Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Candida
PostPoslato: Uto Okt 20, 2009 3:26 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm
Postovi: 58
Bebi od godinu dana je u stolici izolovan veliki broj Candide!
Nismo koristili pre toga nikakve antibiotike, pred postavljam da je uzročnik tome sindrom "sve što mogu staviću u usta!"
Analizu smo radili jer beba ima dijareju 10 dana i to do pet stolica dnevno od kojih su 3 sluzavo tečne i jako se osećaju, nakon čeka dolazi do ojeda guze.

Da li imate iskustva? Mi tek suta idemo kod pedijatra po terapiju....čitam da se dugo leči :( i da se uvode dijete :(...preporučuju Nistatin....

Pomoć je dobro došla, hvala :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Uto Okt 20, 2009 8:11 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 6:28 pm
Postovi: 160
Candida kod tako male dece moze da dodje i kao posledica pada imuniteta. Ja sam imala iskustvo tog tipa kada mi je mali imao 1,5 godinu. Samo sto je on na nesrecu i alergican na nistatin, pa nismo mogli da ga koristimo. Dugo smo lecili skoro 8 meseci. Tek kada sam uvela rigoroznu dijetu ( bez obzira sto to pedijatri ne odobravaju ), onda se izlecio. Nista slatko, samo sa fruktozom, bez mleka, ali moze jogurt i mlecni proizvodi, i naravno bez belog brasna. Integralno brasno i pirinac, mnogo voca i povrca ( izbegavajte banane ), meso moze komotno, samo gledajte da je sve prirodno, bez konzervansa i aditiva.
davala sam mu probiotic, sada ima i Probiotic kid imuno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Sre Okt 21, 2009 11:27 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm
Postovi: 58
toga se i najviše plašim, ako ne bude efekta sa nistatinom, da se uvodi dijeta! Što se tiče slatkog tu nije problem, jer ga praktično i ne jede, ali mleko nam je sastavni deo obroka, ujutru i uveče! Kako bebi izbaciti mleko?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Sre Okt 21, 2009 6:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 6:28 pm
Postovi: 160
ja sam izbacila mleko jer vise nije bilo drugog nacina, ali mislim da mleko ne sme zbog laktoze, sada imas mleko bez laktoze, ili sojino mleko, pa mozes da zamenis. Ja sam mom malom davala ogromne kolicine jogurta, sreca pa je hteo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Čet Okt 29, 2009 6:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 23, 2009 6:36 pm
Postovi: 13
kod tako male dece jako je vazna anti-candida dijeta, ma sta ko govorio, jer se ona hrani secerom....tesko je , ali nije neizvodljivo...kao sto su svi rekli nema secera, nista sto sadzri secer, bez mleka i mlecnih proizvoda osim ab yogurta, obavezno izbaciti sve sto ima kvasac,mesiti iliu kupovati bezkavsni hleb, probiotik i nystatin po uputstvu lekara pedijatra...
cula sam da postoje neka kapi i cajevi koji mogu da se daju maloj deci navodno na biljnoj bazi, ali ne mogu zajedno sa nystatinom...ja nisam to probala jer smo imali uspeha sa ovakvim nacinom ishrane


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Pet Okt 30, 2009 12:58 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 2:46 pm
Postovi: 106
Prehrana igra bitnu ulogu u liječenje Candide, a bitno ju je primijeniti uz terapiju lijekovima. Dužina dijete ovisi o dužini simptoma, njihovoj jačini i ukupnom zdravstvenom stanju. Mnoge osobe osjećaju poboljšanje nakon strogog pridržavanja dijete u trajanju od dva do četiri tjedana. Sa nestankom simptoma i nakon provedenih laboratorijskih testova koji će to i dokazati, hrana iz zabranjene liste može se lagano vraćati u uobičajenu prehranu, pazeći pri tome da li je pojavljivanje simptoma povezano sa nekom od tek uvedenih namirnica. Dakle, prehrana je bogata biljnim vlaknima, a izbacuju se rafinirani šećeri i drugi ugljikohidrati koje gljivice koriste za rast. Kako gljivice u toku rasta razlažu šećer do ugljičnog dioksida i vode, to može biti uzrok mnogobrojnih simptoma, a najčešće probavnim smetnjama kao što su stvaranje plinova i nadutost.

Tokom prva 2-3 tjedna programa, često se preporučuje da se unos ugljikohidrata smanji na 20-60 grama dnevno, a što ovisi o dobi, razini aktivnosti, i stupnju osjetljivosti na žitarice. Kako simptomi nestaju, unos ugljikohidrata se postepeno povećava. Hrana koja sadrži niske količine ugljikohidrata je slijedeća: meso, piletina, puretina, morska hrana, neko orašasto voće, ne-škrobno povrće.

Nedozvoljena hrana

Šećer - Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači provjeravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo. Najbolje je da se izbace svi oblici šećera, budući da oni promoviraju rast Candide. To su: bijeli i smeđi šećer, med. Izbaciti sve namirnice koje sadrže šećere (pročitati na deklaraciji: saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, manitol, sorbitol, galaktoza, monosaharidi, polisaharidi). Izbaciti; kekse, kolače, bombone, čokoladu, marmeladu.

Voće - Sadrži prirodni šećer koji je potreban za rast gljivica. Slijedeća se hrana treba izbaciti: smrznuto, konzervirano i suho voće, voćni sokovi, naranče i juice, dinja.

Kvasci - Hrana koja sadrži kvasac treba se izbaciti: pekarski i pivski kvasac, suplementi kvasca, pekarski proizvodi sa dodatkom kvasca. Izbaciti proizvode od bijelog brašna. Mogu se koristiti pekarski proizvodi od integralnih žitarica bez dodatka kvasca, ili sa dodatkom praška za pecivo.

Ocat - Ocat se proizvodi pomoću kultura kvasaca, stoga ga je potrebno izbaciti: sve vrste octa, majonezu, dresinge za salate, kečap, razne umake, soja umak, senf, kisele krastavce i ukiseljeno povrće, konzervirane masline.

Gljive - Izbaciti.

Kikiriki, maslac od kikirikija i pistacija - Često sadrže plijesni pa ih je potrebno izbaciti.

Alkohol - Alkoholna pića sadrže šećer koji je potreban za rast gljivica, a osim toga opterećuju jetru i druge organe. Treba izbaciti sve oblike alkohola: vino, pivo, žestoka alkoholna pića.

Kava, crni čaj - Kava i crni čaj nisu poželjni, treba izbaciti sve oblike, a izabrati druga pića: vodu, biljne juhe, svježe povrtne sokove, biljne čajeve.

Sirevi - Izbaciti zrele, pljesnive i procesirane sireve.

Mesni proizvodi - Izbaciti sve mesne proizvode: salame, slaninu, hrenovke, kao i konzerviranu i sušenu ribu.

Ostala konzervirana, obrađena i rafinirana hrana - Također je nepoželjna.

Hrana koja se treba ograničiti

Mliječni proizvodi - Candida može utjecati na metabolizam masnoća, tako da se unos mliječnih proizvoda treba umanjiti. Obično se eliminiraju slijedeći mliječni proizvodi: kravlje mlijeko, većina sireva (osim onih sa niskim sadržajem laktoze kao što su emental, mozarella), sladoled. Poželjan je organski nemasni jogurt koji sadrži povoljne bakterije.

Hrana koja se preporučuje

Umjesto svega navedenog jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plijesni: cjelovite žitarice poput smeđe riže, prosa, ječma, te svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje klorofilom koji djeluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinama suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja Candide iz crijeva.

Povrće - Sve vrste povrća, što više u sirovom ili kuhanom obliku: razne salate, rajčice, krastavci, zelje, kupus, luk, češnjak, mahunarke, začinsko bilje, povrtni sokovi bez dodataka šećera. Poželjno je koristiti hranu sa visokim sadržajem vlakna koja može mehanički odstraniti nakupine gljivica koje se nalaze između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice - integralne žitarice, raženi kruh, zobene pahuljice, pšenične klice, cvjetača, brokula, zeleni i crveni kupus, kiselo zelje, kao i suplementi vlakana.

Voće - Posebno je koristan limun.

Meso - Meso peradi, divljač, riba, rakovi, kao i bistre juhe.

Svakodnevno se preporučuje mala količina fermentiranih namirnica kao što su obični jogurt (ne voćni!): acidofil, LGG jogurt, AB kultura; zatim i kiselo zelje koje je prirodan izvor laktobacila (korisnih bakterija).

Umjereno: smeđa riža, krumpir, raženi kruh.

_________________
Samo se obrati liječniku pa će se već naći bolesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Pon Nov 02, 2009 10:15 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm
Postovi: 58
Hvala na ovakvom detaljnom odgovoru......vrlo strog režim ishrane za bebu od godinu dana, pogotovu što je već počela da bira i brlja dok jede!
Već smo izbacili slatkiše, muka je sa voćem jer bi samo na njemu živeo :(....ali moramo biti uporni!
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Pon Nov 02, 2009 2:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Apr 12, 2008 1:47 pm
Postovi: 18
Magnolija,isti problem sam imala sa devojcicom dva puta.Upravo sada smo opet u fazi lecenja kandide,uzrokovano antibiotikom.Moram priznati da je zaista tesko! Sada ima 6 godina pa je lakse u pogledu na tvoje detence,u smislu ishrane.Ali ne moze se sve ni izbaziti iz ishrane! Kada sam i probala tu strogu kandida dijetu ona je nenormalno smrsala i imunitet je jos vise oslabio.Izbacila sam mleko i slatkise potpuno,a hleb joj dajem integralni,jer beskvasni hleb je uzasan i naravno da je radije pristajala da gladuje nego da pojede i jedan maleni zalogajcic istog.Pedijatar mi je preporucio da za dete ne uvodim strogu dijetu vec da sve svedem na minimum,tj. mleko,sve vrste secera i belo brasno i da uz nistatin obavezno dajem probiotik.Sto se tice slatkisa nije problem,i ovako ih ne konzumira preterano!Ona na primer isto ima sluzave stolice,periodicno se zali na jace bolove u stomaku.
Imala sam i ja kandidu,uzrokovano naglim padom imuniteta,drzala strogu dijetu,za mesec dana smrsala 5 kg.,tako da znam kako to izgleda,znaci stvarno uzas!!! Uzasno sam se osecala,mogu da zamislim kako je tek decici.
Pozdrav i nadam se da cete uspeti da se izborite sa ovom napasti!
Javi kako tece terapija,da li detence reaguje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Pet Dec 11, 2009 12:35 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 5:58 pm
Postovi: 137
Radili smo bris grla pre dvadesetak dana i u.kulturu i bilo je sve ok... da li je moguće da bris bude pogrešan ili da smo od tada dobili kandidu??? Pojavile su nam se bele naslage ne toliko po jeziku koliko po sluzokoži usta... i kakvi su simptomi? pošto se moja devojčica čupala za pelenu i žalila na guzu ceo dan... koprokultuta je u radu, nadam se da ćemo uspeti da uhvatimo mokraću sutra....osim pada imuniteta i preduge upotrebe antib. koji još može da bude uzrok iste?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Candida
PostPoslato: Pon Dec 21, 2009 11:21 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm
Postovi: 58
Mi smo je se rešili, uf napokon.
Mesec i po smo pili Nistatin, četiri puta dnevno, i svaki dan probiotik Pro Life. Izbacili smo skroz slatko, i smanjili slatko voće, a pojačali citrusno.
Srećno svima!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: