Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: IBD - necuveno, sta dalje???
PostPoslato: Pet Mar 21, 2008 12:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm
Postovi: 424
Ulcerozni proktitis (rektum), prilicno losa dijagnostika izvedena na BKosi (dosta propusta, isto potvrdila i prof.Nj.J.): oralni lekovi 5-ASA (Salofalk, Salazopyrin) u dozama 3x1g i lokalno (supozitorije) 2x500mg nemaju efekta. Pridruzene Salofalk klizme 4g 60ml, onomad, isto nisu resile problem, samo privremeno redukuju. Hidrokortizonska klizma (self-made, prema literaturi) kao methylprednisolone 10mg na 50ml infuzionog/fizioloskog rastvora 2x dnevno (ujutro i uvece, ukupna doza 20mg prednizolona na 1dl fizioloskog rastvora) uz prvilno okretanje tela kako bi svuda dosla u dodir sa crevom. Takodje bez ili sa minimalnim prrivremenim efektom. Izrazen sekret (mesavina sluzi, gnoja i slobodne tecnosti), krvi (svetlo-crvena) ima vrlo malo i gasova ima dosta (ujutro i uvece). Hrana, probiotici...nemaju nikakav ucinak, gasova uvek ima i na junk-food i na barenoj ambulantnoj ishrani. Bolova i proliva nema, stolice formirane ili kasaste zbog inflamacije rektuma. Svi moguci nalazi krvi odlicni (sve u ref.). U "remisiji" sam bio 2x: 15 dana posle gorke soli (kada su radjeni uzorci stolice) i mesec ipo sa samo 1 supozitorijom uvece, nastala iz cista mira, nakon 1 dana ne uzimanja cepica posle se nikako nije moglo indukovati. U sekretu cesto jedva vidljivi kao mini-skeleti (tamno-smedji proglotisi, lici na nezive crvice, kao minijaturni lancici/karike) svaki je isti i pravilnog oblika, sasvim sigurno nisu fermenti hrane niti nesto sto se slucajno moze stvoriti u crevima. Imam zakazano kod doc. Tarbara na VMA za 10 dana. Ovo je sve od medikamentne terapije (osim Imuran, to ne bih) i cini mi se da ovo nije IBD, gotovo je neverovatno da upadam u one najmanje procente, statisticki je nemoguce: IBD ima 1 u 10.000, >80% njih ima uvecan titar makar jednog od At (ANCA i ASCA), >80% reaguje pozitivno na prve 2 linije medikamenata, >80% sa proktitisom ne zahteva odrzavanje remisije.... Naprosto, cudno je da su autoantitela negativna (ukazujuci na blag, benigni oblik ili na nepostojanje bolesti) a da prve 2 linije lekova nemaju ucinak. Kako proveriti infestaciju endemskim parazitima (sumnja zbog upotrebe izvesnih indijskih biljnih preparata spravljenih u lokalnim apotekama, protiv hemoroida) kada se kod nas trestira samo sa ovog podneblja 5 bakterija, 5 parazita, 5...??? Trajanje bolesti viseod godinu dana. Sta bi ovo jos moglo biti? Hvala, sve sugestije su dobrodosle!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 21, 2008 11:31 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
ukoliko imate mogucnosti, volje, itd..itd.. svetski centar koji se bavi vasim problemom nalazi se u groningenu, na severu holandije, link je http://www.umcg.nl/azg/nl/english/azg/
tamo se vec nekoliko godina razvija metoda primene genske terapije u borbi protiv ulceroznog kolita i krona. sustina njihove metode je proizvodnja interleukina koji su aberantni kod obolelih, aplikacija se vrsi kapsulama u kojima se nalazi sojevi odredjenih nepatogenih bakterija koje se razmnozavaju u debelom crevu i tamo "inficiraju" genima sa ispravnim kodom za te od pre nekoliko godina tacno identifikovane interleukine.
s obzirom na to da je metoda u fazi ispitivanja, moguce je na odredjene nacine dobiti je besplatno. pokusajte da ih kontaktirate, srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 22, 2008 9:10 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
Mala primedba: pacijent jos uvek nema definitivnu dijagnozu!

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 77 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: