Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 21, 2008 12:40 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 6:27 pm
Postovi: 27
zaboravih,mesam i pavlaku 12%mm,jogurt viva i jogud od breskve
mislim da je bespotrebno davati detetu nesto sa brasnom ili griz,to su samo bespotrebne kalorije jos uvek,kad ne moze da ih potrosi ali sve to moze da zavisi i od potrebe bebe,ako su aktivnije ili manje aktivne i sl
moj je bebac mnogo lenj,nema ni jedan zub,nece nista da prica,ne zna sam da ustane,sad treba po malo da se oslanja na noge,on nece,lenji muskarac kao i svi


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 26, 2008 9:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 23, 2008 9:34 pm
Postovi: 12
:lol: zdravo mamee,ja imam bebicu od 8mjeseci,koja se budi u 6ujutru :P odmah joj dam flasicu mlijeka,zatim u 11 palentu,za rucak supcu pilecu,ili telecu,sa sargarepom,krompirom,spanac,blitva,brokula,meso,i obavezno zalijem jogurtom.spavanje u 2sata ,obavezno sokica,popodne oko 6 joj dajem pecenu jabuku,bananu,ili kuvanu krusku kako koji dan,i obavezno uz to kuvani pirinac,koji kombinujem sa pomenutim vocem.....navece kupanje oko 8 nakom cega joj dajem flasicu sa plazmom da popije.
E SAD NEZNAM DA LI JE TO OK ILI NIJE,AKO MOZETE DA MI KAZETE Sta bi jos mogla da rucka sta cime da joj zamijenim.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 28, 2008 4:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 1:18 pm
Postovi: 128
Ja mom dajem ovako-ujutru mleko i to nekad i po 240ml jer smatram da ne pije dovoljno pa mu tako nadoknadjujem.Ovde kazu da detetu treba prve godine do 1l.To je oko 7h,zatim dorucak UVEK ceralije(Milupine) jer su bogate gvozdjem(oko 11h),rucak meso+povrce ,u medjuvremenu cisto voce(sljiva,kajsija,jabuka,kruska,mango),vecera(vocni jogurt(tada ne dajem voce),palenta,supa povrcna sa mmalo hleba i jogurtom,voce i keks mleveni,kornfleks i mleko) i mleko pred spavanje.I jos mislim da mu je malo to a kad vidim da mame daju samo voce kao obrok...ne znam...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 27, 2008 12:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 11:56 am
Postovi: 65
Da li bebi od punih osam meseci smem davati Jogood od visnje ili onaj sa jabukom i zitaricama?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 02, 2008 11:14 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Postovi: 237
Unapred se izvinjavam, no ovo će biti podugačak post, što radi informacija koje ove nisu još date, što i radi mojih pitanja i nedoumica, da ne otvaram pojedinačne teme, kad je ovako sve na jednom mestu mnogo zgodnije.
Dakle, odlična tema, taman mi je pomoglo oko nedoumica "šta sledeće".

Nego:
nina-nana je napisao:
...dajem te zitarice kroz kupovne milupine kase(tipa pirinac i jabuka,banana i psenica) ali one su katastrofa kaloricne a sad sam sva u tome-opterecena(npr.jedna kupovna kasica u teglici ima 60-ak kalorija a ova kad se spremi po obroku ima 350).

Ne možeš porediti ova dva!
Kašice u teglici u sebi ne sadrže mleko, dok su one u prahu mlečne (računaš ih kao mlečni obrok). Ja koristim onu kašicu od riže i kukuruza kao bazu za kašice ukoliko mislim da će mu "prifaliti" do narednog obroka. Npr. pošto je on povelik za svoj uzrast, dozu od 6 merica smlati bez pardona i u početku sam mu pravila tu kašicu sa dodatkom jabuke (izrendam je ili izmiksam), kasnije šargarepe... Vremenom sam smanjivala broj merica, a povećavala količinu voća/povrća, te sada klopa bez problema sve što mu se da, valjda mu je prelaz bio postepen, nije bilo velikih skokova u ukusima, pa nije ni stigao da negoduje :lol:

Moram da prokomentarišem i kilažu, pošto ja imam jednog krupnog dečaka od nepunih 6 meseci i ne pada mi na pamet da nasednem na tablice. Masa deteta ne može da se strpa u tablice, bez prethodne analize ostalih parametara. Najbitniji parametar je porođajna težina, sledeći je ritam deteta i neizostavan je - genetika. Ne očekujte minijaturne bebe kod krupnih roditelja, ili obratno, mada izuzeci uvek postoje.
Uobičajeno je da beba od dve nedelje povrati svoju težinu, nakon 6 meseci da je udvostruči, a nakon godinu dana da ima trostruku porođajnu težinu.
Naravno da je to često lakše sitnijim bebama i da su sva odstupanja uglavnom normalna, no nije retka pojava da i krupne bebe brzo napreduju. Moj klinja ima 8.5 kg i jedva šest meseci, ali je on rođen sa 4200 grama i to spada u školsko napredovanje. Tek nakon šestog meseca može se osetiti znatnije smanjenje napretka u masi, ali to nije zbog izmene režima ishrane (jer je dohrana često prisutna i ranije), nego zbog povećane aktivnosti bebe. Prosto, treba pratiti bebu, a ne tablice. Naravno, nijedan ekstrem nije dobar.

bifidus je napisao:
Da li bebi od punih osam meseci smem davati Jogood od visnje ili onaj sa jabukom i zitaricama?

Jesi li isprobala pojedinačno te namirnice? Pije li jogurt inače? Jede li jabuke, jede li žitarice koje su u sastavu tog proizvoda. Ako je odgovor potvrdan, onda može, ukoliko nije nešto još probala, preporuka je da se ne žuri, alergije jesu retke, no nimalo prijatne.

Ovde videh gomilu interesantnih kombinacija, pa verujem da ću jelovnik u narednih par nedelja bar utrostručiti :)
Za sada smo na 3x240 ml adaptiranog (načitah se i o ovome i najčešće preporučene količine mleka su od 600 do 1000 ml, kasnije do 750 ml) i jednoj voćnoj i jednoj povrćnoj kašici. Vodu pije uz mali dodatak voćnog šećera (krenuli smo od pune kašičice, sad smo na količini koja se naziva "na vrh noža", još koji dan i biće čista vodica), tu i tamo sveže ceđene sokiće.

Ono što mene interesuje jeste ima li roditelja sklonih alergijama, te kako njihove bebe reaguju na hranu na koju su oni alergični. Znam da bebe uopšte ne moraju biti alergične, ali bih volela da čujem i neko konkretno iskustvu. Ja sam alergična na jednu supstancu koju sadrži gotovo sve lisnato zeleno povrće (treba li da pominjem da za inat spanać obožavam :( ), a volela bih da iskoristim to što su pijace sada pune sveže blitve i spanaća, ali pomalo cvikam. Jeste da se strogo držim "proba", prvi dan jednu kašičicu, drugi 2-3, treći 5-6, pa ako funkcioniše onda još par dana posmatram reakcije i posle 5-7 dana sam sigurna; no mi ipak nije svejedno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: problem druge prirode
PostPoslato: Pet Jun 20, 2008 11:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 20, 2008 10:57 am
Postovi: 2
Da li na ovom forumu ima nekoga ko ima problem sa kilazom deteta u negativnom smislu? Ja imam sina od 8.5 meseci koji ima 71cm, i samo 7250gr. Jeste da smo imali malih problema u ishrani u toku 4-5 meseca, ali on sada jede vrlo dobro. To zakljucujem citajuci sta vi dajete svojoj deci. Ni otac ni ja nismo krupni, ali nismo ni najsitniji ljudi na planeti.

Moje dete je srecno i to veoma srecno. Dok se igra koncentracija mu je na nivou meni nezamislivom za dete njegovog uzrasta. Znaci sa te strane je sve u redu, ali ne znam kako d aga ugojim :-).

Bilo kakvi saveti su dobro dosli.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 25, 2008 12:43 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
mamaluka ne znam zbog cega ti je kilaza maleckog problem.Moja cerka je sa godinu dana imala tacno 10kg a od sestog meseca je dodavala u proseku po 400/500gr. Ni sada mi nije problem njena kilaza vec samo da ona lepo jede i da je zivahna ( da krvna slika bude dobra) a kilaza stvarno nije bitna.Bar ja tako mislim.
Ja imam problem da ne znam vise sta da joj dajem da jede.Ona sada jede vec sve ( ima 14 i usla je u 15 mesec ) ali nemam ideju za dorucak i veceru.Ako neko ima neku ideju molim da je podeli samnom! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 25, 2008 10:32 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 20, 2008 10:57 am
Postovi: 2
Pa kilaza mi je problem jer njegova linija (u dijagramima za kilazu za decake) sece ostale linije. Znaci ne povecava se preporucenom brzinom. Mislim da je na pocetku bio na 50%, a sada smo na 5%. To je ono sto je problem. Mi ne zivimo u Srbiji, i ovde gde zivimo preporucuju drugaciji raspore obroka. Hemoglobin je bio 94, znaci ispod normale i lekar nam je u Srbiji preporucio dva topla obroka u toku dana. To pokusavamo da postujemo, ali moje dete nije bas zainteresovano za jelo. Uh, mislim da mi ostaje jedino da nastavim da budem uporna, jer da bi dete jelo treba da jede, kao sto rece nas lekar.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 05, 2009 10:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Feb 28, 2009 11:22 am
Postovi: 19
drage mame mene interesuje dali bebi smije davati pirinc i sargarepu ona ima 5meseci i 6 dana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 05, 2009 10:33 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 11:05 am
Postovi: 62
Iskreno, ne znam., Ja sam u tom periodu davala Rizolino i u njega umesala kuvane, ili iz kasice sargarepe, ili jabuke, breskve...
Sad tek planiram da mu kuvam rizu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 06, 2009 9:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Da se nadovezem na postove o kilazi...i ja sam u pocetku bila opterecena malom kilazom svoga bebca, ali sam shvatila da rade geni i to sto je nemiram jako...+dobar metabolizam

On sada ima 9 meseci i 74 cm i 8.900kg...rodjen je kao velika beba sa 4.350kg..i u pocetku je porastao za dva meseca 12 cm....a u tezini je isao po 500-600 gr..

On odlicno jede (napisacu dnevni meni) i jede sve...naravno ima sta vise voli , a sta manje....

5h dojenje-uglavnom jedna dojka
6.30h opet dojenje-druga dojka

8h dorucak-150-200 gr kacamak skuvan sa puterom pa pomesan sa krem sirom ili popara sa integralnim hlebom ,malo putera i krem sir

11h-uzina, cesto jedna banana ili vocni jogurt hipp, ili neka sveza vocka sa jogurtom izmiksirana, uglavnom jabuka i kruska,ili sa visnjom

14h-rucak,kombinacije povrca i mesa, kad nema mesa ubacim pola zumanceta...od povrca: brokoli, karfiol,celer, sargarepa,praziluk,pasulj, grasak,spanac,krompir....meso, sve osim svinjetine, davala sam mu i pilecu dzigericu..

16.30h-uzina...nekad nece, akad hoce to je neka vocka izmiksirana sa jos nekom...jabuka, kruska, banana...ili sad kupovne breskva i kajsija...visnja...

18-18.30h vecera- neka vocka skuvana na primer jabuka sa plazma keksom (adaptirano mleko nese ni da okusi, tako da nema plazmice sa mlekom)...ili slicno kao za dorucak...ili ako mi je ostalo od rucka, pomesam sa kacamakom + siric...

Naravno posle obroka mu dajem vodu, ali iz case, posto nece iz flasice, pa malo popoje , malo prospe...uci se..

19h -19.30h-kupanjac koji obozava...posle sika i to obe...i spavanjac do 5 ujutru.. sa povremenim budjenjem jer mu je tek juce izbio prvi zubic pa ga je to mucilo...

E sad, ja ga izvodim sto je cesce moguce...spava pre podne oko sat vremena i popodne od 1.5 do dva sata...jako je ziva beba, stalno se okrece, sedi , dize u krevecu i sad pokusava da koraca...sav je ko struna i misicav...i deluje jako tanko...ja sam bila identicna takva, a suprug jos slabiji..ali smo oboje bili struje...

Takvo je dete...ne vredi tabela

A da jos nesto...nisam jos uvek davala ribu...neki put sisa i danju...izbacio je nocno dojenje....davala sam mu i da proba sok od sveze nacedjenje pomorandze..obozava ga...ali ne smem, jer je alergen do prve godine...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: re isharana
PostPoslato: Pet Mar 06, 2009 10:53 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Moja beba ce 21.03 napuniti 9 meseci.Sto se njegove ishrane tice jos nisam uvela sunku, ne znam da li to beba od 9 meseci sme da jede.Moja beba jede ujutro griz sa sirom i jogurtom ili makarone, zatim, ide uzina jabuka sa plazmom i malo banane.Rucak:povrce raznovrsno, supa u kojoj se kuvalo povrce.Posle toga ide opet mala uzina bundeva pecena, kuvana sa jabukom ili bez.Posle toga ide mleko uvece.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 06, 2009 11:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 11:05 am
Postovi: 62
Kad sme beba da jede plazmu i griz?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: re ishrana
PostPoslato: Ned Mar 08, 2009 5:30 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Griz sme od 6 meseci, barem sam ja tako mojoj bebi davala, a plazmu navodno ne bi trebala do god.dana zbog secera, ali ja mojoj bebi od 8,5 meseci dajem pomalo plazmu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: ZDRAVO
PostPoslato: Ned Mar 08, 2009 6:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 5:37 pm
Postovi: 41
JELOVNIK MOJE BEBE IZGLEDA OVAKO,UJUTRO JE GRIZ,PLAZMA ILI COKOLINO,NAKON TOGA JAJE ILI PALENTA,PRED SPAVANAC OBAVEZNO VOCE ILI PRAVLJENO VOCNI JOGURT.ZATIM KAD SE PROBUDI SUPA SA MESOM I POVRCEM,ONDA OPET MALA UZINICA ILI VOCE ILI NEKI KEKSIC,I NAVECE OPET MLECNA KASICA.I ODLICNO JE TO PRIHVATIJO,NEBUDE TO SVAKI DAN ISTO ALI OTPRILIKE TO JE TO.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 25 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: