Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Ned Sep 30, 2012 10:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Draga Bojana2311,

Vi ne da ste ok, vi ste super mama, jer pored obaveza koje imaju sve mame, Vi imate jednu dodatnu, i to veoma odgovornu... Verujte da sam se i sama često mnogo puta zapitala kako to da su druge mame po ceo dan u šetnji, a ja jedva stižem dete ispred kuće da izvedem...
Elem, sutra ponovo krećemo u vrtić, nadam se da će biti ok... By the way, Jedva čekam da krene u vrtić, jer me nište ne sluša... Danas smo imali neke goste, dečko se dohvatio babe i dede, najpre se popeo sam na neke strme stepenice, onda je oborio žicu za sušenje veša i uklještio nogu, a na kraju prebio prst vratima... Kako da mu dam do znanja da ssm ljuta na njega? Ali da on to stvarno oseti?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Okt 01, 2012 10:59 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Hvala MsKrempita :) Znaci mi ovo, narocito sto sam jutros dobila "cast" da se osetim kao najgora mama, koja nece da ide na kucno druzenje kod drugarice koja ima devojcicu od 11 meseci, a sa njom je bila i jos jedna drugarica sa svojom bebom. To je nasa ekipa iz parka..pocela je kisa, i mi krenusmo kuci. Ja sam odbila druzenje, jer mi je bilo vaznije da moj sin odspava pola sata, a ja za to vreme da mu skuvam rucak...ionako sam vecito razapeta izmedju dva rucka, hleba, i ponekad kad imamo dovoljno njegovog brasna i za keks...da dete ima sta da gricka...i sad se preispitujem da li sam mozda trebala da odem na druzenje, ali moj malisa sada spava...mama oseca bebino raspolozenje... :)

A sada vi, i vas malisanovic :)
Mozda je osetio da mu fali vrtic? :) Tamo postoje pravila, kojih svi moraju da se pridrzavaju, zaista, mozda mu to fali. Ili krece testiranje vasih granica. Procitala sam u sjajnoj knjizi kao deca prave nestasluke i time nas "teraju" da postavljamo granice. Uvek kritikujte ponasanje, a ne njegove osobine ili njega. I neka se oseca u vazduhu "mama te voli, ali je sada ljuta na tebe jer si pravio haos, a usput si se i povredio, pa je mama zabrinuta". Kako da mu date do znanja? Kazite mu "Ljuta sam na tebe, i sada nema crtanog filma", ( to je samo primer - moze da bude bilo sta, sto on voli, tako ce najbolje osetiti) i onda nema popustanja izvesno vreme..sat-dva..zavisi od ljutnje, i kolicine napravljene "stete". Uh, stvarno je tesko, jer treba usaditi da se neke stvari ne rade, ne zato da "mama ne bi bila ljuta", nego su to pravila ponasanja! Kupite mi deciji bonton, pa zajedno citajte, to je dobra stvar, imam i ja, mislim da mi je ostao na poslu, uvek sam ga citala deci...
A sada idem da skuvam cuveni rucak svom detetu :)
Veliki pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Okt 01, 2012 2:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Silno sam se obradovala kad sam vas na forumu srela :D
Ja sam se cesto cudila kao i Bojana,Ms.Krempita:Vidjam mnoge mame kao po vecinu dana "vise sa svojom decom van svoje kuce",pa su non-stop na nekim decijim igralistima,a tamo ih ima kao "kineza"..Mame sa svojom decom bukvalno tamo prosede "hladno,opusteno!!"Kada te mame Skuvaju sebi,svom suprugu,svojoj deci??Kada "stignu da odrade po stanu ostale kucne poslove??!!"I ja sam uvek bila "mama" koja je S posla zurila kuci da odradim sve sto me cekalo..Kad su mI Sinovi porasli,krenuli u skolu,Nikada nisam bila sa njima napolju,vec sam odradjivala sto moram U STANU.A CESTO sam sto kaze Bojana jedva cekala da "malko danem` dusom" odgledam neki film,ili procitam dobru knjigu,pomognem majci.Isto tako sam izbegavala da budem napolju sa decom,posto sam stanovala dve ulice dalje od vrtica u kome sam radila.E onda se dogodi-kad bih odlazila da mozda sinu odnesem dzemper-On vikne :"mama donesi mi na igraliste,dzemper!!zaboravio sam pocinje da zahladjuje"Pa ja odnesem dzemper KAD tamo Buljuk mama jedva cekaju da me salete oko razno-raznih saveta oko svoje dece,pa jos kad se dogodi da je tu i neka mama cije dete je silo u moju grupu,AJAOJ!!Nisam uvek bila raspolozena da u svoje slobodno vreme Budem vaspitacica..To me je jako nerviralo.Zato sto sam ZAVRSILA SVOJ POSAO I KOD KUCE IMAla sam DRUGE VRSTE PROBLEMA..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Okt 01, 2012 2:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Ja sam isto vrlo mlada izgubila svog oca.Jako sam bila emotivna vezana za njega.Bio je divan covek,posvecen porodici,nista mu nije bilo tesko da uradi..Pametan ,sposoban,odgovoran,duhovit,drustven,savremenih shvatanja-nije mi branio da izlazim,da mi drustvo dolazi,voleo je da mesi kolace,da kuva.-.Na zalost po njegovom penzionisanju imao je saobracajku gde je nastradao i poginuo..Jako sam to TESKO PRIHVATILA!!Uvek mi je govorio:"Jedva cekam da se ti ili sestra udate,PA CE ONDA DEDA DA UGADJA UNUCIMA!!"Cesto ga spominjem ,pricam sinovima o njemu..Zao mi je sto nije doziveo da Vidi ni jednog od unuka..niti od mene ,niti od sestre.Dogod u svom secanju nosim svog tatu,nisam ga zaboravila, ne mogu,i necu.,zadovoljna sam,cini mi se da "mu se tako oduzujem" za sve sto je cinio za mene...Mi smo deca nasih roditelja,i oni su nam "ostavili veliki deo njih".Jednom -tu je bio prisutan mladji sin,moja pokojna majka mi se obratila:"Ajde dete, molim te,donesi mi caja" .Tada sam imala oko 40 godina..Mladji sin se nasmejao,pogledao u mene pa mi kaze:"Mama,kako baba tebi kaze "Dete moje",kad ti imas toliko godina :lol: ?? Odgovorila sam mu:"Koliko-god godina imam JA SAM UVEK DETE SVOJE MAME" PONOSNA sam na OBA SVOJA roditelja.. Zao mi je sto mi sinovi nisu imali priliku da imaju tatu pored sebe svakog dana u njihovim zivotima,kao sto su druga deca imala,a na zalost ni nisu imali ni dedu.. Valjda je to tako moralo da bude..Zivot ide dalje.mi imamo nasu decu,dajemo im sebe maksimalno..TO je nesto najlepse!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Okt 01, 2012 3:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 11:46 am
Postovi: 21
Lokacija: ns
Ćao drugari :) Evo i mene, mame jedne Natalije, stare 3 godine, koja nam je krenula i u vrtić.Ima Nata i batu, 6 meseci starog...Ona je hiperakivno, glasno, radoznalo dete. Ja sam sva uplašena, zabrinuta, stegnuta, pokazujem velik otpor oko polaska u vrtić i očekivala sam da će dee to osetiti i da će biti frke, a ona kad pravi frku to vam je vriska cika , haos... međutim ona voli da ide u vrtić. Jedino čo je vodimo svi pa i bata ide u vrtić kobajagi...hehe.Tamo ne zna da kažeda hoče da piški i slabo jede, osim kad je čorbasto.Upiškila se i danas...Pisaću još bata se probudio.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Okt 01, 2012 4:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Radoznala jelena,
Imamo i Bojana i ja mnogo predhodno napisanih tekstova KAO POMOC majkama oko ADAPTACIJE pri kretanju vrtic njihove dece.Isto tako ima vrlo lepih saveta oko ovih tema,pa da se ne bi ponavljale,budite tako dobri,pa se vratite na prethodne stranice- krenite od prve stranice,mozda ce vam se ciniti dosadno,polako ih citajte,kad god IMATE VREMENA,nacicete dosta lepih saveta..-i na temu mokrenja dece u vrticu,i saveta oko takvih problema-
Hiper aktivna devojcica?Trazi maksimalnu paznju-mozda je malcice ljubomorna na bebu?-Zaposlite vasu devojcicu,neka vam "pomaze" Neka vam donese solju,cebe,pelenu za bebu..neka namze bebinu ruku pomadom,a vi tom istom kremom ste mazali bebino lice.Neka vam Poliva bebu iz Plasticnog bokala sa pripremljenom mlakom vodom,kad zajedno kupate bebu.,neka se oseca "velikom" korisnom.Kad se vasa devojcica ponasa ne prikladno-vristi,bacaka se ,place,pravi haos,ne mojte biti nervozni!Procitajte savete mami Ms.Krempiti kad je njen sincic kretao u vrtic!Mama Ms.Krempita se JAKO LEPO UKLOPILA zajedno sa SVOJIM SINCICEM :lol: !!Pokazala je Veliku zelju,napor,trud,volju,ulozila i ulaze sebe da olaksa i sebi i sincicu,odlicna je kao roditelj za saradnju!!Jedna Pozitivna, hrabra, optimisticna,Divna Mama!
BOJANA, Pre neki dan mi rekao mladji sin:
"Mama,ZASTO TI I BOJANA ZAJEDNO NE NAPISETE KNJIGU?!!"Obe radite u vrticu, a mnoge roditelje ovo interesuje..( :roll: duso,o ovome su mnogi pedagozi i psiholozi napisali knjige,prirucnike..)
Bojana,bas sam zabrinuto citala o zdravstvenim problemima tvog malog sincica..DIVIM TI SE!!Pored svih problema,TI NADJES SNAGE,VOLJE da nam bar "mahnes" SVAKA CAST!! DIVAN SI RODITELJ!!Mozda se tvoj sincic vec pre-zasitio soka i ukusa cvekle,sargarepe,limuna.Znas i sama kako je to kod dece..Ti dajes maksimum sebe da mu pomognes,Ipak je on mali....NIKADA NE DOZVOLI DA dodjes u situaciju "preispitivanja" svojih stavova-da li si trebala otici na druzenje??-ili biti sa svojim detetom,i dozvoliti mu miran san!!
:cry: NE VOLEM druzenja na kojima "sedim kao na iglama,sva SKLJ,treperim u sebi,sedim preko volje,RADI REDA".Hvala lepo,to meni nikada nije trebalo!! OTici cu na druzenje kakvo treba, AKO TREBA JEDNOM GODISNJE ali ce to biti lepo,prijatno druzenje i meni i mojoj deci!!(mozda ne mislimo isto,tako ja radim..) Mozda sam Mnogo sebe "izolovala" jer sam mnogo vremena posvecivala i bila sa svojom decom ali sam pROVODILA SA NJIMA to je bilo kvalitetno,lepo.prijatno nase Domace..toliko puta sam pomislila, kako sam ja uvek poslednja,kako se mnogo cega odricem i drustva,izlazaka,bioskopa,Modrene garderobe..Za mene su UVEK I NA PRVOM MESTU bili moja deca,majka,pa ja..NE BIH SE NIKADA MENJALA!!Ugadjaj sebi koliko mozes,i kako mozes.Dok mi sinovi nisu krenuli u skolu, posle posla bih dolazila da zajedno Idemo u grad,na igralista,pozorisne predstaveza decu, bioskop,na Strand-kad je bilo leto-,u setnje,igre u parkicu..Nista mi nije bilo tesko,ma kako sam bila umorna..I dan danas sam takva.Sad imam vise vremena za druzenje,izlaske, :D posto su oba sina momci..I TO JE LEPO DOCEKATI!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Okt 01, 2012 10:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Pozdrav svima,
Narocito pozdrav mami Radoznaloj jeli, sa cerkom Natalijom i njenim batom :) Ja bih rekla, ovako napamet, da je Nata samo zivahno i nemirno dete, a takvu decu treba zaposliti, i stalno im odrzavati paznju. I vaspitacice su imale mesec dana to da shvate, pa pretpostavljam da su nesto uradile po tom pitanju. Slazem se sa svim sto je pisala Rouzi, povodom vasih zajednickih aktivnosti oko bebe, to bi trebalo da pomogne. Posto je moj sin jos mali, mogu samo da napisem iskustva sa posla kada sam imala zivahnu decu. Krenu tako sa 3 godinice, zivi, neustrasivi ( sto bas i nije dobro-jer se NICEGA ne boje ), ali da vidite, kako godine prolaze, oni pronalaze svoje mesto u grupi, i postanu druga deca. Sazrevaju, i uz nase sugestije, kojima ih usmeravamo ka kreativnosti, postaju deca za kojima vaspitaci placu kada krenu u skolu...da, da, oh, koliko je toga bilo. Tako da, bez brige, draga mama :) Vi svakako nastavite da pisete, vrlo rado cemo i Rouzi i ja da se "nadjemo" sa nekim savetom :)

Rouzi,
samo da vam kazem da je i meni padalo na pamet da napisem knjigu na ovu temu, jer ruku na srce, koliko je tih pedagoga, psihologa...itd, provelo vremena u grupi, sa decom? Pa, valjda vaspitac zna kako deca "disu"? Mislim, pravi vaspitac! Onaj koji radi na vrednostima koje nesto znace u zivotu, onaj ko usadjuje mnoge navike u zivote dece, onaj koji je najbolji drug, i ponekad strogi sudija! Tako da...sve je moguce..ja sam za saradnju, mozda neki prirucnik iz ugla vaspitaca :) Samo ne znam kada bih jos i to stigla, ali, kazem vam, imala sam takve ideje.
Sto se tice sina...ne znam, mislim da je sada, posto je stariji, svesniji ukusa, a posto nema puno da bira, zasiti se. Sad sam mu ubacila vitamine, 1 gr dnevno, rastvorim u vodi, nemaju nikakav ukus, pa je danas popio, a sta ce biti sutra - cuce se :) Sada "samo" kaslje, nos mu jos malo curka, ali zanemarljivo naspram drugarica iz parkica. Moram da ga cuvam, ovo je bio jako stresan mesec, i svaki put sam strepela zbog temperature, jer mu smeta u njegovoj osnovnoj bolesti. Muz mi se smeje kada mu oblacim potkosulju, kaze "Ne preteruj, ja sam se skuvao", a ja njemu na to "Da, ali ti setas, a njega guras u kolicima, sem toga, nije vise leto" Ma, da je samo jednu noc proveo sa njim u bolnici, kao ja dve nedelje, mislim da bi ga vise cuvao od mene, i jos vise oblacio...ne zna, nije doziveo, a nadam se da nikada vise ni necemo to doziveti!
Ono druzenje danas, Rouzi, pa, mislim se posle, ma nek' misle dta hoce, meni je moje dete najvaznije, a socijalizacija moze da saceka i popodne :) Nije ni tim majkama lako, ali, znate, kada se razmile bebe po podu, njih troje, a usput pritisak zvani obaveze, da ne spominjem da je prostor mali, beba mora imati mesta za sebe...a gde je onaj deo da sam vaspitac i da mi je trenutno moje cedo najvaznije, najmilije i jedino potrebno? :) I ja sam samo iskrena, to je sve. Imace kada da se druzi. Mislim, druzimo se svaki dan, dva puta dnevno, mi smo najpoznatiji, sada vec trojac u parku :)
Onaj deo za rad u kraju u kome zivis, uh, i to sam prosla :) Pa sam morala da vodim racuna sta cu da obucem kada idem u radnju. Hvala lepo!
Au, al' sam se raspisala, ali imam osecaj kao da smo procaskale, jedino sto cu odgovor videti sutra :) ali, bas mi prija :)
Laku noc, drage zene, ili dobar dan! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 02, 2012 1:53 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Sada je doslo vreme za "slojevito" oblacenje :D ,u svakom slucaju leto polako ali sigurno prelazi u neku "tihu" jesen.Vidim da isto mislimo,jer najvaznije je prvo ugoditi svom detetu,sebi, pa polako..Nista meni u zivotu "nije falilo,niti pobeglo"..Sve se polako stigne,mozda ne sada odmah trenutno,ali nadje se uvek momenat i za druzenja,i ostale licne ralaksacione aktivnosti..Zivim svakim danom punim plucima,jer dok "sam se okrenula" vidim da sedih u kosi "sve vise imam"~To mi uopste ne smeta :lol: ,jako sam zadovoljna sobom,mnogo sam u zivotu postigla..Nekad je to islo Sporo-godine su trebale-a nekad bih brzo odradila.~ Ne farbam kosu,zato sto imam preosetljivu kozu,pa ne zelim da se "igram"..Jednom sam probala stavljati pramenove pre nekih 4-5 godina,ali sam imala burnu reakciju koze na glavi, morala sam duze vreme sve to sanirati..

Imala sam decaka hiper aktivnog u grupi.Decak inteligentan,osecajan,ali sto bih rekla "popeo bi se na vrh bilo cega,samo da moze,i da sam mu dozvolila"!Bitno je bilo samo da se zaposli.Uvek sam u vrticu pazila sa kim se u grupi od dece lepo slaze,pa sam gledala da tog decaka sastavim sa takvom decom da se igra i onda bi se divno igrao!!Naravno da je bilo dece koja su tokom igranja ili u ostalim delovima dana probala da ga nasekiraju,da ga naljute,prkose mu,onda bi se Jako ljutio,plakao,cak je pokusao tu decu i da tuce..Uvek sam tog decaka stavljala blize sebi da mi bude u VIDOKRUGU kako bih mogla na vreme odreagovati,ako dodje do neceg ne predvidivog.Ali zato sve sto sam ga zamolola da mi "pomogne"-naravno ne treba preforsirati ISTO DETE POGOTOVO U GRUPI DECE jer i druga deca vole da pomazu!!-uvek mi je rado pomagao.Cak i za vreme spavanja u vrticu njegov je krevetic bio do mog radnog stola.(sada se slatko smejem,kad se setim!!) Ni u krevetu nije spavao,non stop se prevratao,okretao,trazio da me nesto "pita".Onda bih mu ja davala neki autic,samo da ne ometa drugu decu.Cesto sam ssdela na maloj stolici pored njegovog krevetica ,jer je to jako voleo..Ustane dok druga deca spavaju,pa prica naglas..Morala sam mu dugo vremena objasnjavati da ne moze da smeta drugoj deci da spavaju,jer njihove mame rano ustanu,pa ta deca dodju "prva u vrtic,umore se ,pa zaspu".Njegovi roditelji su ga dovodili oko Pola osam ,imali su takvo radno vreme.Znas kako je znao taj decak znao da se "uvuce pod kozu""!!Vise puta sam pokusala isprovocirati spremacice kada su spustale krevetice druge dece da i njegov krevetic stave na neko drugo mesto..Uvek mi je govorio:"Nemoj da pobrkas loncice i poklopcice!!"- kad bih nesto slucajno "pogresila" onda bih se nasalila i koristila tu izreku-Ja ga pitam zasto zeli krevet bas na isto mesto da bude? :"Pa tu nejlepse spavam!!"
Jednom sam se naljutila na njega,jer se jako okretao na krevetu,pa je mogao pasti sa njega.Kazem mu ":Ti si kao zvrk,samo se vrtis, Pa kako ti kod kuce zaspis??" On mi odgovori:"Mama legne pored mene u krevet,pa me ceska po glavi"..A ja (samo da vidim,kako ce reagovati..) kazem ":Dobro,onda cu ja leci pored tebe na krevetic pa cu te ceskati,da zaspis!" NA sto je on odgovorio :"Nemoj,molim te,VIDIS KOLIKO SI VELIKA,propasce mi krevetic! :D !" Jedno dobrodusno dete..kako sam se tome slatko smejala!!Deca su iskrena,ne iskvarena..predivna !!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 02, 2012 2:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Jedino ti Bojana predstoji period tvoje licne pripreme same sebe za neko predstojece vreme kad ces morati da se javis na posao.Olaksavajuca okolnost,je sto ces samu sebe polako vec "pripremiti " pa ces lakse krenuti na posao. Pogotovo sto si bila poduze odsutna zbog zdravstvenih problema svog malisana!Samo JE ON VAZAN!! Dok sam bila u Beogradu,i kad sam rodila starijeg sina,posle porodiljskog sam jako cesto bila na bolovanju.Imao je cesto zdravstvene probleme sa Astmom.Da znas da su koleginice bile "ljute na mene"..Zaboravile su kako sam kao devojka svakoj uskakala i radila duze,kad god im je zatrebalo!:"Ajde Rouzi,ostani duze,dobices slobodan dan ,moram da vodim dete.,molim te, ti si devojka,TI CES LAKO!" A meni ZAO pa ostanem..Posle kad sam ja stigla "na red"..dosta koleginica je negodovalo,dok nisam jednom prokomentarisala :" Po vasem sam trebala ostati VECITA DEVOJKA!!" Sta ces..Svasta se desava..
Meni je uvek bilo cudno posle godisnjeg odmora-kad treba da pocnem da radim-Cinilo mi se "da mi je godisnji proleteo", a prve nedelje na poslu mi "je radno vreme polako prolazilo,otegne se kao zvakaca guma .." Posle se polako naviknes na radne obaveze,i ostale duznosti.
Jednom mi je jedna mama kazala ( dugo mnogi roditelji nisu znali dsa sam razvedena)
" Vi ste Rouzi stalno nasmejani,raspolozeni,a cujem imate dva sina, i jos ste razvedeni..Pa kako Vam to polazi za rukom?"
Ja sam se nasmejala, pa kazem :"Prvih deset godina je BILO Tesko,A sad Sam kao BRZI VOZ :D !!"


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 02, 2012 2:29 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Oko pisanja Knjige,IMA TU MNOGO DA SE ODRADJUJE!!
Mnogo vremena,je potrebno..i ostalog..Tvoj sin je mali,I NAJVAZNIJI!!
Meni je ovo dovoljno..Kad ti sin malko poodraste,ojaca,mozda se i dogovorimo da pokusamo knjigu "odraditi".Licno i trenutno nemam nekih ambicija,mada me sinovi nagovaraju.. Ovo mi je nekako interesantnije..
:D NIKAD NIJE KASNO!! Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 02, 2012 6:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 11:46 am
Postovi: 21
Lokacija: ns
Hvala devojke na dobrodoslici :P. Natali je ok,kažu da je dobra tamo, jedino što je bila na noni, jer joj je šolja nemoj... Kod kuće malo histeriše, ljubomoriše, seda na pod kad joj nije po volji i tako.To me i ne uznemirava vidim o šemu je reč, više me je uznemiravalo njeno ponašanje dok je bila manja, umela je posle popodnevnog spavanja da se probudi i po pola sata, sat plače, besni,baca se po podu, sva se ukoči vrišti neutešno,ranije se to događalo noću...mislila sam mrzi me komšiluk,još ima i velik jak glas...Vremenom sam naučila da se ne nerviram oko toga, da ne reagujem besom, vikom, nego da ostanem kul. Pitam se zašto toliko brinem o njoj kao da je tempirana bomba, a ja da idem na prstima...Kaže jedna psihološkinja, sad odrastaju deca tiranini.Vezana je za neke igračke, pa kad ih zaboravi a npr. sa bakom je na igraliđtu, nastupa takav haos, da mama ora da se vrati u stan po njih...Dugo je sisala nisam mogla da je odbijem, do 20 meseci...dobila sam mnogo kritika na račun toga.Sva ova briga mislim da je delom i zbog straha koji sam osečala za nju kod je bla mala beba, iz nekih zdravstvenih razloga,pisacu kasnije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 02, 2012 10:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Moj sin opet "curi" na sve strane, i ja vise ne znam sta da radim! Opet necemo ici na vakcinu, a bogami sad mu ja zabranjujem da se druzi u parku. Znate kako se bebe igraju, prvo jedna izvace igracku, pa da drugoj pa ova isto zvace, pa trecoj...i tako sve igracke, i sve prisutne bebe, naravno. Ja jednostavno vise ne mogu da podnesem te prehlade i stalnu strepnju da li ce dobiti temperaturu :(

Necu da vas smaram svojom brigom...
Bas sam nikakva, a sada i mene hvata, nije ni cudo, vreme je katastrofa, danas su se opet promenila tri godisnja doba.

Elem, vidim da je Radoznala jela svesna osobina svoje devojcice, sto je super, ali ja cekam nastavak price, imam osecaj da cu nauciti nesto, posto i ja stalno strepim nad sinom :(

Draga Rouzi,
ne bih ni ja sada imala vremena, a ni snage da sednem i pisem prirucnik/knjigu, mada ne iskljucujem to kao ideju za buduce dane, kada Mihajlo malo poraste...
Posao koji radim, obozavam, medjutim, kao i svuda, i tamo se mesa politika, zaposlenja preko veze, sto ne bi bilo strasno da doticne imaju neki pojam o poslu, ali nemaju. I sve sto je mlado, tek pocinje, po nekom pravilu je i bezobrazno. Kada sam ja pocinjala da radim, bejah manja od makovog zrna, pa sam mislila "videcete svi, kad malo skupim iskustva", medjutim, evo iskustvo, ali dosle mlade radne snage, pa one nama "odgovaraju", odbruse, itd...da ne prodjem ja kao Nikola Simic, mladji referent pred penzijom :) Sve nesto naopako. Dobro je da me deca jos slusaju, mada uvek ima neki pametnjakovic, koji prenosi utiske o meni iz kuce, pa nije bas prijatno. Mislim da je moja najveca mana, ne u poslu, nego u zivotu uopste, sto kazem sta mislim. Neposredna sam, a i ( ne verujem u horoskop ALI :) ) strelac sam, a mi smo poznati da cesto "lupimo". Da se vratim na temu, ljudima ne odgovara uvek da cuju istinu, i zato ja ispadam "grbava", nekako uvek ja kazem naglas ono sto svi misle, i mnogo volim sebe sto sam takva :)
I, da, da ne bude da me ne gotive roditelji, ovo negativno se desilo samo sa poslednjom generacijom. Uvek su roditelji bili zadovoljni, i mislim da su bili zadovoljni rezultatom na kraju skolske godine. Lepo je kada dete postane elokventno pred skolu, samostalno, zna da veze pertlu, ode sam do kuce, zna obicaje, bonton, i lepo je, i prija kada znate da ste bas vi zasluzni za to ( mislim, vaspitac ). Naravno, da ima dece koja takva dodju od kuce, ali oni usvoje nesto drugo...
Da ja vise ne gusim, malo sam preterala, a moguce je da me i temperatura malo drma, tako da...pozdravljam vas za laku noc, drage moje drugarice sa foruma :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 03, 2012 12:05 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Za mamu radoznala jela
ako VAM nije tesko otidjite na:
www.yumama.com/dete/zdravlje2/1210-hipe ... -dete.html
Profesor dr.Svetomir Bojanin deciji psihijatar ima jeako lep tekst i pomoc majkama za decu koja su hiperaktivna.Procitajte,bice vam od pomoci!!Potrazila sam misljenje strucnog lica.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 03, 2012 12:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
To je Bojana uglavno vrlo prepozantljiv problem oko "deljenja igracaka"-sto ti kazes-igracke "idu iz usta u usta-ruke u ruku" kod beba,i druge dece kada se nadju u okruzenju gde ima veci broj dece:igraliste,druzenja,kolektiv kao jaslice.Nikada se igracke ne mogu tako dobro dezinkofati u jaslama-a to se radi- jer deca su deca..Cak i mladja grupa dece u vrticu-vole one "imitativne" igre po kutcima sa decijim plasticnim setovima.Pa imitiraju mame,bake,kako "kuvaju",kaobajagi piju kafu,sok iz decijih plasticnih soljica,jedu supe,kolace sa plasticnim kasama.Tu isto imas istu situaciju deca koja su tu stavljaju kasice,solje u usta.jedino sto mozes je da jedno dete ostavis kod svoje kuce.Kao sto i sama kazes,da bar malo stekne jacu odpornost, ojaca.ne znam to curenje nosa,da mozda Bojana nije povezano sa alergijama??Laik sam u toj oblasti,izvini!!Ne znam da li ova ishrana koju konzumira tvoj malisan,a mora zbog svog zdravstvenog stanja,moze da prouzrokuje i alergije kod disajnih organa..to curenje nosa??Mozda mu smeta veca prisutnost i kolicina vlage u vazduhu kad pocnu ovi jesenji dani?S` obzirom da se vec po-dosta nalazimo na ovim stranama,ne znam kako je podnosio one jake vrucine.Da li mu je nosic slabije curio?Sigurno pratis to.
Moja dva sina kao astmaticari su "relativno" dobro- dok su bili manji- podnosili leto.Najveci problem je pocinjao u jesen,zaukavanje je pocelo sa vecim kolicinama kisnog perioda, kulminacije cestih i tezih asmaticnih disajnih problema kao i asmaticnih napada su bili u zimu..To je tako islo godinama.Imunitet im je valjda opadao u tim godisnjim dobima,pa su onda cesto bili pod terapijama.Negde sredinom srednje skole,astmaticni napadi kod obojice su poceli da se proredjuju i da bivaju slabijeg intenziteta.Bitno je sticanje imuniteta.To je i kod tvog malisana, ti se maksimalno trudis oko njegove ishrane,dodajes mu vitamine..Mislim da si dobru varijantu izbrala, da ga "malo izolujes" i da bude kod kuce,da ojaca.Znas kako majke uvek probaju razno-razne varijante samo da pomognu svojoj deci..Setim se kad pocne zima,ne znam koji vise "sisti i svira od njih dvojice"..inhaliraju swe,piju lekove,cajeve,vodim ih na kontrole do pulmologa..Pa jos kad PRVI SNEG PADNE!!Oni obojica gledaju kroz prozor,pa bi zelei na SNEG-kao i njihovi drugari !!-ja pomislim,Hajde da izvedem decu bar pola sata u setnju,zao mi..Tad bi moja pokojna majka onda "skocila,i osula paljbu" na mene:"Jesi li normalna , vidis da se inhaliraju,hoces da im bude jos gore!!Kakav sneg ti pada na pamet!!??Ti si neodgovorna!!" Sta cu ja ucutim,i ostanemo u stanu..Pre 7 godina sam morala mladjem sinu kupiti specijalne ampule-na predlo pulmologa,za jacanje imuniteta,te ampule je koristio celu godinu,pri inhalaciji.Ampule su mi preko veze donosili ljudi iz Italije-koleginica Med.sestra- onda su me kostale oko 800 evra.-Jos kad je mladji sin krenuo na "Tekvondo"!!(Pulmolog je rekao da astmaticari moraju da se bave sportom!!I da su borilacke vestine odlican sport jer jacaju disajne organe,pluca) E onda je mladji sin skoro sest meseci posle svakog treninga tekvonda cim bi usao u stan sedao za inhalator,da se inhalira.Mislila sam da ce odustati!!Nije hteo!!A od babe smo krili da se inhalira..Dok se inhalirao,ja pojacam Televizor da baba ne cuje..Tako je posle izvesnog vremena i stariji sin krenuo na kik-boks.Najvaznije je DA asmaticari nemaju "sala" jer ono stvara probleme srcu,i disanju..Imali su srecu da Im je pulmolog bio jedan od NAJBOLJIH pulmologa u N.S.To sto bi mi on rekao,i savetovao u vezi sinova,njihovih tretmana ZA MENE JE BILO I OSTALO ZAKON!!Da ti ne kazerm koliko puta se desilo da Dobiju napad gusenja-I to kao po nekom nepisanom pravili,kad je vikend,ili neki praznik!!-pa sam morala da ih vodim u Institut za Majku i dete na Infuziju!! Stariji sin lezi na stolu,medicnska sestra "ne ume da mu nadje venu",on govori :mama,boli me.." A Mladji sin okrenuo glavu,place zato sto brata boli ruka!!A JA sta cu,pa sve tiho,kroz osmeh i salu tu sestru "molim" da bude pazljivija..Sta cu,mi zavisimo od njih!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 03, 2012 1:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Kad prodje dan od infuzije,a ruka mog starijeg-ili mladjeg sina-Sva plava od podliva..i ubadanja igli,trazenja vene..Secam se, da je jednom bilo toplo vreme,i nikako nisu hteli da budu u kratkim majicama,kao njihovi drugari,posle infuzije.Stariji sin je to ovako objasnio:" Jos treba da NEKI pomisle kako se drogiramo!!,A zamisli kako bi nas gledali nastavnici,i batina uciteljica!!"
Zato kazem da te JAKO DOBRO razumem,kao i ostale majke koje imaju zdravstvenih problema kod svoje dece.Treba jako mnogo zivaca,snage,i mnogo vremena..a jako cesto sredina,i okolina nEMA ILI NE ZELI da razume takve vrste situacija..
Secam se mladji sin nije isao u skolu 2 nedelje,jer je imao asmaticne probleme.Bio je drugi razred.Uciteljica je insistirala da se skolski zadaci prate,i da se domaci odrade kad je neko dete odsutno iz skole,da ne bi mnogo zaostao od druge dece.Uvek sam molila i Isla kod roditelja i drugara u skolu posle nastave, da mi pozajme sveske,i kazu sta su ucili u skoli,da bih to radila sa sinom-kako sa starijim,tako i mladjim sinom-.Jedna mama mi je rekla:"Evo vam sveske pa kad uradi domaci ,vratite ih..A mojeg sina ne bih pustila da dodje da se malo druzi i igra sa vasim sinom Znate CULA SAM DA JE ASTMA PRELAZNA!!: STA VISE Bojana KAZATI!! Ostaje nam UPORNOST,VERA U SEBE..sto bih ja kazala
" U`SE I U SVOJE KLJUSE!!" Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: