Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Anestezija
PostPoslato: Pon Apr 28, 2008 4:24 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Poshto dosta ljudi ima pitanaj vezana za anesteziju ajd da sve ovde stavimo...


Anestezija znači gubitak osecaja, pri čemu se može podrazumevati samo gubitak svesti ili samo gubitak oscaja boli, ili istovremeni gubitak i oscajaa boli i svesti.

Anestetici su lekovi koji svojim delovanjem na nervni sastav izazivaju anesteziju. Za anestetike je značajno da imaju minimalno štetno delovanje na ostale organe, a nakon prestanka delovanja, funkcija nervnog sustava se vraća u normalu.

OPSHTA ANESTEZIJA:

* inhalaciona
* intravenska
* rektalna

LOKALNA ANESTEZIJA:

* površinska
* infiltracijska
* regionalna
o centralni blok
o periferni blok

OPSHTA ANESTEZIJA

Opshta anestezija je postupno, povratno smanjivanje funkcija središnjeg nervnognog sastava koje uzrokuje najprije gubitak svesti, zatim neosetljivost na bol (analgezija), gubitak sećanja na operaciju (amnezija), i na kraju mišićnu relaksaciju.

Opshta anestezija se postiže davanjem jednog ili, puno češće, istovremenim davanjem različitih anestetika.

Prema načinu unosa anestetika u telo opshtu anesteziju delimo na inhalacijsku, intravensku i rektalnu.

Opshta inhalacijska anestezija: je tehnika u kojoj anesteziju postižemo i održavamo anesteticima u plinovitom obliku, koji u organizam ulaze preko pluća. Najčešće se koristi mešavina anestetičkih plinova (kisik, dušični oksidul, izofluran ili sevofluran) koja u organizam dolazi kroz anesteziološki aparat, sistemom cievi, u strogo kontrolisanim uslovima i pod budnim nadzorom anesteziološkog tima.

Neposredni kontakt anestetičkih plinova i pluća postižemo postavljanjem plastične cevi (endotrahealni tubus) u dušnik, ili putem maske koju držimo na pacijentovom licu.

Kako bi postigli idealne uslove za operaciju često uz anestetičke plinove dodajemo lekove koji izazivaju mišićnu relaksaciju te lekove koji izazivaju neosetljivost na bol.

Opshta inhalacijska anestezija je najčešće primenjivani oblik anestezije. Njene prednosti su brzo postizanje željene dubine anestezije, lagano održavanje i kontrola, te brzo buđenje iz anestezije.

Nedostaci i moguće komplikacije: blagi nadrazaj disajnih puteva, prolazna bol u grlu i podražaj na kašljanje, te povrede zuba, usana i jezika (kao posledica postavljanja cevi u dušnik), povraćanje i udisanje želučanog sadržaja što rezultira teškom upalom pluća (važnost strogog pridržavanja uputstva o ne uzimanju hrane i technosti pre anestezije !), mogućnost prisustva svesti tokom operacije, mučnina i povraćanje nakon anestezije.

Opshta intravenska anestezija: je tehnika u kojoj anesteziju postižemo injiciranjem anestetika u venu.

Prednost ove vrste anestezije je jednostavan i elegantan način primene, te brzo uspavljivanje.

Najčešće se koristi za uspavljivanje pacijenta prije inhalacijske anestezije, kako bi na taj način izbegli moguće neugodnosti udisanja anestetičkih plinova. Kao samostalna anesteziološka tehnika često se koristi kod kratkotrajnih zahvata nakon kojih pacijenti brzo mogu ići kući (manje operacije, dijagnostičke pretrage, nameštanje kostiju prije gipsanja i sl.).

Glavni nedostatak ove metode je slaba mogućnost kontrole anestetika, jer jednom kad se anestetik da u venu njegova sudbina zavisi o sposobnosti organizma da ga razgradi i izbaci van.

Moguće komplikacije: prolazno peckanje i bolnost duž vene u koju se injicira lek, alergijska reakcija na anestetik koja može ići od blagog osipa do teške po život opasne reakcije (važnost upozoravanja Vašeg anesteziologa na svaku alergijsku reakciju koju ste do sad imali, posebno na alergijsku reakciju koju ste imali tokom prethodne anestezije), prisustvo svesti za vrijeme operacije, zbunjenost, euforija, poremećaj kordinacije, pospanost, mučnina nakon anestezije.

Rektalna anestezija: je tehnika u kojoj anesteziju postižemo primenom anestetika u debelo crevo. Koristi se retko, i to najčešće kod male dece.
LOKALNA ANESTEZIJA

Lokalna anestezija je postupak kojim izazivamo neosetljivost na bol određenog dela tela, pri čemu je pacijent budan ili lagano uspavan.

Prema mestu i načinu primene anestetika lokalnu anesteziju možemo podeliti na: površinsku, infiltracijsku i regionalnu.

Površinska anestezija: je tehnika u kojoj anestetik primenjujemo na površinu tela koja će biti operisana. Anestetik se nalazi u obliku kapi, spreja ili masti, a njegova primena je gotovo uvek u nadležnosti hirurga.

Najčešće se koristi za male zahvate u ustima, nosu ili na oku.

Infiltracijska anestezija: je tehnika u kojoj se anestetik primenjuje na mestu i oko mesta operacijskog zahvata, tako da će to područje biti bezbolno (utrnulo). Anestetik se primenjuje injiciranjem na željeno mesto i na željenu dubinu, te je također gotovo uvek u nadležnosti hirurga.

Primenjuje se za manje operativne zahvate kao što su ušivanje rane, odstranjivanje manjih kožnih i podkožnih promena, operacija manjih preponskih kila, i sl.

U nekim slučajevima, ako je to potrebno, uz lokalnu anesteziju može se dati neki lek za smirenje ili uspavljivanje. U tom slučaju se pacijent nalazi pod anesteziološkim nadzorom (monitorirana anesteziološka skrb ili potencirana lokalna anestezija)
REGIONALNA ANESTEZIJA

* tehnika u kojoj injiciranjem anestetika u blizinu živca ili leđne moždine izazivamo neosetljivost na bol (blokadu) jedne veće regije na telu. Ovisno o mestu primene anestetika možemo je podeliti na centralnu ili perifernu.

Centralni blok

Anestetik uštrcavamo oko leđne moždine, te tako blokiramo prenos bolnih podražaja do mozga. Ovisno o mestu uštrcavanja centralni blok delimo na spinalni i epiduralni.

Nakon davanja anestetika, u roku nekoliko minuta, pacijent počinje osećati trnjenje ili toplinu u anesteziranom delu tela, nakon čega slijedi gubitak osjeta boli i mogućnost pokretanja anesteziranog dela tela. Delovanje anestetika traje 2 – 4 sata, nakon čega se postepeno počinje vraćati osjećaj i sposobnost pokretanja.

Ako se slučajno dogodi da izvođenje ove vrste anestezije ne uspije, prelazi se na opshtu anesteziju.

Spinalna anestezija je tehnika u kojoj anestetik dajemo u technost koja okružuje leđnu moždinu.

Mesto gde dajemo anestetik se nalazi na donjem delu leđa gde je mogućnost ozlede leđne moždine minimalna. Ovisno o mestu davanja i količini injiciranog anestetika određujemo visinu anestezirane regije.

Spinalna anestezija se može primeniti na gotovo sve zahvate na nogama, kukovima, karlici, donjem delu trbuha (uključujući i carski rez).

Komplikacije ove vrste anestezije su veoma retke i prolazne.

U oko 2-4% slučajeva nakon spinalne anestezije dolazi do pojave jake glavobolje. Da bi se to izbeglo pacijenti moraju, nakon spinalne anestezije, ostati 24 sata ležati na ravnom i piti puno technosti.

Epiduralna anestezija je tehnika u kojoj anestetik dajemo u prostor između same kichmene mozdine i ovojnice moždine (epiduralni prostor).

Ovom vrstom anestezije možemo anestezirati određenu regiju na trupu i tako je učiniti neosetljivu na bol, dok je u ostataku trupa osecaj očuvan. Takođe primenom nižih koncentracija anestetika možemo blokirati samo osecaj boli dok je mišićna snaga očuvana (što je iskorišteno kod bezbolnog poroda).

Ako se u epiduralni prostor postavi tanka plastična cevčica (epiduralni kateter) postoji mogućnost trajnog davanja anestetika te na taj način osiguravanje dugotrajne anestezije.

Epiduralna anestezija se primjenjuje za zahvate na nogama, karlici, donjem delu trbuha, grudnom košu i plućima. Također se primenjuje kao metoda trajnog uklanjanja boli kod pacijenata s malignom bolesti.

Periferni blok

Anestetik uštrcavamo u blizinu živca ili živčanog snopa koji inervira određeni dio tela. Ovom tehnikom možemo anestezirati puno manje telesne regije, npr. anestezija šake, ruke , ramena, stopala, noge.

Regionalna intravenska anestezija (RIVA) je tehnika koja se koristi za anesteziju ekstremiteta (ruku ili nogu). RIVA se izvodi tako da se prvo zaustavi cirkulacija krvi u željenom ekstremitetu, zatim se u venu tog ekstremiteta injicira anestetik koji izlazi u tkivo i dolazi do živaca.


Nakon što Vaš hirurg postavi indikaciju za operativni zahvat, te nakon što obavite sve potrebne pre anesteziološke pretrage dolazite na operaciju.

U sobi za premedikaciju se prvi put susrećete s Vašim anesteziologom, te nakon kraćeg razgovora s njim, on će Vam reći kojom ćete vrstom anestezije biti anestezirani. Ako postoji mogućnost više vrsta anestezije, najčešće Vam se ostavlja mogućnost da i Vi uchestvujete u izboru anestezije.

Glavne smernice pomoću kojih se anesteziolog odlučuje o vrsti anestezije jesu: bolest, lokalizacija, vrsta i trajanje operacijskog zahvata, Vaše prethodno zdravstveno stanje, lekovi koje trošite, te na kraju Vaš izbor anestezije.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 02, 2008 1:37 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
Alal vera Olivera :lol: za ovaj "Rat i Mir"!

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 07, 2008 12:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
"ustrcavamo" :lol: :lol: :lol:

_________________
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 10, 2008 4:01 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
Duplu dozu ako može :lol:

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 13, 2008 8:17 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
Ne moze,zavisi od kilaze :lol:

_________________
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 12:28 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
litar po kili :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 8:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm
Postovi: 133
Zashto josh neshto ne napishetye o anesteziji? Mene zanima da li anestezija ima npr. dejstvo vishe sati ili vas anesteziolog probudi...I kako izgleda kada padate u anesteziju? Jel istina da se posle osecate umorno?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 9:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Pa imas 4 stadijuma opste anestezije bilo da je opsta inhalaciona ili opsta intravenska:1.stadijuma anlgezije znaci smanjenje praga bola i taktilnih nadrazaja takodje se javlja vrtoglavica i osecaj derealizacije.2.stadijum faza ekscitacije kada se javljaju mucnina povracanje i psihomotorna agitiranost koje se mogu prevazici premedikacijom sedativima,antiemeticima,antisekretornim lekovima,3.stadijum prava hirurska anestezija kada je pacijent nesvestan,sa ugasenim tetivnim reflexima i flakcidnom paralizom skeletnih misica i intubiran obzirom da spontano disanje zbog paralize interkostalne muskulature nije moguce,ali vazno je da je dijafragma pokretna,4.stadijum medularna paraliza kada dolazi do zastoja disanja usled paralize dijafragme i kada je pacijenta neophodno vratiti u povrsnije stadijume anestezije jer mu preti smrt zbog respiratorne insuficijencije i laktatne acidoze.Inace za anesteziju se ne koriste samo anestetici vec i opiodni analgetici tipa fentanila za supresiju bola i miorelaksansi za postizanje boljeg opustanja misica .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 18, 2008 10:28 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
A sad nesto konkretno ;)
Svaka anestezija pocinje premedikacijom koja sluzi da umanji strah od operacije i da smiri pacijenta.U premedikaciji koja se daje u posebnoj prostoriji za to koja se nalazi ispred operacione sale daju se lekovi koji su slicni bensendinu ali jaci.Od njih ti se prispava,postane ti lepo,smejes se,malo vise pricas...sve u svemu,super je osecaj :) Tu ti se postavi u venu tzv kanila a to je jedna iglica kroz koju ti tece infuzija i kroz koju ce ti davati lekove u operacionoj sali.
U salu te voze na kolicima jer od lekova koje si primio moze da ti se vrti u glavi,prebacuju te na operacioni sto,stavljaju ti elektrode za EKG i merac krvnog pritiska.Svi su obuceni u zeleno,sa zelenim kapama i maskama jer je u operacionoj sali potrebna cista,po mogucstvu sterilna sredina.Onda ti iznad glave stane lepa doktorka(npr ja :) ) koju si prethodno video u sobi za premedikaciju i koja te je tamo ispitala kako se zoves i jos neke stvari,i kaze ti da ce ti na nos i usta prisloniti masku kroz koju izlazi cisti kiseonik tako da se ne plasis.Onda ti sa osmehom kaze da duboko dises kako bi se nadisao kiseonika.U sali je tada obicno tisina,cuju se tvoji otkucaji srca sa monitora.Onda lepa doktorka kaze :ajmo i tada jedna lepa sestra pocne da ti u venu kroz onu iglicu ubrizgava jedan lekic (pomenuti Fentanyl),potom ide drugi lekic koji je beo kao mleko i taman dok se stigne do pola sprica,ti vec u najvece spavas i nemas pojma sta se vise desava oko tebe.Posle ti se daju jos neki lekovi zbog kojih ces prestati da dises te je lepoj doktorki potrebno da ti sto pre u pluca stavi jednu cevcicu koja je prikljucena na aparat za anesteziju koji onda pocinje da dise umesto tebe.Za sve to vreme,ti spavas i zavisno od lekova koje ti je doktorka dala,sanjas nesto lepo ili ne.Kad se stanje nakon uvoda u anesteziju stabilizuje,pocinje operacija.
Malo pred kraj operacije,vreme je da pocnes da se budis.Anestezija moze da se vodi do kraja zivota (teoretski ;) ) ako te doktorka anesteziolog ne probudi.Iskljucuju se gasovi koje si udisao a zbog kojih si spavao i ti pocinjes polako da se budis iz sna.Cevcica ti je jos uvek u ustima i onda je vazno da pocnes sam lepo i duboko da dises kako bi doktorka bila sigurna da to mozes jer je to uslov da ti se cevcica izvadi iz pluca.Kad je sve to gotovo,ti si mamuran,osamucen,tesko se pokreces,tesko gutas,tesko pricas,boli te grlo,moze cak i rana od operacije da te boli ako doktorka nije dala amp Novalgetola pred kraj operacije ;) ako je dala,onda te nista ne boli.Onda te prebacuju opet na ona kolica kojima si dosao i voze natrag u sobu,ili u sok-sobu u zavisnosti od operacije koja ti je radjena.Onda te pitaju jedno 100 puta da li mozes dobro da dises,da li se osecas dobro i slicno.
Posle nekog vremena od operacije vise se ne secas perioda koji je sledio pre operacije a to je od lekova od kojih zaboravis sve to.

Secas se samo lepe doktorke ;)

_________________
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 18, 2008 11:16 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm
Postovi: 133
A kakv je osecaj kada se nalazish u snu? Jel ima nekih snova ili samo crno?

I kako se zove taj beli lekic?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 18, 2008 11:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm
Postovi: 133
A jel to zaista kiseonika ili ono pro forme se kaze kiseonik a u stvari neka inhalaciona anestezija?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 18, 2008 11:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm
Postovi: 133
I na kom principu radi ta cecvcica koja dishe umesto tebe? A zashto mora doci do prestanka disanja? Zar nije bolje da pacijent sam dishe?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 20, 2008 8:40 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
Neko sanja,neko ne...budili su se ljudi i govorili da su imali prelep san...neke nismo pitali :D
Gasovi koji se koriste su kiseonik (naravno,inace bi umro,jel tako...bez kiseonika se umire) i to koncentracija priblizna u obicnom vazduhu i plus jos dva inhalaciona anestetika : azot-oksidul ili gas smejavac koji je analgetik i neki od jacih inhalacionih anestetika od kog spavas (sevoflurane,isoflurane,halothane-ali ovaj zadnji se vise ni ne koristi)
To belo u spricu se zove Propofol,sluzi da te uspava kratkotrajno,dejstvo mu traje oko 15-20 minuta za koje vreme anesteziolog intubira pacijenta.
Intubacija je neophodna jer da bi operacija bila moguca,pacijent mora da bude relaksiran tj njegovi misici moraju da budu potpuno opusteni.To naravno,jedino i apsolutno vazi samo za operacije sa otvaranjem abdomena (stomaka) inace usled zategnutosti misica,operator ne bi mogao da otvori lepo stomak.Operacije na drugim delovima tela,teoretski se mogu izvoditi bez misicne relaksacije ali...posto opioidni analgetici dovode do depresije disanja dejstvom direktno na centar za disanje,pacijent ustvari ni ne moze da dise spontano.Masina za disanje je iz tog razloga neophodne,jer ona dise umesto njega,tj puni mu pluca tom gasnom mesavinom o kojoj sam malopre govorila.Znaci,da bi se uspostavilo spontano disanje u toku operacije,potrebna je manja doza analgezija koja ne bi ometala disanje,a to je,slozices se kod vecine operacije nemoguce jer su one bolne.Tako da su operacije sa spontanim disanjem prakticno retke.Npr,operacija mozga se moze raditi na spontanom disanju jer rad u tkivu mozga je potpuno bezbolan,i pacijent tada moze da bude prakticno i budan i da saradjuje.To je naravno za nasu zemlju futur 6-ti :D

http://www.youtube.com/watch?v=5ueZ9YO2sRM

Ovo je link na youtube na kome mozes videti proces intubacije.Sto me potseti da stavim i ja kratak video zapis na kome izvodim intubaciju..bravo za potsetu :D

_________________
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 22, 2008 12:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 11:46 am
Postovi: 146
Evo, nekoliko reci od mene koja imam iskustva :D
Uspavljivali su me 5 [ili 6] puta kada sam bila mala, ali toga se ne secam. Pre nesto vise od godinu dana, bila sam pod opstom 3 puta [biopsija kosne srzi]. Ja jedva da mogu da nadjem reci da opisem to stanje... Prvi put sam prosla katastrofalno! Bukvalno ne znas ko si, a ni sta si. Secam se da sam pomislila da sam mrtva. Stalno mi je nesto bljestalo pred ocima, svickalo, kao u najvecem transu... Ko nije doziveo, stvarno ne moze da razume... I sada mi ponekad naidje taj osecaj kada legnem da spavam, pa se sva najezim. Drugi put sam rekla anesteziologu da me drma, samara, radi sta hoce, samo da me probudi, da se ne bih mucila kao prvi put [naravno, pre sam govorila o budjenju, posto se nista ne oseca dok lekari rade sta vec rade, a i uspavljivanje nije nikakav problem]. On je to i uradio [dozivao me je, nije me samarao :D ] i tada sam prosla bez problema. Treci put je bilo onako, nisu me budili na silu, ali nisam se mucila kao prvi put.. Posle anestezija mi se jedno sat vremena vrtelo u glavi, tj. ako pogledam u stranu. Tri sata posle anestezije bila sam kao nova, a 5 sati posle sam vozila bajs :D
EEE, da, zamalo da zaboravim! Najbolji deo u ovome je bio taj sto kad sam posle jedne anestezije krenula da se razbudjujem, nisam osecala bukvalno nista. A posto sam vec bila polurasanjena, htela sam da pitam nesto sestru. I tada, ja izgovorim to, cujem svoj glas, ali nista ne osecam [ni da mi se mrdaju usta, nista!]. To je bilo cool :D
Znaci, ako ikada budete morali da budete pod opstom anestezijom, zamolite neku od sestara da vas dobro isamara kad lekari obave svoj posao :P
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 22, 2008 12:34 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 11:46 am
Postovi: 146
Vragolasta Amfibija je napisao:
A sad nesto konkretno ;)
Svaka anestezija pocinje premedikacijom koja sluzi da umanji strah od operacije i da smiri pacijenta.U premedikaciji koja se daje u posebnoj prostoriji za to koja se nalazi ispred operacione sale daju se lekovi koji su slicni bensendinu ali jaci.Od njih ti se prispava,postane ti lepo,smejes se,malo vise pricas...sve u svemu,super je osecaj :) Tu ti se postavi u venu tzv kanila a to je jedna iglica kroz koju ti tece infuzija i kroz koju ce ti davati lekove u operacionoj sali.
U salu te voze na kolicima jer od lekova koje si primio moze da ti se vrti u glavi,prebacuju te na operacioni sto,stavljaju ti elektrode za EKG i merac krvnog pritiska.Svi su obuceni u zeleno,sa zelenim kapama i maskama jer je u operacionoj sali potrebna cista,po mogucstvu sterilna sredina.Onda ti iznad glave stane lepa doktorka(npr ja :) ) koju si prethodno video u sobi za premedikaciju i koja te je tamo ispitala kako se zoves i jos neke stvari,i kaze ti da ce ti na nos i usta prisloniti masku kroz koju izlazi cisti kiseonik tako da se ne plasis.Onda ti sa osmehom kaze da duboko dises kako bi se nadisao kiseonika.U sali je tada obicno tisina,cuju se tvoji otkucaji srca sa monitora.Onda lepa doktorka kaze :ajmo i tada jedna lepa sestra pocne da ti u venu kroz onu iglicu ubrizgava jedan lekic (pomenuti Fentanyl),potom ide drugi lekic koji je beo kao mleko i taman dok se stigne do pola sprica,ti vec u najvece spavas i nemas pojma sta se vise desava oko tebe.Posle ti se daju jos neki lekovi zbog kojih ces prestati da dises te je lepoj doktorki potrebno da ti sto pre u pluca stavi jednu cevcicu koja je prikljucena na aparat za anesteziju koji onda pocinje da dise umesto tebe.Za sve to vreme,ti spavas i zavisno od lekova koje ti je doktorka dala,sanjas nesto lepo ili ne.Kad se stanje nakon uvoda u anesteziju stabilizuje,pocinje operacija.
Malo pred kraj operacije,vreme je da pocnes da se budis.Anestezija moze da se vodi do kraja zivota (teoretski ;) ) ako te doktorka anesteziolog ne probudi.Iskljucuju se gasovi koje si udisao a zbog kojih si spavao i ti pocinjes polako da se budis iz sna.Cevcica ti je jos uvek u ustima i onda je vazno da pocnes sam lepo i duboko da dises kako bi doktorka bila sigurna da to mozes jer je to uslov da ti se cevcica izvadi iz pluca.Kad je sve to gotovo,ti si mamuran,osamucen,tesko se pokreces,tesko gutas,tesko pricas,boli te grlo,moze cak i rana od operacije da te boli ako doktorka nije dala amp Novalgetola pred kraj operacije ;) ako je dala,onda te nista ne boli.Onda te prebacuju opet na ona kolica kojima si dosao i voze natrag u sobu,ili u sok-sobu u zavisnosti od operacije koja ti je radjena.Onda te pitaju jedno 100 puta da li mozes dobro da dises,da li se osecas dobro i slicno.
Posle nekog vremena od operacije vise se ne secas perioda koji je sledio pre operacije a to je od lekova od kojih zaboravis sve to.

Secas se samo lepe doktorke ;)


Svaka cast za ovaj post! Stvarno! Fenomenalno opisano i lepo receno :)
Iz ovoga zakljucih da je mene lepa doktorka svaki put budila :)
Samo, ja prvi i treci to nisam videla/cula/osetila. Drugog puta se secam, ali to je i jedini put kad su me intubirali, pa me je mozda i vadjenje tubusa probudilo :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: