Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: zoloft, anksioznost, nuspojave
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 2:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm
Postovi: 84
ovako, zanima me da li koristenje zolofta (odnosno bilo kojeg ekvivalenta ovoga lijeka) moze uzrokovati zavisnost?

lijek je propisan kao terapija za anksiozni poremećaj, napade panike, lupanje srca itd....

doc kaze da to nije nista strasno i da ce terapija zoloftom nakon godinu dana u dozi od 50mm dnevno rijesiti definitivno problem anksioznosti, odnosno da ce pacijent biti potpuno oslobodjen ovoga problema.

takodje me zanima da li koristenje ovog lijeka u ovoj dozi moze uzrokovati promjene u ponasanju i uticati na svakodnevni zivot?

koje su nuspojave i ako mi mozete reci da li ima nesto bitno u vezi ovoga lijeka sto bi pacijent trebao znati...


hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 2:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
Nisam upoznata sa tim lekom,ali bih napomenula da vecina lekova koji se prepisuju za ovakv probleme mogu izazvati zavisnot,ne sami po sebi vec radi prirode problema.Osoba sa panicnim napadima je osetljivija,nesigurna u sebe,i slicno i upravo to je razlog zasto takve osobe lako postaju zavisne o leku.sretno,prevazicices ti to samo ako zelis iskreno.lek ti je prvi korak ali ne i jedini.

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 5:41 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Zoloft ne izaziva zavisnost kao ni drugi lekovi iz pomenute grupe (antidepresiva) i nema razloga za bezrazloznim pravljenjem panike. Nista od onoga o cemu leptiric prica ne stoji i nema razloga da strahujete ni od Zolofta niti od prirode poremecaja da bi zbog toga mogli imati problema sa zavisnoscu od ovog leka. Naravno, cini mi se malo preterano slobodno od lekara koji Vam je rekao da ce ovaj lek za godinu dana definitivno i trajno resiti problem: to zaista niko ne moze (i ne bi smeo) da Vam garantuje. Promene u svakodnevnom ponasanju ovaj lek ne daje, na pocetku uvodjenja moguce su (ali ne i obavezne) glavobolje, mucnina ili problem sa nesanicom (redje), mozda jedini od nezelenih efekata na koji je trebalo da VAs upozori lekar jeste smanjenje seksualne zelje kod zena, moguca anorgazmija ili pad erekcije kod muskaraca. Ukoliko se ovaj problem javi kod pacijenata koji su u partnerskim odnosima ili braku, lekar je duzan da proceni sta ima veci benefit po psihicko stanje pacijenta - dejstvo leka ili seksualno funkcionisanje i da prema tome u dogovoru sa pacijentom odluci da li ce ukinuti lek i pokusati sa nekim drugim. Srdacan pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 6:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
Moje iskustvo sa antidepresantima drugacije govori,i opet ponavljam lek sam po sebi ne stvara zavist.Osoba sa ovakvim problemima uglavnom postane (ne trajno naravno)zavisna o leku jer tada LEK PREDSTAVLJA SIGURNOST.
moje iskustvo vezano je za lekove za epi i panicne napade,da ne bude da lupam bezveze.nisam doktor ali iz razgovora po drugim sajtovima sa ljudima slicnih problema sve ovo govorim.

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 10:47 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Kao sto rekoste -niste doktor, ajde da ne pravimo ljudima bespotrebne strahove na osnovu neobaveznih caskanja po raznim virtuelnim caskaonicama: lek predstavlja sigurnost, ali ne stvara zavisnost. Ne samo da ne stvara fizicku zavisnost vec kod najveceg broja pacijenata ne stvara ni psiholosku zavisnost - ukoliko je lekar dobar. A to opet nema veze sa lekom niti njegovim potencijalom za stvaranje zavisnosti, niti sa poremecajem koji apsolutno tvrdim ne stvara osobu slabom niti podloznom zavisnostima (osoba je takva ili nije takva i panicni poremecaj ili fobija nema sa tim nikakve veze). Ako je neko slaba struktura licnosti on ce razviti zavisnost i od vitamina C, ali to nema veze sa vitaminom C niti sa bolestima kod kojih se vitamin C dugotrajno upotrebljava (npr koksaki miokarditis) vec sa STRUKTUROM licnosti.

Ukolio je lekar (terapeut) dobar, i ukoliko pacijent ima poverenja u svog terapeuta, ukoliko je terapija (celokupna) adekvatna i dobro uradjena, pacijent NIKADA nece razviti psiholosku zavisnost prema leku; a o fizickoj zavisnosti da i ne govorim. MA o kojem leku da se radi, ukljucujuci tu i antidepresiv.

Zato stvarno nema razloga za zbunjivanje ljudi (a ni Vas samih) nekakvim pricama i licnim iskustvima koja nemaju nikakve veze sa postavljenim pitanjem koje je bilo vise nego konkretno i jasno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 15, 2008 9:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 9:42 pm
Postovi: 101
Moje licno iskustvo je da Zoloft ne izaziva zavisnost. Bila sam zavisna od drugih lekova, ali Zoloft sam vrlo lako ostavila. Pozdrav!

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot], larsfloris i 97 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: