Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Hrkanje vašeg djeteta nije bezazleno kao što mislite
PostPoslato: Pon Feb 12, 2018 8:06 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2018 7:49 am
Postovi: 1
Spavanje je ključni faktor normalnog razvoja svakog djeteta. Međutim, spavanje nije uvijek odmor, a glavni razlog za to je hrkanje. Ono nije samo zvuk koji iritira. To je ujedno i problem koji može štetiti zdravlju. Također može biti problem opasan po život. Hrkanje nije samo problem kod odraslih. Sve je više djece koja hrču. Iako mnogi roditelji to smatraju simpatičnim, redovitohrkanje kod djece može ostaviti velike posljedice.

Uzroci hrkanja kod djece
Postoje dvije vrste hrkanja -prolazno i dugotrajno. Prolazno hrkanje traje svega par dana i potom nestaje. Uzroci te pojave mogu biti:
• Blokadadišnihputova,
• Pasivno pušenje,
• Virusna infekcija.

Pored toga, postoji i hrkanje uslijed apneje. Hrkanje uzrokovano apnejom može ostaviti velike posljedice na rast i razvoj djece. Uzrok takvog hrkanja može biti treći krajnik, otekla sluznica nosa ili astma. Pokazatelj apneje kod djece može biti često znojenje tijekom noći, jutarnja glavobolja, noćno mokrenje, gojaznost ili hiperaktivnost i nepažnja.
Moguće posljedice hrkanja
Hrkanje utječe na produktivnost djece. Njima je energija neophodna kako bi imali veću koncentraciju. Zato djeca koja hrču imaju velike šanse da razviju probleme u ponašanju od svoje 7 godine. Ti problemi su hiperaktivnost, nepažnja, anksioznost, depresija, agresivnost i problemi u odnosu s vršnjacima.
Također, imaju dvostruko veće šanse da pate od noćnog kašlja.
Razlog tomu je što se tijekom spavanja mozak obnavlja, a nepravilno disanje i hrkanje ometa taj proces. Slab san oduzima djeci dosta snage što utječe na njihov psihofizički razvoj.

Kako spriječiti hrkanje

Na sreću postoji nekoliko rješenja koja mogu spriječiti hrkanje kod djece ili ga skroz smanjiti. Fiziološka otopina čiji je glavni sastojak morska sol može pomoći u velikoj mjeri. Ona čisti djetetov nos i čini nosni kanal prohodnim. Također, topla kupka svojom parom čisti nosne putove i omogućava djetetu da lakše diše.
Druga stvar koju možete koristiti jeste ovlaživač zraka. On poboljšava kvalitetu zraka u kući što dovodi do toga da djeca manje hrču.

Ako je uzrok hrkanja treći krajnik, jedino rješenje je operacija. Treći krajnik može izazvati zapaljenje srednjeg uha, a česte upale mogu oslabiti djetetov sluh. Povećani krajnici se mogu ukloniti laserskom intervencijom. Prednost ovakvog zahvata jeste što se određeni dijelovi krajnika ostavljaju. Ti dijelovi zadržavaju svoju obrambenu funkciju i štite organizam od infekcija.
Klasičnom operacijom se krajnici potpuno uklanjaju, ali takav zahvat ne rješava problem u potpunosti. Kod velikog broja djece problemi s hrkanjem su prisutni i nakon operacije.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 33 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: