Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Cista u stitnoj zlezdi?
PostPoslato: Uto Jan 15, 2008 6:37 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 1:21 pm
Postovi: 160
Mojoj sestri su pre mesec dana otkrili cistu u blizini ili u samoj stitnoj zlezdi. Ultrazvuk je pokazao da se ne radi o tumoru nego o cisti. U doktorskom nalazu pise: Desni rezanj zlezde uvecan zbog nodusa promera 15x18mm sa sedimentom na donjem zidu. Cystis lobi dex gl. thyreoid euthyreosis.

Posto je posteriorno postavljena, ne moze da se uradi punkcija jer ne mogu da dosegnu do nje. Trenutno lekari prate cistu da vide hoce li dalje da se uvecava. Kazu da se stvorila od neke upale ili napora. Nadam se da nije nista opasno. Ne znam da li mora da se otkloni operativnim putem. Volela bih da cujem misljenje nekog od lekara.

Jos samo da kazem da je radila hormonske testove i da smo danas uzele rezultat. Hormoni tiroidne su u redu osim nekih transglobulinskih antitela (TG-At) koja su 5 puta uvecana. Sta to tacno znaci i imali razloga za brigu?[/b]

_________________
Da bi se pobedio strah od smrti, prvo se mora savladati strah od zivota.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 18, 2008 1:14 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Pa sve ovo sto ste napisali mi je malo nekonzistnentno.Pise da je desni rezanj uvecan zbog nodusa tj cvora solidne formacije,a dijagnoza cista :o znaci suplja formacija ispunjena tecnoscu i oblozena epitelom.Da li je uradjena scintigrafija mada obzirom da je vasa sestra u eutiroidnom statusu najveca je verovatnoca da je i nodus "hladan",kakav je klinicki nalaz sto se tice nodusa,da li je mozda i sam nodus cisticno izmenjen,da li postoji limfadenopatija vrata?Za sada ostaje samo pracenje inace TG-at nisu transglobulinska nego tireoglobulinska i karakterisiticna su za Hashimoto tiroiditis ali cudno je da nema hipertireoze i da su T3 i T4 normalni jer inicijalno kako proces destrukcije stitne zlezde traje nastaje i hipertireoza (zbog oslobadjanaja vece kolicine hormona iz zlezde)dok ona ne bude sasvim unistena pa pacijent ulazi u hipotireozu.Inace ako je taj nodus "hladan"ja bih ipak nalozio njegovu biopsiju i PH pa da vidimo sta je u pitanju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 18, 2008 10:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 1:21 pm
Postovi: 160
Kada smo pitali doktora da objasni sta znaci solidna formacija, on nam je objasnio da je solidna u smislu kompaktna, a ne sastavljena iz vise delova i da je deo zlezde a ne formacija sama za sebe. Nije radjena scintigrafija, da li preporucujete? Ali je radjen kolordopler i tamo se navodno vidi da je to nesto sta god da je ispunjeno tecnoscu. Isla je kod par lekara i niko ne daje sansu za tumor. Da li ce scintigrafijom da se odredi da li je topla ili hladna struktura? (Nas niko nije uputio na scintigrafiju, kao nema potrebe).
Da li ovo sto kazete da je hladna znaci da ipak sumnjate na tumor?
Posto ste pitali za limfadenopatiju, imala je jos kao mala uvecane limfne cvorove na vratu secam se i stalno isla kod hematologa.
Na osnovu hormonskih analiza, lekari su prvo pomislili da je kao sto ste vi spomenuli hasimoto tiroiditis, ali posto hormoni miruju, rekli su da to nije slucaj. Nisam lekar ali ne znam da li su mozda antitela uvecana zato sto opazaju strano telo koje treba unistiti?

Jos nesto, da li je sama operacija komplikovana i da li je moguce da se cista unisti na drugi nacin, kao sto se kod nekih benignih tumora primenjuje radioaktivni jod?

_________________
Da bi se pobedio strah od smrti, prvo se mora savladati strah od zivota.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 18, 2008 10:24 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Vidite skup postupaka u evaluaciji solitarnog nodusa obuhvata prvo scintigrafiju da bi se odredilo da li je nodus topao ili hladan kako se to u slengu kaze odnosno ,a dalji postupak se radi u zavisnosti od scintigrama.Tireoglobulinska antitela nisu normalno prisutna vec nastaju kada se ili tireoglobulin oslobadja u krv pa se imuni sistem senzibilise ili zbog ispada imunoregulacije sam od sebe pocne proizvoditi ova antitela koja unistavaju stitnu zlezdu.Hashimoto verovatno nije u pitanju jer bi na vratu bili ispoljni znaci inflamacije uz manifestnu klinicku sliku hipertireoze.Limfne zlezde u mladosti me mnogo ne zanimaju vec da li su sada uvecane???.Tek nakon scintigramskog nalaza bi dosla u obzir aspiraciona biopsija ako bi se nodus pokazao kao hladan pa nalaz aspiracine biopsije bi indikovao operaciju.Ja ne znam kako je to cista posteriorno postavljena pa da ne moze da se punktira pod kontrolom ultrazvuka(ako je zaista cista u pitanju??)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 21 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: