve godine.
Kako to sve funkcioniše?
Ruže vetrova,vegetacija i znatno pozitivno zračenje iz zemlje prevashodno oslobađaju obolelog od stresa i stresogenih faktora koji deluju i utiču na koru velikog mozga i samim tim na samu hipofizu koja je upravljački centar za rad štitne žlezde.Vi taj stres vrlo često i ne osećate jer ste se adaptirali na njega ali je žlezda stradala.Ostalo i podrobnije ne treba da znate.
Hipo ili hiper funkcija može biti propraćena pojavom čvorića ili autoimunog odgovora,benignih tumora ...pa to može biti otežavajuća komplikacija i iziskivati više ličnog truda.Naravno,može biti u pitanju i čist funkcionalni problem što je najlakša varijanta.
Laički,žlezda vam poručuje da pre svega morate osim lečenja nje same,promeniti sebe,svoje poglede i stavove,navike...to je suština jer tako postajete neprijemčivi za stres koji utiče na nju.
Ovo vam pišem iz ličnog iskustva jer sam i sam imao problem sa njom i nakon pet godina lečenja izlečio je i posle pet godina redovnog praćenja vrednosti su bile normalne što se smatra optimalnim vremenom da je ozdravila.Svo vreme sam išao redovno na Zlatibor i naravno produžio tu praksu na petnaest godina uzastopno...
I na kraju....Tara nije lečilište za štitnu žlezdu i tačka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zlatibor (štitna žlezda)
PostPoslato: Uto Apr 14, 2020 8:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 14, 2020 8:34 pm
Postovi: 2
Pozdrav, novi sam clan i nisam mogla da nadjem temu na kojoj bih postavila pitanje, pa pisem ovde jer je hitno, nadam se da mi ne zamerate. Da li neko zna kako bih mogla da dodjem do leka GLUCOPHAGE 750 XR , obzirom da nigde ne mogu da ga nadjem vec danima. Svuda dobijam isti odgovor da je u pitanju nestasica. I savet lekara sta raditi u ovoj situaciji, da li mogu neki drugi da koristim kao zamenu.
Da napomenem da ga pijem vec vise od 3 godine, po jednu posle obroka, svaki dan. Unapred hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Zlatibor (štitna žlezda)
PostPoslato: Uto Apr 14, 2020 9:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 14, 2020 8:34 pm
Postovi: 2
Pozdrav, novi sam clan i nisam mogla da nadjem temu na kojoj bih postavila pitanje, pa pisem ovde jer je hitno, nadam se da mi ne zamerate. Da li neko zna kako bih mogla da dodjem do leka GLUCOPHAGE 750 XR , obzirom da nigde ne mogu da ga nadjem vec danima. Svuda dobijam isti odgovor da je u pitanju nestasica. I savet lekara sta raditi u ovoj situaciji, da li mogu neki drugi da koristim kao zamenu.
Da napomenem da ga pijem vec vise od 3 godine, po jednu posle obroka, svaki dan. Unapred hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: