Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Obuka Ortopedskih Hirurga u Srbiji
PostPoslato: Sub Dec 24, 2016 12:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 24, 2016 12:12 am
Postovi: 2
Pozdrav,

Da li bi iko mogao da mi pojasni na koji nacin se postaje orthopedski hirurg u Srbiji, posle zavrsenog medicinskog fakulteta, tj. koliko traje obuka, da li je konkurencija velika, koji centru pruzaju priliku za obuku, da li postoje posebni prijemni testovi, kroz koju ustanovu to sve prolazi itd.

Ja trenutno studiram u americi, tako da nisam uopste upoznat sa treuntnim stanjem ortopedije u srbiji.

hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obuka Ortopedskih Hirurga u Srbiji
PostPoslato: Ned Dec 25, 2016 1:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am
Postovi: 1525
U Srbiji trenutno postoje dva načina da se specijalizira:

1. Šalje te ustanova gde specijaliziraš - moraš budeš zaposlen za stalno (neodređeno) u toj ustanovi, i ona ti za svoje potrebe da specijalizaciju. To može biti bilo koja ustanova/bolnica/ordinacija samo mora da ima potrebu za tom specijalnošću npr ne može dom zdravlja da šalje doktore da specijaliziraju hirurgiju.

2. Volonterski - uslov je završen fakultet i položen državni ispit, ministarstvo zdravlja dva puta godišnje objavi konkurs, i može da konkuriše svako ali samo za specijalizacije koje se vode kao deficitarne[/b, (spisak za 2016. godinu - http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/20 ... phabet=lat + je još dodata interna). Ovde je uslov da u trenutku konkurisanja lekar bude [b]nezaposlen, znači ne sme da bude u bilo kakvom radnom odnosu, ne ide mu staž, nema zdravstveno, nezaposlen je, i sam plaća troškove školarine.

3. Za strane državljane - to ne znam kako ide i funkcioniše, ali ima stranaca koji specijaliziraju ovde, isto postoji konkurs dva puta godišnje, ali koji su uslovi, kako šta, nemam pojma.

U svim slučajevima se specijalizacija otpočinje nakon konkursa koji je dva puta godišnje (februar i avgust) i upisa nakon toga koji je valjda u aprilu i novembru

Za ortopediju može samo opcija pod 1. jer nije na listi deficitarnih, znači radni odnos negde gde ima ortopedija i poslodavac te šalje. Gde se obavlja specijalizacija zavisi od toga gde radiš. Jedan deo mora da se obavi u nekom univerzitetskom centru, a koliko zavisi... Za ortopediju npr ako je specijalizant za neku regionalnu bolnicu ili KBC, sigurno će deo da odradi u svojoj ustanovi, a deo u nekom kliničkom centru koji je regionalni njegovoj bolnici. Ako ga šalje privatna ustanova, sve će odraditi nekom kliničkom centru.

Specijalizacija iz ortopedije traje 5 godina.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obuka Ortopedskih Hirurga u Srbiji
PostPoslato: Ned Dec 25, 2016 10:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 24, 2016 12:12 am
Postovi: 2
Hvala puno na odgovoru.

To izgleda kao bas stresan proces, bez ikakvih garancija. Znaci mora da se prvo nadje posao, ali u kom kapacitetu doktori onda rade pre specijalizacije? kao doktori opste prakse?

Ovde nije dozvoljeno da se radi bez specializacije, cak i za generalnu ili porodicnu medicinu (manje-vise diploma je beskorisna). mada, to je verovatno dobro, jer ne verujem da je iko spreman da samostalno i nezavisno radi odmah posle zavrsetka fakulteta. verovatno format fakulteta u srbiji priprema studente bolje...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Obuka Ortopedskih Hirurga u Srbiji
PostPoslato: Čet Dec 29, 2016 12:18 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am
Postovi: 1525
Eh... pa zato je situacija u Srbiji za doktore loša :)

Kako rade, pa uglavnom volontiraju... Konkretno za ortopediju bi to značilo da se volontira na ortopedskoj klinici, ili na odeljenju ortopedije neke bolnice, radi se kao da si zaposlen, ali ne postojiš na papiru i nemaš ništa. I za to treba veza, a brzina zapošljavanja zavisi od veze, ali i od, sreće, okolnosti... Može da se dobija ugovor na određeno sa prekidima u nekoliko tura itd. Sa volontiranjem je situacija takva, neizbežno je, a kako će izgledati zavisi od kuće do kuće. Negde se volonteri poštuju, obučavaju ih, kada se raspišu konkursi poštuje se neki red ko je kad došao, ko je kakav itd... A negde ni to nema veze :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: