Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 02, 2008 2:00 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
uh vrlo je diskutabilno shta ce nekom detetu biti stresno a shta ne!
I da li ce deca reci i na neki nachin manifestovati bash sve sto ih plashi tako da to roditelj primeti? hmm chisto sumnjam!

ja se ceo zivot plashim roda i klovnova! o da! :) pa to nisu znali moji roditelji, chini mi se da su shvatili kada nisam htela da odem u cirkus a svi ostali su trchali da vide klovnove!

srecom nisam imala problem sa mucanjem ali najbolja drugarica je imala, i reshila je svoj problem pevanjem, upisla je muzichku shkolu, solo pevanje i ispravila svoj govor....

kod dece je to vrlo verovatno faza, imam malu komshinicu koja tako slatko krene da pricha i ono shto joj je bitno u rechenici ponovi minimim pet puta!

hheheh sad se secam i moje majke, koja je stariju sestru rodila kao jako mlada i naravno pogubljena, uplashena, prvo dete, nepoznata okolina, nov posao, sve novo i josh njeno prvo dete ne pricha, i kad pricha malo shta kaze, obrati se doktoru, on je tako dobro proceni i da joj sirup...dodju kuci posle posete doktoru i moja majka tad prochita shta pishe na sirupu, da je namenjem mentalno zaostaloj deci :) naravno tog trenutka sirup baci u smece a moja sestra progovori kad je htela ;)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: mucanje
PostPoslato: Sre Apr 02, 2008 8:19 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 8:05 pm
Postovi: 767
biljanag je napisao:
da li mozete da opisete karakter vase dece,kakva su,kome su privrzena itd.Moja cerka je jako privrzena meni,nikog ne slusa i manipulise nama tj.suprugom i sa mnom.i imam osecaj da kad sam stroga ili kad je malo lupim po guzi da se mucanje pogorsa,kao da to radi da bi dobila sta zeli.ne znam mozda gresim ali toliko koristi to sto ja pokusavam da budem dobra majka da ja ne smem da se usudim da budem stroga i zabranim neke stvari jer mislim da ce mucanje biti jos gore.


O,da deca su mali energetski vampiri,a roditelj zivotinja najizdrzljivija na svetu.Sve ove frustracije sam prezivela sa prvim detetom i zahvaljujem se svim nebeskim silama sto sam rodila drugo jer da je ostao jedinac verovatno bi bio kompletan idiot.
Nemam pametan savet za vas jer tajna je jedino u opustanju roditelja,a to ja mogu da vam savetujem do besvesti,ali vi se necete opustiti dok ne dodjete do saznanja:
a)da se katastrofalne situacije desavaju vrlo retko
b)da ce dete na ovaj ili onaj nacin svakako odrasti u mrzovoljnog tinejdzera kome je sve glupo i smoreno
c)da ma kakvo god vase dete bilo vi cete ga voleti zato sto je vase i tako slatko i umiljato i ......

U mom postu nema resenja samo iskrena podrska i informacija da vas potpuno razumem. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: mucanje
PostPoslato: Sre Apr 02, 2008 1:27 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 2:38 pm
Postovi: 77
Lokacija: srbija
da samo sto je moje drugo dete mali monstrum,a ne prvo.sa prvim moze da se dogovori ali sa cerom to ide mnogo teze.valjda zato sto je mladja pa smo joj sve pustali.kao pusti nju ona je mala,a i to mucanje se sad pojavilo pa joj jos vise povladjujemo.ne znam


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 04, 2008 2:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 3:50 pm
Postovi: 24
Biljanab ,ja cu vam reci da ste srecna majka ako su vam djeca privrzena i imate vremena da im posvetite.Ja na poslu provodim puno vremena tako da ja nemam puno vremena za njih ,ja samo mogu da zalim sto od obaveza ili umora nemogu biti vise uz svoju djecu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: mucanje
PostPoslato: Pon Apr 14, 2008 8:59 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 2:38 pm
Postovi: 77
Lokacija: srbija
ok.ali ja ponekad pozelim da odem na posao kog nemam.
ali opet sam sretna sto sam sa njima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Zabrinuti tata....
PostPoslato: Pet Maj 16, 2008 9:18 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 16, 2008 9:08 am
Postovi: 6
Roditelj sam Marte od tri godine. Pre dva dan je pocela da muca.
U porodici je zadnjih dana bilo je tenzije izmedju mene i supruge. Marta je osetljivo dete...lepo prica...razgovetno. Pre dva dana imala je rodjendan. Cini mi se da je nismo dovoljno pripremili na to. Rodjendan je bio pun iznenadjenja. Vatromet....pokloni...dva dana drugara. Sutra dan posle rodjendana pocela je da muca. Muca tipa "i..i..i... ja hocu..."
ili "o...o...o dakle je ovo" ili "k...k...kad cemo da krenemo".
Sinoc se bas namucila da isprica dogadjaj iz parkica...U, u, u pa je na kraju viknula i promenila rec nemogavsi da je izgovori...

Molim za savet i sta da radimo.
Supruga i ja smo se odmah smirili...pravimo lepu i mirnu atmosferu bez tenzija...STA NAM JE DALJE CINITI?

Zabrinuti roditelj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 3:17 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 08, 2008 2:40 am
Postovi: 5
Lokacija: ZEMUN
Ne znam da li iko vise cita ovu temu, ali je meni upravo sada aktuelna!

Imam cerkicu Martu od 25 meseci koja je pocela stvarno da prica tek sa 20 meseci. Naravno, nismo je bas uvek razumeli, ali se to popravljalo iz dana u dan. Iako ne ume da izgovori sve glasove i reci, govorila je tecno i prilicno brzo do precetiri dana, kada je, rekla bih, iznenada, pocela da zamuckuje u prvom slovu ili slogu reci koju hoce da kaze. Nismo se zabrinuli jer smo smatrali da joj misao ide brze nego sto to moze da iskaze, da je uzbudjena i sl, a onda se to preko noci pogorsalo i sada su to konstantna otezanja glasova i mucanje slogova tipa: o-o-o-o-ovo, mmmmm-mama, da-da-daj...

Svekrva je zakljucila da je dete dozivelo traumu (jer je mama, naravno, grdi kad je neposlusna, i zaboga, podize glas :x ) ali mi znamo da to sigurno nije posledica traume. Procitali smo da se to dogadja mnogoj deci u ovom uzrastu, ali bismo ipak posetili logopeda, pa nam treba i neka preporuka, ako imate.

Unapred hvala!

_________________
CARPE DIEM!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 11:35 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 16, 2008 9:08 am
Postovi: 6
Draga moja nista se nesekiraj. I mene je tasta oplela sve sa surakom...to su gluposti...moras nekako da vaspitavas decu. Valjda se nederes svaki dan....Moja preporuka ti je posle obilazenja i Jovanove i jos nekih institucija Institut za govorne poremecaje Kralja Milutina 54 Dr budimirka Ruzic Simic 011/2686615 ili 011/2681667......SRECNO


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 1:03 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Pozdravite svekrvu :)

I odshtampajte joj ovaj tekst, da i ona naauchi neshto!

Mucanje (balbuties) je poremećaj fluentnosti govora koji onemogućava normalan tok govora.
Svako je ponekad disfluentan, no ono po čemu se osoba koja muca razlikuje od nekog sa normalnim govornim disfluencijama je vrsta i učestalost tih disfluencija.
Mucanje je kompleksan poremećaj koji se manifestuje kroz natprosečan broj govornih disfluencija, ali može uključivati i čitav niz dodatnih komunikacijskih, emocionalnih i poremećaja u ponašanju.

Mucanje je, dakle, višedimenzionalni problem koji utiče na osobu kao celinu i koji pored očiglednih govornih poteškoća može obuhvatati i negativna osećanja i percepcije kod osobe koja muca kao što su poniženje, stid, krivnja, anksioznost, frustriranost, nedostatak samopouzdanja te osjećaj manje vrednosti.

Mnoge vidljive karakteristike mucanja se odnose na naučene, često neprilagođene oblike ponašanja koje osoba koja muca koristi kako bi izbegla ili odgodila mucanje.


Karakteristike mucanja ogledaju se u sledećem:

Repeticije ili ponavljanje glasova ( b-b-b-bicikl), slogova ( ku-ku-kuća), delova riječi ( koš-koš-košarka), čitavih reči i fraza.

Prolongacije ili neprirodno dug izgovor glasova ili slogova ( aaaaaaautomobil)

Neadekvatne pauze, oklevanje ili bezglasni zastoji u govornom toku nastali usled blokiranja vazdushne struje

Govor u naglim trzajima, dok osoba pokušava da započne ili održi fonaciju

Nepravilno disanje

Izbegavanje da se sugovornik gleda u oči

Izbegavanje određenih reči i svakodnevnih govornih situacija

Negativna osećanja kao što su poniženje, frustriranost, osećaj manje vrednosti itd. (u kasnijim stadijima poremećaja)

Ostale reakcije vezane za mucanje, odn. reakcije koje prate mucanje kao što su napetost mišića usana, vilice, i/ili vrata; drhtanje usana, vilice i/ili jezika tokom pokušaja da se započne govor; nervozno lupkanje stopalom o pod, treptanje očima, trzaji glavom i razni tikovi (a sve to u cilju kako bi se izbjeglo mucanje).
Postoji mnogo ovakvih reakcija koje variraju kod različitih osoba.

Varijabilnost u težini mucanja, zavisno od govorne situacije, sugovornika i poruke koja se želi preneti.
Može se desiti da osoba koja muca govori fluentnije u logopedskoj ordinaciji nego u školi ili na radnom mjestu; ili da uopće nema poteškoća prilikom izražavanja kakvu večeru želi kod kuće, dok ima znatne poteškoće prilikom naručivanja jela u restoranu.
Konverzacija sa supružnikom može biti lakša nego sa poslodavcem. Osoba može biti potpuno fluentna kada pjeva, ali imati znatne govorne poteškoće prilikom telefonskog razgovora itd.

Osećaj gubitka kontrole. Osoba koja muca može iskusiti strah od određenih reči, glasova ili situacija, strah od mucanja, te osećaj neugodnosti i srama.
Određene glasove i reči je moguće izbeći.
Reč, za koju osoba misli da ju je teško izgovoriti, može biti zamenjena nekom drugom, ili određena govorna situacija može biti izbegnuta u celosti.
Na primer, osoba koja muca možda uvek čeka da se netko drugi javi na telefon, ili radije obilazi prodavnice sat vremena nego da pita prodavca gde se određena stvar može pronaći.
Ovakve reakcije na mucanje se javljaju u kasnijim stadijima poremećaja.


Normalne disfluencije

Svako je ponekad disfluentan u smislu ponavljanja ili prolongacije određenih reči i uzvika.
No disfluencije kod osoba koje ne mucaju nisu tako česte kao kod onih koje mucaju.
Uopshteno govoreći, tu su u pitanju različite vrste disfluencija.

Normalne disfluencije se najčešće sastoje od ponavljanja čitavih reči ili slogova kao što su um i er , dok je za mucanje karakteristično ponavljanje i prolongacija glasova i slogova.
Otprilike 7-10% govora prosečne osobe je disfluentno.
Kada je govor neke osobe disfluentan u razmeru većem od 10%, onda se može reći da ta osoba muca.


Mnoga deca prolaze kroz period normalne disfluentnosti između 2 i 5 godine života.

Kod te dece učestalost disfluencija može biti 10%, a ponekad i više, i one se obično sastoje od ponavljanja reči ili fraza te ubacivanja različitih nepotrebnih glasova i uzvika.

Reč biva ponovljena, s lakoćom, jednom ili dvaput, a dete ne iskazuje bilo kakvu napetost u govoru i često nije ni svesno svoje poteškoće.

Veruje se da bi uzrok ove disfluentnosti kod dece mogla biti kombinacija nekoliko čimbenika kao što su pojačan razvoj govora i govorno-motoričke kontrole te vanjski stresovi s kojima se deca susreću u kritičnim ranim stadijima razvoja govora.
Sa razvojem komunikacijskih vještina kod većeg broja dece ove disfluencije obično nestanu, no to se ne događa uvek.


Uzroci

Još uvek se ne zna sa sigurnošću što uzrokuje mucanje.

Različiti faktori ili kombinacije faktora mogu kod različitih ljudi uzrokovati pojavu mucanja.

Nadalje, ono što uzrokuje mucanje može se vrlo razlikovati od onoga što vremenom održava poremećaj ili ga čini gorim.

Moguće okolnosti koje verojatno uzrokuju mucanje su: poremećaj u koordinaciji pokreta govornih mišića, pomanjkanje cerebralne kontrole nad govornim funkcijama, brzina razvoja govora, način na koji se ljudi obraćaju detetu i stres.

Nemoguće je zanemariti i mogući uticaj genetskih predispozicija.

Zna se da deca koja mucaju nisu ništa više podložna psihološkim problemima od dece koja ne mucaju.

Ne postoji razlog za verovanje da emocionalna trauma uzrokuje mucanje.

Iako usled dugogodišnjeg mucanja može doći do određenih emocionalnih problema.


Multi-faktorska i dinamična priroda mucanja sprečava usvajanje jedinstvene teorije koja bi dala sveobuhvatno objašnjenje po pitanju nastanka i razvoja ovog višeslojnog poremećaja.

Mucanje je sindrom koji sadrži mnoge nejasnoće čak i za najiskusnije logopede i istraživače na polju mucanja.

No, može se reći da je početni uzrok mucanja gotovo irelevantan. Naime, za većinu osoba koje mucaju načini reagiranja, osećanja i verovanja koja se razviju nakon što je mucanje već počelo sačinjavaju veći dio problema.

Tako da se mucanje promatra i kao stečeni, nesvesni oblik ponašanja odn. navika. Kada se razriješe negativna osećanja, misli, ponašanja i reakcije, tada obično preostane malo ili nimalo elemenata koji održavaju sindrom mucanja.


Brzopletost


Brzopletost je, u govornoj patologiji, način govora koji je obeležen jednom kaotičnošću, brzim prelazima s jedne misli na drugu, u najvećem broju slučajeva ubrzanim tempom govora, nedovoljnim ograničavanjem osnovne ideje, nemogučnošću razrade osnovne ideje, obiluje čudnim asocijacijama ravnopravnim po važnosti osnovnoj ideji, prisutne su poteškoće koncentracije na bitno, a sve se to najčešće manifestuje u usmenom govoru.

Takav tip govora u govornoj patologiji naziva se brzopletost (batharismus) ili eng. cluttering.

Prema D.A. Weissu, "brzopletost je poremecaj pripremnih misaonih procesa koji prethode govoru i zasniva se na hereditarnim predispozicijama.

Brzopletost je verbalna manifestacija središnje jezične neuravnoteženosti koja zadire u sve kanale komunikacije."

Zbog verbalnih obeležja (jedan od najčešćih simptoma su zastoji u govoru) često se u diferencijalnoj dijagnostici zna zameniti s mucanjem.


Neke činjenice o mucanju


Mucanje se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, 3,5 : 1

Mucanje nije simptom nekog emocionalnog ili psihološkog poremećaja, iako može biti izvor stresa i uzrok određenim emocionalnim poteškoćama

Osobe koje mucaju nisu manje inteligentne od osoba koje govore normalno

Mucanje nije naučeno imitiranjem drugih osoba koje mucaju

Oko 1% odraslih ljudi na svetu muca

Oko 3 miliona Amerikanaca ima problema sa mucanjem

Mucanje se javlja u svim kulturama i socijalnim grupama

Osoba koja muca razmišlja normalnom brzinom, iako izražavanje te misli može biti sporije

Ne postoji magični lek za mucanje

Mucanje je moguće prevladati na način da ono više ne predstavlja prepreku za normalnu komunikaciju

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 1:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Terapijski pristupi u tretmanu mucanja

Terapijski pristupi se, generalno gledajući, mogu podijeliti u dva tabora: cilj jednog tabora je "fluentan govor", a drugog "lakše mucanje". Integriranje ovih dvaju pristupa može donijeti puno koristi pojedincima koji mucaju. Pristup "govoriti fluentnije" se fokusira na određene ciljeve vezane za fluentnost odn. na učenje vještina za povećanje fluentnosti (kao što su usporavanje govora na početku rečenice, polagan govor, stapanje glasova i riječi, prolongiran izgovor samoglasnika kao kod pjevanja itd.). Pristup "mucati lakše" pomaže osobama da umanje emocionalnu napetost i modificiraju svoje mucanje na način da ono više ne predstavlja prepreku za normalnu komunikaciju.

Mucanja može biti spriječeno kod predškolske djece i mlađih osoba kroz direktnu terapijsku intervenciju i savjetovanje roditelja. Osobe koje mucaju duže vrijeme mogu naučiti određene vještine i strategije koje im pomažu da upravljaju i nadgledaju svoje mucanje kako bi ostvarili zadovoljavajuću razinu fluentnosti. Kod takvih osoba cilj terapije bi trebao biti svladavanje tehnika koje omogućuju normalnu komunikaciju a ne potpunu fluentnost. Naime, veći broj osoba koje mucaju i ne mogu ostvariti potpunu fluentnost, a težnja ka tome može kod većine samo prouzročiti još više frustracija koje samo pogoršavaju postojeće stanje

Ciljevi logopedskog tretmana su poboljšanje fluentnosti govora i komunikacijskih sposobnosti. Postoji mnogo uspješnih pristupa za ostvarenje ovih ciljeva. Ne postoji niti jedan zvaničino objavljeni znanstveni podatak koji bi ukazao da je neki od ovih pristupa bolji od ostalih.

Prije nego što se otpočne sa terapijom, logoped (jezično-govorni patolog) bi trebao provesti detaljnu evaluaciju koja može uključiti:

analizu povijesti razvoja i funkcioniranja govora i jezika kroz intervjuiranje članova obitelji i/ili osobe koja muca

strukturirani uzorak govora (snimanje uzorka govora dok osoba koja muca čita, opisuje sliku, posao ili omiljenu aktivnost)

uzorci govora u različitim svakodnevnim situacijama koje uključuju komunikaciju

utvrđivanje varijabli koje mogu utjecati na fluentnost govora kroz intervjue i pregledanje video i/ili audio kaseta

eksperimentiranje sa različitim terapijskim pristupima za unapređenje fluentnosti kako bi se ocijenilo kako oni mogu poboljšati govor

promatranje i analiza artikulacije, ekspresivnih i receptivnih govornih vještina, kognitivnih vještina, glasa, sluha i vida

informacije od drugih stručnjaka, ukoliko je to potrebno, kako bi se pomoglo u izradi plana terapije.

Strategije za poboljšanje fluentnosti trebaju uključivati:

smanjenje brzine govora uz usporene pokrete govornih mišića

polagano započinjanje izgovora glasova u riječi

prolongiran izgovor samoglasnika kao kod pjevanja

kontinuiran izgovor, bez pauza na kraju riječi

lagana artikulacija

uspostavljanje normalnog disanja neophodnog za govor prije bilo kojeg drugog pokreta govornih mišića

Ostale tehnike

Kako bi se naučile ove tehnike te kako bi se dobila trenutna informacija koliko dobro se one koriste, može se upotrijebiti posebna oprema ili kompjuter.

Osoba koja muca može naučiti da upotrijebi različite tehnike kada nastupi govorna blokada, ili kada osoba osjeća da će nastupiti blokada. Primjer takve tehnike je reduciranje napetosti specifičnih skupina govornih mišića ili pak usporen i otegnut izgovor prvih glasova i slogova problematične riječi.

Također, logoped može dati određene sugestije i savjete u vezi modificiranja govornih situacija i načina na koji im treba pristupiti. Od roditelja i ostalih partnera u komunikaciji može biti zatraženo da izmijene svoje ponašanje tako što će govoriti sporije i što neće prekidati osobu koja muca u govoru. Kako bi osoba koja muca reducirala strah i napetost te osjećaj pritiska kada treba do govori, potrebno je da bude otvorena u vezi sa svojim problemom, da svom sugovorniku kaže: "Ja mucam i možda će mi trebati nešto više vremena da izgovorim ono što želim". To će rezultirati opuštenijim govorom. Općenito govoreći, logoped i osoba koja muca trebaju razmotriti različite govorne situacije i zajedno utvrditi najbolji način za suočavanje s njima, uključujući i one situacije koje izazivaju strah ili koje je osoba koja muca ranije izbjegavala.

Intenzivni terapijski programi mogu pomoći pojedincu da stekne veće samopouzdanje i da govori fluentnije. Nažalost, koristi od terapije se ne održe uvijek nakon njenog završetka. Osoba koja muca mora biti motivirana i posvećena vježbanju naučenih tehnika, koliko je to potrebno, kako bi održala zadovoljavajuću razinu fluentnosti. Da bi se mucanje prevladalo na duži rok potrebno je primijeniti holistički pristup kako bi se razriješili i naznačeni dublji problemi koji su usko vezani za samo mucanje kao što su: strahovi, anksioznost, nedostatak samopouzdanja te negativne emocionalne reakcije i navike. U tom nastojanju od pomoći može biti i određena vrsta psiho-terapije ili psihoanalize koja bi pratila govornu terapiju.

Savjeti za razgovor sa sobom koja muca

Pri razgovoru sa osobom koja muca, treba obratiti pažnju na ono što ta osoba govori a ne na način kako to govori. Također, treba biti opušten i pažljivo slušati, odn. ne prekidati tu osobu u govoru. Korisno je i usporiti vlastiti govor uz ubacivanje pauza. Bitno je ne izbjegavati gledanje u oči i ne pokušavati završiti riječ ili rečenicu umjesto te osobe. Savjeti kao što su "polako", "opusti se" ili "udahni duboko" NISU od pomoći. Naime oni često samo povećavaju napetost a samim tim i mucanje.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 1:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Samoterapija za osobe koje mucaju

Imajući u vidu da je na području Bosne i Hercegovine, a vjerojatno i u susednim zemljama, teško pronaći dobrog logopeda koji u celosti razume složenu prirodu mucanja i prave načine da se ono prevlada, odlučio sam na ovoj stranici izložiti jedan program samoterapije koji je razvijen u SAD od strane vrhunskih logopeda, profesora i istraživača na polju mucanja (koji je opisan u knjizi "Self-therapy for the Stutterer" autora Malcolma Frasera, utemeljitelja Američke udruge za pomoć osobama koje mucaju - www.stutteringhelp.org ), kako bi se upoznali sa osnovnim principima i mogućnostima samoterapije.
Ukoliko nemate pristup logopedu ili ukoliko on nije dovoljno osposobljen i senzibilan da vam pomogne, preostaje vam jedino da sami poduzmete korake kako bi prevladali mucanje.
Mucanje svakako morate prevladati sami, i uspeh svake terapije ovisit će o vašem naporu i motivaciji.
Ne postoji brz i lak način da se prevlada mucanje, ali, uz odgovarajući pristup, samoterapija može biti uspješna.
Mnogi su ljudi uspjeli sami prevladati svoje govorne probleme tako da to zasigurno možete i vi.

H. M.


Neke ideje o samoterapiji

Ako spadate u skupinu od nekoliko miliona osoba koje mucaju u ovoj zemlji, adekvatna logopedska pomoć vam vjerojatno neće biti dostupna. Što god učinili bit ćete oslonjeni sami na sebe koristeći dostupne ideje i resurse.

(Joseph G. Sheehan)

Prva stvar koju morate učiniti ja da priznate sami sebi da se morate promeniti, da zaista želite učiniti nešto u vezi vašeg govora. To nije lako, ali vaša predanost mora biti potpuna; ni najmanji djelić vaše ličnosti ne sme vas zadržavati. Nemojte živeti u zabludi da će možda jednoga dana vaše mucanje nestati samo od sebe. Ne postoji magični napitak niti ružičasta pilula koja bi izlečila mucanje.

Nemojte samo sediti i čekati da vam dođe inspiracija, vi je sami morate pronaći. Morate uvideti da stara rešenja, stvari koje ste činili da bi si pomogli tokom godina jednostavno ne funkcioniraju. Stare navike su duboko ukorenjene i videćete da ih je teško promeniti. Način na koji trenutno govorite nije osobito ugodan, ali ste se na njega već navikli i on vam je poznat. A nepoznato je ono što stvara strah u nama, ono od čega uzmičemo.

Morate biti voljni izdržati privremenu nelagodu, možda čak i agoniju, kako bi postigli dugoročna poboljšanja za kojima žudite. Nitko vam ne obećava da će biti lako. Ali zašto ne odvojiti vreme i napor sada kako bi proživjeli ostatak života oslobođeni od govornih problema? Kako to učiniti? Tako što ćete razbiti problem mucanja na njegove sastavne delove i onda ih reši jedan po jedan. Niko ne kaže da je to lako, ali je moguće.

(Lon L. Emerick)

Bitan preduvjet uspešne terapije je duboko unutarnje uverenje kod osobe koja muca da je moguće kontrolirati taj poremećaj, kombinirano sa borbenim duhom i spremnošću da se pretrpe mnoge poteškoće ako je potrebno. Beznadnost, pesimizam i pasivnost su najveći neprijatelji osobnog napretka.

(Henry Freund)

O pristupu samoterapiji opisanom u ovoj knjizi

Ova knjiga je namijenjena mnogim odraslim osobama i adolescentima koji mucaju. Mi pouzdano tvrdimo da, ako mucate, ne morate bespomoćno pokleknuti pred vašom govornom poteškoćom jer možete promeniti način na koji govorite. Možete naučiti komunicirati s lakoćom umesto s naporom. Ne postoji lak i brz način da se prevlada problem mucanja, no uz ispravan pristup, samoterapija može biti efektivna.

Iskustvo je možda učinilo da budete skeptični prema bilo kojem terapijskom planu za koji se tvrdi da posjeduje rešenje. Možda ste bili razočarani s različitim formalnim terapijama u prošlosti. Ali ova knjiga ne obećava nikakvo brzo i magično izlječenje i ne daje nikakve lažne tvrdnje. Ona opisuje što možete i trebate učiniti da izgradite samopouzdanje i prevladate vašu poteškoću.

Ona nudi logičan i praktičan program samoterapije utemeljen na metodama i procedurama koje su uspješno upotrebljavane na mnogim univerzitetima i ustanovama za govornu rehabilitaciju. Pokazalo se da ovaj pristup terapiji daje rezultate. Da postoji neki lakši ili bolji način da se kontrolira mucanje, mi bismo ga sigurno preporučili.

Polazimo od dvije glavne pretpostavke. Jedna je da nemate nikakav fizički poremećaj govornog mehanizma koji bi onemogućio ostvarenje fluentnijeg govora. Na posletku, erojatno možete govoriti bez mucanja kada ste sami ili kada niste posmatrani od drugih ljudi. Praktično sve osobe koje mucaju s vremena na vrijeme govore fluentno.

Druga pretpostavka ja da niste u mogućnosti koristiti stručnu pomoć logopeda osposobljenog da vam pomogne u vašim naporima na prevladavanju mucanja, te ste stoga prisiljeni biti sam svoj terapeut.
Čak i uz stručnu pomoć, autoriteti bi se složili da je terapija za mucanje svakako u velikoj meri "uradi to sam" projekt.
Mucanje je vaš problem. Logoped vam može reći što trebate učiniti i kako, ali vi ste onaj tko to mora učiniti.
Vi ste jedina osoba ne svetu koja može ispraviti vaše mucanje.

Ako ste istinski zainteresirani da poboljšate vaš govor, morat ćete imati jaku motivaciju kako bi prevladali vašu poteškoću i iskrenu odlučnost da sledite sugerirane procedure i zadatke.

Važnost motivacije ne može biti preuveličana, i uspeh terapije ovisiće o vašoj spremnosti da idete napred. To neće biti lako, ali je moguće.

S druge strane, nemoguće je obećati uspjeh ovog ili bilo kojeg drugog programa samoterapije s obzirom da siguran lek za mucanje još uvek nije otkriven.

Bilo kako bilo, razumno je vjerovati da bi ukoliko sledite sugestije i ustrajete u procedurama naznačenim u ovoj knjizi, trebali biti u mogućnosti kontrolirati svoje mucanje i govoriti lakše, bez abnormalnosti. I drugi su uspeli prevladati svoje mucanje, tako da možete i vi.

Najbolji način da procijenite efektivnost neke terapije jeste da pustite rezultate da govore sami za sebe.

Treba napomenuti da postoji mnogo razlika među osobama koje mucaju. Neki su slučajevi lakši a neki teži, i u većini slučajeva učestalost i težina mucanja varira od situacije do situacije i u različitim vremenskim periodima.

Ponekad ste u stanju govoriti relativno fluentno s malo ili nimalo poteškoća; a ponekad imate značajne poteškoće, osobito kada je poruka koju treba prenijeti bitna. Upravo zbog toga mucanje i jeste frustrirajući poremećaj s obzirom da se može pogoršati, i obično se pogoršava, pod određenim okolnostima.

Većina osoba koje mucaju su sklone tome da imaju najviše poteškoća s govorom kada se osećaju nelagodno i kada očekuju govorne poteškoće u određenoj situaciji. Kao što je netko rekao, ako si ne možete priuštiti da mucate, mucat ćete.

To je možda i primjetnije u situacijama kada vas netko upita za ime, kada govorite sa osobama od autoriteta kao što su potencijalni poslodavci ili profesori, kada pravite prezentacije, kada se obraćate grupi ljudi ili kada govorite peko telefona. S druge strane, možda uopće nemate problema kada govorite sami sa sobom, s detetom ili kućnom ljubimcu.

Treba uvideti, takođe, da se osobe koje mucaju uveliko razlikuju po njihovim reakcijama i karakteristikama te po uvjetima pod kojima se njihovo mucanje javlja.
Ne postoje dvije osobe koje mucaju na isti način, s obzirom da svaka takva osoba razvija osoben obrazac mucanja.
Svi oni koji mucaju imaju različitu osobnost, tako da vaše reakcije mogu biti drugačije nego kod drugih.
U skladu s tim, imajte na umu da kada čitate o nekim poteškoćama o ovoj knjizi s kojima se osobno ne susrećete, one možda predstavljaju problem za nekog drugog.

Većina osoba koje mucaju imaju određene sposobnosti koje su naizgled iznenađujuće. Gotovo svi ljudi koji mucaju, uopćeno gledajući, imaju malo ili nimalo govornih problema kada pevaju, viču, šapću ili čitaju u glas s drugim osobama.

Ukoliko nemate poteškoća u govoru kada ste sami ili kada čitate u glas s drugima, to je pokazatelj da imate potrebnu fizičku sposobnost za normalan govor.

A kada postoji fizička sposobnost za normalan govor, onda je evidentno da do većine govornih poteškoća dolazi usled povećanja napetosti unutar govornog mehanizma uzrokovanog strahom.

U vezi s tim, želeli bismo dodati da ovo ne znači da je uzrok mucanju neki mentalni nedostatak, s obzirom da se veruje da je IQ (koeficijent inteligencije) prosečne osobe koja muca normalan ili iznad normalnog.


Izvorni uzrok mucanja

Mnoge osobe koje mucaju pogrešno su vjerovale da bi otkrivanje uzroka rezultiralo i brzim pronalaskom leka. Razvijene su mnoge teorije koje objašnjavaju prirodu i uzroke mucanja, ali nijedna od njih nije definitivno znanstveno potvrđena.

Izvedena su značajna istraživanja kako bi se ispitala moguća upletenost neurološkog aspekta, dominacija jedne cerebralne hemisfere nad drugom, te svi čimbenici koji mogu eventualno uzrokovati nedostatak koordinacije pokreta kod govornih mišića što rezultira mucanjem. Kod nekih osoba koje mucaju i nasledni faktori imaju znatan utjecaj na pojavu mucanja.

Bez obzira na to što je istinski uzrok (ili uzroci) mucanja, morate biti usmereni na to što trenutno činite a što pokreče i održava vaše mucanje, a ne na ono što se zbilo u prošlosti.

Nema razloga da provedete ostatak vašeg života bespomoćno mucajući, kada imate sposobnost da govorite normalno.

I drugi su prevladali svoje mucanje, tako da to možete i vi.

Sadržaj:

1. Čimbenici koji utiču na samoterapiju
2. Pomoćna terapijska tehnika
3. Temeljna pravila (smjernice) samoterapije
4. Ciljevi i izazovi
5. Da li bivate obeshrabreni ?
6. Zaključak


Čimbenici koji utiču na samoterapiju

Prie nego što se pojasne specifični koraci terapije potrebno je raspraviti određene relevantne čimbenike, stoga što oni mogu uticati na vaše ideje i vaš stav prema terapiji i načinu na koji joj možete i trebate pristupiti.

Čimbenici koji mogu bitno utjecati na progres u terapiji su:

1. osećanja i emocije
2. napetost i opuštanje
3. korištenje trikova kako bi se izbeglo mucanje
4. prihvaćanje pomoći od drugih
5. vaša odlučnost i motivacija


Prvo ćemo naznačiti kako osjećanja i emocije mogu uticati na ozbiljnost vaše govorne poteškoće.


Vaša osećanja i emocije

Mucanje nije jednostavna govorna prepreka.
To je složen poremećaj koji uključuje telesne i emocionalne aspekte.
Može se ustvrditi da je mucanje velikim delom ono što osoba koja muca čini kako bi izbjegla mucanje.
Drugim rečima, mucanje je kao nevjerojatan trik koji činite nad sobom. Što ste više napeti kao reakcija na vaše mucanje i vaša osećanja prema mucanju, verovatno ćete više mucati.

Ono što se u stvari događa je da toliko želite zaustaviti mucanje da, kao rezultat, pokušavate na silu proizvesti govor bez poteškoća. I što više silite ovakav govor povećava se napetost vašeg govornog mehanizma i verovatno ćete imati više poteškoća. Govorni mehanizam je tako delikatno izbalansiran da što više pokušavate zaustaviti mucanje, nesvesno ga činite još gorim.

Mucanje utiče na osobu u emocionalnom smislu, budući da je ponekad teško biti osoba koja muca. Možete čak i pomisliti da je sramota mucati, iako to nije istina. I kao rezultat toga, možda ste postali vrlo osetljivi u vezi vaše poteškoće.

Istina je da doživljaj govorne blokade ili nemogućnosti da kažete ono što želite bez mucanja, može biti vrlo frustrirajuće iskustvo. I kao rezultat toga, u određenim situacijama ste možda bili toliko osramoćeni i poniženi da sada patite od osjećanja kao što su bespomoćnost, stid, inferiornost, depresija i mržnja prema sebi.

Vaše emocije mogu proizvesti toliko straha i anksioznosti da mogu početi uticati na vaš odnos prema drugim ljudima i životu u cjelini. Kao i rep što vrti psa u krug, tako i mucanje može izmijeniti vaš karakter. Ukoliko možete uspostaviti određenu emocionalnu distancu i naučiti da ne morate paničariti kada mucate ili kada očekujete da ćete zamucati, tek tada možete početi menjati način na koji govorite, i napredak će uslediti brže.

Pozitivne promene u osobnim stavovima i osećanjima prema mucanju će voditi i do pozitivnih promena u vašem govoru.

Strahovi kod mucanja mogu biti vezani za reči, zvukove ili određene osobe, za pojedine situacije, za korištenje telefona, za izgovaranje osobnog imena, za intervjue prilikom zapošljavanja itd.
Kada se manje plašite, manje ste napeti i verovatno nećete imate toliko poteškoća u govoru.

Kada je vaš strah jak, dolazi do veće napetosti u govornom mehanizmu tako da ćete mucati češće i intenzivnije. Ponekad, ovaj strah može biti toliko jak da gotovo paralizira razmišljanje i djelovanje.

Takav strah ili anksioznost može vas spriječiti da ulazite u situacije i iskustva u kojima bi inače uživali. To može uzrokovati još više srama i neprijatnosti, a što ste više frustrirani to je verovatnije je da ćete više mucati.

Kao što je netko rekao: "Mucat ćete onda kada si to ne možete priuštiti". Znači, mucanje je u proporcionalnom odnosu za količinom straha koji imate.


Napetost i relaksacija

S obzirom da strah prouzrokuje prekomernu mišičinu napetost, redukcija tog straha bi trebala biti jedan od osnovnih ciljeva terapije. Napetost uzrokovana strahom igra bitnu ulogu u aktiviranju vašeg mucanja i može biti trenutan pokretač vaše poteškoće. A kada ne biste forsirali fluentan govor, ne bi toliko mucali ili bi ono bilo puno lakše.

Kako se napetost može redukovati? Teško je odgovoriti na to pitanje. Nagovešteno ja da bi hipnoza mogla biti od pomoći u tom pogledu. Bilo bi izvanredno kad bi se napetost mogla reducirati ili ukloniti nekom vrstom hipnotičkog tretmana ali, na žalost, pokazalo se da hipnoza nema dugoročne efekte.

U nastojanju da se oslobode napetosti, mnoge osobe koje mucaju eksperimentirale su i s alkoholnim pićima, dovodeći se u stanje blage opijenosti. Iako ovo može pomoći nekim ljudima da manje mucaju, efekt je kratkotrajan. I očigledno, ovakav način relaksacije nije preporučljiv.

Iako postoje novi lekovi za reduciranje straha i anksioznosti, na žalost, ne postoji lek koji bi se mogao preporučiti isključivo za mucanje, bar za sada. Što više, lekovi mogu u mnogim slučajevima dovesti i do neželjenih sporednih efekata.

Sugerirano je i da određene relaksacijske vježbe pomažu da se reducira ili ukloni napetost. Bilo bi dobro kad bi mogli prakticirati neke od ovih vežbi, te iskoristiti njihove pozitivne učinke u trenutcima mucanja.

Ova tema je dosta izučavana, i mnoge osobe koje mucaju su provele hiljade sati oprobavajući različite tehnike relaksacije u nadi da će im one pomoći u trenutcima potrebe. No, pokazalo se da rezultati nisu zadovoljavajući.

No vežbe opuštanja mogu uvek koristiti vašem govoru te opshtem zdravlju i blagostanju, iako one nisu konačno rješenje za vaš problem. Osnovni princip glasi da što ste više smireni i opušteni, to ćete manje mucati. To je razlog zbog kojeg će od vas biti traženo da govorite na usporen, polagan i promišljen način, kako bi se proizveo opušten i relaksirajući govor.

Opuštanje specifičnih mišića je korisnije od općeg opuštanja. Kada identificirate mišiće koji su najviše napeti, moguće je naučiti relaksirati ih u toku govora. To je naročito korisno.

Ove vježbe uključuju samo određene mišiće, one koje koristite kako bi kontrolirali usne, jezik, usta, disanje i glasnice. Kada ste sami i opušteni, možete vježbati tako što ćete naprezati i onda opuštati ove mišiće. Relaksacija ovih mišića je osobito korisno prilikom govora.

Redovna telovežba je takođe preporučljiva. Ideja je da telovežba nije samo dobra za zdravlje osobe, nego i da može pridoneti izgradnji samopouzdanja koje sve osobe sa problemom mucanja trebaju.

Telovežba može pomoći da se uspostavi ispravan telesni stav sa uzdignutom glavom i zabačenim ramenima. Ovakvo držanje može pomoći u stvaranju osećaja samopouzdanja, osjećaja da ste isti ili bolji od osobe pored vas. Telovežba će vam zasigurno pomoći u tom pogledu.

Nastojite usvojiti pozitivan stav. Govorite sami sebi da možete i prevladati svoju poteškoću. Ukoliko usvojite pozitivan stav i kombinirate ga s tehnikama za kontrolu mucanja, brže ćete ostvariti napredak. Budite asertivni, verujte u sebe i imajte pouzdanja u ono što činite.


Korištenje trikova kako bi se izbeglo mucanje

Da postoji neki način da skrenete misli sa straha, tako da ne mislite na vaše mucanje, vervatno ne biste mucali. Kada biste mogli zaboraviti da ste osoba koja muca, možda ne bi uopće mucali; ali mi ne znamo kako biste mogli razviti takvu "zaboravnost".
Bilo što, što skreće vaše misli sa straha i mucanja pružit će vam privremeno olakšanje.
To je glavni razlog zašto osobe koje mucaju ponekad koriste trikove kao što je mahanje rukom, udaranje stopalom o pod, govor uz lupkanje prstom, taktiranje govora uz metronom itd.
Ovi, i mnogi drugi, čudni trikovi mogu rezultirati samo privremenom fluentnošću govora.

Samo razmišljanje kako upotrijebiti ove trikove kada očekujete da ćete zamucati, odvraća pažnju od mucanja. Ovi trikovi mogu samo privremeno skrenuti misli sa straha, ali neće rezultirati trajnim smanjenjem straha i mucanja.

Iako to možda izgleda čudno, ali gotovo svaki novi bizarni trik će privremeno pomoći bilo kojoj osobi koja muca; bar dok se taj novi trik ne istroši tj. sve dok osoba koja muca veruje u njegovu efektivnost.

Prihvatanje podrške od ljudi kojima verujete

Sretna okolnost bi bila kad bi mogli pronaći kompetentnog logopeda, obučenog za rad na polju mucanja. No, ovaj program samoterapije je planiran pod pretpostavkom da možda niste u mogućnosti pronaći takvu specijaliziranu pomoć. Čak i ako ste je u mogućnosti pronaći, uspeh svake terapije uveliko će ovisiti o vašem trudu.

To ne znači da trebate odbaciti pomoć drugih ljudi, s obzirom da trebate ljude s kojima bi razgovarali i uvežbavali vaš govor. Ukoliko imate člana obitelji ili bliskog prijatelja kojem vjerujete, on ili ona vam može pomoći na mnogo načina.

Takva osoba, u ulozi promatrača, može videti i čuti stvari kojih vi možda niste ne svesni. U trenutcima kada proučavate način na koji mucate (što će biti opisano kasnije), takav prijatelj može imitirati vaše mucanje kako bi vam pomogao da postanete svesni onoga što činite kada imate poteškoća s govorom.

On ili ona vas može pratiti na nekom od vaših terapijskih zadataka, pohvaliti vas za uloženi trud i davati vam moralnu podršku tako što će vas ohrabrivati da idete dalje i da ustrajete na svom putu dok ne ostvarite cilj. Trebat ćete svu podršku koju možete dobiti.

Prijatelji ponekad, u najboljoj namjri, nude neželjene savete bazirane na onome što su čuli ili što misle da biste trebali učiniti kako bi prevladali vaše mucanje.

Iako takvi saveti mogu biti nerazumni i neželjeni, preporučujemo vam da ih prihvatite uz zahvalnost, bez obzira što su možda utemeljeni na neadekvatnom razumijevanju problema.


U nekim mestima postoje i grupe samopomoći sastavljene od osoba koje mucaju. Oni se redovno sastaju i razmenjuju ideje kako bi pomogli jedni drugima da prevladaju svoj problem. Takva jedna grupa, uz sposobno vodstvo, može biti od velike pomoći u toku i nakon terapije.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 4:02 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Vaša odlučnost

Ne postoji lagan put za postizanje fluentnog govora. Da bi terapija bila uspešna biće vam potrebna odlučnost.
Neophodno je da imate hrabrosti da se suprotstavite svom mucanju i da poduzmete korake koji podrazumevaju puno rada i, verovatno, puno neprijatnosti.
Je li fluentniji govor vredan napora koji morate učiniti kako bi ga ostvarili? To ovisi o vama.

U stvari, neprijatnosti koje ćete iskusiti pomoći će vam da umanjite emocionalnu osetljivost koja vaše mucanje čini gorim.

A kada postanete manje osetljivi na mucanje, bit će vam lakše da zadržite prisebnost potrebnu da podnesete preporučene terapijske procedure i zadatke.

Ukoliko osjećate da je vaše mucanje hendikep, morate pronaći način da ostvarite ispunjeniji život kroz postizanje fluentnijeg govora. Morate se osećati bolje kao osoba.

Iako ne bi trebali zahtevati ili očekivati savršenstvo, vi ipak želite da govorite slobodnije. Da bi to postigli, morate imati dovoljno odlučnosti da učinite potrebne životne promjene i promene u načinu na koji govorite. Ove promene mogu vam pomoći da kontrolirate i ovladate vašim govorom.

Mi tvrdimo da možete uspjeti i da je korist koja se ostvari na kraju puno veća od uloženog. Ali da bi se to postiglo, potrebna je odlučnost s vaše strane, odlučnost da promijenite stav prema vašem problemu. Mucanje je tvrdoglav poremećaj koji se neće lako predati. Ali tu je i izazov. Odluka je vaša.

Mucanje je težak protivnik. Ono nikad ne odustaje. Morate ga stalno pobeđivati kako bi zadržali kontrolu (Harold B. Starbuck, Ph.D.)



Pomoćna terapijska tehnika

Ova je tehnika posebno namenjena onim osobama koje mucaju a koje osećaju da trebaju trenutno olakšanje, iako je ono kratkoročno.

Preporučljivo je da isprobate ovu tehniku eksperimentalnog karaktera, s obzirom da vam može pomoći da govorite fluentnije.

Ona podrazumeva vrlo usporen i blago otegnut način govora.
Potrebno je utrošiti čak 1 sekundu ili više za izgovor početnog ili startnog glasa svih reči i slogova.

Zatim nastavite otegnuto i polagano izgovarati i ostale glasove, slogove i reči uz vrlo usporen govor na početku svake reči.

Ovakav način usporenog govora ne može vam pružiti ništa više do kratkoročno olakšanje. On može više pomoći onima koji nemaju puno negativnih osećanja vezanih za njihovo mucanje.

U početku, možda vam se neće dopasti ovakav način govora, ali zapamtite da je praviti promjene gotovo uvek nelagodno.
Stoga vam ne preporučujemo da u početku stalno govorite na ovakav način.
Dajte sebi dovoljno vremena da se priviknete.

Kao što znate, reči se sastoje od glasova.
U okviru ove tehnike, od vas se traži da započinjete rečenice u vrlo usporenom i laganom tempu, tako što ćete vrlo lagano kliziti preko početnih glasova (otprilike 1 sekunda pa glasu s kojim počinje rečenica). Ovo se naziva "lagani start" (easy onset).

Zatim bez prekida rastegnite i izgovor svih narednih glasova. To znači da trebate rastegnuti ili usporiti izgovor gotovo svih suglasnika i samoglasnika, lagano klizeći i usporavajući prijelaz s jednog glasa na drugi.

Da bi ovo postigli, započinjite govor blagim vibriranjem glasnica, uz lagani pritisak jezika i usana (lagani kontakti).
Da li glasnice vibriraju možete sami proveriti tako što ćete staviti ruku na grlo, gdje bi trebali osetiti vibracije.

Ovaj vrlo usporeni način započinjanja i otezanja svih glasova će imati za rezultat kontinuitet glasa i protoka zraka (govor prilikom izdisanja), bez prekida u govornom toku i bez ponavljanja.
Da ponovimo, usporite izgovor svih glasova, posebno na početku rečenice, te usporite prelaz sa jednoga glasa na drugi, uz lagan izgovor suglasnika.

Lagano je otegnuti izgovor samoglasnika, ali kad su u pitanju mnogi suglasnici, tu će vam trebati malo vežbe. Kada ste sami, vežbajte kako vremenski produžiti izgovor suglasnika kao što su t, d, p, b, itd. koji su takođe i praskavi glasovi koje je potrebno izgovarati uz lagan kontakt jezikom i ustima.

Ovaj lagani i usporeni način govora treba primenjivati i na rečima kojih se plašite, kao i na onima koje ne izazivaju strah. Ukratko, trebate to činiti sve dok ne postanete vrlo vješti u takvom govoru. Nemojte praviti pauze između glasova jedne reči, vežite početak naredne reči s krajem prethodne.

Možda čete se osećati nelagodno kada govorite na ovakav način, uz tempo od oko 30 reči po minuti, ali morate spoznati i pozitivne efekte ovakvog govora.

Preporučljivo je da na ovakav način govorite sa drugim ljudima tek kada ste ovu tehniku dovoljno uvežbali nasamo.

Možda ćete oklevati da govorite na ovakav način jer mislite da će se ljudi pitati zašto to činite.
Recite im istinu - da radite na svom mucanju.
Nemate se čega stideti, a i vaši prijatelji će verojatno biti spremni da vam pomognu.
Nakon što primenjujete ovakav način govora neko vrijeme, možete početi postepeno povećavati brzinu govora (približavati se normalnoj brzini), osim ukoliko se pojave poteškoće.
A ukoliko se to dogodi, počnite ponovo govoriti sporije, dok poteškoće ne prođu.

Ova tehnika može vam znatno pomoći u smislu da lakše govorite.
Ona verojatno neće rešiti vaš problem u cjelini, ali će zasigurno biti od pomoći.

U svakom slučaju, to će pokazati drugima da prihvaćate vaše mucanje kao problem a ne kao prokletstvo, te da radite na tome da ga prevladate. Ljudi će ceniti takav stav. Stoga počnite odmah.

Koristite ovu tehniku bar nekoliko tjedana ili više. Do tada ćete znati kakvu korist možete izvući iz toga.

Promjene su gotovo uvek nelagodne.......dajte si dovoljno vremena.

Temeljna pravila samoterapije

Nadamo se da vam je eksperimentiranje sa pomoćnom terapijskom tehnikom omogućilo da komunicirate nešto lakše nego ranije.
No, ne preporučujemo vam da stalno govorite na takav način iz nekoliko razloga.
Prvi je taj da vam to možda neće pomoči uvek i u svim situacijama, posebno kada ste pod stresom ili kada ste uzbuđeni.
S druge strane, možda vam neće biti ugodno tako govoriti sa svim sugovornicima.

Pravila opisana u ovom poglavlju pojasnit će kako obuzdati mucanje kroz primenu određenih osnovnih terapijskih postupka. Reč je o 12 bitnih pravila koja sačinjavaju ovaj program samoterapije. Ova pravila podvlače kako upravljati mucanjem kroz korištenje dva pristupa.

Prvi pristup uključuje modificiranje osećanja i stavova prema mucanju kroz smanjenje govornih strahova i izbegavanja.

Drugi pristup podrazumijeva ispravljanje onoga što činite a što izaziva vaše mucanje kroz upotrebu određenih tehnika, koje će promijeniti oblik vašeg mucanja i omogućiti vam da govorite normalnije.

Znači tu je 12 pravila. Voljeli bismo da možemo preporučiti jednostavniji program ali, na žalost, to nije moguće jer je mucanje kompleksan poremećaj.

Savjetujemo vam da iskoristite sve moguće pristupe koji mogu pomoći u rešavanju vašeg problema.

Najpre pažljivo pročitate i proučite pravila koje slede.
Da bi ostvarili napredak, neophodno je da date sve od sebe kako bi u celosti ispoštovali svako od opisanih pravila.

Najbolje je da radite na ovim pravilima sledeći redoslijed kojim su ona i opisana, iako je to stvar vaše volje.
Prvih nekoliko pravila su usmerena na reduciranje vaše eventualne emocionalne osetljivosti na mucanje, te na prevazilaženje svih navika vezanih za izbegavanje (reči, govornih situacija, mesta).
A nakon toga ćete se koncentrirati na ispravljanje onih stvari koje činite pogrešno prilikom mucanja.

U skladu s ovim drugim ciljem, jedno bitno pravilo će tražiti od vas da detaljno prostudirate ono što činite neprirodno sa vašim govornim mehanizmom dok mucate.
Ova informacija će biti upotrijebljena kako bi uklonili ili ispravili ono što činite nepravilno i nepotrebno.

Kako bi ispravili nepravilno funkcionisanje vašeg govornog mehanizama, bit ćete upućeni da koristite određene korekcije pre govornog zastoja, toku i posle zastoja.
Navedeni pojmovi se odnose na metode dizajnirane tako da vam pomognu da glatko i promišljeno izgovarate problematične reči, u cilju razvijanja osećaja kontrole.

Nije lako ostvariti ciljeve ovih pravila, naprotiv, to može biti dugotrajan i težak proces.
On će zahtevati vreme i odlučnost ne samo kako bi redukovati strah vezan za mucanje, nego i kako bi promenili stari način govora i navike vezane za takav način govora.

Neka pravila će vam možda više pomoći od drugih, ukoliko pogode slabe točke vašeg problema.
Tako da sleđenje određenih pravila može više pridoneti napretku u vašem slučaju od slijeđenja nekih drugih pravila.
Ali, preporučljivo je da obratite pažnju na sva pravila sledeći predočeni redosled.

Zapamtite, vi ste sam svoj terapeut i možda neće biti nikoga da nadgleda sledite li ova pravila. Savršeno slijeđenje pravila nije moguće, to se i ne očekuje, ali pozitivni rezultati su ono što želite i što trebate.

Prakticiranje ovih korisnih preporuka i modificiranje vašeg mucanja bi trebali biti ključ vašeg napretka.
Možda je najbolje da pokušate slediti jedno po jedno pravilo.
Kada osetite da ste ostvarili zadovoljavajući rezultat u okviru jednog zadatka, iako to može potrajati, onda pređite na sledeći zadatak odn. pravilo.

Planirajte termine za vježbu preporučenih tehnika i zadataka tako da se podudaraju sa vašim rutinskim dnevnim aktivnostima kao što su obroci, pauze za ručak, ili odlazak na posao i s posla ili iz škole.
Neplanirano vježbanje uglavnom dovodi do nedovoljnog vežbanja ili do potpunog izostanka vežbe.

Učinite istinski napor da iskreno ispoštujete svaku od smernica kako to najbolje znate. Taj napor će se na kraju isplatiti. Imajte jaku volju i povjerenje u vašu sposobnost da ostvarite napredak. Naredna poglavlja pojašnjavaju što trebate učiniti kako bi ostvariti cilj svakog pravila.

(Neke osobe koje mucaju a koje nisu opterećene sa osećajima srama i stida u vezi njihovog mucanja, ne moraju obraćati posebnu pažnju na sledećih nekoliko pravila koja se odnose da njihovo reduciranje, kao što to moraju ostali koji imaju takva osećanja.)

1. pravilo:

Neka vam pređe u naviku da uvek govorite polako i osmišljeno, bez obzira mucate li ili ne. Bolje je govoriti polako nego brzo. Lakše je kontrolisati sporu kornjaču nego brzog zeca; dakle, usporite govor.

Ovo prvo pravilo vas upućuje da izgradite naviku polaganog i promišljenog govora. Stvaranje takve navike dovodi do opuštenijeg načina govora koji je pogodniji za terapiju.

Sporiji govor umanjuje osjećaj pritiska kojem su osobe koje mucaju izložene neposredno prije nego što trebaju govoriti.
Kada se kaže osećaj pritiska, misli se na osjećaj nedostatka vremena, paničan osjećaj žurbe i hitnosti koji osoba koja muca oseća kada se od nje očekuje da govori.
Osoba oseća da nema dovoljno vremena da kaže ono što želi, tako da to nastoji što brže izgovoriti, što rezultira napetim i neosmišljenim izražavanjem. Neke osobe koje mucaju govore suviše brzo, u nastojanju da kažu ono što žele pre nego nastupe govorne blokade.
To samo stvara napetost i pogoršava njihovo mucanje.

Kako bi dodatno umanjili osećaj pritiska i nelagodnosti, trebali bi u toku govora praviti česte pauze između rečenica ili riječi. To bi trebalo umanjiti negativne reakcije koji proizlaze iz osećaja nedostatka vremena.

Sa privremenim prihvaćanjem vaše uloge kao osobe koja muca, trebali bi uložiti poseban napor da stalno govorite polako i osmišljeno. To neće biti lako i zahtevaće vašu punu koncentriranost, osobito ako imate naviku da brzo govorite. Možda će takav govor u početku zvučati neprirodno, ali ukoliko se prilagodite takvom načinu govora, to će vam biti od koristi. I što je najvažnije, znatno ćete umanjiti osećaj nedostatka vremena i nelagodnosti.

Pokazalo se da je usporavanje brzine govora snažna pomoć u reduciranju mucanja (Courtney Stromsta, Ph.D.)

2. pravilo:

Kada počinjete govoriti, učinite to polagano i glatko uz prolongiran (otegnut) izgovor glasova na početku riječi, bez da pokušavate na silu izgovoriti reč. To znači da trebate izgovarati glasove i reči uz opuštene pokrete usni, jezika i vilice.

Ovo vrlo bitno pravilo sugerira da kada mucate, trebate započinjati rečenice na što polaganiji i smireniji način. Ako se uspete pridržavati ovog pravila i mucati na lakši način, težina i učestalost vašeg mucanja će se smanjiti.

Također, ovo pravilo sugerishe da posebno trebate usporiti izgovor prvog glasa svake reči na kojoj mucate; te usporiti prelaz na drugi glas ili glasove te reči. Ovo se odnosi samo na problematične reči odn. na reči koje izazivaju strah.

No, ovde vam ne sugeriramo da usporite izgovor svih glasova u svim rečima.

Neke osobe koje mucaju pokušavaju prevladati svoju poteškoću tako što pokušavaju na silu izgovoriti reči, dok u isto vrijeme prekidaju normalan protok zraka tako što stišću usne, ili jezikom pritišću usne, ili pak pritišću jezik uz nepce. To nema smisla. Ne možete sipati vodu iz zatvorene boce. To samo pridonosi da mucate na teži način. Kada bi se malo opustili otkrili bi da možete mucati na puno lakši način koji ne zvuči tako katastrofalno.

Zamenite svoje abnormalne i frustrirajuće govorne navike sa lakšim načinima mucanja. Mucajte polagano i smireno i osetićete razliku. Nema razloga da mucate na stari, automatski način; postoje i mnogo lakši načini mucanja.

3. pravilo:

Mucajte otvoreno i ne pokušavajte skriti činjenicu da ste osoba koja muca. Obznanite činjenicu da mucate jer pretvaranjem da ste osoba koja normalno govori nećete ništa postići.

Pokušaji da sakrijete vaše mucanje samo ga još više pogoršavaju. Recite ljudima sa kojima razgovarate da ste osoba koja muca i budite voljni dragovoljno mucati. Ako usvojite iskren i otvoren stav, to će pomoći da reducirate sram i nelagodu koju možda imate u vezi vaše poteškoće.

Osećaj srama i nelagode samo povećava strah. A strah od mucanja pomaže u nagomilavanju napetosti u vašem govornom mehanizmu što opet pogoršava vašu poteškoću.

Da osobe koje mucaju ne pokušavaju skriti činjenicu da mucaju, većina njih bi bila manje osetljiva na svoj problem i, kao rezultat toga, imali bi puno manje poteškoća s govorom.
Smanjiti emocionalnu osjetljivost na mucanje i povećati samopouzdanje je težak zadatak, jer će biti potrebno puno vremena da se oslobodite straha.
Ali, što više radite na tome, to ćete biti sretniji.

Otvoreno vježbajte tehnike koje ste naučili kako bi reducirali učestalost i težinu vaših govornih blokada. To bi trebalo pridoneti vašoj sposobnosti da lakše koristite te tehnike u trenutcima potrebe.

Dakle, poradite na reduciranju straha koji eventualno imate u vezi vašeg govora tako što ćete priznati drugima da mucate. U pogodnim trenutcima razgovarajte o tome sa svojim sugovornicima. Recite im da radite na poboljšanju svog govora.

Jedan od ciljeva ovog bitnog pravila je i povećanje vaše sposobnosti da tolerirate stres i napetost te izgradnja samopouzdanja kroz smanjenje osetljivosti na mucanje odn. uspostavljanje određene emocionalne distance u odnosu na mucanje.

Ovo pravilo vas takođe poziva da s vremena na vreme dragovoljno mucate. Činite namjerno ono od čega strepite jer to bi vam moglo pomoći da se delimično oslobodite strahova i napetosti koja pogoršava vaš problem.

Morate komunicirati otvorenije i lakše sa drugim ljudima, uključujući tu i činjenicu da morate biti iskreni u vezi vašeg mucanja (John L. Boland, Ph.D.)

4. pravilo:

Identifikujte i eliminirajte sve neobične geste, pokrete lica i telesne kretnje koje možda imate prilikom mucanja ili pokušaja da izbegnete mucanje.

Ovde se ne misli na pokrete mišića vašeg govornog mehanizma, što će biti kasnije detaljno ispitano. Ovo se pravilo odnosi na vidljive nepotrebne telesne pokrete i obrasce ponašanja koji su vezani za način na koji mucate; to se naziva "sekundarnim simptomima".

Sekundarni simptomi obuhvaćaju stvari kao što su trzaji glavom, treptanje ili zatvaranje očiju, pokreti ruke ili ruku, lupkanje nogom, dodirivanje uha, udaranje rukom o koljeno, podizanje obrva, grimase lica, lupkanje prstima, pokrivanje usta rukom itd.

Da bi mogli ukloniti ove simptome morate ih najprije identificirati. Tu su u pitanju loše navike koje ste verovatno stekli misleći da će vam one pomoći da govorite lakše, ali u stvari one samo pridonose abnormalnosti vašeg mucanja.

Iako verovatno nemate takve neprirodne navike, ipak bi to trebali pažljivo proveriti. Ukoliko zaključite da imate neke od spomenutih sekundarnih simptoma, radite na tome da ih se oslobodite jer oni nisu neophodni za proizvodnju govora.

5. pravilo:

Učinite sve što možete kako bi uklonili navike vezane za izbegavanje, odlaganje i supstituciju koje ste eventualno razvili kako bi sprečili, sakrili ili minimizirali vaše mucanje.
Vrlo je bitno da ne izbjegavate, ne odlažete i ne supstituirate problematične reči, situacije, mesta itd.

Dobar dio vašeg problema se sastoji upravo od ovih navika, koje kratkoročno dovode do olakšanja ali povećavaju vaše strahove i, dugoročno gledano, izazivaju više nevolja. Na primer, ukoliko telefon zazvoni a vi odbijete da se javite jer se plašite da nećete moći dobro govoriti, sam akt izbegavanja ove situacije će samo pridoneti pojačavanju vašeg straha od telefona.

Kako bi umanjili strah, trebate dati sve od sebe da ne izbegavate govorne situacije, kontakte sa drugim ljudima, da ne odustajete od pokušaja da govorite ili da ne napuštate mjesto nadolazeće nevolje, te da ne supstituirate riječi. Ne izbjegavajte riječi na kojima bi mogli zamucati.

Ovo može biti vrlo težak zadatak ali mnogi autoriteti smatraju da će vam suočavanje sa problemima, umesto izbjegavanje, pružiti više olakšanja nego bilo koja druga terapijska tehnika. Izbegavanje se često opisuje kao pumpa u rezervoaru straha.

Bilo bi dobro kada bi mogli razviti unutarnji osećaj i odlučnost da ćete revnosno progoniti i eliminirati sve navike vezane za izbegavanje. Ovaj osjećaj će se pojaviti ukoliko budete činili stvari od kojih strepite, ne dajući si vremena da se odgovorite od toga. Osobito je važno za osobu koja muca da uspostavi govor oslobođen od izbegavanja bilo koje vrste.

Ne izbegavajte određene riječi ili situacije koje pokreću mucanje. Suočite se s njima. Puno je bolje mucati nego izbegavati govorne situacije jer strah od mucanja samo usložnjava problem (Frederick P. Murray, Ph.D.)

6. pravilo:

Zadržite kontakt očima sa osobom s kojom razgovarate odn. gledajte svog sugovornika u oči. Verovatno to već i činite, ali ako ne, počnite gledati svoje sugovornike u oči na manje više kontinuiran i prirodan način. Posebno je važno da ne skrećete pogled kada mucate ili kada očekujete da ćete zamucati.

Verovatno zbog toga što osećaju stid zbog svoje govorne poteškoće, mnoge osobe koje mucaju izbjegavaju gledati svoje sugovornike u oči prilikom mucanja. Gledanje sugovornika u oči prilikom razgovora delovaće u pravcu smanjenja osećaja srama i nelagodnosti. Ukoliko već niste stekli takvu naviku, vreme je da to učinite.

7. pravilo:

Identificirajte i analizirajte što to vaši govorni mišići čine nepravilno kada mucate. Važan dio terapijskog programa se odnosi na to da utvrdite što to činite nepravilno s vašim govornim mišićima kada mucate.

Da bi učinili potrebne modifikacije ili korekcije, potrebno je da prvo identificirate ono što činite nepravilno i nepotrebno.

Ovo predstavlja ključnu točku u samoterapiji. Sugerishemo vam da sledite ovo pravilo do kraja i analizirate ponašanje vaših govornih mišića dok mucate. Onda možete duplicirati takvo ponašanje kako bi ga usporedili s ponašanjem mišića dok govorite normalno.

Postoje različiti načini na koje možete analizirati vaš govorni mehanizam. Jedan način je da ostanete dovoljno dugo u trenutcima vaših govornih blokada kako bi utvrdili što se događa, ili da mucate dovoljno sporo kako bi imali dovoljno vremena da steknete osećaj što se dešava. Ili se možete promatrati u ogledalu kada telefonirate, ili slušati snimak vašeg govora sa audio/video kasete itd.

Najbolje je da, ukoliko imate video opremu, napravite video snimke vašeg mucanja.
Biti u mogućnosti proučavati ono što činite je moćno oruđe koje vam omogućuje da poduzmete određene potrebne korekcije.
Kada imate priliku gledati i slušati video snimak vašeg mucanja, to može biti informativno i motivirajuće iskustvo.

Biće potrebna hrabrost da se učine ove stvari, ali vi zasigurno trebate tu informaciju kako bi rešili vaš problem na način da postanete u potpunosti svesni što treba modificirati ili ispraviti.
Promatranjem i slušanjem vašeg mucanja trebali bi dobiti informaciju koja će vam pomoći da odgovorite na sledeća pitanja:

* Što ja to činim ?
* Zašto to činim ?
* Što mogu učiniti drugačije ?

8. pravilo:

Naučite koristiti tehnike za korekciju govornih blokada koje su dizajnirane tako da modificiraju ili eliminiraju neprirodno ponašanje mišića govornog mehanizma koje je karakteristično kod mucanje.
Razumevanje i efikasna upotreba ovih tehnika može biti ključ za ostvarenje značajnijeg napretka u prevladavanju mucanja.

Ove korisne tehnike uključuju:
(1) post-blok korekciju, koja pojašnjava što trebate učiniti kada je govorna blokada već prošla;
(2) korekciju u toku govornog bloka, koja pojašnjava što trebate učiniti u vezi govorne blokade koja tek nastaje;
(3) pred-blok korekciju, koja vas upućuje da se pripremite za govornu blokadu, kako bi je minimizirali ili potpuno izbegli.

Ove tehnike su tu kako bi vam pomogle da razvijete osećaj kontrole tako što ćete iskoristiti znanje dobiveno promatranjem vaših govornih blokada, kao što je to pojašnjeno u okviru pravila 7.

Ove tehnike treba upotrebljavati tek nakon što identifikujete i prostudirate ono to činite neprirodno sa vašim govornim mehanizmom kada mucate.

Uz upotrebu te informacije, korekcije govornih blokova će vam pomoći da eliminirate, modificirate ili ispravite spomenute abnormalnosti u govoru.

Ukratko, post-blok korekcija funkcionira na sledeći način.
Nakon što ste mucali na određenoj reči, odmah napravite pauzu kako bi si dali dovoljno vremena da otkrijete što ste to učinili a što je izazvalo mucanje, te kako bi planirali kako to ispraviti.
U činjenju post-blok korekcije upućeni ste da osmislite kako ispraviti nepravilne pokrete vaših govornih mišića. Kada je u pitanju post-blok korekcija potrebno je učiniti sledeći red koraka:

* Kada mucate ne određenoj riječi, prva stvar koju trebate učiniti je ta da završite započetu riječ odn. da u celosti izgovorite (izmucate) tu riječ (nemojte izbeći tu reč ili koristiti neko trik kako bi je izgovorili)
* Kada ste izgovorili problematičnu reč napravite pauzu kako bi razmislili u čemu je problem te kako bi osmislili rješenje
* Nakon što ste zastali, pokušajte relaksirati vaš govorni mehanizam kako bi umanjili napetost. Opustite vaš jezik i vilicu kako bi stekli osjećaj da napetost nestaje, te da se vaše disanje vrača u normalu
* Razmislite i zapitajte se što je bio uzrok vašem mucanju na određenoj reči ili glasu, što ste to učinili pogrešno sa mišićima vašeg govornog mehanizma
* Razmotrite što možete učiniti kako bi polagano preokrenuli ili ispravili načinjene pogreške
* Zatim zamislite ili tiho ustima oponašajte kakav bi bio osećaj da polagano učinite ove korekcije, tako da izmijenite uobičajen način mucanja i da normalno izgovorite problematičnu riječ
* Tek nakon što ste u mislima stvorili sliku kakav bi bio osećaj ponoviti riječ uz određene ispravke, ponovno izgovorite tu riječ
* ALI, ovaj put reč izgovorite na lagan i otegnut način. Tako ćete dobiti dovoljno vremena da steknete osjećaj kako ispravljate ili bar mijenjate pogrešne pokrete govornih mišića koje činite prilikom mucanja.

Iako se čini da je potrebno puno vremena da se izvede ova post-blok korekcija, u stvari, ona ne bi trebala trajati duže od nekoliko sekundi. Što je više prakticirate, bit će potrebno krače vrijeme da je izvedete. Nema potrebe da se stidite ponavljanja reči na kojoj ste mucali na ovakav osmišljen način.

Neke osobe nastoje samo ponovo i na brzinu izgovoriti problematičnu reč bez da učine potrebnu korekciju. Ponašaju se kao da se ništa nije desilo te nastavljaju dalje istim tempom. No, ukoliko to učinite, propuštate priliku da steknete dragocjeno iskustvo i korist koju bi ostvarili upotrebom naznačene tehnike.

Ovako funkcionira korekcija u toku govornog bloka. Kada se nađete usred bloka, nemojte praviti pauzu i nemojte stati pa ponovno započeti izgovor. Umesto toga, nastavite s mucanjem, postupno ga usporavajući bez da pokušavate prekinuti blokadu. Težite da namerno produžite ovakvo stanje. Kroz ovu aktivnost spoznat ćete da možete kontrolisati trajanje vaših govornih blokada kroz mijenjanje brzine a zatim i modificiranja vašeg mucanja. U svakom slučaju, mucajte dovoljno dugo kako bi spoznali što činite pogrešno i što je potrebno učiniti kako bi se to ispravilo. Tako ćete izgraditi osjećaj kontrole. Kada doznate ove stvari, prekinute sa mucanjem odn. sa ponavljanjem ili otezanjem, te na polagan način primijenite mjere za koje ste zaključili da mogu neutralizirati ili ispraviti nepravilne pokrete govornih mišića.

Kada je u pitanju pred-blok korekcija, upućeni ste na to da, kada očekujete da ćete mucati na određenoj reči ili glasu, učinite pauzu neposredno prije nego ćete izgovoriti tu reč kako bi osmislili najbolji način da je izgovorite. Reč izgovorite tek onda kada ste osmislili što treba učiniti kako bi ispravili greške koje obično činite kada mucate na tom glasu ili reči. Pred-blok korekcija se čini kroz sljedeći red koraka:

* Pre nego što ćete izgovoriti riječ, napravite pauzu - zastanite na trenutak kako bi se opustili te osmislili što učiniti
* Pokušajte opustiti napeta područja u vašem govornom mehanizmu, uključujući i grlo. Opustite jezik i vilicu kako bi stekli osećaj kako se napetost smanjuje
* Prisetite se što to obično činite pogrešno kada mucate na tom glasu
* Osmislite kakvu ispravku je potrebno učiniti da bi se ta pogreška spriječila ili ispravila
* Zamislite kakav bi bio osećaj kada bi taj glas, i čitavu reč, izgovorili na polagan način primenjujući ispravke koje ste osmislili u prošlom koraku
* Kada se vaše disanje vratilo u normalu, izgovorite reč - uz ispravke koje osmislili
* ALI, izgovorite glas i čitavu reč na otegnut i polagan (usporen) način, s akcentom na ispravke, obraćajući više pažnje na to kakav je osećaj izgovarati reč nego na to kako reč zvuči. Na polagan način trebate izgovoriti i nekoliko narednih reči, ali ne trebate stalno tako govoriti.

Vežbajte pred-blok korekciju na rečima na kojima mucate i onima na kojima ne mucate. Ali nemojte je koristiti samo kao trik koji bi vam omogućio da lakše počnete govoriti. Kada dovoljno izvježbate ovu tehniku, možete postupno ukloniti pauzu. Tada planirajte kako izgovoriti problematičnu riječ dok izgovarate druge reči prije nje. Pred-blok korekcija pomaže da se izgradi samo-pouzdanje jer vam daje osjećaj da možete kontrolirati ono što činite, a mucanje je nešto što činite a ne nešto što vam se događa i na što ne možete uticati.

Upozorenje: ni pod kojim okolnostima nemojte koristiti pauzu kako bi samo odgodili ili izbjegli da izgovorite problematičnu riječ. Pauzu koristite samo da bi se pripremili i osmislili što trebate učiniti, kako bi uvežbali plan akcije.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 4:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
9. pravilo:

Uvek se nastavite kretati napred u govoru, osim ako namjerno ponavljate određenu reč ili misao kako bi je naglasili. Ako mucate, mucajte tako da ne ponavljate glasove. Neke osobe koje mucaju imaju naviku da ponavljaju glasove koji im predstavljaju problem kada pokušavaju izgovoriti određenu reč (k-k-k-kuća, itd.)

Kada započnete izgovarati glas ili reč, nema svrhe da se zadržavate na njemu ili da ga ponovno izgovarate. Nastavljajući tok govora (kontinuiranim izgovorom) u velikoj meri onemogućujete nastanak blokade, otezanje ili ponavljanje glasova, ili reči na kojima mislite da ćete zamucati.

Ideja je da polagano i kontinuirano izgovarate glasove, idući od jedne reči (ili glasa) do naredne. Kada očekujete da ćete zamucati na određenoj reči, započnite izgovor prvog glasa te riječi na lagan i prolongiran način, uz lagan prijelaz na naredni glas, ali nemojte prekidati izgovor.

Drugim rečima, pokušajte reći ono što želite bez ponavljanja ili vračanja u nazad. Ponovno izgovaranje rečenice vam možda može pomoči da izbjegnete blokadu, ali, generalno gledajući, to nije od velike pomoči. Stoga, dajte sve od sebe da nikad ne ponavljate glasove ili reči, osim ako ih namerno želite ponoviti kako bi ih naglasili.

Najbolji način da uvidite što činite nepravilno sa govornim aparatom je da promatrate snimak vašeg mucanja na video kaseti ili na običnoj kaseti.

10. pravilo:

Pokušajte učiniti vaš glas melodičnijim, uz zadržavanje čvrstine glasa, bez da zvučite neprirodno ili izveštačeno. Izbegavajte govoriti monotono i pravite varijacije u brzini i glasnoći govora.
Govorite na melodičan način bez da zvučite neprirodno.
Prirodno izražavanje uz varijacije u brzini i tonalitetu govora učinit će vaš govor ugodnijim i opuštenijim.

Zapamtite, govor zvuči bolje kada koristite kratke rečenice uz pravljenje čestih pauza. (James T. Aten; Ph.D.)


11. pravilo:

Obratite pažnju na fluentan govor koji ostvarite. Obratite pažnju na to kakav je osećaj govoriti fluentno. Nemojte misliti samo na mucanje. Trebate prepoznati i zapamtiti vaša uspešna i ugodna govorna iskustva. Kako bi izgradili svoje samopouzdanje, prisjetite se vaših uspešnih govornih situacija i osećaja koji imate kada govorite fluentno.

Obratite više pažnje na vaš normalan govor nego na ono što smatrate vašim mucanjem (Gerald F. Johnson, Ph.D.)

Podsetite se da imate sposobnost da govorite normalno. Kako bi osnažili taj osećaj, provedite neko vreme govoreći ili čitajući sami sebi kada ste sami i opušteni. Činite to pred ogledalom. Takođe, dok to činite, budite svesni činjenice da možete govoriti polagano, bez napora, na normalan način i bez poteškoća.


12. pravilo:

Dok radite na ovom programu samoterapije, nastojite govoriti što više možete jer je to neophodno kako bi se ostvarili ciljevi svake naznačene terapijske procedure. To ne znači da trebate dosađivati drugim ljudima, ali govorite više - vjerojatno ste i previše vremena šutali. Govorite kada to želite. Ukoliko nemate prilika da govorite, dajte sve od sebe da ih sami stvorite. Neka i drugi čuju vaše ideje. Ukoliko ne možete naći nikoga da vas sluša, tu je uvek telefon. Pozovite lokalnu prodavaonicu i postavljajte pitanja.

Osoba koja muca bi trebala biti ohrabrena da govori što više može (Spencer F. Brown Ph.D.)

Vi, kao osoba koja muca, morate analizirati vaš način govora kako bi postali svesni razlika između mucanja i normalnog govora (Margaret M. Neely, Ph.D.)

I to bi bila sva bitna pravila kojih biste se trebali pridržavati kada govorite. Ona ukratko naznačavanju što trebate učiniti kako bi obuzdali vaš poremećaj.


Ciljevi i izazovi

Modificiranje ili menjanje mucanja je izazovan zadatak, jer ćete morati svladati situacije od kojih ste uvek uzmicali.

Fokusirajte se na činjenicu da možete promeniti ono što činite, a mucanje je nešto što činite a ne nešto što vam se događa.

Kako budete mijenjali način na koji govorite, tako će se mijenjati i vaše emocionalne reakcije.
I obrnuto, sa promjenama u emocionalnim reakcijama bit će vam lakše da menjate način govora.


Usvojite sistematičan pristup ostvarenju ciljeva

A sada sagledajmo problem. Kako ćete ostvariti naznačene ciljeve? Učinite to na polagan i organiziran način uz snažnu odlučnost i motivaciju.

Možete početi tako što ćete sustavno raditi na jednom po jednom temeljnom pravilu. Počnite s najlakšim pravilom a zatim pređite na sledeće, teže pravilo.

Ustrojite hijerarhiju odn. lestvicu situacija i zadataka. Drugim rečima, počnite s radom na najlakšim terapijskim zadatcima i, sledeći logiku hijerarhije, postupno prelazite na više, teže zadatke i situacije. Kako budete svladavali sve teže i teže zadatke, tako će sve više i više rasti vaše samopouzdanje.


Na primer, načinite spisak od 5 do 10 govornih situacija, idući od najlakše do najteže. Koristite pravilo broj 1, govoriti polagano i osmišljeno, u sledećim situacijama:


1. Razgovor s kućnim ljubimcem ili čitanje nasamo (najlakša situacija)
2. Razgovor s bliskim prijateljem
3. Naručivanje u restoranu
4. Telefonski razgovor s prijateljem
5. Telefonski razgovor sa strancem
6. Razgovor sa kolegama s posla ili u školi
7. Učestvovanje na poslovnom sastanku (najteža situacija)


Morat ćete sami načiniti lestvicu koja odgovara vašim potrebama, s obzirom da naznačene situacije možda nisu odgovarajuće u vašem slučaju.


Odredite dnevnu kvotu


Odredite dnevnu kvotu koja vam odgovara. Možda ćete želeti ponavljati prvi korak - razgovor sa bliskim prijateljem koristeći pravilo 1 - nekoliko dana ili čak nedelje, pre nego se odlučite preči na drugi korak - naručivanje u restoranu koristeći polagan i osmišljen govor.


Prvog dana, odradite najmanje jedan slučaj (situaciju) u kojem ispunjavate zahteve jednog pravila; zatim dva u nizu, tri u nizu itd.


Svaki dan pažljivo beležite vaša postignuća u vašoj radnoj beležnici. Ključ je u tome da svakodnevno i redovno radite na vašem govoru u, manje-više, isto vreme.


Definiranje minimalnih i maksimalnih ciljeva


Prilikom definiranja vaših ciljeva odredite minimum za koji mislite da možete ostvariti, i maksimum koji tek treba ostvariti i ka kojem treba usmjeriti napore i motivaciju.
Na primer, kada je u pitanju pravilo koje vas poziva da govorite polagano i osmišljeno (pravilo br. 1), možete pomisliti sledeće; za minimalan cilj: "Čitaću polagano i na glas 5 minuta"; a za maksimalan cilj: "Koristit ću ovo pravilo prilikom nekoliko telefonskih razgovora, bez obzira na to da li ću mucati ili ne".
Svaki dan iskreno bilježite svoja postignuća i pokušajte odraditi sva pravila postepeno povećavajući dnevnu kvotu u danima koje slede.



Nagrađivanje

Ukoliko uspostavite sastav samo-nagrađivanja to bi vam moglo biti od koristi. Pronađite nešto što bi željeli činiti, kao na primer čitati časopis 1 sat, gledati televiziju ili pojesti desert itd., i učinite to tek onda kada ostvarite konkretan cilj. I na posletku, možete si dopustiti da kupite nešto što doista želite ili trebate nakon što uspješno obavite nekoliko zadataka.


Može biti poprilično teško ispoštovati pojedina pravila, s obzirom da menjate navike koje posedujete već godinama. Ukoliko ponekad ne uspe vaš pokušaj da sledite neko od naznačenih pravila, nemojte se obeshrabriti. I drugi su se susretali s poteškoćama i uspeli su ih svladati. Dajte si vremena. Ukoliko, kao rezultat vaših napora, uspete samo reducirati emocionalnu napetost i učestalost vašeg mucanja tako što naučite mucati lakše i otvorenije, to će biti veliki napredak na putu ka vašem krajnjem cilju.


Poželjna oprema

U postupku modificiranja vašeg mucanja, određene stvari vam mogu biti od pomoći.
Jedna od tih stvari je i zrcalo razumne veličine (najmanje 15″×18″) koje se može prenositi i postavljati na mjesta gde se možete pažljivo promatrati kada razgovarate preko telefona.


Bitno je da imate i radnu beležnicu (notes) u kojoj ćete svaki dan beležiti aktivnosti vezane za samoterapiju.


Takođe, bilo bi dobro kada bi mogli nabaviti i diktafon, kojeg možete nositi sa sobom kako bi snimili vaše mucanje. Mali diktafoni, ne veći od vaše šake, su već dostupni po relativno prihvatljivim cenama. Ukoliko niste svesni načina na koji mucate, jedan od načina da to spoznate je i da čujete audio snimak vašeg mucanja.


Ukoliko si možete priuštiti taj trošak, bilo bi još bolje da koristite video kameru, kojom bi pravili video snimke vašeg mucanja. To bi vam omogućilo da se istovremeno vidite i čujete dok pokušavate govoriti.


Ukoliko nabavite diktafon, pronađite odgovarajuće situacije u kojima bi mogli snimati vaše mucanje. Nadamo se da ćete pronaći odgovarajući način. Na primer, ukoliko imate problema prilikom telefonskih razgovora, možete diktafonom snimati nekoliko takvih razgovora. Neke osobe koje mucaju su eksperimentirale tako što su snimale svoje razgovore s prodavačima, prilikom kupnje potrebnih stvari. Potrebno je načiniti snimke od najmanje 5 ili 10 minuta.

Preslušavanje takvih snimki vam može pomoći da identificirate ono što činite pogrešno a što pokreče vaše mucanje. Svaki snimak je od pomoći u tom pogledu, i osobito je važno da kontinuirano činite dnevne zabeleške o vašim naporima usmerenim na prevladavanje mucanja.

Govor je nešto što je proizvedeno od strane osobe koja govori i kao takav, on je nešto što ta osoba može modifikovati i promeniti (Edward G. Conture, Ph.D.)

Diktafon i ogledalo su korisni u smislu da omogućuju pojedincu da razumije čujne i vizualne nedostatke svog govora (Merle Ansberry, Ph.D.)

Da li bivate obeshrabreni ?

Kao i mnoge osobe koje mucaju, ponekad, dok radite na poboljšanju vašeg govora, možete postati poprilično obeshrabreni. To se možda događa zato što mislite da ne ostvarujete napredak dovoljno brzo, ili stoga što se povremeno vaše mucanje vrati u većoj mjeri i vi imate dosta poteškoća.

Ovo drugo se može dogoditi kada ostvarite poboljšanje u načinu na koji govorite a onda se zadesite u posebno neugodnoj situaciji u kojoj usled napetosti doživite težak neuspeh. To vas čini prilično očajnima i to potkopava poverenje koje ste eventualno izgradili da činite napredak.


Nažalost, čini se da je mucanje naročito podložno ponovnom povratku. Treba naznačiti da postoji više faktora koji su usmjereni protiv vaših napora i koji uzrokuju ili utiču na povratak ili regresiju mucanja.


Regresija mucanja se može dogoditi uslijed prirodnih sklonosti ka vračanju na neke od vaših starih navika kao što su navike izbjegavanja ili poricanje činjenice da mucate.
Kada ostvarite zadovoljavajuću razinu fluentnosti, kako bi sačuvali tu novostečenu fluentnost, vaši prirodni instinkti mogu utecati na to da se počnete ponašati na način kako ste to navikli godinama činiti.
Tragovi vaših starih navika vezanih za mucanje se mogu ponovno pojaviti.

Nema potrebe da se prekoravate kada se pojedine stare navike vrate. Ali ipak, kada se do dogodi, trebate ih prepoznati kao signale da se vratite na posao i da preispitate u kojoj meri se pridržavate temeljnih pravila. Nakon što se pobrinete za ove probleme, oni će nestati.

Jedan od činilaca koji može doprineti frustriranosti je i činjenica da učestalost i težina mucanja, kod gotovo svake osobe koja muca, varira od vremena do vremena.
Ponekad govorite dobro, a ponekad ne.
Iako ovo može biti rezultat različitih spoljnih uslova, čini se da je teško izbeći takva odstupanja, i uslijed toga može lakše doći do ponovnog povratka mucanja.

Još jedna moguća prepreka napretku je i kada su vaša nadanja preuranjena. To se može dogoditi kada određeno pravilo ili smernica koju ste usvojili, dovede do tako brzog poboljšanja da pomislite da je to rjšenje za vaš problem. I ako poverenje u tu proceduru oslabi usled neuspeha, to može biti vrlo obeshrabrujuće.

Istina je da određeno pravilo ili korektivna procedura može u velikoj mjeri biti odgovor na vaš problem. Ali, primena više različitih tehnika osigurava stabilniji progres.

Još jedan razlog zbog kojeg ljudi koji mucaju bivaju obeshrabreni je taj da žele i očekuju savršenstvo koje je nemoguće ostvariti.
Pojedinci osećaju da bi trebali biti u stanju savršeno govoriti, bez bilo kakvog oklevanja ili zastajkivanja. Očekivanje savršenstva dovodi do nagomilavanja nepotrebnog psihološkog pritiska.
Ni ljudi koji normalno govore nisu savršeno fluentni, te bi i vaš cilj trebao biti usmeren na ostvarenje laganog govora koji ne zahteva napor da bi se proizveo.

Uz to, moguće ja da vi možda imate i slabiju prirodnu koordinaciju između dela mozga koji kontrolira vaš govor i govornog aparata, što dovodi do neusklađenosti pokreta vaših govornih mišića.
To može usporiti napredak, ali usprkos tome moguće je naučiti komunicirati bez većih poteškoća.


Postoji više razloga zbog kojih bi to mogla biti istina u vašem slučaju, osobito ako ja vaše mucanje započelo u ranoj životnoj dobi. Možda ste kao dijete, prilikom učenja govora, imali više oklevanja i zastajkivanja u govoru nego što je to bio slučaj kod druge dece. I možda je upravo spomenuti nedostatak bolje prirodne koordinacije doprineo razvoju vašeg mucanja.


Kao što znate, koordinacija je individualna telesna karakteristika koja varira kod različitih osoba.
Isto tako kao što neka deca nauče hodati pre nego druga deca, tako i pojedina djeca nauče govoriti lakše nego druga deca.
Kada su u pitanju odrasli, na primer, šampion u golfu ima superiornu koordinaciju između dela mozga koji kontrolira telesne kretnje i pokreta ruku kojima se upravlja palicom za golf.
U svakom slučaju, nepraktično je da osoba koja muca ima za cilj ostvarenje perfektnog govora.


Većina osoba koje mucaju prolaze kroz periode relativne fluentnosti koji su ispunjeni nadom, nakon kojih slede epizode govornih blokada koje su ispunjene očajem. Kada se disfluencije ponovno vrate, pokušajte naučiti kako identificirati razlog njihovog povratka odn. njihov izvor.
Odgovor bi trebao biti negdje u prethodnom delu knjige.
Ponovno proučite pravila i kada govorite, nemojte to činiti s naporom - mucajte s lakoćom.

Ipak, želeli bismo naglasiti da nema razloga da osećate krivicu svaki put kada zamucate - to ne znači da ste propao slučaj. Sve osobe koje mucaju ponekad bivaju obeshrabrene. Mucanje je težak neprijatelj kojeg treba stalno i iznova pobeđivati kako bi se držao podčinjenim. Prihvatite tu činjenicu. Terapija ponekad može biti frustrirajuće iskustvo, ali trebali bi biti u stanju to iskustvo promatrati kao mogućnost da otkrijete što se može učiniti kako bi popravili vaš govor.

Teško je u kratkom roku ostvariti fluentnost s obzirom na visoku mogućnost regresije.
Potrebno je više vremena.
Najpouzdaniji način da trajno reducirate mucanje je da to činite polagano i postupno.


Svaka osoba koja muca će imati određene uspone i padove, i put napretka je retko gladak put (Alan G. Kamhi, Ph.D.)


Svi smo mi različiti; ono što pomaže jednoj osobi koja muca, možda neće biti od pomoći nekoj drugoj osobi koja muca (Scott Garland, M.D.)


Nemojte se uzaludno nervirati i trošiti vrijeme na pokušaje da govorite sa savršenom fluentnošću (Joseph G. Sheehan, Ph.D.)


Zaključak


Ukoliko ste dali sve od sebe u pridržavanju svih naznačenih smernica, završili ste ovaj program samoterapije. Ne znamo koliko ste popravili vaš govor - možda ste postigli veliki napredak, a možda i niste. Ova knjiga samo opisuje pristup koji će delovati. Vi ste onaj tko mora ostvariti rezultate.


Po završetku ovog programa, trebali bi biti u stanju otvorenije priznati da mucate i nadamo se da ćete i dalje nastaviti sa eliminiranjem navika izbegavanja koje eventualno još uvek imate. Ovo je trebalo da vam pomogne da se oslobodite velikog dijela anksioznosti te da izgradite veće samopouzdanje kao i sposobnost toleriranja stresa.


Takođe, ako niste ništa drugo naučili, trebalo je bar da ste spoznali da možete promijeniti način vašeg govora. Ako možete menjati način vašeg mucanja, možete naučiti i da ga kontrolirate. Vi trebate i želite taj osećaj kontrole koji vam omogućava da govorite lakše i ugodnije.


I ako ste imali dovoljno strpljenja da ustrajete na ovom programu, kladimo se da ste zadovoljni što niste odustali.
Ali čak i za one koji su ostvarili brz napredak, savetujemo oprez.
Iako to možda zvuči čudno, ali možda ćete se morati prilagoditi novostečenom fluentnom govoru.


Ovisno od vaših reakcija, možda ćete morati nadzirati vaš govor nakon što ste ostvarili fluentnost. Na primer, možete početi govoriti tako brzo da ne uvidite opasnost od ponovne pojave govornih problema i izbegavanja. Štoviše, s obzirom da niste navikli da govorite bez problema, svaka nesposobnost da se izrazite ne željeni način, kroz odgovarajuću upotrebu rečenica, može prouzročiti gubitak pouzdanja u vaš način govora.


Kao što je već naznačeno, nažalost, čini se da mucanje osobito karakterizira visoka mogućnost ponovnog povratka. Moraćete se potruditi da spriječite povratak na stare navike. Navike koje ste stekli pre mnogo vremena i koje ste godinama upražnjavali se mogu ponovno vratiti ukoliko ste neoprezni.
Ponekad možete doći i u situaciju da se suočite sa starim strahovima.


Ukoliko se suočite s takvim strahovima, najvažnije je zapamtiti da spremnost da mucate na modificiran (lakši) način, može biti od ogromne pomoći u održavanju i pojačavanju vaše fluentnosti.


Takođe, kako bi spriječili povratak mucanja ili regresiju, dajte sve od sebe kako bi vaš govor bio vođen temeljnim pravilima.
Ove logične mere uvijek vam mogu pomoči da komunicirate uz manje stresa i napora.
I potrudite se da izbegavate vracanje na stare navike.


Ukoliko dođe do neočekivanih poteškoća, uvek možete upotrebiti tehnike za korekciju govornih blokada. Možda bi bilo dobro kada bi s vremena na vreme proveravali i uvežbavali ove tehnike, s obzirom da ih uvek možete upotrebiti u vašu korist.

Kako vreme prolazi, vaše pouzdanje u sposobnost da kontrolirate govor bi trebalo rasti. Budite sigurni u sebe; što imate više samopouzdanja to ćete iskusiti veću slobodu od vaših strahova.

Usvajanje pozitivnog stava prema životu je od velike pomoći. Govorite sami sebi da možete i da ćete prevladati vašu poteškoću. Ukoliko možete usvojiti pozitivan stav i kombinirati ga s tehnikama za kontrolu govora, brže ćete ostvariti napredak.

Verujte u sebe, budite pozitivni, i imajte poverenja u vaše pothvate.

S druge strane, nemojte očekivati ili tražiti previše. Nemojte žuditi da ispravite govorne probleme za kratko vrijeme, i nemojte činiti pretjerane zahteve u vezi vašeg govora koje će biti nemoguće ostvariti. I nemojte pomisliti da ste, samo zato što ne mucate, automatski postali duhoviti, šarmantni ili ubedljiviji.


Ako vam netko kaže da ste izlečeni, nemojte misliti da to morate dokazati. Umesto toga recite njemu ili njoj da još uvijek mucate i, što više, pokažite im da to možete učiniti tako što ćete dragovoljno mucati. Ako se uvijek budete nazivali osobom koja muca, nećete biti pod pritiskom da to ne budete. Zapamtite, mucanje je velikim dijelom ono što činite u pokušaju da ne mucate.

Vaš govor, kao ni govor drugih, ne mora biti savršen. Većina ljudi su disfluentni i ne poseduju verbalnu perfekciju - bez obzira jesu li u pitanju osobe koje mucaju ili ne. Mucanje je tvrdoglav hendikep i ako ste ga prevladali do te mere da ste se oslobodili straha, ne možete više tvrditi da je ono za vas hendikep. Terapija je izazov isto kao što je i život izazov. Imajte poverenja u sebe.


Ako ste pročitali ovu knjigu samo kako bi se informirali, opet želimo naglasiti da nema razloga da provedete ostatak vašeg života bespomoćno mucajući, čineći svoj život mizernim.


I drugi su ustrajali u svojim naporima, tako da to možete i vi. Pripremite se za uspeh i imajte poverenja u vašu sposobnost da ga ostvarite.

Životne bitke ne dobija uvek najjači ili najbrži čovek;

Pre ili kasnije čovek koji pobjeđuje je onaj čovjek koji misli da to može!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: