Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 25, 2012 6:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Ms.Krempita..
Stvarno imate sincica neverovatan je!!Mogu zamisliti kako Vam je bilo,i kako su Vam sporo prolazili sati dok ste konacno razresili problem.VI STE SUPER!!Odlicno ste se setili!!Kad VAs sin poodraste imacete sta da mu ispricate,pa cete se Slatko smejati njegovim nastaslucima dok je bio mali.. Bilo bi mi drago da jos i posao sredite.Sad je vas Ilija vec polako navikao na vrtic.Moja porodica i ja smo Hvala bogu dobro.Anja i njena sestra su se vec sasvim lepo adaptirale na mene,a meni su jako drage.Imam sebi sasvim nov vid "zanimacije".
Pozdrav vama,vasem sinu Iliji,Bojani i Mihaijlu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 30, 2012 9:01 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Drage moje,
nesto nam se forum utisao...rekla bih na osnovu toga da se adaptacija odvija uspesno :)
Bravo za MsKrempitu, za pribranost i snalazljivost, i za Rouzi i za njeno uspesno plivanje u nekim novim vodama ( ima slicnosti sa radom u grupi, ali ipak je novo iskustvo ).
Mi smo...ok, Mihajlo je nestasan, samo bi isao negde ( ali jos uvek ne samostalno ), istrazivao, penjao se svuda, a ja pomalo strepim, zbog onih njegovih padova, pa se tako po ceo dan vijamo po kuci :)
Bilo bi lakse kada bih imala adekvatnu podrsku u vidu supruga, ali to je tema za neku drugu stranicu :)
Guramo moj sin i ja, svaki dan, kroz nas mali stan, i nekako nam je tako najbolje, naucili smo da "disemo" u istom ritmu, i dobro se snalazimo...to sto bi meni prijalo malo odmora je opet za neku drugu temu...

Puno pozdrava od Mihajla i Bojane :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 30, 2012 2:25 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Bojana,i Ms Krempita,
pozdrav na "brzake" jer oko 14 sati ocekujem Anji i Ivanu.
Bojana, ti ces kanda morati jos jedan odredjen period trenirati "vijanje" po kuci,posto ti je sin sada u toj fazi malog istrazivaca..Zao mi je sto nemas malo jacu, sigurniju podrsku.Znas kako.,tu ne bih zelela da BILO STA KAZATI,BOJIM SE DA ME NE SHVATIS POGRESNO.DOK tebi dajem cistu DESETKU sa mnogo dodatnih zvezdica :D !!Mislim da sam te JAKO DOBRO razumela dok sam citala tvoje redove o podrskama..Mozda IMAS IDEJU O POKRETANJU jos jedne NOVE teme
na ovom forumu?sto da ne..
Juce sam cuvala Anju i Ivanu skoro 8 sati.
sad smo vec TIM koji se sasvim lepo upoznao,zblizio,adaptirao.Ovo je za mene Bojana sasvim novo iskustvo SAMIM TIM STO NEMAM 34 dece Svaki dAN- nego imam DVE DEVOJCICE.sa njima mogu da odrganizujem igru,"rad",druzenje onako LEPO,BEZ NERVOZE,POLAKO,Uz mnogo dobrih VIBRACIJA!!
Juce smo se igrali sa stipaljkama.Vajali smo plastelinom,pevali,recitovali,gledali crtane.Igrali smo se" Ne ljuti se covece"..itd.
Danas sam isla da kupim nove decije igracke,koje cu davati deci da se igraju Potrisla sam oko 6oo din.Tako cu svakog meseca kupiti po neku novu didakticku igracku,taman koliko mi mogu stati u moj plasticni deo sa fijokama.Dolazi hladnije vreme,kisa,sneg,pa cemo biti veci vremenski deo kod mene u stanu.Deca se moraju sa necim igrati._ Dobro ce doci, i za unuke,kad stignu -.. :D Danas sam im obecala da cu im svirati na harmonici.
Postoji ljubomora izmedju devojcica,jer izmedju njih ima 3 i po godine razlike.vecinom starija Ivana voli da je "po njenom" pa tako i malu Anju zna da verbalno vrlo mudro nagovara na "svoju vodenicu"
Ivana:" Jel da Anja da TI SE SVIDJA OVAJ CRTANI?"
Ivana stalno pokusava da "bira kanale" koje ona zeli,dok Anji ne dosadi pa se onda pobuni.E onda tu ja reagujem,pa pricom objasnjavam Ivani da nije lepo da se tako ruzno ponasa,jer i Anja voli DA BIRA..
Ako Anji oljustim jabuku za uzinu,OBAVEZNO MORAM I IVANI oljustiti,jer to ona trazi.Ne zelim da Ivana stvori otpor prema meni.Postepeno je "ucim" i objasnjavam da pazi na manju seku,i da je Ivana starija,pametnija.Onda se javlja Anja pa kaze:" I JA SAM VEJIKA i PAMETNA!" Naravno!!
To su sada za mene sasvim nove situacije.Ovo jako volim,i nije mi nikakvo opterecenje,jer da jeste NE BIH GA PRIHVATILA!!
POZDRAV !!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 31, 2012 1:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Jos jedna jagodica na torti, bojim se da mi ponestaje slaga :(
Zasto sam ovako siva?
Pre godinu dana nam rekose "Sa vasom bebom je sve u redu, ali zbog osnovne bolesti, treba da idete kod psihologa na svakih 6 meseci", ok, pomislih, ipak moze da dodje do ko zna cega, iako kontrolisemo, ipak je to bolest koja direktno utice na psihicki razvoj.
E, a onda ovde u domu zdravlja, u isto vreme nam rekose :"Sa vasom bebom je sve ok, ali ipak idite u razvojno savetovaliste, da vas i tamo prati pedijatar"...posle dva meseca i prostog objasnjenja od naseg pedijatra, sam saznala da je to regularna procedura ako zelim posebnu negu za dete.. Idemo redovno svuda, kontrolisemo se, ja dobih posebnu negu...
Danas smo bili na kontroli u razvojnom, i pita me dr "Da li dete hoda?" ja rekoh "Samo uz namestaj, ili gura kolica, ili ga mi drzimo, ali postoji njegova volja i zelja", ona ce na to "Mhm, a da li stoji u mestu?", ja "Da, desi se da samostalno stoji u mestu", opet ona :"Koliko, 5 sekundi?", ja rekoh "Nije bas 5, krace, nesiguran je, dva puta je razbijao bradu, mislim da se i zbog toga plasi" I sada vrhunac "Mamice, ici cete kod reedukatora, sa vasim detetom je sve u redu, ali ZBOG OSNOVNE BOLESTI, treba malo da se radi na PROHODAVANJU, a i vece su verovatnoce da cete dobiti produzetak posebne nege"
Ja:"Ja bih sutra isla da radim, ako me razumete, jer bi to znacilo da je sve u redu sa mojim detetom!!! Da li komisiji nije jasno o cemu se radi u bolesti? Znam decu koja su prohodala sa 18 meseci, a NEMAJU OSNOVNU BOLEST!!!"
Doktorka me je ubedjivala da dok je ona u komisiji da cu dobijati, jer je njoj jasno, ali mozda nekima tamo nije...mislim...strasno sam besna, prave mi dete nesposobno na papiru, uzas!!!
I odosmo mi danas kod reedukatora, koja je strucnjak za "finu motoriku" ( koja BAJ D VEJ, Mihajlu vrlo dobra, nama pak treba "strucnjak za krupnu motoriku" ), i ona mi rece sve sto znam...izgubismo dva sata...Da bih ja dobila misljenje reedukatora za komisiju...
Tacno mi dodje da nadjem zenu koju cu da obucim kako i sta da kuva mom sinu, pod pretnjom smrcu ako nesto zezne ( sala, naravno ), jer, jednostavno, prishicki jako tesko podnosim sve ovo..muka mi je vise kada kazu "zbog osnovne bolesti"...
Malo udavih, ali...treba mi ventil, i prijateljsko "rame"
Pozdrav, drage :*


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 31, 2012 2:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Jos nesto,
svi pedijatri zaduzeni za sinovljevo lecenje su u prinicipu dobri, radi se samo o tome da me je danas zabolelo kada je dr rekla "Znate, normalno je da on malo kasni, zbog osnovne bolesti, resice se to".
Prvi put cujem da moje dete u necemu kasni! Sto se famozne OSNOVNE BOLESTI tice, ipak najvise verujem nasoj doktorki iz Novog Sada, koja je pedijatar geneticar, a ona nikada nije nagovestila ni priblizno ovome, da Mihajlo u necemu kasni, na protiv, vrlo je zadovoljna.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 31, 2012 4:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Hmm... Bojana, koliko Mihajlo ima tačno meseci? Moram da vam kažem da je Ilija prohodao (samostalno) tek sa 15 meseci. Što zbog mog straha da ne padne, što zbog toga što sam imala osećaj da nije spreman, uglavnom, tek sa 15 meseci prohodao je bez mamine ruke... A Luka, moj bratanac, koji je mesec dana mlađi od Ilije je prohodao tek sa 17. Inače, lekari uvek paniče kada se radi o nečemu što oni dobro ne poznaju, kakav je i poremećaj vašeg deteta... Pobogu, pa vi ste vaspitač, imate iskustva sa toliko male dece i mislim da najbolje možete da ocenite da li i kako vaše dete napreduje.
Ne treba vama stručnjak za krupnu motoriku, imam utisak da ste se vi toliko "potkovali" znanjem iz te oblasti da ste vi najveći stručnjak koji je vašem detetu potreban...
I sigurna sam da će uz Vašu negu to biti pravi mali genije :D
I zato glavu gore Bojana! Think pink!!!

Inače mi smo na bolovanju, Ilija je pun sekreta i od prošlog petka ne ide u vrtić. Nikako da se isčisti, vuče to već mesec dana, malo nos, malo kašlje...I tako u krug... U petak je jako kašljao u vrtiću kada se probudio, pa smo otišli kod lekara. Dobili smo antibiotik i sirup za iskašljavanje. Sinoć smo bili na kontroli, sutra će u vrtić, bolje mu je...

Pozdrav za Rouzi i njene male drugarice!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 31, 2012 7:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Draga Bojana i Ms.Krempita!
BOJANA
strasno sam ljuta kako ODREDJENI specijalisti pedijatri LUTAJU i SLUDJUJU roditelje jer ocito da lutaju i sami ,kao sto primecujem oko "setkanja" malog Mihaijla.To je i ms.Krempita LEPO PRIMETILA i dobro shvatila.Isto je dobra Konstatacija mama Krempite o Bojani vaspitacu.Mislim da je ipak geneticar najmerodavniji oko zdravstvenog problema tvog Mihaijla.
Bojana,ZLATO,ti jako dobro znas KOLIKO " zdrave" dece pohadja vrtic,i da postoje medju tom decom POPRILICNO dece koja i TE KAKO KASNE u razlicitim razvojnim aspektima njihovog uzrasta- deca koja od 3 godine ne razgovetno,tepajuci pricaju.Deca koja od 3 godine idu u mladju grupu,nose PELENE..Nisam PRIMETILA DA SU TI roditelji bili "nasekirani",cak su znali i VRLO LJUTITO da reaguju na predloge vaspitaca kako bi bilo dobro da posete logopeda itd.Da ne gvovrim o tome da sam imala decu od 3 godine koja nisu UOPSTE ZNALA DA ZVACU odredjenu hranu-meso-nego su trazila SAMLEVENO meso..( mama mi govori:"Znate ja mom detetu MELJEM MESO!!" Isto tako sam imala u mladjoj grupi roditelje CIJA su deca od 3 godine donosila CUCLE i za vreme spavanja ih cuclale.
Da ti ne pricam o deci koja od ne punih 7 godina- znaci BUDUCI PRVACI- insistiraju da im se |brise guza u wc-jer TO RODITELJI RADE KOD KUCE,A KO CE TOJ DECI U SKOLI BRISATI GUZU???-
Ne moj Bojana Dozvoliti da te tako "izbace iz takta".Ti si vaspitac,i vidim da si jako POZRTVOVANA,VREDNA,i strpljiva MAJKA.Mislis li da sam ja UVEK IMALA SNAGE i stizala DA svojim sinovima MAKSIMALNU paznju dajem??NISAM.
Moj sin mladji je u prvom razredu osnovne skole mesao J i LJ.To je UCITELJICA primetila,a videlo se i kontrolnim sastavima iz Srpskog jezika.naravno da sam Urosq vodila kod LOgopeda,koja me je "tako pogledala :o ",kad je cula da sam vaspitac..sasavim HLADNO SAM to progrmela.AKO SMO RODITELJI,NISMO I NE MOZEMO BITI IDEALNI..Imamo i mi DUSU!!Ako "pogresimo" to nije NIKADA IZ NEKIH ZLIH NAMERA!!
Verujem da ti je VEC PREKO GLAVE..Mozda nije losa ideja da pokusas naci neku zenu da ti cuva sina.O toj OPCIJI CES TI SAMA NAJBOLJE ODLUCITI.
Ne moj padati u "sivila".vec odlucno,kao i dosada NASTAVI ONAKO KAKO TI RADIS,i ZNAS DA TREBA sa svojim sinom.
Moja dva sina su GODINAMA isli kod PULMOLOGA koji je bio za mene ZAKON.Verujte kad god bih isla u deciji dom zdravlja po specijalne dexazon ampule-jer su se samo tamo izdavale na recept pulmologa- UVEK ME JE KRITIKOVALA DOKTORKA :" Zasto MAJKO ne vodite sinove kod DRUGOG PULMOLOGA,znate taj vas nije ...trala.la.." Svaki put bi mi presela ta ISTA PRICA ali sam uvek uZ OSMEH TERALA PO SVOME!!Jako me je to pogadjalo!!Zar LEKARI pljuju po svom kolegi preda mnom i mojom decom?? Toliko puta mi je ta doktorka rekla kako TAj pulmolog DAJE TERAPIJU MOJOJ DECI OD KOJIH SE SPORIJE RASTE :cry: itd..!! Strasno!!Taj ISTI PULMOLOG je toliko puta MOJE SINOVE IZLECIO,LECIO!! IZVrstan STRUCNJAK..Da mi nije bilo njega,ne znam sta bih radila!
MOJI SINOVI SU NORMALNO VISOKI metar i osamdeset sest,mladji, A stariji metar i osamdest devet.. :D !!Sta drugo da kazem...Sasvim normalno razvijeni,zdravi momci.. :D
Ms Krempita,SAD nailazi period zime i dosta dece u vrticu su podlozni respiratornim infekcijama.Tu je uglavnom problem prilicno prisutan u mladjim uzrastima.Dok se ne stekne imunitet.No to ce potrajati,uglavnom deca negde oko 5-6 godine postaju imuna VECINOM.Sve je to faza u periodu decijeg odrastanja.
Kad god sam imala gripu,uvek su je od mene dobila oba moja sina,prvo jedan,pa drugi. Baka nam je govorila:" Vi ste malo-pa malo bolesni,a ja zdrava kao dren.." Na zalost nije ni slutila da je njena bolest najteza.. :oops:
Ja sam zadovoljna svojim trudom,i nacinom kojim sam devojcice Anju i Ivanu adaptirala kako na sebe ,tako i na neke od Mojih "pravila".
Kad god dodjemo iz setnje,ako je lepo vreme,odmah po ulasku u stan,kad se preobujemo idemo u kupatilo da peremo ruke.
Ucim ih da posle igre sa odredjenim igrackama,kad ih se "zasite" igracke SKUPE i vrate u odredjenu plasticnu kutiju.Devojcice su poslusne. Svaki dan KAD POJEDU ONO STO IM JE njihova majka spremila od mene za nagradu dobiju da se zaslade cokoladnu bananicu.
Anja mi je danas kazala" Daj mi bananicu..,ono mamino ne mogu pojesti!!"
Ne moze tako Anja,rekla sam joj.Cokoladnu bananicu dobije dete koje pojede da se ZASLADI..Posto sam ostala uporna,Anja je pojela svoju sendvic-kiflu.. :D deca probaju..
Pozdrav!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 31, 2012 9:48 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Ja jos uvek "bljujem vatru".
Ne mogu da docekam da odemo u NS, kod najmerodavnijeg, da izdetaljise bolest, onima kojima je to potrebno! Mislim, nije neka filozofija, nema unosa belancevina do kraja zivota, u protivnom, njegov organizam ne moze da ih preradi i dolaze do nagomilavanja aminokiseline "fenilalanin" koja blokira razvoj mozga. To je grubo objasnjenje...
Imajuci to u vidu, jedino pravilo kog se treba drzati je unositi kontrolisanu kolicinu belancevina u organizam, zbog toga ja sedim kod kuce i hranim dete. To je isto grubo receno. Da SVAKO shvati.
I ako ce posle ovog da me okrpe iz naseg mesnog doma zdravlja, slobodno! Kao roditelj sina jedinca, imam pravo da budem ljuta!! Tek sada je sazreo bes u meni. Kao vaspitac sam morala da popustam roditeljima, sto kaze Rouzi, dodje ti majka sa svakakvim zahtevima, ti cutis i radis, nemas kome da se zalis, ne znam zaista cemu sluzi udruzenje vaspitaca, kada vapsitace niko ne stiti. E, sada, ja kao RODITELJ necu da trpim svasta, i dosta je bilo savijanja kicme...zbog koga, i cega???
Moj sin je sam odbacio cuclu sa 6 meseci. Jede rukama hleb, kasikom kuvano, jeste da ima svuda hrane, ali tako je najsladje. Salje poljupce prolaznicima, javlja se i poznatima i nepoznatima. Pomaze pri oblacenju i skidanju ( dize nozice, pruza rucice ), prepoznaje sebe u odrazu ogledala, na slikama, prepoznaje nas na slikama ( cak i mazi mene ne slici ), stavlja predmete u kutiju, i vadi iz nje, slaze samo nesto, proucava sta je od cega napravljeno...ima toga jos, i ne znam sto vas smaram sa ovim, verovatno sto ne mogu da se smirim, jer NE STOJI BAS 5 SEKUNDI U MESTU SAMOSTALNO.
Mihajlo ima 14,5 meseci, i po mom laickom misljenju je potpuno u redu taj hod, ipak sam ja samo vaspitac, nismo mi strucni i za to. Ako sam i pristrasna kao majka, nisam pristrasna kao posmatrac dok gledam drugu decu istog uzrasta koji losije hodaju od njega, ili pak i mladje od njega koji "samostalno" hodaju ali tako se teturaju, da bolje da su sacekali jos malo, ako me razumete :)
Po slobodnoj majcinskoj proceni, mislim da moj sin ceka momenat da bude dovoljno siguran u sebe da pusti nase ruke, is lobodno potrci u nove pohode, steta sto za komisiju nije potreban specijalsticki izvestaj majke kao zene koja je rodila dete, koja zna kako dise i koja je pored deteta 24 sata.
Pozdravljam vas, nastavljam sa kuvanjem rucka za sutra.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 31, 2012 9:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Jos nesto, veoma vazno,
MNOGO VAM HVALA, ROUZI I MSKREMPITA, NA PODRSCI I RECIMA OHRABRENJA!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Nov 01, 2012 2:58 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Po citanju tvojih postova,vidim da SASVIM REALNO i zrelo KOnstatujes pravilan razvoj svog sincica.Naravno da Tvoj sin ima zdravstvenih problema,I NE MOZE SE OCEKIVATI DA JEDNO DETE kao sto ti kazes "BUDE BRZI VOZ", po Misljenjima odredjenih strucnjaka!! Alo,POLAKO!! Znas i sama kako razni pedagozi,i psiholozi u vrticima, NAZALOST nasu,NE ZNAJU I LUTAJU U SVOJIM pametovanjima i pruzanjima saveta vaspitacima kad se pozovu da nam "pomogonu" po pitanju nekog "problem-deteta"..Tu GLAVNU ulogu uvek IGRA I ODRADI vaspitac,ili medicinska sestra.Ja sam te nase "psiho-pedagoske" konsultante uglavnom vidjala kako "setaju svoje tasne,ili cipele uz garderobu" po obilasku vrtica.Uvek su se "mudro" izvlacile,uz ono standardno:"mislim,mozda,probajte..TRALA-la.." A VI VASPITACI " Udarajte glavom o zid" i resite kako znate i umete, "snadjite se" oko takvog deteta,i njihovih roditelja..!!
Da meni psiholog NE ZNA pomoci oko deteta koji je Epilepticar u mojoj grupi.!!Nego me savetuje:"da se ne brinem,posto TO I NIJE NEKI PROBLEM.!! Dalje mi je kazala:" Znate to dete nije DETE SA POSEBNIM potrebama!!
PA JA TO ZNAM!@ TE Da Obavezno u radnom stolu u svojoj radnoj sobi IMAM VELIKU SUPENU KASIKU ukoliko se desi Epi-napad..,pa da mi patronaza Objasni tehniku prve pomoci :o .Strasno!!
Primecujem da TI LEPO RADIS sa svojim sincicem kroz igru, njega ucis,te da on stice maksimum intelektualnih,motornih,govornih i ostalih saznanja.Mnogi roditelji sa svojom zdravom decom kod kuce NE RADE NI DEO onog sto ti sa TVOJIM SINOM RADIS!! Mislim da si i toga svesna.Veruj u svoj instikt.Sacekaj da podrobno porazgovaras sa geneticarem,da cujes njegovo misljenje.Nije ti lako,ali tvoje dete uz tvoju paznju,ljubav,trud, raste u jednog normalnog zivahnog decaka.Znas i sama koliko puta si cula kako se neke mame zale "da su im deca hiperaktivna"..,pogotovo malisanovici kad pocinju da istrazuju,da se svuda stvore,pentraju,da brzo hodaju , otvaraju radne elemente u kujni,da se sklanjaju sa stolova stolnjaci itd..Svako dete to radi koje pocinje da hoda..Moja koleginica je pricala cesto kako njen sin od godinu dana obozava "da pere ruke u wc solji",uvek je gledao da se tamo usunja,i to je bilo njegovo uzivanje.Koleginica je morala da stavi na ulaz u wc onu Rezu na vrata,kako joj sin ne bi "po kupatilu" pravio "sokove"..Cak je jednom prilikom i zaglavio jednu nogu u wc solji!.Probao mali majstor,koji je tek prohodao da se penje na wc solju!! "
POzdrav obema.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Nov 02, 2012 12:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Bojana, po tome što ste naveli mislim da Mihajlo ni u čemu ne zaostaje. Što reče Rouzi, nisu sva deca ista, neki pre prohodaju, neki progovore, neki su lenji i za jedno i za drugo... Da vam ne pričam kakve sve dece ima u Ikinoj grupi... Neki sa dve ipo godine još nose pampers, neki piju na flašicu, većina ne ume da jede koristeći pribor... Postavlja se pitanje ko, koliko i u čemu zaostaje? I da li uopšte zaostaje? Sramota za lekare da se tako ponašaju. S pravom ste ljuti.

I daću vam jedan prijateljski savet, nemojte me pogrešno shvatiti, zaista tako mislim, Bojana, NIKADA NEMOJTE POSMATRATI VAŠE DETE KAO DA JE BOLESNO, osim kada se prehladi, ima temperaturu i sl... On je jedan zdrav i pametan dečak, kom je potrebna malo drugačija ishrana da bi bio zdrav i to je to... Nikada mu nemojte reći da je bolestan, verujte mi, uskoro ćete se iznenaditi kada počne da vam prosipa mudrosti, ne dozvolite da raste sa tim teretom da je bolestan. Znam da vi sve ovo znate, ali nije na odmet podsetiti vas, sada kada ste u osetljivoj fazi.

Veliki poljubac za vas dvoje, i naravno pozdrav za Rouzi :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Nov 02, 2012 2:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Dakle, vas dve, Mskrempita i Rouzi, divne ste! Ovoliko podrske jos nisam dobila ni od koga, sem od majke ( ali to se podrazumeva :) ), i mnogo mi znaci.
Dobili smo savet, suprug i ja, kada je Mihajlo imao samo par meseci, bio nam je u poseti prijatelj, tiflolog po struci, koji radi u specijalnoj skoli, i tada je rekao da nikada ne posmatramo nase dete kroz bolest! Tada sam rekla "Naravno da necemo", a iskreno, nisam tada shvatila na sta tacno misli. Sada mi je jasno. Ja necu, nece ni moj muz, medjutim, neki doktori hoce, i jos ce to da stoji na papiru...I ne boli ta prokleta birokratija, nego boli kako to da doktori ne shvataju o cemu se radi. Naravno da to nece priznati, ali ja im po licima vidim da nemaju pojma o sustini ovog, nazovimo ga poremecaj!! No, da ne duzim vise, dosta je o mojoj ljutnji usmerenoj ka belim mantilima ( CAST IZUZECIMA )...
Kao sto rece Rouzi, ceste su prehlade, virusi, cim se dete nadje u kolektivu, narocito po ovakvom vremenu, evo, danas je opet toplo, a radijatori nam rade, kao za Sv. Jovana, da ne kazem, u januaru..pa se deca znoje, pa toplo napolju, toplo unutra..
Rouzi i njene drugarice super pljivaju u sada vec, poznatijim vodama :) bas volim da citam vase dozivljaje sa druzenja, za mene je to sve druzenje :)
Ja sam Mihajla ostavila kod bake, moje mame, do 18h, i sad ne znam sta cu pre, ali najverovatnije necu nista. Zeljna sam toga DA NE RADIM NISTA :D Ako me razumete, a znam da je tako.
Sad se setih, juce smo Mihajlo i ja 20 minuta stavljali grudvice od papira u flasu od 1,5 l Rosa vode ??!! Mnoga trogodisnja deca ne mogu toliko dugo da rade jednu takvu aktivnost, toliko vremena. Bilo je da je usput virnuo sta "radi tata", pa onda "gde je zapusac od flase", ali se uvek vracao na zapocetu aktivnost, i kada mu je dosadilo, otisao je dalje... Toliko o zaostajanju u razvoju..
Rouzi, moram da vas pitam, znate li neke vezbe za krupnu motoriku? Trazila sam na netu, ali nema nista konkretno, u razvojnom radi samo "specijalista za finu motoriku", a posto treba "raditi sa detetom", moram da se snadjem. Ova zena je spominjala savladjivanje prepreka..kakvih? Mihajlo se uspesno penje, silazi, puzi, podize se, spusta u cucanj, hoda sam uz namestaj, par koraka napravi sam. Jedino ne zeli da stavi svoje noge na moje ( to sam recimo videla da treba da se radi ), i hoda kada mu se drze ruke. Ako znate nesto, pisite, molim vas.
Puno vas pozdravljam!
Ljubac


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Nov 02, 2012 2:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Ms.Krempita i Bojana,pozdrav.na brzaka,dolaze mi devojcice oko 14 sati.Ja uglavnom sve poslove u kuci odradim,skuvam ruckove meni,Ukiju i Nenadu.Pa onda imam svo preostalo slobodno vreme sAMO za devojcice.
HOCU DA POHVALIM MS.Krempitu!!
Fenomanalna je :D !!Sama je uvidela kakve sve dece ima u vrticu,koja su istoj grupi kao njen Ilija.BRAVO!!Odlicna je konstatacija mama Krempite:" Bojana,posmatraj svoje dete KAO ZDRAVO DETE."Ono je samo onda bolesno i kad ima temperaturu,neku prehladu itd.
Mene su tako i Edukovali u Plucnom institiutu za astmaticne bolesti kada sam vodila svoje sinove kao pratioc u banju.Mnogi roditelji su Gresili jer su svoju decu Posmatrali i govorili im da su "Bolesni".
NE tako.
Moja deca su rodjena ZDRAVA-tako sam i njih naucila-jedino povremeno imaju zdravstvene probleme sa Astmom.Nekad su to tezi oblici astme-nekad laksi.
Bojana ja sam zelela to isto da ti kazem,ali sam se uplasila da ces me pogresno shvatiti. Znam da takva vrsta zdravstvenih problema koju ima Miahijlo moze uticati na ostale funkcije tvog deteta,ALI TI JAKO PAZIS NA kvalitet,kvantitet ISHRANE tvog deckica,i koliko vidim ON SASVIM NORMALNO RASTE i SAZREVA.Roditelj zna da bude preosetljiv u nekim momentima na svoje dete.Kazite mi IMA LI RODITELJA KOJI SU TOTALNO FLEGMATICNI
kad je njihovo dete u pitanju??
Sto kaze mama Krempita,najbolja varijanta je kad majke imaju sansu da uporedjuju svoje dete sa drugom decom a isto su godiste.To je LEPO UOCILA mama Krempita.Mislim DA JOJ JE SADA MNOGO LAKSE,i da JE VRLO PONOSNA NA SEBE i na ONO STO JE vremenom NAUCILA SVOG ILIJU :D !!Zato je kolektiv JAKO DOBRA i pametna situacija! Tu roditelji vide i drugu decu i druge roditelje.O tome sam stalno pricala mama Krempiti.Najstrasnije je kada roditelji cija deca "nisu ni priblizno po razvoju" deteta koje po standardima "zadovoljavaju" ,daklem isti tAKVI RODITELJI NE ZELE DA PRIZNAJU kako su "pogresili",SMATRAJU KAKO SU NJIHOVA DECA MALA.Deca od dve godine JESU "MALA" za neke odredjene motorne i intelektualne funkcije,zato se DECI DAJU ODREDJENI ZADACI I UCE SE ODREDJENIM PRAVILIMA KOJI VAZE ZA NJIHOV UZRAST! Svako dete jeste individua,neko dete neke stvari usvoji BRZE,Neke SPORIJE.TA "tolerancija" se svodi najvise sest meseci.Najveci problem KOD VECINE DECE JESTE MOTORIKA,i Koordinacija pokreta.Zato deca kad prohodaju imaju takve vrste problema: zapinjanje,padanje,saplitanje,nesigurnost u hodanju,"boje se da se puste" pri samostalnom hodanju.NO SVAKO DETE KOJE pocinje da hoda UPRAVO TEZI DA SAVLADA TE vestine hodanja i U TOME JE UPORNO!!Neko dete Brze prohoda,neko kasnije.Neko dete pre nego sto prohoda pocinje da govori osnovne reci:mama,baba,daj,necu,mleko,voda,tata,bata itd.Neko dete opet progovara teze,ali pre savlada hodanje,VESTIJE JE U HODANJU, o tome govorim.
Sta je JOS JEDNA VELIKA GRESKA RODITELJA koja uce decu da pricaju,a tek su progovorila..RODITELJI SU MODEL i UZOR ,oni uce decu pravilnom izgovoru.DECI SE NE TEPA!!AKO RODITELJ "tepa" detetu , ONO MISLI DA JE TO PRAVILAN izgovor i tako USVAJA govor Tepanja: Maja-kaze se mala-,jepo-kaze se lepo-itd.To je mnogim roditeljima JAKO SMESNO I SIMPATICNO!!Anja je VECINOM JE SAVLADALA PRAVILAN GOVOR reci,no postoje NEKE reci koje ne ume pravilno izgovoriti.Nikada je ne OPOMINJEM,NITI JE ISPRAVLJAm.Kad kaze "Eno ide Buzi voz"(deci je od 2 godine je tesko izgovarati "R") ,ja samo NORMALNO PONOVIM ZA NJOM:" Brzi voz je prosao."ITD,.Kad kaze :Vidi cutani"!!Ja samo normalno odgovorim:" Jako je lep crtani"" TAKO SE DETE UCI pravilnom izgovoru.
Dete od dve godine MOra da zna da koristi pribor za jelo-kasiku.A ne da ga mama i tata hrane...,treba uveliko da koristi nosu.,da zna da zvace cvrstu hranu ,da pije vodu iz plasticne CASE, ili plasticne Solje a NE IZ FLASICE..itd.
Toliko ,pozdrav!!Ljubim VAS!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Nov 02, 2012 2:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Potrazicu vezbe za krupnu motoriku.Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sub Nov 03, 2012 3:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Drage Moje
Dugo sam u sebi nosila grizu savesti,i prebacivala sebi kako su moji sinovi astmaticari,jer sam Pusac.kad sam isla sa njima u institut za plucne bolesti Vrmac i Soko banja saznala sam DA SE ASTMA NASLEDJUJE PREKO ZAJEDNICKIH GENA NA 5-OM HROMOZOMU.Tada mi je bilo mnogo lakse.
tamo sam naucila nekoliko ZLATNIH PRAVILA i tako sam naucila svoje sinove.
-Da prihvate svoju "bolest" i da joj se ne prepustaju
-Da veruju lekaru koji ih leci
-Da sto bolje razumeju prirodu svoje bolesti
-da redovno uzimaju lekove
-da izbegavaju sve sto znaju da moze dovesti do odredjenih napora po pitanju disanja,i astmaticnih napada
-da redovno vezbaju,tj bave se sportom
-da nauce tokom svog zivota kako da Pravilno zive,da biraju Zdravo svoje zivotno okruzenje koliko god su u mogucnosti
-da budu optimisti,da se druze,da ZNAJU SEBI POMOCI kada se nadju u situaciji da su sami,da ne panice.,da veruju u sebe i svoje sposobnosti,da zive normalno,.
Veruj mi Bojana,tebe cekaju mnogi zivotni izazovi toko nastupajuceg odrastanja malog Mihaijla.Ti CES MORATI tokom odrastanja Mihaijla dok ne podje u skolu tvog sina Nauciti ako da se "nosi sa prirodom" svojoh zdravstvenih problema koja je vezana oko ISHRANE.,Znaci tvoj sin CE MORATI znati da u skoli NE UZIMA PONUDJENE od drugara razno razne slatkice,uzinu koja dece rado medjusobno dele ITD.Deca TO jako tesko prvo vreme shvate,deca su radoznala.(Zasto mama ja to ne smem,a druga deca Smeju,mogui li i ja to???.Mene je stariji sin cesti pitao:" DA li ja mama smem da pusim?Vec je bio 8-razred osnovne skole.Ja sam mu kazala,da bi bilo dobro DA NE PUSI.Posto je astmaticar.Ali mi smo vidjali u Institutima Asmaticare pusace!To je tacno Bojana.Njega su njegovi drugari Stalno nudili da CIGARETE,nazivali ga pogrdnim imenima,rugali mu se,muskarac a ne pusi..Kazala sam sinu :" AKO ZELIS DA PROPUSIS NE MOJ TO KRITI OD MENE,Slobodno pusi".Nije propusio ni jedan od nih,Hvala Bogu.O tome TI PRICAM.Sa sinom moras izgraditi POverljiv,iskren odnos,da ti sve govori.Da mu mozes POMOCI,da ga savetujes.) TO JE VAZNO da Mihaijla naucis Sta SME DA JEDE i zasto.Ti si vaspitac,i to tebi nece biti tesko.
Nesto sam uspela naci u knjizi SLUZBENI LIST PROPISI PROSVETNOG SAVETA VOJVODINE
Iz njega cu doslovce PREPISIVATI
Deca od 12 di 18 meseci- tu spadaju Mihaijlo i Ilija
Psihicki razvoj-razvoj motorike:
Vec od 12 meseci vecina dece moze samostalno da se izvuce,drzeci se za ogradu kreveta, u stojeci polozaj.Sa 15 meseci dete sasvim stabilno stoji ali jos ne moze da izvodi pokrete iz tog polozaja tela(ne moze npr da sutne loptu).Prohodavanje je nesto duzi proces,cak i kada moze samostalno da ucini prve korake,dete jos nije sigurno u toj radnji pa ce u svim kriticnim trenutcima radije pribeci starom oprobanom obliku lokomocije-puzanju.Prvi koraci su nezgrapni kratki,sa velikim razmakom izmedju stopla.Dete obozava da gleda predmete u saci.Deca se u ovom periodu se rado igraju hvatanja sitnih predmeta ( kao sto je uzimanje malih perli,ping-pong loptica i njihovo spustanje u plasticne flase).Dete sa lakocom moze da kotrlja loptu,da stavlja kljuc u bravu,da drzi kasiku i samostalno se hrani,da drzi olovku i povlaci je po papiru,da presavija papir itd. sa lakocom dohvata i hvata predmete.
Percepcija
Prepoznavanje likova ili ukusa i mirisa.Dete hoce da izvodi radnje kako mu je odrasli pokazao,a takodje i daje inicijative za zajednicke aktivnosti.dete se postepeno osposobljava i oko samostalnog odevanja.dete treba da je savladalo do 2-ge godine naviku cistoce na nosu.-praznjenje-.Da se ne pravi drama oko toga.Pri toj metodi ucenja izbegavaju se metode kaznjavanja,nervoze,grdnje deteta tipa: nisi dobar,ti si prljavo dete, sram te bilo,bezobrazan si,itd.Ovo izaziva kod deteta strah,nesigurnost i osecaj krivice.Prednost su pozitivna podsticanja deteta i pokazivanju zainteresovanosti (ne prenaglasne) za decije postignuce u ucenju praznjenja na nosi.dete se do 2-ge godine odvikava od flasice,postepeno.Uopste sva decija odbijanja jesu UZROK REAKCIJE NA NOVU sredinu,stvari,lica.Deteu se u pocetku pored flasice,stavi na stol tanjir i kasika za jelo,koje kod njega budi interesovanje,a dete se i upoznaje sa priborom za jelo..Kasika dce ubuduce stojatu svaki dan redovno pored decijeg tanjira,detetu se sitni hrana,i postepeno se navikava na kasiku,i jelo iz tanjira.Tako se odpocinje i sa pijenjem tecnosti na casu.
Igre za samostalnije hodanje:
hodanje po sljunku,po uzanim stazama,dasci postavljenoj na pod.
Hodanje po suzenoj povrsini u sobi: hodanje po tepih stazi,dasci postavljenoj na pod,prostoru obelezenom trakama,kredom,palicama.Izrazenu zelju za penjanjem treba zadovoljiti na taj nacin sto ce se u prostoriji naca manja uzvisenja do 20 cm podloge:jastuci,sundjeri,drveni sanduci od igracaka,ili plasticni, drvene klupice iste velicine.Deca se mogu penjati na stepenice u nekoj zgradi ako ih roditelj drzi za ruke.Penjanje na klupice,manje stolice.Zatvaranje serpi,poklopaca ,zabadanja stapica u rupe,pravljenje kuli od kocaka, stavljanje prstenova sa sirokim otvorom na stap i sl.
Deca koja hodaju treba sto vise da su zauzeta nosenjem,vucenjem,guranjem predmeta,igracaka, stavljanjem igracaka u kutiju,ponovnim vadjenjem iz nje.Da SE PROVLACE ISPOD stola,klupe,precke,kanapa.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: