Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: hrkanje, problem s gutanjem
PostPoslato: Pon Jan 30, 2006 12:31 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 11, 2005 10:20 pm
Postovi: 59
Imam 39 godina.
Vec vise godina, cesto mi se desava da imam utisak da u grlu imam neki sekret koji se pomera gore-dole i koji ne mogu da progutam, ni iskasljem. Tokom sna to izaziva hrkanje. Suprug kaze kako ponekad ima utisak da cu se ugusiti, jer kao da na trenutak prekinem disanje. A ja se cesto ujutru budim umorna, kao da nisam dovoljno spavala. Pre nekoliko meseci, usled prehlade, i potpunog gubitka glasa (promuklost), uradjene su laboratorijske analize (opste, i naknadno analize hormona i antitela za stitnu zlezdu). Rezultati su bili u redu. Radjen je pregled kod ORL, ultrazvuk stitne zlezde, bris grla i nosa i sve je bilo u redu. U tom periodu imala sam problem i sa preznojavanjem. Napominjem da imam povisenu telesnu tezinu (posao vezan za sedenje i rad na racunaru). Sta moze biti uzrok i sta jos od pregleda mogu da uradim ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: sleep apnea
PostPoslato: Pon Jan 30, 2006 4:00 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Vama neki pregledi i nisu potrebni. Ja mislim da je to tipičan slučaj sleep-apnee (čita se slip-apnee). To je stanje koje se karakteristično javlja kod ljudi koji imaju povećanu telesnu težinu. U toku sna (sleep) javlja se prestanak disanja (apnea) koji je posledica kolapsa (i slepljivanja) prednjeg i zadnjeg zida ždrela. Tad dolazi do prekida disanja koji može da traje od 30-90 sekundi. U tom periodu dolazi do porasta koncentracije ugljen-dioksida u krvi, mozak nakratko ostaje bez kiseonika i dolazi do ponovne aktivacije centra za disanje i naglog prvog udaha koji može da bude praćen jakim kašljem i buđenjem. Osoba ovog ujutru ne mora da se seća. Posledica ovakvog žongliranja nivoa kiseonika i ugljendioksida u krvi, kao i remećenje sna dovode do toga da se osoba ujutru budi neispavana i nervozna, a ceo dan je pospana.
Svi pregledi su normalni, u principu treba samo uraditi pregled kod ORLa, a na osnovu toga što ste vi rekli već se zaključuje o čemu se radi.
Jedna od mera je gubitak telesne težine, jer se smatra da zbog masnog tkiva na vratu postoji pritisak na zidove ždrela koji se u toku sna, kada se muskulatura ionako opušta, uruše pod tim pritiskom.
Rešavanje ovog problema domen je specijaliste ORLa. Može se primeniti poseban jastuk protiv hrkanja, različite proteze za usta postoji ogroman broj ovih naprava sa različitim efektom, sat koji zapišti kad počnete da hrčete ili u najtežim slučajevima CPAP - aparat koji omogućava da se kad prestanete da dišete vazduh upumpa pod pritiskom.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: