Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Kako se sve prenose ovcije boginje?
PostPoslato: Sre Apr 16, 2008 10:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Sep 24, 2006 3:13 pm
Postovi: 10
Lokacija: Beograd
Zamolila bih nekog od lekara da mi sto pre odgovori ako je moguce na sledece pitanje: U kom periodu je osoba koja ima ovcije boginje infektivna i da li osoba koja je prelezala ovcije boginje moze preneti virus trecoj osobi- naime ako sam u kontaktu sa zarazenom osobom da li zdravoj osobi mogu preneti virus kao prenosilac i u kom vremenskom periodu od kontakta sa osobom koja je obolela?
Molim Vas za odgovor sto pre - jako mi je bitno (a mislim da ce i ljudim kasnije znaciti jer odgovore na ovo nisam nasla na Internetu a trazim vec satima)
HVALA!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 16, 2008 11:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 1:49 am
Postovi: 120
OVČIJE BOGINJE - VARIČELE


Opis i tok bolesti i informacije o imunizaciji
Ovčije boginje ili varičele su zarazna bolest koju karakteriše osip na koži i svrab, povišena temperatura, gubitak apetita i zamor. Ovu bolest prouzrokuje virus Varicella zoster pripadnik familije herpes virusa, srodan Herpes simplex virusu (virus koji izaziva pojavi tzv groznice na ustima). Ovaj virus inficira kožu i nervni sistem, zadržavajući se u organizmu trajno u ćelijama dorzalne ganglije (nervni centri smešteni uz kičmeni stub).

Virus ulazi kroz nos i grlo, zatim se siri po celom organizmu. Prvo se pojavljuju crvenkaste bubuljice koje se za nekoliko sati pretvaraju u prozirne plikove. Plikovi se prvo pojavljuju na telu u a onda dalje šire po udovima. Nakon prskanja ovih plikova formira se krastica. Kada krastica otpadne koža postepeno vraća svoju normalnu boju.
Ovaj osip moze da se pojavi bilo gde na telu, ukljucujuci i sluzokozu, i javlja se u nekoliko naleta. Najpre se pojavljuje na leđima ili stomaku, pa se širi po ekstremitetima i na kraju se pojavljuje na licu. Izbijanje plikova traje nekoliko dana, a da bi se koža potpuno očistila potrebno je oko dve nedelje. Najčešće se u periodu izbijanja plikova pojavljuje povišena temperatura.

Za ovu bolest ne postoji neka posebna terapija. Povisenu temperaturu treba skidati, povećati unos tečnosti i što više se odmarati. Ishrana treba da bude dijetalna i ne preterano obilna. Da bi se izbegla pojava infekcije i ostajanje ožiljaka na koži ne treba se češkati. Postoji tečni puder koji ublažava svrab.
Period inkubacije ove bolesti je 10 do 21 dana, odnosno to je period u kome je nakon kontakta sa obolelom osobom moguće dobiti boginje. Varičele se prenose neposrednim kontaktom sa obolelom osobom,kroz vazduh, kijanjem, kašljanjem.

Trudnice koje nisu prelezale ovu bolest moraju biti posebno obazrive i izbegavati bolesnike zaražene varičelom, budući da postoji mogućnost prenošenja virusa na plod (kongenitalna varičela), naročito je kritičan period od 13 do 20. nedelje trudnoće.


Osoba koja ima ovu bolest može zaraziti druge u razdoblju od dva dana pre izbijanja osipa i sve dok postoje krastice na telu. Od ove bolesti oboljevaju najčešće deca i to uglavnom u uzrastu do desete godine života, ali mogu da obole i odrasli ukoliko bolest nisu preležali. Deca ovu bolest mnogo lakše podnose za razliku od odraslih kod kojih mogu nastupiti i neke komplikacije. Najčešće komplikacije ovčjih boginja su hemoragične lezije ( oštećenje kože koja krvare, nastale na mestima gde su izbili plikovi), upala pluća, artritis i sekundarne infekcije usled oslabljenog imuniteta (najčešće streptokoke ili stafilokoke)
Virus varičele slabi imunitet deteta i potrebno ga je zaštititi od drugih infekcija pa se preporučuje da dete ostane još jednu nedelju u kući nakon otpadanja krasti.


Ova bolest za sobom ostavlja trajan imunitet i vrlo se retko dešava da se osoba razboli ponovo i u tom slučaju bolest je izražena u malom obimu. Medjutim virus Varicella zoster zadržava se u organizmu sobe koja je jednom preležala varičele ceo život, u spomenutim ćelijama dorzalne ganglije. U slučaju pada imuniteta ta osoba može oboleti od herpesa zoster. To je jedna vrsta bolnog osipa u obliku plikova i pojavljuje se kao uzana traka na jednoj strani tela. Može se pojaviti u bilo kom uzrastu ali najčešće se pojavljuje kod ljudi starijih od 60 godina. Herpes zoster se barem jednom u životu pojavljuje kod ukupno 20% populacije koja je preležala varičele. Kod ukupno 4% populacije, herpes zoster se pojavljuje i više od jedanput.

U našem narodu postoji zabluda da je dete koje sisa zaštićeno od ovog virusa. Dovoljno je da dete dođe u dodir sa virusom i lako će se desti da oboli. Bebe u tom periodu nemaju izgrađen imuni sistem pa bi bilo poželjno da beba u prvim mesecima života ne oboli od ove bolesti. Međutim, i ako se ovo desi ne treba paničiti već treba slušati savete pedijatra i uglavnom se sve završi bez ikakvih posledica.
Najbolji način za zaštitu od ovčjih boginja je vakcinacija. Vakcina se daje deci starijoj od 12 meseci ukoliko nisu preležala boginje, kao i tinejdžerima i starijim osobama. Deca između 12 meseci i 12 godina primaju jednu vakcinu, dok osobe koje imaj 13 godina i starije dobijaju 2 vakcine u razmaku od 4 do 8 nedelja.Vakcinisano dete koje dobije boginje može da ih prenese nevakcinisanoj deci. Nažalost u našoj zemlji jos uvek nema ove vakcine.
© Udruženje RODITELJ 2007


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 17, 2008 10:16 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
A kakve su posledice od ovcijih boginja kod odraslih (posto svuda citam da se kod odraslih teze podnose)?
Moj muz ih nije prelezao a moja cerka ih je dobila.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 17, 2008 11:52 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Postovi: 166
Lokacija: Novi Sad
Moj muz je dobio varicele od nase 2-godisnje devojcice. Period inkubacije je kod njega bio oko 2 nedelje. Moj muz ih je mnogo teze podneo od devojcice, u smislu da je imao jake glavobolje, povisenu temperaturu nekoliko dana, i imao ih je mnogo vise po telu od deteta. Sve to je trajalo 3-4 dana, a posle je bilo bolje. Vazno je da za to vreme miruje, uzima puno tecnosti i stvari za jacanje imuniteta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako se sve prenose ovcije boginje?
PostPoslato: Čet Apr 17, 2008 9:11 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
maja_thebee je napisao:
da li osoba koja je prelezala ovcije boginje moze preneti virus trecoj osobi- naime ako sam u kontaktu sa zarazenom osobom da li zdravoj osobi mogu preneti virus kao prenosilac i u kom vremenskom periodu od kontakta sa osobom koja je obolela?


Virus varicella zoster živi 15 minuta na vazduhu. Nemoguće je preneti virus trećoj osobi posle tog vremenskog perioda, a i u okviru njega bi oba kontakta, i sa zaraženom i sa trećom osobom, morala da budu voma bliska (poznato je da ni svi koji su u kontaktu sa zaraženim ne obole uprkos činjenici da nisu imuni).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 18, 2008 11:42 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Drugarica mi rece da je negde citala da ako odrasla osoba popije tablete Aciklovira moze da spreci dobijanje boginja? Da li je neko cuo nesto o tome?
Ja koristim kremu Aciklovir kada mi izadje herpes (zoster) ali nesto cisto sumnjam da bi tableta mogla da bude preventiva Varichelama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 20, 2008 9:32 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Da li i kada beba koja ima boginje (mislim da su joj sve vec izasle ili ce jos sutra) sme da izadje napolje?
Vreme je divno pa mi je prosto zao da je onako nervoznu drzim kuci. Ispod prozora nase zgrade, nema druge dece pa ne postoji opasnost da zarazi nekog drugog....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 23, 2008 1:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 11, 2007 2:46 pm
Postovi: 44
Ipak neka miruje ber nekoliko dana.Jeste da je lepo vreme ali sto se mora nije tesko.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 23, 2008 10:57 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 2:30 pm
Postovi: 51
Lokacija: kairo
Moja beba je primila vakcinu protiv ovih boginja koja inace nije obavezna.Da li je neko vakcinisan a ipak dobio ove boginje?Jedan moj rodjak je kao beba primio vakcinu i nije dobio boginje iako sad ima 12 godina a mnogi njegovi bliski drugari su ih prelezali.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 26, 2008 12:03 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 9:53 pm
Postovi: 82
Lokacija: Niš
Dea je napisao:
Da li i kada beba koja ima boginje (mislim da su joj sve vec izasle ili ce jos sutra) sme da izadje napolje?


Naravno da sme, sto ne bi smelo, zasto je bolje kuci, po kojoj logici???

Moje dete je dobilo ovcje boginje krajem maja, zar je trebalo da je drzim zatvorenu!
Pa nije mi palo na pamet, da bude u kuci zatvorena.
I ja sam isto tada dobila boginje, samo sto sam ja pocetkom maja, i ja sam izlazila napolje, jedino me bilo sramota sto sam sva istackana u boginjama pa sam izgledala vrlo ruzno.
A zdravstveno, stvarno ne razumem zasto ako je vreme lepo.
Ako neko zna razlog bas me zanima koji je.

Po meni su to babske price i da su ih izmislili oni koji su zdravi i nisu ih prelezali da ne bi bili u kontaktu sa zarazenima i smanjili mogucnost da ih vide i oni se zaraze i njihova deca od dece koja imaju ovcje boginje ako se vide u dvoristu i zaigraju.

_________________
Anastasija, mamino najveće blago - 28.05.2005.

Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 26, 2008 9:59 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Meni je lekar rekao da bebu mogu da izvodim napolje samo ako nema temperaturu i naravno ako je vreme lepo. Koliko sam shvatila razlog ne izlazenja napolja je mogucnost da se dete prehladi (upala pluca ide kao jedna od gorih posledica Varichela) i zbog oslabljenog imuniteta da ne pokupi nesto drugo.

E sad citam gore da su deca zarazna sve dok imaju krastice.
Lekar mi je prekjuce na kontroli rekao da ako nemamo vise vodenih boginja (znaci ako su se sve pukle i pretvorile se u krastice) vise nismo zarazni.... Hm, gde je sad tu istina?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 06, 2008 8:35 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 9:53 pm
Postovi: 82
Lokacija: Niš
Vazno je da se tvoje dete fino oporavlja i da sasusivanjem krastica pokazuje da sve ide na bolje :wink:

Lekarski to znaci da dete ne bi smelo da izlazi da se ne prehladi.

Ali to mi je skroz ludo kad je moje dete dobilo boginje krajem maja!!!

Znaci napolju toplije i lepse i sto da ne izadje.

Kad smo izasli komsike skocile na mene kako ne smem da izlkazim i izvodim dete jer ima ovcje boginje jer ne sme napolje.

Zasekirali se da nismo smeli da izadjemo???

Haha, ja sm se samo nasmejala i rekla da sam se posavetovala sa lekarom i da nece nista da joj fali od svezeg vazduha pa sam im zapusila usta.

I moje je dete od nekoga dobilo.
I onda mi zbog druge dece da se izolujemo, kako da ne.
Ko zeli moze svoje dete da skloni.

_________________
Anastasija, mamino najveće blago - 28.05.2005.

Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 08, 2008 1:22 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Veoma odgovorno razmišljanje, nema šta!
Po toj logici i dete koje pokupi vaške od nekoga, ne treba izolovati zbog druge dece jer je i ono od nekog dobilo...ili šarlah ili mononukleozu...
Pobogu, boginje ne spadaju u infektivne bolesti bez razloga-podrazumeva se da ne treba dete držati u zatvorenom prostoru tokom perioda zaraznosti ali ga ne valja ni izvoditi u društvo prvenstveno zbog njega samog, a onda i zbog drugih-recimo trudnica koje nisu preležale boginje, starijih ljudi koji, možda, nose uspavani virus u organizmu a poznato je da se veoma neugodan herpes zoster razvija upravo tada...itd.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 11, 2008 7:55 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ja sam bas pazila kada je beba imala boginje da jos nekog ne zarazimo. A da ne pricam kada smo otisli u jednu privatnu kliniku na N.BGD na kontrolu (naravno kada sam zakazivala kontrolu za bebu naglasila sam da beba ima varicele, zbog ostalih) i mi dolazimo kad sa nama u cekanici ni manje ni vise TRUDNICE! Sto rece moj otac, dzaba im sto svetski izgledaju kada u poslovanju ne pokazuju nista od toga!
Mi smo izlazili malo napolje negde pri kraju, jer je bilo zaista prelepo vreme, a beba nije imala temperaturu, ali uvek smo pazili da nema drugih ljudi u okolini (sto rece Ksenija najvise i zbog toga sto je imuni sistem varichelama jako oslabljen, pa mogu lako da se pokupe raznorazne druge nepotrebne stvari)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 7:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Privatna klinika na N.Bgd-u?
Hmmm, pitam se koja li je jer u jednu ja idem.

Dea, Trebalo je da im lapo ukazes na to jer kakve ce nam biti privatne klinike zavisi samo od nas.
Ja uvek pokazem da mi se nsto ne dopada, naravno na fini nacin uz napomenu da je to receno na obostranu korist i itekako su to uvazavali.

Olja86 je najblaze receno sebicna osoba!
Glavno je da je njenom detetu dobro, briga je za tudju decu... uvek sam zaobilazila takve mame, ali uvek ih je bilo i uvek ce ih biti... mada ih niko ne voli. the!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: