Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Grooook (stavi masku pa pogledaj temu)
PostPoslato: Pon Jan 04, 2010 3:10 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm
Postovi: 295
Tema je, dakle, svinjski grip.
Znam da ga se ljudi plaše, ni meni nije bilo svejedno, pa evo da opišem kako je kod nas izgledalo. Svi prošli bez komplikacija.

Prvo se najstarija ćera (6 godina) razbolela. Visoka temperatura (39-39.8) ceo dan, ali bila je neverovatno raspoložena. Nisam je terala da jede, ali pila je puno, bila je žedna. Uveče je temp. konačno pala posle brufena, od paracetamola nikako nije padala.
Sutradan kod dr, odmah su uzeli briseve na H1N1. Temperatura opet ceo dan, išla je do 40.2. Tuširanje, paracetamol i brufen naizmenično, tuširanje, jedva spustimo, posle sat vremena opet skoči, i tako.... Malo je bolelo grlo, kašljala je malo, nos OK. Treći dan temperature, već je oborilo, jedva je gledala, puno spavala. Ali je pila i bila raspoložena. Četvrti dan temperatura oko 38, zovu iz ambulante, potvrđen H1N1. Dete se dobro oseća, dolazi nam dr kući, pregleda, mirovanje, puno tečnosti i to je to. Od tada je išlo na bolje, kašalj se brzo smirio.
Ali, naravno srednja ćera je zakačila (2.5 godine). Temperatura je samo jedno veče došla do 39, inače je bila oko 38. Nismo skidali, ništa je nije bolelo, ali je GROZNO kašljala. Nisu joj radili bris, kažu ako je kod sestre potvrđen, ima i ona sigurno. Zbog užasnog kašlja i škripanja u plućima savetovana nam je drenaža i inhalacije, te smo dobili neku homeopatiju, uz upozorenje da će možda dobiti i antibiotik. Pozajmili smo inhalator i inhalirali je 4x dnevno fiziološkim, a posle toga okrenemo naglavačke i lupkamo po leđima. Šlajm je izlazio i izlazio (povraćala je šlajm nekoliko puta), ona je noćima škripala a dr dolazio svaki drugi dan da je posluša. Temperaturu je imala 4 dana. Antibiotike izbegla.
U to neko vreme počelo je i mene da hvata, ali nisam, naravno odmah shvatila jer sam bila glavna sestra i doktorka i majka i kuvarica i naravo u panici da se beba ne zarazi.
Prvo sam dva-tri dana bila samo jako umorna, pekle su me oči i stalno mi se spavalo. Onda je počelo da me boli grlo, i dva dana sam imala tek malo povišenu temperaturu (37-37.5). Onda je počeo kašalj, negde iz dubine, odvratan, daviteljski. Usput su me strašno bolele noge i mišići su mi podrhtavali, ali ja sam to pripisala umoru. Srećom pa doktor nije. Čim me je poslušao dobila sam antibiotike i strogo mirovanje. Yeah, right. Dvoje dece bolesno, beba na sisi, muž na poslu a mi u inostranstvu bez ikakve pomoći.
Dosta ozbiljno su me upozorili da ipak moram da mirujem, pa sam organizovala prijatelje i pomoć u kući.
Bilo je teško ubediti devojčice da moraju i one da miruju, uf....
Kao šlag na torti, i beba se razbolela. Temperatura do 38, proliv i šmrkav nos par dana, sve u mnogo blažem obliku, predpostavljam jer je posisala antitela iz mog mleka.
Mužu ništa.
Na žalost, zarazili smo i jednu prijateljicu koja je dolazila da nam pomogne (Lila, oprosti).

Novu smo dočekali lagano se oporavljajući....
Ajd nek je srećna svima, zdravlja vam želim!

_________________
Mamine tri ženske:
E 07/2003
P 04/2007
N 02/2009


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Grooook (stavi masku pa pogledaj temu)
PostPoslato: Pon Jan 04, 2010 10:26 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Joj Wiseslawa, :D


Moj muz je isto bio bolestan nekoliko dana, imao je t.koja je tek posle dva dana pala od brufena.Kasljao je i jedva je gledao na oci.Dr je videla jako uplaljeno grlo, i prepisala hemomicin.Ja sam se uplasila da nije krmetina,pa sam dete izolovala koliko sam mogla.Nekoliko dana kasnije,oporavio se.Nije radjen test na virus H1N1.Ono sto mene zanima, jeste:na osnovu cega dr posumnjaju da je virus, i salju na testiranje, njemu je dr prepisala samo antibiotik, postujem, bolje mu je.Ali, sam iskreno streptela danima da nije virus zbog deteta, cak sam htela da ga saljem da ide u privatnu lab. da proveri, ali naravno nije bio stanju.Sada je dobro.

Wiseslawa,

Tebi i tvojoj decici zelim dobro zdravlje, puno srece, radosti, igre i sve naj u novoj 2010, i naravno svim forumasicama i njihovoj decici.




P.S vazno je da ste sada dobro, pregurali ste.

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Grooook (stavi masku pa pogledaj temu)
PostPoslato: Pon Jan 04, 2010 3:39 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ja mislim da smo i mi prelezali grok grok.
Prvo je cera (2,5) imala jednu noc temperaturu koja nije spadala posle paracetamola. Ujutru je napokon prosla i imala je jos popodne nesto oko 38 sto je proslo samo bez lekova. Naravno nos slinav, kasalj grozan. (traje i dan danas, evo ulazimo u treci mesec). Bili kod dr. naravno kao sto ovde uvek dobijem odgovor, virus proci ce sam od sebe ( i ubedjivanje da je nesto opasno ne bi temperatura prosla sama od sebe....).
Mene je boluckalo grlo nedeljama pre toga, a onda me par dana posle cerke oborilo. Temperatura (ne neka velika do 38), grlo, kasalj, nos, glavobolje strasne i taj bol u misicima. I da promuklost, nisam mogla da govorim par dana. Da me nije pocelo da boli uvo i oko ne bih stigla do dr, ali ovako stigosmo do hitne pomoci i tamo dobih antibiotike (dete nije dobilo ama nista od lekova cak ni sirup). Test naravno niko nije hteo da nam radi!
Sutradan trebao muz da putuje u USA, ali i njega oborilo pa je pred odlazak stigao do dr. Dobio isto antibiotike. Njega je slomilo na putu, kaze da je i kolege poinficirao...no sta je mogao, morao je da ide.
I tako mi od tada kasljemo, sto bi se reklo vrtimo krugove, malo se smiri pa se vrati. Vec razmisljam da odemo nas dve kod pneumologa od dr. opste prakse i pedijatra ovde nema vajde.
Istu pricu su imali i moji u BGD. Cale i keva dobili od gripa bronhitis, a moja sestra koju su dr. ubdjivali da nije nista, pregledali stetoskopom sto puta pluca, je sva sreca dospela do pneumologa koji joj je snimio pluca i ispostavilo se da ima upalu. Koliko je upala divljala govori cinjenica da je posle dve nedelje konjske terapije antibioticima, morala da dobija i inekcije jer se upala pluca od toga nije smirila. Posle priznali dr. da je to verovatno svinjski, ali da oni generalno nemaju pojma kako da ga lece i u kakvim se sve oblicima on pojavljuje.
Da ne bi tog kod moje sestre, ne bih brinula sto jos krkljamo (pogotovo dete) ovako posto su prosli svi praznici bolje da napravim termin kod pneumologa....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Grooook (stavi masku pa pogledaj temu)
PostPoslato: Pon Jan 04, 2010 8:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 6:28 pm
Postovi: 160
Neki lekari kazu da nema drugog virusa i da su sve zesce viroze posledica grok virusa, kod nas u decijoj ambulanti svoj skolskoj deci sa slicnim simptomima upisuju u karton AH1 N1, bez labaratorijske provere. Nekad daju hemomicin a nekome ne, verovatno od stanja pluca.I moja porodica je bila bolesna pre mesec dana a li blaze, temperatura do 38,5. Muz je bio 10 dana na bolovanju i dobio je antibiotike zbog grla, mali je takodje imao temperaturu i upaljno grlo pio je Bactrim sirup, a ja nisam isla kod lekara ali sam dva puta za kratak vremenski period bila bolesna. Nadam se da je to to, i da ga vise necemo imati


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Grooook (stavi masku pa pogledaj temu)
PostPoslato: Pon Jan 04, 2010 10:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Dea,

Slazem se da treba detetu da proveris pluca i kod pulmologa, jer definitivno nekad znaju bolje od pedijatra.Isto mislim i za otorinolaringologa, jer je isti mojoj rodici detetu potrefio dijagnozu i odredio pravu terapiju, za razliku od pedijatra.

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: