Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Vrednosti krvne slike u trudnoci
PostPoslato: Sub Mar 26, 2005 2:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 3:42 pm
Postovi: 368
Lokacija: Bgd
Zanima me kolika su odstupanja referentnih vrednosti krvne slike u trudnoci.
Najvise me zanima da li su moje vrednosti:
WBC 7.4
RBC 3.70
HGB 111
HCT 0.332
MCV 89.6
MCH 29.9
MCHC 334
PLT 175
S-Gvozdje 25.8
S-proteini 59
Glukoza 2.9
Urea 1.8
Kreatinin 51
Bilirubin 7.2
Mokracne kiseline 210

Pokazatelji neke vece anemije. Nikada pre trudnoce nisam imala problema sa krvnom slikom.
Unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Vrednosti krvne slike u trudnoci - odgovor
PostPoslato: Sub Mar 26, 2005 3:55 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 9:16 pm
Postovi: 75
Posto u trudnoci pod dejstvom hormona organizam povecano zadrzava vodu, krv se 'razredjuje' i skoro svi biohemijski parametri budu smanjeni u izvesnoj meri. Ne postoje stroge norme prema starosti trudnoce, ali bi bilo korisno kada bi se nalazi pre trudnoce uporedili sa sadasnjim i uz 'klinicku sliku' (eventualno postojanje nekih simptoma) doneli konkretni zakljuci. Tako da sami brojevi nisu iskljucivi pokazatelj tezine odredjenog stanja.
Na osnovu Vasih nalaza, imate blagu anemiju (smanjen broj eritrocita, hemoblobin i hematokrit), ali su sami eritrociti dobri (prema eritrocitnim indeksima MCV, MCH, MCHC koji su normalni). Gvozdje je u granicama normale, ali ne znamo da li ste uzimali preparate gvozdja, a i bez analize TIBC, ne znaci puno.
Serumski proteini i glukoza su blago snizeni - ali je to tipicno za period trudnoce.
U zakljucku, ne morate puno brinuti (tim pre ukoliko idete redovno na kontrolu kod ginekoliga); jedino mozete da uzimate preparate gvozdja za poboljsanje anemije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 28, 2005 3:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 3:42 pm
Postovi: 368
Lokacija: Bgd
Vrednosti krvne slike pre trudnoce su bile:

WBC 7.14
RBC 4.35
HGB 135
HCT 0.383
MCV 87.9
MCH 30.9
MCHC 352
PLT 161
S-Gvozdje 23.1
Glukoza 5.0
Urea 2.8
Kreatinin 74
Bilirubin - normalan
AST 13
ALT 17
Alk. fosfat. 79

Dnevni dodatak ishrani prepisan od strane ginekologa je:
- 1 kapsulu MATERNE posle dorucka
- 1 kasiku Ferohel sirupa pre dorucka,
- 1 kapsulu FEOFOL posle vecere,
- 2x1 folan - ujutro i uvece

Moram da napomenem da ovolika kolicina dodatnih vitamina je iz razloga sto nosim dvojke, a cula sam da se sa viseplodnim trudnocama povecava i kolicina vode koju organizam zadrzava.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Trudnoca i anemija
PostPoslato: Sre Mar 30, 2005 11:41 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 9:16 pm
Postovi: 75
Vi ste i pored fizioloskog razblazenja laboratorijskih parametara u trudnozi ipak blago anemicni, ali bi terapija koju pominjete treblalo da regulise Vas status (koliko je god to moguce). Zato budite disciplinovani i prihvatite do kraja predlozeni terapijski rezim.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 02, 2005 8:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 3:42 pm
Postovi: 368
Lokacija: Bgd
Hvala puno na odgovorima


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: krvna slika u trudnoci
PostPoslato: Pon Apr 25, 2005 11:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 10:43 pm
Postovi: 9
Imam 30 godina i uskoro ulazim u cetvrti mesec trudnoce. Molim vas da mi odgovorite kakva mi je krvna slika, jer prema referentnim vrednostima, sadrzaj kreatinina mi je ispod donje granice. Koje su posledice a koji bi mogli biti uzroci nedostatka kreatinina? Hvala vam mnogo unapred.

WBC 8.1
RBC 3.85
HB 11.3
HT 33.6
MCV 87
MCH 29.3
MCHC 33.6
PLT 285
Gvozdje 17.2
glukoza 4.5
urea 4.4
kreatinit 42.6


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: krvna slika u trudnoci - odgovor
PostPoslato: Pet Maj 06, 2005 9:58 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 9:16 pm
Postovi: 75
Vi imate blagu anemiju, koja je karakteristicna za trudnocu, ali se treba boriti protiv nje - preparatima gvozdja. Vrednosti kreatinina su blago smanjene, a da ne brinete puno povodom vrednosti kreatinina, pogledajte sledeci tekst:
Kreatinin nastaje dehidratacijom i ciklizacijom iz kreatina, koji se sintetise u bubrezima, jetri i pankreasu, a potom se transportuje do misica i mozga, gde se fosforilise do fosfokreatina. Pri misicnim kontrakcijama iz kreatin fosfata se oslobadja kreatin, koji se spontano fosforilise ili spontano ireverzibilno pretvara u kreatinin. Stvaranje kreatinina zavisi od misicne mase, starosti i pola. Za razliku od ureje, ishrana ne utice na koncentraciju kreatinina. Pri razgradnji tkiva, koncentracija kreatinina se znatno manje menja nego koncentracija ureje.
Stvaranje endogenog kreatinina i njegovo izlucivanje je konstantno u 24-satnom periodu. Male kolicine kreatinina se resorbuju na nivou tubula, a mala kolicina se pojavljuje u urinu (7-10%) usled tubularne sekrecije. Odredjivanje koncentracije kreatinina je bolji parametar od ureje za utvrdjivanje funkcije bubrega. Koncentracija ureje i kreatinina u plazmi zavisi od funkcije tubula. Referentne vrednosti za muskarce iznose od 62 do 106 μmol/L, a za zene od 44 do 80 μmol/L (mereno aparatom Hitachi 912).
Smanjenu koncentraciju kreatinina nalazimo kod atrofije misica i febrilnih stanja, kao i pri uzimanju biomicina i marihuane.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 16, 2005 11:51 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
Postovani doktore,
pre 5 meseci imala sam misse abortion u trecem mesecu trudnoce. Vrednost gvozdja na u toj trudnoci bila je 6,8. Pila sam 2 kutije Tot heme. Inace, nikad ranije nisam imala probleme sa malokrvnoscu. Sad ponovo planiram trudnocu. Nisam jos uvek uradila krvnu sliku, ali me zanima koja bi vrednost gvozdja bila optimalna da bar o tome ne brinem ovaj put? :( Sta da uzimam (prvenstveno od hrane)?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 24, 2005 10:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
A neki odgovor nekad...??? :x


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: KS u trudnoci - odgovor
PostPoslato: Sre Maj 25, 2005 7:32 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 9:16 pm
Postovi: 75
Gvozdje se odredjuje uz parametar TIBC, jer samo po sebi ne znaci mnogo. Na analizu gvozdja utice mnogo faktora. Zato procitajte sledeci tekst:
Od ukupne količine gvožđa u organizmu, 70% se nalazi u hemoglobinu, a oko 25% u retikuloendotelnom sistemu u jetri, slezini i kostnoj srži. Deponovano gvožđe je vezano za belančevine u obliku feritina i hemosiderina. Samo oko 0,1% od ukupnog gvožđa u organizmu cirkuliše u plazmi vezano za belančevinu transferin i ono se može odrediti. Referentne vrednosti za muškarce iznose od 10,6 do 28,3 mmol/L, a za žene od 6,6 do 26,0 mmol/L (mereno aparatom Hitachi 912).
Često se od laboratorije traži određivanje gvožđa u plazmi, ali su nalazi retko korisni za lekara, a često se i pogrešno tumače. Na koncentraciju gvožđa utiču:
1. Razlike u polu - muškarci imaju veće koncentracije gvožđa od žena. Ovo je posledica hormona. Androgeni povećavaju koncentraciju gvožđa, a estrogeni je snižavaju. Posle menopauze, nema razlike među polovima.
2. Ciklične promene - a) dnevni ritam - ujutro je koncentracija gvožđa viša nego uveče; b) mesečne varijacije kod žena - u vreme menstruacije koncentracija gvožđa se smanjuje, što je posledica dejstva hormona, a ne gubitka krvi.
3. Uticaj trudnoće i oralnih kontraceptiva - u prvim nedeljama trudnoće i kod upotrebe oralnih kontraceptiva, raste koncentracija gvožđa.
Može se zaključiti da analiza samog gvožđa znači gubitak vremena i novca. Zato uz određivanje koncentracije gvožđa u serumu treba istovremeno određivati i koncentraciju feritina i transferina, koji se indirektno meri određivanjem njegovog kapaciteta za vezivanje gvožđa (TIBC). TIBC nije promenljiv parametar kao gvožđe, ali se brzo povećava kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive, što treba imati u vidu pri tumačenju nalaza.
Pacijenta ne treba upućivati da određuje koncentraciju gvožđa dok je pod terapijom gvožđem. Mora proći najmanje 7 dana od prestanka ove terapije.
Što se tiče pripreme pacijenta, treba da 12 do 14 sati gladuje pre davanja uzorka. Uzorak treba uzimati ujutro zbog dnevnog (cirkadijalnog) ritma. Raditi kod sumnje ili potvrđene anemije trudnica, slabe uhranjenosti, bolesti jetre i bubrega, karcinoma probavnog trakta.
Povećanu koncentraciju gvožđa u plazmi nalazimo kod: hemohromatoze, hemosideroze, perniciozne anemije, aplastične i hemolitičke anemije, bolesti srpastih ćelija, talasemije, hepatitisa, akutnog i hroničnog trovanja gvožđem, trovanja olovom. Sledeći lekovi i terapijski postupci mogu da dovedu do povećanja koncentracije gvožđa: hloramfenikol, estrogeni, gvožđe u terapiji, transfuzije krvi i hirurške intervencije.
Sa druge strane, smanjenu koncentraciju gvožđa nalazimo kod: anemije zbog nedostatka gvožđa, akutnih i hroničnih infekcija, malignih bolesti, nefrotskog sindroma i kwashiorkora, kao i kod primene izvesnih lekova (alopurinol, acetilsalicilna kiselina, ACTH, kortokosteroidi, adrenalin).
Kapacitet vezivanja gvožđa. Kapacitet vezivanja gvožđa (UIBC) predstavlja količinu gvožđa koja još može da se veže za transferin, dok količina koju veže transferin posle potpunog zasićenja, predstavlja ukupni kapacitet vezivanja gvožđa (TIBC). Metodološki se može određivati UIBC ili TIBC. TIBC se povećava kada organizmu nedostaje gvožđe, a pada kada je njime preopterećen. Referentne vrednosti za TIBC iznose od 44,7 do 75,1 μmol/L, a za UIBC od 26,8 do 53,7 μmol/L (mereno aparatom Hitachi 912).
Povećanje vrednosti TIBC nalazimo kod: trudnica, hemolitičke anemije, hipohromne anemije, hemohromatoze, policitemije vera, akutnog i hroničnog gubitka krvi.
Smanjenje vrednosti TIBC nalazimo kod: perniciozne anemije, talasemije, anemije srpastih ćelija, hroničnih infekcija, tumora, uremije, nefrotskog sindroma i reumatoidnog artritisa.

Feritin

Feritin je belančevina koja služi za dugotrajno deponovanje gvoždja i uglavnom se nalazi u jetri, slezini i kostnoj srži. Daje uvid u rezerve gvoždja u depoima i vrlo rano detektuje nemogućnost odlaganja gvoždja u retikuloenditelijalnom sistemu.
Referentne vrednosti za feritin kod muškaraca od 20 do 60 godina iznose od 30 do 400 ng/mL (mereno aparatom Elecsys 2010) ili od 16,4 do 253 ng/mL (mereno aparatom Delfia). Kod žena one iznose od 13 do 150 ng/mL (mereno aparatom Elecsys 2010) ili od 5,5 do 123 ng/mL (mereno aparatom Delfia).
Niska koncentracija feritina ukazuje na prelatentni deficit gvoždja uz normalnu krvnu sliku.
Povišen feritin se nalazi u akutnim leukemijama, karcinomu pluća, debelog creva, jetre, prostate, u metastazama u jetri i u posebnim tumorima limfnog tkiva (Hodžkinovoj bolesti).
Sto se tice ishrane, hrana bogata gvozdjem je meso (narocito konjsko), kao i (juneca) dzigerica.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 21, 2006 2:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 15, 2006 1:57 pm
Postovi: 15
U dvadeset trećoj sam nedelji trudnoće. Radila sam analizu krvi i neki se rezultati ne poklapaju s prosečnim i poželjnim. Lekar kaže da nema razloga za brigu, ali me ipak zanima i vaše mišljenje.
Problematične cifre su:
WBC 11.9
NEU 8.11
RBC 3.56
HCT .334
UREA 2.4
GLU 3.71
Unapred mnogo hvala na svakom odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 21, 2006 10:20 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 9:16 pm
Postovi: 75
Testovi nisu problematicni - imate blagu anemiju, nesto su povecani leukociti (sa granulocitima), sto moze da ukaze na neku bakterijsku infekciju - ali bez klinickog pregleda se zaista ne moze nista odredjenije reci, tj. da li je prisutna infekcija ili ne i da li (ili ne) treba leciti (npr. antibioticima). Ali, nikako na svoju ruku, vec poslusajte doktora.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 22, 2006 12:56 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 15, 2006 1:57 pm
Postovi: 15
Hvala vam mnogo, bila sam baš zabrinuta. Svakodnevno pijem Mamavit i nejasno mi je kako to da mi nedostaje gvožđe. Nemam nikakve vidne simptome infekcije, a ginekolog me nije poslao na dodatne preglede, tako da pretpostavljam da ovo nije ništa neobično za trudnice.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 03, 2007 12:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 9:42 pm
Postovi: 101
U 22. nedelji sam trudnoce. Juce sam dobila ove rezultate:
Leukociti 10
Eritrociti 3.36
Hemaglobin 107
Hematokrit 0.285
MCV 85
MCH 31.8
MCHC 374
Trombociti 211
Leukocitna formula
Segmentirani 74.2
Limfociti 21
Monociti 4.8

Imam 31godinu, ovo mi je prva trudnoca a krvna slika mi je uvek bila u redu.
Hvala...
:lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Poštovani doktore!
PostPoslato: Čet Nov 29, 2007 1:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 29, 2007 12:50 pm
Postovi: 3
Ovako s momkom sam spavala prije 5 dana,nismo koristili kontracepciju imali smo "coitus intteruptus" on nije ejakujirao u mene i nije ejakuirao uopće,menstruaciju trebam da dobijem za par dana,pa me malo strah...vadila sam krv iz nekih drugih zdravstvenih razloga pa me zanima dali ove vrijednosti govore ista o trudonoci?? nebi zeljela da sam trudna :( :(
WBC:8.3
RBC:4,22
HGB:126
HCT:,367
PLT:306
PCT:,192
MCV:87
MCH:29,9
MCHC:345
RDW:14,5
MPV:6,3
PDW:14,6
LYM:33,1%
MON:2,8%
GRA:64,1%
LYM:2,7
MON:0,2
GRA:5,4

Molim vas odgovorite sto prije ako je ikako moguce!
Unaprijed hvala!!
veki30 je napisao:
Zanima me kolika su odstupanja referentnih vrednosti krvne slike u trudnoci.
Najvise me zanima da li su moje vrednosti:
WBC 7.4
RBC 3.70
HGB 111
HCT 0.332
MCV 89.6
MCH 29.9
MCHC 334
PLT 175
S-Gvozdje 25.8
S-proteini 59
Glukoza 2.9
Urea 1.8
Kreatinin 51
Bilirubin 7.2
Mokracne kiseline 210

Pokazatelji neke vece anemije. Nikada pre trudnoce nisam imala problema sa krvnom slikom.
Unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: