Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Bronhitis kod dece
PostPoslato: Čet Mar 30, 2006 8:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 11:28 pm
Postovi: 3
Da li neko može da mi objasni slučaj moje male rođake.Ona ima 4 godine,a prvi put je imala bronhitis sa 2.5 godine.Od tada joj se javljao skoro redovno na svakih 4 do 6 nedelja.Prolazilo je uz terapiju Spalmotila i inhalacije.Od novembra koristi povremeno i terapiju magnetima i ne ide u školicu tako da joj se sad ne javljaju napadi.Međutim,čim malo više trči i skače počne da škripi i to brzo prođe.Napominjem da su svi nalazi u redu(pulmolog,kardiolog),jedino je na alergo testu reagovala sa promerom 4.5 na kućnu prašinu i grinje.Da li je moguće da je ta alergija uzrok tog škripanja i da li postoji neka trajna terapija,jer je njena mama već počela da strahuje od igranja i skakanja? 8)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 30, 2006 9:38 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Naravno da je moguće da je alergija uzrok čestim bronhitisima :( i to je odličan put za nastanak astme :(
Na sreću postoji nešto što može da se preduzme, ali to nisu lekovi protiv bronhitisa (tj. dok se promenama u načinu života ne popravi njeno zdravlje naravno da će dobiti lek ako se razboli) i ukidanje igranja i skakanja (valjda mama stvarno ne veruje da može to da spreči detetu od 4 godine :-? ). Potrebne su velike izmene u ishrani devojčice i okolini u kojoj živi. Napiši kako se devojčica hrani i opiši sobu u kojoj se igra i spava. Nadam se da su od osoba koje su utvrdile da postoji alergija na grinje i prašinu dobili i uputstva šta da rade (uklanjanje tepiha, zavesa; jastuk i jorgan iz veštačkih materijala - nikako pamuk, perje, vuna, i njihovo zamrzavanje kako bi se ubile grinje...). Iz ishrane izbaciti kravlje mleko i sve proizvode od kravljeg mleka (i paziti na skrivene mlečne belančevine u gotovim proizvodima), i šećer u svim oblicima (osim u voću :) ).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 30, 2006 11:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 11:28 pm
Postovi: 3
Naravno da su dobili ta uputstva u vezi zavesa,tepiha i ostalih skupljača prašine,a sad što se tiče ishrane mislim da tu nisu ništa promenili.Uslovi u kojima žive i nisu baš najbolji(greju se na struju,meni se lično čini da ima vlage,mada oni to poriču...)Pošto ja jako volim to dete,pomalo sam zabrinuta,jer ona zaista deluje i jeste jedno zdravo dete,ali me zaista čudi kako to npr. ona od novembra nije imala bronhitis(od kad ne ide u školicu),a bukvalno samo pri pojačanoj aktivnosti zaškripi 5 do 10 min. i posle kao da ništa nije bilo.Pri tom napominjem da to škripanje nije onaj klasičan napad,već samo ubrzano diše i kao da ne može da uzme dovoljno vazduha.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 31, 2006 9:20 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Ovo je čisto moje laično razmišljanje:
Tako što ne ide u vrtić čuvaju je od virusa koje deca tamo izmenjuju između sebe, što je dobro jer njenim oslabljenim plućima nije potreban dodatan napor. Upravo to što ona "škripi" kod većeg napora je dokaz da su pluća opterećena nečim i da ne rade punim kapacitetom (možda to nije pravi izraz, ali ne znam medicinske) jer pri većoj fizičkoj aktivnosti je potrebno i više vazduha i ako ga nema nastaju problemi.
Zaista je lepo od tebe da se brineš za nju i da želiš da pomogneš, ali roditelji moraju da odigraju glavnu ulogu u priči. Ako ne shvate da su potrebne promene u načinu života i ishrani ćerke onda put ide samo nizbrdo... Zvanična medicina može ponuditi samo lekove i istina je da s njima može da se živi (i pored svih negativnih efekata). Da su samo bronhitisi rekla bih da će ona možda sve to da "preraste", ali pošto je i alergija u pitanju znači da je njen imunski sistem već toliko opterećen i da ne može dobro da se brani.
Kakav je stav roditelja do alternativne medicine? Neka od energetskih metoda (homeopatija ili biorezonanca) bi mogle da pomognu njenom imunskom sistemu da ojača, ali tu naravno treba biti oprezan pri izboru terapeuta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 03, 2006 4:37 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 03, 2006 1:59 am
Postovi: 8
Lokacija: Beograd
....i davati detetu čokoladu, odnosno kakao u bilo kom obliku je dobro - deluje kao bronhodilatator... naravno, režim ishrane, jačanje imunog sistema, okruženje (vlaga, pretrpani nameštaj, manjak dnevnog svetla..).. e da, i celer, fenomenalan je !..

_________________
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 24 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: