Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: ovčije boginje
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 8:53 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 10:07 pm
Postovi: 92
Moja cerka od tri godine proslog petka je dobila boginje.Krenule su da izlaze,u velikom broju,medjutim samo njih desetak po celom telu su bile kao vodeni plikovi koju su pukli i formirale su se krastice.Ostatak se prosto zasusio bez plika i kraste i krenule su da se povlace.Danas posle samo 9 dana dete izgleda kao druga deca posle 20 dana bolesti.Da li je to zabrinjavajuce s obzirom da mi je neko rekao da sve sto ne uzadje napolju izlazi unutra i tako postaje jako ozbiljno? Da li je potrebno da je odvedem kod lekara i kakvo misljenje imate o kupanju dece sa boginjama sto se danas preporucuje?Ja nju nisam kupala ali planiram.Molim Vas za misljenje i iskustva!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 4:51 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Zvuči kao prosečne ovčije boginje, za većinu dece izgledaju tako.

Za mehuriće je bolje da se sasuše sami od sebe i ne treba ih posipati praškom ili nečim drugim. Kada puknu povećava se mogućnost da dođe do infekcije i to je jedna od komplikacija kod ovčijih boginja, a i veća je verovatnoća da na tom mestu ostane ožiljak ("rupice").

Tuširanje je dozvoljeno, ne treba brisati dete već samo nežno tapkati mekanim peškirom. Predostrožnost je opet samo zbog moguće infekcije ako mehurići puknu. Vruća voda povećava svrab, pa se zato preporučuje mlaka.

Još jedan problem boginja je da dosta oslabe imunski sistem, zato je dobro da ne ide odmah u vrtić, da se dobro oporavi (npr. vakcinacija se odlaže za 6 nedelja posle boginja).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 04, 2008 3:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 3:06 pm
Postovi: 26
Lokacija: bačka topola
Evo i moji sinovi su sad preležali ovčije bogonje stariji sin je teže podneo ima 3.5 god a mladji ima 7. meseci i dobro je podneo a sad oba njih su u gripu a mali bi trebalo da primi i vakcinu pa čekam da ozdrave


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 04, 2008 5:45 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Ne zalazim cesto na "Pedijatriju", ali bas me zanimalo da li ce se ponoviti jedan od onih retardiranih saveta da se dete ne kupa/tusira nedelju dana ili dve nedelje. Neverovatno je koliko infektologa i pedijatara i danas to savetuje roditeljima... Hvala Natasi koja je dala pravi savet. Pranje (kupanje/tusiranje) naravno, uz blago tapkanje peskirom tokom brisanja.


O zaraznosti - kad otpadne i poslednja krasta, dete vise uopste nije zarazno.

Sve najbolje!

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 04, 2008 7:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 12:09 am
Postovi: 612
Ti "retardirani saveti" su, upravo davali doktori kada sam ja bila mala, ali sam ipak bila kupana kada sam imala boginje, prema tome ne biste trebali osudjivati kolege, mozda ste i Vi tada tako razmisljali kao sto neki to jos uvek cine ... :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 30, 2008 9:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 9:12 am
Postovi: 2
Ja imam 15 godina...I dobila sam boginje pre dva dana...Dosta su izbile...I strasno me svrbe...Ja sam ubedjena da mogu da se tusiram kad imam boginje,ali se moji roditelji strasno bune,i to mi ne dozvoljavaju..A jos vise su se ohrabrili kad im je i moja doktorka rekla da ne smem da se tusiram...Ja vise ne mogu da izdrzim,ne mogu da spavam,imam i onaj talk ali ne pomaze,vec sam jedan istrosila....Nisam htela da otvaram novu temu,posto sam nasla ovu...Pa bih vas molila da sto pre dobijem neki savet,plasim se oziljaka,a svrbe neizdrzljivo,ne mogu vise da podnesem to sa talkom,a cula sam da se moze tusirati u nekom rastvoru,samo mi objasnite u kom,i kako..???!!!!
Nadam se da cete uskoro odgovoriti...
Unapred hvala...
:cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 31, 2008 12:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Postovi: 237
Ma daj, nismo u srednjem veku - tuširaj se slobodno, samo pazi da ne zakačiš neku boginju i nemoj se trljati peškirom, no samo tapkaj ;)
I uživaj u blagodetima modernog doba - kupaonicama :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 31, 2008 3:34 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Letos je moj klinac imao ovčije boginje i na pitanje-smem li da ga tuširam, kupam...dobila sam odgovor da je tuširanje obavezno zato što se time sprečava superinfekcija krusti od nataložene prljavštine, talka, znoja plus što svaki čovek na svom telu ima milion bakterija koje samo čekaju pad imuniteta, otvorenu ranu i prljavu sredinu da bi napravile haos.
Dakle, istuširaj se normalno, ispolivaj se blagim-svetlo roze-rastvorom hipermangana i blago se posuši peškirom. Što se tiče talka, iskustvo je pokazalo da su kudikamo bolje emulzije na bazi anestezina i mentola koje se prave u apotekama.
Objasni roditeljima da medicina napreduje i da su se neke stare metode lečenja i nege pokazale kao loše.
Sve najbolje
Ksenija


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ovčije boginje
PostPoslato: Sub Jan 14, 2012 10:29 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 9:07 pm
Postovi: 162
Lokacija: Podgorica
drago mi je sto sam nasla ovu temu.
moj sin ima boginje i doktorka mi je rekla da mogu da ga tusiram mlakom vodom. sto i radim. ali moje pitanje je malo drugacije...kad smijem da ga tusiram samponom? tj da mu operem kosu? i kad smijem da ga izvodim napolje? dobio je boginje prije 8 dana. molim za odgovor. unaprijed hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ovčije boginje
PostPoslato: Pon Feb 27, 2012 11:09 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 27, 2012 10:38 am
Postovi: 2
Dragi lekari i forumaši,

molim vas za pomoć. Moj sin je pre tačno 15 dana dobio osip za koji smo odmah posumnjali da su ovčije boginje (minijaturni vodeni plihčići sa okruženi crvenilom koji svrbe). Prvo je izbilo 5-6 tih plihčića, od kojih su 2 bili na bradi, ispod usta. Sutradan smo otišli kod lekara, koji je dijagnostifikovao ovčije boginje. Tokom noći i tokom tog, drugog dana, izbilo je još desetak tih plihčića, koje smo mazali nekom slovenačkom penom (preporuka pedijatra) kako bi se smanjila iritacija, i ublažile ili izbegle ostale posledice ovčijih boginja (infekcija češanjem i sl). Više nijedna boginja nije iskočila, a svrab je u potpunosti nestao praktično drugi dan od dolaska lekaru. Ti plihčići su postali crveni, i dalje se nisu širili (ostali su sitni), a crvenilo oko njih je nestalo. Posle 2 nedelje crveni plihčići su postali minijaturne krastice koje su se osećale samo na dodir, prilikom kupanja (teško ih je bilo uočiti sa daljine veće od pola metra). Otišli smo na kontrolu, a lekarka nam je rekla da to ipak nisu bile varičele, već nešto što jako liči na ovčije boginje (mislim da je rekla da se to zove STAFILUS, ili nešto slično). Rekla da da to nije opasno, i sin je dobio potvrdu za odlazak u vrtič.

Imamo još dvoje dece, i 15 dana od pojave pravih ili lažnih ovčijih boginja, niko od njih nije dobio slične simptome, niti bilo kakve druge (deca su zdrava i nemaju ovčije boginje).

Mene zanima sledeće:

1) da li mi možete reći nešto više o tom "stafilusu". Roditeljima jednog deteta iz vrtića su imali slično iskustvo, s tim što njima lekar nije spominjao "stafilus" (nego je samo rekao da to nisu bile boginje).

2) da li se nekim testovima krvi može ustanoviti da li je dete (ili odrastli) ipak preležao ovčije boginje.

Hvala vam svima mnogo!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: