Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 30, 2006 5:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Nisam iz BG-a a niste mi dali broj telefona preko koga bih kontaktirao dr.Kona u ZZZZ.Znaci nije problem da ove lekare nazovem telefonom?Dobicu preko telefona informaciju o svemu sto me interesuje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 31, 2006 10:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovani Nikola ,


obzirom da niste iz Beograda , svakako mozete pozvati profesora Predraga Kona koji je inace epidemiolog ili epidemiologa prim.dr. Tomislava Radulovića koji je u istoj instituciji savetnik . Obzirom da je osoblje na centrali zbog velikog broja poziva pomalo ''neljubazno'' , mozete ih ljubazno zamoliti da prebace vezu u Savetovaliste za imunizaciju , pa onda postaviti pitanje ili pozvati direktno sledece brojeve telefona :

Epidemiologija: + 381 11 207 86 70, fax + 381 11 323 81 02
Savetovalište za imunizaciju i hepatit: + 381 11 207 86 75
e-mail: [email protected]


Sto se tice dr. Vukomanovica , njega je gotovo nemoguce dobiti telefonom , ali svakako mozete uputiti pitanja e-mailom preko web site-a www.yumama.com , rubrika pitajte strucnjake , http://www.yumama.com/pitajte/strucnjak.php?s=3 , pitanje za dr. Tanju Vukomanovic (koja je inace njegova supruga , takodje pedijatar i majka troje dece) . U arhivi takodje imate dosta odgovora na ovu temu , pa Vam savetujem da je pretrazite !


Pozdrav ,


Natasa


EVO I JOS JEDNOG ZANIMLJIVOG CLANKA O VAKCINAMA

VAKCINOM PROTIV SMRTI
Roditelji u većini slučajeva neupućeni da se posledice meningitisa, gluvonemost, paraliza..., mogu izbeći primanjem vakcine
Vakcina protiv meningitisa - zapaljenja mozga i moždanih opni koji kod dece u 30 do 40 odsto slučajeva ostavlja trajne posledice, a negde i sa smrtnim ishodom, kod nas i dalje nije obavezna. Daje se samo na osnovu preporuke pedijatra, dok je u Evropi u obaveznom programu imunizacije. Ove godine se na Institutu za majku i dete javilo sedmoro dece sa karakterističnim simptomima, a kako saznajemo od lekara, sve posledice bi bile izbegnute primanjem vakcine o čemu mnogi roditelji nisu obavešteni.

-Prethodnih godina bilo je znatno više slučajeva meningitisa u odnosu na 2003. godinu, jer su sada roditelji bolje informisani o postojanju preventivnog leka protiv ovog oboljenja. Dužnost svakog pedijatra koji radi u Domu zdravlja je da svakodnevno obaveštava roditelje o potrebi za ovom vakcinom i načinu primene, kaže prof. dr Milena Đurić, sa Instituta za majku i dete.


Cena 850 dinara

Vakcina se u svetu primenjuje duže od 15 godina kao obavezan vid zdravstvene zaštite, što nije slučaj kod nas.
Za sada se kod nas ova vakcina može kupiti u privatnim apotekama i u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, a cena je okvirna u zavisnosti od apoteke i iznosi oko 850 dinara.
- Vakcina se daje odojčetu od dva do šest meseci, u tri doze, u razmaku od dva meseca, uz revakcinaciju sa navršenih 18 meseci, dok deca od jedne do pet godina primaju jednu dozu vakcine, objasnio je Radulović.




Stopa smrtnosti od meningitisa je kod nas, kako pokazuju statistike Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, iznosi od dva do pet odsto, dok kod dece koja prebole tu infekciju u 30 do 40 odsto slučajeva izaziva obostrani gubitak sluha i gluvonemost, psihomotornu retardaciju, epilepsiju, paralizu ekstremiteta i brojna oštećenja moždanih funkcija.Godišnje se u proseku, na području Beograda registruje oko 100 slučajeva meningitisa, uglavnom kod dece mlađeg uzrasta.

- Dnevno u Gradski zavod dođe 30-50 roditelja iz cele zemlje po vakcinu Act Hib, koju primenjuje cela Evropa, i time obezbeđuju stopostotnu zaštitu za svoje dete, jer ona spada u red najbezbednijih - objašnjava epidemiolog prim dr Tomislav Radulović, savetnik u Zavodu.

Za hitno uvođenje ove vakcine u obavezni program imunizacije kod nas založili su se pedijatri iz cele zemlje, međutim situacija je i dalje ista pa, kako saznajemo od pedijatra iz novobeogradskog Doma zdravlja, se sve i dalje svodi na obaveštenja i preporuke roditeljima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 31, 2006 2:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Citiraj:
Idealan razmak izmedju vakcincije je 30-60 dana . Znaci , po kalendaru vakcinacije dete treba da se vakcinise sledecim redosledom :

u uzrastu od 2 meseca - Di-te-per + Polio , Act HIB , Hep. B ili Pentaxim +Hep. B

u uzrastu od 3.5 meseca ISTI SISTEM VAKCINACIJE - 2 doza

u zrastu od 5 meseci Di-te-per + Polio + Act HIB ili Pentaxim - 3 doza

Treca doza HEPATITS B Vakcine ENERGIX B (EUVAX B) daje se sest meseci nakon primljene I Doze . . Ukoliko je dete primilo prvu dozu sa navrsenih 2 meseca , onda se treca doza ove vakcine daje u uzrastu od 9 meseci .




Moja beba je primila Euvax B u porodilistu.Sada treba da primi BCG vakcinu a za mesec dana opet Euvax B.Planiram da koristimo Pentaxim pa me interesuje kako se dalje daje:
na kraju prvog meseca Euvax B
drugi mesec Pentaxim
cetvrti mesec Pentaxim
sesti mesec Pentaxim

Jesam li u pravu?
Kada se opet prima Euvax B treci put i kada se vrsi revakcinacija pentaxima i da li je i kada potrebno davati jos neku vakcinu?
Znam da malo gnjavim ali sta cu kad sam nov.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 31, 2006 3:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Nikola ,


kada dete na rodjenju dobije Hep B , onda je sledeca doza tj. druga u uzrastu od mesec dana , a treca doza Hep B vakcine se daje 6 meseci nakon prve primljene doze (o tome morate voditi racuna i zato je bitno da imate knjizicu sa primljenim vakcinama , a dobicete je u DZ) , a dalja vakcinacija ide normalno kao sto je dole naznaceno .

Kalendar Vakcinacije


Na Rođenju BCG Hep B Porodilište

1. mesec Hep B Dom zdravlja

2. mesec HiB DTP OPV ili PENTAXIM Dom zdravlja

3,5 meseca HiB DTP OPV ili PENTAXIM Dom zdravlja

5. mesec HiB DTP OPV ili PENTAXIM Dom zdravlja

12. mesec MMR Dom zdravlja

(ovu vakcinu u dogovoru sa pedijatrom treba odloziti za uzrast od 14-15 meseci , bolje se podnosi)


18. mesec prva revakcinacija HIB DTP OPV ili PENTAXIM Dom zdravlja

6-7 godina druga revakcinacija DTP OPV MMR Dz u OŠ

12 godina Hep B Dz u OŠ

14 godina treca revakcinacija DT OPV Dz u OŠ

BCG - protiv tuberkuloze Hep B - protiv zarazne žutice B
OPV - protiv dečije paralize DTP - protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja
MMR - protiv malih boginja, zauški i rubeole DT - protiv difterije i tetanusa
HiB - protiv hemofilus influence tipa B

EFIKASNOST IMUNIZACIJE
BCG 80%
Difterija 95%
HiB 95% - 100%
MMR 95%
Polio 99% (sa tri doze)
Tetanus skoro 100%
Veliki kašalj 80% - 85%



Sto se tice Vase bebice , obzirom da je vec primila Hep B u porodilistu , idealno je da PENTAXIM primi

I Doza sa navrsenih 2 meseca
II Doza sa navrsenih 4 meseca
III Doza sa navrsenih 6 meseci + Hep B (to bi bila treca doza , dakle 6 meseci posle primanja prve doze u uzrastu od 0 meseci -porodiliste-)

Zatim Vam sledi MMR u uzrastu od 12-15 meseci

A , potom PENTAXIM sa navrsenih 18 meseci , uslovno da je postovan gore pomenut sistem vakcinacije . U svakom slucaju revakcina , tj. cetvrta doza PENTAXIM-a daje se 12 meseci posle primljene trece doze !!! Period izmedju ovih vakcina NE SME biti kraci , ali moze biti DUZI za mesec ili dva dana .

E , i onda ste mirni do skole !


Pozdrav ,


Natasa

Pozdrav ,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 31, 2006 4:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Postovi: 168
Lokacija: Subotica u srcu
natasino je napisao:
Vakcina protiv meningitisa - zapaljenja mozga i moždanih opni koji kod dece u 30 do 40 odsto slučajeva ostavlja trajne posledice, a negde i sa smrtnim ishodom, kod nas i dalje nije obavezna. Daje se samo na osnovu preporuke pedijatra, dok je u Evropi u obaveznom programu imunizacije.


Neistina!!!

MINISTARSTVO ZDRAVLJA ITALIJE je propisalo:

--------------------------------------------------------------------------------
BAMBINI deca
In Italia sono obbligatorie per tutti i nuovi nati le vaccinazioni contro difterite, tetano, poliomielite, epatite virale B. (U italiji za svu novorodjencad obavezne su sledece vakcine protiv...).Sebbene il ricorso all’obbligo di legge possa apparire anacronistico ai giorni nostri, va ricordato che lo strumento legale ha garantito il diritto alla salute e alla prevenzione di ogni bambino sul territorio nazionale e ha fornito la copertura finanziaria delle spese di vaccinazione, permettendo un ottimo controllo delle malattie così prevenibili.
Ben prima di altri Paesi europei l’Italia ha eliminato la poliomielite (ultimi casi indigeni nel 1982), di cui è stata ufficialmente certificata l’eradicazione a livello europeo nel giugno 2002.
L’ultimo caso di difterite in età pediatrica in Italia (peraltro in una bambina non vaccinata) risale al 1991 e da diversi decenni non si registrano casi di tetano in età pediatrica o adolescenziale; inoltre, l’incidenza dell’epatite virale B ha subito, dal 1991 ad oggi, una riduzione superiore all’80% nei gruppi di età destinatari dell’intervento vaccinale (0-14 e 15-24 anni).

Difterite
Il vaccino antidifterico è costituito da anatossina difterica, cioè dalla tossina originaria resa innocua mediante procedimenti chimici che conservano però la sua capacità di stimolare la produzione di anticorpi protettivi. Il calendario vaccinale, in vigore dal 1999 prevede tre dosi nel primo anno di vita (al 3°, 5° e 12° mese), seguite da due richiami rispettivamente a 5-6 anni, e tra 11 e 15 anni. Ulteriori richiami sono raccomandati a cadenza decennale.
I vaccini contro la difterite sono disponibili in formulazione pediatrica e per adulti. La formulazione pediatrica è utilizzata per il ciclo primario ed i richiami fino a 6 anni di età.
La formulazione per adulti ha un ridotto contenuto di anatossina rispetto a quella pediatrica e viene utilizzata per le dosi di richiamo oltre i 6 anni e per la vaccinazione di adolescenti e adulti.
La vaccinazione antidifterica, a ciclo ultimato, conferisce una protezione pressoché totale.
La durata della protezione nel tempo è molto lunga ed è ulteriormente garantita dall'esecuzione dei richiami.

Tetano
Il vaccino antitetanico è costituito da anatossina tetanica, cioè dalla tossina originaria resa innocua mediante procedimenti chimici che conservano però la sua capacità di stimolare la produzione di anticorpi protettivi.
Il calendario vaccinale è lo stesso della difterite. Il ciclo di base è costituito da tre dosi di vaccino, da praticare entro il primo anno di vita del bambino (al 3°, 5° e 12° mese). Una dose di richiamo (associata con le componenti contro la difterite e la pertosse - DTaP) viene eseguita nel 6° anno e un’altra a 14 anni (tetano, difterite a ridotto contenuto di anatossina e pertosse - Tdap).
Come per la difterite, dal 1998 ad oggi sono stati introdotti in commercio numerosi prodotti combinati ad altri componenti, in cui l’anatossina tetanica è associata, oltre che ai vaccini antidifterico ed antipertosse acellulare, anche all’anti Haemophilus influenzae b (Hib), all'antipolio (IPV) e all'antiepatite B (vaccino esavalente).
La vaccinazione antitetanica, a ciclo di base ultimato, conferisce una protezione pressoché totale: efficacia del 100%.
La durata della protezione nel tempo è molto lunga, almeno 10 anni, ed è ulteriormente garantita dall'esecuzione dei richiami.

Poliomielite
Nel 1999 il calendario vaccinale basato sulla sola somministrazione di vaccino antipolio orale (OPV) è stato sostituito da una schedula sequenziale, che prevedeva la somministrazione di due dosi di vaccino antipolio inattivato (IPV), seguite da due dosi di OPV.
In concomitanza con la certificazione dell’eradicazione della polio dalla Regione Europea dell’OMS, avvenuta nel giugno 2002, nell’agosto di quello stesso anno è stato adottato definitivamente un calendario basato sulla somministrazione esclusiva di IPV.
La modalità di somministrazione resta invariata per quanto riguarda le prime 3 dosi nel primo anno di vita. Per il richiamo occorre fare una distinzione (vedi Decreto Ministero Salute 15 luglio 2005, pubblicato in G.U. n.215 del 15 settembre 2005):
per i bambini nati dal 1 gennaio 2004 in poi il richiamo va praticato tra il 5° e il 6° anno di vita (e comunque, non prima che siano trascorsi 12 mesi dalla somministrazione della terza dose), insieme al richiamo del vaccino antidifterico-tetanico-pertossico e della seconda dose di antimorbillo-rosolia-parotite
per i bambini nati prima dell'1 gennaio 2004 il richiamo va praticato al 2°-3° anno di vita come in precedenza.
Con il passaggio all’IPV, sono stati introdotti sul mercato diversi prodotti combinati, che associano la componente antipolio agli altri vaccini previsti in età pediatrica (vaccino esavalente: IPV, tetano, pertosse, epatite B, Haemophilus influenzae b). Per adolescenti ed adulti sono disponibili vaccini combinati (quadrivalenti) che associano IPV a tetano, difterite e pertosse.

Epatite virale B
Nei bambini si somministrano tre dosi di vaccino al 3°, 5° e tra l'11° e il 12° mese di vita.
Nei neonati da madre infetta (HBsAg positiva) si somministrano quattro dosi: alla nascita (entro 12-24 ore), al 1°, 2° e 11-12° mese di vita; assieme alla prima dose di vaccino si somministrano al neonato anche le immunoglobuline.
Per i nati da madre HBsAg negativa, il calendario vaccinale è immutato rispetto a quanto originariamente previsto dal DM 3 ottobre 1991, con tre dosi da somministrare entro il primo anno di vita.
Come previsto dalla legge 165/1991 la vaccinazione obbligatoria degli adolescenti è terminata nel 2003, in quanto a partire da quest’anno i dodicenni appartengono ad un classe di nascita già vaccinata nel primo anno di vita.
Negli adulti si somministrano tre dosi al tempo 0, dopo 1 mese e dopo 6 mesi dalla prima. Non sono necessari richiami.
La vaccinazione continua ad essere raccomandata ed offerta gratuitamente al personale sanitario ad altre categorie a rischio.
-------------------------------------------------------------------------------------

Vakcina protiv meningitisa ni u Italiji nije obavezna ali se preporucuju za decu koja pohadjaju vrtice.
Nas pedijatar, koji je inace glavni lekar za sve predskolske ustanove u nasem gradu, nam je rekao da on ne preporucuje ovu vakcinu jer ne pokriva sve vrste meningococo, a nus pojave mogu biti katasrofalni.

Posto Stefan ide u vrtic, primio ju je ali teska srca smo se odlucili na taj korak, daj Boze da nismo pogresili..

Kod natasino me jako iritira pristup vakcinama kao necemu sto treba malte ne na hleb mazati!!
One su nuzno zlo, a svi mi zamorcici na kojima se ispituje da li neka od njih ima nezeljenih dejstava o kojima, kada se registruju Ministarstvo zdravlja ne napise ni jedno, jedino slovo - samo kazu ovu vakcinu zamenjujemo novom. Sta je sa svima onima koji su primili staru?
U jednom postu (mrzime da ih sad ponovo citam-predugi su) natasino je napisala da vakcina protiv gripa produzava zivot-ne mogu da verujem da osoba obrazovana i informisana naseda na ovakvu propagandu!!!!!
Mislim da ni proizvodjaci vakcina nisu toliko sigurni u njihovo "blagotvorno" dejstvo koliko natasino.

natasino je napisao:
Da li znate i jedno dete u Vasoj okolini koje trpi neku posledicu VAKCINACIJE , DOKAZANO ?! Da li je trpite Vi , obzirom da ste svojevrsno i sami vakcinisani ?!

Da li je medicina do sad uspela da utvrdi sta je uzrok tolikom broju alergija? Ima li cinjenica i dokaza o tome? Kad neko oboli od neizlecive bolesti da li iko traga za uzrokom? Mozda je bas vakcina ta koja je poremetila nesto u odbrambenom sistemu organizma ali posto je doslo do izrazaja tek nakon duzeg vremenskog perioda ne moze se uociti direktna veza...

Jos jedan podatak: u Italiji se deca ne vakcinisu protiv BCG, a moj drug pedijatar iz Novog Sada je ovo prokomentarisao "I mi kad budemo u clanstvu EZ izbacicemo je iz kalendara". Sta reci o ovome? Ima li politika veze sa vakcinacijom?[/quote]

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 31, 2006 4:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Postovi: 168
Lokacija: Subotica u srcu
natasino je napisao:
Ma koliko se mi trudili da pripisemo pojavu autizma , raznih sistemskih bolesti , kancera , multiple skleroze ili Parkinsona raznim vakcinama , takav stav jednastavno nije NAUCNO UTEMELJEN.

A ko bi finansirao takvu studiju i sta bi se desilo ako bi se nasla veza?
Ako je neka veza i dokazana, sigurno nije data u javnost da je mi nadjemo na internetu.

natasino je napisao:
Slazem se u svakom slucaju da recimo MMR moze izazvati veoma teske reakcije , pa cak i aktivisana POLIO vakcina ali su okidac za pojavu ovih reakcija u 100 % slucajeva neke druge na vreme ne prepoznate bolesti.


Budi srecna sto svojoj deci mozes priustiti lecenje u privatnoj ordinaciji,pa se doktorica s paznjom razmatra sve simptome bolesti i pomno prati njegovo zdravstveno stanje, a ista ta persona pre podne u Domu zdravlja pregleda 70tak dece sasvim povrsno te joj se desi da ne prepozna na vreme neku bolest sto moze imati katasrofalne posledice! Zar ne?
Da li si se zapitala vidi li doktorica na stolici vas ili novcanice kojima placate pregled? Zasto ne napusti drzavnu sluzbu ako je ne moze savesno obavljatu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 31, 2006 4:52 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Ne zelim da izigravam sudiju u necemu ali mislim da rasprave preusmerite na PP.Ovde treba da se govori o vakcinaciji,vrsti vakcine,losim stranama(ukoliko ih ima) i dobro je dobiti informacije iz inostranstva kao i to kakv je njihov sistem imunizacije.Takodje ako neko na zapadu kaze da nije dobro da dete primi neku vakcinu,moze li se znati i zasto ili su kao i kod nas,ne znaju ali eto ne moze.O tome koliko farmako industrija utice na lecenje ljudi,ne treba ni govoriti.U jednoj temi sam pomenuo forsiranje odredjenih lekova po visokoj ceni a isti se mogu naci i jeftinije ali od drugih firmi.

Hajdemo sada da nastavimo o pomenuutim vakcinama pa ZA i PROTIV i razloge.Ja ne znam nijedan ni za jednu vakcinu,ni stare ni nove jer se ne razumem toliko,a ko ima iskustva neka napise.Ono sto mene opredeljuje za sada za odredjenu vakcinu je broj uboda( jedan manje jer Euvax prima pa prima odvojeno).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 31, 2006 5:37 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Postovi: 168
Lokacija: Subotica u srcu
Izvinjavam se svima sto se ovo pretvorilo u PP, ali toliko sam ogorcena na natasino postove iz kojih se stice utisak da se pomenuta raspitala na sve strane i dosla do apsolutne istine,genijalnog otkrica,naj savrsenijeg kalendara vakcinacije!!!
Ne volim ljude koji sa visine gledaju na ostale, a svoje misljenje namecu kao apsolutnu istinu-jer, na zalost mnogi ce im poverovati.
Izvinite jos jednom-odoh ja..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 31, 2006 7:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Niko nije rekao da treba neko da napusti forum.Ja bih voleo da cujem iz Vaseg iskustva,recimo,kako ide kalendar vakcinacije i koje vakcine u Italiji(kao zemlji EU),da li je slican program i u drugim zemljama,zbog cega se pojedini lekari tamo ne slazu sa primanjem odredjenih vakcina?
Ono sto je natasino napisala kao kalendar stvarno i jeste tako.Kod nas u domu zdravlja se takodje vakcinacija radi tim redosledom ali se uglavnom daju vakcine koje finansira zavod(DTP,polio...) mada daju i Pentaxim kada ga neko donese.Za hexavac jos nisam cuo da je neko primio pa ne mogu da kazem.Za dalju vakcinaciju nekih drugih vakcina(Polio 23,Prevenar itd) ne znam ni kako ide niti ko to pominje u Domu zdravlja i ja sam cuo na internetu za iste.Bilo bi dobro i korisno da se i o njima nesto kaze,narocito razlog PROTIV koji vidim da postoji kod nekih lekara u Italiji.

SVI MI ZELIMO DA NAM DECA UVEK BUDU ZDRAVA PA TREBA DA TRAZIMO I NEKO ZAJEDNICKO RESENJE BAR STO PREVENTIVE TICE.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 01, 2006 12:35 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Ajmo malo o losim stranama...
Evo moja cerkica je primila Pentaxim i imala 2 dana temperaturu, znaci kao klasicna vakcina. Drugo, malo mi je to nelogicno da mogu tolike vakcine da zguraju u jednu, pa kao protiv svega je. A trece, sto je to moralo da se uveze sa zapada? Kao mi zivimo na drvecu, pa smo toliko primitivni i zaostali da ne mozemo da izmislimo tako nesto? A postavite sebi pitanje sto Amerikanci ne daju deci vakcine. Verujem da izmisle ko zna sta, pa ko ce prvi da bude zamorce? Pa zna se ko- Srbi! A da ne govorim o tome da su na nekim studijama otkrili da pampers izaziva sterilitet jer pregrejava testise, pa se vracaju na pamucne pelene...
Sta njima ne odgovara, prodaju nama, a mi se samo primamo, kao zarad zdravlja nase dece, a mozda i ne znamo da stetu cinimo...
Ali opet, ne shvatite ovo kao ulazak u konflikt, samo iznosim svoje misljenje, pa mozda ga neko i podeli sa mnom..
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 01, 2006 1:50 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Vakcine mogu da se "zguraju" u jednu.Pa i DTP je nekada bila odvojena.Eto dobro da smo culi da ima i dece koja malo losije odreaguju na ovu vakcinu.A to za pampers,ne kazem da je netacno ali...Znate da u Africi nema dece sa urodjenim ili uopste iscasenim kukovima a oni nemaju pojma sta je to sirok povoj.Ali ih zato mame nose u torbama na ledjima sa stalno rasirenim nogicama.Oni ni ne znaju za pelene i pampers.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 01, 2006 10:25 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jun 24, 2006 6:19 pm
Postovi: 222
mene zanima,da li deca koja su primala po starom programu vakcine primaju i dalje tako,znaci ako je ostala sada samo jedna vakcina i nema vise do skole.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 01, 2006 11:19 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Program vakcinacije je isti za svu decu . U odnosu na prethodni kalendar razlika je u tome sto je UKINUTA revakcina PERTUSIS (veliki kasalj) u uzrastu od 4 godine i to vazi za SVU DECU . I naravno , u kalendar vakcinacije uvrstena je ACT HiB vakcina .


Pozdrav ,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 01, 2006 11:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Koja je razlika između Vaxigrip i Pneumococcal vakcine?
09.10.2005



To su potpuno različite vakcine.

Vaxigrip vakcina štiti od sezonskog gripa, daje se sezonski i obezbeđuje zaštitu od gripa u jednoj sezoni.

PNEUMO23 ili pneumococcal vakcina je vakcina protiv invazivnih infekcija izazvanih bakterijom pneumokok. Ova bakterija je najčešći izazivač upale pluća, posebno kod starijih ljudi i dijabetičara. Vakcina se pravi od omotača 23 tipa pneumokoka i štiti od komplikacija gripa i, prvenstveno, od teških upala pluća. Kod dece, pored zaštite od upale pluća, daje i dodatnu zaštitu od meningitisa izazvanih pneumokokom, kao i zaštitu od upale srednjeg uha (a daje se i protiv te upale), ali nedovoljnu da bi se mogla posebno preporučivati. Vakcina je posebno značajna za osobe sa oslabljenim imunitetom i one kod kojih se planira transplantacija organa, ili je neophodna operacija slezine. Treba da je prime i osobe koje boluju od malignih bolesti nakon citostatske terapije. Obavezno se preporučuje dijabetičarima.

[i]Kombinacija PNEUMO 23-polisaharidne pneumococcal vakcine i vakcine protiv gripa veoma je efikasna i, prema ispitivanjima vršenim u svetu, produžava život.


Profesor Predrag Kon
ZZZ Srbije
[/i]


Za one koji prate desavanja vezana za vakcine evo informacije da nisam JA , ''neobrazovani'' PRAVNIK , clan MENSE sa IQ 139 , IZMISLILA informacije koje sam Vam ponudila vec sam ih prikupila trazeci odgovore na sopstvene dileme oko vakcinacije putem dostupnih site-ova . Potpisnici svih mojih stavova su eminentni strucnjaci u oblasti medicine , a ja sam ne zeleci da uporno ''kopiram'' njihove izvestaje , kao sto je sada slucaj , prenela Vama u prvom licu sto je ocigledno izazvalo burne reakcije onih koji su kategoricno protiv vakcina , ne shvatajuci da IMAJU PRAVO IZBORA jer i zive u demokratskom drustvu !!!

Obzirom da to jos niko nije pomenuo , zadrzacu Vasu paznju jos na samo jednoj cinjenici , a to je da prilikom upisa u vrtic , a posebno prilikom upisa u osnovnu skolu DETE koje nije vakcinisano OBAVEZNIM VAKCINAMA (dakle onim koje je propisalo MZ , a usvojila Skupstina i uvrstila u zakonske odredbe) nece moci da bude upisano bez prethodne vakcinacije . Ove se naravno , da ne bude zabune , ne odnosi na decu koja nisu vakcinisana iz objektivnih razloga (sistemske bolesti , prevremeno rodjena ...)



Pozdrav svima ,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 01, 2006 11:51 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jun 24, 2006 6:19 pm
Postovi: 222
evo da upisem vakcine pa da pogledate,koja je vakcina ACT HiB . :oops:

jednu je primila kada je rodjena
2. HB /20.08.2004/
3. HB/21.02.2005/

1.DTP I POLIO/05.11.2004/
2.DTP I POLIO/20.12.2004/
3.DTP I POLIO/02.02.2005/

REV. DTP I POLIO/22.02.2006/

1.MRP /5.septembar 2005./

i doktorka nam je upisala da se sledeca vakcina treba primiti pocetkom marta 2008.godine,tada ce dete imati 3,5 godine.
ako Vam nije tesko da mi objasnite da li je ovo ok.

hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: