Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: DOHRANJIVANJE BEBE STARE 2,5 MESECA
PostPoslato: Sre Jun 20, 2007 9:26 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 12:07 pm
Postovi: 191
Lokacija: Požarevac
Da li se beba starosti 2,5 meseca sme, po preporuci lekara, dohranjivati obicnim razblazenim pasterizovanim i sterilisanim mlekom masnoce 3,2 (kravicom) ili iskljucivo mlekom u prahu za bebe (Humana, Bebelac i sl)?

_________________
CUVAJMO SVOJE ZDRAVLJE!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: dohranjivanje bebe stare 2,5 meseca
PostPoslato: Sre Jun 20, 2007 1:58 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Menjaj lekara koji ti savetuje da dohranjuješ bebu sa razblaženom Kravicom ili bilo kojim kravljim mlekom. Bebama se u vidu dohrane daje isključivo adaptirano mleko koje je prilagođeno njihovom uzrastu i sistemu za varenje. Kravlje mleko se uvodi u ishranu tek nakon navršene prve godine-istraživanja su ga dovela u vezu sa alergijama i poremećajem varenja ako se koristilo u dojenačkom periodu. Uostalom, nazovi Halo za zdravu bebu ili Institut za majku i dete pa proveri-ali ubeđena sam da taj lekar greši.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 25, 2007 10:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 10, 2007 10:43 pm
Postovi: 4
Lokacija: Beograd
Što bi naš pedijatar rekao:'' Kravlje mleko piju telad, a deca piju majčino mleko, a u nedostatku majčinog mleka neku adaptiranu formulu adekvatnu za bebin uzrast!''
Sa ovom tvrdnjom se slažem i preporučujem da promenite pedijatra, a da bebcu date neku formulu (Aptamil 1, Humana 1, Nestle NUN, Bebelac 1 ili neku sličnu).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: lakse malo...
PostPoslato: Sub Jun 30, 2007 4:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 29, 2007 9:10 pm
Postovi: 20
Lokacija: sosa u bosni
Sve gore napisano stoji,i nas su jos na specijalizaciji ucili da TELAD PIJU KRAVLJE MLEKO,ali isto tako detetu do 6 meseci daje se 2/3 kravlje mleko,najbolje iz tetrapaka,a od 6 meseci moze kravlje mleko cisto.
Tacno je da ima alergija na kravlje mleko,ali je isto tako cinjenica da nije cesta,a da i ne spominjem finansijski momenat!
Dakle,stara skola pedijatrije ne zabranjuje kravlje mleko,ako se pravilno daje i ako nema nikakvih nezeljenih dejstava.
Jos bih nesto porucila mladim mamama:pitajte svoje majke i bake kako su Vas hranile i bice Vam mnogo lakse da odgajate svoje dete.

Jos samo jedna mala digresija-ja jesam lalinka koja odnedavno zivi u Bosni,ali sam djak beogradskog univerziteta,a specijalizaciju sam zavrsila u Tirsovoj.Uz to,Institut za majku i dete i Tirsova su uvek imale oprecne stavove u mnogim stvarima i meni licno Institut nikad nije bio blizak.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 01, 2007 1:19 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Oprostite, nisam vas shvatila, ako ste na specijalizaciji učili, kako ste rekli, da telad piju kravlje mleko a ne bebe, zbog čega se oslanjate na tekovine stare pedijatrije? Jer ti isti stari pedijatri su deci nemilice davali aspirin kojim su nam roditelji skidali povišenu temperaturu....sve dok ga savremena pedijatrija nije povezala sa Rejevim sindromom. I mislim da ste u zabludi da alergija na kravlje mleko nije česta- naprotiv, sudeći po podacima koje sam dobila u alergološkoj ambulanti u Tiršovoj od pedijatra alergologa kao i po tegobama ljudi koji rade i Imleku i koji listom imaju intoleranciju na mleko.
Elem, možete li mi reći, ima li istine u podacima koje sam pročitala u časopisu "Moje dete", februar, 2003, a koje delom citiram

- u kravljem mleku ima znatno veći ukupan sadržaj belančevina, pre svega kazeina, zbog čega se u bebinom želucu pojavljuje gust ugrušak koji enzimi za varenje hrane znatno teže uspevaju da razlože
-da je u kravljem mleku manji nivo gvožđa, a nedostatak gvožđa se može pogubno odraziti na razvoj nervnog sistema deteta
-da se kravlje mleko ne može uporediti sa majčinim ili adaptiranim ni u pogledu sadržaja vitamina, odnosno da u kravljem mleku ima znatno manje vitamina A i C
- da nema dovoljno ugljenih hidrata, a s druge strane mnogo više belančevina-3 puta i minerala čime se dodatno opterećuju jetra i još uvek nezreli bubrezi
..............
Mnogi specijalizovani časopisi za bebe koje su uređivali upravo lekari pedijatri bavili su se ovom temom ističući da ako je neophodno preći na dohranu, ona MORA biti ona koja je prilagođena za bebe. U njoj mora biti smanjen nivo belančevina i to omogućuje da se otkloni nepovoljan uticaj viška belančevina na bebinu razmenu azota i minerala. Uz to, takva hrana se znatno bolje vari i apsorbuje.
Po pravilu, masti iz kravljeg mleka se zamenjuju mastima iz prirodnih biljnih ulja što proizvod obogaćuje masnim kiselinama. Osim toga, u adaptirano mleko se dodaju neophodne količine vitamina i minerala-gvožđe, cink, jod, bakar.

Dalje, da sam slušala svoju mamu koja je visokoškolovana žena i pri tome zdravstveni radnik onda bih detetu u trećem mesecu uvela krompir, tikvu, šargarepu, u petom pasulj, grašak, boraniju, dok bi u šestom verovatno mrsilo pečeno prase :wink: ....jer su se tim ritmom bebe hranile pre 34 godine....ali hvala progresiji, medicina je napredovala pa su neka zastarela shvatanja i metode potisnute novim naučnim otkrićima.

A što se tiče Tiršove reći ću ovo- u po noći smo poluizbezumljeni doveli dvomesečnog sinčića kome se uklještila kila i koji je pre reponovanja dva sata vrištao bez daha-primljeni smo na odeljenje-niko nam prišao nije dva dana, ali zaista...-veče pre zakazane operacije pitam dežurnu sestru da li će neko mom detetu raditi krvnu sliku i određivanje krvne grupe-začuđena što to nije urađeno šalje nas u podrum u laboratoriju-sutradan, čekamo operaciju, vreme prolazi, niko ne dolazi, beba pišti od gladi jer nisam smela da ga dojim dvanaest sati pre operacije, odlazim kod dežurne sestre i saznajem da mi je dete skinuto sa liste operacija-zašto-pa, znate, krvna slika mu ne valja-o čemu se radi, pitam-to, nije vaš problem majko, sačekajte lekara, bila je prilično drčna i osorna moram priznati-uplašena, silazim u laboratoriju i tražim kopiju rezultata da bih videla da su mu leukociti 15000-zovem mamu koja je Mrph medicinske biohemije i ona me teši da je to očekivani skok leukocita s obzirom da je dete na sam dan uklještenja preponske kile primilo i obavezne vakcine-penjem se gore, smrknuta što su mi odsekli noge i pitam da li znaju za podatak o uklještenju i primljenim vakcinama-oooo, ubrzano prelistavanje njegovog kartona, imate pravo, ništa, sačekajte dete će biti danas operisano-vraćam se u sobu, beba ciči gladna-idem opet do lekarske sobe i molim ih da mu bar uključe glukozu-o, evo odmah...i uključiše-prošao je operaciju a da mu niko nije odredio krvnu grupu-nisu imali braunile prilagođene za decu-sedim kraj sina, držim mu ogromnu braunilu i osećam kako mi pucaju grudi od nadolazećeg mleka-molim sestru da dozvoli suprugu da ostane dok se ne izmuzem što ona ne dozvoljava jer nije po propisu-o.k razumem to, ali infuzija je trajala osam sati i niko se od osoblja nije ponudilo da me odmeni ne bi li ručno izvukla mleko-sutradan, na viziti grupa lekara je zalepršala svojim mantilima i otperjaše iz sobe a da nisu ni pogledali maleckom ranu-posle se ispostavilo da su leukoplastom kojim su pričvrstili gazu prilepili i konce pa se rana zacrvenela i na mestu izvađenih končića danima curkala i trebalo joj je vremena da zaraste čak-tog dana smo krenuli kući i čim sam stigla dobila sam menstruaciju i stalo mi je mleko... tačnije,presahlo.
E, mislim se ja u sebi, neće mi niko oduzeti dojenje...bebac je ionako bio ošamućen i bila mu je potrebnija moja toplina i spavanje nego sisanje. I lepo, kupim finu mesnu slaninicu, luk, sok od paradaza i krenem sa posebnim režimom ishrane i povratim mleko posle desetak dana....i dojila sam sina šesnaest meseci.
Dakle, majke, ne odustajte od dojenja tako lako...
Ksenija


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 01, 2007 10:02 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 29, 2007 9:10 pm
Postovi: 20
Lokacija: sosa u bosni
Draga majko,
cak i da stei postupali po jelovniku svoje majke,ne bi ubili svoje dete.
Sedenje na Internetu i citanje previse tekstova na datu temu zene dovodi do HAOSA,tvrdim to sa punom odgovornoscu,jer se sa tim svakodnevno srecem u praksi.
Dojiti ili ne?Koliko-6 meseci,godinu,do 2?
AD3 kapi ili D3 kapi?
Siroko povijanje ili ne?
Pampers ili pamucne pelene?
A jelovnik da i ne spominjem...
Da Vam nabrajam dalje???
Odnos lekara prema pacijentu se formira godinama,a na njega utice beskonacno mnogo faktora.Ono sto ste Vi preziveli sa svojim detetom u jednoj eminentnoj ustanovi desava se u skoro svim ustanovama,to bar odlicno znate!
Medjuljudski odnosi,konkurencija,borba za opstanak,cine svoje,ali taj problem nije od juce,nemojte mi reci da ste bili iznenadjeni.
Mnoge svoje profesore imam priliku da vidim na mnogim predavanjima,kongresima,seminarima i svaki put se zapitam koliko li para dobiju da reklamiraju to o cemu pricaju.
I na kraju,ono sto bi dobilo moje dete,kome sigurno zelim sve najbolje u zivotu,toplo preporucujem i ostalim majkama koje od mene traze strucnu pomoc.
Pozdrav mami i bebironcu!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 21, 2007 5:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 01, 2007 12:48 am
Postovi: 472
Ja sam sa kravljim mlekom počela kad je moja mala napunila 6 meseci (Moja Kravica sa 3,2%mm AD) i ništa joj nije falilo a do 3 meseca sam je dojila, posle dojila + prehranjivala i od 6 meseci samo kravica ali sam se usudila jer do tad nikakda nije imala problema sa alergijama, grčevima!

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 21, 2007 7:16 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 3:42 pm
Postovi: 368
Lokacija: Bgd
do 9 meseci sam dojila devojke, do 6 meseca sam ih dohranjivala formulom a od 6-og meseca kravicom, hvala Bogu evo ih zive i zdrave i vesele nista im ne fali

Na kravicu sam se odlucila, jer su posle formule odbijale da jedu bilo kakvu hranu (kasice i slane i slatke) od kad smo presli na kravicu, krenule su da jedu sve

Krvna slika sa 6, 12 i a8 meseci savrsena, cak je dr bila zapanjena jer se retko u praksi srecu blizanci koji nemaju neki blazi oblik anemije

_________________
double trouble is my life


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 22, 2008 11:35 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Za Bifidus-kao što vidiš, praksa da se kravlje mleko uvodi pre navršene godine je rasprostranjena...no, nemoj se samo osloniti na komentare tipa-ja sam svom detetu davala mleko, jaja,...pa mu ništa ne fali...već prelistaj i roditeljportal, yumama, *...
Sve najbolje
Ksenija


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 26, 2008 10:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm
Postovi: 295
Potpuno se slažem sa Ksenijom. To što je neko nešto svom detetu dao pa mu nije bilo ništa nije ni razlog ni opravdanje da se ne potrudim da za svoje dete izaberem najbolje. Informacije su danas svima dostupne i na svakom roditelju je odgovornost da za svoje dete odabere najbolje. I iskreno pedijatri mi nisu autoritet u pitanju prehrane jer sam od njih dobijala savete koji su u najmanju ruku upitni.
Kravlje mleko je preagresivno za nerazvijeni dečiji sistem za varenje (podsetiću vas samo da tele ima četiri želuca). Ne mora da znači da će se detetu bilo šta dogoditi ako ga neadekvatno dohranjujete, ali isto tako može da se desi da vam dete, kao moja sestričina na primer, iskaki guzno crevo ili dobije hemoroide sa 2-3 godine, razvije alergiju na citruse, ne jede ništa osim slatkiša i jake hrane i pristaje da pije samo sokove.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 27, 2008 10:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:33 pm
Postovi: 33
Mislim da netreba slusati kako su drugi to radili vec kako mislis da je najbolje za tvoju bebu.Ja sam svojoj devojcici davala Aptamil do godinu dana jer uvek sam se pitala sta ako nije kao sva ostala deca?Ako joj nesto poremetim preranim uvodjenjem kravice?Ja sam za adaptirano mleko makar do sest meseci. :P


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 27, 2008 2:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 6:16 pm
Postovi: 32
Apsolutno se slazem do 6 meseci ni pomisli da date detetu kravicu! Cak se za vreme dojenja ne preporucuje da majka pije mleko, neverovatno je koliko deca mogu da budu alergicna na sve i svasta, do 6 meseci samo adaptirano mleko i nista drugo!!! A posle 6 meseca moze poneka kasica (najbolje sargarepa). Imam odlicno iskustvo s humanom! I posle 6 meseci naj bolje je kravicu davati 2/3.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 27, 2008 8:05 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 11:56 am
Postovi: 65
Mislim sa je sasvim nevazno sta majka jede dok doji, naravno da je najbolje za nju i bebu da je hrana raznovrsna i zdrava. Da citiram svoju babicu, sve su to babske price.

Ja imam jos mesec dana vremena da dobro razmislim o uvodjenju kravice, kao dohrane, naravno uz savet pedijatra. Manje vise sam odlucila da, ukoliko se budem odlucila za kravicu, pocnem oprezno, jedanput dnevno. Polako cu tu dozu povecavati, ukoliko se ne pojave losi simptomi.

Hvala svima (narocito obazrivoj i temeljnoj Kseniji) na dobronamernim savetima. Stvarno ne vidim razloge za zucne rasprave, sve mi zelimo najbolji start za nase bebe


:P


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 28, 2008 1:08 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 5:58 pm
Postovi: 61
Lokacija: Beograd
Mislim da je odlično što mame čitaju po internetu, časopisima, svuda okolo. Koliko puta smo morale da budemo pedijatri svojoj deci, pre svega zbog nemara lekara. Da ne spominjem da se neki lekari više vode onime što su njihove babe radile nego naučnim istraživanjima.

Ne postoji nikakav razlog ni potreba da se detetu pre godinu dana daje kravica. Finansijski momenat? Ma, hajte molim vas, pa mi ovde ne pričamo o socijalno ugroženim porodicama. Uostalom adaptirano mleko zaista nije toliko skupo, odnosno dugo traje jedno pakovanje. Radije bih se odrekla nekih svojih zadovoljstava nego da štedim tako što rizikujem detetovo zdravlje.

Detetu se može uvesti jogurt posle 6 meseci, i to vrlo postepeno, jer je jogurt fermentiranjem zapravo adaptiran za decu tog uzrasta i mnogo se lakše vari, ali mleko... ne vidim ni jedan jedini razlog da se na taj način rizikuje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re:
PostPoslato: Sre Jul 25, 2012 1:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 25, 2012 1:00 pm
Postovi: 1
Mary Poppins je napisao:
Mislim da je odlično što mame čitaju po internetu, časopisima, svuda okolo. Koliko puta smo morale da budemo pedijatri svojoj deci, pre svega zbog nemara lekara. Da ne spominjem da se neki lekari više vode onime što su njihove babe radile nego naučnim istraživanjima.

Ne postoji nikakav razlog ni potreba da se detetu pre godinu dana daje kravica. Finansijski momenat? Ma, hajte molim vas, pa mi ovde ne pričamo o socijalno ugroženim porodicama. Uostalom adaptirano mleko zaista nije toliko skupo, odnosno dugo traje jedno pakovanje. Radije bih se odrekla nekih svojih zadovoljstava nego da štedim tako što rizikujem detetovo zdravlje.

Detetu se može uvesti jogurt posle 6 meseci, i to vrlo postepeno, jer je jogurt fermentiranjem zapravo adaptiran za decu tog uzrasta i mnogo se lakše vari, ali mleko... ne vidim ni jedan jedini razlog da se na taj način rizikuje.


I ako je star post nisam mogao da se suzdrzim a da ne odgovorim na njega citajuci ga.Draga gospodjo Mary Poppins pa zar Vi mislite da pravo na podizanje dece imaju samo bogatasi.Adaptirano mleko je preskupo bilo i onom momentu kada ste vi pisali ovaj post kao i dan danas,mozda za Vas nije skupo jer Vi i Vas muz imate plate od 100 000 din dok Vam tu vasu platu zaradjujemo mi koji smo kako nas Vi nazivate socijalno ugrozeni,ne zivimo svi mi u Beogradskom pasaluku,Srbija nije Beograd i nazalost kod nas na jugu jos uvek ima ljudi i porodica koji rade za bedni novac s kojim jedva mogu da sastave kraj s krajem a kamo li da kupuju adaptirano mleko.Po tom Vasem postu mogu da zakljucim da Vi nemate ni gram savesti kad ste mogli da napisete nesto tako pa 70% procenata ljudi u srbiji ne moze da odvoji mesecno za bebu nekih 10000 din za melko jer radi za minimalac od 20000!!!
SRAM VAS BILO !!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 35 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: