Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 2:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
@Nastasino,
ja vas molim da zanemarite moju strucnost, preciznije "strucnost" na ovoj temi :). Kad god mi je materija vise ili manje nepoznata, ja pokusavam logicno da mislim.
"Mimina mama" ima veliku Mimu, i odavno vise nije u toku; kalendar vakcinacije kojem su me ucili je odavno zastareo, pa mogu da razmisljam samo o "najobicnijim" vakcinacijama od "najobicnijih" bolesti (difterija, tetanus, pertusis, TBC, polio, za mene i variola, recimo, da malko suzim izbor). Prebolela sam morbile i varicelu, a moje dete i rubeolu.

Elem, sta htedoh reci: u zivotu sam od bolesti pobrojanih u zagradi samo jednom videla pravi tetanus i mnogo TBC (i sa otvorenim fistulama). Te TBC pacijente sam vidjala u okviru nastave i pripreme za ispit iz pneumoftiziologije, dakle vrlo davno, i u neka srecnija vremena, a sada ne smem ni da pomislim koja je situacija (govorim o itekako "civilizovanim" i ni u kojem slucaju siromasnim krajevima zemlje i slojevima stanovnistva).
Kada Kohov bacil dospe u organizam, obicno u vrh plucnog krila, (vakcinisani) organizam se brani, i - odbrani, a na tom mestu ostaje malena senka, kalcifikat koji se uredno vidi na snimku pluca. (Svi) ljudi obicno imaju jedan taj znak tzv. primarnog afekta, ja - slucajno, zahvaljuci struci, imam - tri.

Drugim recima - jako me zanima stav roditelja koji ne bi vakcinisali decu; ja sam tog homeopatu (kako rekoh, inace stomatologa) pitala - da li zna kolika je smrtnost kod tetanusa, i da li bi (ne dao Bog) dete lecio - homeopatski, u tom slucaju? Odgovorio mi je da ne znam o cemu govorim.....:).

Dakle, mene zanima sta roditelji koji su protiv vakcinacije, i koje vakcinacije odredjeno, zaista vide kao alternativu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 2:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Citiraj:
wtf 16.10.2005. 23:14

općenito o cjepivima
Imam nekoliko pitanja:
1.Kako biti siguran (i u kojem postotku) da cjepiva ne pogoduju razvoju bolesti u kasnijem životu (za 20 god,recimo)?

2.Koji su razlozi da pedijatar ne savjetuje cijepljenje?

3.Ako je jedan od roditelja imao burne rakcije na cijepljenje i imao oslabljen imunitet nakon cijepljenja,da li bi i takvo dijete cijepili?

4.Zašto mnogi stručnjaci osuđuju cijepljnje i tvrde da imaju dokaze,a jedan od argumenata je i pohlepa velikih korporacija?Kome vjerovati?

5.Zašto se cijepi protiv (primjer) dječje paralize (koja je kod nas 100% iskorijenjena-podaci hzzo-a),a ne cijepi se protiv meningokokne sepse koja je samo prošle godine usmrtila više djece?Ako se plan radi po potrebi ,onda postoje propusti.

6.Zašto pedijatri roditeljima kod upozoravanja na moguće posljedice cijepljenja ne spominju da cijepiva sadrže opasne tvari kao što su živa,formaldehid (poznati kancerogen)...i zašto se uopće cijepe mala djeca koja ne proizvode žuć (koja je potrebna za eliminiranje žive iz organizma)?

Samo da spomenem.Na jednoj stranici vezano uz pedijatriju pisao je podatak da čak 80% majki smatra da ne sudjeluje dovoljno u odluci (zapravo uopće ne smije sudjelovati) i da nije dovoljno informirana o cijepljenju.

Dr. Darko Richter

Re: općenito o cjepivima
1. Kako biti siguran, to je pitanje za cijeli život i za sve situacije u životu, a ne samo cijepljenje. Dobro cijepljenje NE pogoduje kasnijem razvoju bolesti.

2. Prvo, pedijatar ne samo da savjetuje, već provodi obvezatne cijepljenja. Ono što pitate vjerojatno se odnosi na neobvezatna cjepiva: ili ne zna, ili, zna, ali zaboravi, ili procjenjuje da ga nećete poslušati, ili procjenjuje da ćete mu stvarati probleme oko refundiranja novca za cijepljenja koja ne pokriva HZZO, ili mogućih manjih ili rijetko većih komplikacija koje nosi svaka korisna medicinska intervencija, itd. Za neobvezatna cijepljenja, obično inicijativa dolazi od pacijenta, vani i kod nas, to je uobičajeno.

3. Naravno da bih, uz uvjet da dijete nema imunodeficijenciju. Reakcije roditelja nemaju nikakve veze s cijepljenjem djeteta.

4. Cijepljenje osuđuju ponajprije mnogi nestručnjaci, a vrlo malo stručnjaka i to sasvim sigurno, ako nešto kritiziraju, to sigurno nije cijepljenje općenito, već pojedina cijepljenja. To je već pitanje indikacija i rasprave o indikacijama, ili cost/benefitu svakog cijepljenja. Meni su, npr. vrlo sumnjivi upravo oni koji histerično oponiraju pušenju, ili cijepljenju, ili bilo čemu, jer mi se čini da baš oni iz toga žele od nekih korporacija izvući materijalnu korist, a ne obrnuto. Farmaceutske korporacije su jedine koje prave cjepiva i razvijaju nova ili poboljšavaju stara cjepiva, i nitko drugi, pa, ako ih treba uništiti, samo naprijed. Ja nisam u kroporaciji, ali još uvijek mogu razlikovati što je dobro a što ne.

5. Mislim da nemate pojma o problematici o kojoj tako suvereno raspravljate. Dječja paraliza nije iskorijenjena nigdje u svijetu, a u razvijenim zemljama ne pojavljuje se samo radi redovitog i sveobuhvatnog cijepljenja. A ako imate nešto protiv korporacija, onda mi odgovorite tko će to napraviti cjepivo protiv meningokokne sepse, koje ovog časa još uvijek ne pokriva sve uzročnike, niti zaštićuje one koji su najugroženiji, tj. mlađe od 2 godine.

6. Neka su cijepljenja obvezatna, a oni koji ih propisuju (NE PEDIJATRI) propisuju i cjepiva kojima se djeca cijepe, pa pitajte njih (epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čije programe cijepljenje potpisuje svake godine ministar zdravstva). Ono o žuči nema veze, jer ne znam niti za jedno živo dijete bilo koje dobi koje ne proizvodi žuč. Istina je da u cjepivima, baš kao i u pekmezu, ili paniranim pilećim medaljonima ima tvari koje se dodaju kao konzervans, ili zaostaju u tragovima od ranijih faza proizvodnog postupka, ali su to mirko- ili nanogramske količine i nemaju praktičnih nuspojava za dječji organizam, a omogućuju sterilnost i stabilnost cjepiva. Bez njih, nema niti cjepiva, to vam je tako. Stvar je napretka tehnologije proizvodnje da se malo po malo svi dodaci reduciraju ili izbacuju, i to se gogađa s raznim dosadašnjim sastojcima u cjepivima, npr. tiomersalom, albuminom, itd. Ja sam svojedobno cijepljen cjepivima koje bih danas za svoju djecu smatrao lošim, ali nisam obolio niti od jedne bolesti protiv koje sam cijepljen, a obolio sam od svih od kojih kao dijete nisam mogao biti cijepljen, jer ih nije bilo, a već su 40 godina obvezatna (osipce, mumps, vodene kozice). Što se tiče sudjelovana roditelja u odlučivanju o cijepljenju svoje djece, oni uvijek imaju pravo odbiti medicinsku intervenciju ili zatražiti alternativnu, ako je ima, i ako to izravno ne ugrožava njihovo dijete. U tom smilsu nema se tko šta žaliti. A da li će laik ikada razumjeti cijepljenje, ili medicinu, odgovor je - ne. Nikada neće razumjeti medicinu i dokle se javnosti bude punila glava da "mora biti informirana", ona će informaciju, tražiti, dobivat će je, i opet neće biti zadovoljna. A zašto? Zato, jer kada bi bilo tko iz opće javnosti to zadovoljavajuće razumijevao, onda bi on bio doktor. A ne možemo svi biti doktori. Evo, ja bih se danas, sa svojim životnim iskustvom, a i znanjem, rado mijenjao s nekim inženjerom, npr. građevinarstva, tj. rado bih mu nepovratno dao svoje medicinsko znanje i iskustvo, u zamjenu za njegovo, makar mislim da bih se dosta namučio da dođem do osobe s kojom bih to mogao ravnopravno zamijeniti. Ipak, to bih učinio, jer mi se čini da bih u životu s istom mukom il količinom znanja, daleko bolje materijalno prošao kao neki građevinar, pravnik, ili sl., da ne kažem političar, a vjerojatno me ne bi masirali blaćenjem o korumpiranosti struke, neinformiranošću o onome što je meni kao stručnjaku pridržano znati, a ne bilo kakvom javnom laiku, itd., itd.



wtf

Re: općenito o cjepivima
Pišem vam kao laik s nepotvrđenim informacijama,a ni jedan roditelj ne želi,pogotovo kad se radi o njegovom djetetu,da se osoba od povjerenja,doktor/pedijatar, postavi kao vi.Vjerujte,ima nas puno s takvim pitanjima.
1.OK,kako znati dal je dijete DOBRO cijepljeno ili to saznamo tek nakon cijepljenja kad je šteta već učinjena?

2.Pitam za obavezna cijepljenja,u kojim specifičnim situacijama doktor ne savjetuje cijepljenje?

4.Ako vas zanima tema,na internetu možete pronaći svakakvih informacija s potpisom doktora(više njih) koji osuđuju ,svaki, pojedino cjepivo.Na žalost , na kraju ispada da ni jedno nije sigurno.

5.Malo je roditelja sa znanjem medicine i poznavanjem problematike,ali svi gledamo vijesti.Mislim da je u pitanju bila spomenuta situacija kod nas,a ne vani.Po vašoj logici ,mi u Hrvatskoj bi se trebali cijepiti protiv SVIH bolesti iz Afrike(primjer) ,a ne samo dječje paralize.

6. Da,ali djeca ne jedu pekmez.Barem ne ona sasvim mala koja se cijepe 11x do navršene god. života.Jedno je pojesti i probaviti,a drugo ostaviti pod kožom gdje se ne može riješiti tog "otrova".Po mojem mišljenju.
Nisu svi roditelji isti,neki su sposobni razumijeti medicinu bez diplome.Ima ih sve više.Sve ovisi o spremnosti i mogućnostima doktora da to objasne laičkim jezikom,a i to se može.
U kojim onda cijepivima nema tih opasnih tvari?
Na kraju mali apsurd,cijepimo djecu sa kancerogenim tvarima,teškim metalima i stanicama ljudskih fetusa,majmuna,pasa...ali moramo paziti da ne jedu sol,bjeljanjak,kravlje mlijeko...
Ne pokušavam se pravit stručnjakom i ne napadam vas osobno kao ni čitavu medicinsku struku,samo tražim odgovore.Nemojte to shvatit osobno.Razumljivo je da su roditelji zbunjeni kad na svakom koraku dobivaju oprečne informacije i svjedokom su "svakodnevnih" oprečnih znanstvenih studija.Ipak je teže biti roditelj nego doktor,jer za ovo prvo nema nikakve škole.

Dr. Darko Richter

Re: općenito o cjepivima
1. Jedini način da se to dozna, jest taj da dijete na oboli, iako je sigurno bilo izloženo zarazi; na drugom mjestu jest uzimanje krvi i utvrđivanje ima li pobuđenu imunost na klicuprotiv koje je cijepljeno, no to nije u svim slučajevima 100% dokaz da je zaštita u stvarnom životu potpuna.

2. Niste jasni, da li mislite na to da vam liječnik izričito ne savjetuje cijepljenje, zbog npr. neke kontraindikacije, ili na propust liječnika koji kao zaboravi na obvezatno cijepljenje?

4. Broj 3 ste preskočili. Sada mi dajte mi ta imena i te linkove.

5. Zar mislite da mi nemamo baš nikakve veze s Afrikom. Što mislite, odakle 100-njak slučajeva SIDA-e u Hrvatskoj? A da se pojavi toliko slučajeva poliomijelitisa, također iz Afrike, ili npr. Albanije, digla bi se urnebesna panika, i s pravom. Zato se cijepimo i kada naizgled te bolesti nema, a nema je, baš zato jer se cijepimo. Za razliku od SIDA-e, kod koje nema cjepiva, pa evo vam je, a sigurno nije autohtona u našim geografskim širinama i dužinama.

6. Mislim da vam na većinu opaski iz ove točke jednostavno ne znam laički odgovoriti, pa se bojim da me ne biste razumjeli. [b]Ipak, osvrnut ću se na ono da se medicina može razumjeti bez diplome. Sve je moguće, pa i to, ali je važno da taj sveznadar bez muke zna koje su mu granice u tom razumijevanju, a baš je u tome spor. Dakle, ne da uopće ne može ništa razumjeti, već do koje granice ide ta mogućnost bez diplome, a gdje počinje ono što je ključno: prihvaćanje činjenica s povjerenjem od onoga koga pitaš.
Bez povjerenja u doktora, nema nikakve medicine, jer, zašto onda pitati doktora pitanja tako osobnog značaja kao što je vlastita bolest ili zdravlje? Ako doktor nije na visini, što isto može biti, tada se ode drugom doktoru, to je normalno. A vi se stalno mučite s nekim impersonalnim doktorima koji vama kažu ili ne kažu ovo ili ono, no stalno ostajete nesigurni što vam to oni govore, a i što vam bajaju mediji. Tu vam je jedina pomoć da se obratite nekom doktoru po svojem izboru s povjerenjem i poslušate ga, a ako niste zadovoljni, odite drugome. Još najveće povjerenje stvara izravno plaćanje usluge, jer to djeluje blagotvorno na generiranje povjerenja u platiše, te na porast odgovornosti i zauzetosti onoga koji prima nagradu, pa sam uvijek sklon da ljudima poput vas sugeriram posjet privatnom liječniku, uredno licenciranom. Inače, ja jesam pobornik što šire privatizacije u zdravstvu.


wtf 18.10.2005. 17:35

Re: općenito o cjepivima
2.Da, u kojim slučajevima doktor izričito ne savjetuje cijepljenje?
3.Nisam tu da provociram iako nas je dosta isprovociranih ovom tematikom.Vaš odgovor mi je zadovoljavajući.
4.Evo jedan dio pronađenog:
http://www.vaccinationdebate.com/web3.html
http://www.vaccinationdebate.com/web1.html
http://www.soilandhealth.org/02/0...ibc ... naion.html
5.Dok je polio izvan granica,meningokokna sepsa je unutar granica.To je samo primjer.
6.Mislim da je ,kod onih koji su zainteresirani za ovu tematiku, razumijevanje na razini...naravno,ako imaju doktora koji im može to prevesti na laički.Uostalom, takvi roditelji su upoznati s
med. terminologijom.

Dr. Darko Richter

Re: općenito o cjepivima
Mislim da razgovor privodimo kraju, samo bih dodao nešto pod br.5:
Polio je izvan granica, zato jer se cijepimo, a cijepimo se jer imamo čime, jer to čime se cijepimo zaštićuje odrasle i djecu od najranije dobi, i to protiv svih sojeva virusa, a ima ih 3.
Što se tiče meningokoka, ne zanm kako da vam laički objasnim, ali na svijetu ne postoji cjepivo koje zaštićuje od svih sojeva meningokoka kojih je 4 poznata kao uzročnika meningokoknih bolesti, a nema još niti jedno licencirano za široku uporabu koje zaštićuje djecu mlađu do 2 godine, koja su upravo najranjivija. Na tome ovog časa rade korporacije. A čim razviju i proizvedu na veliko to cjepivo, 100% će se naći neki link na kojem će netko pametovati kako to cjepivo zapravo škodi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 3:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Miminamama,

na zalost ja ne mogu da Vam odgovorim na postavljena pitanja vezana za vakcine.

O homeopatiji znam samo ono sto sam procitala u knjizi koju sam kupila u nadi da cu mozda saznati nesto vise o primeni homeopatije kod dece, apsolutno ne sluteci da ona daje ''resenje'' za skoro sve, pa cak i kako autorka knjige napisa ''AKUTNE BOLESTI'', a tu spadaju OVCIJE BOGINJE, VELIKE BOGINJE, ZAUSKE, MALE BOGINJE, RUBEOLE, DIFTERIJA, VELIKI KASALJ, POLIJOMIJELITIS, MENINGITIS. Ostala sam zaista zapanjena i ne mogu da verujem da bi se neko usudio da dete leci homeopatskim preparatima u slucaju zaraze. Primeniti homeopatske preparate umesto antipiretika, kod glavobolje ili nekih drugih stanja koja ne zahtevaju akciju urgentne medicine mogu da prihvatim, ali lecenje teskih akutnih stanja, meningitisa ... mi zvuci kao SCIENCE FICTION. U protivnom svi bismo bili zdravi, cili i veseli i iskorenili bismo homeopatskim pripravcima sve bolesti.

Jos nesto da dodam, mene zanima kako roditelj koji svoje dete redovno vodi u DZ ili privatnu pedijatrijsku praksu, sa izuzetkom onih koji iskljucivo idu kod homeopate neovisno od njegovog primarnog zanimanja, moze da odluci da ne vakcinise svoje dete, bez obzira na preporuku pedijatra da to ucini, a zatim kada dete recimo ne daj Boze, dobije temperaturu, febrilne konvulzije, septicki sok ... potrazi pomoc tog istog pedijatra ili nadlezne klinike?! Ako nemam poverenja da poslusam savet pedijatra ili klinickog lekara u vezi vakcinacije(i za i protiv), kako onda mogu da u tog istog pedijatra IMAM PUNO POVERENJE da ce leciti dete na adekvatan nacin?!


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 4:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
@Nastasino,
za mene je stvar krajnje jednostavna: ili ce se dete vakcinisati (sa mogucim rizikom od oboljevanja od te neke bolesti u ovom ili onom obliku, rizikom od "nedelovanja" vakcine, sa rizikom reagovanja na neke komponente vakcine i slicno), ili se nece vakcinisati (sa sasvim jasnim posledicama).
Hvala vam na vrlo zanimljivom tekstu; on vrlo lepo pokazuje mehanizam razmisljanja skepticnog roditelja, i daje mnoge odgovore na moje pitanje. Nadam se da ce mi i neko od roditelja protivnika odgovoriti na gornje pitanje - sta (konkretno) vidi kao alternativu, ako svoje dete ne vakcinise od, recimo, poliomijelitisa.
A - homeopatiju cu sada da zaobidjem :).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 4:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
P.S. Ova konstatacija iz vaseg teksta mi je posebno duhovita:

7. Mikroorganizmi (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) NE STVARAJU BOLESTI. Oni su važan element u čišćenju organizma i procesu ozdravljenja.

Podsetih se jedne davne prakse, iz istorije medicine, gde se kaze da se u pretproslom veku sifilis lecio - malarijom :). Spiroheta palida je osetljiva na temperature preko 40 stepeni, pa su ljudi mislili..... :). Boze, da nije strasno.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 4:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 28, 2006 2:30 pm
Postovi: 12
Vidim da se ovde diskutuje. Onako sam preletela preko tekstova, opsirni su. Mozda zaista treba preci na PP. A opet, s druge strane, kome bi ja sad pisala ?

Jedno pitanje:
Zasto se neko umara trazeci nov nacin produzenja ljudskog veka, kada je to odavno produzeno upravo zahvaljujuci medicini?
Bolje i duze od ovoga sto relativno zdrav covek moze da prozivi - ne treba. U cemu je poenta? Zar neko stvarno misli da su ranije, kada vakcina nije bilo, ljudi lepse, zdravije i duze ziveli? Hej, pa ja ne bih vise od 80 ni slucajno! To je mucenje.
Hocu da kazem da je zivot isuvise kratak da bi covek sebi dozvolio da stalno bude bolestan, bolesljiv, iscrpljen ili da u sred zivota naprasno umre od neke praistorijske zaraze zato sto bezi od onoga sto medicina preporucuje. To izbegavanje moze mu samo sacuvati neke organe, ali telo umire, pa to ti je. Mozak je najvazniji: Dok si svestan svoje svesti - tu si - medju ljudima. Organe mozemo sacuvati ne uzimanjem lekova, ali za koga ih cuvamo? U kojoj to godini zivota ce nam biti potrebni "neotpakovani organi"? 70-oj, 80-oj ili 90-oj? Ja bi ih cuvala svakako kada bi to bila neka 180-ta godina, ali nema sanse da covek toliko opstane.
Eto ja malo da razbijem monotoniju. I sto rece neko (mislim da je "guci") nek su nam decica ziva i zdrava. Ja bih jos dodala i vakcinisana!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 02, 2006 12:51 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 27, 2005 6:03 pm
Postovi: 97
Evo sat citam ovu temu i sama sam zbunjena
Ja sam u Njemackoj i moja curica je ovdje rodjena ,primila je sve vakcine koje je trebala i niko me nije pitao za moje misljenje i da li se ja slazem(ako nekog interesuje koje su to napisat cu)
Nisam nepismena ni glupa da mi je neko to podmetnuo ili nesto precutao Ovdje je vakcinacija obavezna i to po njihovom planu i programu Mjesec pred vakcinu dobili bi pismo u kojem nas podsjecaju da je vrijeme za vakcinu i u kojem je objasnjno o kojoj je vakcini rijec i da nas napomenu da napravimo termin kod dr
Vakcine koje nisu obavezne a koje neki dr preporucuju su za gripu ,mada ni jedan pedijatar nije za to, za krpelje, i za te vakcine vas pitaju da li zelite i objasne o cemu je rijec
Moja mala je imala redovnu kontrolu U8 i tu nam je dr objasnio prenosti vakcinisanja ,za varcele Kad sam ga pitala da li je on to dao svojoj djeci rekao je da jeste (znam da ima 3 manje djece),isto tako mi je rekao da im nije dao vakcinu za gripu
Mi smo nazvali naseg starog dr koji je sad u penziji i pitali za misljenje on se slozio da dijete treba vakcinisati kao zasto da boluje nesto sto moze izbjeci a niko ne garantuje da ce tu zarazu dobiti sad ili kad poraste a tad se puno teze podnosi
Pristali smo ,naravno zao mi je djeteta da ga bodu ali ako je bolje za nju nema izbora Danas je primila vakcinu i sad poslije svega procitanog ovdje malo sam se uplasila ,da li sam pravilno postupila
Ako nekog interesuje nacin vakcinisanja u Njemackoj , ja cu napisati


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 02, 2006 7:12 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
annamaria je napisao:
Pristali smo ,naravno zao mi je djeteta da ga bodu ali ako je bolje za nju nema izbora ....


Kako ovde ispada, mate izbora..... I moja mati je 1972. mogla da odluci da me ne vakcinise od variole, recimo, kao i od mnogo cega drugog.... :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 02, 2006 4:45 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 27, 2005 6:03 pm
Postovi: 97
Vec sam napisala izbor imate kod nekih vakcina a kod onih pod obavezno ,nema izbore sem da dr kaze suprotno
Raspitala sam se kod jos nekih prijatelja i svi isto kazu, imate obaveznu vakcinaciju i one ako zelite kao gripa ,krpelji ,varcele ili sta ja znam koliko jos toga ima


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 04, 2006 11:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
annamaria je napisao:
Vec sam napisala izbor imate kod nekih vakcina a kod onih pod obavezno ,nema izbore sem da dr kaze suprotno
Raspitala sam se kod jos nekih prijatelja i svi isto kazu, imate obaveznu vakcinaciju i one ako zelite kao gripa ,krpelji ,varcele ili sta ja znam koliko jos toga ima


Napiši, molim te, kalendar vakcinacije u Nemačkoj. Itekako me interesuje.
Hvala! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 06, 2006 10:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
miminamama je napisao:
@Natasa,
nemojte zameriti, mozda se nisam jasno izrazila; ja shvatam vase zanimanje kao roditelja zainteresovanog da njegovo dete izbegne moguce nesrece i komplikacije (ne)potrebnog vakcinisanja, ali sam pomislila da mozda (ne dao Bog) imate neki konkretan problem/posledicu vakcinacije u porodici. Zato sam i rekla "smem li" da pitam.
Ako sam dobro razumela, svi vasi su dobro i zdravo, jedino je u pitanju vasa borba da se uputite u stvari i time ih zastitite od mogucih komplikacija?
Da li mozda licno znate osobe cija su deca imala posledice od neodgovarajuce, neadekvatne vakcinacije?

Hvala na odgovoru i paznji.

Sada razumem miminamama (zaista nema potrebe da mi persiraš) i nadam se da ćeš i ti mene razumeti da ne želim da pišem detalje o iskustvu moje porodice, možda samo toliko da nije dobro. Potrudiću se ipak da objasnim neke stvari, mada sam većinu odgovora već ponudila (u prvih nekoliko kraćih na ovoj temi, one dugačke slobodno preskoči). Mene ne vodi želja da bih izbegla posledice koje nosi vakcinacija. Ne brinu me toliko reakcije neposredno posle vakcinacije, mnogo više me brine uticaj vakcinacije na telo koji se ispoljava kroz xy godina. Ja o zdravlju razmišljam drugačije, moj način života je drugačiji. Ništa od toga ne namećem drugima. Prihvatam život onako kako dolazi sa svim lepim i ružnim, ako dođe bolest pokušavam telu da pomognem da se samo izbori. U vakcine ne verujem, smatram ih nepotrebnim, a iskustva (moje porodice, drugih porodica koje sam upoznala, ona koja sam pročitala na internetu) su tu samo kao činjenice koje potvrđuju da vakcine ipak nisu "sigurne i efikasne".
miminamama je napisao:
Dakle, mene zanima sta roditelji koji su protiv vakcinacije, i koje vakcinacije odredjeno, zaista vide kao alternativu?

Ne razumem ovo tvoje pitanje. Trazis alternativu za ... kao zaštitu pred bolešću? I taj odgovor sam napisala. Zdravlje je posledica zdravog načina života. Jedan od prvih zadataka pri proučavanju vakcina je bio da se upoznam sa svakom od tih bolesti protiv kojih je vakcinacija obavezna. Šta je uzrokuje, koji su simptomi, moguće komplikacije, načini lečenja itd. Mnogo vremena sam potrošila, i još uvek trošim, čitajući sve to i nije mi žao nijednog trenutka. Smatram i da je neodgovorno misliti da je vakcinacijom sve završeno po pitanju zaštićenosti i obaveštenosti o zaraznim bolestima. Uostalom ne postoji vakcina protiv svake zarazne bolesti koja nam preti i ako postoji verovatnoća da će me ubiti neka od bolesti protiv koje postoji vakcina onda postoji još veća verovatnoća da će me ubiti neka od zaraznih bolesti protiv koje nema vakcine..

Ja ne vidim ništa smešno u tome da je 150 ljudi ismejalo jednu osobu. Uostalo, kroz istoriju, veliki umovi su često bili ismevani. S obzirom da si stomatolog sigurno si upoznata s polemikom o štetnosti amalgama u plombama. Većina tvrdi da nije štetan, a opet sve više zubara (ograničiću se ovog puta na "razvijeni zapad" jer ne znam kakva je situacija u Srbiji) u svojim ordinacijama nema amalgamske plombe i to pre svega zbog sopstvenog zdravlja, a tek onda zbog moralne obaveze do pacijenata (da u svojoj praksi ne koriste nešto što sami smatraju potencijalno štetnim). Baš zato što ne misle svi isto je ovaj svet tako lep i zanimljiv. Ja prihvatam različitost i nemam problema s njom.

I još ovo, možda nekome bude interesantno. Pominjali smo u ovoj temi neke evropske zemlje, pa evo još jedne. Švajcarska - u delu u kome se govori nemački jezik vakcinacija nije obavezna; u delu u kome se govori francuski kao obavezne se zahtevaju iste vakcine kao i u Francuskoj; u delu u kome se govori italijanski obavezne su vakcine kao i u Italiji i pri tom Italija i Francuska ne zahtevaju iste 4 vakcine kao obavezne. U čemu je stvar? Deca su ista, bolesti su iste...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 06, 2006 10:46 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Simpatičan članak o Nemcima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 07, 2006 12:02 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Citiraj:
Zdravlje je posledica zdravog načina života.

Potpuno tacno ali mene samo interesuje koliko mozemo zdravo ziveti ako zivimo u "urbanoj" sredini sa svim posledicama moderne tehnologije i "zdravog" nacina ishrane i odrzavanja higijene i udisemo "zdrav" vazduh?
Sto se tice Svajcarske,to je zemlja sa demokratskim uredjenjem ali bukvalno i niko ne moze da jos uvek da dostigne nivo koji drzi Svajcarska po pitanju bilo cega pa tako i vakcinacije.

P.S.
Otvorite temu -Homeopatija- i napisite nesto o tome jer mozda ima ljudi koje bi moglo da zanima o cemu se radi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 07, 2006 2:51 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
I ja isto u zadnje vreme cesto nailazim na oprecna misljenja po pitanju vakcinacije! Na zalost, ne posedujem nikakvu dokumentaciju, niti naucne radove, ali na osnovu zdravog razuma (koji opet ne mora da znaci da je ispravan), na pricu jednog alternativca kome jako verujem, jer me je nakon dugog niza godina povlacenja po raznim ordinacijama, jedino on "izlecio", dosla sam do zakljucka (znaci, ovo je samo na osnovu njegove price) da se ubrizgavanjem raznih vakcina koje stite od jedne bolesti, bas nakon xy godina, organizam dovede u bolesno stanje od neke druge "boljke" i da se u stvari na taj nacin "kontrolise" (izmedju ostalog) i pravi ravnoteza na planeti.


Svi imamo razlicite stavove, i svako sebe leci (i svoju decu, ko ih ima) na nacin koji smatra ispravnim! Ja za sebe primenjujem upravo isti kao i Natas@, a to je da pokusavam telu da pomognem da se samo izbori ako dodje do bolesti. Imala sam tu nesrecu da postanem alergicna na penicilin i od tada bukvalno "cvikam" od svih lekova, i od tada (a proslo je punih 9 godina!!!!), svaki prepisani antibiotik sam zanemarila, i pokusala bas na taj nacin da se izborim sa prehladama, i svaki put sam ozdravila a da nisam antibiotike koristila. Do pre 9 godina sam se i nagutala lekova i naprimala inekcija (ja mislim kao niko u zivotu!!) i stalno sam bila bolesna. Od tada (kada sam prestala da ih pijem) sam samo 3 puta koristila (za upalu jajnika), a bila sam bolesna mozda jednom u dve godine!!!


Znam da su tema vakcine, a da ja sada pisem o antibioticima, ali vidim, zasli smo malo i u plombe :lol: , pa Vas sve molim da mi ne zamerite!! :wink:


I ja sam potpuno sludjena, odrasla sa antibioticima, sada bih ih samo pod pretnjom :lol: , ne kazem, za mnoge ozbiljne bolesti pomazu, a opet, sa razvojem i drugih vidova medicine, koji kod nas jos uvek nisu zaziveli (mislim na Srbiju) doslo je do konfuzije u mojoj glavi, i stvarno ne znam kako bih se sada opredelila da imam dete??!! :o


Zato mislim da o svemu treba pisati javno, a ne na PP, da se vidi sto vise razlicitih misljenja, pa svako neka proceni i odluci prema svom nahodjenju.

Znam da moze da se kaze da te stvari nisu za "slobodnu procenu" i da ima ko o tome da misli, ali ne retko se desava da bas ti koji su zaduzeni da razmisljaju, vrlo cesto i omanu. A mi smo kolateralna steta.

Nisam ja u svojoj glavi totalno ni za ni protiv bilo koje "strane" (kao sto vec rekoh, sludjena sam po tom pitanju totalno) i drago mi je sto mogu na ovako jednom mestu da procitam vise razlicitih misljenja, ali i dalje mi kuva u glavi!! :lol: :lol: :lol:


Pozdrav svima, i ne ljutite se jedni na druge, ovde smo da razmenimo misljenja i iskustva kako bi nam svima bilo lakse, a to nam je valjda svima i cilj??!!


Pozdrav, Majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 07, 2006 12:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Natas@,

meni stvarno nije jasno zasto Vi uporno pisete o drugim zemljama, a pri tome ne zelite da se osvrnete na onu ciji ste rezident, a koju nazivate banana republikom. Svaka cast g-dji vmilka koja je bez ustezanja napisala i sta misli i kakva je situacija u Italiji. Pa, ko se ljuti nek se ljuti. A mislim da razloga ljutnji nema.

Sto se tice Svajcarske mozda je zgodno da se pomene da ova relativno mala zemlja sa svojih 7.5 miliona stanovnika (Beograd ima oko 4 miliona) i prosecnom platom radnika 6-7.000 franaka ( U Srbiji oko 180 EURA) spada po istrazivanjima mnogih agencija u za zivot NAJIDEALNIJE, kao i da se Crih(nemacki kanton) smatra NAJIDEALNIJIM gradom za zivot od svih svetskih gradova. Za celu Svajcarsku vazi da nigde u svetu koncentracija NOVCA na tako malom prostoru nije veca!!! I naravno u Svajcarskoj (ko je bio zna) NE MOZETE kupiti hranu na ulici kao u Srbiji! Nema fast-food-a!

E, ako gornju pricu prenesete u prosecnu porodicu u Srbiji, mislice da im citirate Andersenovu bajku. Ovde ljudi zive na ivici siromastva, sa prosecnom platom od 15.000 dinara, udisu BENZEN cija je petostruka koncentracija u vazduhu ovde normalna, jedu hranu iz zemljista obogacenog osiromasenim uranijumom, nose radioaktivnu kinesku odecu, deci kupuju radiokativne kineske igracke (jer to ne znaju i NEMAJU za bolje), ubijaju se jer im kladionice i banke ''stezu omcu oko vrata'' iz dana u dan, UMIRU SVAKODNEVNO JER IM NISU DOSTUPNI SAVREMENI NACINI DIJAGNOSTIKE I LECENJA... TOLIKO O ZDRAVOM ZIVOTU I RECENICI:

Citiraj:
Natas@
Zdravlje je posledica zdravog načina života.


Ova maksima je sjajna, ali ne i siroko primenjiva u vecini istocno evropskih zemalja, Africkom kontinentu, Azijskom kontinentu...

Za Svajcarsku je sasvim OK. I naravno za one malobrojne koji i u siromasnim zemljama imaju kao sto rece vmilka ''debeo novcanik'', pa mogu sebi da priuste ZDRAV NACIN ZIVOTA i dobrog nutricionistu koji ce da im objasni sta to uopste znaci!

Citiraj:
Trazis alternativu za ... kao zaštitu pred bolešću?


Homeopatija upravo nudi preventivu ZARAZNIH BOLESTI (kao ALTERNATIVU vakcinama) protiv kojih savremena medicina nudi VAKCINE kao izbor.

Homeopatija kao preventivu nudi:

Varicella 30 za ovcije boginje
Parotidinum 30 za zauske
Morbilinum 30 za male boginje
Rubella 30 za rubeolu
Difterinum 30 za difteriju
Pertusin 30 za veliki kasalj
Polio 30 za polijomijelitis

Vrlo je zanimljivo da se svi ovi preparati koriste prema preporuci ''pocevsi od trenutka kad bi beba primila vakcinu za...".
U cemu je poenta, da li to HOMEOPATIJA priznaje veliki RIZIK oboljevanja i posledica kod beba i odojcadi?!

E, ovaj podatak je jos zanimljiviji, verujem da ce ga mnogi medicinski radnici sa odusevljenjem docekati:

Citiraj:
Homeopatski lekovi difterinum30, parotidinum 30, rubela 30, meningitis 30, polio 30, varicela 30 i variolinum 30 PRAVE SE OD STVARNIH PROIZVODA ODGOVARAJUCIH BOLESTI???!!! (ILI, PONEKAD OD VAKCINA???!!!PROTIV NJIH), a spravljaju se u potencijama do 30C; to znaci da u leku nema stvarne materijalne cestice proizvoda bolesti?????!!!!!!!, zbog cega je savrseno bezbedno uzeti ga.


Posebno je zanimljiva teorema o XY godina posle kojih ce se ispoljiti ''SVA NEGATIVNA DEJSTVA VAKCINA''. Koji bi odgovor bio na XY godina posle kojih ce neminovno OBOLELOM OD HEPATITISA B biti dijagnostifikovana ciroza jetre ili druge sistemske bolesti. Evo u slucaju moje majke nije proslo mnogo, u proteklih 28 godina vise puta bila je hospitalizovana na infektivnom odeljenju VMA, postala je teski srcani bolesnik i jetra ceka na transplantaciju kako bi joj se omogucio normalan zivot. Dakle ta teorija XY je totalna ZABLUDA i PARADOKS! Ili mozda homeopatija nudi CUDOTVORNO RESENJE za zarazenog hepatitisom B koji je iz akutnog presao u HRONICNI?! Ili preventivu zaraze ovim virusom?!

Meni je sasvim normalno da za febrilna stanja, alergijski rinitis, kasalj, razne alergije ... potrazim pomoc u PRIRODNIM PREPARATIMA, ali za zarazne bolesti zdrav razum mi nalaze da pomoc potrazim u savremenim medicinskim i farmaceutskim dostignucima.


Pozdrav svima,


Natasa

P.S. Kada bi se sa detetom nasli u sredistu zarista polijomijelitisa, pertusisa, boginja... (na putovanju, u Vasem okruzenju...) da li bi bili 100% spokojni da ce Vam dete ostati zdravo ili se uspesno izleciti po eventualnoj zarazi homeopatskim lekovima?! Ukoliko se zarazi hocete li ga odvesti pedijatru ili homeopati?! Ukoliko dodje do komplikacija hocete li ga odvesti u nadleznu KLINIKU ili opet HOMEOPATI?! Hocete li uraditi laboratorijske analize ili cete zamoliti homeopatu da Vam posle visecasovnog razgovora postavi dijagnozu?!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 32 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: