Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 22, 2008 3:32 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 1:18 pm
Postovi: 128
ja se ponavljam ali moram da detaljisem-moja beba sada 9 mes.stara jede za dorucak uvek cerealije(ovde gde zivim kupujem samo milupine i postoje rizolino,medolino,frutolino),to vrtim u krug.Onda pre rucka dam ili sok ili sirovu vocku,rucak povrce i meso ili zumance(sada celo),uzina voce ako ga nije vec bilo,vecera supa koja je ostala od rucka(procedim vodu gde sam kuvala rucak) sa usitnjenim hlebom,ili vocni jogurt(100ml) ili keks sa vocem.I uvek isto.Nemoguce da je to sve sto mogu dati a opet se plasim kilograma.Ovde gde zivim me lekari nisu opominjali oko viska kg-a jer mi je dete na rodjenju imalo 3,8kg ali opet 11,5 kg je dosta i kako rece jedna mama-normalna kilaza za dete od 1-2god.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 22, 2008 3:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 1:18 pm
Postovi: 128
kako se sprema sutlijas sa adaptiranim mlekom i koji puding?hvala mamama!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 23, 2008 1:59 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
Prokuvas pirinac na vodi,propasiras i dodas adaptirano mleko koliko zelis da bude gusto.
To sam negde procitala da se isto radi i ako pripremas recimo ovsenu kasu ili od integralnog pirinca i td.
Zanima me koliko kolicinski tvoj malecki pojede?Jer moja beba jede slicno kao i tvoj a opet sa 11 punih meseci ima 9.600kg.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 23, 2008 2:21 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 6:16 pm
Postovi: 32
Opet neke nebuloze, odakle ikome ideja da daje virslu detetu od 8 meseci, i da li postoji neko ko radi u fabrici mesne preradjevine da objasni ljudima tok proizvodnje i sta se sve stavlja u te cuvene virsle, kao prvo to je previse konzervansa!!!!!!!!! :roll:
A i meso za veceru, zamislite da se vi nakrkate pasulja pa da spavate, nije ni cudo sto vam se deca bude nocu, To je pretesko za mali stomacic!
Vase bebe ne trce maraton da morate da ih punite kalorijama, bebeca ishrana treba da bude LAGANA, RAZNOVRSNA, obroci ne preterano obilni jer postoi mogucnost sirenja creva, pa je veoma moguce da dete bude gojazno.
Moj sin ima 15 meseci, i izgleda odlicno, nema vise toliko bebeceg celulita, zdravo je i misici su mu odlicno razvijeni, poceo je da sedi u 4 mesecu i da stoji i SKACE cim oseti podlogu pod nogama, i nije jeo meso tek od skoro je poceo ali nevoli da zvace iako ima puna usta zuba, i ne jede virsle ali pojede brdo voca u toku dana, do 4 meseca je sisao a do 6 je bio na humani bez ikakvih dodataka! I ne fali mu amabas nista!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 23, 2008 10:05 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 1:18 pm
Postovi: 128
Kaca-moj mali po obroku pojede nekih 200ml cega god(povrca miksanog sa mesom ili mleka,jedino gde mozda preterujem jeste sto mu za dorucak dam zitarice i to oanko kako i koliko pise a.li posto je to 120ml mlecne kase i moje dete ne unosi dovoljno mleka ja mu odmah uz taj dorucak dodam mleka toliko da bude 500-600ml u toku dana).Jogurta mu dajem manje(oko 100ml) tako da je to to.A ti Kaca?Moj mali je jos dok je sisao dobijao dosta na kilazi(alavko je).Sve hoce da proba,otima nam dok mi jedemo i tako.
I ja ne shvatam to davanje virsli i ostalog.Inace bas me plasi ta moguca potencijlna gojaznost.ja mom bebcu dajem koliko moram a opet dobija mnogo brze nego druge bebe.]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 23, 2008 11:40 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Sinčić moje drugarice je imao bogovski apetit i za svoje mesece prilično veliku kilažu...i onda su bili na redovnoj kontroli i doživeli opasno ribanje od pedijatra koji ih je po kratkom postupku poslao kod ortopeda da im malo objasni u kojoj meri su mišići oko kičme nepripremljeni za 11-12 kila koliko je on sa nepunih godinu dana imao...a o kukovima i nožicama da i ne govorimo.
Problem su rešili promenom ali kompletnom promenom ishrane-pa su izbacili svu tzv. tov hranu a to su upravo čokolina, medolina, frutolina i ostale kašice koje stvaraju salce ali ne i mišiće....o popari, grizu, palenti, sutlijašu da i ne govorimo....bar ne u nekoj svakodnevnoj ishrani jer su i to klopice koje opasno goje.
Dakle, umesto da te hvata panika što ti dete jednolično jede, a ne jede, veruj mi, samo ste ušli u začarani krug ograničenog broja namirnica koje su dozvoljene u tom uzrastu...i videćeš da će biti savim drugačije kad ti klinja bude ćopao svežu papriku, paradajz, mlad sir, ribu,...razno crveno, bobičasto voće...i sve ono što pre navršene godine dana ne bi trebalo da jede.
Što se tiče kilaže, nekoliko mama ti je diskretno napomenulo da je 11,5 kila mnogo...i zaista je mnogo i to je problem na koji moraš da se fokusiraš izbacivanjem hrane koja je sita, kašasta i goji...
Primera radi, u onim tabelama za rast i razvoj dece piše da je donja dozvoljena kilaža za dete od devet meseci 6,5 kg a gornja dozvoljena kilaža je 9,5 kg....i nije mi jasno kako ti ni jedan pedijatar nije skrenuo pažnju ili bar posavetovao kako da promenom ishrane na vreme sprečiš potencijalni problem.
Pazi, tim tempom dete će ti u periodu prohodavanja imati oko 13 kg što je zaista veliki teret koji treba da ponese na svojim nožicama...a rizik je krivljenje kostiju nogu i atak na kičmu.
Izvini, molim te ako sam te povredila, nije mi to bila namera...Vidim da si brižna majka i da tamo negde naslućuješ problem...pa k'o rek'o da ti malo pomognem-jer dete ti ne ručka toliko jednolično koliko kalorično.
I mislim da grešiš što mu toliko daješ mleka, posebno što je on već na adaptiranom pa je i režim drugačiji. Po nekom pravilu, dete tog uzrasta treba da unese pola litre mlečnih proizvoda...naravno, može i više ali ne treba preterivati.
Sve najbolje
Ksenija


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 23, 2008 3:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 1:18 pm
Postovi: 128
Hvala ti na savetima KSENIJA.Ovde gde zivimo jedan pedijatar( a promenila sam ih puno) je samo rekao "uau,mashala" za kilazu i to je bilo to.
Imas li savet ili znas mozda sta je ta tvoja drugarica davala svojoj bebi u toku dana?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 24, 2008 10:07 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
Pricamo o gojaznosti pa mi pade na pamet moja drugarica ciji sin ima 6.meseci i 9.5kg a malecki za sad pije samo mleko.Kaze, dala mu je prvo sok ( juvitanin) a on cokce li cokce hoce jos. Njena majka prica posto malecki obicno pije preko 200gr mleka jednom kad je popio 180 ona se zabrinula pa brzo pozvala majku da je pita sta da radi???Nece dete da joj jede!!!
Dobro jeste i smesno ali i stvarno zabrinjavajuce. I ja sam bila akva valjda zato sto moja beba od rodjenja nije htela da sisa pa smo se nutkale non stop dok nije projela. I ja sam se tako brinula kad manje pojede pa sve mislim sad ce da oslabi...
Sad moja beba jede kolicinski kao i tvoja a ovako je hranim:
ujutru popije mleko 150-170gr
dorucak 7corn sa jogurtom,vocem,kacamak,popara od obicnog ili integralnog hleba sa jogurtom,sirem ili mlekom ( nekad ubacim i zumance ali joj onda tog dana ne dajem meso ) i to sve do 200gr
uzina voce sveze,kompot ili kasica i to 150- 200gr
rucak skoro svo povrce ( cveklu joj doduse nisam do sad davala ali jede sargarepu, celer, paskanat,persun,krompir,tikvice,brokoli,prokelj,spanac,blitvu,tikvu,grasak,boraniju,kupus (parcence),pasulj je tek skoro malo probala,luk,praziluk(obavezno malo stavim u jelo),paradajz ( ono iz djuveca zamrznut ) i papriku po malo.Uz povrce ona recimo obozava testeninu pa sam nasla integralnu u prodavnici zdrave hrane.Nekad joj stavim integralni pirinac ili obican, nekad kukuruz secerac nekad hleb a od mesa piletinu, curetinu,teletinu( kad nadjem ) junetinu. Onu supu joj obavezno dam ako hoce posle jela ili ako je zedna posle 1h-2h.
Posto se za rucak uvek lepo najede ( jede oko 3h) veceru joj dajem oko 7h. i obicno griz, sutlijas, keks i mleko, uz to nekad opet vocku nekad tikvu.
I u 9-10h mleko 200-250gr i ona ide na spavanje.
Izmedju obroka retko kad joj dajem sokove cesce samo vodu.Nekad joj skuvam i caj.
A sto se raznovrsnosti tice mislim da po onome sto kazes da mu dajes on ipak ne jede jednolicnu ishranu.To je to. Meni je doktorka rekla, pisala sam o tome, da joj polako uvodim i ribu kao i obicno mleko.Pa jesce ona i razne pite i pice ali ima jos vremena. :lol:
Mozes samo ako se plasis da se mnogo ne ugoji da mu dajes integralni hleb ili pirinac ili testeninu umesto obicnog. Mada mislim da sve to na kraju dodje na svoje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 24, 2008 3:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:33 pm
Postovi: 33
prvi put cujem da se bebi daje slaninica,sunkica,pecenica.Svi znamo sta su suhomesnati proizvodi tako da mislim da nema potrebe da se o tome raspravlja.Mozda sme virsla po mogucnosti pileca,pasteta Argeta od tune,ali mozda!Ja izbegavam da to dajem svojoj ceri.Hleb sa puterom i kiselim mlekom,domaci ajvar ako niste stavljali konzervans,domaci dzem takodje bez konzervansa ali 1 u 2 nedelje jer slatko nije mnogo zdravo.Poparu,kacamak,makarone sa mladim punomasnim sirom.Eto to je ono sto mi klopamo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 25, 2008 10:12 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm
Postovi: 295
Ja mislim da ipak te tablice rasta treba uzimati sa rezervom, jer nismo svi isti a i nije isto od čega dete ima određenu kilažu, sa koliko je rođeno, kakve su genetske predispozicije....
Moja devojčica je rođena sa 3kg, sada ima 11 meseci i 11kg ali ona ne jede gotovo ništa. Ima samo jedan obrok dnevno (iako tri puta dnevno sedamo za sto, nudimo, ona sve skupa pojede cca 100g hrane) i jede isključivo voće, povrće, žitarice i ponekad meso. Nikada nije jela keks niti bilo šta što sadrži šećer, ne pije sokove, ne jede hleb, jede samo kuvano, nikakve prerađevine. I doji jako puno. Naš pedijatar ne smatra da je njena kilaža problem a ni ja se ne brinem. To nisu prazne kalorije, već majčino mleko.
Ali ako dete od nepunih godinu dana jede keks, viršle, bilo šta što sadrži šećer, konzervans, pije sokove onda se svakako treba zabrinuti makar dete i bilo mršavo, jer to definitivno nije zdrava ishrana.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 25, 2008 10:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 1:18 pm
Postovi: 128
wiseslava-bas sam o tome htela da pricam.Razmisljala sam kako to da mi nijedan pedijatar nije skrenuo ranije paznju,hm...To je zato sto smo i suprug i ja visoki(on krupan) i kao bebe oboje na rodjenju imali 5kgNas mali 3,8kg ali je apslolutno-preslikane konstitucije kao svoj tata.nabijen,krupan.On iako ima puno kg-a uopste ne izgleda kao debele bebe sa krofnicama.Nema niti jednu.Dugacak je 75 cm i toliko tezak.ja mozda jesam preterivala i u nedostaku ideja davala deteu dosta slatkog(sokice ali one koje dobijem rendanjem jabuke ili kruske),davala itekako kekseve,kupovne vocne jogurtice.sad mi je jasno da nisam trebala jer tu kilazu ne mogu smanjiti.Tolika je kolika je.
Sme li nasim bebama da se daje vise puta povrce,kuvano jer sveze jos ne dajem?Nemamo zubice i on ne moze nista da zvadje osim korice hleba koja se otopi u ustima.Ako izbacim poparu,palentu ik sve to ,sto se slazem da jako goji,sta davati onda?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 25, 2008 10:35 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 1:18 pm
Postovi: 128
I ja bebi dajem isto povrce a od voca sam uvela(jer je to ovde noramlno) mango ,mandarinu ali kroz gotove kasice.
Jel vi kuvate za vas i odvadite malo pre stavljanja zacina i ostalog?I da li kuvate meso sa povrcem?
Nije mi jasno kako to da nutricionisti kazu da u ovom periodu(od 7,8-12 meseci) bebe treba da imaju 3 obroka i 2 uzine.Ako su ta tri obroka dorucak,rucak,vecera gde je onda mleko?ja mom dajem samo ujutru i uvece po 210 ml a na kutiji aptamila pise do godinu dana davati 3 puta po 210ml?Da li se u unos mlekai ml.proizvoda racunaju i kase koje se spremaju sa vodom(npr.rizolino)?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 25, 2008 2:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm
Postovi: 295
Za adaptirano mleko ne znam, ja dojim na zahtev i nemam pojma koliko šmizla popije ali dovoljno joj je to se vidi.
Mi imamo ujutru voće, u podne povrće i popodne zavisi od mog raspoloženja (ako je ostalo od ručka povrća onda to, ako nije onda neko voće...)
Ja kuvam bebi posebno, za to mi treba cca10 minuta: stavim vodu u šerpicu i oljuštim povrće, eventualno meso (belo pileće ili ćureće, drugo joj nisam davala). Ja sam joj već sa 7 meseci davala sirovu šargarepu i bundevu smiksanu u blenderu. Ako nećeš da daješ sirovo kuvaj. Od povrća jede: šargarepu, tikvice, kelerabu, karfiol, brokoli, kupus, luk crni, boraniju, krompir, crveno sočivo. Od žitarica ječam, proso, pirinač, kukuruz (griz). Voće: bundeva (ili je to povrće?), jabuka, kruška i banana. Dam joj i sušene kajsije, ali to su naše domaće, sušene, čula sam da su ove kupovne kandirane :o
Kad uzmeš da kombinuješ te namirnice dobiješ dosta zanimljivih kombinacija i nije dosadno. Evo par ideja:
karfiol + bundeva + crveno sočivo (sve zajedno se kuva oko 10 min)
šargarepa + karfiol + neko belo meso (15-tak minuta se kuva)
proso (kuvano) + banana sirova
jabuka (živa) + šargarepa (živa) u blenderu smiksano (može i bundeva)
pirinač + brokoli + neko meso
krompir + kupus kuvani zajedno (mljac, ovo i ja tamanim)
od ječmenih pahuljica pravim joj kašicu sa rižinim mlekom, ti možeš sa adaptiranim
palenta + bilo koje voće za užinu
Znači ja nudim tri puta obrok, užine su mleko (sisanje). A ti možeš neki obrok da napraviš mlečni npr. jogurt običan u koji dodaš izgnječenu bananu ili narendanu krušku, ili neke žitarice sa adaptiranim mlekom tako ćeš "pokriti" i užinu i mlečni obrok.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 25, 2008 9:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 1:18 pm
Postovi: 128
E pa super,hvala wiseslawa!
Mada sve ja to vec kombinujem osim sto dajem te zitarice kroz kupovne milupine kase(tipa pirinac i jabuka,banana i psenica) ali one su katastrofa kaloricne a sad sam sva u tome-opterecena(npr.jedna kupovna kasica u teglici ima 60-ak kalorija a ova kad se spremi po obroku ima 350).I pretpostavljam da vi kupujete kod nas zitraice u prodavnicama zdrave hrane a ja to ovde nemam!Hm...
E vidis bundeva mi nije pala na pamet a i nisam je do sad videla,pokusacu da pronadjem.
Ja mom dajem odavno skoro sve vrste mesa(junetinu,govedinu,piletinu,jagnjetinu) i to sve u krug samo sto ubacim zumance na svakih 5 dana(celo).
Hvala jos jednom.
Moze jos ideja ko ima vremena za to!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 26, 2008 2:33 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
Evo nekoliko zanimljivih kombinacija:


SPANAC S KROMPIROM I ŽUMANCETOM- Sve skuvati. Jaje treba biti tvrdo kuvano. Spanac isitniti i u njega viljuskom zgnjeciti krompir i zumance. Belance ne davati bebi! Staviti malo soli i maslinovo ulje ili puter. –
SPANAC SA KAJMAKOM- 150 g svezeg spanaca 2 kasike mladog kajmaka 1 zumance Oprati 150 g svezeg spanaca, obariti ga u sto manje vode, ocediti i sitno iseckati. Umesati mladi kajmak i po potrebi malo posoliti. Dodati pasirano kuvano zumance i dobro izmesati.
-KUVANA BORANIJA- 200 g mlade boranije 1/2 sargarepe 1 paradajz 1 kafena kasicica maslaca 2 g soli Mladu boraniju ocistiti, oprati i iseckati na sitnije komadice. Dodati opranu i isecenu sargarepu i ispasiran paradajz. Naliti sa malo vode, posoliti i kuvati u poklopljenoj posudi. Skuvanu boraniju zaciniti maslacem. Povrce iscediti, ispasirati ili izmiksati. Doliti tecnosti u kojoj je kuvano do zeljene gustine. –
PIRE OD BORANIJE SA KROMPIROM- 1 krompir 100g zelene boranije malo soli malo putera Boraniji odsecite oba kraja i odstranite konce. Operite je. Krompir oljustite, operite pa isecite na kockice. Povrce zajedno kuvajte na pari ili ga stavite u malo kljucale vode. Skuvano povrce ispasirejte viljuskom. Po potrebi dodajte vodu u kojoj se povrce kuvalo kako biste dobili zeljenu gustinu. Umesajte puter i malo soli.
-PIRE OD ZELENOG POVRCA- 3 do 4 lista blitve ili zelene salate 1 krompir srednje velicine ½ kasicice putera Pazljivo oprati lisce blitve ili salate, a zatim ga iseci na siroke rezance. Krompir oljustiti, oprati i iseci na kockice pa ga kuvati na pari ili u malo kljucale vode. Kad krompir smeksa, dodati zeleno povrce i nastaviti s kuvanjem jos 10-ak minuta. Sve isitniti stapnim mikserom ili izgnjeciti viljuskom. Umesati puter.
-CORBA OD KUPUSA- 100 g kupusa 1 manji krompir 1 paradajz 1 kafena kasika celera 1 parce praziluka 1 sargarepa 1 paprika 1 kafena kasika brasna 2 g soli 1/2 l vode Dinstati sitno iseckano parce praziluka sa narendanom sargarepom u malo ulja i vode. Dodati seckanu papriku. Jos malo dinstati, dodati zaprsku od brasna, naliti vodom i posoliti. U to staviti sitno seckani kupus i 1 manji krompir isecen na kockice i oljusten i isecen paradajz. Gotovo jelo zacinite seckanim listom celera. –
CORBA OD KARFIOLA- 100 g karfiola 1 solja mleka 1 kasika kiselog mleka 1 kafena kasika maslaca 1 kafena kasika brasna 2 g soli Karfiol dobro oprati i kuvati u malo slane vode desetak minuta. Ispasirati ga i dodati maslac. Naliti mlekom u koe je razmuceno brasno i pustiti da provri. Zaciniti kasikom kiselog mleka. –
CORBA OD KELERABE- 100 g mlade kelerabe 1 mlada sargarepa 100 g belog pileceg mesa 1 ispasiran paradajz 1 kafena kasika sitno seckanog persunovog lista 1 kafena kasika maslaca 2 g soli 1/2 l vode Svezu, mladu kelerabu oljustiti i iseckati na kockice. Preliti vodom, malo posoliti i kuvati. U upola skuvano, dodati piletinu, iseckanu sargarepu i paradajz. Kuvati dok povrce i meso ne omeksaju. Kuvano povrce i meso ispasirati, naliti tecnoscu u kojoj je kuvano. Zagustiti brasnom razmucenim u soljici vode. Vratiti na sporet dok ne prokljuca. Zaciniti maslacem i sitno isecenim persunovom listom.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: