Vrlo sam uljudan u odnosu na dezinformacije koje se ovde iznose, jer kako okarakterisati npr. ovakvu izjavu
SnezanaR je napisao:
Voce je uglavnom puno belancevina.
..kada valjda i malo dete zna da u voću belančevina ima praktično samo
u tragovima
Rekoh da bi bilo ružno da pobijam sve ostalo, i jedno su
lična iskustva, a nešto sasvim drugo
podaci kao na primer ovaj.
Ta priča o kombinovanju namirnica je bezbroj puta osporena prostom činjenicom da ugljenohidratni obrok izaziva, pogotovo kod određenog, ne malog, procenta ljudi, takav insulinski šok, koji sigurno rezultuje metaboličkim , a ako se često dešava, i sistemskim poremećajima.
Osnovno što je potrebno da čovek uradi je da otkrije
koliki odnos masti, ugljenih hidrata i proteina njemu odgovara i da to poštuje
u svakom obroku jer jedino tako obezbeđuje kontinuirano snabdevanje prvenstveno mozga, a zatim i drugih organa, svim hranljivim materijama.
To automatski obesmišljava i svaku priču "nemoj ono sa onim", kada je jasno da je idealno da
svi hranljivi sastojci
uvek budu prisutni.
E sad, rekoh da se ljudi veoma razlikuju i po toj formuli a i po sposobnosti da tolerišu situacije kada ona nije ispoštovana.
Ko zaista sebi želi najbolje trebao bi da je što je moguće češće poštuje.
Mali izuzetak su sportisti kojima je pred trening potrebno neznatno povećanje količine ugljenih hidrata, što opet, zavisi i od vrste sporta (koliki je u njemu procenat aerobnih a koliki anaerobnih aktivnosti).
Naravno, ovo je veoma, veoma uprošćeno, a "fine tuning" svako sam sebi treba da otkrije.