Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Kolena i Ledja
PostPoslato: Čet Okt 23, 2008 10:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 12:33 am
Postovi: 6
Ovako,
Imam 17 godina, i dva problema:
1.
Pre jedno 2-3 nedelje javio mi se bol u leрima, taиnije u donjem delu leрa. Deљavalo se da me boli i ranije, kada se npr. bavim nekom fiziиkom aktivnoљжu i ne presvuиem odmah znojavu majcu itd. Tada je bol prolazio kroz dan-dva i ne bi bio intenzivan, samo bih oseжao neku blagu neprijatnost u donjem delu kiиme(otprilike odmah iznad kukova). Meрutim bol je postao konstantan, sa povremenim mirnim fazama. Nije to neki oљtar bol, ali stalno je prisutan. I joљ neљto jako bitno. Pre neki dan sam igrao fudbal i posle izvesnog vremena bol bi postajao veoma jak i neprijatan. Naime, kada sam se zatrиao i potom stao, od bola nisam mogao da se pomerim. Levo i desno od kiиme sam imao oseжaj kao da me neљto uћasno jako prikljeљtilo. Kako bih stao, bol bi prestao posle 2-3 sekunde ,ali kada bih se ponovo zatrиao opet bi se ponovila ista priиa. Evo, i sada dok piљem ovo me boli kada se izvijem u stranu ili nagnem. Drug mi je rekao da verovatno nije niљta, da sam se preforsirao, jer sam inaиe neaktivan osim na иasovima fiziиkog, gde иesto dajem maksimum
(mora se, devojke gledaju ;-D ), ali ipak on nije struиan pa sam se odluиio ovde da upitam љta bi moglo da bude.
Zanima me da li je ovo neki uobiиajni problem koji se reљi, recimo ,istezanjem ili nekom veћbom, jer ako je tako glupo je da idem kod doktora i иekam u redu, mnogo je jednostavnije preko foruma.

2. E ovaj je sa malo duћom istorijom.
Problem je u kolenima. Kada radim иuиnjeve ili skaиem iz иuиnja jako neprijatan i oљtar bol mi preseиe kolena. Nikada mi to nije bio problem, hiljadu puta sam za kaznu na treninzima radio "ћabice" i skakao, ali od 1. razreda gimnazije (sada sam 3.) kada se taj bol postepeno pojavio ne mogu viљe od dva иuиnja da uradim. Neki mi (bivљi sportisti) kaћu da je verovatno u pitanju meniskus. Da li neko zna љta je u pitanju i kako da se tretira?

Izvinjavam se na podugaиkom tekstu.
Hvala unapred na odgovorima!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 24, 2008 6:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 2:40 pm
Postovi: 7
Da li si visok?

Ja sam dosta visoka za zensko i otprilike oko 14-15. godine poceli su moji problemi sa bolovima u donjem delu ledja (u lumbalnom delu). Isla sam na Banjicu, snimili su me na rentgenu i, kao za inat, snimak je bio zamrljan bas na tom delu koji me je boleo (videlo se samo belo). Medjutim, videli su mi blagu skoliozu i prepisali mi da idem na vezbe za kicmu (a ja u bolovima...da ne pominjem da sam svakog dana u skoli sedela po 5-6 sati). Nisam isla na te vezbe...

Mazala sam mast Medicina natura (radi se po nemackoj licenci, ima ga u apotekama) i pomagala mi je donekle. Posto su me bolovi i dalje mucili, otisla sam u Dom zdravlja gde mi je lekar prepisao vezbe za ledja i terapiju strujama (ne znam da li se bas tako zove, stavljaju se elektrode preko gaze na ledja i osecas prijatne vibracije, grejanje i sl). Najvise su mi pomogle vezbe za ledja koje su bile za jacanje ledjnih i stomacnih misica. Vezbe veoma lice na Pilates vezbe za pocetnike :)

Sto se tice kolena, imala sam problema sa levim kolenom, i kod fizijatra na Banjici sam cula da su kolena slaba tacka kod visokih ljudi (i zbog ovoga sam te pitala na pocetku poruke da li si visok...). Otkada sam zavrsila gimnaziju i otkada ne moram vise da sedim u klupi 6 sati dnevno na onim uzasnim stolicama, i koleno se smirilo... Na faksu vec ne moramo toliko da sedimo :D

Ovo je moj slucaj, e sad, iz tvoje poruke sam shvatila da si ti nesto i trenirao i da sada nisi vise toliko aktivan, mozda ima i to veze, to vec ne znam :)

Ono sto jos mogu da ti kazem a meni su lekari rekli - obrati paznju da ne "uvrces" previse ledja (dakle, da se ne okreces suvise u stranu - takve su vezbe za jacanje bocnih stomacnih misica, dakle, OPREZ), kada dizes neki teret obavezno savij kolena, a isto tako, pazi da ne izvrces nogu levo-desno (ne znam razumes li bas sta hocu da kazem). Nisu ovo nikakva ogranicenja, samo malo treba da se pazis dok ti ne bude bolje.

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: ...
PostPoslato: Pon Okt 27, 2008 12:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 12:39 pm
Postovi: 1
Lokacija: podgorica
ovako imam 2 problema...

imam 70kg visok sam 174 aktivno sam se bavio sportom 4 god(kik boks) sve dok prije 10 mjeseci nisam slomio nogu na takmicenju(desnu podkoljenicu)

lezao sam mjesec dana,a nosio gips4mjeseca... nakon nekih mjesec dana poceo sam da osjecam bol ispod lijeve lopatice koji dan danas (od tada 10 mjeseci) nije prestao... radio sam ekg i snimao pluca ..kazu da je ok -sto je i normalno s obzirom da sam sportista...

ali bol nikako ne prestaje ..

sto da radim? (imam 22 god nadam se da necu pocet da sijedim sa bolom u ledjima :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 28, 2008 4:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 12:33 am
Postovi: 6
Hvala na pomoci Pochahontas,
inače nisam nešto visok, oko 180cm...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 28, 2008 4:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 12:33 am
Postovi: 6
pardon *Pokahontas :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 85 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: