Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Savet u vezi problema sa ledjima
PostPoslato: Pon Mar 09, 2009 2:22 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 1:36 pm
Postovi: 11
Pozdrav svima, evo i mog prvog posta na ovom forumu u vezi problema koji me muci vec treci mesec. Pokusacu da navedem sto vise podataka, jer vidim da se u ostalim porukama trazi od clanova foruma da navedu sto potpuniji opis problema.

Evo prvo malo pozadine - imam 33 godine, visok sam 192 cm i donekle "elegantno popunjen" - imam 110 kg. Doduse, bavim se rekreativno plivanjem i dobar deo od tih 110 km cini misicna masa, ali verovatno imam jedno 10 kg viska masnih naslaga. Bavim se sedecim poslom.

Tokom osnovne i srednje skolen, sa sistematskim pregledima uvek su mi uocavali lose drzanje, koje imam i dan danas, s tim sto bi se mozda to u ovim godinama moglo nazvati i deformacija kicme (kifoza). Slali su me stalno na kojekakve vezbe,ali nisam ih bas redovno upraznjavao (nazalost), jer nisam imao probleme ni bolove.

Trenutni problemi su poceli otprilike pre 3 meseca. Jedne veceri sam lezao u krevetu u losoj poziciji, na boku naslonjen na ruku i citao nesto sa laptopa. U jednom momentu sam pokusao da e okrenem, protegnem, sta li vec i osetio neprijatno istezanje kicme. Te cele noci nisam mogao da se namestim u pogodan polozaj i vrlo lose sam spavao. Ujutru kada sam ustao imao sam bol u donjem delu ledja i ukocenost - nisam mogao da se povijem na primer da se umijem. Sledeceg jutra problem je kulminirao - kada sam ustao nisam mogao da se popenjem uz stepenice od bola u donjem delu ledja, vratio sam se u krevet i vise nisam mogao uopste da ustanem. Kada bih pokusao da sednem na ivicu kreveta i spremim se za ustajanje, osetio bih uzasan bol u ledjima i mogao sam samo da se vratim u krevet. Tog dana sam cetvoronoske morao da idem do toaleta, zaista u zivotu nisam bio tako bespomocan. Posto nije bilo nikakve sanse da sednem u kola, moja majka je pozvala hitnu pomoc i dobio sam koktel injekciju - bensedin, zodol, novalgetol i cetvrti lek koji sam nazalost zaboravio. Posle prve injekcije nisam osetio nikakvo olaksanje, ali posle druge sutradan sam bez problema ustao. Primio sam ukupno 4 injekcije u 4 dana, i taj akutni bol je nestao.

Od tada, pa do danas imam ne tako bolne probleme, ali prilicno iritirajuce. Prvo sam par nedelja osecao mravinjanje i trnke u donjem delu ledja, koje je se polako povuklo. Takodje, kada podignem levu nogu i savijem je u kuku i kolenu, pri povratku u ispruzen polozaj osecam krckanje u ledjima ili kuku, koje ume da bude prilicno jakog intenziteta (lepo se cuje a i oseti kao da se neesto pomera u donjem delu kicme i legne na svoje mesto). Donji deo krsta mi je osetljiv na dodir, kao da osecam neke kuglice koje se migolje pod prstima, i imam tesko opisiv neprijatni osecaj na dodir - ali je neka kombinacija trnjenja, osecaja pomeranja i bola niskog intenziteta. Taj osecaj postaje jaci tokom hodanja ili duzeg sedenja ili stajanja (duze od 10-15 minuta setnje na primer), a prelazi u bol ako pokusam da radim nesto povijen (na primer usisavanje i slicno). Tokom lezanja ne osecam nikakve problem i tokom noci je sve ok, i ujutru se simptomi vracaju.

Inace, trenutno zivim u inostranstvu i kada se akutni napad bola dogodio, bio sam na odmoru u Srbiji. Po povratku kuci, otisao sam kod doktora opste prakse jer ovde jedino on moze da te uputi kod specijaliste, bez uputa kucnog lekara nece da te prime. Moja doktorka me je shvatila prilicno neozbiljno, rekla da se takve stvari desavaju ljudima moje konstitucije i poslala me na kineziterapiju. Nije htela da me uputi kod fizijatra, ortopeda ili na snimanje. Trenutno idem na tu terapiju, koja se sastoji od masiranja donjeg dela ledja, neke vrste elektroterapije (stavi mi 4 elektrode na kukove i gornji deo ledja, i imam osecaj kao da se misici naizmenicno grce) i nesto vezbi u lezedjem polozaju (istezanje i slicno). Imam utisak da fizioterapeut samo otaljava posao i da je jedino bitno u celoj prici samo da uzme novac i sto pre me posalje kuci. Fizioterapeut mi je rekao takodje da imam misicni disbalans u donjem delu ledja i da problemi poticu od toga - i krckanje i bol i ta osetljivost na desnoj strani krsta.

Naravno, otici cu kod drugog lekara ovih dana i traziti uput za specijalisticki pregled. U poredjenju sa problemima koje drugi clanovi foruma iznose, ovo je verovatno smesno, ali je jako iritirajuce i brine me, jer traje vec mesecima. Plasim se da sam sa injekcijama samo zamaskirao problem i da ce se akutni bol pojaviti pre ili kasnije. Takodje, nekako mi je logicno da misicni disbalans bude posledica problema koji je nastao od loseg pokreta ili drzanja, a ne sam po sebi uzrok.

Molim iskusnije clanove foruma da mi daju savete i misljenje, voleo bih da se naoruzam znanjem pre nego sto odem kod drugog doktora.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 09, 2009 5:39 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Lumboishijalgija, verovatno izazvana tim dislabansom mishica i slabom mishicnom aktivnoshtu a masu od 110 kg treba pokrenuti i dodovljno je da mishici svoju snagu smanje za samo 10% da se pohchnu javljati problemi ovog tipa ili kidanja ligamenata na drugim zglobovima.

Sreca je pa ste mladi i da cete lakshe prihvatiti chinjenicu da od sada vezbe moraju biti svakodnevna rutina. TENS aparat mozete odmah da kupite i da se obuchite da ga koristite poshto je odlichan za smanejnje bolova kada se jave, to su te 4 elektrode oje su vam postavljali na donji deo tela i kuk. Da vodite rachuna kako sedate na stolicu, da se ne bacate vec polako da se spushtate uz pomoc kvadricepsa tj nogu. Lezanje i spavanje samo u polozaju na boku, izbegavati lezanej an ledjima za ispruzenim nogama, kolena i kukovi moraju ovek biti savijeni, da se ne istezu te strukture koje su vec problem kod vas. Kad lezite na boku stavite kastuk izmedju nogu, to zna da pomogne i umanji bol ako ga ima.

A terapiju treba da vam odredi lekar, posle analiza i snimka, ne bi bilo loshe da uradite MR Lu i Sc dela kichme.

I naravno, nema dizanja teshkih stvari, nema savijanja do poda u kichmi vec u chuchnju, nema brzih rotirajucih pokreta u struku, trchanja, agresivnih sportova, skakanja dok se mishici bar ne vrate u kondiciju kako treba i dok se ne uspostavi balans izmedju antagonistichkih grupa mishica.


Dosta smo pisali o tegobama i njohovm saniranju u mnogim temama, pa kad budete imali vremena pregledajte ovaj podforum.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 10, 2009 7:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 1:36 pm
Postovi: 11
Hvala na odgovoru, Tamara. Da li mozda moze neko da mi kratko odgovori na ova dodatna pitanja:

Krckanje u ledjima prilikom savijanja i podizanja leve noge - sta moze da bude uzrok tome? Da li je moguce da je neki prsljen malo pomeren, i da kiroprakticar treba da to sredi?

Od cega nastaje misicni disbalans, da li je on posledica neke povrede ili degenerativnog ostecenja kicmenog stuba, ili je u stvari misicni disbalans sam po sebi uzrok problema (sta je starije, kokoskaili jaje)? ;-)

Jos jednom hvala na iscrpnom odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 10, 2009 7:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
ne zna se sta je starije :)

to bi trebalo vi sami da znate ;)


mishicni disbalans nastaje obichno usled dekondicioniranja, tj mirovanja, smanjene fizichke aktivnosti...nadam se da razumete :)

A 'krckanje' koje se chuje je poreklom od ligamenata i to nije neshto to kiropraktichar treba da radi bez dodatnih analiza, morate imati snimak i morate imati konkretnu i tachni dijagnozu pa onda razmishljati o terapiji!

Nemojte nishta napamet raditi i ici po kojekakvim kostolomcima. U pitanju je vasha kichma!!


Anamneza se ne uzima bez potrebe prilikom pregleda pecijenta, sve i jedan podatak koji moge da se poveze sa trenutnim stanjem mora se reci lekaru i terapeutima, tako obezbedjujete konkretniju dijagnostiku i lakshe ce vam se pomoci.


Zanimljivo je shto je u toku jednog dana otvoreno 3 iste teme, sve sluchajevi lumboishijalgije, pa pogledajte i druge teme a ne samo ovu vashu!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 2:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 1:36 pm
Postovi: 11
Evo mene opet, sa novom epizodom mojih avantura sa EU medicinskim sistemom ;-)
Dakle, otisao sam kod drugog doktora opste prakse, i ovaj je bio susta suprotnost od prve doktorke kod koje sam bio. On mi je iz momenta rekao da je u pitanju diskopatija, poslao me na snimanje i dao mi injekciju kortizona (???) u bolno mesto. Ne osecamnikakve promene posle te injekcije. Nadam se da je malo prenaglio u postavljanju dijagnoze, ali videcemo, danas idem na rendgen pa kako bude. Pitao sam i za druge metode snimanja, skener i magnetnu, i rece da se to radi ako bude potrebe posle rendgena. Ali i ovaj doktor me ne salje kod specijaliste fizijatra ili ortopeda za sada.

U medjuvremenu, nastavio sam sa fizikalnom terapijom, i imam pitanje u vezi toga. Naime, gospodja terapeut mi je juce odradila terapiju sa ultrazvukom, i imam osecaj da je to pogorsalo situaciju. Na levoj strani donjeg dela ledja, koja nije bolna, uopste nisam osetio tu njenu ultrazvucnu masazu, dok je na desnoj strani bilo dosta neprijatno - kao da me je povezala na struju. :-) Danas me to bolno mesto dosta vise boli nego ranije. Takodje, njene vezbe se fokusiraju na istezanje misica butina (sa zadnje strane), kaze da oni nisu dovoljno elasticni i da od toga su nastali problemi sa disbalansom misica ledja i bolovi i sve ostalo....

Sve u svemu, ne zna se ovde ko je lud a ko zbunjen.

Pitanje: da li da idem opet na te njene terapije, posto mi ultrazvuk ocigledno ne prija? I da li ta teorija sa za zategnutim misicima butina uopste pije vodu? Ocekivao bih da mi pokaze citav dijapazon raznih vezbi, a ona me konstantno tera da radim samo te dve vezbe za istezanje nogu...

Hvala puno na dosadasnjim savetima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 4:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 1:36 pm
Postovi: 11
Evo mene sa rezultatima snimanja. Kazu, mala diskus hernija na nivou L1-T12. Nasao sam i sajt koji opisuje tacno probleme koje ja imam, i poticu sa ovog mesta. Da ne poverujes, problem na jednom mestu a bol na sasvim desetom.

http://www.maitrise-orthop.com/corpusma ... ndex.shtml


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 7:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
Samo par stvari..

vladimir75 je napisao:
Takodje, kada podignem levu nogu i savijem je u kuku i kolenu, pri povratku u ispruzen polozaj osecam krckanje u ledjima ili kuku, koje ume da bude prilicno jakog intenziteta (lepo se cuje a i oseti kao da se neesto pomera u donjem delu kicme i legne na svoje mesto).


Meni je potpuno neverovatno kako lekari mogu decenijama da ponavljaju neistinu da to krckanje potiče "od ligamenata". Krckanje od ligamenata je moguće, ali kada je ono u pitanju, to je krajnje očigledno, i ono nikada nije u uzrok u slučajevima kada je početak krckanja ovako nagao.

Šta, jel to znači da su tim ljudima kojima odjednom počnu da krckaju zglobovi - odjednom i narasli ligamenti?!? Glupost totalna...

Rasprostranjenost neznanja lekara i upornost u njegovom plasiranju je nešto što nikako ne mogu da shvatim...

Vladimire, krckanje u takvim slučajevima isključivo potiče od hrskavice koja propada. Ima nekoliko različitih načina na koje se to dešava, ali da ne širim previše.

vladimir75 je napisao:
gospodja terapeut mi je juce odradila terapiju sa ultrazvukom, i imam osecaj da je to pogorsalo situaciju. Na levoj strani donjeg dela ledja, koja nije bolna, uopste nisam osetio tu njenu ultrazvucnu masazu, dok je na desnoj strani bilo dosta neprijatno - kao da me je povezala na struju. :-) Danas me to bolno mesto dosta vise boli nego ranije. Takodje, njene vezbe se fokusiraju na istezanje misica butina (sa zadnje strane), kaze da oni nisu dovoljno elasticni i da od toga su nastali problemi sa disbalansom misica ledja i bolovi i sve ostalo....

Sve u svemu, ne zna se ovde ko je lud a ko zbunjen.


Lekari, a naročito fizijatri uopšte ne razlikuju tegobe koje potiču od mišićnih problema, od onih koje potiču od bolesti zglobova!!

Meni je potpuno neverovatno da medicina decenijama pogrešno leči ljude, i ljudi se bune i negoduju, ali se sve nastavlja po starom!!

vladimir75 je napisao:

Pitanje: da li da idem opet na te njene terapije, posto mi ultrazvuk ocigledno ne prija? I da li ta teorija sa za zategnutim misicima butina uopste pije vodu? Ocekivao bih da mi pokaze citav dijapazon raznih vezbi, a ona me konstantno tera da radim samo te dve vezbe za istezanje nogu...

Hvala puno na dosadasnjim savetima.


Naravno Vladimire da ne treba a ideš na terapije, ali ne zato što ti ultrazvuk "ne prija", nego zato što on nije lek za tvoju bolest!!

Ti imaš problem sa diskom i potreban ti je totalno drugačiji tretman, a ne vežbe, jer vežbe mogu da ti pogoršaju stanje, što ti se, kako kažeš, već i dešava.

Potpuno sam šokiran dokle neznanje lekara može da ide...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 7:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 1:36 pm
Postovi: 11
Omega, hvala puno na komentarima. Znam da si sokiran, ali vidis kako to izgleda sa lekarima ponekad. Da je situacija normalna, ne bi meni palo na pamet da sam trazim lek za moju boljku po internet forumima. Gde god odem, cujem drugu pricu, tako da vise nisam pametan koga da slusam. Ja zaista veze nemam sa medicinom, ali u moju struku se razumem vrlo dobro, i vidim koliko oko mene ima sarlatana i ljudi koji pojma nemaju, a uspesno prodaju maglu drugima koji jos manje znaju...

Platio sam fizioterapeutu jos sutrasnju posetu, i ima da joj ocitam bukvicu kad dodjem... Uporno trvrdi da nema potrebe da se snima kicma, da je problem u disbalansu misica, gnjavi me i maltretira sa kontraproduktivnim terapijama, a parice samo kaplju. Dok ima ovaca, bice i sisanja :-)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 7:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
vladimir75 je napisao:
Dok ima ovaca, bice i sisanja :-)


...da, ali to nije neka obična trange-frange prevara.

Cena lekarskog neznanja je ogromna, zablude i greške lekara su nepopravljive, često doživotne...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 8:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 1:36 pm
Postovi: 11
U potpunosti se slazem sa tobom. Srecom pa postoje ovakva mesta gde mi laici mozemo dobiti koristan i dobronameran savet...


Elem, samo da potvrdim ovo - posto mi u nalazu pise da postoji mala hernija smorlovog tipa izmedju L1 i T12, sa gornje strane, da li ona moze da bude uzrok torakolumbalnog sindroma, opisanog na linku koji sam postavio dve-tri poruke iznad? U tom clanku kazu da je za taj problem vrlo cesta pogresna dijagnoza i da se teze otkriva jer je problem na jednom mestu (polovina kicmenog stuba) a simptomi na potpuno drugome (donji deo ledja, samo sa jedne strane). Lokacija hernije se poklapa sa T-L spojem, opisani simptomi su identicni mojima, tako da ne znam da li sam sve to dobro povezao...

I da, kakva terapija se izvodi u slucaju ovog tipa hernije? Cisto da znam, da se pobunim sutra ako pokusa da me obesi naglavacke ili masira kozijim lojem ;-)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 8:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
Naravno da ta hernija može da bude uzrok torakolumbalnog sindroma, a valjda je i laiku jasno da vežbe u tom slučaju ne samo da ne koriste uopšte, nego mogu da budu i opasne.

O kozjem loju neću ni da pričam, ali šta se sve od "lekara" može čuti, ne bi me začudilo ni ako bi ti to preporučili, a što se tiče okretanja naglavačke (ne znam da li si to ozbiljno napisao) - to bi moglo da bude korisnije od svega što si do sada pominjao...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 22, 2009 8:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 22, 2009 8:45 pm
Postovi: 12
Lokacija: Beograd
i ja imam slicne probleme, ako ne i iste, kad sam video sliku sa onog sajta sto ste dali shvatio sam da je kod mene to jer mi je drug koji je inace fizioterapeut u kosarkaskom klubu rekao da mi nesto nije u redu sa prsljenovima gornjim, tj negde u pravcu ramena pa malo dole, to je zakljucio po dodiru. meni se javljaju bolovi tj nelagodnost jer nijebas pravi bol sa desne strane tj gde se spajaju kicma i karlica od prilike, nekada i malo dole ode a tad me ne boli gore.

Da li je i kod mene isto to ili moze biti i drugo nesto?
Jedina razlika izmedju mene i Vladimira je sto sam ja mrsav. Inace radimo i isti posao tj i ja dosta vremena provodim sedeci, nekad i po vise od osam sati.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 27, 2009 12:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
Omega je napisao:
Naravno da ta hernija može da bude uzrok torakolumbalnog sindroma, a valjda je i laiku jasno da vežbe u tom slučaju ne samo da ne koriste uopšte, nego mogu da budu i opasne.

O kozjem loju neću ni da pričam, ali šta se sve od "lekara" može čuti, ne bi me začudilo ni ako bi ti to preporučili, a što se tiče okretanja naglavačke (ne znam da li si to ozbiljno napisao) - to bi moglo da bude korisnije od svega što si do sada pominjao...


Slazem se sa tobom da lekari mnogo grese prilikom lecenja ovakvih tegoba. Ja bih pitao, a kako se to onda leci? Koliko sam ja cuo cak i disks hernija se sanira vezbama, osim u slucajevima totalnog prolapsa diska. U akutnoj fazi je mirovanje a kasnije opet idu vezbe. Mozda se one razlikuju, ali opet se vracamo na slicnu terapiju.
Ja imam slicne tegobe i godinama pokusavam da ih se resim. Ne znam kako?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 06, 2009 11:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 1:36 pm
Postovi: 11
divljinabg je napisao:
i ja imam slicne probleme, ako ne i iste, kad sam video sliku sa onog sajta sto ste dali shvatio sam da je kod mene to jer mi je drug koji je inace fizioterapeut u kosarkaskom klubu rekao da mi nesto nije u redu sa prsljenovima gornjim, tj negde u pravcu ramena pa malo dole, to je zakljucio po dodiru. meni se javljaju bolovi tj nelagodnost jer nijebas pravi bol sa desne strane tj gde se spajaju kicma i karlica od prilike, nekada i malo dole ode a tad me ne boli gore.

Da li je i kod mene isto to ili moze biti i drugo nesto?
Jedina razlika izmedju mene i Vladimira je sto sam ja mrsav. Inace radimo i isti posao tj i ja dosta vremena provodim sedeci, nekad i po vise od osam sati.

Pozdrav


Da, bas tako - vise je nelagodnost nego pravi bol, i zanimljivo je sto imam osecaj da mi je celo to podrucje sa desne strane jako osetljivo, ukljucujuci i kozu.

Isao sam kod ortopeda pre par nedelja, poslao me je na magnetnu koju sam obavio prosle nedelje. Sutra idem opet kod njega da pogleda te snimke, pa cu napisati sta mi je rekao. Kada sam mu pokazao slike sa sajta, rekao mi je da to sto pise tamo nije konkretna dijagnoza nego sindrom - skup simptoma. Za dijagnozu ce da posluzi magnetna, kaze... Videcemo sutra.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 12, 2009 9:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 22, 2009 8:45 pm
Postovi: 12
Lokacija: Beograd
evo mog kompletnog stanja od pocetka pa do danas...

Isao sam kod opste prakse i pozalio se na moj problem koji imam, tj
bol, tj vise kao neka nelagodnost, u donjem delu ledja, izmedju
kicmenog stuba i karlicne kosti (mislim da se tako zove) sa desne
strane. Taj bol se nekad spusti ka trticnoj kosti a nekad ode
na desno do zgloba gde se spajaju noga i karlica. Takodje nekad se
javi i uz tu karlicnu kost sa gornje strane. Sve je to samo sa desne
strane, nista na levoj. Napominjem da sam mrsav (od kad znam za sebe)
i da radim sedeci posao uglavnom. Doktorka opste prakse mi je cini mi
se pomenula da je to misicni disbalans ili tako nesto zato sto sam
mrsav i predlozila mi da se ugojim. Takodje mi je dala uput kod fizijatra.
Pre nego sto sam otisao kod fizijatra isao sam da uradim rendgen
snimak tog dela kicme u dva pravca i doktor koji je tu radio pogledao
je snimak i napisao sledece: RTG snimak LS kicme: Ne vidim znake
patoloskih promena na LS delu kicmenog stuba.
Pokusao sam da ga skeniram i okacim ali nista se ne vidi...

Bio sam kod fizijatra i on je uradio pregled. Kod njega sam "brao
jabuke", savijao se, setao na prstima i nije me nista bolelo tada tj
nisam osetio nikakav bol da se pojavljuje. Nisam mogao da dohvatim pod
prstima kad radim predklon napred. Doktorka mi je dala da uradim krvnu sliku, crp i gvozdje i oni su u normali, crp je
0,32 fe je16,5 tako da je odbacila koliko se secam reumatsko nesto.
Ostali rezultati su svi u granicama normale. Nisam imao nikad nikakvu povredu.
Radim sedeci posao uglavnom. Primetio sam da kad sedim, sedim malo nepravilno, sto pokusavam da ispravim.
Recimo jutros dok sam prao zube primetio sam da stojim malo nagnut na
desnu stranu, takodje i dok vozim primetio sam da sam uvek nagnut malo
na desnu stranu.
Fizijatar mi je rekla da uradim kompletnu krvnu sliku i ulrazvuk
abdomena da bi videla da se bol ne reflektuje od nekog organa. Sve sam
uradio i sve je u redu. Ako je potrebno prepisacu sta mi sve pise u
tim nalazima?
Na kraju mi je fizijatar dao da idem na vezbe i prepisaao da idem 3-5
dana. Na vezbama sam imao neki tretman cini mi se nekom strujom,
namazu mi nesto na donji deo kicme i necim mi idu po njoj, nekad osetim
neko peckanje pa sam zakljucio da je sa strujom nesto... A sto se tice
vezbi prvi dan sam radio sa nekom devojkom koja mi je pokazivala
vezbe, tipa legnem na pod, savijene noge u kolenu, podizem jednu
pa drugu ka grudima, onda iz pocetnog polozaja sirim noge levo desno,
onda dizanje trupa u vis i slicno, takodje i neki trbusnjaci gde dizem
jednom ruke pored nogu a drugi put sastavljene ruke izmedju nogu...
Onda na stomak i dizanje tela dok su mi noge fiksirane, tako sest
vrsta... Sve to sam radio tri puta kod njih. Nakon treceg puta bio sam
na kontroli i receno mi je da to radim kuci dalje. Radio sam svaki dan
dok sam bio na terapiji i to tri puta dnevno, cak mi je doktorka rekla
da ne treba toliko. Na kontroli sam sada mogao da dohvatim prstima
podkad se preklonim unapred.
Bilo mi je bolje od tih vezbi i pridrzavao sam
se toga dve nedelje i onda prestao. Pre par dana pocinje opet da me to
muci, isto kao i pre nego sam krenuo kod lekara, poceo sam da radim
opet te vezbe i nadam se da ce pomoci jer cu se truditi da ih radim
redovno.
Sve to me nervira jako, jer sam ja izgleda neki hipohondar, a tih dana
kad mi se vratilo na staro bas sam se nervirao oko nekih privatnih
stvari i mislim da ima veze i sa tim...

Interesuje me sta je sve to i dal je ovo dobra terapija.
Takodje bi voleo da cujem ako moze i misljenje TAMAREFT, jer vidim da
je jako strucna sto se tice ovih problema.

Takodje imam i papir na kome pise sve sto mi je radjeno i dijagnoza
ali ja nisam uspeo to da procitam zbog rukopisa pa saljem i slike toga
pa ako neko moze da procitaneka napise to sto je procitano.

Napominjem da imam 27 godina, nikada nisam imao nikakvu povredu kicme
ili kostiju uopste, radim sedeci posao dugo vremena, dosta dugo sam
sedeo nepravilno dok sam radio, nisam ni fizicki toliko puno aktivan.

Pozdrav svim ljudima na forumu.
prva strana:
Slika

druga strana:

Slika
[/img]


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: