Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 03, 2008 6:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 12, 2008 12:58 am
Postovi: 28
Lokacija: Beograd
Potpuno ste u pravu. I meni, laiku, je bilo jasno da njeno stanje, konstantna nervoza, napetost, uznemirenost i povremeni panicni napadi tokom trudnoce, ne mogu da se ne reflektuju na bebu. Prosto je nemoguce da beba ne trpi kada je majka napeta, nesrecna, kada place... Ona nema muza, ima decka koji je "donator", ali sa kojim ne zivi. Njoj i bebi pomaze njena majka, koja je jos uvek mlada zena. Ali, mislim da niko od njih nije svestan da je ona psihicki jako lose, tu svako gleda sebe, na zalost...

Mislim da je stvarno dobra ideja da se ona obrati nekome ko bi joj pomogao da se izleci od zavisnosti. Doduse, sada je toliko okupirana bebom da nema vremena i tesko da ce se sada odluciti za to. Ona nema vremena ni da se vidi sa svojim psihijatrom, cuju se telefonom kada je njoj jako lose. Ali, meni se cini da se ona ipak dosta smirila otkada je ostala u drugom stanju, u odnosu na to u kakvom je stanju bila pre trudnoce... Ipak je uspela da znatno smanji dozu Rivotrila i pred porodjaj skoro da je bila potpuno ok. Medjutim, sada joj se stanje malo pogorsalo, zbog toga sto se plasi da ce dojenjem da ugrozi bebu. Ja se nesto nadam da ce se vremenom smiriti i da ce je beba promeniti, mozda nece vise biti toliko opsednuta sobom. Vec sada kaze da se uopste vise ne plasi za sebe. Samo da ne "prebaci" svoje strahove na bebu... A da li postoji mogucnost da se sama "skine" sa Rivotrila, tako sto ce postepeno smanjivati dozu?

Jasno mi je da ne moze mnogo toga da se ucini na ovaj nacin, ali Vasa zapazanja, ideje i saveti su zaista dragoceni i mislim da u velikoj meri mogu da pomognu da se nadje neko resenje


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 03, 2008 7:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 3:46 am
Postovi: 30
Lokacija: Beograd
Garfield je napisao:
i beba imati apstinencijalnu krizu kada majka ostavi (ukoliko ostavi) Rivotril ali ce se bar skinuti sa Rivotrila.


Mala ispravka, dete ce dobiti apstinencijalnu krizu, kad majka prestane da ga doji.
Pretpostavka je da sto ga duze doji, da ce kriza biti duza i intenzivnija.
Ako je vec tako, a potrebne su hitene odluke, zar nije najpametnije da beba predje na vestacku hranu, a majka batali dojenje, koje u ovom slucaju ne znaci beneficiju za dete nego suprotno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 03, 2008 8:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
U pravu s`te, zapravo sam mislila da ce imati beba krizu i ako majka prestane da doji, i ako nastavi da doji a prestane da uzima Rivotril. I naravno da bi najpametnije bilo da predje na vestacku ishranu ukoliko vec ne moze da ostavi Rivotril.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 03, 2008 8:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 08, 2004 12:10 am
Postovi: 210
ja koristim rivotril vec duze vreme pokusavao sam da se skinem sa njega ali posle par nedelja me vratio psihijatar ponovo pa stoga sam hteo da kazem da je veoma tesko ostaviti rivotril a poceo sam da ga pijem po preporuci psihijatra sa vma da bih kada sam se javio u dnevnu bolnicu u palmoticevoj i odlazeci na terapije dnevne bolnice odsek b skinuli me ali kasnije i vratili tako da sada imam bas problem postao sam zavisnik od rivotrila p.s. lecim se od panicnih napada sa agarofobijom eto osetio sam potrebu da se ukljucim i da kazem da je veoma tesko ko nije prosao kroz to nezna kako je tresko kinuti se sa rivotrila


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 04, 2008 10:19 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
KAo i sa svake supstance koja stvara zavisnost (nikotina, heroina, ili alkohola), no svakako lakse od gore pomenutih. Vazno je da covek ima jak motiv i dobrog lekara koji zna sta radi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 04, 2008 3:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 12, 2008 12:58 am
Postovi: 28
Lokacija: Beograd
Najnovija informacija: posto sam drugarici prenela Vase misljenje, ona je otisla kod svoje doktorke, ginekologa, i pitala je sta da radi. Ova je rekla: "sta, opet si slusala druge?? Ko te je sada naplasio??" (posto su joj neki farmaceuti rekli isto sto i Vi, drugarica je vec dizala paniku, pa je doktorka bila ljuta sto ne slusa samo nju). I dalje joj je rekla: "prestani da se raspitujes naokolo, smiri se, cuti, doji i pij!" :o Sta reci??? A da, drugarici na otpusnoj listi pise da je majka na terapiji Rivotrilom i da je zadrzana u bolnici zbog dojenja. Doktorka joj je jos rekla da niko iz tog konzilijuma nije lud da stavlja svoje ime, ako postoji i mala mogucnost da se nesto lose desi...

Ona je tek sada ocajna, sve ovo joj stvara totalnu zbrku. U sustini, ispada da joj jedino njena doktorka govori da je bezbedno da doji, svi ostali smatraju da treba da prestane. Pri tome, doktorka, u koju treba da ima najvise poverenja, joj govori da ne slusa nikog drugog. Ja vise necu da se mesam, samo joj otezavam situaciju. A sa druge strane, bas ne razumem zasto jednostavno ne prestane da doji. To mi se zaista cini kao najbolje ( i najlakse) resenje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 04, 2008 10:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 10:17 am
Postovi: 225
Pa, lepo pise.
Benzodiazepines can cause sedation, weight loss and poor feeding in nursing infants.
Nije mi jasna ta doktorka, treba hitno gasiti pozar, a po meni je to prekidanje dojenja, a onda neka se majka skida sa rivotrila.
U pitanju je zdravlje novorodjeceta i posedice koje se mogu javiti deceniju ili dve kasnije, tome je pisala Garfild, a ove podvucene javljaju se odmah.
Postoje i drugi ginekolozi, pedijatri, neko ode kod njih i ne igra se sa zdravljem deteta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 05, 2008 12:47 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 12, 2008 12:58 am
Postovi: 28
Lokacija: Beograd
Padmé


Potpuno ste u pravu. Meni je sve to jasno, ali njoj nije. Ja sam joj, posto me je zamolila, pronasla podatke i sve saznala o stetnosti leka, predocila joj sve to, na njoj je bilo da odluci sta ce da radi. Ona je, uplasena, otisla kod doktora kome najvise veruje i dobila informaciju da to nije tacno :-? . Mislim da je vise sklona da veruje u ono sto zeli, nego da prihvati neprijatnu istinu. Ja sada tu stvarno vise nista ne mogu...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 05, 2008 1:02 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 05, 2008 12:48 am
Postovi: 7
progoran je napisao:
da veoma tesko ko nije prosao kroz to nezna kako je tresko kinuti se sa rivotrila


Ja nazalost, znam, postavila sam temu, slicna je ovoj.

_________________
;-)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 05, 2008 10:17 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Naravno da ce verovati vise onome st podrzava njenu zavisnost nego ici tezim putem i poverovati (ili makar posumnjati) da bi njena zavisnot mogla da steti bebi.
A ginekolog koji joj je to rekao je pravi IDIOT. Kad gionekolozi budu znali vise o psihofarmacima od psihijatara bice hladan dan u paklu, pa prema tome do tog dana zna se ko sta radi i ko cime treba da se bavi. Kao sto rekoh njen ginekolog je pravi IDIOT. Da ponovim.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 74 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: