Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 03, 2012 2:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Drage moje...
kako bih ja bila presrećna da ste vi vaspitačice mog deteta...
Prođe mesec dana, a ja se osećam kao na početku... Trudim se da ubedim sebe da je sve OK, ali nije... Posle bolovanja samo je prvog dana bilo malih poteškoća sa Ilijom, tj. ubediti ga da treba da ide u vrtić... Ja sam svih onih dana dok je bio bolestan kao razgovarala sa vaspitačicom, pa mu kažem:"Evo pitaju za tebe drugari iz vrtića, i Luka, i Lena, i Đurđa", prihvatio je, sada sam ulazi u grupu, uz uslov da nosi i čuva svoj ranac... I ne brane mu vaspitačice, valjda je to nešto njegovo, što ga podseća na kuću, na mamu...
Ali, primećujem opšte nezadovoljstvo kod svih roditelja jer tek troje ostaje na spavanje, a ostali do 11... I još nešto što mene lično pogađa to je činjenica da moje dete neće da sedi za stolom sa ostalom decom, a one ne pokušavaju da ga na neki način pokrenu... Ja mu pričam da treba da sedi sa njima, podsećam ga kad mu dođu brat i sestra pa sa njima sedi, isto tako treba i sa drugarima, ali su mi vaspitačice nekako pasivne... Kada sam je danas pitala kako je Ilija njen komentar bio je :"On je priča za sebe". Pa zar nije svako dete "priča za sebe"... deca nisu igračke pa da budu sva ista... Možda preterujem, ali stvarno sam duboko pogođena...
Bojana2311, žao mi je zbog Mihajla što je ponovo bolestan... možda bi zaista trebalo da ga malo izolujete od dece dok ozdravi... ja bih tako uradila... A što se tiče knjige koju biste vi i Rouzi napisale, nemojte mi zameriti na iskrenosti, ali mislim da biste se samo bespotrebno mučile, jer oni koji bi to možda čitali to već znaju- pravi vaspitači, a oni koji sebe nazivaju vaspitačima verovatno ne bi ni prihvatili sugestiju...
Puno pozdrava za sve!!! :*


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 03, 2012 3:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Ms. Krempita!!
Vec se pitam,gde ste? Tu su i druge dobre mame,ali, Nesto sam se navikla na Vas,Bojanu..
Ocigledno je situacija sledeca,na vasu zalost :cry: ..da su vaspitacice vaseg sina-cujem i druge mame su slicnog misljenja!- da su to koleginice koje su vrlo flegmaticne,da ne kazem neku drugu :cry: neprimerenu rec..
Ja bih isto jako "volela kao i dve doticne koleginice" da mi tako malo dece spavaju!! :x SRAMOTA!!
Kako to "koleginica" misli da je VAS SIN POSEBNA PRICA??!!
:o DOTICNA VASPITACICA JESTE POSEBNA PRICA!!
DA li je ta vaspitacica u vrticu ZBOG VASE DECE ili su VASA DECA TU ZBOG NJE??-da joj VI SVI i VASA DECA UGADJAJU-STRASNO RAZOCARAVAJUCE!!- Da li je vaspitacici vaseg deteta "Osmeh na licu,i raspolozenje na visini" kad VAS suprug njoj "izigrava" automehanicara,pa joj menja gumu na autu? Meni TAKVO NESTO NA PAMET NE BI PALO!!A kamoli da dozvolim RODITELJU da TO I URADI!!
Zasto radi posao koji ne voli?Tako se ponasati prema deci??
Sve mi se cini da se u toj grupi taloze problemi,da su roditelji posli "linijom manjeg otpora" da se to vaspitacici "dopalo,ili je to njena uobicajena osobina?? Pa do sada NIKO OD RODITELJA nema "petlju,ne zeli" prvi da krene..A svi roditelji se zale jedni drugome,i "cekaju koji ce prvi od roditelja da se usudi da krene u napad" Ne razumen odakle taj strah? Dogovorite sa sa ostalim majkama iz vase grupe u koju ide vas sin-to odradjujte putem telefona,od vase kuce- PA DA VAS DVE,TRI ODETE ZAJEDNO I zahtevate da se obavi razgovor sa Vaspitacima vase dece u PRISUSTVU SEFICE TOG VRTICA!!Sto vise mama dodje TIM BOLJE!!Ako ne ZELE DRUGE MAME,Onda CETE IZGLEDA VI ms.Krempita BITI MAMA KOJA ce 'razbiti led,i "kritikovati vaspitacicu" SAMI ODLUCITE .
ZASTO VAM KAZEM DA OBAVITE RAZGOVOR U PRISUSTVU SEFICE?
Bicu iskrena prema VAMA!! SEFICA JE VAS SVEDOK!!
Da VI NISTE vredjali vaspitacicu-niti ona vas!!-,da niste govorili "gluposti",a sem toga Vaspitacica ce MORATI VODITI racuna KAKO SA VAMA RAZGOVARA ,i kako "ce se obraniti".da posle ne bude price pred drugim majkama "kako ste VI bili arogantni, da ste razmazeni,ITD ITD!! Te situacije su mi jako poznate.
Zato sam VAM KAZALA AKO ODLUCITE da idete na razgovor DOBRO SE PRIPREMITE!! Budite JASNI KONKRETNI,Imajte svoj NIVO,VI STE RODITELJ I UVEK STE U PRAVU!!
kazite: to,to, ne dozvoljavam,to nije vaspitno pedagoski rad,odakle vam pravo...itd.Toliko dece ne spavaju..sastavite tri dana pre razgovora Listu pitanja o kojoj bi ste pricali,sta vam smeta,da ne zaboravite.Kazite da se mnoge mame bune,pricaju po hodnicima,i da se ne usudjuju da dodju,jER SE BOJE DA IM DECU NE MALTRETIRAJU posle razgovora doticne vaspitacice koje sprovode NE PRIMERENE MERE u svom radu sa decom:
-teraju decu da jedu,
-da su ne ljubazne,arogantne.da im je cilj da sto manje dece spava u grupi "KAKO SE NE BI UMORILE"(ovo kad bi ste kazalI poljubila bih VAS!!)
- teraju decu da sede za stolom pored druge dece
-ne motivisu decu da jedu i spavaju
-deci zabranjuju i prete spavanjem-ili ne spavanjem
- Etiketiraju decu pred roditeljima kako "SU POSEBNA PRICA"
-Roditeljima govore kako deca ne mogu da spavaju u vrticu "JER ONE-vaspitacice- NISU ZA TO SPREMNe!!"
-Pitajte seficu i vaspitacicu:" DA LI JE VASPITAC TU ZBOG DECE ILI SU DECA TU ZBOG VASPITACA!"
-da vas kao roditelja NEINTERESUJU male plate vaspitaca,i NJIHOVE PRIVATNE brige,jer JE TO VRTIC i NJIHOVO radno mesto za koje su placeni!Da se privatni problemi vaspitaca "ostavljaju kod kuce",a ne da-se deca tako "vaspitavaju"
-da Doticne vaspitacice "ogovaraju odredjene mame i njihovu decu'" U PRISUSTVU TE ISTE DECE , u njihovoj radnoj sobi,da komentarisu na glas, a deca dolaze kuci placu i pricaju-"kako vaspitacica neda detetu da spava jer nije jeo!!"
E TO BI trebalo dovesti do nekog rezultata..PO MOME BI TREBALO!!
VI ODLUCITE..samo ne cekajte da vaspitacici opet treba pomoc oko auta :D ..
"BLAGO" takvim koleginicama kad takvim svojim "radom" :evil: docekaju penziju!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 03, 2012 3:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
jedna majka je obavila takav razgovor sa doticnom koleginicom u prisustvu Sefice u mom vrticu.
Mama je dosla, sela IZVADILA PAPIR SA NAPISNIM tEMAMA O KOJIMA CE pricati i kazala ovako :
POSTO SAM VIDNO UZBUDJENA ,POTRESENA I SOKIRANA ODREDJENIM PITANJIMA PA DA IH NE ZABORAVIM, ponela sam SVOJ PODSETNIK!!Sela I redom je citala i komentarisala!
SOK za koleginicu. Dobro je "naribana" od strane SEFICE kad je majka otisla.A "naribana" je pred svima nama ostalim vaspitacima da ZAPAMTE kako se ne treba ponasati!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 03, 2012 4:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
EVO VAM mog primera..
Imala sam priredbu za "Bake i deke" povodom Suncane jeseni zivota..To je saradnja sa porodicom,po planu i programu ministarstva prosvete.Ova " Suncana jesen zivota" se svake godine redovno odrzava u vrticu.Ja sam decu prethodno ucila da pevaju,recituju i igraju pesmice o bakama i dekama.Obicaj da se na takve priredbe za bake i deke prave pozivnice( deca uz pomoc vaspitaca naprave pozivnice i kad mame ili tate dodju po njih,onda nose bakama i dekama,da dodju na priredbu)Na priredbe dolaze bake i deke zajedno sa svojim unucima.Dodju i poneka mama sa bakom,dekom,ili dve bake,ili samo deka,ili povedu i batu i seku,neku "baku komsinicu"..kako ko moze.
Na priredbi je dosla jedna mama sa svojom devojcicom ( prethodnih dana je ta ista devojcica meni stalno govorila,kako ce nju dovesti njena baka).Posto bake nije bilo, pitala sam tu mamu-bez neke lose namere, misleci da ce baka mozda zakasniti-:"A gde je baka??" Mama je posle priredbe sutra dan otisla kod moje sefice,zalila se na mene "Jer nije pedagoski to sto sam pitala gde je baka,kad je ona tu." Trazila je sefica da se u prisustvu nje i tE mame , MAMI IZVINEM zbog takvog svog ponasanja.STA sam mogla,URADILA SAM I ZVINULA SAM SE ,objasnjavajuci da nisam nista lose zelela,niti sam imala tu nameru. Nastavljajuci sa Izvinjavanjem, mami sam rekla Da mi je JAKO ZAO, STO SAM TAKVO PITANJE POSTAVILA bas na priredbi,i DA JE U PRAVU.
Kod kuce sam jako plakala,jer stvarno nisam imala TAKVE NAMERE!!Sledeceg dana me je sefica opet pozvala na razgovor,i Kazala da "Takvo pitanje" NIJE S MOJE STRANE PRIMERENO, DA GA NISAM SMELA UPUTITI,pogotovo KAO STARIJI iskusan VASPITAC! Pogresila JESAM ali tog momenta NISAM TAKO MISLILA NITI SAM ZELELA da Povredim niti majku niti to dete.zao mi je sto je tako ispalo..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 03, 2012 9:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Drage moje,
imam toliko snage samo da vas pozdravim, takav mi je bio dan. Pun placa, nejela, mog stresa, sutra vodim dete kod lekara.

I jos ovo, za MsKrempitu, mogu samo da potpisem sve sto je Rouzi napisala za vaspitacice!
A i deo za "knjigu"...u pravu ste, od moje silne "pameti", evo dete mi je vec nedeljama bolesno :( A i retki su ljudi koji bi to cenili, zato je ovo vrednije, uvek imamo povratnu informaciju i neki podstrek za dalje.

Sve vas pozdravljam,
jedna umorna i zabrinuta mama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 04, 2012 1:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Bojana2311,

žao mi je što ste tako shvatili moj komentar za knjigu... ni u kom slučaju nisam htela da vas kritikujem niti omalovažim... Uostalom, niste vi krivi što je dete bolesno, vi ste poslednja osoba koja to želi, niti ste bilo čime to doprineli... dešava se, mala deca se često razboljevaju, ne očajavajte... Biće on dobro, uz takvu majku biće to jedan srećan i zdrav dečak!!!
Htela sam reći da dobri vaspitači, kao što ste vi i Rouzi dobro poznaju tematiku, a oni koji posao "otaljavaju", kao vaspitačice mog deteta verovatno ne bi ni čitali bilo kakve priručnike jer su nadmeni i puni sebe...

Jeste li bili kod lekara?

Puno pozdrava za sve i veliki poljubac za Mihajla <3


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 04, 2012 3:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Ms.Krempita!
Nije se na Vas Bojana naljutila,niti je bilo sta Lose pomislila oko vaseg misljenja za knjigu!Verujte MI!!
Bojana je trenutno jako Zabrinuta,uplasena zbog zdravstvenih problema svog sincica..A osecam i da je premorena..Skroz je razumem,tesko mi pada kad ovo procitam ,kad je dete bolesno.,a roditelj SVE DAJE OD SEBE!!Znate kako Ms.Krempita,ponekad vas "stigne osecaj nemoci,Ljutnje.." zato sto je zdravlje vaseg deteta nestabilno..Treba takvim"tempom",uz stresne dane i noci pored bebice koja place,odbija da jede, IMATI JAKO JAKE ZIVCE..Znam da je BOJANA DIVNA MAJKA, Zelim DA JOJ SINCIC STO PRE OZDRAVI!! Sto bih kazala: " Samo NEKA JE KRENULO NA BOLJE!!"-kad je decici bolje.. Sunce nas toplije greje!!
Samo neka nam Bojana kojom recenicom "mahne" i kaze kako joj je sincic!! Onda lakse disemo..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 04, 2012 4:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
VI ste Ms.Krempita divna majka. :D
Ima ovde jos PUNO DOBRIH,DIVNIH MAJKI!! :D
U svakoj profesiji ima"ONIH KOJI SU ZALUTALI".
Zena je predodredjena-valjda joj je takav zivotni horoskop od nastanka sveta..- da bude:majka,dobra domacica,dobar radnik na svom radnom mestu,dobra zena,"dobra u krevetu -sa muzem-",dobra kuvarica,da je duhovita,Stedljiva ekonomistkinja u kucnom budzetu..da Bude "raspolozena"i kad JOJ se nece..Da ne uvredi svekrvu,svekra,da ugadja,UGADJA..( sad kako se njoj ugadja,i koliko,to zna samo zena).
ZENE su ZA GINISOVU KNIGU REKORDA!! Kad idem na pijacu,u radnju,Vecinom vidim ZENski svet s Kesama..kesama :roll: kakoi h imaju u jednoj ili obe ruke..natovarene..
Ne kazem Da muskaraci NE VALJAJU!!TAMAN POSLA!! Samo su nekako oko vecih delova Kucnih obaveza "proredili",pa sve ostavljaju uglavnom zenama..posto "to one najbolje znaju!!"
Zato ja NE VOLEM "8.mart" :cry:
Tog dana poklon??A STO?? Ako preraspodelimo nase kucne obaveze pa ih "zajedno radimo" svakog dana :D ETO najlepseg POKLONA zeni!!Onda smo 'jednako umorni'..
Kod muzeva ima izreka:"ali draga,ja radim!!"
HA!! :D
Pa i zena,radi!!Ona zena koja nije zaposlena, U KUCI IMA VISE POSLA DA URADI u svojoj kuci-stanu,i oko dece, nego na poslu..I TO SE " ne placa"..gledam sebe Ms.Krempita
Otkad sam u penziji svaki dan oko kuvanja Dva rucka ( jedna vrsta rucka meni i mladjem sinu,druga vrsta rucka starijem sinu) Ustanem u pola devet.Odem u nabavku.Dodjem oko pola deset.Kuvanje ruckova zavrsim Obicno oko 13-14 sati- tu ulazi i pranje sudova,i pranje kuhinje- Onda sirim ves-Hvala Bogu pa izmislili Masine za pranje vesa :) !!-Pa kuvanje Cajeva- meni,sinovima- Stariji sin ne sme zasladjen caj- maldji sin i ja mozemo zasladjen caj..Svakog dana po masina prljavog vesa.Sinove sam naucila da vode racuna o higijeni jos su i Sportisti..Svaki drugi dan Peglanje oko sat-mozda vise.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 04, 2012 4:48 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Stariji sin jos ima zdravstvenih problema ,vec drugi mesec specijalna dijeta jer ima Kandidu..U 'proseku" svaki dan provedem na nogama samo u kujni oko 3-4 sata..
Sinovi mi rade kod privatnika-Hvala Bogu!-Ne znam kako bi preziveli na ovu skupocu..rade po 12 sati dnevno,plus sat i po sto odu i vrate se sa posla..To je oko 14 sati odsustva od kuce!!Dodju kuci,umorni,istusiraju se ,jedu,malo se "igraju igricama na kompjuteru" ili odgledaju neki film na TV,pa legnu da spavaju,da budu odmorni za sledeci dan..Surova Stvarnost!!Trenutno Nemaju devojke,jer nemaju vremena za njih.
Mladji sin je imao devojku-godinu dana- dok nije poceo da radi.Kad se zaposlio devojka ga je ostavila..Zato sto su se "proredila njihova zajednicka vidjanja, i njihovo druzenje".Kazala mu je jos: da ona zeli Ziveti,provoditi se,a on Mnogo radi,umoran je..I mozda je nece ni ozeniti!! Sin mi je bio jako povredjen..Mnogo samo pricali. Kaze:" mama,,zar dosada nije videla,kakv sam? Mnoge devojke bi jedva cekale da sam njihov!!
Isto tako mladji sin je zbog moje male penzije-i velikih finansijskih izdataka oko racuna za stan-,pored starijeg brata koji radi,Morao da Nadje posao. Morao je da "zamrzne godinu na fakultetu",i ako je dao uslov za drugu godinu pravnog fakulteta!!Finansijski nam je jako tesko...U svakom slucaju sam ih dobro naucila,da budu trezveni u zivotu,da veruju u sebe,te da ce kroz ceo svoj zivot imati razno-raznih lepih, ili neprijatnih momenata,ili dana.
Stariji sin trenutno nema devojku,Kaze:"Mama kako da imam devojku?Nemam auto,njima je to najbitnije!!-Plata mi je mala da bih devojku "svaki drugi dan izvodio u kafic,bioiskop"- Ove Devojke Gledaju DA "badza" ima LOVE,KOLA,PRAZAN STAN!!Gledaju kako si obucen.,da li im kupujes poklone..
Valjda cu NAICI I JA NA NEKU NORMALNU DEVOJKU!!
Sta da Vam kazem..ja se NE ZALIM NIPOSTO!! Ja sam PRESRECNA STO IMAM TAKO DVA DIVNA SINA!!Cim prime platu,dodju kod mene:"Mama,koliko da ti dam para?"Mogu vam reci da u poslednjih mesec-ipo dana UOPSTE za rucak nismo ni jednom JELI MESO!! Mladjem sinu i meni umesto mesa Kupujem sojine ljuspice,ili sojine komadice.Stariji sin sme junetinu,piletinu( 200 grama mesa 200 dinara,a ja svaki dan moram da mu kupim 2 bezkvasna hleba i jogurt probiotik AB to je 250 din dnevno..) ISPADA DA JE ONAJ KO JE BOLESTAN DODATNO KAZNJEN!! TO JE SUROVO!!
Samo me dusa boli,i srce, kad vidim sve to: nepravdu,kako su moji sinovi "zeljni" mnogo cega,kako su jos kao deca nauceni da se odricu mnogo cega zajedno samnom,pa i sada se odricemo mnogo cega..I opet smo nasmejani,zadovoljni onim sto imamo,salimo se,podrzavamo jedni drugoga.. A PRESKROMNI SMO!!Verujte mi!!
Dzabe Mi volimo svoju domovinu,kad ona ne voli nas..
Mozda je i mene malko "uhvatila tuga"..Procice!!
CUJEMO SE!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 04, 2012 9:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Dobro vece, drage moje,
elem, da vam prvo kazem novosti sa detetom. Danas je bolje jeo, ali nije uopste ceo dan spavao...bio je izuzetno razdrazljiv, onda usred smeha odjednom promeni raspolozenje i pocne da vristi, isli smo u setnju popodne sa mojom mamom..i ona spomene zube, tj da mu nije to od izbijanja zuba i meni sine:TO JE! Jer, njemu izbija gornji levi kutnjak...i dodjemo mi kuci, okupamo, nahranimo dete, spakuje ga njegov tatica na spavanje ( to im je ritual, posto se ne vide ceo dan, a ja se ne bunim :D ), i ja malo surfujem po stranicama i zaista se poklapaju simptomi, nespavanje, nejelo, razdrazljivost...a nije mi padalo na pamet jer je ovih 8 komada zubica koliko ih ima, maltene necujno prolazilo, negodovao je tek da obelezi. Kod lekara nismo isli, jer je bio suvise glasan i "vristav", zvala sam, sutra radi pre podne njegova doktorka...mada, da ga izlazem novim virusima u cekaonici, bas i ne bih, a iskreno se nadam da je zub u pitanju...

MsKrempita,
mislim da ste vi mozda pogresno protumacili moj komentar, taman posla da se ja ljutim na vas! Nikako! Ja sam samo iscrpljena, a jos i u PMS-u :roll: , plus znate sta sve cini zivot jedne mame...Rouzi je u pravu, osetila sam nemoc i zaista pomislila "Bolje resavaj svoje dete..." to sam ja sama sebi uputila kritiku. I zaista ste u pravu, vaspitaci bi kolutali ocima, ali, cuveno ALI, u mojoj zamisli to bi bio prirucnik/knjiga za roditelje...a vidite koliko vama znaci sto mozete da podelite misli sa nama, zato i rekoh da je ovo super, odmah dobijemo povratnu informaciju, i verujte, ja se osecam odlicno posle toga, time sto pomazem, ne racunam deo kada me ovako napamet iznerviraju "koleginice". Mislila sam da priblizim roditeljima sta se desava "kada odu kuci/ na posao" a ostave uplakanu decu ( a i ne znaju da plac kratko traje ), to bi dakle bila podrska za roditelje...znate, vaspitaci su skolovani, eno imaju i seminare za adaptaciju, niko ne pita sta je sa roditeljima...i da se razumemo, to sto su roditelji u grupi sa detetom tih mesec dana, to je opet zbog dece, slazem se, ali valjda treba podrska roditeljima, zar ne? Secam se, cesto je bilo da dete mirno udje u sobu kod dece, a mama u hodniku place :( Pa, joj prilazim i tesim je...bas mi je to tuzno, i mislim da bi to bio pun pogodak...ali, prvo Mihajlo, pa svi ostali :)
I mnogo vam hvala sto se interesujete i brinete, mnogi moji prijatelji ne pokazuju toliko interesovanje, kao vas dve..kada sam citala Rouzin post, rasplakala sam se...Tolika empatija, bas je dirljivo i lepo...eto, Rouzi, da radite, moje dete bi definitivno islo kod vas u grupu, zanemaricemo cinjenicu da ste vi u NS-u, a mi u SU :) ali, verujte mi, to je kompliment i po! :)
Imate divne sinove, Rouzi, a sigurna sam da ce naci devojke po svojoj meri. Ima ih jos "normalnih", samo ih je manje nego ovih sto traze dobra kola, prazan stan...i ostale prolazne vrednosti...I oni su srecni momci jer imaju tako divnu i pozrtvovanu mamu!

MsKrempita, slazem se sa Rouzi da ste divna majka, medjutim, imate minus jer od citavog haosa zbog Mihajla, ne pisete kako je Ilija? :) Kako je u vrticu? Jeste li mozda razgovarali sa "pametnom" vaspitacicom, koja daje "pametne" odgovore? Prica za sebe...strasno! Obavezno na razgovor sa obe, plus sefica, ili svi roditelji da se lepo sastanu, napravite strategiju, i raspalite, ko ce ako ne vi za vasu decu? :)

Pozdravljam vas, bio je ovo predugacak dan, nadam se da ce noc biti mirnija :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 04, 2012 11:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 11:46 am
Postovi: 21
Lokacija: ns
Ždravo drugari lepi! Hvala Rouzi čitala sam tekstić o hiperakivnoj dečici i ranije sad sam se malo podsetila, pa da pojasnim moja Nata je nemirno dete, nisam mislila da je hiperaktivna u pravom smislu. Dobrica je , kažu ispitačice ( njen naziv) da je dobra a i ja vidim da je raspoložena, ok smo...i tako, pokušavam da je što više razumem i da budem totalno kul, neki fazoni joj nisu baš u redu, npr.danas neće da pere ruke, drži neku stolicu, pa se onda otimamo, vrišti...neće da čeka nego moraju momentalno da se obuju patike, iako baka još nije došla da idemo u šetnju... To za obuvanje već dost adugo radi, kao neka panika da je uhvati,ne znam da li joj je to neka sigurnost, slično kao i konjići koje je do skora morala svuda da nosi, frka ,kad se pomene da se negde ide, počne da ponavlja konjići, konjići, nosimo konjiće. Inače primećujem da se smiruje, postaje razumnija, srce moje.
Bojana2311, što se tiče strepnje nad sinom, moraš prihvatiti i samu strepnju, nemoj se gristi zbog nje. Mislim da malcu druženje sa ostalim klincima još nije bino, odloži druženje, sebe radi, mada jedno kajanje ti uvek prestoji, pošto si veoma savesna. Tvoj sin ima sve preduslove da bude srećan, budi i ti zbog njega, štitićeš ga i čuvai kao kap vode na dlanu i boriti se kao lavica,a on će naučiti šta sme , a šta ne sme, ti ćeš samo jednom oseiti da si spremna i da moraš da ga pustiš u život, vremenom ćeš oguglati i na prehlade a i na jače boljke, biće ih,ne znam šta da ti kažem... Natalija obožava decu, kao bebiron nije imala društva, ovog leta je utrenirala druženje na igralištu za kojim je totalno flipnula, moja mama ju je svakodnevno vodila po par sati, žena u kondiciji, hi, hi, ništa propustila nije, od druženja. Mada jedna psihološkinja mi je rekla da kolektiv leči i dečju histeriju, kao leči razmaženost. Ja nikad nisam želela da je ,slamam, silim,gasim taj njen žar, ona kad je srećna ciči, vričti naglas se smeje, trči, skače, pojavi joj se svaki mišić, ali ima i drugu stranu...
Strah od bolesti je užasan, to je tamnica,bori se protiv toga, ja imam autoimune bolesti, ( dijabetes tip 1, na insulinu) koji sam dobila sa 26 godina, pa se svega bojim kad su deca u pitanju. Strepnja ne pomaže, parališe i odmaže. Ne znam ništa o fenilketonuriji, pročitaću, prihvati je. Nemam baš mnogo vremena, pa ne stižem.
Koja je prava mera gde prestaje pažljivost, a počinje prezačtićavanje, želim da znam.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Okt 05, 2012 2:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Evo i mene drage moje!

Najpre da vas sve pozdravim i da vam kažem Bojana2311 da mi je drago da ste dobili /ili ćete dobiti novi zubić, i da je to bio uzrok svih problema. A Ilija od jutros ponovo slinav...
Mislim da sam otkrila razlog onakve anarhije u vrtiću: Oni nemaju nikakvo rukovodstvo u ovom vrtiću, koji je "ogranak" (ili kako se to već naziva) "glavnog" vrtića u kome su sve službe i svi rukovodioci... U našem vrtiću su samo vaspitačice i deca i nekoliko higijeničarki i servirki... Nema ni kuhinje, sve se dovozi iz glavnog vrtića, a servirke samo sipaju...
Elem, za sve je odgovorna direktorka, sa kojom sam već imala čast, koja je jedno bezobrazno i arogantno stvorenje, postavljena po političkoj liniji... Prošle godine mi je polovinom oktobra iskrsao jedan poslić, drugarica mi je rekla da upišem dete uu vrtić, jer u gradu u kom ona živi decu primaju bez problema... I ja tako prikupim dokumentaciju, odem, iz pravne službe me pošalju kod nje da je zamolim da dete prime, i ne mogu vam opisati kako me je dočekala, "Šta vi mislite, da to može tako, kad vama padne na pamet, ovde postoje neka pravila...Upis je u septembru i ništa do tada." Vikala je na mene da sam jedva pogodila vrata da izađem. Posle mesec dana sam čula da je dete jednog doktora, koji je inače u istoj stranci primljeno u novembru... Posao sam izgubila i mirno dočekala septembar...
Juče sam tražila vaspitačicu da razgovaramo, a one mi iskusno poturile onu devojku, mislim da sam već pisala da imaju pripravnicu... I drago mi je da jesu, jer je devojka toliko razumna, rekla sam joj da ne želim da se o ponašanju mog deteta govori u njegovom prisustvu, naročito ne o negativnom ponašanju, i da želim da se dete uključi u druženje sa ostalom decom, da ne želim da on sedi sa rancem u rukama i čeka mamu, da želim da sedi za stolom sa decom, jer on je u vrtiću da bi se družio sa decom, a ne da sedi sam za stolom kao da je u magarećoj klupi... Želim da od sledeće nedelje moje dete spava u vrtiću, bila sam previše tolerantna, da se najpre ostave deca majki koje rade, ali ovo je već previše... Devojka me je lepo saslušala i obećala da će im preneti...
Danas odem po dete i sretnem je na hodniku (pripravnicu), a ona kaže:" Izvinite, morala sam da budem malo strožija prema njemu, ali eno sedi sa decom za stolom i jede... I ranac mi je dao da ostavim, nadam se da se nije naljutio"
Malo kasnije ga je izvela, držao je za ruku što znači da nije bio ljut, ali je ona nešto uspela da uradi za samo jedan dan... Sada sam srećna što sam se upravo njoj obratila... Držaću se nje...
Pred spavanje je Ika pevao:"Lako je prutu da se sokoli"... i rekao mi:"Mama, ovo mi je vaspitačica pevala"
Uh... raspisah se, a testo mi je naraslo, odoh da pravim kiflice za moje čedo...

Puno vas sve pozdravljam!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sub Okt 06, 2012 1:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Postovane,
Drage mame!!
Vidite i same kako "vaspitacice" znaju da podmecu druge osobe,a nemaju hrabrosti da se suoce sa kritikama mama..Draga ms.Krempita Drzite do sebe, i svojih stavova oko onog sto naumite..Sad ste malo " pokazali zube" pa cete posmatrati kako ce stvari dalje teci u vrticu sa vasim decakom i njegovim vaspitacicama.To VAM je u Vecini firmi: na rukovodeca mesta se postavljaju Veze ili po "politickoj liniji"..Pa onda doticne osobe smatraju da "su BOGA POVUKLE ZA BRADU",i rade svasta..To je nama "nase drustvo dalo"...
radoznala jela
neka vase dete slobodno nosi svoje "konjice",to je detetu Podpora,i licno smiruje dete,jer je ono vezano za tu igracku.Nemojte mu to braniti.To rade i druga deca..Imaju neku svoju "omailjenu igracku". Da VAM malo pojasnim situaciju oko obuvanja patika,jeste malo veci problem ne samo vasoj devojcici nego vecini deci u vrticu..dete bi "sto pre da se obuce" i "obuje" pa je time njihov "problem" resen,i ONDA jupi NAPOLJE!!
Znam da jako mnogo dece imaju u vrticu-i kod kuce- velikih problema oko vezivnja pertli..nekoj deci je dosta tesko da "usaglase" Vizuelno-menuelnu radnju vezivanja pertli- to vam je ovo jedno dte u vrticu mi je ovako kazalo'
"Znas,Rouzi moram da gledam u pertle kad ih vezujem, a prsti me ne slusaju!!"
Jako je siroka ova tema gde prestaje pazljivost, a pocinje prezasticavanje..
Svaki roditelj prema svome detetu je pazljiv, nekada vise pazljiviji,nekada manje pazljiviji, ali je to UVEK PAZNJA!!Govorim o savesnim,odgovornim roditeljima,koji svojim licnim primerom usmeravaju i vaspitavaju svoju decu da budu koristni clanovi ove nase ljudske zajednice, i ljudskog drustva.Pazljivost koliko mi se cini Nikada ne prestaje.Uvek ste na neki nacin u svom svakidasnjem danima pazljivi, ta vasa paznja je iskazana recima,pokretima,delima..
Prezasticavanje.. Hm..Znate kako, vase zivotno iskustvo,vase vaspitanje se razlikuje od moga, STO JE NORMALNO!! Mi nismo rodjeni u isto vreme, zivimo u razlicitim sredinama,okruzenju,imamo drugacije stavove,rasudjivanja,misljenja.Ono sto vama mozda deluje kao prezasticavanje,nekom drugom JE TO NORMALNA STVAR!! I taj drugi koji ne misli kao VI,je u stanju da se oko toga "prepire,da vas ubedjuje u njegovu ispravnost",pa cak i da se sa vama za meri.Vi mislite da neki vasi prijatelji"prezasticuju svoje dete, taj isti prijatelj Smatra DA VI NISTE U PRAVU!! To je "mac sa dve ostrice"
Svaki roditelj vaspitava svoje dete kako on misli da treba,u tom procesu vaspitavanja desavaju se i momenti prezasticavanja, i momenti prsetanka pazljivosti..( neki roditelj pomisli da je "momenat prestanka paznje,kad sedi i gleda neki dobar film na TV,a dete se igra na tepihu..nekad ste umorni,pa kazete detetu,"hocu da malo odremam""Sve TO NIJE ODSUSTVO PAZNJE!!TO JE NORMALNI ZIVOTNI RITAM..)Roditelj ne treba da "robuje svom detetu, ili svojim kucnim obavezama" Svaki roditelj ima pravo na svojih "PET MINUTA" u toku jednog dana..Roditelj ume i da "povisi glas" na dete kad je dete nesto skrivilo,da izgrdi dete,kazni dete-to nije prestanak paznje..-Prezasticavanje vam moze biti
- kad stalno radite mnoge stvari umesto deteta, a to bi moglo i vase dete uraditi. Moja pokojna majka je vezivala pertle mom mladjem sinu kad god je isao u skolu.On to nije voleo.Stalno sam sa njim vezbala kod kuce.Kad bi se posle podne vracao kuci iz skole- isao je drugi razred osnovne skole-pa su imali Zadnji cas fizickog DOLAZIO kuci SA NE VEZANIM PERTLAMA NA PATIKAMA,pa je nekoliko puta stao na njih,zapeo,i PAO..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sub Okt 06, 2012 2:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
E TO JE prezasticavanje!! Kad znam da dete MORA do polaska u prvi razred savladati vestinu vezivanja pertli, A drugi to radi umesto njega,ja to jos zovem "medvedja usluga".
- Ako dete moze da savlada neke odredjene vestine i radnje naspram svojih godina-u pocetku to savladavanje ne bude odmah tako izvezbano kao kod odraslih- ali je bitno da dete podsticete i "ucite ga vezbajuci" da "usavrsi" ono sto mu "tesko ide' ili prema tome ima otpor.
- dete pre polaska u skolu mora da zna samo da se zakopca, da spakuje svoju skolsku tasnu,svoj skolski pribor, SAMO DA poslaze svoj pribor,knjige po rasporedu casova. E PREZASTICAVANJE je ovde ovo: KADA MU VI PAKUJETE NJEGOV skolski pribor,vi ga zakopcavate,"upasujete mu kosulju".Pamtite Njegov raspored casova,opominjete ga da li je sve poneo"?. U STVARI VI MISLITE I RADITE umesto vaseg deteta jer mislite da je "on ili ona "mali" To VAM je prezasticavanje!! Neki roditelji mi kazu "Pa zaboravice nesto od knjiga u skolu,ili od svesaka!Vec je nekoliko puta zaboravio!!" Neka se spremi sat vremena pre nego sto ce poci u skolu!!A ne da se igra,pa onda "juris!!", i naravno mama ce spakovati.. Pa, ako zaboravi bice opomenut od uciteljice ili nastavnika,,sledeci put kad zaboravi dobiti ce manju ocenu..Mora da se zna da JE DETE DJAK! KO` roditeljima na posao donese ono sto oni"zaborave"??!
-kada se vase dete igra u sobi sa SVOJIM IGRACKAMA ,pa nece da ih posle igre "pokupi" nego VI SKLANJATE njegove igracke to je prezasticavanje.Moze se desiti da pospremite detetove igracke kad je dete bolesno , to i treba tada uraditi., ili mozda negde "jako zurite" ALI VI TO NE TREBA DA RADITE kad je vase dete ZDRAVO..ako nece da ih pokupi,sutra ih nece dobiti.
-kad se vase dete ruzno ponasa prema vama , a vi to "tolerisete" zato jer je "malo" Mora se znati "KO je roditelj,a ko je dete" da se znaju "granice u ponasanju" pogotovo kod deteta. Ili se vase dete ne primereno ponasa kad vam dodju gosti pa dovedu njihovo dete kod vas. Vase dete to dete-gosta- tuce,ne da mu svoje igracke..A VI to vase dete "branite' i govorite "kako je mali,pa sta ako ga je udario!!,ili pocupao,ili mu nije dao igracke!! TAKO prezasticujete svoje dete.
-Ako roditelj govori ruzne reci u prisustvu deteta, tj "psuje",TAJ isti rODITELJ SVOJIM primerom UCI dete , kako ne treba.DOK ON SAM SMATRA DA KAO VELIKI,ODRASTAO ima "pravo" govoriti "sta hoce"( ako moze tata tako da govori,moze i dete!!) pa kad dete "psuje" od tog istog tate dobije kaznu,ili batine E TU PRESTAJE PAZNJA!!
Mislim da ste me razumeli.
Morate znati Psihicke i fizicke mogucnosti,sposobnosti za odredjenje zadatke,vestine,i tako ih "davati svom detetu" .Ne mozete dati da Vam dete od 6 godina Npr,kuva rucak!! ILi sece crni luk,ili hleb da sece.
Ali mozete dati tom istom detetu zadatak da vam pomogne u kuci tako sto ce pocistiti kuhinju od prosutih mrva,ili ce usisati sobu,obrisati mrvice sa stola u kujni gde je jeo ili ste zajedno jeli,Mozete mu dozvoliti da postavi pribor za jelo u kujni na stol gde ce te rucati.Moze vam "pridrzavati" manje delove Oprane odece koju sirite na terasi i dodavati te iste delove odece,tako vam "pomaze" dok sirite ves..Ustvari ucite dete od malih nogu DA JE RAD koristan i Drustveno nuzan.
Moja deca su meni pomagala i da peru prozore. Moja majka bi dolazila da TO "iskontolise..ovaj odradjeni posao. Pa bi govorila ovako:" ENO prozor IMA MUZGI po staklu!! Kako je to oprao prozor??" Jednom ,dva puta,tri puta ce BITI MUZGI na staklu!!Dete cu polako nauciti kako se Pravilno opere prozor!!Bitno je da JE dete ULOZIO SVOJ TRUD, VOLJU, NAPOR da IH OPERE! Prezasticavanje je onda ovde: Bolje da ja operem prozore on "ne ume,mali je"!!
To vam je Prezasticavanje KAD OD DETETA "STVARATE GOTOVANE".Pa ono od vas stalno ceka da mu donosite i servirate "kao na tacni"..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sub Okt 06, 2012 2:51 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Bojana
na pamet mi nije palo da se setim kako kod bebica zubici koji izrastaju znaju jos kako da prave "haos u organizmu!!" Skroz sam zaboravila!! Zato njemu curi nosic,nece da jede,nervozan je!!Ne moze da spava..To njega desni jako bole,gde mu izrastaju zubici.. cak i temperetura zna da bude..Drago mi je da je tvom sinu bolje..Ja sam juce bila u vrticu,zvale me koleginice na tortu i kafu,jos jedna koleginica je otisla u penziju pa je castila.Pa sam onda na molbu povodom Decije nedelje isla u mladju grupu da deci sviram na harmonici..deca ne `trepcu..Kad sam krenula da izadjem,a jedna devojcica mi vice :"BAKO, nemoj da ides,jos nam pevaj!" A koleginice zajedno sa mnom sve u smeh.. :D
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: