Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 91 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 01, 2007 7:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2007 1:50 pm
Postovi: 36
Lokacija: Pancevo
Ljudi moji plasim se jako,ja sam imala taj braon iscedak i to jaci,nisam ni znala da sam trudna,nego otisla kod ginekologa jer je to danima trajalo i nikako se nije smirivalo.Trudna sam 6.4 nedelja i primam Progesteron i pijem Dabroston,po kar mrljica mi se pojavi na vesu,ali i dalje me je strah jer pre tri dana sam pocela sa terapijom i po malo jos traje,plasim se da se nesto ne pogorsa?

_________________
Zelim bebu ali ne uspeva nikako vec sest meseci


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 22, 2007 1:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Zelim samo da dam moj primer oko toga ako se pije ili stavlja vaginalno...na prosloj insemenaciji sam pila dabrostom...i jako mi je lose bilo i nisam mogla da spavam...sad sam radila insemenaciju (kod drugog dr) opet i dobila sam utrogestan 2x100 ujutru vaginalno, jedna oralno u podne i 2x 100 uvece vaginalno..osecam se totalno normalno...pijem jos i pola od 2.5 bromocriptin jednu dnevno i tri puta dnevno B6..za sad se osecam normalno, kao da ne pijem nista...a pijem vec drugu nedelju...

pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 24, 2007 9:59 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Avg 24, 2007 9:51 am
Postovi: 3
Desilo mi se da mi menstruacije ide 17-18 dana, srednje. Otisla sam kod ginekologa i ona me je pregledala i ginekoloski i UZ. Sve u svemu, misli da nisam trudna i dala mi je da pijem orgametril. Pa ukoliko stane menstruacija bice da je u pitanju nesto vezano za progesteron, a ako ne stane videcemo sta dalje.
Bilo kako bilo, mene interesuje da liu nedostatak progesterona ima veze sa nacinom ishrane jer sam ja vegeterijanka vec 6 godina, ali jedem ribu, jaja, mlecne proizvode tamanim. Nisam neke gradje, mrsavica sam, ali ziliva hahahaha.
Eto, to sam htela da pitam, a onda cu verovatno pitati i dalje.
Ja sam inace protivnih tih lekova, to uospte ne pijem, ne koristim nikakvu kontracepciju osim prekida snosaja i tako.
Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: O CAROBNOM PROGESTERONU
PostPoslato: Čet Dec 27, 2007 1:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 27, 2007 12:48 pm
Postovi: 2
obgyn je napisao:
jos malo o progesteronu...odmah da se razumijemo...nije da ja nisam 'u ljubavi' sa progesteronom ! volimo se mi ali ja ga dajem vrlo rijetko jer za to imam objektivne razloge, kao sto Yu ginekolozi imaju subjektivne / religiozne / 'daj da nesto dam'/ 'sveta vodica' / nece naskoditi...da sumiram veoma neracionalne razloge.

"Malo" o progesteronu...progesteron i estrogen veoma bitni hormoni u zenskom zivotu i imaju svoje mjesto u terapiji i veoma vaznu ulogu u mnogih situacijama kao sto menstrualni ciklus, trudnoca, menopauza, iregularna krvarenja, amenoreja...et cetera...njihovo lucenje se odvija pod direktonom kontrolom 2 hormona iz hipofize koji se zovu FSH and LH, a lucenje ova dva je pod uticajem hipotalamusa, dijela mozda koji ja omiljeno zovem mjesto gdje se nalazi ljudska dusa ( kao ja hocu gdje je to mjesto u covjeku gdje nekad boli a mi se drzimo za grudi ?!).

Progesteron se luci u toku cijelog menstrualnog ciklusa manje u prvom dijelu koji se zove folikularni, ali mnogo vise u drugom dijelu koji se zove sekretorni kada dostize svoj vrhunac u koncentraciji. Njegova glavna uloga jeste PRIPREMA ENDOMETRIJUMA ( rast i razvoj krvnih zila i prokrvljenost ) ZA IMPLANTACIJU OPLODJENOG JAJASCA.

Dio jajnika u kome se luci progesteron zove se CORPUS LUTEUM, ili zuto tijelo, a dio celija koje ga luce se zove GRANULOZA CELIJE. Dakle kada folikul prsne i oslobodi jajnu celiju, i onda ode u jajovod gdje biva oplodjena u prirodnom ciklusu, granuloza celija iz zutog tijela nastave da luce vece kolicine progesterona i endometrijum se zadebljava sto je kako rekoh posljedica pojacane vaskularizacije i protoka krvi kroz sluznicu materice.

O uzrocima infertiliteta ja sam pisala nekoliko puta, i na toj listi se nalazi i uzrok koji se zove DEFEKT LUTEALNE FAZE, u kojoj se zapravo radi o neaekvatnoj pripremi endometrijuma usljed niske koncentracije progesterona, ciji uzrok niko ne zna, i nikada ovaj klinicki entitet nije laboratorijski dokazan, i mjerenje koncentracije progesterona je potpuno nepouzdano, jer se luci pulsatilno, i jedna vrijednost izmjerena ujutro ne znaci sama po sebi nista, jer vrijednost poslije podne moze biti potpuno drugacija !!! Jedno vrijeme su reproduktivni ginekolozi radili biopsiju endometrijuma i dogovor do kojeg se doslo da bi se definisao defekt lutealne faze, jeste da ukoliko dvije biopsije u razmaku od nekoliko dana u drugoj fazi menstrualnog ciklusa poslije ovulacije pokazu da je razvoj endometrijuma u zaostatku vise od 1 dan u odnosu na dan menstruacije da se to onda zove defekt lutealne faze.
Dakle dio odgovora na VAse pitanje jeste da ne postoji siguran dijagnosticki test kojim se moze utvrditi insuficijencija zutog tijela ili defekt luetalne faze, ili nizak progesteron, jer su testovi potpuno nepouzdani ! Kod mnogih zena koje su bile u ovim istrazivanjima pokazalo se da su one kod kojih je koncentracija progesterona bila nista, iznijele potpuno normalnu trudnocu.

Jos jedan veoma vazan podatak...na onoj listi uzroka infertiliteta ta spekulativna dijagnoza DEFEKT ZUTOG TIJELA se desava negdje oko
3-4%. DA LI JE TO OPRAVDANJE DA ONDA SVAKA TRUDNICA, KOJA JE POTPUNO ZDRAVA ILI IMA NEKO KRVARENJA U PRVOM TRIMESTRU PIJE PROGESTERON ???

NAMECE MI SE ZAKLJUCAK DA NASE ZENE NEMAJU PROGESTERON UOPSTE JER NA OSTATKU ZEMALJSKE KUGLE PRIMAJU PROGESTEON SAMO AKO SE USTANOVE POSEBNE INDIKACIJE ( IVF, ICSI, HABITUALNI POBACAJ ) DOBIJAJU PROGESTERON A SVE OSTALE IMAJU NORMALNE TRUDNOCE I RADJAJU ZIVU I ZDRAVU DJECU BEZ PROGESTERONA.

DA LI VI MISLITE DA NASE ZENE TREBA DA PIJU PROGESTERON I DA IMAJU STERILNU VAGINU ??? TO JE DRUGA OMILJENA DIJAGNOZA YU GINEKOLOGA VULVOVAGINITISI, VAGINITIS, CERVICITISI, COLPITISI I SVE JADNE TROSE MASU VAGINALETA DOK NE POBIJU SVE NORMALNE BAKTERIJE KOJE CINE VAGINU ZIVOM, VLAZNOM I ZDRAVOM ! A ONDA ZENE ZAISTA IMAJU PROBLEM.

Da ne skrecem sa teme...Ako se desi trudnoca ZUTO TIJELO LUCI PROGESTERON DO PERIODA IZMEDJU 8 I 10 NEDJELJE GESTACIJE, ako racunamo trudnocu od 1. dana poslednje menstruacije, a poslije toga lucenje progesterona preuzima placenta !!! I DAVANJE PROGESTERONA NEMA NIKAKVE LOGIKE POSLIJE10.NEDJELJE TRUDNOCE !!! AKO SE ZENA NALAZI U ONIH 3-4 % INFERTILITETA.

Sta se desava kod IVF-a...u tom procesu u fazi koja se zove EGG RETRIEVAL, ili uzimanje jajnih celija iz folikula pod kontrolom UZ, u toku aspiracije ne aspiriraju se samo folikuli nego i ranije pomenute granuloza celije, koje luce progesteron, i posto se embrioni vracaju nakon nekoliko dana od dana kada se uzimaju jajne celije zeni koja prolazi kroz IVF, se daje terapija progesteronom, da bi se pospjesila priprema endometrijuma za implantaciju embriona. Tako da svaka zena koja prolazi kroz IVF po mom misljenju treba da uzima progesteron.

Kod svih ostalih dijagnoza !!! kao sto je krvarenje u prvom trimestru ( prvih 12 nedjelja trudnoce ), prijeteci spontani pobacaj, hematom na UZ, davanje progesterona nema nikakvog naucnog osnova i klinickog smisla !!! To je jedna obicna sarena laza za pacijenta, trosak, i lazna nada, jer taj progesteron uopste ne pomaze kod spontanih pobacaja niti ih sprecava !

I jos nesto, naucnici se jos nisu dogovorili kako da se daje...intramuskularno, oralno u tabletama ili vaginalno ! jer ne mogu kako rekoh da prate koncentraciju istog. Pokazalo da se moze davati na sve tri nacina, i doza je oko 100 mg dnevno....ako zene koje ga uzimaju pa se osjecaju pospano i umorno, neko ima vrtoglavicu, moze da uzima isti vaginalno tablete.

Dakle kada procitam na forumu pricu...trudna sam 23 nedjelje, imala sam krvarenje prije 4 nedjelje i dr mi je dao progesteron tablete nakon cega mi je krvarenje stalo !...to nema veze sa istinom ! jer je to krvarenje stalo samo od sebe, a ne zbog progesterona, a taj dr koji je dao progesteron u 19, nedjelji trudnoce nema veze o lucenje i djelovanju progesterona !!! pa prema tome oprez !...kad ovo procitam meni para na usi izlazi, jer je to jedna obicna glupost !

Dakle da sumiramo...

1. Progesteron je hormon koga ne mozemo mjeriti da bismo dijagnostikovali defekt faze zutog tijela, jer se luci pulsatilno.

2. Niske koncentracije na testovima ne znace nista jer vecina zena kojima se to izmjeri iznese normalnu trudnocu.

3. Progesteron je potrebno davati jedino u IVF ostvarenim trudnocama, i habitualnim pobacajima ( vise od 3 ponavljajuca pobacaja ) u dozi od 100mg dnevno, oralno,ili vaginalno, i davanje vece doze nema nikakve prednosti !

4. Ako se daje progesteron potrebno ga je davati do 10.nedjelje trudnoce i onda prestati ! jer posteljica preuzima ulogu lucenja istog.

5. Progesteron ne utice na zaustavljanje krvarenja u trudnoci i tretmanu spontanih pobacaja i prijeteci pobacaj nije indikacija za davanje terapije progesteronom.




Zdravo
prvi put pisem i neznam bas gde da se obratim za ,,Vantelesnu oplodnju,,
i kako mogu da dodem do Dr. Gordane Ivanovic.
Ako neka moje pitanje cita, molim da mi odgovori i zahvaljujem se.

_________________
Mene interesuje kako mogu da stupim kontakt sa dr. Gordanom Ivanvovic, vezi VTO.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 8:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm
Postovi: 206
Meni je 21.dc progesteron bio 1,94 (ref.vrednost-13,9-90)
Koliko je to zapravo lose? :o Jako sam zabrinuta obzirom da do trudnoce nikako ne dolazi vise od 1 1/2 god.
Inace imam redovne menstruacije na 30 dana.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 1:36 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga Ana
koleginica Goca ima svoju bolnicu "Ivanović" u ul. Grčić Milenka br. 51 pa put pod noge!

Pozdrav DrPeđaDj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 17, 2008 5:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 12:07 pm
Postovi: 40
13. dana ciklusa mi je uradjena inseminacija, a 11. dana je endometrijum bio 6mm, a na levom jajniku folikul 16mm i folikul 13.5mm. Doktorka mi je rekla da pijem Dabroston 3x1. Koliko dugo treba da ga uzimam, i da li je tacno da ce mi zbog leka izostati (ili biti pomeren) ciklus, ukoliko ne doje do trudnoce? Ako sam dobro shvatila, svrha leka je da "pomogne" zadrzavanje i razvitka ploda, ako doje do oplodnje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 13, 2008 11:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
Ako je neko upucen da li moze da mi kratko odgovori da li je ovaj rezultat u redu ili da li bi bilo pozeljno da je vislji ili nizi...

progesteron radjen 21-vi dan: 11 ng/ml

Follicular:0.1-1.2
Luteal:2.5-28
Mid-Luteal:3.8-28
Menopausual:ND-0.7
First Trimest:8.1-42
Second:15-140
Third:49-227

hvala najlepse :lol:

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 26, 2008 5:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 5:25 pm
Postovi: 27
A zar nisi to radila pre one laparo-histero sta vec bese?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 26, 2008 6:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 5:25 pm
Postovi: 27
Mozes li mi reci koje si nalaze radila pre laparoskopije sta je sve potrebno?I ja nisam iz juge pa me interesuje...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 26, 2008 8:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
Predpostavljam da mene pitas...
Meni nisu nista trazili radjeno je na privatnoj klinici ,e sad moguce posto sam dosta toga vec uradila a tu gde sam radila imaju moje sve nalaze,imala sam uradjen papa,briseve,analizu krvi za rubelu,varicela,hiv i tu nesto jos svasta,hormoni treci dan,progesteron i hormoni stitne zlezde...sve sto mi je trebalo je da ne klopam e to mi je najteze palo :lol:

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 27, 2008 8:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 6:24 pm
Postovi: 121
Ja se pripremam za laparoskopiju pa cu ti reci sta su meni rekli da je potrebno:-papa,klposkopija,
-negativni brisevi na klamidiju,mikoplazmu i ureoplazmu
-bris vaginalni i cervikalni(dobar nalaz )
-krvna slika,glikemija,vrema koagulacije,vreme krvarenja,krvna grupa,i jos po nesto iz krvi neznam tacno koje sve analize;urea,kreatinin i jos po nesto
-spermogram od supruga
nadam se da nisam nesto propustila.mene koci da zakazem laparoskopiju escherihija coli u vag .i cervik. brisu .
SRECNO!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 28, 2008 12:12 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
anuska radices na privatnoj ili u drzavnoj klinici?

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 28, 2008 9:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 6:24 pm
Postovi: 121
na privatnoj,kod prof Radulovica u Beogradu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 08, 2008 9:26 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 2:47 pm
Postovi: 223
Lokacija: VaLtUr
E pa ja sam u velikoj ljubavi sa progesteronom, zato sto mi je , slobodno mogu reci, spasio bebu. Pre dva dana mi je krenulo krvarenje i juce se nastavilo jos vecim intezitetom, bilo je uzasno, a inace sam u petoj nedelji trudnoce. Onako uplasena zvala sam dr, i ona mi je rekla da CEKAM DA LI CE SAMO DA STANE. Naravno da nisam cekala jer je bilo sve gore i gore, uzela sam progesteron DELOM na svoju ruku, da bih spasila svoje dete! Naravno pre toga sam se konsultovala sa drugim lekarom ali pritom sam mu rekla JA CU UZETI PROGESTERON. Jedva sam nasla jer je to kod nas hmmm...nelegalno???!!! :o Uzas, sinoc sam pozvala moju doktorku i rekla sta sam uradila i ona mi kaze: da da, naravno da bi trebalo da pijes progesteron. Nisam razumela i dalje ne shvatam zasto mi to sama nije rekla. Imam utisak da su jako male zalihe toga kod nas i da doktori bukvalno cekaru da DOTERA CARA DO DUVARA, da bi se setili da pomognu. Od jutros nemam krvarenje i picu ga jos dva meseca, zapravo do ulaska u cetvrti mesec. zato ZIVEO PROGESTERON!!! 8)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 91 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: