Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Treći krajnik i upala uha
PostPoslato: Sre Sep 14, 2005 3:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:13 pm
Postovi: 43
Majka sam dječaka od 14 mjeseci. U zadnja 3 mjeseca tri puta je imao upalu uha. Prvoj upali prethodilo je dugotrajno curenje iz nosića (sa kraćim prekidima skoro 2 mjeseca). Iako smo tada radili antibiogram na sekretu iz nosa i grla (nađene Moraxela i Streptococcus pneumoniae), nije mu propisana nikakva terapija, što mislim da je i dovelo do upale uha. Tada nam je rečeno:"normalno je da djeci curi nosić i to će proći samo od sebe, nema potrebe da ga kljukate antibioticima". A upalu uha 4-5 ljekara uopšte nije vidjelo, tek je timpanometrijom ustanovljena teška upala oba uha. No tada smo to relativno lako izliječili Azitromicinom. Ali pošto se moj dječak vratio u vrtić, ponovo je zaradio upalu uha. Pošto smo je otkrili u početnoj fazi, i to izliječili izvukli smo ga iz vrtića. Timpanogram je već bio zadovoljavajući (daleko od idealnog, ali dobar). Nakon nešto više od mjesec dana ponovo ima upalu krajnika i upalu lijevog uha. Ovaj put pokušavamo izliječiti ga bez antibiotika (samo Rhinostop sirup i olynth sprej). Doktorica preporučuje vađenje trećeg krajnika. Slažem se sa njom u tome da me strah zime, kada je tokom ljeta imao već tri upale, ali bojim se da li je on suviše mali za operaciju? Ima li neko slično iskustvo? Spremna sam pokušati i sa narodnim lijekovima, ali ne znam čime tačno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 14, 2005 11:56 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Jul 07, 2005 12:15 am
Postovi: 92
Lokacija: 110 km juzno
U takvim situacijama (povratne infekcije grla i srednjeg uva) najcesci razlog jesu hiperaktivni krajnici. Ali u tom uzrastu deca su mnogo podloznija upali srednjeg uha nego nesto starija deca zbog horizontalne i siroke Eustahijeve tube.
Ako pitas pedijatre, recice ti da je prerano za takvu intervenciju, da su krajnici vrlo vazni za zdravstveno stanje i imunitet.
Ako pitas Orl specijaliste, recice ti da je uvek pravo vreme za intervenciju i da je bolje pre nego kasnije.

Istina je negde izmedju.
Bolje je malo sacekati jer to su "samo" dve sanirane upale uha, a opet ako postanu isuvise ceste, bolje je problem resiti intervencijom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Treći krajnik i upala uha
PostPoslato: Čet Sep 15, 2005 8:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:13 pm
Postovi: 43
Hvala na odgovoru drarko.
Sve ja to znam. Zaista sam se trudila da se puno informišem o ovom problemu, o anatomiji uha, povezanosti uho-grlo-nos itd. Ali još uvijek nisam spremna da donesem odluku.
Znam da je moguć i recidiv trećeg krajnika. Iz tuđih iskustava sam čula da nakon vađenja krajnika dobiju "drugo" dijete - veselije, boljeg apetita (sada je muka nahraniti ga), bolje napreduje...
Molim vas za još odgovora


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Treći krajnik i upala uha
PostPoslato: Sub Okt 15, 2005 6:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 15, 2005 6:10 pm
Postovi: 4
Lokacija: bg
ja sam Nini operisala treci krajnik kad je imala godinu i po' dana i vratio se,zajedno sa svim pratecim problemima, za mjesec dana.od tad je imala 10 puta upalu uveta sva dok nismo uradili bris epifaringsa(treci krajnik) na kome je izolovan uzrocnik,bakterija hemophilus.na osnovu antibiograma je lijecena i izljecena od upale uveta.sada je napadaju virusi ali nema problema sa usima.nijedan antibiotik nemojte davati djetetu duze od 10 dana,(meni, kao laiku, su to rekli nakon 45 dana konstantnih antibiotika)tada napravite pauzu uz neke kapi za nos ili fizioloshki rastvor,a u medjuvremenu ponovo bris epifaringsa na analizu dok ne bude sterilan.
bris epifaringsa se radi na institutu za zastitu zdravlja u dr.Subotica a uput za njega vam moze dati(ako naravno hoce)pedijatar ili specijalista.
nama u dz siminoj pedijatri nisu htjeli dati uput po nalazu specijaliste iz dz vracar, jer kazu da u njihovoj kuci to specijalisti ne traze.kada je izolovana bakterija sve zasluge su htjeli pripisati sebi ali sam tada podigla karton iz tog dz-a i prebacila u drugi,uz izgovor da hemofilus izaziva meningitis,
naicicete na mnoge prepreke,ali vam je moj savjet da ostanete istrajni u svojim odlukama i pronadjete PO VAMA najboljeg ORLa

narodni lijek koji pomaze je luk malo uprzen na tavi,zamotan u pelenu i naslonjen na bolno uvo

srecno :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: OTORINOLARINGOLOGIJA
PostPoslato: Uto Dec 25, 2007 3:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:10 pm
Postovi: 28
Lokacija: Beograd
OBICNO TRECI KRAJNIK IZAZIVA UPALE PA, AKO TREBA DA SE OPERISE NAJBOLJE JE DA TO NA VREME URADITE!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: