Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: KOKSARTROZA
PostPoslato: Sub Sep 27, 2008 3:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:41 pm
Postovi: 1
PRE GODINU DANA JAVILI SU MI SE BOLOVI U PREPONI I TO NAJČEŠĆE U SEDEĆEM POLOŽAJU(TADA). A SADA BOLOVI SU VEOMA JAKI I DOK SEDIM,HODAM ILI LEŽIM.SNIMILA SAM KUKOVE,KARLICU I KIČMU I USTANOVILI SU DA IMAM KOKSARTROZU.PIJEM LEKOVE I RECITE MI KAKO DA PROMENIM ISHRANU KAKO BI MI BILO BOLJE?INAČE IMAM 36 GOD I MISLIM DA JE RANO DA BOLUJEM OD OVE BOLESTI.PREPOEUČILI SU MI PLIVANJE, VEŽBE, PA ĆU VIDETI. :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 27, 2008 5:09 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Bitno ej da znate sushtinu vashe dijagnoze, bez obzira shto imate samo 36 godina, artritichne promene se javljaju u danashnej vreme kod svih uzrasta, ranie je to bila samo bolest koaj je pogadjala starije od 50 godina,a danas zbog nachina zivota, sedenja, kompjutera, nepravilne ishrane...sve je vishe mladih pacijenata sa ovakvim dijagnozama.

Za promenu ishrane preporuchujem da se obratite nutricionisti, da se izmeri vasha masa, masa mishica, kolichina vode, masa kostiju i da vam se prepishe dijetetski rezim ishrane. Ne pricham o gladovanju vec o tome da jedino nutricionista moze da odredi koja je to kolichina kalorija koju vashe telo troshi tokom dana i da vam shodno tome napishe ishranu poshto en trosimo sviistu kolichinu kalorija tokom 24 sata! Na to utiche i visina, tezina, masa mishica, kostiju i td.

A sad malo o artrozama, da se upoznate sa ovim slatkim promenama!



Artroze


Artroze su hronična oštećenja zglobova za koje je karakteristično razorno (destruktivno) oštećenje hrskavice uz bujanje (proliferaciju) kostnih delova.

Promene na sinoviji obično nisu prisutne, ali se mogu ponekada javiti, obično naknadno (sekundarno).

Osim termina artroze, koriste se i: degenerativni hipertrofični osteoartritis i degenerativni zglobni reumatizam.

Najčešće su na međupršljenskim zglobovima, kuku, kolenu, krajnjim zglobovima na prstimašake, i zglobovima palca našaci i stopalu.
Obično zahvataju jedan zglob, ali mogu zahvatiti i više.

Hrskavica je obično najviše oštećena u centru zglobne površine, tako da je površina hrskavice neravna, sa brazdama, udubljenjima i drugim oštećenjima.
Promene na kostima se sastoje u promeni strukture kosti neposredno ispod hrskavice u smislu povećanja tvrdoće (osteskleroza) i bujanju perifemih delova kosti (osteofitoza).
Ispod sloja sa osteosklerozom postoji sloj sa razređenom građom (strukturom) kosti (osteoprozom) koja može biti toliko izražena da se stvaraju delovi bez kostne građe tj. pseudociste. Oštećenja sinovije i kapsule su otsutne ili se kasno javljaju.

Artroze se uglavnom javljaju posle četrdesete godine i njihova učestanost se povećava sa godinama.
Češće su kod žena.

Osnovni simptom je bol kod pokreta.
Ograničenje pokreta je u početku blago a kasnije može biti izuzetno ozbiljno.
Postiji tarež u zglobu (krepitacije).
Nema znakova zapaljenja, tj. povišene temperature, povišene sedimetacije krvi i dr.

U najvećem broju slučajeva radi se o degenerativnom procesu na hrskavici, ustvari preranom starenju zahvaćenog zgloba.
Ove su promene anatomske, mehaničke, biološke i hemijske.
Anatomski hrskavica postaje suva, rapava, sa izmenjenim sjajem, uz izmene u građi (histološkoj strukturi).
Mehanički hrskavica je manje elastična.
Biološki smanjena je sposobnost hrskavice da koristi neophodne materije, tj. respiracija hrskavice.
Hemijske promene su smanjena količina hondrotoin-sumpome kiseline kojaje bitan sastojak polimera kojičine hrskavicu.
Po istraživanjima patologa artroze postoje kod 95% osoba odčetrdeset godina, a praktično kod svih prekošesdeset godina.
Uzroci ovakvog preranog starenja nisu dovoljno jasni.
Teorijski se radi o lošem kvalitetu hrskavice i ponavljanim mehaničkim povredama (traumama).
Kao uzroci lošeg kvaliteta hrskavice se pominju endokrini razlozi, nasledna komponenta i oštećenja u prokrvljenosti (vaskularizaciji) zgloba.

Uticaj endokrinog sistema je kod loše funkcije jajnika (disfunkcija ovarijuma). U prilog ovome govori znatno veća učestanost artroza kod poremaćaja funkcije jajnika i dobro delovanje ženskih polnih hormona (estrogena) na artroze.
Estrogeni, pored ostalih uloga,štite zglobove.
Takođe poremećaji u fimkciji hipofize,štitastežlezde (tireoideje) i paratiroideje mogu uticati na artroze.
Pitanje naslednosti je davno uočeno, ali još uvek nije detaljno ispitano.
Vaskularne lezije uopšte, a posebno u predelu zgloba su jedan od elemenata koji utiče na pojavu artroza.
Sva ostečenja zglova i zglobne hrskavice mogu dovesti do artroze.
Ponavljana mehanička oštećenja takođe utiču na pojavu artroza.

Kao komplikacija kod artroza se mogu javiti infarkti u hrskavici ili u tkivu ispod hrskacice, pa tako mogu biti stvorene "rupe" u hrskavici,često sa delom hrskavice ili hrskavice i kosti, koji je odvojen od svoje podloge i koji se kreće po zglobu uz stvaranje dodatnih tegoba.


Atroza kuka (koksartroza)


Artroza kuka ili koksartroza zauzima prvo mesto među artrozama zbog svoje učestanosti i težine oštećenja. Sreću se, najčešće, kod osoba prekočetrdeset godina, ravnopravno kod oba pola.
Dele se u dve grupe: primarne i sekundarne koksartroze.
Primarne ili idiopatske koksartroze su one kojima ne predhodi ni jedno poznato bolesno (patološko) stanje kuka. Takvih je oko 42% od svih koksartroza.
Sekundarne koksartroze se razvijaju posle raznih bolesnih stanja na kuku. Najčešće su posle razvojnog poremećaja kukova (raniji termini: urođeno iščašenje kukuova, kongenitalna luksacija kukova i dr.). Oko 40% svih koksartroza su posle razvojnog poremećaja kukova. Od drugih stanja se sreću koksartroze posle protruzije acetabuluma, posle povreda (trauma), zapaljenja i dr.
Razvojni poremećaj kukova ječešći kodženskog pola, uz dosta izraženu naslednu komponentu. Dijagnoza i lečenje ovog poremećaja je posebna tema, pa zato ovde nećemo o tome opširnije.
Klinički znaci (simptomi) artroze kuka su bol pri hodu i progresivno ograničenje pokreta u kuku.
Bol pri hodu je osnovni znak koksartroze. Javlja se posle 200m, 500m, 1km ili više, zavisno od stepena artroze. U početnom stadijumu artroze prestaje uz odmor i ležanje, ali se u odmaklom stadijumu zadržava u toku celog dana, kasnije i u toku noći. Lokalizuje se najčešće u prednjem delu nadkolenice sve do kolena, ili u prednjeunutrašnjem delu nadkolenice. Ređe lokalizacije bola su zadnji deo nadkolenice ili ispod kolena.
Ograničenje pokreta najkasnije zahvata pokrete savijanja noge u kuku ("fleksije"), a mnogo cešće se javljaju ograničenja rotacije noge u kuku i ograničenja u odmicanju noge u stranu ("abdukcije").
Sreću se i krepitacije tj struganje ili tarež u kuku, kao i povremene blokade pokreta u kuku.
U kasnijoj fazi se javljaju bol kod pritiska na kuk i hipotrofija mišića nadkolenice, tj smanjena masa i snaga mišića nadkolenice.
Rendgenski znaci koksartroza su smanjenje zglobne pukotine, javljanje koštanih izraslina ("osteofita"), izmenjena građa (struktura) kosti, deformacijačašice (acetabuluma) i glave butne kosti i pomeranje glave butne kosti u odnosu načašicu.
Rendgensko suženje tj. smanjenje zglobne pukotine je rezultat propadanja zglobne hrskavice koja prekriva krajeve kosti.
Kostne izrasline tj. osteofiti se stvarajučešće načašici, ali se mogu stvoriti i na glavi butne kosti. Mogu biti na ivici zglobnih površina, ali isto tako i na samim zglobnim površinama.
Tok bolesti (evolucija) je postepen i progresivan, a razlikuje se kod različitih uzroka koksartroze.
Koksartroza kao posledica razvojnog poremećaja kukova (raniji nazivi: luksirani ili iščašeni kukovi) je najčešći oblik sekundame koksartroze. Ovaj oblik počinje ranije nego primame koksartroze, u dobi od 35 do 45 godina starosti.
Lecenje može biti neoperativno (medikamentozno) ili operativno (hirurško).
Neoperativno lečenje je uz upotrebu lekova, fizikalne terapije i ortopedskih pomagala. Od lekova se koriste lekovi protiv bolova (analgetici) u obliku tableta, kapsula ili injekcija i kortikosteroidi u obliku injekcija u zglob kuka.
Operativno se rade dve velike grupe operacija. Kod blažih oblika se rade operacije koje imaju za cilj da poboljšaju stanje postojećeg kuka, tzv. biološke operacije. Ove se operacije rade na karličnim kostima ili na butnoj kosti.
Kod teških promena se radi ugrađivanje veštačkih kukova (endoproteza). Postoje različiti modeli veštačkih kukova, ali je osnovna podela na "cementne" i "bezcementne". Kod "cementnih" kukova se veštački kuk lepi za postojeće koštane delove posebnim dvokomponentnim materijalom, koji nema nikakve veze sa cementom, ali se taj naziv ipak koristi. Kod bezcementnog modela veštački kuk se učvršćuje (fiksira) direktno za kost raznim načinima (navoj i dr.). Tehnika ugradnje veštačkih kukova je rutinska metoda u mnogim našim bolnicama. Rezultati su u velikom procentu dobri, ali ipak postoje i loši rezultati (kao rezultat raznih komplikacija) u oko 3% operisanih.
Nekada su se koristile i druge oeracije kao na primer operativno ukočenje zgloba kuka (artrodeza)što daje bezbolan kuk, ali bez pokreta. Kod komplikacija se radi kada je to neophodno, naročito kod upornih infekcija, i resekcija (isecanje i vađenje) glave i vrata butne kosti.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 27, 2008 5:11 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Koksartroza predstavlja artrozu kuka. Artroza je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba.
Uzrok nastanka

Tačan uzrok ove, kao i drugih artroza ne zna se, ali su poznata stanja koja pospešuju njeno nastajanje. To su kongenitalna subluksacija kuka, anomalije u dužini nogu, displazija acetabuluma i Pertesova bolest.
Klinička slika

Glavni simptom koksartroze je bol pri hodu. Najčešće se javlja u preponi, glutealnom predelu, ali i u kolenu. Kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima, ograničeni obim pojedninih pokreta (najviše unutrašnje rotacije) i teškoće pri obuvanju, najvažniji su rani znaci. Kasnije može doći do skraćenja noge i značajne atrofije mišića. Skraćenje noge je posledica pomeranja glave femura (butne kosti), istrošenosti, istanjenosti ili potpunog gubitka hrskavice na pojedinim delovima zglobne površine, ali i deformacije glave femura, impaktiranja vrata u glavu butne kosti ili protruzije acetabuluma. To su ujedno i najčešće komplikacije artroze kuka, kao i razlozi za hirurško lečenje.
Dijagnoza

Osim na osnovu simptoma, bolest možemo dijagnostikovati i na temelju rendgenografije. Karakteristične radiološke promene na zahvaćenom zglobu potvrđuju dijagnozu, ali valja napomenuti kako radiološke promene nisu uvek u korelaciji s kliničkim simptomima. U izuzetno retkim slučajevima u dijagnostici se možemo koristiti i drugim radiološkim pretragama (CT, NMR).
Lečenje

Nažalost, promene na hrskavicama i kostima su ireverzibilne (nepopravljive). Lečenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti dnevnog života.

Lečenje može biti:

* lekovima – analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici
* fizikalna terapija – hidroterapija (omogućava pokrete u zglobu sa smanjenim opterećenjem), kineziterapija (rasteretne vežbe i potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) i elektroterapija (uglavnom analgetska)
* hirurško lečenje (palijativni, kauzalni, artroplastike, artrodeze i eksperimentalni pokušaji zamene ili regeneracije hrskavice).


Bitno je da pronadjete dobrog fizijatra koji ce vam prepisati jednu dobro kombinaciju fizikalne i kineziterapije.
Plivanje i vezbice su naravno jedan deo tih terapija i vishe su nego pozeljne! Sushtina je da ojachate mishice oko zgloba kuka do te mere da zglob maksimalno razteretite i tako umanjite bolove.

!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 27, 2008 6:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
lily_72, 36 godina je zasigurno prerano za koksartrozu, pa Vas pitam da li su vam doktori rekli zašto tako mlada imate koksartrozu?

Koje lekove su Vam prepisali i da li su Vam rekli da pijete i neke preparate osim tih lekova, da promenite način života, ishrane itd?

Dosta je pisano o koksartrozi na forumu, evo samo par tema:

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... highlight=

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... highlight=

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... highlight=


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 28, 2008 5:25 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Sad cu opet da se ponavljam, kao papagaj, pricham a niko ne obraca paznju, to je izgleda postalo simptomatichno u danashnje vreme!

Artritis je degenerativni reumatizam!

Artritichne promene se javljaju i kod dece, omladine i starijih osoba, pravila nema, pogoto ne u danashnje vreme, kada smo prinudjeni da sve vishe sedimo i nezdravo se hranimo.

Gojaznost, pushenje, nepravilna ishrana, pa chak i nepravilno dozirani treninzi kod rekreativaca i aktivnih sportista mogu dovesti do pojave degenrativnih promena.

Promene se mogu zaustaviti regulacijom telesne tezine, promenom ritma i nachina zivota, nekad promenom profesije, chak i mesta stanovanja, promenom kucnog nameshtaja, visine stolica i kreveta, fizikalnom terapijom, kineziterapijom, akupresurom i akupunkturom i na kraju tek operativnim zahvatom ako to obim promene na zglobu zahteva.

Pacijenti sa ovakvim promenama moraju da nauche pre svega sushtinu oboljenja i da se edukuju u smislu svakodnevnih aktivnosti i prevencije.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 28, 2008 6:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
tamaraft, Vaši enciklopedijski postovi u principu koriste , ali ima zilion slučajeva koji se razlikuju od njih. Ni u jednoj enciklopediji nećete naći da žena od 36 godina ima koksartrozu, a na forumu smo, sećate se, viđali i mlađe.

Ovo da se artroza može zaustaviti, naročito kod njih, neme veze sa istinom. Da li ste se zapitali kojom brzinom napreduje artroza kod ljudi kod kojih se ona jasno ispoljava već u 20-tim i 30-tim?

Kako onda i pomišljate da se to može zaustaviti tak tako, a naročito ovim merama koje ste napisali?

Na žalost, artroza se ne može zaustaviti, naročito kod mlađih osoba, jer činjenica da se ona pojavila tako rano govori koliko je taj proces uznapredovao i tada se ničim ne može zaustaviti.

Postoje stvari kojima se taj proces može usporiti, ali one ne pišu u knjigama i ekcikopedijama i lekari nisu ni čuli za njih.

Jedino što oni znaju da kažu je upućivanje na ugradnju jedne po jedne proteze.

Ali, da li je moguć takav život?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 29, 2008 12:26 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Da zaista je moguc takav zivot!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: KOKSARTROZA
PostPoslato: Ned Jul 03, 2011 9:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 25, 2011 9:29 pm
Postovi: 8
Lokacija: geteborg, sweden
pozdrav i za tamaru i za omegu...
da sam ja imala rehabilitaciju posle prve operacije ne bih dobila sekundarnu artrozu.
sta je tu je. omega je u pravu///zaustavljanja nema, moze se samo usporiti proces i smanjiti bol 70 %, sto je u mom slucaju uradjeno kocenjem zgloba. to je bio jedini nacin i ja mom doktoru verujem.
zglob mi je bio kao kod starice od 80 godina.
mogu se jesti i babe i zabe leka nema... cak i ovde u svedskoj doktor kaze //// artroplastika za sad nosi samo rizik od infekcija.... radi s eiskljucivo starim osobama koje ce ziveti max par godina...
tamara treba poslusati tvoje savete i ja se slazem s atim, ali kad je artroza vec tu leka nema. samo ublazavanja bola koliko je to moguce. puno puno mladih ljudi boluje od toga danas... meni su kosti jako kvalitetne ali sve ima svoju granicu...radila sma kao konj sa jos otvorenim drenovima posle preloma.. i eto jos uvek placam...a morala sam...trenutno sma u gipsu 5 meseci... 13.jula idem na kontrolu pa cemo videti...krajem leta planiram da dodjem u srbiju pa u banju, da spasim sta se spasti da...
tamara mozda znas da li je nek od nasih banja specijalizovana za artroze... imam bliske rodjake koji rade u stacionaru u koviljaci a i vrujci su mi blizu... molim za savet koja je od nasih banja najbolja za artrozu i koja ima najbolji program rehabilitacije,,, hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: KOKSARTROZA
PostPoslato: Ned Jul 03, 2011 9:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 25, 2011 9:29 pm
Postovi: 8
Lokacija: geteborg, sweden
takav zivot je moguc ali je izrazito bedan i nesreca i nezadovoljstvo se reflektuje na sve sfere zivota... za 2 god imala sam 5 operacija to znaci vise od deset meseci u gipsu, pa bez oslonca na nogu... ma uzas jedan.... pa anestezije silne,,,mucnina,,,,
ne mozes da radis, da setas, mada moj doktor mi kaze sa ukocenjem zglobova da njegovi pacijenti s aukocena oba zgloba voze autobus...dobro ja necu voziti autobus ali je svejedno jako tesko ne raditi nista vuci s estalno po bolnicama... to nije nikakav zivot


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: KOKSARTROZA
PostPoslato: Uto Jul 19, 2011 2:44 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
gundersenOVI je napisao:
takav zivot je moguc ali je izrazito bedan i nesreca i nezadovoljstvo se reflektuje na sve sfere zivota... za 2 god imala sam 5 operacija to znaci vise od deset meseci u gipsu, pa bez oslonca na nogu... ma uzas jedan.... pa anestezije silne,,,mucnina,,,,
ne mozes da radis, da setas, mada moj doktor mi kaze sa ukocenjem zglobova da njegovi pacijenti s aukocena oba zgloba voze autobus...dobro ja necu voziti autobus ali je svejedno jako tesko ne raditi nista vuci s estalno po bolnicama... to nije nikakav zivot


A ugradnja proteze kuka?

gundersenOVI je napisao:
pozdrav i za tamaru i za omegu...
da sam ja imala rehabilitaciju posle prve operacije ne bih dobila sekundarnu artrozu.


Ja sam imala rehabilitaciju, pa sam "zaradila" koksartozu jako rano, znatno pre 15te godine zivota.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 31 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: