Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Omeprol?
PostPoslato: Ned Dec 30, 2007 10:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 21, 2006 11:29 am
Postovi: 18
Koliko dugo moze da se uzima Omeprol, a da ne steti njegovo uzimanje? Naime, mucim se sa pojacanom kiselinom vec dve godine. Uzimam ga po jednu tabletu na drugi dan. Gastroskopijom mi je utvrdjena presavijena zucna kesa. Posto ne mogu bez nekih lekova da li da razmislim o operaciji zucne kese ili da uzimam omeprol ako ne pravi stetu posle dugog uzimanja? Imam 29 god.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 30, 2007 12:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Posteno: pracenje dugorocnih eventualnih nezeljenih dejstava kod Omeprola (omeprazola) u obliku multicentricne prospektivne studije nije uradjeno. Bila bi laz ako bi rekli da znamo pouzdano sta se desava ako neko ovaj lek uzima 10, 15 ili vise godina. Iz prostog razloga sto on nije u upotrebi toliko dugo...

Za svaku nedoumicu oko lekova, ultimativni sajt (ali na engleskom) je drugs.com

sve najbolje.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 30, 2007 12:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 21, 2006 11:29 am
Postovi: 18
Procitao sam na sajtu drugs.com o njemu i nema nista novo, sve ono sto pise i na uputstvu u samoj kutiji. Koja je alternativa lecenja pojacane kiseline?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 30, 2007 6:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 24, 2007 12:56 am
Postovi: 3
Presavijena zucna kesa ti sigurno nije vidjena gastroskopijom vec verovatno UZ pregledom trbuha. Takodje, ona nikako ne moze biti uzrok tvojim tegobama, to sto je presavijena ne utice na njenu funkcionalnost te ne razmisljaj o operaciji osim ako nema drugih problema sa z. kesom(kamenci, polipi, mulj i sl.).
Postoje i drugi nacini lecenja viska kiseline u zeludcu ali prvo se mora postaviti prava dijagnoza o kojoj ti ne govoris. Mozda je kod tebe neophodno sprovesti eradikacionu terapiju za H.Pylori, zatim pokusati sa novijom generacijom lekova iz grupe u kojoj je Omeprol( Controloc, Nexium npr.), ukljuciti antacide(Gelusil, Rupurut) i sprovesti strogi higijensko dijetetski rezim.
Za pocetak idi do doktora koji ti nece reci da kiselinu imas zbog presavijene z. kese! Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 30, 2007 9:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 21, 2006 11:29 am
Postovi: 18
Kompletna dijagnoza mi glasi: Hiatus Hernia, Kaskadni zeludac, Presavijena zucna kesa. Radjen je i UZ i gastroskopija 2 puta, KBC i VMA. Oba puta je isto potrvdjeno. Uzimao sam terapiju za Helio bakteriju pre 2 godine i samo tada nisam imao "pojacanu" kiselinu. medjutim posle terapije mi se vrlo brzo vratila. Od tada kada god odem kod doktora prepisuju mi omeprol po potrebi. Dosta mi je lekova, zato i trazim alternativno resenje. Ishrane se pridrzavam koliko mogu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 30, 2007 10:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Citiraj:
Omeprazole (marketed as Prilosec and generic products), Esomeprazole (marketed as Nexium)
December 11, 2007
Audience: Gastroenterologists, other healthcare professionals, consumers
[UPDATE 12/11/2007] FDA informed healthcare professionals of the issuance of the Agency's follow-up communication regarding its review of safety data for the drugs omeprazole and esomeprazole that raised concerns about a potential increased risk of heart problems for patients treated with these drugs. The Agency conducted a comprehensive review of the data from two studies that were submitted to FDA. FDA continues to believe that long-term use of omeprazole or esomeprazole is not likely to be associated with an increased risk of heart problems and recommends that healthcare providers continue to prescribe and patients continue to use these products in the manner described in the labeling for the two products. See the "Update of Safety Review" for information regarding the two studies that were reviewed.


Sa Drugs.com - najnovije saopstenje o Omeprazolu. Jos jednom potvrdjena neosnovanost straha koji se cesto siri kod pacijenata od strane pojedinih lekara i farmaceuta. Lek ZA SADA nema dokazane nikakve kancerogene efekte, niti je dokazano da izaziva srcane tegobe.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 31, 2007 2:52 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
Da malcice dodam, mozda pomogne,
Ehotomografski vam je utvrdjena tzv "septirana" z. kesica bez stranog sadrzaja i TU-formacija a gastroskopijom kaskadni zeludac i hiatus hernia uz /nekada/ Helicob.(+) i hiperaciditet. Je li tako?
Ukratko, "presavijena" z. kesica vam /predpostavljam/ izaziva tegobe poput nadimanja, otezanog varenja, po nekad tupih bolova pod DRL i sl. i to je u najvecem vezano za vrstu hrane i "prejedanje". Zbog toga se ne operise, vec se sprovodi adekvatan dijetetski rezim uz tamo neke Cisape, SabSimplexe ili Gasvane i sl pp...ali o vrstama i dozama necemo preko foruma.
Sto se, kako kazete "potpuno eradiciranog Helicob." tice, i "kiseline", ko vam garantuje da se isti nije ponovo "zapatio"?
U vezi Omeprazola, Controloc-a, Nexium-a i ostalih iz te grupe, tacno je da nekakvih do sada bitnih nezeljenih dejstava nije bilo ali... zamislite to ovako: uzimate nesto da spreci nesto i to nesto uzimate jako dugo...Sta biva kada to nesto, makar na kratko potpuno izostavite? Pa.. dobijate jos vece lucenje hlorovodonicne kiseline sa intenziviranjem dosadasnjih podnosljivih tegoba.
I jos nesto, i da nije (+)Helicob., sa vasim kaskadnim zelucem i hijatus hernijom imate sasvim dovoljno razloga za pomenute tegobe. Na zalost, ni herniju a ni takav zeludac ne mozete resiti. Tako je kako je, eventualno se ta h.hernija moze hirurski korigovati ali je to suvise invazivan postupak za nesto takvo.
Moj savet vam je da proverite Helicob. i svakako uvedete u svoj zivot sve potrebne dijetetske preporuke, bez izuzetka i bez "samo danas cu da preskocim dijetu jer je slava...i sl."
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: