Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Aparat za pracenje disanja bebe
PostPoslato: Sre Nov 21, 2007 4:05 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Pozdrav,

ne znam kako da formulisem naslov, posto ne znam kako se taj aparat zaista zove, a ne radi se o aparatu za dojavu glasova...

Sta hocu da pitam, ja sam na pocetku trudnoce, ali se interesujem.Jedna moja prijateljica je kupila za drugo dete taj aparat koji se postavlja ispod posteljine gde beba lezi i u vidu je dve ravne ploce dim. 20cmx20cm, i senzora koji je blizu i jos jednog aparata koji je u blizini roditelja...aparat reaguje na svaki prekid disanja veci od 5 sec.

Hocu da pitam da li je zaista to neophodno? Ona nije koristila kod prvog jer je aparat bio pokvaren i non stop se oglasavao, tako da su oni stalno bili uspaniceni da je dete prestalo da dise...aparat inace kosta 100 eura (nije srasno)..

Zar sve to ne stvara bespotrebnu paniku, a inace moja sestra, muzevljeva sestra , i prijatelji koji imaju po nekoliko dece nisu to koristili....

Da li je neko imao iskustva...i zar se zaista desava da male bebe tako cesto prestaju da disu...

Meni je prvo prvo dete..IVF je u pitanju

Veliki pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 21, 2007 6:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 5:58 pm
Postovi: 61
Lokacija: Beograd
D.J. svaka novopečena mama ima strah da će dete prestati da diše. Strah je iraconalan i neprijatan, pa ako nekome aparat pomaže da se opusti i oseća sigurnije, to je OK.

Međutim, ni u kom slučaju to nije neophodna sprava. Dovoljno je da imate Baby Alarm, da biste čuli dete ako ste u drugoj prostoriji. Ja u početku nisam htela ni to da kupim, činilo mi se nepotrebno, jer u prvih par nedelja moj sin nije ostajao ni 5 minuta sam, ali sam posle nekoliko nedelja, kad sam se opustila, shvatila da mi je to potrebno, jer teže čujem dete ako sam u kuhinji ili dnevnoj sobi, mora baš da se razdere da bih ga čula.

Što se tiče prestanka disanja, koliko ja znam (solidno informisana mama) deca umeju da prestanu na kratko da dišu u snu, ali brzo nastavljaju. Nije to ništa opasno.

Opasno je detetu svašta natrpati u kreverac (previše plišanih lutkica, jastučića) jer to blokira svež vazduh, a skuplja i prašinu (koliko god da perete). Realna opasnost je bljuckanje u snu, pa ako dete nije pravilno postavljeno da spava, može da se udavi od tog mlekca pa morate na to da pazite.

Ipak, bebe su mnogo otpornije nego što mislimo, čak u slučaju frke (bljuckanja u snu) mogu da se snađu bolje nego što očekujemo i strahujemo. Ja sam imala divnu babicu koja me je oslobodila bezrazložnih strahova i pokazala mi kako da moje dete bude bezbedno u krevetiću.

Mislim da je korisno da u početku dete spava i isto sobi gde i roditelji. Prvo, roditeljima je lakše jer čuju svaki šum bebe, pa mogu na vreme da reaguju, a nekad je dovoljno proturiti ruku kroz ogradu kreveca i pomaziti dete, pa da ono nastavi da spava. Kad je u drugoj sobi, morate da ustanete, da se rasanite i vi i dete čak i kada je bio samo malo burniji san u pitanju. Detetu takođe prija da čuje disanje roditelja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 21, 2007 9:58 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 10:07 pm
Postovi: 92
Kao majka dvoje zdrave,prave i normalne dece,kooja je i sama kod svog prvog deteta bila u panici,najiskrenije cu ti reci da je to cisto bacanje para.Krevetac treba da ti bude potpuno prazan ( bez ikakvih igracaka ) i to ti je najbolja mera predostoznosti.Stavljaj bebu da spava na stranu,iza ledja joj stavi urolan peskir da ne bi mogla da se prevrne na ledja i ne opterecuj se previse pricama drugih.Svako dete je razlicito i nemoj se truditi da na svom detetu isprobas sve sto si cula od drugih.Vodi se svojim zdravim razumom i majcinskom intuicijom koja ce se javiti vec prvih dana po rodjenju tvog deteta i nema sanse da pogresis.
Taj alarm je verovatno vezan za sindrom iznenadne smrti novorodjenceta koji je mnogo zastupljeniji na Americkom kontinentu nego u Evropi,a kod nas se desava na svakih 250000 novorodjencadi.Opusti se i zelim ti sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 22, 2007 5:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Hvala puno na tako brzim odgovorima,

znate kad cekate tako dugo dete, pa jos posle IVF...sve bi da pitate...ja inace nisam ni mislila da kupujem taj aparat (sem baby alarma)....ali da ne ispadne ja necu,a sad to koriste...

U ostalom, ima vremena dok se porodim...ko zna sta ce mi jos pasti na pamet da pitam :D

Hvala jos jednom i veliki pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 23, 2007 8:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ja sam isto razmisljala da kupim taj aparat, kao i da sacuvam detetu krv iz pupcane vrpce. Od aparata sam odustala jer ga moja komsinica ima i kaze da non stop pisti, pa samo pravi bezveze paniku. Ovo drugo uradismo, pa ispade da nema dovoljno tih osnovnih celija. Naravno, firma koja cuva ovaj materijal nas je ubedjivala da se eto ne zna da li ce za par godina to mozda ipak biti i u tom broju upotrebljivo. No odluku da ipak od toga odustanemo doneli smo posle razgovora sa pedijatrom koji nam je rekao da se opustimo i mislimo malo optimisticno. Naravno, meni je to bilo tesko jer mi je starija sestra umrla kao dete od leukemije, ali rekoh sebi mojoj bebi nece biti nista i odlucih da odustanem od te ideje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 23, 2007 9:17 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
A sto se tice babyphona super je stvar. Ako mozes kupi dobar. Ja sam dobila na poklon neki bezveze, pa sam posle ipak morala da kupim bolji. Oni koji nisu dobri hvataju svakakve zvukove i krce, a to veruj mi na duze vreme nervira.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Aparat za pracenje disanja bebe
PostPoslato: Pon Apr 09, 2012 12:41 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 25, 2012 7:13 pm
Postovi: 1
Ja pisem na ovoj 5 godina staroj temi, ali vidim odgovore i moram napisati- cista glupost, bebe treba da spavaju na ledjima!! A alarm je super stvar, jer se SIDS desava 4% djece. Od moje prijateljice je kcerka prestala 30 sekundi disati, alarm zapistao, oni je digli, ona se probdila, pocela disati, i hvala Bogu, sve ok :-) Da ne bi alarma, ko zna sta bi bilo. Ne volim malogradjanske komentare u stilu, "te moderne stvari su gluposti" i slicno. Ovo spasava zivote, i neciju bebu bi mozda spasilo, ali neko vidi ove gluposti, i razmislja: ma ne treba mi, svi kazu da je glupost i sl... Ako niste upuceni, ne odgovarajte. Ovaj alarm je daleko vazniji od obicnog baby monitora, koji se oglasi kad beba place. Ako place, cucete je, dok place, dise.. Ti monitori vam ne mogu reci da li beba dise ili ne, samo prenijeti zvuk. ne mogu da verujem koliko neodgovornih ljudi ima..


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 27 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: