Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Nejasna dijagnoza - molim stručnjaka za pomoć pri tumačenju
PostPoslato: Sre Apr 21, 2010 3:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:49 pm
Postovi: 7
Poštovani,

Molila bih bilo koga stručnijeg od mene za pomoć pri tumačenju dijagnoze moje bake, koja ima 73 godine. Već mesecima je šalju od jednog lekara do drugog, i niko do sada nije ustanovio šta joj je, a izraslina u preponi joj se povećava velikom brzinom!

Pre 2,5 godine rađena joj je koronarografija pri čemu joj je ugrađen stent, a par meseci nakon intervencije je primetila izraslinu na mestu uboda u desnoj preponi. Pre par meseci noga počinje da joj otiče i javlja se bol u preponi i butini, a otok se od tada do danas konstantno povećava.

Prvo je sumnjano na trombozu, ali kolor dopler arterija i vena donjih ekstremiteta je pokazao da su krvni sudovi prohodni, a u preponi su zapažene 2 tumefakcije, koje su u datom trenutku (januar 2010.) bile jasno ograničene i nekompresibilne, van krvnih sudova, 15x17mm. Pretpostavljeno da odgovaraju hamatomima. Sa dijagnozom Lymphadenoma ext.inf.l.dex Meralgia paraesthetica upućena na EMNG, nalaz za mišiće desne noge u fiziološkim granicama, nisu registrovani znaci neurogene lezije. Upućena na vaskularnog hirurga, koji je dalje uputio na ginekologa.

Ehosonografski nalaz male karlice (15.04.2020.): Parailijačno desno distalno se izdvaja hipoehogena promena promera oko 35x21mm, oskudnog CD signala iz same promene. Ehosonografski može da se radi o staroj organizovanoj cisti, ovarijalnom tu, ali se ne isključuje lgl (šta je lgl???). Intraperitonealno nema slobodne tečnosti.

Kolor dopler male karlice, (21.4.2010.), samo 6 dana nakon UZ: DAP TU 50x32x33mm, V=27cm3, solidne građe, nejasne granice, visoki otpori (???), vaskularizovan, ne pripada jajniku. - Za samo 6 dana tumor se povećao.

Kao što se jedan laik poput mene može primetiti, od januara do danas tumefakcija se povećala više puta. Tumefakcija je u januaru bila jasnih granica, dok su sada granice nejasne, a masa je vasklularizovana.

Baka je upućena na CT skener, da li neko zna koliko se čeka na pregled i da li se zakazuje? Uputili su je i da uradi Ca125 i Ca19-9.

Mnogo hvala unapred za svaki komentar i savet!

Ana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Nejasna dijagnoza - molim stručnjaka za pomoć pri tumačenju
PostPoslato: Sre Apr 21, 2010 8:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1352
nisam lekar ali bi bilo dobro da sto pre uradi te tumorske markere,a za ct,mozete otici pa da vidite...ne znam odakle ste,u novom sadu ume bas dugo da se ceka,e sad,zavisi koliko je ko hitan slucaj...jel jedan isti radiolog radio i jedan eho i drugi uz ili su dva razlicita?bitno jer cesto ima odstupanja,jean vidi ovako a drugi onako...ct bi pokao kakav je tumor,koliko je i da li je "usao" u strukture pored,a i eventualne metastaze,ukoliko ih ima...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Nejasna dijagnoza - molim stručnjaka za pomoć pri tumačenju
PostPoslato: Pet Apr 23, 2010 8:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:49 pm
Postovi: 7
Danas smo dobili rezulatate tumor markera, svi u granicama normale! Ali svesna sam da to ništa ne mora da znači, pogotovo zato što smo radili samo one markere na koje smo ciljali, koji ukazuju na kancer ovarijuma, gastrointestinalnog trakta i pankreasa (Ca-125, Ca 19-9, CEA), ali tumor može biti i nekog drugog porekla i zloćudan. Da li je moguće da su markeri u granicama normale, a da se ipak radi o kanceru, odn. koliko su tumor markeri verodostojni kao dijagnostički test???

S obzirom da se izraslina širi velikom brzinom, plašim se najgoreg-metastaza, pa je moje sledeće pitanje: da li je blago povišena sedimentacija propratna pojava metastaza (pošto je baki sedimentacija 18, a normalno je do 15)???

CT skener su zakazali tek za mesec dana, ali mi bismo ga radili na privatnoj klinici, jer je moguće uraditi ga odmah, kad god poželite, "samo" da se plati, a pošto se tumor jako brzi širi, mislim da nemamo izbora :cry: . Da li lekari u državnim klinikama prihvataju nalaze i snimke sa privatnih klinika (ne vidim zašto ne bi)?

Baki je sve gore svakim danom, sve teže hoda, a sada pored uvećane izrasline u preponi opipava neke čvoriće i u samoj butini, a to se širi takvom brzinom da u roku od par dana na dodir možemo da osetimo da se izraslina uvećava i širi na nova mesta! Očajni smo, ne znamo šta više da uradimo da bismo najzad dospeli do Onkologije, jer nju i dalje vucaraju po ginekolozima i vaskularnim hirurzima, još uvek je nije pregledao nijedan onkolog!!!

Hvala unapred,

Ana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Nejasna dijagnoza - molim stručnjaka za pomoć pri tumačenju
PostPoslato: Pet Apr 23, 2010 10:47 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1352
zavisi od lekara do lekara...npr. meni samo bace pogled,kad vide da su u normali kazu:super,nema potrebe za daljim terapijama,samo kad su mirni...nazalost,sasvim je moguce da neko ima kancer a da su tumor markeri mirni,ali to moze da znaci da je on tek u pocetnoj fazi...sedimentacija,koliko sam upucen,ukazuje na neki upalni proces...meni je sedimentacija bila preko 70,a za vasu baku stvarno ne znam,mozda je cak i normalno...ukoliko imate para,idite i snimite je,nadam se da ce primiti to,ne vidim razliku,jedino ako bas oni budu trazzili snimke da ih pogledaju...milim vas,samo recite odakle ste,nista vise,mnogo ce znaciti,mozda da vas uputimo na nekog drugog lekara...u srbiji je problem mali broj onkologa...dodatno je otezana situacija,ponavljam,to sto ona ima malo vise godina i svakako da joj ne godi cekanje i sto sta drugo...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Nejasna dijagnoza - molim stručnjaka za pomoć pri tumačenju
PostPoslato: Sub Apr 24, 2010 3:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:49 pm
Postovi: 7
Iz Beograda smo, a kao što sam već ranije pomenula, baku još nijedan onkolog nije pregledao, šalju je od ginekologije, vaskularne hirurgije i opšte prakse, pa opet sve u krug. I svaki od tih pregleda ide na zakazivanje, i čini nam se da njih uopšte ne interesuje da nju izleče, nego jedva dočekaju da drugome prebace vruć krompir, pa kažu: ovo nije slučaj za nas, idite tu i tu - pa zašto je već 4 meseca nisu poslali na Onkologiju, a za ta 4 meseca se tumor povećao 5 puta??? Ne bih bilo koga da krivim, i znam da moramo imati poverenja u lekare, ali osećamo se prilično nemoćno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Nejasna dijagnoza - molim stručnjaka za pomoć pri tumačenju
PostPoslato: Sub Apr 24, 2010 3:23 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1352
u potpunosti vas razumem...nazalost,takva je slika i prilika kod nas,,svi sa sebe skidaju odgovornost i prebacuju na druge...lekarima mozete a i ne morate verovati,ali u izlecenje morate...cesto su lekari jako nesavesni,a i cesto cete naici na situacije kada jednom kaze ovako-a sledeci put sasvim drugacije,gaze svoja misljenja a tudja ne postuju...ne znam sta da vam kazem,trebala je u startu vasa baka biti upucena na onkologiju ali sta je tu je...sad nema nazad...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 33 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: