Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: zecija usna
PostPoslato: Sre Mar 19, 2008 4:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 10:43 am
Postovi: 16
zbog cega nastaje, kada je najbolje uraditi operaciju i ima li nekih posledica i posle operacije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 02, 2008 11:18 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Postovi: 349
Urođeni rascep usne može se objasniti poremećajem koji nastaje tokom embrionalnog razvoja.U ranom embrionalnom periodu može izostati prorastanje parenhima(tkivo).Tako zaostaju pukotine,rascepi koji spajaju usnu sa nosnom dupljom.
Ova anomalija predstavlja uglavnom estetski problem.
Zbog prekida u kontinuitetu kružnog mišića izostaju pokreti skupljanja usta pa odojče ne može da sisa.
Koriste se proteze od sintetskog materijala koje umerenim pritiskom približavaju ivice bočnih segmenata i sužavaju rascep čime se priprema teren za operaciju.
Lečenje se završava operativnim zahvatom,najbolje u 6. mesecu života mada uz savremenu anesteziju i sa finim materijalom za šivenje u svetu se ova operacija obavlja i odmah nakon rođenja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Iz iskustva
PostPoslato: Pon Sep 29, 2008 4:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 29, 2008 4:01 pm
Postovi: 8
Lokacija: Nis
S' obzirom da je luka pre mene veoma dobro to objasnio, još samo ostaje da ti dodam da nema nikakvih posledica posle operacije i obavlja se od 3-6 meseci starosti bebe tj. mora biti beba vitalna i sa određenom kilažom sa kojom se može podvrgnuti anesteziji. Posle kad sve to dobro zaraste možete koristiti neki melem za skidanje ožiljaka.

_________________
Biti roditelj je nesto izvanredno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 29, 2008 6:56 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Rascepi usne i/ili nepca javljaju se kao samostalna malformacija ili u pratnji drugih malformacija.
Za njih je toliko karakteristična morfološka šarolikost da se može slobodno ustvditi da ne postoje dva ista oblika rascepa.

Rascepi usne i/ili nepca jedna su od češćih malformacija glave.
Kako zahvataju usnu, nos, alveolarni nastavak, tvrdo i meko nepce i uključuju usnu i nosnu šupljinu, lako se dijagnostifikuju već pri rođenju. Javljaju se na jednoj strani usne ili zahvataju obe strane.

Jednostrani su rascjepi češći od obostranih i kod pojave na jednoj strani češće je zahvaćena leva strana. Na nepcu nalazimo rascep samo mekog ili je rascepljeno i meko i tvrdo nepce.

Rascepi usne i/ili nepca javljaju se kao samostalna malformacija ili u pratnji drugih malformacija. Danas je poznato više od 340 sindroma u kojima uchestvuju rascepi.

Za rascepe je toliko karakteristična morfološka šarolikost da se može slobodno tvrditi da ne postoje dva ista oblika rascepa. Svaki se po nekom detalju razlikuje. Na usni mogu zahvatiti samo crvenilo, mogu se različito širiti na kožu usne, više ili manje, ali uvek menjajući oblik nosa.
Na alveolarnom nastavku može se naći samo žleb ili je celi alveolarni nastavak rascepljen i tada su segmenti različito razdvojeni.



Višestruki činitelji

Učestalost rascepa je 2:1000 novorođene dece. Rascepi usne češći su u
osoba muškog, a rascepi nepca u osoba ženskog pola.
Još uvek se malo zna o etiologiji rascepa. Sigurno je da rascepi etiološki nisu jedinstveni.
Njihova se pojava veže uz mutacije gena, hromosomske aberacije, delovanje teratogena i najčešće uz multifaktorsko nasleđivanje.
Među potencijalne uzroke navode se lekovi, upale, preterano konzumiranje alkohola, pušenje, nepravilna prehrana i dr.
Neznatan trend povećanja broja rascepa verovatno je u vezi sa socijalno-ekonomskim uslovima, kao što su trudnoća u adolescenciji, trudnoća u žena starijih od 35 godina ili povećano konzumiranje teratogena u prvim mesecima trudnoće.


Interdisciplinarni pristup za što bolju habilitaciju

Lečenje ove kompleksne malformacije nije jednostavno i uključuje interdisciplinarni pristup. Lečenjem se nastoje ispraviti rascepom promenjeni anatomski odnosi i uspostaviti normalna funkcija rascepljenih
tkiva i okolnih struktura. Timsko lečenje pridonosi uspešnoj habilitaciji
osoba rođenih s rascepom.

Ko sve uchestvuje u timu za rascepe?
Osim kirurga,tu su ortodont, logoped, pedijatar, fonijatar, genetičar, dečji stomatolog, protetičar, socijalni radnik i psiholog.

Zavisno o vrsti i opsegu rascepa zavisi i početak lečenja.

Onde gde je rascepljen alveolarni nastavak i nepce lečenje počinje odmah po rođenju.

Tokom prvog ili druge nedelje uzimaju se otisci i izrađuje nepčana akrilatna ploča koju dijete nosi do operativnog zatvaranja usne. Ploča se kontrolira i prema potrebi koriguje ili menja.

Uloga nepčane ploče je stimuliranje pravilnog rasta razdvojenih segmenata maksile (gornje vilice) i njihovo dovođenje u optimalan odnos, čime se olakšava kasnija hirurška korekcija usne (heiloplastika) i osigurava bolji krajnji rezultat.

O terminima operacija nema jedinstvenog mišljenja. Uopshteno se rascepljena usna hirurški koriguje između trećeg i šestog meseca po rođenju deteta.
Za operaciju dete mora biti zdravo i u dobroj tjlesnoj kondiciji. U slučaju
preoperativne ortodontske terapije, operacija se može odložiti do šestog
meseca.

Rascep mekog nepca može se zatvoriti odvojeno od tvrdog ili se meko i tvrdo nepce zatvaraju odjednom. Zadnjih godina rascepljeno nepce se zatvara ranije, obično nakon navršene godine dana. Razlog ovome je što raniji zahvat osigurava razumljiv govor, a u novije vreme aktivnije i svrsishodnije sudelovanje ortodonta u lečenju rascepa sprečava ili umanjuje negativan uticaj ranijeg zahvata na rast i razvoj koštane osnove srednje trećine lica. Alveolarni se nastavak zatvara u sklopu s heiloplastikom ili palatoplastikom.

Rascepi usne sami ili u kombinaciji s rascepom nepca mogu biti delimični
ili potpuni, jednostrani ili obostrani. Vrsta i opseg rascepa važni su pri
odabiranju hirurškog zahvata. Poboljšanje estetskog izgleda jedna je od glavnih indikacija za operativno zatvaranje rascepljene usne. Od prve opisane operacije od strane nepoznatog Kineza 390 godine do danas je opisan velik broj operativnih metoda kojim se koriguje rascep usne.

Današnje metode osiguravaju funkcionalno restauriranje mišića, čuvanje i oblikovanje prirodnih obeležja usne, korekcija nosa i slabije uočljiv ožiljak. Rezultati heiloplastike kod jednostranih rascepa su još uvek bolji nego kod obostranih rascepa usne.

Morfološke varijacije ne mimoilaze ni rascepe nepca koji mogu biti delimični ili potpuni, širi ili uži, izolirani ili prate rascep usne. Svrha operativnog lečenja rascepljenog nepca je anatomska rekonstrukcija i uspostavljanje normalne funkcije, ponajpre govora i gutanja. Osim toga, operacija osigurava i bolju funkciju tube auditive i time sprečava bolesti srednjeg uha i gubitak sluha. Konačno plastikom nepca formira se normalan mastikatorni (za žvakanje) sastav uz odgovarajuću okluziju (zagriz).



Sekundarni zahvati i habilitacija osoba s rascepom

Uspeh habilitacije osoba s rascepom zavisi od izgleda usne i nosa, ali i od
funkcije orofacijalnih struktura. Ne tako retko, primarnim operacijama usne i nepca lečenje bolesnika s rascepom nije završeno. To su samo prve faze u opsežnom programu lečenja.

Da bi se pravodobno otkrile moguće promene, stalnim se kontrolama prati rast i razvoj mekih tkiva, ličnih kostiju i zuba te se analizira govori i sluh. Izgled orofacijalne regije je posebno važan za ukupnu habilitaciju osoba s rascepom.

Koliko je to važno vidi se po tome što osobe s rascepom usne i nepca mogu imati normalnu okluziju, očuvan sluh, razumljiv govor, ali tek prihvatljiv izgled čini ih zadovoljavajuće habilitiranim. Tako nakon primarne heiloplastike mogu ostati deformiteti usne i nosa koji traže kasnije korekcije.
Ovi sekundarni deformiteti refleksija su originalne malformacije, primarnog lečenja, veštine hirurga, ali na njih uticaj ima i rast i razvoj
orofacijalnih struktura.

Sekundarni deformiteti usne i nosa su šaroliki, često multipli i njihove
korekcije dele se na one koje ispravljaju pojedine nepravilnosti i one koje
odjednom u celosti rešavaju deformitete usne i nosa. Zato ne začuđuje veliki broj metoda i postupaka radi njihove korekcije.
Kako su sekundarni deformiteti različiti kod jednostranih i obostranih rascepa, a svakako su veći kod obostranih, moraju se odvojeno promatrati i hirurški zbrinjavati.
Manji deformiteti usne mogu se korigovati zajedno s nosom te ne iziskuju poseban zahvat, što vredi i obrnuto.
Deformitete zaostale nakon primarnih zahvata bolje je korigovati, onde gde je to moguće, tokom rasta, a katkada je definitivnu korekciju potrebno odgoditi do 16 godine.

Timski pristup lečenju danas svakako doprinosi boljoj habilitaciji osoba s
rascepom. Ortodont prema potrebi ortodontskim napravama regulishe odnose među vilicama i zubima. Ovisno o stanju govora uključuju se logoped i fonijatar.

Logoped govornim vežbama olakšava komuniciranje i pridonosi socijalnoj
prilagodbi osoba s rascepom.

Otolozi sve uspešnije leče i sprečavaju bolesti uha.

Protetičar izrađuje protetske nadometke, a nekim osobama s rascepom potrebna je i saradnja psihologa i socijalnog radnika.

Ovakav interdisciplinarni pristup omogućuje da dete rođeno s rascepom danas ima bolje izglede za normalan život i kao dete i kasnije kao odrastao čovek, nego oni rođeni pre pet, deset ili više godina.

Mogućnosti prevencije rascepa su danas skromne i svode se na genetsku
informaciju, preporuke o izbegavanju potencijalnih teratogena i na davanje antiteratogena.

Ranija dijaganoza, bolje poznavanje mehanizma delovanja
teratogena te pronalaženje novih antiteratogena u budućnosti bi trebalo
osigurati delotvorniju prevenciju ove malformacije.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 27, 2009 10:12 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 27, 2009 10:09 am
Postovi: 3
Ja sam rodjena sa dvostrukim rascepom gornje usne i nepca. :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 01, 2009 1:25 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
kopriva_021 je napisao:
Ja sam rodjena sa dvostrukim rascepom gornje usne i nepca. :(


Pa, jeste li to sredili operacijom? ja sam shvatila da ta operacija nije mnogo komplikovana i da se bez problema izvodi i kod malih beba... :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 01, 2009 5:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 27, 2009 10:09 am
Postovi: 3
Relativno mi je sredjeno. S obzirom da sam rodjena pre 26 godina, kad te operacije jos uvek nisu bile usavrsene i kad je ta pojava zecije usne bila jos uvek relativno novina, meni sve to nije bas nesto pohvalno odradjeno. Imala sam 6 operacija. Imam vidljive oziljke kod gornje usne. Nos mi je skoro isti ostao, tacnije i dalje je ostao deformisan, nisu ga puno dirali prilikom operacija. Umesto prednjih zubi (koje sam izvadila) su mi stavljeni vestacki. Rascep nepceta, je zatvoren. Tek su mi ga u kasnim godinama u potpunosti skroz zatvorili, tako da pretpostavljam da sam zbog toga oduvek imala problema sa usima i ne cujem bas najbolje na jedno uvo (cula sam da respcep nepceta utice na usi i sluh). S obzirom kako sam ranije izgledala, sad mogu da kazem da sam skoro zadovoljna svojim izgledom, mada nikad necu moci izgledati kao drugi. Primeti se da sam rodjena sa zecijom usnom. Srecom, nemam komplekse zbog toga. Davno sam ih prevazisla.
Dok sam bila beba, nisam mogla sisati. Kasnije, kad sam pocela pricati, sam morala ici kod logopeda, jer nisam mogla govoriti. Deca kao deca u zabavistu i u osnovnoj su me stalno zacikivala, ali sam vremenom navikla na to i na poglede drugih ljudi. Moji roditelji su, dok sam bila mladja, sate i sate provodili sa mnom govoreci mi da se ne razlikujem puno od druge dece.
U sustini, to je samo estetski problem sa kojim treba nauciti ziveti. Mislim da je mnogo gore ako se dete rodi sa srcanom manom, decijom paralizom, hemofilijom, itd. da ne nabrajam, tako da zecija usna i nije tako strasna. Oduvek sam bila zdravo dete, sto je i najvaznije, a sad sto se izgleda tice...nije sve ni u izgledu.
Cula sam da u danasnje vreme se ta operacija uradi vrlo brzo nakon rodjenja deteta i bas mi je drago zbog toga. Sad je to sve usavrseno, tako da zecija usna nije vise toliki estetski problem.
Malo je duza poruka, nadam se da vas nisam mnogo smorila. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 02, 2009 7:58 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
a postoji li sansa da sada nekakvim plasticnim operacijama dodjete do zeljenog izgleda? mislim na to da se otklone ti nedostaci za koje ranije nije bilo mogucnosti? opet, pod uslovom da imate sredstava za to.

Slazem se da fizicki izgled nije presudan, i divim se Vasim roditeljima koji su VAs tako usmerili i vaspitali.

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 02, 2009 11:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 27, 2009 10:09 am
Postovi: 3
Hvala vam Isidora sto se interesujete.:)
Planiram da odem na korekciju nosa i mozda da ubacim silikon u gornju usnu (to za silikon mi je predlozio moj zubar). Trenutno nemam sredstava za to, ali nadam se da cu te planove ostvariti kad se zaposlim i pocnem sama da zaradjujem (posto sam nedavno zavrsila skolovanje). Za te korekcije ne zelim da trazim novac od mojih, jer su zaista mnogo ucinili za mene. To zelim da uradim od svog novca. Cula sam da ugradnja silikona u usne nije skupa, dok za korekciju nosa ne znam koliko kosta.
Dok sam ono ranije odlazila na kontrole u bolnicu vidjala sam mnogo gore slucajeve rascepa, tako da sam zaista generalno gledano zadovoljna.
U svakom slucaju, zelim svim roditeljima koji imaju decu koja su rodjena sa rascepom, da porucim da to nije nista strasno. Postoje mnogo gore stvari u zivotu. Opet kazem, mnogo je teze kad se dete rodi sa nekom bolescu kojoj nema leka(hemofilija, leukemija, srcana mana, decija paraliza,....). Ovo je cisto estetski problem, koji je u danasnje vreme relativno resiv. Uostalom, nije sve u lepoti.:)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: zecija usna
PostPoslato: Pet Mar 18, 2011 6:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 18, 2011 6:44 pm
Postovi: 4
E ovako ... Ja sam rodjen sa zecijom usnom.. sa 1 do 2 mjeseca sam radio operaciju ..i sa 9 godina u sa 10 ... radio sam ukupno 4 operacije..... sada imam 15 godina i idalje imam problem sa glasom tj. mogu da pricam ali glas nije isti .. da li to moze da se izljeci ili to tako mora biti ? Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: zecija usna
PostPoslato: Pet Mar 18, 2011 9:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Kako mislite, glas nije isti? Isti kako? U svim tonovima?

Da li ste ishli na pregleg kod logopeda? Vi ste u godinama kada dolazi do mutacije glasa, mozda vas to sada buni...

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: zecija usna
PostPoslato: Pet Mar 18, 2011 10:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 18, 2011 6:44 pm
Postovi: 4
Pa.. nmg to objasniti .. ali glas je kao djeciji ...nzm ... ali ja sam nemogu sebe cuti kako govorim dok ne snimim...u sebi osjecam kad pricam da govorim normalno ali kada snimim glas je skroz drukciji ..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: zecija usna
PostPoslato: Sub Mar 19, 2011 11:32 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Da li ste do sada radili sa logopedima?

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: zecija usna
PostPoslato: Ned Mar 20, 2011 4:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 18, 2011 6:44 pm
Postovi: 4
Da.. radio sam sa logopedom ali prije 3 i 4 operacije .. I ako moze jedno pitanje .. Da li se ta bolest moze izljeciti ..tj. da li ima neko ko je rodjen sa Zecijom usnom .. a da sada govori normalno .. ? hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: zecija usna
PostPoslato: Ned Mar 20, 2011 11:24 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
To pre svega zavisi od toga kolika je i gde sve lokalizovan rascep, blaza varijanta je samo rascep usne, a kompikovaniji naravno ako je u pitanju i rasce nepca, gradja jezika, rad sa logopedom.

A uy pravu terapiju i rad sa logopedom sve je moguce :) bez obzira sto niste u skorije vreme bili na operaciji morate da radite sa logopedom! Obratite se lekaru i verujem da ce sve biti u redu posle nekog vremena :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 31 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: