Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2443 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 163  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Uto Dec 19, 2017 9:37 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Dec 19, 2017 9:25 am
Postovi: 2
Dobro jutro svima! Zalim vam svima puno zdravlja i sve najbolje od <3

Imam pitanje ali molim vas bez osuda jer nisam osoba koja bi želela nekoga uvrediti i povrediti. NAime meni bliska osoba imam Hepatitis B. E sada ja sam dosta citala po netu i ovaj vaš forum, ali nisam nigde našla ono što mene zanima. Naime da li krv zaražene osobe ako ostane na nekom predmetu može dodirom druga osoba da prenese na sebe.Ili kontretno ako se neko poreže ko ima hepatitis B i to ostane na hrani pa se hrana pojede, ili na ruci pa djete stavi ruku u usta i sl. Imam malo dete pa se bojim.

Možda su moja pitanja glupa, ali molim vas bez osuda jer je zadnje da nekog zelim povrediti ili udaljiti od svoje porodice zbog neke bolesti,ali jednostavno se bojim to je jace od mene , a nisam ni upucena u tu bolest i jako malo znanja o tome imam. A nisam bas ni sigurna da ta osoba vodi računa, i da je svjesna šta znaci imati hepatitis B.
Hvala vam puno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Dec 21, 2017 12:13 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
Evo ja cu ti odgovoriti jer sam osoba koja ima hepatitis b i postavljala sam mojoj doktorki slicna jos i neverovatnija pitanja a sve iz straha da nekome ne prenesem.Cinjenica je da je hepatitis B lakse prenosiv i od hep C.Reci cu ti stvari koje je meni doktorka rekla sa klinickog centra infektivne klinike.Potrebno je da krv dodje u dodir sa otvorenom ranom.To moze da bude i mala ranica.Sto znaci npr situacija da zarazena osoba iskrvari na otvorenu ranu vaseg deteta ili nekog od vas.Da ostane u spoljnoj sredini virus u smislu da iskrvari na predmet..tacno je da ostaje u spoljnoj sredini dugo ali da pojede dete ne moze tako.Ovde nije prenos prljavim rukama preko stomaka kao sto je to slucaj sa hep A.Ovde mora da bude ulaz za virus u krvotkok..sto je ranica.Ili razmena telesnih tecnosti prilikom seksualnog odnosa.Iako pise da je prenos pljuvackom moguc meni je doktorka rekla da moze samo ako nekog ujedem..ili npr kod ljubljenja..francuskog poljupca ako osoba koja nije zarazena ima npr neku ranu u ustima.Preko pribora za jelo ne moze.Sem da lipti krv na casu i vi uzmete i popijete iz te case a imate ranu u ustima..sto morate priznati da je prilicno nemoguce.Dakle osoba se moze igrati sa vasim detetom..moze slobodno da jede i pije kod vas.Ne morate te case bacati.Normalno operete.Mozete poljubiti u obraz osobu i ona vas.Kijanjem i kasljanjem takodje se ne prenosi niti vazduhom.Ukoliko je osoba niskozarazna tj ima mali broj kopija virusa u krvi kao sto sam imala ja ..npr ja decku cak nisam prenela seksualnim putem 8 godina.Naravno to ne raditi jer nikad se ne zna kad se virus moze aktivirati..ali ni on ni ja tada nismo ni znali da ja to imam.Nego hocu da kazem primer da nije bas tako lak prenos.Ono o cemu treba voditi racuna je da nikako ne razmenjivati sa zarazenom osobom i ne koristiti iste brijace,turpije za nokte.Ja npr ne koristim ni peskir u gostima vec ubrus.Mada to mi kaze doktorka da mi je glupost.Al ja to radim jer ipak je to sredstvo za licnu higijenu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Dec 21, 2017 12:21 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
I osoba koja ima hep B treba voditi racuna o svojim ranama ako ih ima.Ja npr kad se negde posecem ja stavim hanzaplast i drzim dok rana ne zaraste.Da bih zastitila druge.Ostalo je sve ok.Najnormalnije.Ne moze vam nista naskoditi.Takodje ne znam koliko vam je dete.Ali deca se ja mislim od 2002.godine vakcinisu protiv hepatitisa B.Tako da ako je vase dete rodjeno posle 2002 ono je vakcinisano i zasticeno i ne moze se zaraziti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Dec 21, 2017 12:53 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
I da dodam-to sto je virus dugo otporan u spoljnoj sredini ne misli se na to da neko iskrvari na predmet pa se tako prenese i pojede il slicno.jer kao sto rekoh to nije bolest prljavih ruku i preko stomaka kao sto se prenosi hepatitis A.To se odnosi na instrumente npr turpija.Gde moze biti tragova krvi usled turpijanja.I na takvoj turpiji dugo je virus otporan.Sto nije slucaj sa nekim drugim virusima koji nisu otporni u spoljnoj sredini.Ako neko koristi istu turpiju sa zarazenom osobom moze se zaraziti jer tu dolazi do posekotina ponekad minijaturnih al dovoljnih za prenos.Jer kao sto rekoh potrebna je ulazna rana za virus.Zato je moguc prenos kod manikira i pedikira ako ne sterilisu turpijr il neadekvatno sterilisu.Takodje ood zubara instrumenti ako su nedovoljno stetilisani..virus ostaje na instrumentu dugo i predstavlja opasnost za drugog jer je ulaz direktno u krvotok.Pirsing takodje.instrumenti za tetoviranje.Brijaci.Cetkica za zube.Te stvari ne razmenjivati sa zarazenom osobom jer na njima moze biti tragova krvi i na taj nacin se mozete zaraziti.Pribor za jelo nije problem.Ako se plasite odvojite casu koju ce koristiti samo ta osoba vasa (zarazena).Mada kazem vam doktorka infektolog tvrdi da je tako nemoguce.Sto puta sam je pitala.Bila sam dosadna.Jer sam imala veliki strah da nekog ne zarazim.Ja jedem i pijem kod drugih.Nikad mi se nije desilo da se isecem kod nekog il da krvarim.Al npr kad meni dodju gosti ja kod mene npr imam pribor za goste iz cega ja ne pijem i ne jedem.A imam svoje case koje ne sluzim drugima.Kaze mi doktorka da je to nepotrebno.Jer case se operu i ne moze tako.Al eto..ja ipak tako.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Dec 21, 2017 11:23 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Dec 19, 2017 9:25 am
Postovi: 2
Kristina 11 hvala puno na ovako izdašnom objašnjenju. Pitam jer stvarno nemam nekog znanja na tom polju, sve što znam je ono što google izbaci.
Ta osoba kod nas jede i pije, ne odvajam niša, mislim tek sam i saznala za to, ali ne odvajma njegovu šoljicu kad pije jer je kao i sve ostale ubacim u mašinu i operem. Najviše sam se bojala za djete zato sam i pitala, jer dijete mu donosi igračke, koje i on dira i igra se sa djetetom, ili ga nekada poljubi.-sa druge strane od njega uzimamo domace proizvode tipa jaja , mlijecne proizvode ili meso za koje sam se ja i najvise bojala da se npr. prilikom klanja on ne posjece i ne ostane na meso te krvi, znam da se to opere i skuha ali me nešto strah (znam da ovo sada možda zvuci i ružno i nemoguće ali to je jace od mene). Ili npr. da ostane na djetetovoj rukici krvi nedaj Bože, koju on stalno stavlja u usta i sl. Djete je vakcinisano. Ali po tvom objašnjenju sam skontala da se ne može tako prenijeti, tj ako se pojede ili na neki nacin proguta ne daj Bože.Mislim da necu nikoga uvrijediti i mislim da me razumiješ jer vidim da si savjasna osoba. Hvala ti puno. Mada moram napomenuti da ta osoba i ne zna pravo stanje te bolesti, mislim da se ne predržava puno toga, zbog toga me je i strah. Evo npr. sinoc je bio kod nas i nesto stalno "copa " na prstu ja sam se sva nekak unervozila kontam da nije neka ranica. Uf možda previše i posmatram.
Skrecem pažnju da zaista ne zelim nikoga uvrijediti, ne dja Bože diskriminirati zbog bolesti, ili udaljiti od sebe, ali se jednostavno bojim možda opravdano a možda i zbog neznanja.
Hvala još jednom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Dec 21, 2017 11:30 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Ти не желиш никога да увредиш а онај други не мари ако зарази тебе, дете итд. И до када мислиш да се бојиш? Навући ћеш на себе неку болест од толиког стреса и стрепње. Најбоље се лепо одвој од те особе ако не можеш на неки други начин да решиш проблем.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Pet Dec 22, 2017 12:00 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
Razumem te jer ja kao neko koje potencijalni prenosnik imala sam cak i neverovatnija pitanja iz straha i neznanja..a dal mogu ovako preneti..a sta ako se desi ovo..takve neverovatne stvari sam pitala a sta ako se to desi dal mogu preneti da me je doktorka pitala kako mi to uopste padne na pamet takva situacija.Al jako sam se bojala da ne prenesem meni dragim osobama.A citajuci google svasta sam iscitavala.U neznanju je veliki strah.Tako da mogu misliti kako je tebi tek.Rekla si da ti je dete vakcinisano.Ukoliko je primilo sve 3 doze vakcine ono je potpuno zasticeno i ne moze se zaraziti sve i da dodje u situaciju krv na ranu.Ovde upravo na ovoj temi imas majke koje su prilikom porodjaja saznale da imaju hepatitis B a njihova rodjena deca su bila negativna na virus.Nisu prenele na plod.I po rodjenju deca primila vakcinu.Gde su zasticena od prenosa od svoje majke i nezarazena. Sad Bogami i odrasla i zdrava.Tako da mislim da ti je jasno da kad majka svom vakcinisanom detetu ne moze preneti da naravno tvoje vakcinisano dete ne moze ugroziti ta osoba ni na koji nacin.Dete je zasticeno.Ali ti nisi.Ti nisi vakcinisana.Putem hrane i prljavim rukama ne moze te ugroziti.Al mislim da valjda lud da se isece i iskrvari na to meso..ako se to desi valjda bi svakako bacio to meso.Iako kazem cak ni ne moze tako.Al ja bih bacila meso.Osobe koje imaju hep B mogu da rade na spremanju hrane.Jer se ne prenosi tako.kada vade sanitarnu knjizicu ima tacno na sta se testiraju a u to se ne ubraja hep B..jer za to nema potrebe


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Pet Dec 22, 2017 12:13 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
Ono sto jedino,malo je neodgovorno da capka tu prste il vec sta radi..zanoktice su to..to ne bi trebalo da radi.Vec da zastiti ranice ukoliko ih ima.Ako ti je bliska osoba slobodno pricaj sa njim il njom.Trebalo bi i da se kontrolise i leci po potrebi ..prvenstveno zbog sebe a takodje rekoh i da je stepen zaraznosti vezan za aktivaciju virusa.Primer npr tih mama koje su imale virus a nisu prenele na plod..iako je takav prenos moguc.Ali one su imale jako mali broj kopija virusa.Ili npr ja koja sam imala virus a nisam znala..i 8 godina u vezi sa deckom gde smo imali nezasticene seksualne odnose i 8 godina mu nisam prenela.Ali zato nikako ne kockati se..tako se prenosi.I ta osoba bi trebalo da kontrolise broj virusa redovno..plus neke druge stvari.Jer pravo stanje nikako ne moze znati.Moze super da se oseca.Ja npr nikad ni jedan simptom nisam imala niti sad niti pre.Krvna slika mi je odlicna.Ultrazvuk uredan.Al ja imam virus.I potencijalni sam prenosnik.To je odlicno sto meni nista nije bilo ni dok nisam saznala ali to je ozbiljan virus i scenario je mogao biti drugaciji..da kad saznam da vec imam cirozu..itd.Dakle pricaj sa tom osobom lepo..kad ti je vec rekla ta osoba da ima hep b..znaci mozes otvoreno pricati sa njom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Jan 11, 2018 1:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2018 12:38 pm
Postovi: 1
Pozdrav, zamolio bih vas za preporuku lekara na infektivnoj koji su specijalisti za hepatisis b. Koliko sam ja razumeo Dr.Bojovic, Babic i Delic su specijalisti za hepatit c. Treba mi sto vise imena posto cu zakazivati u domu zdravlja preko IZISa pa se tu vidi koji lekari kad primaju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Pet Jan 26, 2018 11:54 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
Dr Aleksandra Stanojević.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Pon Feb 12, 2018 10:45 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2018 10:47 am
Postovi: 59
Zdravo svima. Moralnu podrsku od mene za svi vas koi direktno pa i indirektno borite se sa hepatitis B. Molim da ne zamerite moj los Srpski, od pricini da mi nije materni i da nisam is Srbije. Svasta sam trazila po netu, ali posle celog godina, konacno sam nasla ovaj forum, koj izobiluje sa informacijama, zahvaljujuci svi vama.
Jas sam takodze sa Hepatits B. Slucajno otkrivan pred 1 godina. Asimptomatski.To je bilo veliki sok za mene. grom iz neba.
Posle jedna godina analizi, ispitivanja, biopsija itd., upravo sam pocela sa Pegasis inj. jednom nedelno. Do sada sam primila 4.
Neko od vas primi ova terapija?
Kakve su vam nus pojave?
Hvala vam unapred na ljubaznosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Feb 15, 2018 1:40 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
Filia zbog cega Pegasis a kazes asimptomatski? Kakvi su ti nalazi Pcr, alt ast i biopsije..? Nisam koristila. Cula sam da je jak. Nuspojave najcesce su mucnina, povracanje.. temperatura- Ipak individualno je, nekome bude po nesto od toga bude, nekome sve to a nekome skoro nista.. U blagoj formi. Tacnije kazu, nije strasno. Ako imas vremena iscitaj ranije postove, tu imas iskustva. Od aktivnih trenutno, koliko znam, niko ne koristi Pegasis


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Feb 15, 2018 1:49 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
A Milice, sonyq.. gde ste? Jeste bile na kontroli? Javite kako je proslo. Ja sam bila i nije bas sjajno. Od proslog puta gde mi je PCR bio mizeran dvocifren broj 44,sada mi je porastao na 60 000.Kad me slog nije strefio. Desila se rezistencija na zeffix(lavimudin). Ono o cemu sam citala, cega sam se pribojavala je to sto je to lek blag, bez nuspojava.. Ali jako veliki postotak ljudi posle godinu dana koriscenja 25%,a posle 2 god 70% dovodi do rezistencije i eto. .Posle 2 godine koriscenja meni je virus postao rezistentan na lek


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Feb 15, 2018 2:00 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 12, 2016 12:43 am
Postovi: 572
A da.. pritom su mi transaminaze jetre i dalje u granici normale. I silne druge enzime sam radila, i tumor marker.. Kks.. Ultrazvuk. Sve je bez ikakvih odstupanja. Zato me je sokirao pcr broj kopija. Takodje se osecam i dalje skroz ok, identicno ko i sa 44 kopije. Aj bar sreca pa mi nije taj broj kopija ostetio jetru.. Kojom magijom nije.. Ne znam.. Valjda je na vreme primeceno, kratak vremenski period. Promenjen mi je sad lek. Sad "Tenofovir". Isto se pije 1 dnevno. Moram svakog meseca da kontrolisem ureu i kreatinin jer taj lek moze na bubrege da utice. I kontrola mi je zakazana za 3 meseca a ne za 6.Ovaj lek se koristi za svakakve slucajeve, uglavnom je dobar za rezistentne oblike virusa na taj lavimudin(zeffix). I eto.. Devojke javite se


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hepatitis B (hronicni)
PostPoslato: Čet Feb 15, 2018 1:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2018 10:47 am
Postovi: 59
Kristina hvala ti. Zamalo sam i izgubila nade da jos neko je ativan tu.
Rekla sam asimtomatski, iz razloga da isto kao i ti ja ne osecam apsolutno nista. Krvna slika mi je bila sasvim dobra, ma rekla bi i odlicna, fizicizki izgled i kondicija isto dobri.
Ali na sistematski pregled, iako nisam bila obavezana da to radim, uradila sam virus markere za Hiv , B i C. B je ispao pozitivan. To je bilo nevidan sok za meni.
Vec naredni dan sam isla na kliniki i radila ispitivanja.
Naode su bile sledeci
Fevruari, prosloj godine
ast 25, alt 26
HbeAg 0.308 nonreactive
Anti Hbe 0,01 reactive
HbcAb Igm 0.06 non reactive
hbs ag (Es) 7550
HBV DNA (pcr) 165 kopija
Moj tim lekara je lokalni infektolog i klinicki gastroenterohepatolog.
Rekli su mi i oboje da smatraju da je virus non aktiv, ali moramo da pratio sledeci 6 meseca kako bi se sve toa ponasalo.
Sledeci meseci ast i alt mirni, u referentnoj granici
Juni sam opet ponovila DNA HBv (pcr) i kopii su bile 1946. Klinicki lekar mi je rekao da to i nije neka povisica i da je tio normalna oscilacija viremija (!!??). Po protokol terapija sledi ako kopii su nad 2000.
Sledi period na cekanja ...Juli radila sam Anti Hbs total ali j ebio ocekivano negativan , manje od 3 mUl/ml.
Ast i alt sam proverivaa svaki mesec (sa kompletnom kks) i sve je bilo idealno.
U septembri uradila sam vise analizi krvi i to je bilo sa dobrim rezultatama
Bill tot 8.6 (6.8-20.5), Bill in 4.20 (5.10-13.60), trigl 0.4 (0.0-2.0), Chol 2.4 (00-5.5), Uhdl 1.36 (0.90-2.00), ldl cal 0.8 (2.2-3.7), AlkP 52 (38-120), Ast 19 (10-34), Alt 27 (10-45), AlbG 48 (63-83), Hgb 148, protrombinsko vreme 10.8 (11-13), protrombisnki indeks 0.95 (0.7-1.2).
Isto, u septembri- biopsija,
Histopatoloski naod : hepatitis hronika perzistens Knodel skor 2 (portna inflamacija 2, peroportna nekroza 0 izolirana nekroza 0).
Predlaze se antivirusna terapija.
Ali nacelno je dogovoreno da ponovim pcr DNA HBV kako bi se mislenje finisiralo.
Novembar 2017 DNA PCR kopii su bile 256.
isla sam sa rezultatima na Klinici, i dobila konzilijarno mislenje za antivirusne terapije sa pegazis.
Moje mislenje je da sam na terapije, iako su mi kopii nevisoke i enzimi u redu, nego sto je biopsija utvrdila ostecenje jetra, t.e. prisustvo hepatitis B u jetra i to u drugom stadiuma.
napomenicu pak, izgledam dobro, osecam se dobro.
Pocela sam nesto po Nove godine.
Pred pocetka sam uradila ponovo kks. Sve je bilo u redi . HGB 148.

Sigurno ima jos nesto sto sam propustila. Posto to je bila cela godina zezancija sa ispitivanja, analize, putovanja u Klinici,pa psiho momenat ZASTO!!!.
Ja nisam narko zavisnik i nisam promiskuitetna osoba.Nemam pirsing ni tetovaze.
Ostaje zubar i i dva cezaria.
Ali kome da posaljes grijeh???!!

Puno sam to napisala.
Ima jos, ali da ostajem za sledeci put

kako ste vi, sledite li stanje?

Kristina 11, ima puno toga tu za citanje, al citam od napred na nazad, (losa osobina ;) ), pa jos nisam dospela do to valjda.
Hvala jos jednom svima vama sta nesebicno delite mislenje, savete i energiju.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2443 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 163  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 102 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: