Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Jao Pao...
PostPoslato: Sre Feb 27, 2008 9:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 9:12 pm
Postovi: 3
Zbog srcanih aritmija lekar mi je prepisao propafen 3x150mg i rivotril 3x1mg. Terapiju koristim vec mesec dana i produzena mi je na jos tri meseca. Aritmije su gotovo od prvog dana prestale. Ali.Ali u poslednje vreme , gotovo istovremeno s pocetkom terapije imam poteskoce u postizanju i odrzavanju erekcije. Inace, imam 44 godine.Da li je ova terapija moguc uzrok, i sta ciniti...
Hvala svima unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 28, 2008 4:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 5:35 pm
Postovi: 246
Postovani,
glavni "krivac" ED je rivotril.Lek nemojte sami iskljucivati.Obratite se doktoru koji ga je propisao/pretpostavljam neuropsihijatar/za pomoc.
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 28, 2008 10:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 9:12 pm
Postovi: 3
Hvala na odgovoru. Pretpostavljao sam da je rivotril uzrok. Istovremeno mi nije jasno zasto mi je prepisana tolika doza, tim pre sto sam bio kod specijaliste za kardiovaskularna oboljenja a ne kod neuropsihijatra.
Pozdrav...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 29, 2008 8:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Ne bih se slozila sa koleginicom/kolegom da je glavni krivac za seksualnu disfunkciju Rivotril - ja sam psihijatar i prepisujem Rivotril, i nikada u praksi nisam imala ni jednog jedinog pacijenta koji je imao problem sa impotencijom zbog upotrebe Rivotrila. Dalje, doza Rivotrila od 3x1 mg nije uopste neka velika doza, ne znam sta Vam znaci 'zasto mi je prepisana tolika doza" (kolika? a kolko Vi procenjujete da je mnogo ili malo?). Rivotri (pretpostavljam d akoristite Galenikin od 2mg tablete) Vam je prepisan zbog toga sto je on ima izuzetan vegetativni ucinak, te je izuzetno koristan kod izvesnog broja srcanih oboljenja. Slazem se da treba da ga prepisuje psihijatar i da je psiohijatar taj koji na savet kardiologa treba da se ukljuci i prati pacijenta na Rivotrilu.
Dalje, Propafen pak, koji uzimate u maksimalnoj dnevnoj dozi od 450 mg itekako moze kao sporedni efekat dati impotenciju, sto je dokumentovano brojnim studijama. Njegove odredjene strukturalne slicnosti sa beta blokatorima omogucavaju mu i ovaj sporedni efekat.

Narocito je upadljivo da se impotencija javila odmah nakon uvodjenja terapije, sto opet mnogo pre ukazuje na Propafenske nezeljene efekte nego na Rivotril.

U svakom slucaju, iako ne mislim da je Rivotril krivac za VAsu impotenciju, verujem da je vreme da se skinete sa ovog anksiolitika: ukoliko se radi o aritmiji koja je izazvana stanjem srca, onda je to kardioloski problem koji se resava antiaritmikom (Propafenom) i tri meseca je sasvim dovoljno vremena da Propafen pocne da radi, pa u tom slucaju Rivotril moze (i treba) da se iskljuci. Ukoliko se radilo o neurogenoj aritmiji, onda je pak Propafen sasvim suvisan a Rivotril treba zameniti nekim drugim lekom sa anksiolitickim ucinkom i psihoterapijom, jer se ne moze biti na Rivotrilu ceo zivot. U obe varijante, jedan od ova dva leka Vam je sada nakon 3 meseca sasvim suvisan te je potrebno da se obratite lekarima. Kada se jedan od ta dva leka ukine, bice Vam jasno od koga Vam nastaje impotencija. Javite nam. Ja i dalje tvrdim da cete utvrditi da to nije Rivotril. Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 29, 2008 10:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 9:12 pm
Postovi: 3
Hvala "Garfield"-u na opsirnom i strucnom odgovoru. Ja medjutim, kao potpuni laik za medicinu, na internetu sam pronasao da beta blokatori mogu kao sporedni efekat uticati na impotenciju. Medjutim i Rivotril, bas ovaj, Galenikin koji koristim, od 2mg u svom uputstvu u rubrici "nezeljena dejstva" pominje i gubitak libida i impotenciju. Ja gubitak libida nemam, rekao bih cak naprotiv, sto dodatno pojacava "uzas" ED-a. Dodao bih jos da nemam visak kilograma, nemam nikakvih drugih zdravstvenih problema, nikad nisam pusio i veoma sam aktivan sportista rekreativac.
Pitanje za "Garfielda". Posto nemam nekih iskustava sa anksioliticima, da li da Rivotril prestanem piti odmah, ili da postepeno smanjujem dozu? Ukoliko nadjete vremena da odgovorite bio bih Vam veoma zahvalan. Pozdravljam


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 01, 2008 9:40 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Neophodno je da se Rivotril lagano iskljucuje, neka to uradi psihijatar. Ili ako insistirate da to sami ucinite, smanjujte ga za 1/4 doze dnevno na po dva-tri dana.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 190 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: