Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 29, 2008 3:31 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Onaj koji pomogne, a pri tome je jos i dobar covek, e taj je dobar!

A i preoruke - i one su itekako vazne!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 29, 2008 5:31 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Danka: od kajanja nista, samo bespotrebno kinjenje. Svi nasi ocevi su punoletni, odrasli ljudi, i nose odgovornosti za svoje zivote kao i svi drugi. Niko ne moze biti spasen ako smatra d amu spasavanje nije potrebno, pa tako nije mogao biti ni tvoj otac: ziveo je onako kako je hteo, znao je rizike, i ne postoji ni jedan razlog na svetu da se ti kajes sto se on nije lecio onako kako mu je sugerisano; ti tu nista ali zaista nista nisi mogla. Ako si uradila z anjega sve sto jesi mogla - a ne sumnjam da jesi - kajanju nema mesta. Tvoj otac je umro - ako se vec umreti mora - na najbrzi i najbezbolniji moguc nacin: tako umiru samo srecni ljudi. MOgao je docekati i svoje osamdesete sa srcem koje bi bilo zakrpljeno lekovima, zavrsavati stalno u bolnici, biti limitiran raznim zabranama i umreti nesrecan. Ovako.....Sta da ti kazem. Nikako ne mislim d aje trebalo d aumre u 60oj, ali na to kada i kolko dugo - na to ti nisi nikako mogla uticati. Tvoj otac - pokoj mu dusi - nikada ne bi zeleo da se ti kajes i preuzimas odgovornost za njegov zivot ili njegovu smrt. Ako te je voleo - a ne sumnjam da jeste - onda je to tako i nikako drugacije. Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 29, 2008 5:49 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
leptiric021 je napisao:
a kako znati da li je lekar "dobar"?ja sam mislila sa 17 godina kao i moja majka da idem kod najbolje....


Dobar lekar ce te s(as)lusati; nece pricati telefonima dok mu ti govoris, nece pricati sa drugima preko tvoje glave, niti pisati nesto sto nema veze sa tvojim slucajem klimajuci glavom uz opasku 'Samo vi pricajte slusam ja vas...". Dobar lekar nece s atobom razgovarati po hodnicima, niti u hodu, niti u tku, primice te u ordinaciju, zakazati pregled ukoliko ne moze tad da te primi, ispostovace vreme kada ti je zakazao, zvace te kuci da ti otkaze ukoliko u medjuvremenu shvati da ne moze da te primi iz bilo kog razloga u zakazanom terminu. Dobar lekar ce ti reci sta su njegove pretpostavke o cemu se kod tebe radi, ili bar kakve dijagnosticke metode bi trebalo uciniti, dobr lekar ce prokomentarisati tvoje nalaze i objasniti ti ih na nacn da mozes d aih shvatis, reci ce ti svje misljenje, svoju strategiju lecenja i predloziti sta je najbolje dalje ciniti. Dobar lekar ce ti predloziti lekove za lecenje tvog stanja, objasnice ti o kakvim se lekovima radi i sta s eod njih ocekuje, kakvi su nezeljeni i sporedni efekti, pitace te vezano za te lekove dali imas odredjena druga stanja ili alergije ili pijes li neke druge lekove koji bi sa ovima mogli doci u konflikt. Dobar lekar ce ti reci sta da ocekujes tokom uvodjenja leka (ukoliko postoji mogucnost neke reakcije navikavanja na lek) i kako da reagujes ako se to desi. Dobar lekar ce te pokusati motivisati da uzimas preporucenu terapiju ali te nece na to prisiljavati, jer lecenje je izbor svakog coveka. Dobar lekar ce te poslati na konsultaciju drugom kolegi ukoliko ne moze da ustanovi sta ti je, ili kako da te leci ili se prosto zakopa u lecenju tako da terapija 'slajfuje'. Dobar lekar ce znati d aproceni tvoje napore i ucestvovanje u lecenju i da te podrzi ili konfronira sa nemarom, neadekvatnim ponasanjem i lenjoscu da radis na svom poboljsanju zajedno sa njim. I najzad, dobar lekar ce ti reci da ne moze da te leci pod uslovima kako ti hoces da se lecis vec pod uslovima kako je on procenio da je medicinski najopravdanije, i da ako ne mozete postici dogovor oko toga - potrazis nekog drugog lekara. Dobar lekar ce se uvek drzati alfe i omege u medicini "Primum no nocere" (prvenstevno ne naskoditi pacijentu") i nikada nece staviti svoju sujetu ispred dobrobiti pacijenta.
Dobar lekar je sve ovo i vise od toga.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 29, 2008 9:18 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
.... retko je da lekar sve ovo napise... a napisano je bas dobro!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 30, 2008 1:35 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
Garfield je napisao:
A izaci iz ordinacije sa receptom za lek, i automatski sa idejom da ga necete piti jer vam to ne pada na pamet je neodgovorno prema svom zdravlju i nekriticno prema lekaru koji VAm je lek prepisao.

Pa morate priznati da je pet minuta koliko je doktor imao za mene, a prvi put me vidi, malo i za dijagnozu i za davanje terapije. Dovoljno sam obavsetena da znam da za anksioznost i depresiju nije 3x10 mg Bensedina. Nasla sam drugog lekara normalno, al zdrav razum mi je govorio da pristup lekara kod kojeg sam bila nije bio odgovoran. Dugo sam posetilac medicinskih ustanova i uocila sam par kategorija lekara:
- nezainteresovani koji samo otaljavaju svoj posao
- zainteresovanih ali cesto povrsnih sto moze pacijenta da kosta
- zainteresovanih koji se snalaze kako znaju i umeju da pomognu pacijentu.

Kada nadjem ovu trecu kategoriju, te lekare ne napustam i slusam sve sto mi kazu.
Prve kategorije se klonim, a lako se prepoznaju, a kod drugih sam oprezna jer povrsnost lekara moze coveka kostati zivota. Kako nazvati drugacije kada ti specijalista nefrolog prepise trostruko vecu dozu tuberkulostatika greskom, onda istu gresku naparavi lekar opste prakse pa farmaceut pa ja zavrsim posle 20-tak dana u urgentnom. Lekar se bas trudio, al je po prirodi smusen i povrsan i tako je pogresio.

Znaci ne mislim da sam neodgovorna nego da imam pravo traziti lekara koji je zainteresovan i sposban jer od drugih mogu imati samo stete. Tako je u svakom poslu, neki su bolji a neki gori, i ne vidim zasto se lekari ljute kada se pacijenti zale na nekoga.
Volela bih da ima deo za pohvalu i preporuku lekara, jer ja poznajem dosta takvih.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 30, 2008 1:39 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
danka je napisao:
.... retko je da lekar sve ovo napise... a napisano je bas dobro!

Jeste takav lekar je dobar i moze se naci ali ne tako lako.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bromazepam
PostPoslato: Čet Apr 14, 2011 2:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2011 2:06 am
Postovi: 8
Imam jedno pitanje za bilo koga ko je stručan, trebao bi mi hitan odgovor :cry: Izgubila sam trudnoću pre dve nedelje i danas mi je nešto baš teško. Ja nisam osoba sklona zavisnostima nijedne vrste i nemam poroka, a ove lekove nikad ne koristim. Danas sam drugi put u životu uzela bromazepam od 3mg, međutim posle par sati vidim da opet ne mogu da prestanem da plačem i imam problem sa uravnoteženim disanjem, pa bih želela da znam da li će mi smetati ako popijem još jedan bromazepam od 1,5mg da se smirim ili to može uticati na moje zdravlje?

Unapred hvala na odgovoru :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bromazepam
PostPoslato: Čet Apr 14, 2011 3:32 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Postovi: 591
Lokacija: Novi Sad
Da uzmeš još jedan Bromazepam posle samo par sati? Ni slučajno.

Po meni, nije ti bio potreban ni taj jedan. Verujem da ti je teško ali ako si izdržala dve nedelje najgore je verovatno prošlo a tugovanje je proces kroz koji moraš da prođeš i nijedan lek ne može to da skrati i otkloni. Može eventualno da ublaži ali za to ti ne treba nešto tako jako i potencijalno opasno kao Bromazepam nego eventualno čaj za smirenje, možda Persen, šetnja po svežem vazduhu, razgovor sa dragim ljudima. Ako baš ne budeš mogla da se izboriš, potraži stručnu pomoć. Srećno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bromazepam
PostPoslato: Pet Apr 15, 2011 12:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2011 2:06 am
Postovi: 8
Hvala Cat,
nisam ipak uzela ništa više. Legla sam da spavam i tek sad sam ustala. Istina je ono što kažu, jutro je pametnije od večeri (a u mom slučaju i od dana i od večeri) :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bromazepam
PostPoslato: Sub Okt 15, 2011 5:33 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 15, 2011 4:38 pm
Postovi: 3
Lokacija: Pomoravlje
Zdravo svima!
Godinama pijem Lexilium a evo zasto. Pre 10 godina zbog bolova u lumbalnom delu kicme sam ostavljen na neurohirurgiji u Cupriji gde su mi radili MIJELOGRAFIJU (ubrizgavanje kontrasta u kicmu radi snimanja), da sam znao koliko boli i sto mi je prvi ubod ostetio prsljen ne bih ni pristao, kao i sva druga ispitivanja (one iglice u stopala itd...). Posle 10 dana lezanja u bolnici neurohirurg dijagnostikuje Lumboisialgiju, hronicnu leziju i blagu diskusherniju i prepise mi Brufen 2X1 i Bensedin 2X1 uz promenu radnog mesta itd... itd... Tu terapiju sam pio oko godinu dana, redovno isao na fizikalnu terapiju i doktor mi izbaci Bensedin a Brufen po potrebi zbog poboljsanja stanja a pri jacim bolovima diklofenak injekcije. Ali posle nekoliko dana pocinje haos, sve posledice naglog prekida uzimanja Bensedina i posalju me kod neuropsihijatra koji je ustanovio anksioznost i depresiju i prepise mi Xalol i Miansan, pio sam te lekove nisu mi odgovarali on mi prepise Sinequan, pio sam ga oko 4 meseca pa mi onda prepisu Bromazepam 2X1 od 3mg jer su ustanovili da cu postati zavistan i da ga pijem odredjeno vreme ne secam se koliko mislim nekoliko meseci ali po prestanku uzimanja leka isto haos, postao sam zavistan kaze neuropsihijatar i da pijem 3X1 od 3mg. I tako prolaze godine i pre 4 godine pojave mi se simptomi epilepsije i gusenja, doktori mi smanje dozu na 3X1 od 1,5mg ali jos gore mi bude zaglavljujem u hitnu, primam infuzije... E onda mi prepisu 2X1 od 6mg i bilo je bolje ali pri vecem uznemirenju sam uzimao i 3 puta na dan od 6mg i tako do pre 2 godine kada sam resio prestati i prestao sam odjednom. nije bilo velikih kriza i preporodio sam se, nov covek... Ali prosle godine sam imao jak stres i drug mi da Lexilium od 6mg ja se smirim pa mu potrazim jos... i tako nastavim do dan danas 3 puta dnevno od 6mg, probao sam letos da smanjujem ali znojenje, drhtanje, strah su tu. letos sam bio kod druga u Nemacku odveo me kod psihijatra koji mi je rekao da je Bromazepam najgori otrov od benzodiazepina i prepise mi Doxepin 25mg da pocnem sa 1 tabletom uvece samo da bi ocistio organizam od otrova ali mi je bilo lose od Doxepina i ja nastavim sa Lexiliumom 3 puta dnevno od 6mg... I sada prosto neznam sta da radim, doktori kazu predugo sam pio i postao sam potpuno zavistan. Koja je preporuka ako iko zna da smanjujem dozu vremenom da probam da ostavim Lexilium, druge tablete ne pijem osim Naproksen povremeno kada me kicma boli.

Hvala i pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 90 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: